Percutian Ke Sri Aman Sarawak – Teksi Terlalu Mahal

Alhamdulillah, syukur sangat sebab dapat bercuti dan melancong ke Sri Aman Sarawak baru-baru ni. Untuk pengetahuan semua di Malaysia khususnya Sarawak mempunyai banyak tempat-tempat menarik. Ramai yang tak tahu di sebalik kemeriahan pusat pelancongan di Sarawak terdapat satu daerah iaitu Sri Aman.

Sri Aman (asalnya Simanggang) merupakan salah satu bandar dan bahagian dalam Sarawak. Bahagian kedua dariapada 5 bahagian yang lain. Nama Sri Aman diambil sempena dengan penyerahan diri anggota parti komunis yang dipimpin oleh Bong Kee Chok sekitar tahun 1974.

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Sri_Aman

Percutian aku kali ini meliputi beberapa tempat menarik di Sri Aman dan akan di paparkan dalam beberapa entry blog akan datang. Antara yang menarik adalah Pesta Benak, Engkelili, Sungai Raya, Lubok Antu, Hidro Batang Ai dan beberapa tempat menarik yang boleh dilawati di sini.

Perjalanan dari Kuala Lumpur menaiki pesawar Malindo Air yang aku beli sebulan yang lepas agak murah waktu tu. Berbanding dengan MAS dan Air Asia waktu ini Malindo ada buat promosi, jadi aku terus booking untuk pergi bercuti di sini.

Screen Shot 2014-05-23 at 8.44.45 PM

Dalam entry ini aku nak ceritakan sedikit harga untuk menaiki teksi dari Kuching International Airport ke Kuching Sentral agak mahal dan tak masuk akal. Untuk perjalanan menaiki kenderaan hanya mengambil masa kurang 3 minit saja ke Kuching Sentral dikenakan bayaran RM17 sehala dan dari Kuching Sentral ke Kuching International Airport dikenakan RM19.

 

Screen Shot 2014-05-23 at 8.53.24 PM

Agak tak masuk akal dengan harga teksi di sini. Terlalu mahal dan bila di tanya kepada pemandu, bayaran yang dikenakan telah ditetapkan oleh pihak syarikat dan mengikut zon-zon terlibat. Bagi aku pihak terlibat dan berwajib perlu mengambil tahu benda ni. Harga untuk 3 minit perjalanan memang mahal dan ini sekali gus mencacatkan sedikit aktiviti pelancongan di sini. Kalau orang luar negara tu ok lagi la kalau nak caj mahal tapi untuk pelancong dalam negeri macam aku ni rasa agak keterlaluan. Harap la sesiapa yang baca blog aku ni dapat sampaikan kepada pihak berwajib untuk turunkan sedikit harga tambang ye.

 

Jom Ke Pesta Benak Sri Aman, Sarawak

1904049_10203325392684223_66968760_n

Pada bulan May ini akan bermulanya pesta besar di Sri Aman, Sarawak. Pesta itu dipanggil Pesta Benak. Ianya berlangsung pada 16 May 2014 hingga 18 May 2014. Hanya terdapat di Sri Aman Sarawak je tau. Sebab apa? Kerana ombaknya yang cantik dan beralun sekitar bulan ini. Jangan ingat laut je ada ombak, dekat Sungai Batang Lupar Sri Aman ada juga tau. Dekat sungai pula tu. Haaaa lihat betapa uniknya sungai ini.

Seiring dengan Tahun Melawat Sarawak 2014, Dijangka Pesta Benak Sri Aman kali ini mampu menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar Negara. Tahun ini dianggarkan seramai 80,000 pengunjung menyaksikan Pesta Benak. Atas seruan itu, aku sendiri akan ke Sarawak untuk menyaksikan sendiri pesta yang julung kali diadakan ini. Siapa lagi kalau bukan kita sebagai rakyat Malaysia sendiri mempromosikan pesta yang diadakan dalam negara sendiri kan?..

Benak+Sri+Aman+3 Benak+Sri+Aman+5

Antara aktiviti yang akan dilaksanakan semasa Pesta Benak ini nanti adalah Reggatta Benak, Budayaria Benak, Sukan Tradisi Benak, Bazaria Benak, Benak Idol, 1st Benak Bike Week, Car Show dan banyak lagi.

Selain daripada itu, anda boleh mencuci mata dan membeli barang yang dijualkan di bazzar yang disediakan. Pelbagai barangan yang mereka jual antaranya kek lapis Sarawak, cendera hati dan sebagainya. Pergi la tengok.. Memang best. Siap ada persembahan seperti karaoke dan tarian kebudayaan. Yang dari semenanjung, dan Sabah, mari lah pergi kat tempat ni, SYIOK. Bawa lah family anda jalan-jalan, takpe letih kaki jalan, janji happy.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi apa yang “best” mengenai pesta ini, Anda boleh layari laman web seperti yang tertera dibawah:

www.sarawaktourism.com/en/event-detail/e-details?evid=2_Pesta_Benak_Tidal_Bore_Festival

borneo-tourism.blogspot.com/?m=1

https://www.facebook.com/groups/pestabenak/

https://www.facebook.com/pages/Benak-Sri-Aman/600143083376961 

Anugerah Dan Festival Filem Antarabangsa Asean 2013 – AIFFA 2013

1-IMG_1604

Satu penghormatan kepada penggiat filem tanahair dan antarabangsa apabila Malaysia diberi peluang menjadi tuan rumah dalam acara berprestij Anugerah Dan Festival Filem Antarabangsa Asean 2013  (AIFFA 2013). Ianya bakal diadakan di ibukota Kuching, Sarawak pada Mac 28 hingga 30, 2013 selain memberi ruang kerjasama penggiat filem dari ASEAN, Bollywood dan Hollywood berkolaborasi kemahiran mereka di dalam industri perfileman.

Festival ini bertujuan untuk mempromosikan industri pelancongan serta mewujudkan ruang untuk semua penggiat filem ASEAN serta rakan-rakan Hollywood dan Bollywood untuk bertemu dan mengeratkan rangkaian dengan satu sama lain. Acara itu akan mengetengahkan Sarawak dan Malaysia sebagai destinasi unik untuk penggiat filem bagi lokasi penggambaran filem mereka.

Selain itu, AIFFA 2013 menyediakan platform yang kukuh bagi menjana ekonomi dan ini boleh dilihat dari usaha kesedaran dan promosi agresif di kalangan penggiat filem tempatan dan antarabangsa untuk memilih Sarawak sebagai lokasi penggambaran filem mereka.

Menurut Livan Tajang, Pengarah Festival AIFFA 2013, acara itu bukan sahaja mewujudkan kerjasama dan kolaborasi antara penggiat filem, tetapi memberi pengiktirafan kepada filem-filem dengan pencapaian cemerlang di peringkat ASEAN.

Continue reading

Majlis Perasmian Pusat Jalur Lebar Komuniti Sematan – DiGi Terbaik

 

Tahniah kepada DiGi Telecomnication Sdn Bhd (DiGi) kerana berjaya merasmikan Pusat Jalur Lebar Komuniti (CBC) yang ke 14 di Sematan Sarawak baru-baru ini. Ini membuktikan pihak DiGi dan Suruhanjaya Komunikasi dan Maltimedia Malaysia (SKMM) bersatu untuk merapatkan jurang digital terhadap penduduk luar bandar. Tak sangka pula aku walaupun dalam arus kemajuan, pihak DiGi tidak melupakan kepada warga Malaysia di kawasan pendalaman seperti di Sematan ini. Sematan adalah CBC kedua di Sarawak selepas projek pertamanya di Lundu yang telah dilancarkan tahun lepas.

 

Gamabr : Adik-adik SMK Sematan mencuba permainan PS3

 

Majlis ini di rasmikan oleh Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II merangkap Menteri Kemudahan Awam. Terima kasih ye YB sebab sudi hadir pada majlis ini, dan ini kali pertama aku dapat bertentang mata dan menerangkan sedikit tentang blogging pada YB hari tu. Untuk pengetahuan semua semasa pelancaran CBC Sematan ni, aku diberi peluang oleh pihak DiGi untuk memberikan workshop kepada adik-adik dan guru-guru kat sini belajar tentang blog dan bagaimana cara  nak membina blog. Wow memang pengalaman yang cukup berharga diberikan dan ini satu penghormatan kepada seorang blogger untuk berkongsi pengalaman bersama adik-adik ni. Sambutan cukup meriah dan adik-adik ni cukup teruja nak belajar buat blog. Semoga adik-adik Sematan dapat serba sedikit ilmu yang abang zaid ajar tu ya.. dan jadikan blogging itu satu hobi dan promosilah Sematan dimata dunia melalui blog.

Gambar : Adik-adik Sekolah Rendah Sematan melihat lab dan pusat jalur lebar komuniti CBC ini dengan lebih dekat lagi.

Adik-adik dari sekolah berdekatan Sematan datang memeriahkan majlis, selain menyertai pelbagai aktiviti disini mereka juga didedahkan dengan pelbagai informasi tentang keselamatan internet dari pihak CyberSecurity Malaysia. Pusat Jalur Lebar Komuniti (CBC) ini menyediakan perkhidmatan seperti Melayari Internet, Mencetak, photocopy, latihan ICT dan banyak lagi. Yuran keahlian hanyalah RM5 untuk seumur hidup dan bayaran untuk setiap perkhidmatan amatlah murah sekali. Info berkenaan perkhidmatan CBC sematan boleh dilihat disini : http://www.branch14.digicbc.com/index.php?id=3.

Gambar : Adik-adik mencuba dan belajar tentang blog bersama Abang Zaid (Mohdzaid.com)

Gambar : Peraduan mewarna untuk adik-adik sekolah rendah.

apa-apa pun program seperti ini memang patut dititikberatkan bagi memartabatkan ilmu penduduk desa tentang jalur lebar dan sekaligus menjadikan penduduk desa setempat celik IT.Semoga pihak DiGi dan SKMM dapat bukak banyak lagi CBC dikawasan desa dimasa akan datang ya.. dan terima kasih sekali lagi sebab sudi jemput zaid untuk buat workshop dengan adik-adik kat sini. Satu pengalaman cukup indah yang tak dapat saya lupakan..

 

info lanjut tentang 1 Malaysia CBC Sematan boleh baca kat link bawah ni :)
MCMC & DiGi adds value at newly launched 1Malaysia CBC in Sematan

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1432H / 2011M BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR/PUTRAJAYA DAN LABUAN

Salam, wahh tak lama lagi kita nak puasa kan, pejam celik dah nak masuk tahun 1432H dan beberapa hari lagi semua umat islam sedunia akan mengerjakan rukum islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan.. insyaallah tahun ni kita dapat sekali lagi berpuasa dengan suasana harmoni dan tenteram di Malaysia. Ok ini aku nak share jadual berbuka puasa bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya dan Labuan untuk semua. Semoga dibulan yang mulia ini dapatkan kita hindarkan diri dari melakukan pekara-pekara yang tak baik dan banyakkan ibadah kepada Allah ya…

Lafaz Niat Puasa Ramadhan
 

 
Ertinya: “Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. ”

 

JADUALWAKTUBERBUKA2011

 
 
Waktu bagi kawasan lain akan dikemaskini dari masa ke semasa..

 

Jom Melawat Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (Sabah Civil Service Museum) terletak di Sabah Trade Centre, Jalan Istiadat, Teluk Likas, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Pertama sekali bila aku Google pasal muzium ni aku langsung tak jumpa apa-apa carian berkenaan, tak tahulah kenapa muzium yang bagus ini jarang-jarang sekali dilawati oleh pengunjung dan pelancong dalam dan luar negara. Tahu tak masa aku melawat muzium ni tiada seorang pun pengunjung yang ada. Apa kurangnya muzium ni aku pun tak tahu kerana bagi aku segala maklumat tentang perkhidmatan dan sejarah perdagangan negeri Sabah tersedia ada disini.

Mungkin kurangnya pendedahan media cetak dan media massa tentang muzium ni menyebabkan terbantutnya kunjungan para tetamu yang hadir ke negeri Sabah. Apa kata biar aku yang mulakan, lagi pun tak luak mana pun ruang kat dalam blog aku ni untuk mempromosikan negara dan negeri sendiri betul tak?..  mana tahu lepas aku cerita serba sedikit dapat beri ruang kepada pihak JPA Sabah untuk terus majukan muzium ni.. :) Orang yang belajar perdagangan dan ekonomi asas masa SPM perlu tahu semua benda ni haha.. jadi tak rugi la kalau korang ke sini dan satu yang korang perlu tahu masuk ke muzium ni adalah PERCUMA dan dibuka setiap hari dari 9 pagi – 5 petang.

Alamat Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

[mappress mapid="13"]

 

Di Muzium Perkhidmatan Awam ni terdapat banyak sumber dan khazanah tentang negeri Jesselton (Kota Kinabalu) suatu masa dulu. Banyak artifak-artifak tentang perdagangan dan sumber ekonomi purba negeri Sabah dipamerkan. Apa benda ni?.. ini adalah senjata Meriam dari Brunei abad ke 13 yang digunakan sebagai barangan hantaran perkahwinan kepada pengantin perempuan di kalangan masyarakat Kadazandusun suatu ketika dulu.

 

Ini pula adalah Tajau perdagangan abad ke 18 yang masih digunakan sehingga kini sebagai nepung (hantaran perkahwinan kepada pengantin perempuan) di kalangan masyarakat Kadazandusun dan Murud.

 

Gambar diatas adalah lukisan purba binatang di Gua Madai, Lahat Datu (Kiri) dan lukisan purba bot di Gua Madai, Lahat Datu (Kiri). Agaknya binatang apakah yang mereka lukis pada ketika itu ye?.. semut barangkali.. :)

 

Korang tahu tak apa nama Kota Kinabalu suatu ketika dulu?… ya Kota Kinabalu dipanggil Jesselton dan ini adalah gambar Bandar Jesselton pada tahun 1911.

 

Berikut adalah lokasi menhir di Kampung Kituau, Penampang (Pekan lot tanah berasaskan penyukatan pertama pada tahun 1904 oleh Jabatan Tanah dan Ukur, Kota Kinabalu.

 

Magellan pernah mengelilingi dunia dan pernah sampai ke laut utara Sabah. Walaupun Maggelan meninggal dunia di kepulauan Filipina, tetapi angkatannya meneruskan pelayaran mengelilingi dunia dan semasa melalui kawasan laut utara Sabah, mereka telah melawati dan berurus niaga dengan penduduk tempatan dan menjalinkan hubungan dengan kerajaan Brunei.

 

Ini adalah damak beracun dan sumpitan yang digunakan oleh masyarakat Murut semasa penentangan Rundum pada tahun 1911. Bagaimanapun penentangan tersebut dipatahkan oleh British yang menggunakan senjata moden. Yelah kita pakai sumpit diorang pakai pistol ..

 

Inilah dia Pahlawan Sabah iaitu Datu Paduka Mat Salleh yang mempelopori perjuangan menentang British pada tahun 1897. Bagaimapun belau terbunuh di Kampung Tibabar Tambunan pada 31 Januari 1900 ..

 

Mesin penggiling yang digunakan untuk menghasilkan kepingan getah di industri getah semasa era  Syarikat Berpiagam Borneo Utara British.

 

Almari apakah ini?… haaa ni nak bagi tahu ni bukan almari tapi ni adalah sebuah mesin penetasan anak ayam yang digunakan dalam industri ternakan semasa era Syarikat Berpiagam Borneo Utara British dan Koloni British.. agak moden juga kan suatu ketika dulu..

 

Berikut adalah duit dan matawang yang digunakan semasa era Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (Board Of Commissioners Of Currency Malaya And British Borneo)

 

Perjanjian Malaysia – Di muzium ini juga terdapat salinan perjanjian Malaysia yang telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963, pembentukan Malaysia sebagai negara merdeka yang terdiri daripada Persekutuan Malaya, Singapura, Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak. Disini juga dipamerkan Dokumentasi Pengisytiharan Malaysia.

 

Senarai Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Sabah.

 

Banyak lagi sumber-sumber yang boleh kita perolehi disini. Aku tak nak la letak semua kang blog aku ni dah boleh jadi muzium online pulak haha… Jadi kalau ke Kota Kinabalu jangan la lupa melawat ke Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah ye.. jauh perjalanan luas pemandangan..  :)

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M

Wahh puasa dah nak dekat lagi berapa hari je kan, ingat tak sebelum ni aku ada letak jadual berbuka puasa dan imsak bagi kawasan Kuala Lumpur dan Labuan, hari ni laman http://www.islam.gov.my/ dah update untuk semua negeri di Malaysia. Jadi gunakanlah sebaik mungkin ye mana tahu korang memerlukan jadual berbuka dan imsak ni.. aku just share je kat korang.. Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M .


Ok kesempatan ni aku nak ucapkan selamat berpuasa kat korang semua, harap Ramadhan kali ini kita tingkatkan lagi amal ibadah kepadaNya. Jangan puasa main-main ye.. jangan curi makan.. kang kena tangkap masuk van mayat baru tau hehehe..

Bil

NEGERI

ZON

1

MELAKA

MELAKA

2

JOHOR
ZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGIL
ZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN
ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG
ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR

7

PERAK

ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIM
ZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR
ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG
ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM
ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR
ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR
ZON 7- BUKIT LARUT

4

SARAWAK

ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN           SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI,   LUBOK ANTU, BETONG,           SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN

5

SABAH

ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR           SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT,           JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA,           SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR  TAWAU, PULAU SEBATIK,           MEROTAI DAN  KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU,           MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN,           PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK,           SEPULUT, TAMBUNAN, DAN  KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT,           BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG

6

TERENGGANU

ZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2- BESUT DAN SETIU
ZON 3- HULU TERENGGANU
ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN

7

KELANTAN

ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM

8

SELANGOR

ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG
ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM

9

PAHANG

ZON 1-PULAU TIOMAN
ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH
ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN  BERA
ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS
ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI
ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND

10

WILAYAH PERSEKUTUAN

KUALA LUMPUR
PUTRAJAYA

11

WILAYAH PERSEKUTUAN

LABUAN

12

PERLIS

PERLIS

13

NEGERI SEMBILAN

ZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA  PILAH DAN JELEBU

14

KEDAH

ZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA
ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YAN
ZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU
ZON 5- DAERAH LANGKAWI
ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI

15

PULAU PINANG

PULAU PINANG

Sumber: Bahagian Pengurusan Fatwa, Jakim