Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1433H/2012M

Sumber Gambar : Google.com

Salam kepada semua pembaca blog Mohdzaid.com tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan 1433H dan sampainya waktu umat Islam seluruh dunia menunaikan Rukun Islam yang ke 3 iaitu Berpuasa pada bulan Ramadhan. Semoga perjalanan Ramadhan pada tahun ini dipermudahkan Allah S.W.T dan sama-samalah kita meningkatkan lagi amal ibadat kepada Nya.

Berikut adalah senarai Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1433H/2012M sumber dari http://www.islam.gov.my/

Continue reading

Best Juga Kereta Volkswagen Nih!

 

Sabtu lepas sempat lah aku turun Desa Park City untuk mencuba dan merasai apakah keunikan yang ada pada kereta Volkswagen ni. Orang cakap kereta VW memang bagus tapi apa yang bagusnya? aku sebenarnya memang dah lama mengidam untuk membeli kereta VW tapi apakan daya aku masih tak mampu untuk memilikinya. Yelah berapa sangatlah gaji aku ni kalau dapat sebiji pun belum tentu aku mampu bayar duit ansuran kereta nanti. Okey disebabkan aku ni minat dengan kereta Volkswagen dan di website Nuffnang pun hari tu ada peluang untuk 30 orang bloggers mencuba dan buat test drive kereta ni. Jadi aku pun tak berlengah dan terus hantar nama untuk buat test drive.

 

 

Pada hari tu diorang bahagi kepada 2 kumpulan bloggers untuk sesi pertama dan sesi kedua. Bagusnya Nuffnang dan Volkswagen ni sebab beri peluang blogger untuk merasai keunikan dan kehebatan kereta mereka. Antara kereta yang ada kat situ hari tu adalah Polo 1.2 TSI, Golf 1.4 TSI, Passat CC 2.0 TSI, Jetta 1.4, Passat 1.8 dan Polo GTI. Memang menarik bukan?.. bukan senang tau nak pandu kereta selesa ni. So aku pun terus pilih nak pandu Passat CC 2.0 TSI. Alhamdulillah, akhirnya tertunailah hasrat di hati (bak kata kak Ina) hehe..

Bagi aku kereta keluaran Volkswagen ni memang terbaiklah, bukan nak puji melambung tapi memang kenyataan. Sebab aku sendiri dah pandu uji kereta mereka dan memang lainlah rasanya. Masa buat pandu uji tu aku rasa janggal sikit sebab aku tak biasa bawa kereta auto. Maklumlah kereta aku kereta manual jadi dah terbiasa bawa manual rasa takut pulak nak bawa auto. Tapi lepas bawa Passat CC 2.0 TSI ni aku rasa taklah susah pun dan selesa di jalan raya. Kereta ni ada Turbocharger dan kawalan Transverse stabilizer. Jadi bila bawa laju atau perlahan di jalan raya kereta jadi ringan dan mudah nak bawa.

Walaupun dapat bawa satu round je tapi rasa megah la kejap dapat bawa kereta mahal ni. Reka bentunnya pun sangat elegent dan mewah membuat sesiapa yang melihatnya merasakan si pemiliknya mesti banyak duit. Haha.. harap-harap awek yang ada kat sekitar Desa Park City hari tu tak tertipu la dengan aku.. mungkin diorang tengok mamat hensem yang bawak kereta ni orang kaya.. padahal aku cuma test drive je hihi..

 

 

Kalau tengok kat gambar atas ni apa yang korang pertama sekali fikirkan?.. haha mesti yang jawab Airbag kan?.. tapi aku sebenarnya teruja dengan logo VW dan punat-punat yang ada kat steering kereta ni. Dah nama pun kereta mewah jadi macam-macam la ada.. Yang penting ada Airbag juga ye lah malang tak berbau so kalau ada airbag ni dapat jugalah kurangkan tekanan semasa kemalangan.

 

 

Aku minat gak kat rekaan dashboard yang ada LCD monitor nih. Gearnya pun selesa dan mudah digunakan. Kalau korang perasan kat sekitar gear tu ada 6 button dan salah satunya button Comfort bermakna kalau tekan button tu.. nanti steering kereta akan lebih selesa dan memandu pun syok.. boleh pecut-pecut lepas tuh..

 

 

OH YEH! Abaikan lemak di perut aku tu.. haha nasib baik kereta ni besar so tak nampak sangat lemak aku berlipat.. cuba kereta kecik mau senak korang tengok ahhahaha… ok apa yang korang nampak kat gambar atas ni adalah seatnya merupakan seat kulit yang kalis kotoran dan kalis air.. seat merupakan peranan penting kalau nak beli kereta sebenarnya. Lebih-lebih kalau yang dah ada anak pinak tu.. kalau diorang makan ice cream ke berminyak ke so mudahlah nak lap dan bersihkan. Sesuai dengan namanya kereta mewah dan berpatutan ni.. ditempat duduk belakang pun disediakan aircond. Jadi taklah berebut dengan aircond orang depan pulak nanti.

 

 

BONET – Aku rasa bonet kereta ni boleh muat 4-5 beg yang orang bawak pergi melancong tuh.. Memang besar gedabak. Kalau nak masukkan orang aku rasa boleh muat 4-5 orang gak. Besarkan?..

 

 

Cer tengok tingkapnya pulak.. memang elegent kan?.. comel dan cantik… aduhaaaiii bilalah aku dapat memiliki kereta semewah ni?… harap-harap rezeki tahun 2012 ni bertambah-tambahlah hendaknya.. Amin… Thanks bebanyak kepada Nuffnang dan Volkswagen sebab buat event macam ni untuk blogger. Dapat jugalah merasa pandu dan uji kereta ni.. blogger lain pun hari tu aku tengok semua happy sebab dapat test kereta idaman mereka. Antara kereta lain yang menjadi tarikan blogger pada hari tu adalah ..

 

Detik Cemas Banjir di Kajang !!


Detik cemas Banjir di Kajang sangatlah merisaukan banyak pihak termasuk saya sendiri kerana kampung saya terletak di Kajang. Berita terkini dari kajang melaporkan jalan raya di sekitar pekan kajang ditutup dan hanya akan dibuka apabila keadaan benar-benar selamat untuk dilalui. Dilaporkan juga ada 2 nyawa telah terkorban namun berita tentang kematian masih belum lagi dapat disahkan kerana tidak ada bukti yang sahih dari mana-mana pihak.

air yang naik terlalu pantas telah menyebabkan 70 percent bandar kajang ditenggelami air dan ini berpuncari dari hujan berterusan dari jam 3 petang tadi sehingga lewat malam. selain itu, sistem perparitan yang kecil di sungai sekitar kajang menjadi faktor utama air tersumbat dan melimpah ke jalanraya disamping sampah sarap yang banyak menjadi air sungai lebih dalam sehingga melimpah melepasi tebing sungai.

saya mengucapkan takziah kepada seluruh keluarga saya di kajang dan kepada rakyat kajang semoga anda melalui ujian ini dengan tenang dan diharapkan banjir ini dapat reda secepat mungkin..lihatlah beberapa video yang saya dapat melalui beberapa blogger dan ini dapat menggambarkan suasana yang sangat teruk di kajang ketika ini.


Credit video daripada UzairOthman.com dan Doposen.com ..

Terkini : Keadaan Banjir Di Kajang !

Gempar !! di Kajang, Selangor sebentar tadi baru sahaja seorang blogger iaitu Doposen.com merakam detik cemas banjir di Kajang kira-kira pukul 4.30 petang tadi..keadaan yang sangat teruk dan merbahaya ini membuatkan ramai pihak mula bimbang dengan paras air yang makin meningkat dan melepasi paras bahaya. Plaza metro kajang sudah mula ditenggelami air dan dijangka banyak kerugian yang bakal dialami oleh pemilik kedai di sekitar kajang.

keadaan banjir yang teruk ini meningatkan semula detik banjir pada tahun 2008..masih belum ada lagi pengesahan tentang jumlah mangsa banjir dan kematian..namun ada beberapa ini menyatakan bahawa sudah ada 2 orang telah mati akibat dihanyut arus deras tetapi berita tersebut masih belum disahkan lagi oleh pihak berkuasa.

diharap kepad semua pemandu kenderaan ke kajang diharap lebih berhati-hati dan dinasihatkan tidak masuk ke pekan kajang kerana jalan ditutup oleh pihak polis.

Day 4 MSS2011 – Holiday Inn Glenmarie Shah Alam Mempersonakan

Selepas melakukan aktiviti Jungle Trekking Dan Obstacle Courses Di Awana Genting Highlands kami terus menuju ke destinasi terakhir iaitu kembali ke Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie di Shah Alam Selangor. Terasa sebak juga nak tinggalkan Awana Genting kerana belum puas rasanya nak terokai khazanah yang ada di hutan Malaysia. Tak apalah nanti bila ada masa lagi pasti aku akan kesana Insyaallah. Waktu perjalanan dari Awana Genting ke Shah Alam mengambil masa lebih kurang 1jam 30 minit perjalanan menaiki bas vip khas untuk peserta #MSS2011, selesa dengan kerusi yang empuk membuat ramai peserta yang lena tidur kerana keletihan semasa melakukan aktiviti Obstacle.

Cuaca hujan lebat membuatkan perjalanan bertambah enak dibuai mimpi. Setelah sampai di Holiday Inn aku amat teruja dengan hotel yang mempersonakan ini. Rekaan dalaman yang santai dan unik menjadikan hotel ini salah satu hotel pilihan pelancong dalam dan luar negara di Selangor. Kunci bilik sudah diberikan dan aku mengambil peluang keemasan ini untuk tidur seketika sementara menunggu jam 7 malam ke The Mix untuk majlis makan malam terakhir untuk para peserta.

 

Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie terletak di No 1 Jalan Usahawan U1/8, Seksyen U1 , Shah Alam, Selangor. Para tetamu yang menginap disini pasti akan meninggalkan seribu satu memori terindah. Aku memang suka hotel ni sebab staff nya baik-baik dan peramah. So far hotel ni adalah hotel yang paling selesa pernah aku tinggal. Kepada sesiapa yang berminat nak tido kat sini boleh call Hotel Front Desk ditalian 03-78025200.

Continue reading

Day 3 MSS2011 – Long House Dan Pasar Ikan Bakar Awana Genting Highlands

Percutian ke Genting kali ini di My Selangor Story agak berlainan sedikit dengan percutian aku sebelum ini. Kali ini kami ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort tapi disini kami melakukan aktiviti Awana Eco Adventures dimana para peserta akan melakukan aktiviti seperti Jungle Trekking, Boot Camp, Night Trail,  Obstacle Course dan banyak lagi. Maklumat lanjut tentang aktiviti yang boleh dilakukan sila klik di sini. Seperti yang kita tahu di Malaysia terdapat rumah panjang di sekitar Sarawak tapi kini boleh didapati di negeri Pahang / Selangor. Tak perlu lagi pergi jauh untuk membuat aktiviti riadah kerana disini semuanya ada. Khazanah Flora & Fauna yang berusia 130 juta ini tahun masih tersimpan dan dijaga oleh pihak pengurusan disini.

 

Awana Genting Long House banyak menyimpan kenangan aku disini. Pertama kali aku tinggal dalam rumah panjang dengan rakan-rakan #MSS2011 yang lain. Dah lah cuaca kat sini sejuk bila nak mandi perhhhh mengigil satu badan. Kebetulan waktu kami tinggal disini terdapat juga beberapa agensi kerajaan yang buat camping kat sini jadi tak lah rasa takut sangat tinggal dalam hutan. Opppssss nak cakap toilet dia bukan kat dalam bilik ye.. kalau nak terkucil kenalah jalan kaki sikit dalam 100 meter.

  Continue reading

Selamat Datang Peserta #MSS2011 Ke Selangor

20110927-210438.jpg

Tahniah diucapkan kepada semua peserta yang berjaya memasuki siri kedua pertandingan My Selangor Story #MSS2011 yang akan bermula pada 27 September hingga 2 Oktober 2011 ini. Welcome dan Selamat Datang kepada anda semua, semoga dapat bertemu dan beramah mesra dengan anda nanti ya… Tak sabar rasanya nak jalan-jalan Selangor kali ni dan pastinya perjalanan #MSS2011 kali ini lebih mencabar dengan pelbagai aktiviti dan lawatan tempat menarik yang telah disediakan oleh pihak penganjur.

Perjalanan aktiviti #MSS2011 akan bermula beberapa jam lagi dan nantikan entry perjalanan aku nanti ye. Diharap anda semua dapat layari laman rasmi My Selangor Story di http://www.myselangorstory.com untuk melihat segala aktiviti yang bakal kami harungi nanti dan jangan lupa vote entry aku ye..

Kepada semua pembaca blog Mohdzaid.com diharap dapat doakan kejayaan aku pada #MSS2011 kali ini. Terima kasih yang tak terhingga kepada mereka yang sudi support dan beri dorongan kepada aku dalam peraduan ini.

Terokai Selangor Di #MSS2011

Sebagai seorang anak yang menetap di Selangor saya rasa cukup berbangga dengan negeri Selangor Darul Ehsan kerana disebalik negeri yang cukup pesat membangun dan mempunya kadar penduduk yang ramai ini, kita sebenarnya terlepas pandang tentang sumber pelancongan yang ada disini. Mungkin ada segelintir masyarakat tidak tahu yang Selangor juga mempunyai banyak daya tarikan yang teristimewa yang belum pernah dan jarang diterokai masyarakat dari segi budaya, adat resam, makanan tradisi, destinasi pelancongan dan macam-macam lagi.

 My Selangor Story bukan sekadar membawa saya kesatu destinasi yang membuka mata tetapi bagi saya ianya juga memupuk semangat 1 Malaysia dari berbilang bangsa dan agama. Tiada halangan untuk saya menyertainya pada tahun ini kerana My Selangor Story 2011 menjanjikan satu kenangan terindah dalam hidup ini kelak. Saya sukakan aktiviti mencabar minda dan fizikal dan saya ingin mencabar diri saya sendiri untuk menyertai My Selangor Story 2011 kerana pada tahun 2011 ini lebih banyak tempat yang bakal diterokai dan lebih banyak cabaran yang perlu diharungi dan juga lebih ramai rakan-rakan baru yang bakal saya jalinkan persahabatan ini hendaknya :)

I LOVE SELANGOR

I LOVE MSS 2011

MYDISTRESS – Aplikasi iPhone Dari PDRM

 

Terbaharu dari PDRM mereka menyediakan satu aplikasi khas yang diberi nama MyDistress untuk pengguna iPhone. Aplikasi ini bertujuan membantu rakyat apabila menghadapi situasi mencemaskan dan berada didalam keadaan yang merbahayakan. Bagi aku aplikasi ini sangat bagus dan menyediakan perkhidmatan terpantas apabila didalam kesusahan. Ye lah kan bila seseorang berada dalam keadaan cemas dah tak ingat dah nak call polis kadang-kadang tu sampai nombor polis 999 pun boleh lupa. Apabila menggunakan aplikasi ini korang tak perlu nak mendail atau bercakap dengan polis cuba hanya menekan satu butang dan segala maklumat tentang lokasi anda akan disambungkan ke Polis PDRM.

Aplikasi ini dibekalkan kepada pengguna secara percuma oleh NKRA Polis Selangor dan buat masa ini kawasan liputan hanya untuk Selangor sahaja. Mungkin ini baru permulaan dan aku percaya jika aplikasi ini mendapat sambutan pihak mereka pasti akan meluaskan liputan ke seluruh Malaysia.

Download Apps MYDISTRESS : http://itunes.apple.com/my/app/mydistress/id449839694?mt=8

 

 

Penting apabila ada aplikasi seperti ini adalah bertujuan membantu kita dalam keadaan kecemasan dan meminimakan ancaman jenayah terdahap diri kita. Perlu diingatkan aplikasi ini supaya berhati-hati apabila menggunakannya. Jangan sesekali klik butang bantuan jika tiada apa-apa masalah yang berlaku. Ianya sama juga kita membuat panggilan palsu ditalian 999 kalau kita salah gunakannya. Ingatkan pada anak-anak yang dibawah umur dan bantu mereka bagaimana untuk menggunakan aplikasi ini.

Jom muatturun sekarang : http://itunes.apple.com/my/app/mydistress/id449839694?mt=8

 

Free

Category: UtilitiesUpdated: 22 August 2011
Current Version: 1.2
1.2 (iOS 4.0 Tested)
Size: 6.3 MB
Language: English
Developer: Convep Mobilogy Sdn. Bhd.
© Convep Mobilogy 2011
Rated 4+

Remark : Pengguna iPhone, Andriod, BlackBerry dan J2ME  turut boleh memuat turun aplikasi ini secara percuma disini

http://www.mydistress.net/download.html

 

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1432H / 2011M BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR/PUTRAJAYA DAN LABUAN

Salam, wahh tak lama lagi kita nak puasa kan, pejam celik dah nak masuk tahun 1432H dan beberapa hari lagi semua umat islam sedunia akan mengerjakan rukum islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan.. insyaallah tahun ni kita dapat sekali lagi berpuasa dengan suasana harmoni dan tenteram di Malaysia. Ok ini aku nak share jadual berbuka puasa bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya dan Labuan untuk semua. Semoga dibulan yang mulia ini dapatkan kita hindarkan diri dari melakukan pekara-pekara yang tak baik dan banyakkan ibadah kepada Allah ya…

Lafaz Niat Puasa Ramadhan
 

 
Ertinya: “Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. ”

 

JADUALWAKTUBERBUKA2011

 
 
Waktu bagi kawasan lain akan dikemaskini dari masa ke semasa..