Jom Follow My NuffnangX

Rasanya dah ramai diantara blogger dah tahu tentang kewujudan sebuah laman portal komuniti yang dipanggil NuffnangX. Merupakan sebuah laman komuniti sosial blogger menggumpul dan berkongsi maklumat dari segenap pelusuk dunia. Sekarang ni kalau nak cari maklumat senang je selain dari Google korang boleh juga cuba search kat NuffnangX ni. Sebab carian dan kumpulan data yang disimpan di NuffnangX ni di ambil dari RSS Feed sesebuah blog itu sendiri. Pengguna boleh mengiktiraf blog masing-masing dengan melekatkan kod (Script) yang telah disediakan oleh pihak NuffnangX.

Hampir sebulan kot aku dah guna aplikasi NuffnangX ni dan ternyata sedikit sebanyak ianya membantu menaikkan lagi jumlah pembaca yang masuk ke dalam blog aku ini. Korang sendiri yang masih belum mencuba boleh daftar blog korang di laman portal berkenaan dan ianya adalah percuma. Menariknya NuffnangX ini selain boleh di layari melalui website, pengguna juga boleh mengakses melalui aplikasi di Smartphone. NuffnangX sendiri telah mereka cipta aplikasi yang sesuai untuk smartphone iOS (Apple Store) dan pengguna Android. Aplikasi ini juga diberikan secara percuma.

Menariknya lagi NuffnangX ini, apabila korang telah mengiktiraf laman blog korang di website NuffnangX, sistem komen di blog korang akan terus menjadi kepada NuffnangX Conversations dimana fungsi bagi aku adalah fungsi komunikasi yang sangat efektif. Pembaca blog boleh terus komen di blog dan sekaligus akan disimpan di dalam sistem NuffnangX. Kita (blogger) pula boleh terus membalas komen berkenaan secara cepat dan pantas melalui aplikasi NuffnangX di Smartphone. Jadi tak ada lagi alasan untuk tidak membalas komen pembaca blog dan sebagai blogger kita boleh terus balas mesej pembaca dimana saja tak kira masa. Best kan?..

Terbaharu kini NuffnangX menyediakan hadiah lumayan kepada blogger dan pembaca yang mendaftar di laman mereka. Hadiah bermula dari USD 100 untuk 100 (Influential Bloggers yang mendapat 1000 followers) yang terawal, USD 500 untuk 50 (Aplha Bloggers yang mendapat 10,000 followers) terawal dan hadiah utama USD 10,000 (First Superblogger yang mendapat jumlah followers tertinggi sebanyak 100,000). Menarik bukan? jadi apa tunggu lagi.. aku sendiri dah ada 31 orang followers dan harap-harap sebelum tarikh tutup nanti boleh la dapat sekurang-kurangnya 200 followers.

So aku harap sangat korang daftar di NuffnangX dan berkomunitilah dengan hebat. Jangan lupa follow blog aku ni ye.. sayang korang.. Masih belum terlambat lagi ni.. jom follow aku kat sini http://www.nuffnangx.com/blog/J12222B

Nak Beli iPhone 5 Atau Samsung Galaxy S3?

Baca edisi mobile di : http://www.nuffnangx.com/l/WbHB22B

Sejak dua menjak ni terbayang-bayang nak beli smartphone baru. Sekarang ni aku masih lagi pakai iPhone 3GS yang boleh dikatakan sudah ketinggalan zaman tuh. Al-maklumlah bukan orang kaya untuk tukar handphone selalu. Dalam fikiran dah terfikir nak beli iPhone 5 bila dah sampai ke Malaysia nanti. Kenapa yek? bila dah pakai iPhone, iPad, Mac susah betul nak bertukar ke brand yang lain? ermmm ntah la aku pun tak tau nak cakap apa. Tapi aku memang suka gila kat iPhone 5 ni. Bagi mereka yang dah ada iPhone 4s rasa macam tak berbaloi kot untuk dapatkan iPhone 5 sebab functionnya lebih kurang je… tapi macam aku ni yang masih pakai iPhone 3gs ni memang dah patut tukar yang baru pun.

Tadi aku try usha kat Youtube tengok diorang try drop test kat iPhone 5 dan Samsung Galaxy S3. Ternyata iPhone 5 lebih kebal dari Galaxy S3.. tapi tak pastilah betul ke tak diorang ni.. rasanya macam betul kot?.. iPhone 5 bila di campak cuma calar sikit dan kemek kat tepi-tepi berbanding Galaxy S3 yang retak di screen dan kemek. Ermmm memang confirm lah aku akan ambik iPhone 5 nanti. Bila lah agaknya nak sampai ke pasaran Malaysia kan?

Kalau ada orang nak sponsor iPhone 5 pun best jugak. Tapi nanti nak try lah usha mana-mana contest yang ada hadiah iPhone 5. Mana tau boleh menang lagi macam dulu kan haha.. doakan je la ye.. Apa kata korang semua tengok video drop test iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 kat bawah ni.. :)

Nokia Lumia 610 Untuk Ibu Tercinta

Dah lama rasanya aku tak merasa pakai smartphone baru kan? setiap kali nak cari smartphone baru aku akan pastikan ianya pelbagai guna, cool dan bergaya. Teringin nak cari smartphone yang sesuai untuk golongan muda macam aku ni dan sesuai juga untuk digunakan oleh semua lapisan golongan usia. Jadi apakah smartphone yang terbaik sekarang ni ye?..

Ermm.. tak lama lagi 13-May-2012 merupakan Hari Ibu yang akan disambut di Malaysia. Jadi aku rasa nak mencari sesuatu yang menarik untuk di hadiahkan kepada ibu tercinta siapa lagi kalau bukan Pn. Zaharah. Tapi selalunya bila sampai waktu hari ibu ni aku mesti blur nak bagi hadiah apa. Kadang-kadang bila dah blur sampai aku terlupa untuk bagi hadiah mahupun ucapan hari ibu.  Alhamdulillah tahun ini rezeki bertambah-tambah jadi tak salah untuk aku membalas jasa ibu yang selama ni dah mendidik aku dan menjaga makan dan minum aku selama 28 tahun ni.

Jadi apakah hadiah terbaik untuk dihadiahkan pada ibu kita nanti? Okey untuk makluman mak aku ni memang suka dengan teknologi terkini. Pantang nampak sesuatu yang menarik dan cantik pasti nak dirakamnya. Smartphone amat penting bagi setiap insan tak kiralah untuk yang muda atau yang tua sebab dari situ kita boleh dapat pelbagai sumber maklumat, ilmu ada dimana-mana dan di hujung jari. Biasalah ibu alaf baru sekarang ni sentiasa mencari ilmu supaya tidak ketinggalan dengan teknologi. Jadi dalam fikiran aku sekarang ni aku macam nak hadiahkan kat mak aku sebuah smartphone yang ada ciri-ciri istimewa dan pelbagai guna.
Continue reading

DG Smart Plan and my Android Phone

 

Kadang-kadang bila duduk melepak kat mamak dengan kawan-kawan ramai yang nak menunjuk-nunjuk handphone dan smartphone masing-masing.  Tapi bila aku tanya pada mereka apa kelebihan yang ada pada smartphone tu ramai yang jawab boleh berFacebook, Twitter, Youtube, surf internet dan macam-macam lagi. Bila aku tanya kenapa mereka jarang kemaskini status FB korang melalui mobile semuanya terdiam. Alasannya pekej internet yang mereka pakai tak bagus dan kadang-kadang menyebabkan kelancaran internet terganggu akibat rangkaian yang kurang baik. Apa lah diorang ni pakai je smartphone mahal-mahal tapi tak gunakan sepenuhnya kemudahan yang ada.

Aku sebagai seorang rakan yang baik terus cadangkan DG Smart Plan kepada mereka semua. Pada mulanya mereka tak percaya tetapi apabila melihat aku dengan ghairahnya mengemaskini status Facebook, Twitter dan melayari blog tanpa sebarang gangguan terus mereka terpikat. Akhirnya kesemua rakan aku sekarang sudah pakai rangkaian DiGi untuk Smartphone mereka dan kini kami sentiasa berhubung kerana DiGi  satu-satunya pekej dan pelan yang paling murah di Malaysia.

 

 

Kini aku nak mengorak selangkah lagi dan IMPIAN aku untuk memiliki sebuah SAMSUNG GALAXY NEXUS mungkin akan tercapai suatu hari nanti. Kenapa Samsung Galaxy Nexus menjadi pilihan aku? ada lah.. haha.. ok ni nak cerita sebab sekarang aku tergila-gilakan smartphone ni. Pertamanya kerana aku nak beli di http://shop.digi.com.my/ alasannya sebab ianya sangatlah muraaaaaahhhhhhh gilllleeeeeeee…. ya memang selama ni pun aku pakai DiGi memang muraaaaaahhhhhhh gilllleeeeeeee… dari beli Smartphone, Internet hinggalah panggilan telefon..

Kalau beli diluar harganya RM2,099 (RRP) tapi kalau beli dari DiGi kita dapat diskaun RM100 jadi harganya cuma RM1999 sahaja, dan dapat juga Monthly Bill Rebates sebanyak RM720* (RM30x24 bulan) sekiranya buat auto billing. Jadi keseluruhan penjimatan yang kita dapat sebanyak RM820. Berbaloikan?.. ni bukan berbaloi-baloi lagi.. ni dah kira Jimat Gile Berbaloi-baloi kebabooomm!!… kalau beli online dari DiGi penghantaran adalah percuma dan mengambil masa 3 hari sahaja.

Continue reading

Blackberry Serendah RM3.00 Menanti Anda!

Anda penggemar smartphone Blackberry? ya inilah masanya kepada sesiapa yang berhajat nak merasa pakai Blackberry tu, apa lagi pergi dan datang beramai-ramai ke U Mobile Launch Event di Berjaya Times Square (BTS) pada 21-Januari-2011 jam 10pagi. Pastikan korang datang awal dan kalau boleh tidur terus kat pintu masuk BTS supaya korang boleh jadi orang 10 orang pertama membeli Blackberry Bold 9780 Smartphone dengan harga RM3.00 sahaja. Ya memang betul hanya RM3.00 sahaja dan itu antara harga paling murah yang ditawarkan untuk 10 unit pertama, RM33.00 untuk 50 unit pertama Blackberry 9300 – curve dan RM333.00 untuk 50 unit seterusnya dengan.

Huhu harga memang murah, tapi baca dulu T&C dibawah sebelum membeli ya.. :)

Sharing is Caring .. :)

Info lanjut sila ke : http://www.u.com.my/blackberry/launch-promotion

Postpaid Plan : http://www.u.com.my/postpaid-packages/u38-u68-u98

Blackberry Launch Promotion

  1. What’s this promotion about? Promotion is valid till?
  2. This is a launch plan promotion whereby subscriber can purchase devise as low as RM 3. The promotion is only for 1 day, 21st Jan 2011.

  3. How many unit of device is available?
  4. There are 3 type Promotion:

    1. RM 3 : for 1st 10 device (9780 – Bold 3)
    2. RM 33 : for next 50 units (9300 – curve)
    3. RM 333: for following 50 units (9300 – curve)

  5. How many units can one customer purchase?
  6. One customer is only eligible for one (1) unit of device.

  7. Is the promotion come with PAYU rate plan? Can the existing or new customer register other rate plan such as U38,U68 or etc?
  8. The promotion applies for PAYU or new or existing customer rate plan such as U38, U68 and others.

  9. This promotion is eligible for whom?
  10. The promotion is eligible for all Malaysian and 18 years old above. The promotion is offer for both new and existing subscriber.

  11. Is there any requirement in order to get this promotion?
  12. Subscriber is requires to sign a contract of 12 months with any voice plan and BlackBerry service (BIS). In additional, the subscriber is requires to pay an advance payment of RM 250, which will use to knock off with total bill in the following months.

  13. How is it work on advance payment of RM250? For a new customer sign up a new plan, eg U38?
  14. Subscriber is requires to pay an upfront of RM38 for the plan + RM250 + device price. The advance payment will be knock-off total bill on the following months.

  15. Where can I get this promotion?
  16. There is an event at Berjaya Time Square (boulevard) from 10am till 10pm. You may get the promotion from there.

  17. How much do I need to pay if I get the promotion device and decided to terminate the service right after 1 month?
  18. You are made know that if you terminate the service before contract completed or expired you are require to pay the contract penalty; penalty charges is based on total number of remaining days before contract completed.

  19. Is the promotion device come warranty?
  20. Yes, device is come with 18 month warranty period from Brightstar.

  21. What is BlackBerry Internet Service (BIS)?
  22. Blackberry Internet Service (BIS) allows you to use the following service on your BlackBerry device

    • Internet Browsing
    • Email Services (Yahoo, Gmail, Hotmail )
    • Instant Messaging (Live Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk, ICQ)
    • Social Networking (Facebook, Twitter)
    • BBM Messenger
    • BlackBerry App World

    * Internet tethering & Streaming services (e.g. Youtube) is not included in this plan. Data usage will be charged at 5 sen/MB

  23. How much does the service cost (BIS Plan)?
  24. Monthly service fee of RM40 is charge for the service usage.

  25. If I subscribe in mid of the month, how much do I need to pay?
  26. Your 1st month service fee will be pro-rated based on the number of days active within that month that you subscribe the service.

One Step Closer to the Maxis Om Nom Nom Race

 

 

SAIZ BAJU AKU : XXXL

KAMI SUDAH BERSEDIA!! haha memang bersemangat betul kita orang ni, kami sudah bersedia dari segi mental dan fizikal dan semuanya dalam keadaan tip top!! kenapa?.. haaa ni nak kasi tahu ni sekarang di website http://www.Nuffnang.com.my/ tengah mencari mereka yang nak masuk Amazing Race Asia (Versi Makan) yang dinamakan The Maxis Om Nom Nom Race, mereka sedang mencari 60 orang blogger yang berjiwa kental dan sanggup untuk menjalani aktiviti mencabar sambil makan..makan..makan… (NOM NOM NOM), sebab itulah aku cakap yang kumpulan kami ni sudah bersedia 110% kerana tempolok perut kami memang sentiasa lapar dan gemarkan makanan masakan Malaysia dan Antarabangsa!. Pantang nampak makanan mesti nak nom..nom..nom.. haha

Okeylah aku sebenarnya teringin benar nak masuk explore race makan-makan ni bukan sebab nak makan semata-mata terapi nak biasakan diri bermanja-manja dengan kengkawan blogger yang lain. Yelah aku ni jarang sangat nak bertemu orang, kekadang bila orang jumpa aku mesti diorang ingat aku ni sombong tapi sebenarnya aku tak gitu, aku ni seorang yang pemalu sebenarnya haha boleh caye ke?.. haha..

Sebab lain aku nak join The Maxis Om Nom Nom Race, adalah aku ni pencinta makanan, kalau kat rumah tu mak aku selalu cakap “angah abiskan lah ayam penyet perisa Maxis 012 mak tuhh..” kang kalau tak makan membazir pulak, jadi nak taknak disebabkan perisa ayam goreng yang mak aku masak ni bernama “Ayam Penyet Maxis 012” aku pun bedal’lah lagipun Ayam Penyet Maxis 012 ni kurang lemak dan berkhasiat tinggi tau, kalau bagi aku 012 ketul ayam penyet pun aku boleh makan dalam masa satu minit.. haha nape tak percaya?.. :P

Dan sebab yang paling musabab aku nak join adalah kerana hadiah yang ditawarkan oleh Maxis memang cukup..cukup…cukup lumayan.. siapa tak nak oii.. hadianya kemain gempak lagi. Kalau tak menang pun dapat menang makan pun jadilah. “Gengang Gendut Tali Kecapi.. Kenyang Perot Senang Hati” haha aku cuma risaukan team aku nanti kalau dah kenyang takut diorang tak larat nak berjalan pulak.. haha tapi itu semuanya bukan halangan sebab kami sudah bersedia 110%. Oh ye nak bagi tahu hadiah yang ditawarkan berupa :-

PRIZES:
There are 2 main prizes to be won. The 2 teams who earn the most points will win the following:
1st Prize: A trip to Hong Kong 3 days 2 nights with 5-star accommodation (for the winning team members of 4 pax) worth RM10,000- (And also 1 free smartphone each)
2nd Prize: 4 x free smartphone – 1 per winning member.
All 60 participants will be rewarded with Maxis goodie bags.

Menarik bukan?.. dapat pergi jalan-jalan Hong Kong lagi uu.. jadi untuk tidak melepaskan peluang keemasan ini aku merayu agar team kami dipilih oleh pihak Maxis dan Nuffnang. :)

Profile Ahli Team :

Mohdzaid.com : Seorang yang kuat makan, kalau tengok bentuk badan pun dah tahu aku ni seorang yang kuat makan atau tak haha.. tapi aku tak la makan pelahap macam singa okey, dah memang badan aku nak membesar nak buat macam mana kan.. Pernah makan seekor beruang kutub tanpa share dengan ahli lain dan pernah mencatat rekod dalam buku Malaysia Book Of Records dengan memakan sebanyak 012 ketul “Ayam Penyet Maxis 012” masakan mak dia dalam masa 1 minit. Wow satu pencapaian yang begitu membanggakan negara.

Cikhelena.com : Seorang gadis comel yang amat gemarkan makanan eksotik dan pernah menelan 102 ekor tebuan yang penuh dengan sengat sambil cicah dengan madu asli yang diimport dari negara Afrika. Pernah ditemubual oleh wartawan CNN berkaitan kes kematian 78 ekor beruk di hutan lipur Afrika dan sumber mendapari Cikhelena memakan kesemua 78 ekor beruk itu.

Andyhowtt.com : Walaupun saya kurus tapi saya kuat makan. Saya pernah makan 200 ekor ayam serama jiran sebelah rumah saya dengan tanpa rasa bersalah. Disebabkan kekuatan saya memakan ayam serama itu, jiran saya mencabar saya makan 20 ekor arnab peliharaannya dengan menggunakan sebelah tangan. Hah.. anda boleh buat?.. saya boleh..!

Anakperak.com : Saya tak macam ahli yang lain, saya tak makan semua makanan pelik tu.. sebab saya hanya sukakan Sate!, jangan terkejut saya pernah makan 2000 cucuk sate hati lembu dalam masa 10 minit.. Ya memang betul.. jangan tak percaya ye.. haha

AMARAN : PROFILE AHLI DIATAS HANYALAH REKAAN SEMATA-MATA, MEREKA TAK PERNAH PUN MAKAN BENDA-BENDA PELIK MACAM TU :)

Apa-apa pun kami nak sangat join The Maxis Om Nom Nom Race ni sebab kami rasakan kami boleh buat dengan adanya iPhone 4, Finder301 application dan Wireless Broadband dari Maxis segalanya akan berjalan lancar. Jom lihat apa itu Finder301 application dan Wireless Broadband yang ditawarkan oleh pihak Maxis

http://www.maxis.com.my/personal/broadband/wireless_allplans.asp

Maxis Finder 301 (SCREEN SHOT)

Maxis Finder301 Application boleh dimuatturun melalui apps iPhone anda dan ianya adalah percuma. Apps ini menawarkan perkhidmatan carian dan infomasi tentang makanan, restoran, ATM, Bank, Klinik, Balai Polis dan banyak lagi disekeliling anda.

DOWNLOAD LINK : http://itunes.apple.com/my/app/maxis-finder301/id375530216?mt=8#

APPS MAXIS FINDER301 boleh dimuatturun secara percuma. Lihat gambar rajah diatas.

Muka hadapan apps Finder301 Maxis yang sangat gempak. Menu pilihan seperti Makanan, ATM, Bank, Hospital, Klinik, Balai Polis dan cawangan Maxis yang terdekat.

Apps yang sangat mudah dan carian yang pantas dengan menggunakan Wireless Broadband dari Maxis. Aplikasi ini akan memaparkan segala maklumat dan peta dari hasil carian.

Tidak perlu risau! Cari dan terus hubungi dan melalui rangkaian Maxis semuanya BOLEH!

Carian pantas dan carian kawasan terdekat dengan tempat anda.

Ni yang paling best.. apps ni boleh memaparkan tempat-tempat seperti kedai makan, balai polis dan sebagainya melalui kamera iPhone. Jarak radius 0.16 kilometer amatlah berguna untuk menunjuk arah kalau kita sesat..

PS : haha aku rasa team lain pasti gentar dengan team kami ni.. sebab team kami sudah 110% BERSEDIA!! jadi tunggu kami disana..disana..disanaa….

 

Kod-Kod Rahsia BLACKBERRY

Rasanya ramai je pengguna Blackberry kat Malaysia ni kan, huhu aku pun pakai Blackberry gak.. ye lah BB ni kan penting untuk blogger-blogger macam kita ni, senang nak bawa sana sini.. Tapi tahukah korang bahawa Blackberry ada kod-kod rahsia tersendiri?.. mungkin kod-kod ini berguna kepada korang juga, jadi aku nak kongsilah kat korang. Rasanya ini kod biasa je mungkin ada kod-kod yang tersembunyi lagi kan contohnya macam mana nak letupkan BB korang haha,..

Ok, kat bawah ni ada beberapa kod yang mungkin membantu.. tapi ingat kalau terjadi apa-apa kat smartphone korang tu tanggung sendiri ye.. aku tak nak bertanggungjawab :)

Hidden Functions (HOLD ALT)

Code Function
ALT+NMLL Changes the signal meter from the standard bars to a decibel display, entering the code again will revert back to the bars
ALT+LSHIFT+H The Techinical information menu, if you are trying to get support or help you will probably need the information displayed here
ALT+VALD Validates the address book, can only be used in the address book
ALT+RBLD Forces the address book to rebuild, can only be used in the address book
*#06# Displays the IMEI (home screen)
ALT+RBVS Used in the browser to view the page source code, useful if you are developing applications
ALT+LGLG Displays the devices event log, if you are struggling to get BES/BIS working the information here can be very useful
ALT+SHIFT+DEL Soft reset a blackberry device, this is not a format or hard reset. Just a rebo

Smart System Codes (Type these in a message box for example while composing a new e-mail)

Code Function
MYVER Displays the Software Version and Model Number of the device
LD Local Date is displayed
LT Local Time is displayed
MYSIQ Displays the device owner information
MYPIN Device PIN is displayed

Other Codes

Code Function
ALT+LEFTCAPS Displays the Language Selection Screen
LOLO Use on the Date/Time screen to display the network date and time
ALT+VIEW Displays the ID’s in the messages menu
ALT+THMN Use in the themes menu to disable themes
ALT+THMD Use in the theme menu to return to the default blackberry theme
ALT+SMON Enables the simulated WLAN wizard (WLAN Menu)
ALT+SMOF Disables the simulated WLAN wizard (WLAN Menu)
BUYR Display data and voice usage, enter at the status screen (options>status)
TEST Performs a full device test, enter at the status screen (options>status)

Sim Card Shortcuts (no ALT required, found under Options>Advanced>Sim Card)

Code Function
MEP1 Enable/Disable Sim personalization
MEP2 Enable/Disable Network personalization
MEP3 Enable/Disable Network subset personalization
MEP4 Enable/Disable Service provider personalization
MEP5 Enable/Disable Corporate personalization
MEPD MEP Information Display – Shows Status

-

Pelancaran Blackberry Torch Celcom di Pavillion

Anda penggemar Blackberry? huhu aku pun sukakan Blackberry sebab ianya amat ringat dan penuh dengan ciri-ciri sosial network bagi seorang blogger inginkan. Hari Khamis lepas bertempat di Pavilion Kuala Lumpur berlangsungnya pelancaran Blackberry Torch dari Celcom untuk peminat-peminat Blackberry. Model baru Torch ini amat menarik sekali minat dan perhatian anak muda masa kini.

Pihak media dan blogger Nuffnang berkesempatan dan diberi peluang menyaksikan sendiri pelancaran model OS Blackberry Torch ini di La Bodega @ Pavilion KL, Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Huh cantikkan model ni.. ehhh silap model BB nih hehe.. :)

Majlis dirasmikan oleh Mr. Chee Pok Jin iaitu Chief Marketing Officer Celcom Axiata Berhad dan En. Zalman Aefendy Zainal Abidin iaitu Celcom’s Director Marketing.

Pada hari tu orang ramai boleh beli dan langgan terus pakej yang ditawarkan oleh pihak Celcom dengan harga promosi. Memang berbaloi-baloi kalau pakai Celcom ni, sebab apa bagi pelanggan yang datang awal dan 10 yang terawal pada hari tersebut boleh beli 1 unit Blackberry Torch 9800 Smartphone yang bernilai RM2500 ini dengan harga RM8 sajaha. Perhhhh tak boleh belah la RM8 je, tapi tahu tak 10 orang yang terawal tu dah beratur kat depan Pavillion ni sejak dari pukul 4 pagi lagi. Memang berbaloi lah beratur dari pagi. Bagi 100 pelanggan seterusnya boleh beli dengan harga RM488 dan 100 seterusnya boleh beli dengan harga RM888, siapa cepat dia dapatlah.

Ini dia 10 pelanggan bertuah yang dapat beli Celcom Blackberry Torch 9800 Smartphone yang bernilai RM2500 ini dengan harga RM8 sajaha. Tahniah..

Aku dengan model terbaru Blackberry Torch 9800 Smartphone. Memang canggih smartphone terbaru ni rasa nak tukar je Blackberry Curve aku yang dah tak canggih ni..

http://luckystrike14.blogspot.com/ dan http://dustyhawk.net/

http://www.kakinakl.com/


Blogger-blogger NuffnangMY yang turut memeriahkan majlis.. kami kalau dah berjumpa program tak meriah pun jadi meriah tak gitu hehehe..

Banyak persembahan untuk pengunjung pada petang itu. Best pulak tengok orang tonggeng-tonggeng nih..

Okey kepada sesiapa yang berminat untuk dapatkan sebiji Blackberry Torch boleh dapatkan di cawangan Celcom yang berhampiran dan pilihlah pakej yang sesuai dengan wang anda.


Ciri-Ciri yang ada pada Blackberry Torch 9800 Smartphone ini.

Inilah ciri-ciri yang aku cari pada Smartphone Blackberry selama ni, sebab paparan skrin sentuhnya berukuran 3.2 inci dan juga memiliki papan kunci keyboard yang unik. Lihat ciri-ciri lain yang ada pada Smartphone ini:-

General

Closed                                                     Open
Height     4.37 in / 111 mm     5.83 in / 148 mm
Width     2.44 in / 62 mm         2.44 in / 62 mm
Depth     0.57 in / 14.6 mm     0.57 in / 14.6 mm
Weight     5.68 oz / 161.1 g     5.68 oz / 161.1 g

Camera & video
recording

• 5 MP camera
• 2X digital zoom
• Continuous auto-focus
• Image stabilization
• Flash
• 11 scene modes
• Video recording

Media Player

• Video formats: MPEG4, H.263, H.264, WMV3
• Audio formats: MP3, AMR-NB

Wi-Fi

• 802.11 b/g/n
• WPA / WPA2 Personal and Enterprise
• Cisco CCX certified
• Wi-Fi® access to BlackBerry® Enterprise Server
• Wi-Fi access to BlackBerry® Internet Bundle
• Support for UMA (carrier-dependent)

Display

• 3.2″ HVGA+ 480×360 pixel color display
• 3.18″ (measured diagonally)
• Light-sensing, proximity-detecting screen
• User-selectable font size

Carrier networks

• Tri-band 3G UMTS networks: 2100/1900/850/800MHz
• Quad-band GSM/GPRS/EDGE networks: 850/900/1800/1900MHz

Battery & battery life

1300 mAHr removable / rechargeable lithium-ion battery
• Talk time: up to 5.5 hours (GSM®), up to 5.8 hours (UMTS®)
• Standby time: up to 18 days (GSM), up to 14 days (UMTS)
• Music playback: up to 30 hours
• Video playback: up to 6 hours

Audio & Voice

• 3.5 mm stereo headset jack
• Built-in speakerphone
• M3/T3 (open position only) rating for hearing aids

Memory

512 MB onboard memory
4 GB eMMC + 4 GB media card included
Expandable memory with support for microSDcards up to 32 GB

Bluetooth

• Bluetooth® v2.1 + EDR
• Mono/stereo headset
• Hands-free operation
• Messaging access profile
• Serial port profile
• SIM access profile
• Stereo audio (A2DP/AVCRP)
• Dial-up networking (DUN)

Ringtones & notifications

• Polyphonic/MIDI ringtones
• MP3 ringtones
• Vibrate mode
• On-screen
• LED indicator
• User configurable

Security

• Password protection with keyboard lock
Sleep mode
AES or Triple DES encryption with BlackBerry® Enterprise Server
Optional support for S/MIME
FIPS validation

Typing & navigation
Trackpad
Touch screen with on-screen keyboard: portraitSureType®, QWERTY and multi-tap, landscape QWERTY
Slide-out QWERTY
ESC key to right of trackpad
Menu key to left of trackpad
Keyboard backlighting

Modem

• RIM® wireless modem
• Tethered modem capability

Facebook Lancarkan 0.facebook.com (Akses Facebook Percuma – DiGi Sahaja)

Facebook baru je lancarkan laman mobile iaitu 0.facebook.com, laman ni memudahkan pengguna Facebook untuk mengakses melalui telefon bimbit. Apa yang bestnya tentang laman 0.facebook.com ni ianya ringan, pantas dan yang paling best ianya percuma data-charge. Wow maknanya korang boleh akses laman Facebook melalui handphone secara percuma je.. perhhhhh gempak siut… tapi buat masa sekarang ni hanya certain mobile carriers je yang membenarkan akses percuma ni.. kalau di Malaysia hanya pengguna DiGi je yang dapat merasai tanpa had secara percuma. Tapi percuma pun ada caj nya juga tau.. korang hanya boleh akses wall, update status je kalau tak silap aku,.. kalau nak tengok gambar atau 3rd party link akan dikenakan caj.. apa-apa pun kira ok la kan bagi pengguna yang tak pakai Smartphone, at least boleh jugalah mereka yang pakai handphone generasi baling anjing tu berfacebook .. hehehe jangan marah!.. :P

oleh Sid Murlidhar pada pada 19hb Mei 2010 pukul 5.20 pagi

Today, we are launching another way for people to access Facebook anytime, anywhere: 0.facebook.com. 0.facebook.com is a new mobile site that includes all of the key features of Facebook but is optimized for speed. It initially is available through more than 50 mobile operators in 45 countries and territories with zero data charges.

Mary Meeker of Morgan Stanley recently forecast that the two fastest growing areas of the technology industry are the mobile Internet and social services. At Facebook we’re at the center of these two trends with more than 100 million people actively using Facebook from their mobile device and with more than 200 mobile operators in 80 countries offering and promoting Facebook Mobile.

Yet when using the mobile internet, people around the world face two main challenges—sometimes the experience is too slow to be fun and the cost of data plans and understanding them can be daunting. We have designed 0.facebook.com to help solve these two barriers and we hope that even more people will discover the mobile Internet with Facebook as a result.

Collaborating with operators from around the world, we developed this new mobile site with two main attributes:

  • It’s fast: 0.facebook.com includes all the key features of our standard mobile site m.facebook.com. Users can update their status, view their News Feed, like or comment on posts, send and reply to messages, or write on their friends’ Wall just as they do on Facebook.com. Rather than making photos viewable on 0.facebook.com, we put the photos one click away so they don’t slow down the experience. You can still view any photos on Facebook if you want but your regular data fees will apply.
  • It’s free: Thanks to the help of mobile operators we collaborated with, people can access 0.facebook.com without any data charges. Using 0.facebook.com is completely free. People will only pay for data charges when they view photos or when they leave 0.facebook.com to browse other mobile sites. When they click to view a photo or browse another mobile site a notification page will appear to confirm that they will be charged if they want to leave 0.facebook.com

We’re launching 0.facebook.com in partnership with more than 50 mobile operators around the world, listed below.

The 0.facebook.com site is only available on the networks of these operators. People can still access Facebook from our standard mobile site m.facebook.com or our mobile site for touch screen mobile devices, touch.facebook.com, under their operator’s standard data charges.

Soon, 0.facebook.com will also be available from the following operators: Telstra in Australia, Movistar in El Salvador, SFR in France, XL in Indonesia, DiGi in Malaysia, Telecom NZ in New Zealand, SMART in the Philippines, Vodafone in Qatar, Digicel in Suriname and Trinidad and Tobago, 3 in the UK, and MTN in Cameroon and Guinea Conakry.

Sid, a program manager for Facebook Mobile, is looking forward to connecting with all his friends with zero data charges.

Why Smartphones can be Dumbphones

Why Smartphones can be Dumbphones atau pun dalam bahasa melayunya, kenapa telefon pintar boleh menjadi telefon dungu… huhu ye ke boleh jadi dungu?.. ermmm ntah la mari kita selidik.

Kajian mendapati bahawa hanya 20% pengguna Smartphone seperti BlackBerry®, HTC, Nokia, iPhone dan lain-lain sewaktu dengannya menggunakan dan tahu menggunakan fungsi didalam Smartphone mereka.  Selebih 80% pengguna Smartphone yang lain diluar sana tidak menggunakan dan tidak tahu menggunakan sepenuhnya Smartphone mereka?.. YA! memang benar sebabnya mereka hanya menggunakan Smartphone mereka untuk membuat panggilan keluar dan SMS sahaja. Kenapa? ini kerana kos mengakses internet untuk pengguna Smartphone amat tinggi dan sangat mahal. Belum tentu syarikat telco yang mereka langgan bagus dan sesuai dengan Smartphone mereka.

Saya menggunakan Smartphone Blackberry Curve 8250 dan bagi saya Smartphone saya sangat bagus. Tahukah anda bahawa Smartphone mempunyai beribu-ribu aplikasi seperti Email, Facebook, Twitter, YM, ICQ, MSN, Flickr, BBM dan banyak lagi yang boleh dimuaturun dan diguna pakai oleh kita sekiranya kita mempunyai internet tanpa had?..

Sebelum ini saya menggunakan rangkaian telekomunikasi TelcoM dan TelcoC untuk Smartphone saya. Bekalan data dan rangkaiannya ketika saya melayari internet tidak memuaskan dan terlalu mahal. Berani saya katakan sebab saya pernah menggunakannya. Saya sering terlepas email dan update dari rakan-rakan saya di Facebook dan Twitter. Walau secanggih mana Smartphone saya tetapi rangkaian yang lambat dan terlalu mahal sampai buat kepala saya botak dan poket kering tak guna juga.

Kini tidak lagi, Smartphone saya bukan lagi Dumbphones (Dungu) yang sering mereka katakan. Saya bebas menggunakan Smartphone saya dimasa saja, setiap masa tanpa had, tanpa gangguan, tanpa sekatan, tanpa caj yang mahal…. semuanya UNLIMITED dengan DG Smart Plan™ yang direka khas untuk pengguna Smartphone. Tiada caj tersembunyi itulah yang menarik perhatian saya.

Dengan DG Smart Plan™ saya dapat melayari internet, Facebook, Twitter, YM dan apa saja selain berjimat dengan hanya RM68/bulanan, ianya adalah plan yang paling bijak dan termurah berbanding dengan rangkaian telco yang lain.  Bukan itu saja, DG Smart Plan™ menawarkan penjimatan sehingga 50% untuk pembelian Smartphone.

Bebaskan hari anda dengan DG Smart Plan™ Smartphone bukan lagi Dumbphone!. Cuba lihat video ini…

Kini kebebasan terletak pada diri anda.. DiGi menjemput anda semua DiGi Angles ke event DiGi Break Free party pada hari dan masa berikut :-

Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)

Pelbagai hadiah menarik boleh direbut… untuk maklumat lanjut tentang event ini sila ke http://digi.nuffnang.com.my/2010/05/10/break-free-with-digi/

Sila Lihat artikel lain berkenaan DiGi disini. DiGi Internet Unlimited Plan Paling Murah! | DiGi BlackBerry – Apa Kata Mereka? | Blackberry Crazy Deals Roadshow at Mid Valley Megamall | “DG Smart Plan For Blackberry” Melalui Aplikasi Blackberry Yang GEMPAK!