Permainan Komputer Tingkatkan Ketajaman Penglihatan

▶Satu kajian mendapati pengguna komputer yang bermain permainan berbentuk aksi atau pertarungan mempunyai daya penglihatan yang lebih tajam selepas bermain selama 10 hari dengan purata 1 jam sehari

▶Penyelidikan ke atas para pelajar kolej yang berumur 18 hingga 23 tahun yang dijalankan oleh penyelidikan dari Universiti of Rochester New York mendapati hasil kajian mungkin boleh membantu meningkatkan daya ketajaman para pemandu atau tentera yang menghadapi masalah daya penglihatan

▶Ini tidak bermakna para pelajar kini boleh memberitahu ibu bapa mereka yang mereka harus bermain komputer & meninggalkan pelajaran disebabkan kajian ini” kata Daphane Bavelier , Profesor Madya  Pengajian Sains Kognitif dan Otak dari Universiti tersebut

▶Beliau berkata, kejayaan dalam akedemik tidak mempunyai kaitan dengan ketajaman dalam penglihatan termasik kecekapan menyedari kedatangan objek baru dalam pandangan.

Cara Install WordPress Plugin : NuffnangX Conversations

Salam semua. Mungkin dah ada yang tahu sekarang ni Nuffnangx sudah ada plugin sendiri untuk WordPress Self Hosting. Bagi yang masih yang tak tahu boleh usha entry ini WordPress Plugin : NuffnangX Conversations. Hari ini aku nak tunjukkan cara bagaimana untuk download dan upload dalam bahagian plugin di WordPress anda.

1. Login WordPress Self Hosting anda. Masukkan username dan password admin.

wordpress admin login screen demo

2. Pergi ke bahagian Plugins di side bar bahagian kiri WP anda dan pilih Add New.

plugins screen wordpress add new

3. Pada bahagian Install Plugins masukkan katanama (Nuffnangx Conversations) atau (Nuffnangx) pada kotak search plugins.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.15.21 PM

4. Pilih Plugin Nuffnangx Conversations 1.0.0 dan klik Install Now untuk memuat naik di WordPress anda.

install wp nuffnangx plugin

5. Seterusnya selepas install berjaya, anda akan diminta untuk memasukkan API Code Nuffnangx. Code API ini diberikan percuma. Jadi anda perlu masuk ke laman web Nuffnangx untuk dapatkan kod API tersebut. Sebelum itu mari lihat paparan sebenar plugin Nuffnangx Conversations ini. Anda boleh pergi ke bahagian Comments dan pilih Nuffnangx.

screen nuffnangx plugin

6 . Melalui gambar rajah diatas dapat dilihat bahawa Plugin Nuffnangx Conversations 1.0.0 ini memerlukan API Key untuk beroperasi. Jadi ikut langkah dibawah untuk dapatkan API key tersebut. Harap maklum API Key ini adalah percuma dan nombor yang diberikan adalah unique code. Jadi pastikan anda copy code didalam Nuffnangx anda sahaja ye.. caranya seperti berikut :-

i ) Masuk laman Nuffnangx disini. http://www.nuffnangx.com kemudian pergi ke bahagian MY BLOGS – VIEW CODE

Screen Shot 2012-12-16 at 5.37.13 PM

ii ) Pada bahagian seterusnya adalah paparan muka untuk dapatkan code Native Javascript dan WordPress Plugin. Jadi pilih WordPress Plugin. Scroll kebawah dan pergi ke nombor 3.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.40.16 PM

iii ) Di nombor 3, API Key untuk blog anda akan dipaparkan jadi copy API key tersebut dan masukkan ke dalam plugin wordpress anda.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.44.05 PM

7. Copy API Key seperti gambar rajah diatas dan masukkan ke dalam kotak di Plugin WordPress.

8. Selesai masuk API key, anda boleh pergi ke Auto Synchronize NuffnangX Conversations to WordPress dan pastikan ianya di Enable. Kemudian klik Sync.

9. Salah satu fungsi baru yang paling aku suka adalah Export your WordPress comments to NuffnangX Conversations. Fungsi ini membolehkan anda mengexport kesemua komen sedia ada ke dalam Nuffnangx. Best kan.. aku pun dah export semua komen aku.. tapi benda ni ambil masa sikit untuk di synchronize ye la kalau banyak komen lagi lambat la sistem nak transfer.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.51.07 PM

10. Itu je caranya.. mudah je kan.. kalau tak faham boleh masuk website Nuffnangx dan tanya pada Helpdesk mereka :)

Tips Elak Bau Busuk

20121120-175441.jpg

Tengah hari tadi aku pergi servis kereta kat Proton sebab kereta aku dah nazak giler. Dalam duk menunggu tu tangki pundi ni asik nak terkencing je. Jadi aku pun pinjam lah tandas diorang. Tengok dalam tandas ada satu balang arang. Of koss la aku pelik apasal pi letak arang dalam tandas.

So atas rasa ingin tahu sebab aku memang tak tahu. Aku pun tanya la kat tokei kedai ni apasal dia pi letak arang dalam tandas.

Dia pun cakap dia letak arang sebab nak hilangkan bau hancing kencing orang. Ohh ye tak ye kan petua orang dulu pun ada cakap kalau nak hilangkan bau busuk boleh letak arang.

Nanti nak cuba lah letak arang dalam kereta sebab kereta aku sekarang penuh dengan bau durian. Maklumlah sekarang suka sangat buat Durian Crepe haha.

So tips nya kalau nak hilangkan bau busuk boleh try letakkan arang. Sebab arang ni meresap wap dan udara. Mana ada bau bau busuk tu dia akan sedut. Try jangan tak try oke..

Ps: Jangan pula gunakan balik arang tu untuk buat ikan bakar ye.. Sungguh tak sopan..

20121120-175620.jpg

Tips Elak Lupa Tempat Letak Kereta

20121119-184826.jpg

Tentu korang pernah kehilangan kenderaan di dalam bangunan pusat membeli belah kan? Macam aku juga yang jenis pelupa ni kekadang sampai hilang akal mencari kereta sendiri.

Sebagai contoh aku pernah parking kereta kat bangunan yang besar dan setiap tingkat hampir sama je situasinya. Pernah sekali aku sampai ingat kereta aku dah kena curi tapi bila check cctv kat bangunan tu rupanya aku tersalah tingkat.

Cara yang paling mudah aku buat sekarang adalah lepas je parking kereta terus aku ambil gambar. Bangunan di Malaysia ni rasanya semua ada diorang letak nombor dan level. So mudah je kan lepas parking kereta terus snap gambar pakai smartphone korang.

20121119-185317.jpg

Itulah cara paling mudah. Kalau nak cara lain pun ada boleh download apps yang melambak kat apps store dan banyak juga apps untuk pengguna Android.

Kalau datang dengan aweks boleh juga suruh awekz korang tu berposing sekali macam gambar kat bawah ni. Hoho lepas ni model aku tu mesti minta bayaran la hhaha..

20121119-185645.jpg

Ok itulah je tips nya.. Ok tak mau merepek lagi… Sharing is caring.. Selamat bershopping dan jangan lupa kereta anda.. Chioooww

Masalah iPhone Tiada Bunyi

20121108-082727.jpg

Bila aku search kat Google “masalah iphone tiada bunyi” macam tak membantu masalah aku ni. Sejak aku kemaskini ios ke versi 6.0 macam-macam masalah pula yang timbul. Version terkini 6.0.1 pun tak juga membantu.

So bila aku Google dalam bahasa inggeris rupanya masalah iPhone no sound ni ramai gak yang terkena. Mejoriti mereka yang pakai versi ios 6.0 lah.

Banyak tips yang boleh dibuat sebenarnya tapi tak banyak gak yang membantu selain buat Jailbreak. Aku paling tak suka nak jailbreak iphone aku ni sebab nanti bila upgrade habis semua hilang.

So ada satu cara ni yang boleh membantu aku dan so far ianya berjaya. Step ni hanya untuk mereka yang punyai masalah sound pada iphone. Ringging ada tapi sound notification tak ada, sound lock tak ada, sound keyboard tak ada dan sound speaker nak play music tak ada.

Caranya mudah je. Tekan butang home dan butang on/off lama-lama dalam 10 saat. Nanti iphone akan auto off dan on kan semula. Cara ni data dalam iphone tak akan hilang. Atau boleh guna cara kedua iaitu pergi ke bahagian setting-sound dan off kan lock sounds dan keyboard clicks. Kemudian offkan iphone dan on kan balik. Pastu pergi kebahagian tadi dan on kan semula. Cara ni aku buat berjaya.

So kepada sesiapa yang ada masalah tak ada bunyi kat iphone tu boleh la guna tips tu ye. Saja nak share ngan korang.

Block Iklan Di Youtube

Serius aku tension giler dengan iklan yang melambak kat Youtube sekarang ni. Baru je nak tengok 2-3 video pastu iklan lagi. Kekadang naik bosan dan malas dah tengok video kat Youtube lagi. Bukan tak boleh nak letak iklan tapi janganlah banyak sangat sampai menyusahkan orang lain.

Hari ni aku barulah terfikir nak cari plugin untuk block iklan ni. Cari punya cari nasib baik terjumpa satu plugin untuk Firefox “Adblockplus”. Bagus gak addons ni at least dia pergi block semua iklan kat Youtube dan semua website lain haha.. Yang best plugin ni kita boleh disable kat website/blog mana kita nak iklan keluar. So kalau korang dah bosan dengan iklan di Youtube boleh lah cuba plugin ni..

Download : https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/

Percutian Singapura – Beli Souvenirs Murah

 

Kalau ke luar negara atau tempat-tempat pelancongan dalam dan luar Malaysia memang tak sah kalau tak beli Souvenirs atau cenderamata untuk kawan-kawan atau keluarga. Disebabkan kadar matawang Ringgit bila di convertkan ke matawang Dollar Singapore agak mahal jadi rasa agak terbantut sedikit untuk beli Souvenirs yang banyak. Untuk tidak menghampakan kawan-kawan aku pun beli Souvenirs murah di Bugis Street. Kalau naik MRT di Singapura boleh turun di Stesen City Hall (N25) dan kemudian tukar train ke laluan LRT menuju ke Bugis (EW12).

 

 

Harga baju dan Souvenirs disini memang murah belaka. Baju t-shirt boleh dapat 4 helai $10.00 tapi aku tak beli sebab kualiti bajunya sangatlah tak bagus. Memanglah cap ayam tapi at least bagilah kualiti sikit.. so aku hanya beli key chain je untuk kawan-kawan.

 

 

Kat sini boleh dapat key-chain cam gambar kat atas ni $10.00 untuk 18pcs .. kira murah gak lah kan.. tapi bila convert duit Malaysia jadi mahal balik haha.. tak pelah at least ada juga Souvenirs untuk dibawa pulang untuk kasi kawan-kawan yang mengidam nak pergi Singapore. So kalau korang nak shopping Souvenirs aku sarankan pergi ke Bugis Street sebab kat sini kira macam kat Petaling Street di Malaysia lah..

Tips : Beli Online Tiket Universal Studios Singapore (USS)

Ramai yang dah tahu yang aku akan pergi bercuti ke Universal Studios Singapore (USS) hujung bulan ni. Ramai juga tanya kat aku dah beli tiket ke belum sebab banyak respond yang aku dapat diorang suruh beli tiket awal takut bila beli tiket di kaunter nanti putih mata. Kalau waktu cuti sekolah memang wajib lah beli online atau beli melalui agent dari Malaysia. Tapi aku ni jenis tak suka beli dari agent yelah buat apa nak bazirkan duit bayar duit kopi kat agent tu sebab kita boleh beli sendiri via online. Lebih mudah, selamat dan kita sendiri yakin. Kadang-kadang beli melalui agent ni pun kena hati-hati takut kena tipu kemudian hari.

Hari tu aku agak tension sikit sebab Aku Tak Boleh Beli Tiket Online Universal Studios Singapore. Tapi nak tension-tension pun tak boleh sebab masalah tu datang dari aku sendiri. Tapi hari ni lepas je aku bayar outstanding payment kad kredit aku terus beli 4 tiket Universal Studios Singapore. Hari yang aku nak pergi ke USS nanti adalah waktu peak season walau pun hari tu adalah hari Khamis, sebabnya bulan 6 ni adalah waktu cuti persekolahan di Singapura. Harga tiket pulak jadi mahal. Dari harga biasa $68 (Non-Peak) dah jadi $74 (Peak). Tapi tak pe lah tak kesah sangatlah bayar lebih janji dapat pergi berjalan di Singapore.

Disebabkan aku ni memang nak beli online jadi masa pembelian tiket tu ternampak pulak yang pemegang kad kredit Maybank boleh dapat diskaun diskaun $10 (Singapore Dollar) untuk setiap satu tiket. Apa lagi gembira tak terhingga lah aku dibuatnya. Dari harga tiket $74 jadi $64 x 4 tiket = $256 jadi bila dah di convert ke currency ringgit dapatlah harga ni.. ($64x4x2.4 = RM614.40 / 4 = RM153.60). Kira murah juga lah kan?.. hihi… at least aku dah jimat $40 SGD kat situ. Nampak macam sikit tapi bila convert duit Malaysia aku dah jimat RM96.

Okey sekarang ni meh aku share sikit tips macam mana nak beli tiket ke Universal Studios Singapore (USS) melalui website RWSentosa. Senang je tak sampai 10 minit je transaksi pembelian tiket ni boleh dibuat. Dari nak pergi ke agent company nak bayar duit komisyen diorang lagi duit minyak kereta lagi kan.. So ikutlah step kat bawah ni untuk memudahkan korang..

Continue reading