Pesta Mandi Di Poring Hot Spring (PHS)

Mandi air panas di Poring Hot Spring (PHS) Ranau, Sabah memang seronok lebih-lebih lagi kalau pergi beriadah bersama keluarga tercinta. Dari Kota Kinabalu perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih untuk sampai ke PHS jalannya agak bengkang bengkok dan amat mencabar tapi korang tak akan bosan sebab sepanjang perjalanan korang boleh menikmati pemandangan indah Gunung Kinabalu, nasihat aku jangan lah bawak kereta laju-laju ye orang kata malang tak berbau.

Poring Hot Spring terletak lebih kurang 40 km dari Kinabalu National Park dan lebih kurang 13 km dari Ranau. Tiket untuk masuk Poring Hot Spring bernilai RM3.00 untuk warganegara Malaysia dan RM15 untuk warganegara asing. Kalau korang dah beli tiket semasa di Kinabalu National Park korang tak perlu bayar lagi untuk masuk ke PHS sebab boleh gunakan tiket yang sama.

Poring Hot Spring telah di iktiraf sebagai “World Heritage Site” atau “Tapak Warisan Dunia” oleh UNESCO dan sebagai salah satu tempat pelancongan yang harus pergi kalau berada di Sabah. Mata air panas yang yang mengandungi sulphuric minerals secara semulajadi ni memang sesuai untuk mengubati pelbagai penyakit luar dan dalaman kita. Nak percaya atau tidak terpulanglah kepada individu itu sendiri kalau tak nak niat mengubati penyakit niat untuk beriadah pun bagus juga kan.. :)

Peta Ke Poring Hot Spring (PHS), Ranau. Sabah.

[mappress mapid="11"]

Selain aktiviti mandi manda, di PHS juga ada aktiviti dan tempat menarik yang lain antaranya

  • Kolam Air Panas
  • Taman Kupu-Kupu
  • Jambatan Kanopi
  • Air Terjun Kipungit
  • Gua Kelawar
  • Air Terjun Langanan

Jadi lepas bermandi-manda bolehlah mencuba menaiki dan berjalan di atas canopy dan bermanja-manja di taman rama-rama, taman orkid dan di tropical garden.  PHS dibuka setiap hari dari jam 7 pagi hingga 6 petang, disini terdapat banyak kolam renang air panas dan terdapat juga kolam air panas tertutup. Untuk kolam tertutup ni boleh disewa dengan harga yang murah untuk setiap jam. Jadi korang boleh mandi dengan aman sambil menutup aurat bagi wanita-wanita islam dan sesiapa saja yang nakkan privacy.

Ok jom tengok gambar-gambar aku dan keluarga semasa di PHS hari tu.. oh ye tips untuk korang semua kalau lepas mandi air panas tu apa kata korang ke Viviane Rafflesia Garden (VRG) untuk tengok dengan lebih dekat lagi Bunga Rafflesia mengembang. :)

Papan tanda di pintu masuk ke Poring Hot Spring. Untuk pengetahuan semua Poring Hot Spring merupakan salah satu Tapak Warisan Dunia yang harus dilawati sekiranya melancong ke Ranau, Sabah.

Tandas di PHS ini sangat bersih dan dijaga. Terpegun jap tengok kecantikan tandas di PHS ni cantik kan..

Ini adalah peta keseluruhan taman rekreasi Mata Air Panas Poring.. mana tau kalau-kalau tersesat pulak kan..

Setiap stesen ada papan tanda menunjukkan jarak perjalanan untuk ke stesen lain.

Bagusnya disini banyak papan tanda dan banyak papan tanda peringatan untuk pelancong.

Ingat “Jangan Ambil Apa-apa Benda Kecuali Gambar Dan Jangan Tinggalkan Apa-apa Benda Kecuali Jejak Kaki” .. memang bagus peringatan ni.. ye lah kita kat tempat orang kita tak tahu siapa penghuninyakan.. jadi berkelakuan baiklah ketika disini.. jangan buat benda-benda tak senonoh okey..

Kolam renang air panas ni di namakan ROCK POOL .. ni untuk orang dewasa je kanak-kanak boleh mandi kat kolam lain..

Kat sini memang banyak kolam.. korang pilih je nak kolam yang mana.. pastu berendamlah selama mana korang nak.. huhu airnya sangat panas boleh masa telur aku nih.. ahaha

Kami pilih kolam kecil ni untuk rendam kaki.. huhu memang panas airnya..

Gedik-gedik santai pulak kita orang ni.. haha padahal kaki dah melecur sebab airnya panas.. lebih-lebih lagi kami datang waktu panas terik haha mengelegak la..

Taman Kupu-Kupu atau Butterfly Garden ini dibuka dari  9 pagi hingga 4 petang dan tutup setiap Isnin.

Disebabkan aku nak rushing jadi tak sempatlah nak naik kanopi.. ermmm tak apa lah tak ada rezeki namanya.. mungkin lain kali boleh kesini lagi ..

Sebelum balik korang boleh singgah beli cendera mata kat luar PHS ni.. harganya sangat-sangatlah murah berbanding di jual di Pasar Filipina.

Kat sini juga ada jual seluar dan pakaian mandi in case kalau korang terlupa atau tak bawa baju untuk bermandi manda..

Sehangat Bau Pakma – Bunga Rafflesia

Kalau sebut Bunga Pakma mesti ramai yang tak tahu kan.. tapi kalau cakap je Bunga Rafflesia mesti ramai yang mengenalinya. Semasa berada di Ranau Sabah aku dan keluarga berkesempatan untuk melihat dengan lebih dekat lagi species bunga terbesar di dunia ini. Sedikit info tentang Bunga Rafflesia merupakan bunga rasmi untuk negara Indonesia dan juga negeri Sabah di Malaysia. Bunga Rafflesia terbesar di dunia yang di rekodkan di jumpai di hutan Sumatera oleh Sir Stamford Raffles dan Dr Joseph Arnold pada tahun 1816 dan diberi nama Rafflesia Arnoldii semperna nama mereka.

Di Sabah, Malaysia juga terdapat banyak species bunga Rafflesia yang tumbuh meliar di hutan-hutan. Tapi kalau nak masuk hutan agak susahkan.. siapa yang nak betul tak.. kebetulan semasa perjalanan ke Poring Hot Spring, kami ternampak papan tanda Bunga Rafflesia di tepi jalan.. tempat yang kami nak tuju ini adalah “Viviane Rafflesia Garden” tempat dimana Bunga Rafflesia tumbuh secara semulajadi dan dijadikan tempat pelancongan oleh penduduk tempatan. Viviane Rafflesia Garden terletak berdekatan dengan Poring Hot Spring, kira-kira perjalanan dalam 5 minit je untuk ke sini kalau dari Poring.

Kalau sebelum ni aku hanya mendengar, melihat dan membaca dari internet tentang Bunga Rafflesia, tapi kali ini aku macam tak percaya yang aku sudah tengok bunga ini dengan mata sendiri. Bukan senang tau nak tengok Bunga Rafflesia mengembang, ianya mengambil masa yang agak lama untuk tumbuh dan mengembang.

Papan tanda Viviane Rafflesia Garden (VRG) tulis tiga bunga sedang mengembang, cepat sebelum terlambat. Ya memang kena pergi tengok cepat sebab bunga Rafflesia ni susah nak tumbuh dan memakan masa yang lama dan mati dalam masa yang singkat. Jadi rugi kalau aku lepaskan peluang nak tengok bunga terbesar di dunia ni secara live..

Inilah dia pemilik  Viviane Rafflesia Garden (VRG) iaitu Pn. Norma bersama mak aku dan  Tira (kanan) adik kepada Pn. Norma, mereka bersama-sama suami menjadikan ladang dan tanah milik peribadi ini kepada pusat melihat Bunga Rafflesia. Tahniah dan terima kasih aku ucapkan kepada mereka kerana sangat baik dan peramah.

Sebelum masuk untuk melihat Bunga Rafflesia ni pelawat diminta untuk menulis nama sebagai rujukan pemilik ladang. Kat sini diorang bolehlah tengok balik dan kira berapa ramai orang yang dah datang melawat ke sini. Harga tiket masuk untuk melihat Bunga Rafflesia berkembang ni tak mahal pun. RM10.00 untuk sekali masuk.

Jalan masuk ke ladang ni agak lecak dan perlu jalan melalui laluan batu bata yang disediakan oleh pihak VRG.. mungkin suatu hari nanti bila aku kembali ke sini harap pihak tuan punya ladang ni dah tar jalan ni hehe..

Sebelum melihat Bunga Rafflesia, disekitar ladang terdapat pelbagai jenis tumbuhan lain dan aku paling seronok bila tengok pokok Jarak Cina atau Totol ni.. sebab apa pokok ni boleh menghasilkan minyak untuk kenderaan. Ermmm terfikir sejenak aku.. kenapa kita tak tanam pokok ni banyak-banyak ye.. boleh proses untuk minyak kenderaan tu..

Pokok Cinnamon .. ” The King Of  Herbs” ..

Inilah dia Bunga Rafflesia Keithii yang baru mengembang. Cantik kan.. Untuk pengetahuan, bunga Rafflesia akan mengeluarkan bau yang amat busuk bila ianya mengembang. Kalau malam-malam datang sini mesti seramkan.. sebab bau busuknya semacam bau bangkai.

Terpesona aku lihat Bunga Rafflesia ni.. nak tumbuh punyalah lama kira-kira 9 bulan nak tunggu ianya mengembang.. tapi mati dalam masa 2 minggu je.. lagi satu bunga ni sensetif sikit.. kalau kita pegang-pegang nanti cepat mati bunga ni. Menurut pemilik ladang ni.. bunga ni ada jantan dan betina.. kalau nak tahu yang jantan ada tumbuh duri kat dalamnya dan betina dalamnya leper je tak ada duri..

Ini pula anak Pokok Bunga Rafflesia yang baru nak mengembangkan kelopak bunganya.

Memang berbaloi lah dapat tengok Bunga Rafflesia secara live dan semulajadi.. tak rugi aku bayar RM10.00

Sustaining Rafflesia For The Future Generation ..