Pemandu Teksi Mogok? Biarkan Mereka Rasa..


20121003-103404.jpg

Kasar ke tajuk entry ni? Kalau ada yang terasa tu terpulanglah. Sebelum tu aku ada baca artikel dari Harian Metro tentang Pemandu Teksi ni buat mogok kat depan Pavillion dan Jalan Bukit Bintang semalam sampai jalan jam teruk.

KUALA LUMPUR: Tidak puas hati dengan perkhidmatan bas percuma Go KL yang didakwa menyebabkan kemerosotan pendapatan sehingga 70 peratus, lebih 250 pemandu teksi bertindak mengadakan mogok di Jalan Bukit Bintang, petang semalam.
Himpunan secara aman itu bermula kira-kira jam 2 petang hingga 7.30 malam membabitkan sekitar kawasan pusat beli-belah Pavillion hingga ke Lot 10.

Perbuatan pemandu terbabit yang kebanyakannya ahli Persatuan Pemandu Teksi Bestari Kuala Lumpur menyebabkan kawasan di sekitar Bukit Bintang sesak teruk apabila laluan digunakan untuk melakukan bantahan itu terpaksa ditutup.

Berdasarkan laporan polis yang dibuat persatuan itu kelmarin, perhimpunan juga dibuat sebagai bantahan terhadap masalah ulat teksi ‘Arab’ dan perkhidmatan teksi sapu serta beberapa tindakan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang mereka anggap menekan pemandu teksi berlesen.

Rasanya mereka ni fikir tak kenapa mereka nak buat mogok? Pasal bus Percuma GOKL? Aku sokong 100% bus percuma yang disediakan oleh Kerajaan ni. Sebelum ni pun teksi yang aku naik kat sekitar bukit bintang diorang bukannya guna meter pun. Pastu pergi caj mahal kat pengguna, aku ingat lagi dari Jalan Imbi aku nak ke Pudu Sentral diorang caj sampai RM15, memang cekik darah betul. Sebab tu lah sekarang pengguna lebih suka naik bus GOKL sebab perkhidmatan bus ni adalah percuma. Jadi kalau tak nak orang naik bus percuma tu, kenapa tidak pemandu teksi ubah sikap? Pastikan guna meter untuk setiap perjalanan. Tak kisah la perjalanan tu dekat atau jauh. Pengguna lebih puas hati kalau pemandu teksi pakai meter dari main sebut harga yang melampau.

So kepada pemandu teksi kat luar sana, jangan nak terus boikot bus percuma tu. sebaliknya ubah perangai sendiri sebelum menunding jari kat orang lain. Aku sendiri dah boikot nak naik teksi sebab segelintir pemandunya yang cekik darah. Bak kata pepatah, “disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga”.

Teksi KL 99.99% Cekik Darah

20120906-185617.jpgAku bukan lah seorang yang selalu naik kenderaan awam seperti bus, monorail, teksi, LRT dan sebagainya. Baru-baru ni aku dah tak ada jalan lain untuk ke satu destinasi cuma teksi lah harapan yang ada.

Kejadian berlaku jam 6.30 pagi dimana aku berada di Jalan Imbi dan nak ke Pudu Raya Sentral. Kalau nak diikutkan ada je perkhidmatan Monorail dan LRT ke Pudu Raya tapi disebabkan nak kejar masa takut ketinggalan bus aku dan keluarga terpaksa ambik teksi KL.

Aku sememangnya jarang sekali naik teksi rasanya dan hampir 10 tahun kot tak naik teksi ni. Sejajar dengan saranan kerajaan supaya naiklah pengangkutan awam supaya jalan tak jam jadi aku pun sahut saranan tu. Cuma 5-10 minit je perjalanan dari Jalan Imbi ke Pudu Raya dan alangkah terkejutnya apabila teksi yang aku naik tu tidak bermeter dan mengenakan caj sebanyak RM15. Adakah caj berkenaan berbaloi dengan kos minyak dan perkhidmatan teksi tu yang cuma 10 minit perjalanan?

Ok lah mungkin salah aku juga sebab tak cari teksi lain. Sebab kat KL ni melambak teksi dan hampir 40 ribu teksi diserata tempat. Hari yang sama tapi waktu jam 11.30 malam aku di Pudu Raya Sentral ingin ke Jalan imbi pula.

Cari punya cari dapatlah satu teksi ni dia caj RM10. Pun tidak bermeter. So aku tak puas hati aku cari teksi lain pun sama caj RM10. Rasanya adalah dekat 10 buah teksi aku tahan semua tidak menggunakan meter dan caj adalah sama RM10. Alasan pemandu teksi sebab dah malam dan susah cari pelanggan lain.

Adakah itu faktor pemandu teksi nak makan duit lebih? Mentang-mentang lah aku ni tak pandai pilih teksi dan jarang naik mereka sewenang-wenangnya naikkan harga.

Aku rasa malu juga macam manalah kalau ada pelancong asing yang nak naik teksi mesti pemandu teksi ni naik 3-4 kali ganda harga kot. Cukuplah lepas ni aku tak nak naik teksi di KL lagi. Disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.

Aku harap sangat supaya pihak berwajib macam Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat atau sesiapa sajalah dapat buat pemantauan harga tambang teksi ni. Agak pelik hampir kesemua teksi yang aku tahan semua tidak menggunakan meter perjalanan.

So aku rasa memang sesuai aku lebelkan yang teksi KL ni 99.99 peratus macam gampang dan tidak perperikemanusiaan.

PS : Baru-baru ni kerajaan Malaysia dah lancarkan bus percuma dipanggil bus GO KL. Harap perkhidmatan bus percuma ni diperluaskan lagi ke seluruh Kuala Lumpur. Lepas ni teksi KL lagi menggelupur tak boleh cari makan.

Percutian Singapura – Jom Naik Public Transport

Alhamdulillah percutian ke Singapore berjalan dengan lancar. Pertama kali menjejakkan kaki ke tanah Singapura buat aku sangat teruja dengan kemajuan yang dilakar di tanah kecil ini. Kalau nak ke Singapura dan budget nak jalan-jalan sendiri tanpa guna mana-mana agent pelancongan boleh je sebenarnya. Lagi jimat sebenarnya pergi sendiri dan naik mana-mana pengangkutan awam yang ada disini. Lagipun rakyat di Singapura memang lebih gemar menaiki public transport berbanding bawa kereta sendiri. Banyak cara untuk bergerak sendiri melawat tempat-tempat menarik di Singapore, boleh jalan kaki kalau rasa kaki tu larat haha. Cara lain boleh naik MRT, LRT atau Bus yang ada. Terbaik boleh aku cakap sistem public transport disini memang terbaik. MRT dan LRT bergerak ke setiap stesen dalam masa 3-6 minit. Jadi tak payah nak tunggu lama train dan Bus pulak bergerak mengikut jadual yang tepat.

 

 

Okey aku nak share sikit tips macam mana nak ke Singapura melalui JB Sentral – City Square Bridge – Singapore

1 – Parking kereta di JB Sentral – City Square (harga parking untuk satu hari RM12)

2 – Jalan kaki ke bangunan Bangunan Sultan Iskandar – Custom Imigration Quarantine (C.I.Q) Johor Bahru dan menuju ke imigresen Malaysia. Memang besar tempat ni selesa dan bersih cuma penat sikit la nak menapak jalan kaki yang agak jauh dari tempat parking kereta.

3 – Lepas selesai pemeriksaan pasport di imigresen Malaysia jalan kaki ke tempat bus dan ambil bus yang menghala ke Singapura. Aku naik bus no 170 ke stesen MRT Kranji (RM1.20) atau bus no 950 untuk ke MRT Woodlands. Lepas naik bus berkenaan, perjalanan seterusnya ke Woodlands Checkpoint akan mengambil masa lebih kurang 5-10 minit kalau tak jam. Di Woodlands Checkpoint kena turun dan pergi ke imigresen Singapore pulak.

4 – Lepas selesai pemeriksaan pasport di imigresen Singapore, naik semula bus yang sama masa korang naik di Bangunan Sultan Iskandar. Pastikan tiket bus disimpan sebab boleh digunakan semula.

5 – Bus akan bawa terus ke MRT Kranji atau MRT Woodlands

6 – Pengalaman aku di Singapore turun di Kranji dan jumpa tiket office MRT untuk cari Singapore Tourist Pass. Rupa-rupanya tiket tourist pass ni hanya dijual di MRT Ang Mo Kio. Jadi dari Kranji aku naik MRT ke Ang Mo Kio dengan perjalanan lebih kurang 20 minit. Harga tiket standard MRT $3.00 (Singapore Dollar) (Kranji – Ang Mo Kio). Sebenarnya harga perjalanan ke Ang Mo Kio $2.00 je tapi lepas sampai ke destinasi korang kena return balik kad untuk dapatkan balik deposit $1.00. Bagus juga diorang buat sistem macam ni, tapi agak menyusahkan juga sebab orang kena pegi mesin pemulangan kad untuk dapat balik $1.00

 

 

7 – Sampai di stesen MRT Ang Mo Kio terus pergi ke kaunter office ticket untuk beli Singapore Tourist Pass. Untuk maklumat semua. Aku memang cadangkan kepada backpacker atau yang datang Singapore untuk jalan-jalan seharian boleh la beli tiket Singapore Tourist Pass ni. Memang berbaloi-baloi sebenarnya.  Harga Singapore Tourist Pass ni $20.00 untuk sehari tapi bila return balik pass tersebut kita dapat balik deposit $10.00 jadi harga sebenar kad adalah $10.00 sahaja. Dengan kad ni bolehlah jalan-jalan satu Singapore dalam masa sehari dengan menaiki apa jua Bus, MRT dan LRT tanpa had.

8 – Jadi lepas dapatkan kad Singapore Tourist Pass. Kita jalan-jalan la satu Singapore sampai lebam.. haha mak aku sampai sakit kaki sebab berjalan tak hengat punya di Singapura.

 

Bergambar di Stesen MRT Orchard Street (NS22)

9 -  Kalau nak balik ke JB Sentral semula senang je.. Naik semula MRT ke stesen Woodlands dan pulangkan kad Singapore Tourist Pass disana dan dapatkan balik deposit.

10 – Naik Bus no 950 dari MRT Woodlands dan terus ke JB Sentral. Harga tiket bus $1.60. Proses immigration adalah sama macam nak masuk Singapore.

 

Pesanan bila berada di tempat awam di Singapura

1 – Jangan buang sampah merata-rata

2 – Dilarang sama sekali makan dan minum dalam MRT, LRT, Bus.. huhu aku tak tahu jadi main bedal minum dalam train.. lepas minum semua orang pandang.. haha pastu tengok kat cermin ada sticker tak boleh makan.. haha nasib baik police diorang tak nampak. Kalau tak pepasal kena saman.

3 – Kalau naik MRT, LRT pastikan korang ingat balik tempat korang keluar. Sebab kebanyakkan stesen MRT ni dok kat bawah tanah. Jadi bila nak naik balik dah lupa kat mana lubang yang kita masuk tadi. Jadi supaya tak lupa cuba ingat bangunan mana yang kita mula-mula nampak masa kita keluar dari MRT tersebut.

4 – Pergi Stesen MRT jangan lupa ambil map ini.. (gambar kat bawah) supaya senang nak tuju kemana.

5 – Orang Singapore ni memang suka jalan laju-laju. Tak percaya? pergi sendiri dan tengok.. untuk maklumat Escalator diorang memang laju giler. Kalau orang tua nak naik memang susahlah..

6 – Malu bertanya sesat jalan.. bertanya pun sesat jalan.. haha ni kes mak aku masa kat Orchard Street. Nak cari kedai halal kononnya. Pastu tanyalah 2 orang melayu warga Singapura ni.. punyalah baik sampai sanggup bawakan kami tawaf satu shopping complex kat Orchard Street sampai lenguh-lenguh kaki. Pastu sampai satu tempat tengok tak ada satu pun makanan halal kat situ. Pastu 2 orang perempuan tadi macam dah blur (orang Singapore pun tak tahu tempat sendiri) so diorang bagi guide “Ok adik jalan kiri jalan kanan naik atas turun bawah pastu nampak kedai Ayam Penyet Ria). So kita orang pun ikutlah direction yang dia bagi.. sampai-sampai tengok rupanya tu jalan keluar dari shopping complex tu.. ciss bedebah..

 

Jom Shopping Di Plaza Wawasan, Kota Kinabalu Sabah.

Nak cari barang kraftangan, tshirt, keychain, beg dan cendera mata lain untuk dibawa pulang? apa kata kalau ke Kota Kinabalu Sabah kita singgah sebentar di Plaza Wawasan. Disini terdapat pelbagai barangan kraftangan dan lain-lain dijual dengan harga yang cukup murah. Tempatnya mudah nak cari tapi kalau takut sesat apa kata tengok peta yang aku sediakan dibawah ni..

[mappress mapid="12"]

Plaza Wawasan
Lorong Plaza Wawasan, Api-api Commercial Centre, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

 

Plaza Wawasan adalah salah satu pusat membeli-belah yang popular di Kota Kinabalu ianya terletak bersebelahan dengan Api-api centre dan stesen bus Kota Kinabalu, terdapat banyak kedai menjual barangan kraftangan, alat elektronik, kedai makan dan sebagainya. Sekiranya anda ingin bermalam disekitar Plaza Wawasan, terdapat banyak tempat penginapan yang disediakan dan salah satunya yang popular berdekatan Plaza Wawasan adalah Hotel Tang Dynasty dan Promenade Hotel

 

Pakaian yang dijual disini amat murah sekali,.. jangan lupa untuk tawar menawar ya..

 

Pelbagai jenis pilihan dan kedai menjual pakaian di tingkat satu Plaza Wawasan.

 

Barangan Kraftangan yang dijual di Plaza Wawasan Sabah.

 

Mutiara juga dijual dengan harga yang murah

 

Alat permainan muzik tradisional juga dijual disini.

 

Tak dapat makan Ambuyat?.. dapat beli fridge magnet pun jadi lah…

 

Barangan kraftangan yang jual disini.

 

Kalau ke sini jangan lupa beli key-chain ye.. boleh tulis nama lagi.. :)

 

Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..

Terminal Bersepadu Selatan – Bandar Tasik Selatan

Esok 1 Januari 2011 bermulalah operasi perkhidmatan bas Terminal Bersepadu Selatan – Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS). Memang canggih dan baru lagi terminal bus ni, lepas ni jalan-jalan kat sekitarnya mungkin mengalami sedikit kesesakan agaknya. Terminal  ni ada enam tingkat dan dibangunkan di atas tanah seluas 19.6 hektar, dan ia dilengkapi dengan 55 platform bas, 150 perhentian teksi, 1,000 tempat letak kereta dan 1,800 tempat duduk untuk pengguna dengan sistem hawa dingin di ruang menunggu dan sistem tempahan tiket secara interaktif mesra pengguna, dan yang paling menarik ianya dihubungkan dengan rangkaian pengangkutan lain seperti Keretapi Tanah Melayu (KTM) Komuter, Express Rail Link (ERL) dan Transit Aliran Ringan (LRT), semuanya dalam satu. Jadi lepas ni pengguna boleh pergi kemana-mana dengan mudah dan pantas.

Antara kemudahan yang disediakan adalah seperti; Sumber : http://www.anastasyea.com

  • Kaunter khidmat pelanggan yang beroperasi 24 jam.
  • Kemudahan pembelian dan penempahan tiket secara online ‘e-ticketing‘ melalui www.tbsbts.com.my.
  • Penggunaan skrin untuk pelanggan disediakan di hadapan kaunter dan mikrofon di dalam kaunter supaya penumpang dapat melihat dan mendengar dengan jelas maklumat yang disampaikan pihak pentadbiran.
  • 19 kaunter tiket yang disediakan untuk membeli tiket.
  • Enam mesin kiosk untuk membeli tiket secara tunai atau ‘touch n go’.
Lobi terminal ..
  • Sistem siaran informasi pengunjung (PIDS) seperti jadual pelepasan bas diletakkan di setiap tingkat manakala balai ketibaan dan pelepasan di tingkat bawah disediakan khusus untuk penumpang sahaja.
  • Kemudahan seperti restoran, kemudahan mesin juruwang automatik (ATM), bilik rehat VIP, surau, tandas, tempat menukar lampin bayi serta perkhidmatan WiFi.
Kemudahan tempat duduk yang selesa ..
  • Kemudahan untuk Orang Kelainan Upaya (OKU) turut disediakan seperti lantai penunjuk arah, kaunter perkhidmatan dan tiket yang direndahkan, tandas, lif, laluan jalan istimewa serta petak letak kereta khas untuk mereka.
  • Ciri-ciri tiket bas sama seperti tiket kapal terbang di mana di atas tiket tertera nama dan nombor kad pengenalan penumpang dan hanya mereka sahaja yang boleh menaiki bas itu.
  • Perkhidmatan ‘Usher’ di setiap aras bagi membantu penumpang OKU dan penumpang warga emas bermula mereka membeli tiket hingga menaiki bas.
  • Langkah keselamatan dengan memasang 500 kamera litar tertutup (CCTV) , 250 polis bantuan bertugas membuat rondaan di setiap tingkat dan pos polis disediakan di kawasan parkir.
  • Penggunaan teknologi hijau dan mesra alam banyak digunakan seperti lampu yang digunakan adalah mesra alam serta terdapat ‘Central Vacuum System’ untuk memastikan sampah dibuang di tempat yang betul
  • Hentian rehat bas dilengkapi dengan stesen minyak, surau dan kantin.

Jadi korang boleh lah singgah dan gunakan Terminal Bersepadu Selatan – Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) ini esok iaitu 1 Januari 2011. Jom tengok pemandangan dalam terminal ni..

Sumber Gambar : http://www.skyscrapercity.com/

MAP : http://maps.google.com.my/

[mappress mapid="1"]