Sakitnya Ulser Mulut

 

Rasanya dah dekat seminggu sakit lidah dan lelangit bengkak. Nak kata sakit akibat terminum air banjir tak juga. Sebab aku kena sakit ni dah dekat 2 minggu. Sampai hari ni aku rasa sakit aku ni menjadi-jadi la pulak. Tak boleh tahan punya pasal terus aku pergi klinik panel office aku untuk buat rawatan. Bila doktor check aku mengidap Ulser mulut sebab tu lidah dan lelangit bengkak. Rasa seksa gak sakit ulser ni boleh buat tak selera makan dan minum. Kadang-kadang nak cakap pun jadi malas sebab nak menahan sakit.

Rasanya ini kali pertama aku kena penyakit Ulser mulut ni. Ada pendapat yang cakap Ulser Mulut ni terjadi disebabkan adanya bakteria dan ada jangkitan virus dalam mulut. Ada pulak mengatakan kurangnya pengambilan zat besi, asid folik dan vitamin B 12.  Sebenarnya ada banyak faktor yang boleh terjadinya Ulser mulut ni tapi kena tanya doktorlah..

 

Simptom-simptom ulser mulut

Tompokan warna putih dan terasa sakit apabila bersentuhan dengan makanan. Tompokan ini boleh berlarutan 7 hingga 14 hari. Ulser mulut menyebabkan anda hilang selera untuk makan dan minum kerana sakit mulut. Kadangkala anda berasa malas untuk bertutur. – Sumber Google.

 

Petang tadi pergi klinik, doktor bagi ubat kumuh (Thymol Mouthwash), ubat Ulser (KENO Oral Paste) dan vaseline untuk elak bibir kering. Tengoklah 3-4 hari lagi macam mana Ulser aku ni bertambah baik atau buruk.. kalau tak ok lepas ni kena pergi hospital la kot sebab makin hari rasa makin sakit.

Korang pernah tak kena ulser mulut?.. aku ni kena agak pelik sikit sebab kena kat lidah dan lelangit.. kalau korang ada petua atau cara untuk menyembuhkan ulser boleh share tak kat aku? terima kasih :)