Pagar Rumah Dengan Air Yasin

Hari tu aku makan kat satu restoran Mamak berdekatan dengan rumah, masa tu waktu pagi dan kebiasaannya kedai tu memang tak ramai orang. So masa menunggu roti telur aku siap tiba-tiba orang kat sebelah meja aku ni baca Yasin. Pelik gak kenapa la tiba-tiba orang yang macam ustaz tu baca yasin kuat-kuat dan ada satu botol air mineral depan meja dia. Tak lama lepas tu aku tengok tuan punya kedai tu ambil air yasin yang baru lepas ustaz tadi baca dan siram sekeliling kedai dia. Mungkin dia nak buat pagar kedai la kot aku tak berapa pasti apa tujuan dia.

So aku ada rasa sedikit kemusykilan, boleh ke aku langkah air bacaan yasin tadi yang telah direnjis disekeliling kedai tu. Takut la juga kalau-kalau ianya salah. Rasanya tak salah kalau aku tanya kat orang yang lebih faham tentang agama dari tak tahu langsung. So pagi tadi aku pergila tanya kat FB Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood. Alhamdulillah dia pun balas pertanyaan aku tu.. jawapan yang simple tapi aku fahamlah sikit-sikit. Ustazah balas “wkslm,semuanya boleh dibuat” so maknanya memagar rumah/kedai dengan bacaan air yasin serta melangkah air tersebut tidak salah dari sisi agama. Wallahualam.

Terima kasih la kat Ustazah Siti Nor Bahyah sebab sudi jawab persoalan aku tu. Harap dikongsikan bersama-sama pembaca blog mohdzaid.com ni juga. Sekian ~ Salam Semanis Kurma

Sirap Bandung Soda – Suasana Jendelarasa

Semalam dinner aku dan kengkawan ofis mengidam nak minum air bandung soda nih.. ini kali kedua aku makan kat Restoran Suasana Jendelarasa yang baru buka kat sebelah pintu masuk belakang Sungai Wang Plaza. Kat sini tempatnya ok juga cuma harganya je agak mahal sikit tapi makanan dia memang sedap, kawan-kawan aku pun puji masakan diorang. Tapi aku paling suka dengan air Sirap Bandung Soda ni lah.. special dari Restoran Suasana Jendelarasa .. huhu ini 1st time aku minum air bandung soda ni sebenarnya nak buat air ni taklah susah mana pun.. korang cuma perlukan susu sejat Ideal, Sirap dan air soda (ice cream soda F&N) kalau nak lagi sedap boleh tambah pearl atau jelly ataupun boleh letak cincau pun syok gak..

Kalau korang makan kat Restoran Suasana Jendelarasa ni jangan lupa pekena Sirap Bandung Soda ni yek.. harganya cuma RM2.50 je.. tapi memang terangkat dan menghilangkan dahagalah.. sekali cuba pasti hendak lagi u know..

Buffet Ramadhan – Restoran Rasa Utara

 

 

Baru-baru ini saya berkesempatan untuk mencuba hidangan dan juadah istimewa berbuka puasa di Restoran Rasa Utara di Times Square Kuala Lumpur. Terima kasih kepada boss 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd iaitu Mr. U-Ming Tan yang belanja kami dan pihak pengurusan Restoran Rasa Utara yang menyediakan hidangan yang sangat lazat dan menyelerakan ini.

Bila bercakap pasal Rasa Utara pekara yang paling terfikir sekali adalah makanannya yang berasal dari utara Malaysia. Disini terdapat lebih dari 90 jenis citarasa makanan yang dihidangkan untuk buffet berbuka puasa. Selain daripada itu hidangan-hidangan ala-cart turut disediakan pada hari biasa. Memang sesuailah kalau nak bawa rakan atau keluarga menjamu selera disini lebih-lebih lagi ianya berada didalam pusat membeli-belah terkemuka Times Square Kuala Lumpur. Sambil membeli-belah sempena raya ni boleh la singgah ke Restoran Rasa Utara ye.

Buffet Ramadhan Restoran Rasa Utara bermula dari 1 Ogos hingga 29 Ogos 2011 ini .. masih sempat lagi kalau nak merasa keunikkan masakan dan hidangan ala utara ni. Harganya cukup berpatutan cuma RM48 Nett untuk dewasa dan percuma untuk 12 tahun kebawah jika pembelian untuk seorang dewasa. Antara hidangan buffet kesukaan saya adalah Ikan masak lemak, Daging Rendang, Ayam Goreng Berserai, Udang Petai masak pedas, Steamboat Tomyam, Sate, Kambing Kurma, Pechal, Nasi Briyani, Laksa Utara, Air Batu Campur dan banyak lagi.. Anda mesti cuba kalau betul-betul nak merasai keunikan masakan utara hanya di Restoran Rasa Utara.

 

Datang dan buat tempahan sekarang, Alamat Restoran Rasa Utara, G-12, 13, Ground Floor, Times Square Kuala Lumpur. Tel : 03 – 2144 7118.

 

Mira mencuba masakan istimewa dari Rasa Utara.

Hidangan berbuka puasa saya .. memang sedap betul Udang Petai masak sambal tu..

Ramai pengunjung yang datang mencuba hidangan disini ada yang dari luar negara dan ada yang berbilang bangsa. Semuanya ada disini.

Kerabu dan roti ini memang enak.

Buah Tembikai ini memang sedap jika disaluti dengan coklat panas.. memang best.

Steamboat Tomyam pelbagai rencah.

Air Batu Campur (ABC) istimewa Restoran Rasa Utara.

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Hidangan Buffet Restoran Rasa Utara

Rakan-rakan pejabat saya yang turut menikmati hidangan disini.. semuanya terpancar satu senyuman kegembiraan dan kesedapan yang tidak terhingga. Jom ramai-ramai kita cuba makanan di Restoran Rasa Utara. Pasti tidak mengecewakan. Datang ye ..

Restoran Rasa Utara, G-12, 13, Ground Floor, Times Square Kuala Lumpur. Tel : 03 – 2144 7118.

MAP GOOGLE : http://g.co/maps/nj63

Jom Makan Di Senibong @ Corner 6

Hari ni nak cerita pasal makan haha sebab aku suka makan makanan seafood kat Senibong, makanan kat sini semuanya fresh dan menyelerakan sehingga menjilat bibir. Tak tipu kat korang makanan kat sini memang 100% Grade A aku bagi fresh dari laut. Kalau ke Johor Bahru jangan lupa singgah ke Kg. Senibong, Mukim Plentong sebab kat sini terdapat banyak kedai makan seafood yang korang boleh pilih semuanya menyediakan dan menghidangkan makanan seafood terbaik yang di tangkap nelayan tempatan dari laut Selat Melaka dan Selat Johor.

Hari ni nak promosi sikit Restoran Corner 6 dekat Senibong Seafood dan nak ucapkan jutaan terima kasih kepada tuan kedai yang sudi belanja makan malam saya bersama rakan-rakan lain tempoh hari.. Restoran Corner 6 menyediakan layanan mesra kepada setiap pelanggan-pelanggannya. Harga makanan kat sini tidaklah mahal tetapi berpatutan dan murah mengikut harga pasaran. Pelanggan boleh menikmati hidangan makanan yang enak yang dimasak apabila ada permintaan sambil menikmati pemandangan laut yang mengadap ke Singapura. Suasana makan di Restoran Corner 6 sangat tenang dan santai sesuai untuk dilawati oleh semua orang. Jadi jom ramai-ramai kita ke Corner 6 dan rasai kelazatan makanan yang disajikan..

 

MAP ke Corner 6 Senibong

[mappress mapid="16"]

Kasawan ini menyediakan perkhidmatan parking kereta dengan bayaran RM2.00, terdapat juga gerai-gerai bazzar menjual barangan kraftangan, barangan kulit, permainan kanak-kanak dan macam-macam lagi dibahagian luar kedai.

 

Pelbagai khazanah laut yang dijual dengan harga yang berpatutan. Pilih dulu baru masak itulah prinsip mereka.. jadi makanan yang dimakan pun akan menjadi lebih enak dan sodap..

 

Ikan-ikan yang menanti mangsa untuk dimakan.. haha..  semua ikan disini fresh dari ladang tau…

 

Aku suka sangat tengok ketam ni.. tapi jaga-jaga salah pegang kang kena sepit baru tau..

 

Makanan yang kami order.. ni baru sikit tau..

 

Udang goreng tepung ni memang kaw-kaw sedapnya dicicah pula dengan sos cili.

 

Ikan kerapu masak 3 rasa ni memang memukau kalbu sanubari.. sekali cuba pasti nak datang lagi

 

Kepah masak apa ni ye.. lupalah.. tapi memang terbaiklah kepah ni..

 

ketap yang kami makan.. memang terbaik..

 

inilah kawan-kawan aku yang join makan sekali kat Corner 6 Senibong ni.. semuanya wartawan.. aku dan sorang lagi member je blogger..

 

Inilah member aku sorang lagi tu.. siapa tak kenal blogger terhebat di Malaysia iaitu bro www.sixthseal.com/

memang bestlah dapat makan bersama dia.. dia sangat baik dan peramah orangnya..

 

Sebelum balik kami bergambar kenangan bersama rakan-rakan media yang lain.. terima kasih ye kepada Tourism Johor, Tourism Malaysia dan tuan kedai Corner 6 sebab belanja kami makan kat sini ..

 

One Step Closer to the Maxis Om Nom Nom Race

 

 

SAIZ BAJU AKU : XXXL

KAMI SUDAH BERSEDIA!! haha memang bersemangat betul kita orang ni, kami sudah bersedia dari segi mental dan fizikal dan semuanya dalam keadaan tip top!! kenapa?.. haaa ni nak kasi tahu ni sekarang di website http://www.Nuffnang.com.my/ tengah mencari mereka yang nak masuk Amazing Race Asia (Versi Makan) yang dinamakan The Maxis Om Nom Nom Race, mereka sedang mencari 60 orang blogger yang berjiwa kental dan sanggup untuk menjalani aktiviti mencabar sambil makan..makan..makan… (NOM NOM NOM), sebab itulah aku cakap yang kumpulan kami ni sudah bersedia 110% kerana tempolok perut kami memang sentiasa lapar dan gemarkan makanan masakan Malaysia dan Antarabangsa!. Pantang nampak makanan mesti nak nom..nom..nom.. haha

Okeylah aku sebenarnya teringin benar nak masuk explore race makan-makan ni bukan sebab nak makan semata-mata terapi nak biasakan diri bermanja-manja dengan kengkawan blogger yang lain. Yelah aku ni jarang sangat nak bertemu orang, kekadang bila orang jumpa aku mesti diorang ingat aku ni sombong tapi sebenarnya aku tak gitu, aku ni seorang yang pemalu sebenarnya haha boleh caye ke?.. haha..

Sebab lain aku nak join The Maxis Om Nom Nom Race, adalah aku ni pencinta makanan, kalau kat rumah tu mak aku selalu cakap “angah abiskan lah ayam penyet perisa Maxis 012 mak tuhh..” kang kalau tak makan membazir pulak, jadi nak taknak disebabkan perisa ayam goreng yang mak aku masak ni bernama “Ayam Penyet Maxis 012” aku pun bedal’lah lagipun Ayam Penyet Maxis 012 ni kurang lemak dan berkhasiat tinggi tau, kalau bagi aku 012 ketul ayam penyet pun aku boleh makan dalam masa satu minit.. haha nape tak percaya?.. :P

Dan sebab yang paling musabab aku nak join adalah kerana hadiah yang ditawarkan oleh Maxis memang cukup..cukup…cukup lumayan.. siapa tak nak oii.. hadianya kemain gempak lagi. Kalau tak menang pun dapat menang makan pun jadilah. “Gengang Gendut Tali Kecapi.. Kenyang Perot Senang Hati” haha aku cuma risaukan team aku nanti kalau dah kenyang takut diorang tak larat nak berjalan pulak.. haha tapi itu semuanya bukan halangan sebab kami sudah bersedia 110%. Oh ye nak bagi tahu hadiah yang ditawarkan berupa :-

PRIZES:
There are 2 main prizes to be won. The 2 teams who earn the most points will win the following:
1st Prize: A trip to Hong Kong 3 days 2 nights with 5-star accommodation (for the winning team members of 4 pax) worth RM10,000- (And also 1 free smartphone each)
2nd Prize: 4 x free smartphone – 1 per winning member.
All 60 participants will be rewarded with Maxis goodie bags.

Menarik bukan?.. dapat pergi jalan-jalan Hong Kong lagi uu.. jadi untuk tidak melepaskan peluang keemasan ini aku merayu agar team kami dipilih oleh pihak Maxis dan Nuffnang. :)

Profile Ahli Team :

Mohdzaid.com : Seorang yang kuat makan, kalau tengok bentuk badan pun dah tahu aku ni seorang yang kuat makan atau tak haha.. tapi aku tak la makan pelahap macam singa okey, dah memang badan aku nak membesar nak buat macam mana kan.. Pernah makan seekor beruang kutub tanpa share dengan ahli lain dan pernah mencatat rekod dalam buku Malaysia Book Of Records dengan memakan sebanyak 012 ketul “Ayam Penyet Maxis 012” masakan mak dia dalam masa 1 minit. Wow satu pencapaian yang begitu membanggakan negara.

Cikhelena.com : Seorang gadis comel yang amat gemarkan makanan eksotik dan pernah menelan 102 ekor tebuan yang penuh dengan sengat sambil cicah dengan madu asli yang diimport dari negara Afrika. Pernah ditemubual oleh wartawan CNN berkaitan kes kematian 78 ekor beruk di hutan lipur Afrika dan sumber mendapari Cikhelena memakan kesemua 78 ekor beruk itu.

Andyhowtt.com : Walaupun saya kurus tapi saya kuat makan. Saya pernah makan 200 ekor ayam serama jiran sebelah rumah saya dengan tanpa rasa bersalah. Disebabkan kekuatan saya memakan ayam serama itu, jiran saya mencabar saya makan 20 ekor arnab peliharaannya dengan menggunakan sebelah tangan. Hah.. anda boleh buat?.. saya boleh..!

Anakperak.com : Saya tak macam ahli yang lain, saya tak makan semua makanan pelik tu.. sebab saya hanya sukakan Sate!, jangan terkejut saya pernah makan 2000 cucuk sate hati lembu dalam masa 10 minit.. Ya memang betul.. jangan tak percaya ye.. haha

AMARAN : PROFILE AHLI DIATAS HANYALAH REKAAN SEMATA-MATA, MEREKA TAK PERNAH PUN MAKAN BENDA-BENDA PELIK MACAM TU :)

Apa-apa pun kami nak sangat join The Maxis Om Nom Nom Race ni sebab kami rasakan kami boleh buat dengan adanya iPhone 4, Finder301 application dan Wireless Broadband dari Maxis segalanya akan berjalan lancar. Jom lihat apa itu Finder301 application dan Wireless Broadband yang ditawarkan oleh pihak Maxis

http://www.maxis.com.my/personal/broadband/wireless_allplans.asp

Maxis Finder 301 (SCREEN SHOT)

Maxis Finder301 Application boleh dimuatturun melalui apps iPhone anda dan ianya adalah percuma. Apps ini menawarkan perkhidmatan carian dan infomasi tentang makanan, restoran, ATM, Bank, Klinik, Balai Polis dan banyak lagi disekeliling anda.

DOWNLOAD LINK : http://itunes.apple.com/my/app/maxis-finder301/id375530216?mt=8#

APPS MAXIS FINDER301 boleh dimuatturun secara percuma. Lihat gambar rajah diatas.

Muka hadapan apps Finder301 Maxis yang sangat gempak. Menu pilihan seperti Makanan, ATM, Bank, Hospital, Klinik, Balai Polis dan cawangan Maxis yang terdekat.

Apps yang sangat mudah dan carian yang pantas dengan menggunakan Wireless Broadband dari Maxis. Aplikasi ini akan memaparkan segala maklumat dan peta dari hasil carian.

Tidak perlu risau! Cari dan terus hubungi dan melalui rangkaian Maxis semuanya BOLEH!

Carian pantas dan carian kawasan terdekat dengan tempat anda.

Ni yang paling best.. apps ni boleh memaparkan tempat-tempat seperti kedai makan, balai polis dan sebagainya melalui kamera iPhone. Jarak radius 0.16 kilometer amatlah berguna untuk menunjuk arah kalau kita sesat..

PS : haha aku rasa team lain pasti gentar dengan team kami ni.. sebab team kami sudah 110% BERSEDIA!! jadi tunggu kami disana..disana..disanaa….

 

My Selangor Story – Hari Keenam (Last Day)

Dalam tak diam sudah masuk hari keenam MY SELANGOR STORY Bloggers Compition dan hari ini merupakan hari terakhir saya berada di sini.  Jam 8.00 pagi saya turun ke Atrium untuk bersarapan bersama emak saya.  Rakan-rakan dari Indonesia Alidabdul, Husni, Citra Rahman , Fadly sudah berangkat.  Saya tidak berkesempatan untuk bertemu mereka.

Selesai bersarapan, emak saya memberitahu supaya kami terus pulang ke rumah dengan menaiki teksi.  Saya mengikut saja.  Lagipun, kasihan emak mengangkut beg pakaian,  laptop dan beg tambahan.  Semuanya berat-berat.  Saya sendiripun punyai beg-beg yang terlalu berat.  Jadi saya tidak dapat membantu emak mengangkat begnya.

Saya menyerahkan kamera PENTAX (Official Camera) kepada emak saya untuk dipulangkan kepada Cik Amelia.  Kemudian saya kembali ke bilik untuk berkemas-kemas dan bersiap untuk pulang.  Jam 10.30 pagi, saya telifon emak supaya turun dan saya menunggu di lobi.  Setelah memulangkan kunci bilik, saya mencari teksi di luar hotel.  Saya dapat sebuah teksi dan pemandunya mengenakan tambang sebanyak RM60.00.  Emak bersetuju dengan caj yang dikenakan lalu mengambil beg pakaian dan mengisinya ke dapam boot.

Jam 11.00 pagi teksi berlalu meninggalkan Sunway City Berhad dengan pelbagai kenangan.  Jam 12.30 tengahari, kami tiba di perkarangan rumah dengan selamat.  Sejurus teksi berhenti, saya terpandang kucing kesayangan saya berlari pantas menyambut kepulangan tuannya.  Sihat rupanya dia.  Emak telah berpesan kepada jiran sebelah rumah supaya menjaga kucing saya sementara saya tiada selama 6 hari.  Pertama kali saya lakukan bila masuk ke dalam rumah, saya memberi kucing saya makan dahulu dan menemaninya.  Selepas itu barulah saya lakukan tugasan lain.

Begitulah kisah perjalanan saya ke beberapa destinasi di Negeri Selangor yang saya lewati di sepanjang 23 September hingga 28 September 2010.

Saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan rasa terima kasih saya kepada Tourism Selangor kerana memberi peluang kepada saya menyertai event ini.  Terima kasih juga diucapkan kepada Cik Amelia kerana telah bersungguh-sungguh menjayakan event ini dengan sempurna dan jayanya.  Pengalaman serta pengetahuan mendalam beliau mengadakan event pelancongan sebegini memang patut diberi pujian double thumb up!

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Fazly, Encik Hafeez, Puan Ashidah, Johan, Hafiz, Fida, Zul dan yang lain-lain termasuk krew TV Selangor, Puan Nirmaningsih Mawi, Encik Gilbert dan Encik Sumo yang turut terlibat menjayakan event ini.

Kepada blogger-blogger sekelian, you all best! Kenangan bersama kalian amat berharga sekali dan tidak mungkin dapat saya lupakan.  Best of luck to you all.

Jutaan terima kasih kepada sponsor dan partners bagi merealisasikan event MY SELANGOR STORY Bloggers Competition ini.  Sambutan serta hospitaliti yang saya nikmati daripada anda semua amat berharga dan inilah satu-satunya kenangan terindah dalam hidup saya.

UNDI CERITA SAYA INI DI http://www.myselangorstory.com

MY SELANGOR STORY BLOGGERS COMPETITION SPONSORS.

My Selangor Story – Hari Kelima (Haven Restaurant)

Ini adalah malam gemilang bagi kami kesemua blogger My Selangor Story kerana ini adalah malam terakhir kami didalam pertandingan ini. 6hari 5malam macam sekejap je masa berlalu, masih belum puas lagi aku nak berjalan-jalan percuma haha. Hari ini kami akan ke Look Up Point – Bukit Ampang sebab tuan kedai tu nak belanja kami makan. Untuk pengetahuan korang kami akan ke Restaurant Haven (Official Restaurant) kerana restoran ini merupakan salah satu sponsor kami. Wahhh bila dengar je Amelia cakap kamu semua boleh makan apa saja yang kamu nak makan.. makan lah… aku nak melonjak keseronokan, mana tak nya bukan senang nak dapat free macam tu kan. Ok lah jom layan gambar-gambar semasa di Restaurant Haven (Official Restaurant)

VIDEO INI DIAMBIL MENGGUNAKAN PENTAX Optio P80

UNDI CERITA SAYA INI DI http://www.myselangorstory.com

MY SELANGOR STORY BLOGGERS COMPETITION SPONSORS.

My Selangor Story – Hari Kelima (Sunway Lagoon)

Kat Sunway Lagoon ni kalau nak masuk kene pakai wristband tag (Jam Palsu) macam smart tag gak.. nak masuk mana-mana theme park kena scan wristband tag tu kat alat peranti diorang baru boleh masuk. Wahhh dah up to grade ye Sunway Lagoon ni… kalau dulu aku pergi diorang still pakai tag kertas …. kat sini korang kalau nak pergi boleh beli wristband tag ni dengan macam-macam harga dan 4 warna… setiap warna mewakili theme park yang korang nak main nanti… Harga wristband tag yang aku pakai tu bernilai RM90 (5 Theme Park) untuk dewasa dan RM72 untuk kanak-kanak, kalau korang nak beli expecially warganegara Malaysia, korang boleh tunjuk Mykad korang dan dapatkan diskaun warganegara. Kalau pakai Mykad untuk dewasa RM72 dan kanak-kanak RM56.. Untuk maklumat wristband lain korang boleh cek kat laman ini http://www.sunway.com.my/lagoon/about/tables.asp

Kali ni aku rasa adalah kali ke 5 aku ke sini, banyak dah berubah dan mereka masih membuat pembaikan kawasan Sunway Lagoon. Setiap perjalanan aku ke sini pasti balik dengan hati yang gembira. Tapi aku tidak pada kali ini, macam-macam masalah yang dihadapi di Sunway Lagoon. Pertamanya aku dan mak nak sewa locker kat sini, kena caj RM5.00 untuk satu locker.. last-last locker tu rosak dan pihak terbabit tak nak menggantikan kami locker yang baru.. Yang aku tak puas hatinya kenapa staff yang jaga locker tu nak marah-marah aku, tak hormat langsung dengan pelanggan. Tapi tak apalah aku dah dapat masuk free kat Sunway lagoon ni pun dah memadai.

VIDEO INI DIAMBIL MENGGUNAKAN PENTAX Optio WS80

Bergambar dengan maskot Sunway Lagoon, wahhh badan aku dan badan maskot ni dah sama.. tapi maskot ni lagi besar la kan..

Inilah dia staff yang marah aku pasal locker aku rosak… aikk di punya locker yang rosak .. aku puka yang kena marah?… tak pe lah nasib baik terkena kat aku.. cuba terkena kat pelancong asing.. mau dia jaja cerita tu kat kampung diorang.

UNDI CERITA SAYA INI DI http://www.myselangorstory.com

MY SELANGOR STORY BLOGGERS COMPETITION SPONSORS.

My Selangor Story – Hari Kelima (Frames)

Selepas melawat Tropicana Medical Center (TMC) di Kota Damansara, kami makan tengah hari di restoran Frames di Sunway Pyramid Shopping Mall. Disini makanan sangat sedap dan menyelerakan. Aku paling suka kat sini banyak frame gambar-gambar dari artis-artis tanah air dan antarabangsa, dah nama kedai pun Frames jadi suasana gambar tu ada disini. Ada sesiapa berminat untuk makan disini?.. kalau ada tengok alamat kedai ni bawah ye.

Sunway Pyramid Shopping Mall, No 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya Selangor.
Tel : 03 56319989
Fax : 03 56319986

Info Tentang Frames :-

From classy non-slip floor tiles to comfortable yet stylish furniture, every detail is scrutinized to ensure customer service levels are sustainable and safety standards are maintained.Frames menu selection consists of gourmet dishes from multiple cuisines to tantalize the pickiest of taste buds anytime of the day. The option of choosing a smaller portion size for certain categories makes it easier for light eaters to indulge in their otherwise hearty portioned fare. A fitting beverage menu with over 60 choices of drinks has been included to complement the food and quench any thirst.

Jom layan gambar-gambar di Restaurant Frame ni ye.

UNDI CERITA SAYA INI DI http://www.myselangorstory.com

MY SELANGOR STORY BLOGGERS COMPETITION SPONSORS.

My Selangor Story – Hari Kelima (Tropicana Medical Centre)

VIDEO INI DIAMBIL MENGGUNAKAN PENTAX Optio WS80

Hari Kelima – Hari ini kami bangun dengan penuh ceria sekali, rombongan My Selangor Story dah tak sabar-sabar nak melawat hospital hari ni. Ehh mesti ramai tertanya-tanyakan kenapalah kami dibawa ke hospital pula hari ni. Okey sebenarnya nak bagi tahu bahawa kami akan melawat hospital Tropicana Medical Centre (TMC) di Kota Damansara hari ini kerana TMC merupakan penaja bagi program My Selangor Story sebagai Official Medical Centre.

Tropicana Medical Centre (TMC) is the flagship hospital of TMC Life Sciences Berhad. Located in a prime alcove of Kota Damansara, this multi-disciplinary tertiary care centre is equipped with advanced medical technology and skilled medical personnel, complemented by a refreshing and aesthetically pleasing ambience, geared towards providing the best healthcare experience for our patients.

The 180-bedded medical centre is further empowered by a panel of over 50 commendable consultants from various specialties and sub-specialties, positioning TMC as a premium healthcare provider with the following Centres of Excellence :

  • Fertility Centre
  • Women & Children Centre
  • Heart Centre
  • Diabetes & Kidney Centre

TMC salah satu hospital swasta yang serba lengkap dengan segala kelengkapan dan mereka juga mempunyai specialties mereka sendiri. Harga dan kadar pembayaran disini amat berpatutan sekali. Janganlah ingat hospital swasta je mahal, tapi kalau difikirkan balik dengan perkhidmatan dan layanan mereka sediakan amatlah berpatutan dan berbaloi-baloi. Di TMC mereka menyediakan specialties professional antaranya :- Anaesthetics Cardiology, Cardiothoracic, Surgery Cosmetic & Dental Surgery, Dermatology, Ear, Nose & Throat SurgeryGastroenterology, General Surgery, Hepatobiliary Surgery, Hand & Microsurgery, Internal Medicine & Respiratory Medicine, Neurosurgery, Obstetrics & Gynaecology, Oncology, Orthopaedic, Surgery, Ophthalmology, Paediatrics, Plastic & Reconstructive Surgery, Psychiatry, Radiology, Rheumatology, Urology, Vascular & Endovascular Surgery, Nephrology & Internal Medicine.

Kalau sebelum ni aku mesti bosan kalau ke hospital untuk meneman ahli keluarga sakit, tapi sekarang tak. Anda tak perlu risau lagi kalau berkunjung ke hospital kerana di TMC banyak kemudahan yang disediakan antaranya

  • 24 hours Accident & Emergency Department
  • Outpatient Specialist Clinics
  • Consultant Specialists Night Clinics
  • Bi-plane Catheterisation Lab
  • Fully-equipped Operating Theatres
  • Day Surgery Unit
  • Rehabilitation Services
  • Clinical Laboratory Services such as :
    • Microbiology
    • Haematology
    • Cytology
    • Histopathology
    • Blood Bank
    • Biochemistry
  • Room types :

    • Executive Suite
    • Single Executive
    • Single Room
    • Double-bedded Room
    • Four-bedded Room
    • Five-bedded Room
    • Intensive Care Unit (ICU), High Dependency Unit (HDU), Neonatal Intensive Care Unit (NICU),
      Special Care Baby Unit (SCBU)
      and Newborn Nursery
    • Labour Delivery Suites
    • Guests’ and Visitors’ Rooms
  • Concierge and Valet Parking Services
  • Multi-purpose Ballroom
  • Retail Outlets :

    • Coffee Shop
    • Florist
    • Convenience Store
    • Café

Logo Tropicana Medical Centre (TMC).

Pintu masuk ke kawasan Tropicana Medical Centre (TMC).

Bangunan hospital yang sangat menarik. Wad kecemasan dibuka 24jam sehari bagi semua pelanggan yang datang.

Puan Hayati Abdul Rahman (Account Manager, Marketing & Community Relations) memberikan taklimat berkenaan Tropicana Medical Centre (TMC).

Kesemua blogger My Selangor Story mendengar penerangan yang diberikan oleh doktor yang bertugas.

Alat mengui kenser payu dara yang canggih.

Apalah yang mereka lakukan ini agaknya kan?.. haha mereka tengah berlakon jadi watak orang sakit rasanya.

Alat pengimbas x-ray yang canggih boleh didapati disini.

Bella dan Kak zara mendengar taklimat yang diberikan dengan tekun dan ikhlas lagi.

Bilik menunggu khas untuk pesakit antarabangsa

Dr. Brandon Lee (Rehabilitation Manager) menerangkan kepada kami berkenaan wad Rehabilitation.

Rakan-rakan di Tourism Selangor juga membuat lawatan bersama kami disini.

Wad kanak-kanak yang sangat luas

Wad pesakit yang berkemampuan. Biliknya yang selesa dan dilengkapi alat-alat perubatan yang canggih bagi memudahkan urusan pemantauan pesakit

Antara dekorasi di wad kanak-kanak.

Sekiranya anda berminat untuk datang ke Tropicana Medical Centre (TMC) anda boleh ke

11 Jalan Teknologi
Taman Sains Selangor, Petaling Jaya, Selangor
03-6287-1111

UNDI CERITA SAYA INI DI http://www.myselangorstory.com

MY SELANGOR STORY BLOGGERS COMPETITION SPONSORS.