Jom Ke Pesta Benak Sri Aman, Sarawak

1904049_10203325392684223_66968760_n

Pada bulan May ini akan bermulanya pesta besar di Sri Aman, Sarawak. Pesta itu dipanggil Pesta Benak. Ianya berlangsung pada 16 May 2014 hingga 18 May 2014. Hanya terdapat di Sri Aman Sarawak je tau. Sebab apa? Kerana ombaknya yang cantik dan beralun sekitar bulan ini. Jangan ingat laut je ada ombak, dekat Sungai Batang Lupar Sri Aman ada juga tau. Dekat sungai pula tu. Haaaa lihat betapa uniknya sungai ini.

Seiring dengan Tahun Melawat Sarawak 2014, Dijangka Pesta Benak Sri Aman kali ini mampu menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar Negara. Tahun ini dianggarkan seramai 80,000 pengunjung menyaksikan Pesta Benak. Atas seruan itu, aku sendiri akan ke Sarawak untuk menyaksikan sendiri pesta yang julung kali diadakan ini. Siapa lagi kalau bukan kita sebagai rakyat Malaysia sendiri mempromosikan pesta yang diadakan dalam negara sendiri kan?..

Benak+Sri+Aman+3 Benak+Sri+Aman+5

Antara aktiviti yang akan dilaksanakan semasa Pesta Benak ini nanti adalah Reggatta Benak, Budayaria Benak, Sukan Tradisi Benak, Bazaria Benak, Benak Idol, 1st Benak Bike Week, Car Show dan banyak lagi.

Selain daripada itu, anda boleh mencuci mata dan membeli barang yang dijualkan di bazzar yang disediakan. Pelbagai barangan yang mereka jual antaranya kek lapis Sarawak, cendera hati dan sebagainya. Pergi la tengok.. Memang best. Siap ada persembahan seperti karaoke dan tarian kebudayaan. Yang dari semenanjung, dan Sabah, mari lah pergi kat tempat ni, SYIOK. Bawa lah family anda jalan-jalan, takpe letih kaki jalan, janji happy.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi apa yang “best” mengenai pesta ini, Anda boleh layari laman web seperti yang tertera dibawah:

www.sarawaktourism.com/en/event-detail/e-details?evid=2_Pesta_Benak_Tidal_Bore_Festival

borneo-tourism.blogspot.com/?m=1

https://www.facebook.com/groups/pestabenak/

https://www.facebook.com/pages/Benak-Sri-Aman/600143083376961 

Buah Hati Balik Kampung..

Ramainya orang kat LCCT hari ni.. parking kereta semua full house sampai aku park kereta kat tepi jalan, nasib baik tak kena clamp tayar kalau tak, tak pasal-pasal kena denda RM100 gitu-gitu je.. Mungkin ramai yang nak pulang dari bercuti atau mungkin ada baru yang nak pergi bercuti atau balik kampung kot sebab tu orang ramai gile hari ni. Aku pulak baru balik dari LCCT tujuan nak antar buah hati nak balik kampung. Maklumlah buah hati orang Negeri Di Bawah Bayu so nak tak nak kalau nak balik kampung kena naik kapal terbang. Tengah dok pening jap, bayangkan kalau aku kawin nanti berapa kali agaknya aku balik kampung mak mertua aku kan? haha..

Ramai kengkawan cakap kat aku, kenapa pilih orang jauh-jauh? sebenarnya soalan tu tak perlu aku jawab. Jodoh semuanya kerja Allah kalau dapat orang dekat ke orang jauh ke kalau dah ditentukan Ilahi itu pilihan kita, kena terima lah dengan ikhlas. Takdir itu dah ditetapkan oleh Allah sejak dalam perut ibu lagikan.. seperti yang disebut :-

 

Dari Abdullah ibnu Mas’ud RA, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya setiap kamu yang mula terbentuk jasadnya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani. Kemudian akan menjadi segumpal darah selama 40 hari. Dan kemudian menjadi pula ketulan daging dalam 40 hari lagi. Lalu Allah mengutuskan padanya malaikat untuk meniupkan pada jasad itu akan ruh dan menulis empat perkara: iaitu rezekinya, ajalnya, amalannya dan pengakhirannya sama ada bahagia atau celaka.

Demi zat yang tiada Tuhan yang berhak disembah selainNya, sesungguhnya sekiranya ada di kalangan kamu beramal dengan amalan ahli Syurga sekalipun sehingga seolah-olah antara dia dan syurga itu cuma sejengkal, namun apabila sudah tertulis bahawa dia di kalangan ahli Neraka, nescaya selepas itu dia akan beramal dengan amalan ahli Neraka lalu dia masuk ke dalamnya.

Dan tidaklah seseorang itu melainkan beramal dengan amalan ahli Neraka sehingga antara dirinya dengan Neraka cuma sejengkal namun apabila sudah tertulis dirinya sebagai ahli Syurga, maka dia kemudiannya akan beramal dengan amalan ahli Syurga lalu dia masuk ke dalamnya.”

Hadis Riwayat Imam Bukhari, Imam Muslim dan Imam Ahmad.

 

Maka dengan itu segala rezeki, takdir dan ketentuan yang telah ditetapkan hendaklah dilaksanakan dengan jalan yang di redhai Allah SWT. Supaya tak terpesong ke tempat lain. Kalau dapat awek jauh pun apa susah rezeki tu ada dimana-mana jauh pun kalau rajin cari rezeki Insyaallah boleh balik kampung tiap-tiap bulan kalau nak.. Kalau tak mampu setahun sekali pun dah ok kan hehe.. Apa-apa pun kepada buah hati yang jauh disana.. ingatlah kekanda disini… kekanda amat merinduimu.. cewahhh jiwang karat la pulak.. :P

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1432H / 2011M BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR/PUTRAJAYA DAN LABUAN

Salam, wahh tak lama lagi kita nak puasa kan, pejam celik dah nak masuk tahun 1432H dan beberapa hari lagi semua umat islam sedunia akan mengerjakan rukum islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan.. insyaallah tahun ni kita dapat sekali lagi berpuasa dengan suasana harmoni dan tenteram di Malaysia. Ok ini aku nak share jadual berbuka puasa bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya dan Labuan untuk semua. Semoga dibulan yang mulia ini dapatkan kita hindarkan diri dari melakukan pekara-pekara yang tak baik dan banyakkan ibadah kepada Allah ya…

Lafaz Niat Puasa Ramadhan
 

 
Ertinya: “Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. ”

 

JADUALWAKTUBERBUKA2011

 
 
Waktu bagi kawasan lain akan dikemaskini dari masa ke semasa..

 

Jom Melawat Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (Sabah Civil Service Museum) terletak di Sabah Trade Centre, Jalan Istiadat, Teluk Likas, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Pertama sekali bila aku Google pasal muzium ni aku langsung tak jumpa apa-apa carian berkenaan, tak tahulah kenapa muzium yang bagus ini jarang-jarang sekali dilawati oleh pengunjung dan pelancong dalam dan luar negara. Tahu tak masa aku melawat muzium ni tiada seorang pun pengunjung yang ada. Apa kurangnya muzium ni aku pun tak tahu kerana bagi aku segala maklumat tentang perkhidmatan dan sejarah perdagangan negeri Sabah tersedia ada disini.

Mungkin kurangnya pendedahan media cetak dan media massa tentang muzium ni menyebabkan terbantutnya kunjungan para tetamu yang hadir ke negeri Sabah. Apa kata biar aku yang mulakan, lagi pun tak luak mana pun ruang kat dalam blog aku ni untuk mempromosikan negara dan negeri sendiri betul tak?..  mana tahu lepas aku cerita serba sedikit dapat beri ruang kepada pihak JPA Sabah untuk terus majukan muzium ni.. :) Orang yang belajar perdagangan dan ekonomi asas masa SPM perlu tahu semua benda ni haha.. jadi tak rugi la kalau korang ke sini dan satu yang korang perlu tahu masuk ke muzium ni adalah PERCUMA dan dibuka setiap hari dari 9 pagi – 5 petang.

Alamat Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

[mappress mapid="13"]

 

Di Muzium Perkhidmatan Awam ni terdapat banyak sumber dan khazanah tentang negeri Jesselton (Kota Kinabalu) suatu masa dulu. Banyak artifak-artifak tentang perdagangan dan sumber ekonomi purba negeri Sabah dipamerkan. Apa benda ni?.. ini adalah senjata Meriam dari Brunei abad ke 13 yang digunakan sebagai barangan hantaran perkahwinan kepada pengantin perempuan di kalangan masyarakat Kadazandusun suatu ketika dulu.

 

Ini pula adalah Tajau perdagangan abad ke 18 yang masih digunakan sehingga kini sebagai nepung (hantaran perkahwinan kepada pengantin perempuan) di kalangan masyarakat Kadazandusun dan Murud.

 

Gambar diatas adalah lukisan purba binatang di Gua Madai, Lahat Datu (Kiri) dan lukisan purba bot di Gua Madai, Lahat Datu (Kiri). Agaknya binatang apakah yang mereka lukis pada ketika itu ye?.. semut barangkali.. :)

 

Korang tahu tak apa nama Kota Kinabalu suatu ketika dulu?… ya Kota Kinabalu dipanggil Jesselton dan ini adalah gambar Bandar Jesselton pada tahun 1911.

 

Berikut adalah lokasi menhir di Kampung Kituau, Penampang (Pekan lot tanah berasaskan penyukatan pertama pada tahun 1904 oleh Jabatan Tanah dan Ukur, Kota Kinabalu.

 

Magellan pernah mengelilingi dunia dan pernah sampai ke laut utara Sabah. Walaupun Maggelan meninggal dunia di kepulauan Filipina, tetapi angkatannya meneruskan pelayaran mengelilingi dunia dan semasa melalui kawasan laut utara Sabah, mereka telah melawati dan berurus niaga dengan penduduk tempatan dan menjalinkan hubungan dengan kerajaan Brunei.

 

Ini adalah damak beracun dan sumpitan yang digunakan oleh masyarakat Murut semasa penentangan Rundum pada tahun 1911. Bagaimanapun penentangan tersebut dipatahkan oleh British yang menggunakan senjata moden. Yelah kita pakai sumpit diorang pakai pistol ..

 

Inilah dia Pahlawan Sabah iaitu Datu Paduka Mat Salleh yang mempelopori perjuangan menentang British pada tahun 1897. Bagaimapun belau terbunuh di Kampung Tibabar Tambunan pada 31 Januari 1900 ..

 

Mesin penggiling yang digunakan untuk menghasilkan kepingan getah di industri getah semasa era  Syarikat Berpiagam Borneo Utara British.

 

Almari apakah ini?… haaa ni nak bagi tahu ni bukan almari tapi ni adalah sebuah mesin penetasan anak ayam yang digunakan dalam industri ternakan semasa era Syarikat Berpiagam Borneo Utara British dan Koloni British.. agak moden juga kan suatu ketika dulu..

 

Berikut adalah duit dan matawang yang digunakan semasa era Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (Board Of Commissioners Of Currency Malaya And British Borneo)

 

Perjanjian Malaysia – Di muzium ini juga terdapat salinan perjanjian Malaysia yang telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963, pembentukan Malaysia sebagai negara merdeka yang terdiri daripada Persekutuan Malaya, Singapura, Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak. Disini juga dipamerkan Dokumentasi Pengisytiharan Malaysia.

 

Senarai Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Sabah.

 

Banyak lagi sumber-sumber yang boleh kita perolehi disini. Aku tak nak la letak semua kang blog aku ni dah boleh jadi muzium online pulak haha… Jadi kalau ke Kota Kinabalu jangan la lupa melawat ke Muzium Perkhidmatan Awam Negeri Sabah ye.. jauh perjalanan luas pemandangan..  :)

Jom Shopping Di Plaza Wawasan, Kota Kinabalu Sabah.

Nak cari barang kraftangan, tshirt, keychain, beg dan cendera mata lain untuk dibawa pulang? apa kata kalau ke Kota Kinabalu Sabah kita singgah sebentar di Plaza Wawasan. Disini terdapat pelbagai barangan kraftangan dan lain-lain dijual dengan harga yang cukup murah. Tempatnya mudah nak cari tapi kalau takut sesat apa kata tengok peta yang aku sediakan dibawah ni..

[mappress mapid="12"]

Plaza Wawasan
Lorong Plaza Wawasan, Api-api Commercial Centre, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

 

Plaza Wawasan adalah salah satu pusat membeli-belah yang popular di Kota Kinabalu ianya terletak bersebelahan dengan Api-api centre dan stesen bus Kota Kinabalu, terdapat banyak kedai menjual barangan kraftangan, alat elektronik, kedai makan dan sebagainya. Sekiranya anda ingin bermalam disekitar Plaza Wawasan, terdapat banyak tempat penginapan yang disediakan dan salah satunya yang popular berdekatan Plaza Wawasan adalah Hotel Tang Dynasty dan Promenade Hotel

 

Pakaian yang dijual disini amat murah sekali,.. jangan lupa untuk tawar menawar ya..

 

Pelbagai jenis pilihan dan kedai menjual pakaian di tingkat satu Plaza Wawasan.

 

Barangan Kraftangan yang dijual di Plaza Wawasan Sabah.

 

Mutiara juga dijual dengan harga yang murah

 

Alat permainan muzik tradisional juga dijual disini.

 

Tak dapat makan Ambuyat?.. dapat beli fridge magnet pun jadi lah…

 

Barangan kraftangan yang jual disini.

 

Kalau ke sini jangan lupa beli key-chain ye.. boleh tulis nama lagi.. :)

 

Menara Jam Atkinson & Signal Hill Observatory, Kota Kinabalu, Sabah.

Selepas membeli-belah dan beriadah di pekan Kota Kinabalu, apa kata kita singgah sebentar ke Menara Jam Atkinson dan Signal Hill Observatory. Disini kita boleh menyaksikan menara jam yang berusia lebih kurang 106 tahun dan menikmati pemandangan indah Kota Kinabalu dari atas Bukit Bendera.

Bangunan Menara Jam Atkinson telah dibina oleh Maryd Edith Atkison dari England pada tahun 1902 dan siap pada tahun 1905. Menara Jam ini dibina sebagai tanda untuk memperingati Pegawai Daerah Kota Kinabalu (Jesselton) yang pertama iaitu Mr. Francis George Atkinson yang meninggal dunia akibat “Demam Borneo” (Malaria) ketika berusia 28 tahun. Jam ini telah mula berfungsi pada 19hb April 1905 ketika masih dalam pembinaan. Menara Jam ini juga berfungsi sebagai rumah api untuk memberikan maklumat kedudukan kapal-kapal yang melalui pelabuhan Jesselton yang juga dikenali sebagai nama lama Kota Kinabalu.

Menara jam ini dibina daripada kayu Mirabau dan berketinggian 157 meter (48 kaki). Selepas dibina dan melalui pembaikan dan pembaharuan yang menyeluruh, bentuk permukaan asalnya telah mengalami perubahan yang besar. Pada tahun 1979, pihak Muzium Sabah telah mengambil alih penjagaan dan pemeliharaan Menara Jam ini. Tapak bangunan telah diwartakan sebagai Simpanan Kerajaan pada bulan Ogos 1983.

Pernah menjadi isu sekitar tahun 2010 bahawa ada pihak yang nak mendirikan hotel dan bangunan komersial disekitar menara jam ni. Bagi aku ianya satu tindakan yang sangat buruk dan satu yang tidak wajar sama sekali. Menara Jam ini perlu dijaga dan dipelihara supaya generasi kita dapat melihatnya satu hari nanti. Kalau nak bina bangunan sekali pun pastikan kawasan dan jaraknya jauh dari tempat bersejarah ni.

Selepas melawat Menara Jam Atkinson kita boleh pergi ke Signal Hill Observatory yang mengambil masa perjalanan lebih kurang 10-15 minit sahaja. Di Signal Hill Observatory kita boleh menikmati pemandangan Kota Kinabalu yang begitu cantik dan indah. Masuk disini adalah PERCUMA dan tiada sebarang bayaran dikenakan. Jadi kalau ke Kota Kinabalu jangan lupa singgah disini ye..

Terdapat tempat rehat dan tempat duduk untuk menikmati pemandangan di Signal Hill Observatory. Memang rugi kalau tak pergi sini..

Pemandangan bangunan-bangunan di Kota Kinabalu yang pesat membangun.

Indah dan cantik sekali pemandangan di Signal Hill Observatory ni..

Tuaran Crocodile Farm – Sabah Malaysia

Pernah anda semua melihat buaya?… kalau nak tengok pun mestilah pergi kat Zoo kan, sebab bukan senang nak jumpa buaya di sungai-sungai negara kita lagi. Sungai sekarang pun dah banyak pencemaran dan buaya-buaya ni pun dah malas nak duduk kat sungai. Sekiranya anda berada di Tuaran, Sabah, jangan lupa untuk singgah ke Tuaran Crocodile Farm. Di sini terdapat banyak buaya-buaya dari pelbagai spesies yang di jaga dan di pamerkan. Pusat pameran dan penjagaan buaya ini dibuka setiap hari dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Anda juga boleh menyaksikan persembahan buaya setiap hari Isnin hingga Sabtu jam 11.00 pagi dan 3 petang. Apa yang menarik disini anda tidak perlu ke tempat lain untuk menyaksikan persembahan tradisional masyarakat Sabah kerana di pusat ini juga menghidangkan persembahan kepada para pengunjung setiap hari dari jam 11.3o pagi hingga 3.30 petang .

Taman Buaya Tuaran ini di asaskan oleh Mr. Chai atau lebih dikenali sebagai Mr. Crocodile telah lebih dari 50 tahun bergiat dalam penternakkan buaya dan kini beliau memiliki 3 taman buaya terbesar di Malaysia iaitu di Tuaran, Sandakan dan Langkawi. Pusat penjagaan buaya ini kini menternak lebih dari 3,000 anak buaya setiap tahun. Kalau ke Taman Buaya Tuaran ini kita dapat lihat memang banyak spesies buaya yang ada.

Buaya Tembaga yang dijumpai di perairan Sabah turut di pamerkan di gallery buaya disini. Terdapat banyak buaya-buaya yang telah mati diawetkan dan dijadikan bahan pameran untuk para pelancong. Haha aku smackdown buaya tembaga ni dengan mudah je.. haha ye lah sebab dah mati cuba kalau ia masih hidup, aku dulu yang cabut lari haha..

Untuk pengetahuan korang, buaya tembaga ini berumur 60 tahun semasa ianya di bunuh di perairan sungai Kinabatangan, Sandakan. Buaya tembaga jantan ini telah menelan seorang warga kampung dan telah dibunuh pada tahun 2003. Di anggarkan berat buaya ini semasa hidupnya mencecah 2280 pound dan berukuran 19 kaki.

Harga tiket masuk ke Taman Buaya Tuaran adalah seperti berikut :

Dewasa : RM10.00

Kanak-Kanak (4-12 tahun) – RM5.00

Di pintu masuk ke Taman Buaya Tuaran ni terdapat kedai-kedai yang menjual barangan seperti beg kulit buaya, telur buaya, minyak urut buaya dan bermacam

Disini juga terdapat hidupan lain seperti ikan, kancil, rusa, dan banyak lagi. Sambil tengok buaya boleh juga kita kenal dengan binatang-binatang lain disini.

Buaya Africa atau nama saintifiknya Crocodylus Niloticus berjantina betina turut dipamerkan disini.

Pengunjung dibenarkan memberi makanan kepada buaya didalam sangkar, dan harga setiap ketul ayam dikenakan RM2.00. Jangan ingat buaya kat sini semuanya kekenyangan ye.. pantang kita campak makanan mesti terus ngapp.. kalaulah aku terjatuh dalam sangkar ni gerenti licin dikerjakan sang buaya tu haha..

Buaya-buaya dalam sangkat yang sangat kelaparan. Merasa juga aku tengok macam mana buaya makan..

Lihat perut buaya tu aku agak dia dah makan seekor kambing kot.. besar semacam je.. ntah-ntah ada orang dalam perut buaya tu haha..

Jangan disangka air yang tenang tak ada buaya ye.. buaya ni dah ready nak ngapp ayam ..

Buaya tembaga banyak terdapat di sini. Iklim di Malaysia menjadikan buaya senang hidup dan membesar disini. Sihat-sihat sungguh buaya disini kan.. dan pihak pengurusan taman buaya ni tak kedekut bagi makan.. tengok sajalah badan buaya tu.. obess betul.. haha

Burung unta pun ada.. aku sebenarnya takut ngan burung unta ni.. haha kelakarkan.. kat sini korang boleh bagi makan kat binatang-binatang yang ada..

Ikan keli diternak didalam sangkat.. perhhh banyak gila ikan keli kat sini.. sedap tu kalau masak lemak haha..

Ikan Carp dalam kolam.. banyak kan.. boleh bagi makan lagi..

Buaya-buaya yang telah diawetkan dipamer untuk tontonan pelawat. Macam-macam gaya ada haha ini buaya yang diawetkan menjadi seekor peninju.. nak jadi Sapok Biki kot buaya-buaya ni..

Anak-anak buaya yang telah diawetkan..

Tak rugi kalau ke Taman Buaya Tuaran ni sebab dengan bayaran RM10.00 korang bukan setakat boleh tengok buaya dalam sangkar  tapi korang juga dapat tengok persembahan buaya dan tarian kebudayaan disini. Persembahan buaya memang sangat menarik banyak aksi-aksi lucu dari buaya itu yang korang boleh tengok sendiri.

Buaya ni telah bersedia untuk membuat persembahan tarian lagu “Sayang Kinabalu” ..

Buaya-buaya kat sini pun gosok gigi tau.. sebab tulah gigi buaya kat sini semua putih-putih belaka.. haha

Amboi cikabang sorang ni.. kemain lagi relex kat atas badan buaya tu yek.. sekali dia ngapp.. kita semua nggeeeppp.. AMARAN : persembahan buaya ni dari golongan mereka yang pro saja.. jangan pepandai nak try kat rumah ye..

Cikabang ni mencium buaya yang telah dijinakkan.. jinak-jinak buaya tu takut juga aku.. rasanya buaya-buaya kat sini semua dah kena pukau kot.. haha tengok steady je abang tu comolot..

Disini juga terdapat persembahan kebudayaan masyarakat Sabah. Lepas tengok persembahan buaya korang boleh tengok persembahan kebudayaan pulak.. memang berbaloi lah kalau kesini

Abang-abang dan kakak-kakak kebudayaan menarikan tarian buluh.. siapa nak cuba boleh cuba.. FOC je..

Sebelum balik ambil dulu gambar kenang-kenangan dengan penari-penari ni.. hhhiiiihhaaaa…

Masa nak balik aku tengok ada seekor ular sawa.. kita boleh ambil gambar dengan bayaran RM1.00 je.. eeeee geli-geliman aku pegang ular berbisa ni.. tapi best.. :)

Heritage Village (Kampung Warisan) Sabah Malaysia.

Sebenarnya aku tak habis lagi cerita pasal Sabah ni, maklumlah Sabah sebenarnya banyak tempat menarik yang boleh kita lawati. Pernah dulu sebelum aku ke Sabah, rakan-rakan selalu cakap Sabah tak best.. hah?.. sebenarnya mereka yang tak best sebab mereka tak jalan kat tempat-tempat yang best tul tak.. Kalau dah namanya berjalan apa salahnya luangkan sedikit masa untuk ke Heritage Village (Kampung Warisan) di Sabah. Disini terdapatnya rumah-rumah tradisional sedia bina dari pelbagai etnik dan kaum masyarakat pribumi di Sabah. Macam-macam rumah ada dan disini kita boleh belajar cara kehidupan, cara perkahwinan, kepercayaan masyarakat dan macam-macam lagi.

Heritage Village (Kampung Warisan) ni terletak bersebelahan dengan Muzium Negeri Sabah, bayaran masuk ke sini RM1.00 untuk warganegara Malaysia dan RM8.00 untuk warganegara asing. Tiket masuk ke Muzium Negeri Sabah boleh digunakan untuk masuk ke Heritage Village (Kampung Warisan).

Terdapat banyak rumah tradisional seperti Rumah Panjang Rungus, Rumah Bajau, Rumah Brunei, Perahu Lipa Pasil, Rumah Pekebun Cina, Rumah Suluk, Rumah Lotud, Rumah Panjang Murut, Rumah Bisaya dan sebagainya. Sedikit info yang sempat aku perolehi semasa lawatan.. aku nak kongsikan sedikit bersama ye.. :)

Rumah Panjang Murut :-

Suku kaum Murut menetap di kawasan pedalaman Sabah seperti di Nabawan-Pensiangan, Sapulut, Tenom, dan Sindumin. Secara tradisi aktiviti harian mereka adalah bertani secara pertanian pindah dan memburu binatang. Rumah panjang Murut mengandungi lebih daripada 15 buah rumah, tiang dan gelegar rumah ini diperbuat daripada kayu dan dindingnya pula diperbuat daripada kayu kulit. Lantainya diperbuat daripada buluh.

Rumah Bisaya

Komuniti Bisaya kebanyakannya menetap di daerah Beaufort dan Kuala Penyu. Mereka terkenal sebagai pengusaha sagu tradisional yang diperbuat daripada pokok rumbia. Rumah tradisi mereka dikenali sebagai Walai dimana ianya diperbuat daripada bahan pokok rumbia untuk membuat dinding, pintu, rangka rumah dan lain-lain.

Nak cerita banyak tak bestlah kan.. sebab korang kena pergi sendiri dan lihat sendiri keunikan rumah-rumah tradisi disini. Tapi ni nak cerita yang tak best sikit.. Apa yang aku perhatikan disini Kampung Warisan ini adalah sumber  terbaik dan murah untuk kita pelajari adat dan masyarakat suku kaum di Sabah tapi malangnya rumah-rumah dan perhiasan didalam rumah tidak seperti yang aku sangkakan. Terdapat banyak kerosakkan yang perlu diperbaiki oleh Jabatan Muzium kerana ini boleh mengundang imej yang tidak menarik dan persepsi masyarakat luar tentang budaya dan adat masyarakat pribumi di Sabah. Hampir setiap rumah yang aku masuk mesti ada cacat celanya. Bahan-bahan perhiasan dan structure rumah juga sudah uzur dan hampir reput. Harap pihak jabatan muzium mengambil tindakan pantas untuk memperbaikinya.

Bertemu Rakan Blogger & Makan Ikan Bakar Di Pasar Filipina, Sabah

Sabah merupakan sebuah negeri di Malaysia yang sangat cantik dan banyak tempat menarik yang boleh kita lawati. Percutian aku bersama keluarga di Sabah memang satu pengalaman yang tak akan aku lupakan. Sebut pasal Pasar Filipina di Kota Kinabalu Sabah aku mesti teringatkan makanan yang di jual disana.

Waktu malam adalah waktu yang paling dinanti-nantikan, kerana disini terdapat pelbagai makanan dan juadah untuk makan malam. Mak aku nak cari Ambuyat tapi cari punya cari tak jumpa, mungkin ada kot kedai yang jual tapi kami dah berpusing-pusing cari tetap tak jumpa. Jadi kami sekeluarga sepakat untuk makan ikan bakar di Pasar Filipina sebab dengar cerita kawan-kawan disini banyak pilihan ikan-ikan segar yang baru turun dari laut. Harga makanan disini tidaklah semahal yang disangkakan.. ada yang mahal dan ada yang murah, kena pandai tawar menawarlah.

Kebetulan berada di Sabah aku teringat rakan blogger yang sama tarikh lahir dengan aku iaitu Slyvister. Ingat tak lagi entry aku cerita tentang Siapa Lahir Pada 18 Oktober 1984, ya.. semasa di Sabah ni aku amat bertuah sekali sebab dapat jumpa kembar tarikh lahir dengan aku tu. Slyvister memang seorang yang peramah dan mudah mesra dengan kami, mak aku pun terkejut bila aku cerita yang Slyvister dan aku lahir pada tarikh, bulan dan tahun yang sama. haha memang susahkan nak jumpa. Kepada bro Slyvister, terima kasih ye sebab sudi luangkan masa dinner bersama kami, kalau ada kekurangan atau saya tersalah bahasa harap dimaafkan ye :) keep in touch ye bro.. :)

Destinasi Pelancongan : Sabah Tea Garden

Pernah minum SABAH TEA yang enak tu?.. kalau korang semua nak tahu kat rumah aku ni memang kami semua minum Sabah Tea kerana ianya bukan sekadar sedap dan menyelerakan bahkan ianya juga dapat menjadikan badan kita sangat bertenaga dan cergas.  Orang kata minum air coklat panas ketika sakit, tapi minum teh sepanjang masa..

Kalau ke Ranau jangan la tak singgah ke Sabah Tea Garden ni.. sebab suasana kat sini memang tenang dan sejuk dan sesuai untuk beriadah bersama keluarga. Sabah Tea Garden terletak di KM17, Jalan Ranau/Sandakan, Kg. Nalapak,89309, Ranau. Sabah, perjalanan sekiranya memandu secara berhemah mengambil masa lebih kurang 3 jam dari Kota Kinabalu. Sabah Tea Garden dibuka untuk lawatan orang ramai setiap hari dari 8.00 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari cuti umum. Masuk adalah percuma tetapi untuk lawatan ke kilang teh dan tour guide dikenakan bayaran RM10.00 dan RM30.00 (dengan makan tengah hari)

Teh yang di tanam disini mengunakan bahan-bahan organik yang tidak tercemar kepada alam sekitar. Jadi teh yang dihasilkan sangat bermutu tinggi dan dijamin kebersihannya. Disini korang boleh menikmati pemandangan ladang teh yang sangat luas terbentang dan sambil tu boleh menikmati hidangan teh yang baru dipetik dan masih fresh lagi.. Aku suka sangat biskut Tea Bites dan Teh Nalapak (Teh tarik tiga lapis).. memang unik dan sangat menyelerakan.

Terdapat juga kedai menjual barangan cendera mata dan Sabah Tea yang telah dipek untuk dibeli dan dibawa pulang. Dan harga jualan disini sangat murah berbanding dibeli di Kuala Lumpur atau di tempat lain.

Kenangan yang tak akan aku lupakan semasa berada di ladang Sabah Tea.

Kilang yang memproses dan membungkus Sabah Tea untuk di ekspot ke dalam negara dan luar negara. Malang sekali aku sampai lambat dan kilang pun dah nak tutup :( tak apalah lain kali kalau ke Ranau aku pasti akan ke sini lagi :)

Welcome to Sabah Tea Garden .. memang sesuai untuk beriadah bersama keluarga dan pasangan. Disini juga terdapat tempat penginapan dengan harga yang amat murah sekali.

Banyak sungguh pingat dan cenderamata yang mereka dapat.. tahniah .. :)

Biskut Tea Bites .. inilah kegemaran aku.. memang bestlah kalau cicah dengan Teh ‘o’ Sabah Tea .. Terbaiikkkk

Suka sangat botol ni.. untuk pengetahuan botol ni di lukis menjadi seperti seorang wanita berpakaian etnik di Sabah.

Pelbagai jenis teh dijual dengan harga yang murah..

Kakak aku berkenan dengan teh ni..

Selain teh, disini juga menjual Kopi “O” ..

jangan ingat teh hanya untuk biskut dan minuman je.. teh Sabah juga boleh dijadikan coklat tau..

Ladang teh yang terbentang luas menenangkan jiwa yang lara.. layan jiwang kat sini best gak kan..

Teh Tarik Pandan ni memang sedap..aik kakak aku ni berangan nak jadi duta Sabah Tea la tuh haha..

Teh Tarik Nalapak atau teh tarik tiga lapis ni memang layan lah.. sedap sangat..