Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..

Selamat Hari Jadi Yang Ke-4 Kepada Sensasi Selebriti Budiey.com!

Pertama sekali zaid nak ucapkan tahniah dan terima kasih kepada Budiey yang selama ini dalam diam sebenarnya banyak memberikan inspirasi buat zaid untuk menulis blog. Tahniah kerana blog Sensasi Selebriti Budiey.com dah genap umurnya 4 tahun pada 7-Januari-2011 dan dalam masa 4 tahun tu dah banyak info dan cerita panas pasal artis Malaysia yang zaid tak tahu jadi tahu hehe.

Untuk pengetahuan semua, apa yang menarik bagi aku untuk membaca Budiey.com adalah kerana penulisan Budiey yang sempoi dan senang nak baca tak macam baca suratkhabar, kekadang suratkhabar dan majalah ni lepas baca hilang tah kemana. Tapi kalau baca kat Budiey.com ni lepas baca boleh baca lagi sampai pengsan. Lagi satu apa yang aku suka Budiey.com kerana info dan cerita pasal selebriti Malaysia lagi pantas dari majalah dan ianya percuma, tak perlu bayar kalau nak baca.

Budiey.com pun banyak bagi tiket movie percuma tapi aku tak pernah berkesempatan untuk join diorang, jadi kali ni aku dengan bestnya nak sangat ke #partybudiey sebab nak mengenali lebih dekat dengan artis dan nak berkenalan dengan @Budiey sendiri. Untuk pengetahuan semua aku sebenarnya dah banyak kali jumpa Budiey ni masa event-event @NuffnangMY tapi bila jumpa, aku tak pernah tegur dia, sebab aku ni penyegan sikit hehe jadi nak tegur tu kekadang jadi terbantut, tapi sebenarnya nak berborak-borak dengan dia.. mana lah tahu kot-kot dapat tips-tips blogging dari dia kan.

Hari ni 8-Januari-2011 dan Budiey.com akan mengadakan party buih eehhhh bukan party buih ye tapi #partybudiey yang akan diadakan di Cathay Cineleisure Damansara dan ramai artis turun padang, dalam masa yang sama boleh menang banyak hadiah dari penaja dan berpeluang menonton filem KHURAFAT yang akan berada di pawagam pada 13 Januari 2010.  Harap-harap aku boleh la menang cabutan bertuah masa #partybudiey ni nanti ye sebab dengar boleh menang Blackberry tajaan Heliza Helmi Productions. Insyaalah kalau ada rezeki adalah.. kalau tak ada pun tak apa janji dapat berlibur dan menambah mesra bersama pembaca-pembaca blog Budiey.com :)

Apa-apa pun aku nak ucapkan Selamat Hari Jadi sekali lagi buat blog Budiey.com dan diharap tahun 2011 ni @Budiey terus success dan lebih banyak lagi menulis cerita-cerita dan info pasal artis Malaysia dan antarabangsa untuk pembaca macam kami ni. Apa kata untuk tahun depan Budiey kumpulkan lebih banyak penaja dan artis dan buat konsert besar-besaran di Stadium Nasional Bukit Jalil pulak.. huhu ini cadangan je.. :)

Kepada semua pembaca blog mohdzaid.com pulak, korang jangan kemana-mana okey nanti aku akan upload gambar-gambar menarik dan artis-artis yang hadir masa #partybudiey ni nanti yek…

Jom layan video ucapan khas Maya Karin semperna ulangtahun Budiey.com .. cantik kan Maya Karin ni.. :)

Gambar Perkahwinan Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor & Dr. Halina

10.10.10 menjadi tarikh bersejarah bagi ramai pasangan pengantin yang melangsungkan perkahwinan mereka pada tarikh keramat ini, tak ketinggalan juga pada Angkasawan pertama kita Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor yang telah pun selamat diijabkabulkan dengan pasangannya Dr. Halina Mohd Yunos kira-kira jam 11.30 pagi tadi di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya dengan sekali lafaz. Wahh cayalah Datuk Sheikh tabik spring kat kamu. Zaid  ucapkan tahniah dan doakan kamu berdua sentiasa dimurahkan rezeki dan dikurniakan cahaya mata yang pintar nanti insyaAllah.

Menurut akhbar majlis persandingan akan diadakan malam ini Putrajaya International Convention Centre (PICC) dengan bertemakan pahlawan Melayu di istana kayangan. Lebih 1,000 jemputan akan hadir yang terdiri daripada golongan diraja, orang kenamaan, ahli keluarga, rakan rapat termasuk 100 angkasawan dari 35 negara dan 20 media antarabangsa.

Sumber : http://www.gua.com.my/

Sumber : http://www.murai.com.my/

Sumber : http://www.mstar.com.my/

Sumber : http://www.mstar.com.my/

Sumber : http://www.mstar.com.my/

Silhouette Aku Di China

Masa trip aku dan keluarga ke Hong Kong bulan enam hari tu aku sekeluarga sempat singgah ke Shenzhen China Folk Culture Villages, Guangdong. Kat sini banyak benda boleh tengok , budaya orang cina, bangsa-bangsa dan agama yang ada, pakaian dan makanan tradisi masyarakat cina, dah nama pun folk culture village. Tapi gambar-gambar masa kat sini akan aku upload kemudian lah.. sebab hari ni aku nak cerita pasal seorang master yang pandai menggunting kain dan jadikan bayang-bayang wajah kita kat kain tu. Aku memang respek abislah kat Master Liew ni, sebab dia boleh gunting kain hitam tu dan jadikan wajah kita kurang dari 20saat. Ermmm aku gunting kertas pun menggigil-gigil inikan nak gunting wajah orang..

Aku dan Master Liew

Mak aku Zaraaluwi kemain suka dengan Silhouettenya

Tapi korang kena ingat sebab harga untuk sehelai kain hitam yang dah digunting adalah RMB40 bersamaan dalam RM20 ringgit Malaysia, agak mahal jugakan.. aku dan keluarga memang nak sangat sebab nak jadikan souvenir. Terpegun aku dengan kepantasan, kecekapan dan kehalusan guntingan Master Liew ni… tapi kalau diperhatikan betul-betul tak la sama 100% wajah kita tu, seakan-akan je.. Kalau korang ke sini boleh lah cuba ye dan buat kenang-kenangan untuk bawa balik ke Malaysia.

Pengacara(Nurul Syuhada) dan crew Majalah 3 pernah membuat liputan tentang Master Liew dan Silhouettenya

Korang nak tengok tak macam mana si Master Liew ni gunting kain hitam ni dan jadikan wajah bayang-bayang aku tu?.. nasib baik adik aku si Uzair ni sempat rakam video.. adik aku ni kekadang susah sikit nak minta tolong.. tak tak disuruh tak lah dia nak buat.. tapi kali ni rajin pulak dia hehehe…

OST Adamaya – Yang Terindah

“DAKMIE – YANG TERINDAH”

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

Gua.com.my – Tiket Konsert Ungu Dan AIM17

Hari ni dapat panggilan dari pihak Gua.com.my menyatakan yang aku adalah pemenang untuk kontest Konsert Ungu di website mereka iaitu Gua.com.my, konsert ni berlangsung kat Stadium Putra Bukit Jalil 1 May ini… tak sangka pula aku menang tiket ni sebab baru dua hari lepas aku menang 2 tiket untuk ke AIM17 di PWTC pula pada 2 May, ni pun sebab kontest twitter mereka. Alhamdulillah tak payah nak beli tiket konsert hehehehe… tapi yang tak bestnya konsert kumpulan Ungu tu aku tak dapat pergi sebab kerja lah waktu tu… Nasib baik ada kakak.. boleh lah dia pergi konsert tu nanti dan buat review.. apa-apa aku tanya dia lah untuk diupdate dalam blog aku nih..

Fuhhh 1st time masuk Sri Pentas TV3 sebab nak ambik tiket ni punya pasal… sempatlah tengok diorang buat live Hotfm kat konti.. memang bestkan kalau dapat kerja kat TV3 boleh jumpa ramai selebriti tanahair yang popular tuh..  :P

Nak masuk Sri Pentas kenalah dapatkan pass VIP dulu.. kalau tak kena halau nanti.. hehehe..

Inilah dia Sri Pentas kebanggaan Malaysia.. yang menyiarkan pelbagai siaran TV dan Radio ..antaranya TV3, HotFM, dan Gua.com.my

Poster-poster siaran TV3 disepanjang lobby… depan poster tu konti Hotfm.. segan pula nak ambil gambar takut kena marah hehehe

Ini dia dua tiket AIM 17 yang akan berlangsung di PWTC pada hari ahad ini bersamaan 2 May 2010… yang ni aku dapat pergi sebab aku kerja pagi je…

Yang ni pula 2 tiket menonton Konsert Ungu yang berlangsung pada 1 May 2010 di Stadium Putra Bukit Jalil nanti… haaa yang ni aku tak dapat pergi sebab kerja.. tapi aku kasi tiket ni kat kakak aku dan tunang dia pergi tengok… tak pelah lagipun aku pernah tengok konsert Ungu sebelum ni kat PMI2 dulu..

Apa-apa pun terima kasih banyak-banyak kat Gua.com.my yang sudi beri tiket ini kepada aku ye.. susah korang ye… tapi korang memang bestlah… thanks again…

Album Review – Cinta Laura

-ALBUM REVIEW-

-

Status : Dipasaran Sekarang
Track Listing:

1. Cinta Atau Uang
2. Cape Hati
3. Shoot Me
4. Ya Iyalah
5. You Say AQ
6. Kebebasan
7. We Can Do It
8. Oh Baby
9. Guardian Angel
10. Let Me Go

Siapa tak kenal gadis cun, periang, comel dan kecil molek yang berasal dari Quakenbrück, Germany iaitu tak lain tak bukan, Cinta Laura atau nama sebenarnya Cinta Laura Kiehl. Darah campuran kacukan Jerman-Jawa, sebelah bapa Michael Kiehl (Jerman) dan sebelah mak Herdiana (Jawa, Indonesia) dilahirkan pada 17 Ogos 1993

Kalau di Malaysia bila sebut saja nama Cinta Laura pastinya teringatkan dengan drama sinetron iaitu “Upik Abu Dan Laura” yang disiarkan di TV3 suatu masa dulu. Cinta Laura ni sangat berbakat dalam bidang lakonan tapi dia juga berbakat dalam bidang nyanyian. Jangan ingat Cinta Laura hanya pandai menyanyi dan berlakon tau, kalau nak tahu sebelum dia menceburi dalam bidang seni dia seorang finalis ratu cantik dalam pertandingan Top Model 2006, tak salah lah kalau saya berikan dia jolokan awek cun hehehe.. sebab dia memang cun pun..

Kalau dulu masa cerita “Upik Abu Dan Laura” ditayangkan di TV3 pastinya kita terbuai dengan lagu tema cerita tersebut iaitu “You Say AQ”, lagu yang penuh tenaga dan energetic dari Cinta Laura. Adik-adik sepupu aku semua hafal lagu tu.. hari-hari nyanyi sampai aku pun turut hafallirik lagu tu.. cayalah.. memang best Cinta Laura ni..

Khas untuk peminat Cinta Laura di Malaysia.. haaa dengar sini! album debut terbarunya berjudul “CINTA LAURA” telah berada dipasaran Malaysia pada 2 Mac 2010 dan diterbitkan oleh SONY MUSIC ENTERTAINMENT INDONESIA. Lagu-lagu dalam album ni sangat best dan berirama catchy membuatkan kita pasti nak meloncat-loncat ketika mendengarnya. Cinta Laura sangat fasih berbahasa inggeris dan tidak kekok untuk berbahasa Indonesia, jadi dalam album ini diselitkan kedua-dua bahasa yang menjadikan lagu-lagu didalam album ini kedengaran unik sekali. Tak usah risau dengan bahasa yang ditampilkan dalam album ini kerana semua lagunya mudah difahami.

Dalam album “Cinta Laura” ni terdapat 10 buah lagu yang berentak catchy dan electro-pop. Lagu-lagu yang dimuatkan didalam album ni adalah Cinta Atau Uang, Cape Hati, Shoot Me, Ya Iya Lah, You Say AQ, Kebebasan, We Can Do It, Oh Baby, Guardian Angel dan Let Me Go. Antara lagu yang paling aku suka adalah Ya Iya Lah sebab irama dalam lagu ni sangat best sekali dengan lirik lagunya yang nakal dan manja. Lagu “Cinta Atau Uang” pasti menggamit hati kerana menggabungkan suara seperti kanak-kanak. Terdapat juga lagu berenta balada “Capek Hati” yang mendapat sentuhan dari komposer terkenal Indonesia iaitu Dewiq. Lagu “Shoot Me” macam dengar ganas je kan.. tapi lagu ni best rentak dia ala-ala era 80′an atau  Ace of Base yang berentak muzik electro. Dalam album ini juga dimuatkan dua buah lagu yang diambil dari album Oh Baby Soundtrack iaitu lagu “Oh Baby” dan “We Can Do It” yang merupakan single pertama yang dirakan Cinta Laura selama 3 bulan. Lagu-lagu ini telah mendapat sentuhan komposer terkenal Indonesia iaitu Ramadhan, DJ Sumantri, Novi Umar, Teguh D dan Rayen Pasto sebagai guru vokal.

Jadi kepada peminat-peminat Cinta Laura di Malaysia jangan lepaskan peluang ini dan dapatkan album terbaru “Cinta Laura” di kedai cd berhampiran anda. Kalau malas nak pergi kedai CD beli je secara online di www.Sonymusic.com.my dengan harga RM31.90 , tapi ingat..!! beli yang original ye.. SAY NO CETAK ROMPAK!! ..