Shopping, Makan Dan Santai Di Hatyai

 

Terus terang aku pergi Hatyai ni main redah je, duit dalam poket pun cuma bawa RM300 je untuk makan, shopping dan santai-santai. Nasib baiklah kadar pertukaran wang disini sama je nilainya. Cuba pergi New Zealand dulu gila aku dibuatnya bawak RM1k pun tak cukup. Rasanya kalau pergi bujang-bujang ke Hatay ni RM300 dah kira cukup sangat dah. Apa sangatlah yang hendak dibeli kat sini.. aku pun just shopping fridge magnet dan t-shirt je.. yang bestnya kat sini baju t sangatlah murah.. RM10 sehelai.. murah ke? ala cincailah kira murah juga la kan.. kalau pandai tawar menawar atau beli banyak mungkin boleh dapat lagi murah. Beginilah pemandangan malam di Hatyai. Aman, damai dan tenteram jiwa cuma jalan raya agak sesak sekitar 7 malam- 9 malam mungkin ramai yang baru nak balik kerja. Bagi yang nak melancong ke Hatyai ingat pesanan aku ni .. datang hari Sabtu dan Ahad je sebab waktu ni lah ramai peniaga yang menjual barang.. kalau datang hari lain macam suram je..

 

 

Pink Lady Complex merupakan sebuah tempat yang menjual pelbagai jenis cenderamata untuk dibeli. Kat sini aku perhatikan harganya agak mahal sikit berbanding pekedai yang jual ditepi jalan. So kalau nak bershopping korang roundlah dulu 3-4 kali tengok kedai mana harga murah. Jangan nanti bila dah beli awal-awal menyesal pulak tengok kedai depan harga lebih murah.

 

 

Berhadapan Pink Lady Complex pula terdapat banyak gerai makanan muslim. Jadi kalau kesini jangan cakap susah nak cari makanan islam sebab melambak ada. Yang menarik disini terdapat sebuah gerai kakak purdah ni yang menjual cendol, pulut mangga dan pulut durian. Rasanya sangat enak dan harga sepinggan 50B (RM5). Memang berbaloi sebab mangga dan durian yang dihidangkan sangat fresh sampai meleleh air liur.

Continue reading

Kenapa Saya BOIKOT Astro First?

 

Pada awal kemunculan Astro First ni aku rasakan ianya amat bagus sekali sebab aku boleh tonton filem-filem yang masih fresh kat panggung dengan hanya menonton dirumah saja. Tetapi lama kelamaan aku rasakan ianya tak relevant dengan  industri perfileman negara kita kerana atas beberapa sebab musabab.

Pertamanya sekarang Astro First menayangkan filem-filem yang sudah 3 minggu ditayangkan dipawagan dan berkemungkinan tidak lama lagi seminggu je kat panggung dah ada tayang kat Astro First. Macam mana penerbit filem kita nak maju kalau kutipan panggung tidak setimpal dengan hasil usaha filem mereka. Sah-sah lah orang tak pergi tengok wayang dan tunggu Astro First je yang harganya lebih kurang RM15 untuk 2 hari dan boleh tengok ramai-ramai satu kampung berbanding tengok di panggung dengan harga RM11 seorang. Kiranya penjualan tiket wayang akan menjunam jatuh dan ini akan mendorong kejatuhan filem melayu juga.

Kedua adalah sebab dengan adanya Astro First ni lebih banyaklah DVDrip cetak rompak dijual di pasar malam atau senang didownload melalui laman web yang dimuatnaik oleh lanun-lanun cetak rompak. Tengok saja di Yahoo dan Google banyak cerita-cerita melayu terbaru yang mudah didownload hasil dari rakaman melalui Astro First dan kualitinya tak kurang hebat. Ianya menyokong kepada aktiviti cetak rompak sekaligus menutup periuk nasi para penggiat seni dan pengarah perfileman negara.

Aku bukanlah nak BOIKOT 100% Astro First tapi cuba cari penyelesaian kepada 2 sebab diatas tu, kalau ianya boleh membendung kepada gejala cetak rompak dan tidak menutup periuk nasi mereka yang terlibat dalam industri perfileman negara ni ok lah, tapi kalau tak, aku rasakan Astro First tak relevant lagi buat masa sekarang. Baik suruh orang ramai pergi tengok kat panggung dan rasai pengalaman sebenar dari sekadar menonton TV di rumah.

 

PS : kalau ada Astro First ni dah tak perlu takut untuk download DVDRipper.. hari masuk Astro First esok dah boleh beli kat pasar malam.. renung-renungkanlah.. kesian kat pelakon dan penerbit filem..

 

Antara cerita yang dah boleh dimuatturun Astro First.. !!

Sony Music Malaysia Fanpage – Dapatkan CD Percuma Pilihan Anda!

Saya adalah seorang yang gilakan muzik, cakap apa saja lagu mesti saya minati tak kiralah lagu melayu, inggeris, cina, india, hindustan semua saya suka. Bagi saya muzik adalah universal dan sesiapa saja berhak untuk mendengar dan menghayati muzik itu sendiri. Saya telah buat banyak review album-album keluaran syarikan SonyMusic Malaysia antaranya, ALBUM REVIEW- The Potter’s, ,Album Review – Cinta Laura, Album Review – Wings – 21st Anniversary @ Planet Hollywood 21.5.2008, Album Review – The Emperor Of Heavy Metal (MAY 1989-2009 Terunggul), Album Review : Aliff Aziz – It’s Aliff’s Time, Album Review – Hijau Daun (Ikuti Cahaya), Album Review – Alif Satar (Nakal).

Artis-artis terhebat ini telah diterbitkan oleh SonyMusic Malaysia dan telah mendapat sambutan hangat dipasaran Malaysia dan luar negara. Kini SonyMusic Malaysia ingin memberikan anda CD percuma khas untuk peminat setia mereka. Mudah saja untuk memenangi 2 keping CD percuma keluaran SonyMusic Malaysia anda cuma perlu menulis blog tentang Fanpage Facebook SonyMusic Malaysia dan anda berpeluang memenangi 2 keping CD artis pilihan anda. Mudah bukan. Jadi apa tunggu lagi cepat tulis blog tentang Fanpage http://www.facebook.com/sonymusicmy sekarang juga. Sesiapa saja boleh menyertainya.

Apa yang menarik di Fanpage Facebook http://www.facebook.com/sonymusicmy ini?.. haaa kat sini korang boleh dapat banyak info terbaru dan gosip hangat artis mereka. Bukan itu saja banyak kontest dan hadiah turut diberikan. Selain itu banyak movie tiket dan video-video klip terbaru akan diletak di fanpage ini dari masa ke semasa.

Ketahui cara-cara untuk memenangi 2 keping CD percuma disini :-

1. Jadi ahli di fanpage http://www.facebook.com/sonymusicmy

2. Tulis blog tentang fanpage mereka dan letak link fanpage http://www.facebook.com/sonymusicmy. Tidak perlu tulis panjang-panjang dan tak perlu cantik-cantik, tapi janganlah terlalu simple dan tak menarik.. :)

3. Tiggalkan link blog anda dibahagian komen blog ini http://jamiechin.com besertakan link URL blog, email dan nombor telefon untuk dihubungi oleh pihak SonyMusic Malaysia untuk pengambilan hadiah.

4. Beri tahu kawan-kawan anda tentang kewujudan laman Fanpage http://www.facebook.com/sonymusicmy, mudah je bukan?… jadi apa tunggu lagi cepat bertindak..

Nota: Applicable for Malaysians in Malaysia only.

Ohkey.. saya sangat teruja dengan dua artis ini dan saya ingin sangat dapat CD dari artis ini.. tak lain tak bukan adalah artis bernama Alicia Keys – As I Am dan Adam Lambert – For Your Entertainment (Japan Version CD + VCD) .


PANAS!! : Aksi Porno Ariel Peterpan Dan Bunga Citra Lestari Pula!

Belum lagi habis dengan cerita kononnya ada 32 video porno yang dibintangi oleh wajah seiras dan mirip dengan Nazriel Ilham atau nama glamornya Ariel Peterpan bersama Luna Maya dan Cut Tari, kini Info yang baru aku baca di website Inilah.com mengatakan bahawa satu lagi video panas wajah seiras dan mirip dengan penyanyi terkenal Indonesia Bunga Citra Lestari bersama Ariel Peterpan pula.. perhhh giler lah..

Video panas antara mereka berdua ternyata sudah berada dipasaran dalam bentuk VCD di Kota Manado, Sulawesi Utara. Huhu kalau nak tengok pergi la sana beli tak mahal harga yang dijual dalam Rp 60.000 sekeping, difahamkan juga video lain mirip Ariel, Luna Maya, dan Cut Tari juga diperdagangkan tetapi jualan untuk video mirip Ariel-BCL lebih hebat macam goreng pisang panas disana. Pihak Polisi Indonesia masih menyiasat dan saat ini masih belum diketahui dari mana mereka dapat video tersebut dan menyebarkannya di Internet dan dalam bentuk VCD.

Apa-apa pun ini gosip semata sebab belum ada lagi dalam internet video mirip Ariel-BCL ni.. kalau dah ada baru boleh buat penilaian.

Download :- vid1_ArielBCL.flv (shuuuttt jangan kasi tau orang tau)

Album Review – Cinta Laura

-ALBUM REVIEW-

-

Status : Dipasaran Sekarang
Track Listing:

1. Cinta Atau Uang
2. Cape Hati
3. Shoot Me
4. Ya Iyalah
5. You Say AQ
6. Kebebasan
7. We Can Do It
8. Oh Baby
9. Guardian Angel
10. Let Me Go

Siapa tak kenal gadis cun, periang, comel dan kecil molek yang berasal dari Quakenbrück, Germany iaitu tak lain tak bukan, Cinta Laura atau nama sebenarnya Cinta Laura Kiehl. Darah campuran kacukan Jerman-Jawa, sebelah bapa Michael Kiehl (Jerman) dan sebelah mak Herdiana (Jawa, Indonesia) dilahirkan pada 17 Ogos 1993

Kalau di Malaysia bila sebut saja nama Cinta Laura pastinya teringatkan dengan drama sinetron iaitu “Upik Abu Dan Laura” yang disiarkan di TV3 suatu masa dulu. Cinta Laura ni sangat berbakat dalam bidang lakonan tapi dia juga berbakat dalam bidang nyanyian. Jangan ingat Cinta Laura hanya pandai menyanyi dan berlakon tau, kalau nak tahu sebelum dia menceburi dalam bidang seni dia seorang finalis ratu cantik dalam pertandingan Top Model 2006, tak salah lah kalau saya berikan dia jolokan awek cun hehehe.. sebab dia memang cun pun..

Kalau dulu masa cerita “Upik Abu Dan Laura” ditayangkan di TV3 pastinya kita terbuai dengan lagu tema cerita tersebut iaitu “You Say AQ”, lagu yang penuh tenaga dan energetic dari Cinta Laura. Adik-adik sepupu aku semua hafal lagu tu.. hari-hari nyanyi sampai aku pun turut hafallirik lagu tu.. cayalah.. memang best Cinta Laura ni..

Khas untuk peminat Cinta Laura di Malaysia.. haaa dengar sini! album debut terbarunya berjudul “CINTA LAURA” telah berada dipasaran Malaysia pada 2 Mac 2010 dan diterbitkan oleh SONY MUSIC ENTERTAINMENT INDONESIA. Lagu-lagu dalam album ni sangat best dan berirama catchy membuatkan kita pasti nak meloncat-loncat ketika mendengarnya. Cinta Laura sangat fasih berbahasa inggeris dan tidak kekok untuk berbahasa Indonesia, jadi dalam album ini diselitkan kedua-dua bahasa yang menjadikan lagu-lagu didalam album ini kedengaran unik sekali. Tak usah risau dengan bahasa yang ditampilkan dalam album ini kerana semua lagunya mudah difahami.

Dalam album “Cinta Laura” ni terdapat 10 buah lagu yang berentak catchy dan electro-pop. Lagu-lagu yang dimuatkan didalam album ni adalah Cinta Atau Uang, Cape Hati, Shoot Me, Ya Iya Lah, You Say AQ, Kebebasan, We Can Do It, Oh Baby, Guardian Angel dan Let Me Go. Antara lagu yang paling aku suka adalah Ya Iya Lah sebab irama dalam lagu ni sangat best sekali dengan lirik lagunya yang nakal dan manja. Lagu “Cinta Atau Uang” pasti menggamit hati kerana menggabungkan suara seperti kanak-kanak. Terdapat juga lagu berenta balada “Capek Hati” yang mendapat sentuhan dari komposer terkenal Indonesia iaitu Dewiq. Lagu “Shoot Me” macam dengar ganas je kan.. tapi lagu ni best rentak dia ala-ala era 80′an atau  Ace of Base yang berentak muzik electro. Dalam album ini juga dimuatkan dua buah lagu yang diambil dari album Oh Baby Soundtrack iaitu lagu “Oh Baby” dan “We Can Do It” yang merupakan single pertama yang dirakan Cinta Laura selama 3 bulan. Lagu-lagu ini telah mendapat sentuhan komposer terkenal Indonesia iaitu Ramadhan, DJ Sumantri, Novi Umar, Teguh D dan Rayen Pasto sebagai guru vokal.

Jadi kepada peminat-peminat Cinta Laura di Malaysia jangan lepaskan peluang ini dan dapatkan album terbaru “Cinta Laura” di kedai cd berhampiran anda. Kalau malas nak pergi kedai CD beli je secara online di www.Sonymusic.com.my dengan harga RM31.90 , tapi ingat..!! beli yang original ye.. SAY NO CETAK ROMPAK!! ..