Percutian Ke Semarang Indonesia – Mari Cuba Lumpia Semarang

Kalau melancong ke negara orang memang tak sah kalau tak mencuba makanan yang ada. Di Semarang sempat jugalah merasa makanan unik yang dipanggil Lumpia Semarang ni. Rasanya cukup enak dan rangup makan dengan sos gula merah dan cili padi yang ummppphhhhh…. sodaaaappp…

Lumpia semarang adalah makanan semacam rollade yang berisi rebung, telur, dan daging ayam atau udang.

Cita rasa lumpia semarang adalah perpaduan rasa antara Tionghoa dan Indonesia karena pertama kali dibuat oleh seorang keturunan Tionghoa yang menikah dengan orang Indonesia dan menetap di Semarang, Jawa Tengah. Makanan ini mulai dijajakan dan dikenal di Semarang ketika pesta olahraga GANEFO diselenggarakan pada masa pemerintahan Presiden Soekarno.

rujukan : Wikipedia

Lumpia Semarang banyak terdapat di sekitar Jalan Pandanaran, hanya beberapa minit jalan kali dari Lawang Sewu. Aku tak berapa pasti namanya Lunpia atau Lumpia sebab aku Google semua orang cakap Lumpia tapi kat stall kedai tu tulis Lunpia haha.. apa-apa pun rasanya sama je..

Kalau di Malaysia aku rasa Lumpia ni seakan-akan Popiah. Cuba inti dalamnya special sikit ada Rebung, Telur, Daging Kisar dan udang. So adunan tu digaul-gaul sebati dan dibungkus dengan kulit popiah. Ada 2 jenis satu yang basah dan satu lagi digoreng, jadi aku pilih yang digoreng saja.

Gambar Lumpia Semarang tengah digoreng. Nyam-nyam…

Tadaaa… inilah hasilnya.. Lumpia Semarang seakan-akan dengan popiah goreng di Malaysia. Boleh makan cicah dengan sos manis, jeruk dan cili padi… so sesiapa yang nak try boleh lah datang ke Semarang ya..

Adakah Ini Proses Diet Dan Makanan Berkhasiat?

Gonjrennnggg tul.. Proses Diet Dengan Makan Makanan Berkhasiat la sangaaatttt… semalam aku pergi 1 Utama tengok wayang cerita Rise of the Guardian 3d (thanks tu Nuffnang) , tapi sebelum wayang start aku pi makan dulu isi perut kat Pepper Lunch. Memang terbaik.. aku memang suka makan kat Pepper Lunch sebab makanan dia best. So nak tanya lah.. adakah ini makanan berkhasiat untuk berdiet? kalau tidak sila bagi tahu saya ye sebab apa… sebab saya dalam proses diet dan makan makanan seimbang.. TQ

PS : kan best kalau Pepper Lunch ada kat ofis aku.. tiap-tiap hari gi makan situ..

Cara Buat Durian Crepe & Resepi

Sekarang ni kan sana-sini tengok blog tengok facebook tengok twitter diorang semua update padal Durian Crepe ni.. memula dulu rasa pelik gak apa bendalah makanan crepe crepe ni.. sebab sekarang dah jadi fenomena pasal Durian Crepe. Lagilah sekarang musim durian gugur so resepi terbaru tu jadi bualan hangat semua orang. Okey whatever lah orang nak cakap apa pasal Durian Crepe ni sebab hari ni aku dan mak aku nak cuba sendiri buat Durian Crepe air tangan kami berdua haha.. sebelum korang baca dengan lebih lanjut aku nak cakap awal-awal.. yang kami ni bukanlah chef profesional jadi Durian Crepe ni ala-ala syok sendiri orang cakap :P tapi jangan cuba-cuba nak perlekehkan rasanya.. mau cuba meh la datang rumah.. ni pakai durian kampung terbaik tau..

“Don’t judge my Durian Crepe by its appearance..”

Okey bahan-bahan yang kami gunakan dalam pembuatan Durian Crepe ini adalah seperti berikut :-


Bahan-bahan :-

  • 250 gram Tepung Gandum
  • 2 Biji Telur
  • 500ml Santan
  • 100ml Air (atau satu mangkuk kecil)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna (boleh ikut suka sendiri nak warna apa.. aku guna warna kuning telur dan hijau apple)
  • Satu botol kecil Whipped Cream – Boleh dapatkan kat Giant dan Tesco berhampiran
  • Aiskrim vanilla (bahan sampingan)

 

Bahan yang paling penting sudah tentulah Raja Buah iaitu durian. Tak kesah kot nak pakai durian apa D24 pun sedap.. ini aku pakai durian yang gugur belakang rumah.. syok kan belakang rumah ada dusun durian hehe..

Cara-cara:-

  • Masukkan kesemua bahan-bahan tadi dalam satu bekas besar.
  • Kemudian blander dan tapis bahan-bahan tersebut menjadi cair. Jangan sampai adunan tepung tadi jadi berketul-ketul sebab tu kena tapis
  • Panaskan kuali leper/pan. Kalau orang kaya boleh beli pan yang tak melekat. (harap maklum rumah aku tak ada kuali leper jadi cara alternatifnya guna je kuali bulat kat rumah tu. Jangan letak minyak.. nak seribu daya tak nak seribu dalih)
  • Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan.
  • Apabila adunan telah menjadi crepe, letak kat pinggan sehingga sejuk
  • Ingat Crepe yang telah sejuk tak perlu diterbalikkan.
  • Kemudian letak Whipped Cream diikuti dengan durian segar (pastikan durian telah dilenyek)
  • Lipat 4 pada crepe tersebut.
  • Tadaaa.. sudah siap..

Tengok gambar kat bawah ini untuk cara-cara pembuatan Durian Crepe.

Masukkan tepung gandum kedalam bekas adunan..

Masukkan dua biji telur

Masukkan 500ML santan dan 100ML air biasa

Masukkan 1/2 sudu teh garam dan kacau..

Masukkan adunan dalam blander dan bland sampai lumat. Kemudian tapis adunan takut tepung tak betul-betul lumat dan berketul.

Kemudian masukkan satu sudu teh pewarna. Abaikan senduk dalam gambar tu..

Cara-cara nak masak Crepe :-

Panaskan kuali/pan leper (cara alternatif guna je kuali bulat kalau tak ada kuali leper). Tuangkan satu senduk adunan dalam kuali.

Kemaskan crepe dengan mengangkat kuali tadi.. buat sampai nampak crepe berbentuk bulat.

Setelah crepe tadi masak, letakkan atas plate leper dan biarkan sehingga sejuk. Kemudian letak sedikit Whipped Cream.. macam aku tak suka letak banyak-banyak Whipped Cream ni.. so ikut la korang nak letak berapa banyak.

Kemudian letakkan buah durian atas cream tadi.. ikutlah nak letak banyak mana.. disebabkan belakang rumah banyak durian jadi kami letak banyak skit.. hehe..

Kemudian lipat crepe macam gambar kat atas.. lipat 4..

Tadddaaa… sudah siap…

Cadangan aku letak Durian Crepe dalam peti sejuk selama sejam dulu kemudian hidangkan dengan Aiskrim vanilla. Memang sedap dan terbaikkk…

Ini pula Durian Crepe warna hijau.. letak pewarna hijau apple..

So amacam? ok tak? haha inilah dia Durian Crepe yang menjadi fenomena tuh.. sekali cuba rasa nak buat lagi je.. so aku nak cakap sekali lagi aku dan mak aku bukanlah chef profesional jadi kalau masuk masterchef tu bahagian persembahan dah kena tolak markah haha.. tapi bab rasa.. korang rasalah sendiri.. memang ummppphhhh terbaik dari ladang..

Chocolate Chip Cookie Kak Ina KL

Akhirnya tertunailah hasrat dihati apabila Chocolate Chip Cookie yang ditempah khas dari Kak Ina KL sampai ketangan aku. Memang kalau boleh tiap-tiap tahun hari raya nak order cookie kak ina ni sebab rasanya yang sedap dan terbaik. Masuk tahun ni tahun kedua aku order, thanks ye kak ina sebab sudi ambil tempahan saya dan sudi hantar sampai ke office.

Semoga biz kak ina bertambah maju jaya dan saya doakan semoga kesihatan akak dan keluarga dalam keadaan baik-baik. Selamat hari raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin.

Berbuka Puasa Bersama Churp Churp

Tahun ini sekali lagi @Churp2 Malaysia mengadakan Majlis Berbuka Puasa Bersama Churp Churp #ChurpOut di Songket Restaurant beralamat No. 29, Jalan Yap Kwan Seng,  50450 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur. Kehadiran para Churpers dan Alphas memeriahkan lagi majlis berbuka puasa ini malam tadi. Antara Alphas yang hadir ialah Daphne Iking, Redmummy, Budiey, AdiFashla, Yuyu Zulaikha dan Nadhira sememangnya dinantikan para Chupers yang hadir.

Dalam meraikan bulan puasa ChurpChurp juga menyediakan saluran untuk para Churpers memberikan sumbangan antaranya pakaian, kasut, makanan dan minuman untuk mereka yang kurang bernasib baik. Baguslah dalam masa yang sama kita pun boleh menderma kepada mereka yang memerlukan.

Actually aku nak ucapkan terima kasih kepada adik aku Uzairothman.com sebab sudi jemput aku sebagai tetamu pada malam tadi. Tanpa dia aku pun tak sampai kesini tau.. Banyak gak juadah kat Restoran Songket ni kalau ada yang nak berbuka puasa kat sini harganya cuma RM68 ++ Dewasa dan RM34 ++ untuk Kanak-Kanak 3-11 tahun. Antara juadah yang popular disini adalah Ikan Patin Masak Lemak Tempoyak, Sambal Goreng Minang, Ayam Lemak Asam Gelugur dan Kambing Panggang.

Continue reading

Ayam Penyet Dan Pecal Lele

Dah faveret kita makan ayam penyet dan pecal lele nak buat macam mana. Haha kalau boleh hari-hari nak makan ayam penyet ni tak tau lah kenapa aku gile happy sangat kalau dapat makan kan.. yey baru tahu rupanya sekitar office aku kat Berjaya Times Square ni ada satu kedai jual ayam penyet. Walaupun tak lah berapa sedap macam kat warung tepi jalan tu tapi at least bolehlah aku lepaskan saat tatkali mengidam. Ada yang cakap ayam penyet dan pecal lele ni berasal dari negara Indonesia, ada pulak cakap resepinya dari Pakistan. Ada pula panggil Nasi Lelapan.. tak kesahlah apa namanya dan dari mana asalnya janji ianya boleh didapati dengan mudah di Malaysia kan..

Sebenarnya masakan ayam penyet dan pecal lele ni simple je. Satu set mesti ada sup, tauhu, tempe, nasi putih, ulam-ulaman dan sambal tumis. Tak lupa ayam yang diperap dan digoreng atau ikan sembilang yang digoreng. Tapi maaf cakap lah aku sebenarnya tak makan pun ikan sembilang. Seumur hidup tak pernah makan.. bukan tak suka tapi memang dari kecik tak pernah makan.. so bila dah besar pun jadi fobia nak makan. So faveret aku sebenarnya adalah Ayam Penyet lah haha..

 

Meh nak kongsi sikit resepi dan cara membuat Pecal Lele. Apa yang penting mesti ada seekor ikan sembilang yang telah disiang dan dibersihkan. Goreng ikan sembilang sehingga masak. Gunakan minyak yang sama untuk menggoreng tauhu dan tempe.. Jangan membazir minyak.. boleh je guna minyak masak ikan tu.. Kemudian sediakan nasi putuh semangkuk.. Nak cantik lagi letak sepotong timun, sehelai daun salad dan kobis. Mudah kan.. sambal dia aku tak tau nak buat.. so kena tanya kak ina KL.. dia mesti tahu..

 

Resepi Ayam Penyet pulak. Sama je macam masak Pecal Lele.. cuma bezanya letak ayam goreng je .. mudah kan?. Haha oklah saje je mengarut malam-malam buta ni.. cuma nak blog nak cakap yang aku sebenarnya suka sangat makan ayam penyet.. kalau ada sesiapa nak belanja aku makan amatlah dialu-alukan.. sure aku tak tolak pelawaan tuh.. :)

Shopping, Makan Dan Santai Di Hatyai

 

Terus terang aku pergi Hatyai ni main redah je, duit dalam poket pun cuma bawa RM300 je untuk makan, shopping dan santai-santai. Nasib baiklah kadar pertukaran wang disini sama je nilainya. Cuba pergi New Zealand dulu gila aku dibuatnya bawak RM1k pun tak cukup. Rasanya kalau pergi bujang-bujang ke Hatay ni RM300 dah kira cukup sangat dah. Apa sangatlah yang hendak dibeli kat sini.. aku pun just shopping fridge magnet dan t-shirt je.. yang bestnya kat sini baju t sangatlah murah.. RM10 sehelai.. murah ke? ala cincailah kira murah juga la kan.. kalau pandai tawar menawar atau beli banyak mungkin boleh dapat lagi murah. Beginilah pemandangan malam di Hatyai. Aman, damai dan tenteram jiwa cuma jalan raya agak sesak sekitar 7 malam- 9 malam mungkin ramai yang baru nak balik kerja. Bagi yang nak melancong ke Hatyai ingat pesanan aku ni .. datang hari Sabtu dan Ahad je sebab waktu ni lah ramai peniaga yang menjual barang.. kalau datang hari lain macam suram je..

 

 

Pink Lady Complex merupakan sebuah tempat yang menjual pelbagai jenis cenderamata untuk dibeli. Kat sini aku perhatikan harganya agak mahal sikit berbanding pekedai yang jual ditepi jalan. So kalau nak bershopping korang roundlah dulu 3-4 kali tengok kedai mana harga murah. Jangan nanti bila dah beli awal-awal menyesal pulak tengok kedai depan harga lebih murah.

 

 

Berhadapan Pink Lady Complex pula terdapat banyak gerai makanan muslim. Jadi kalau kesini jangan cakap susah nak cari makanan islam sebab melambak ada. Yang menarik disini terdapat sebuah gerai kakak purdah ni yang menjual cendol, pulut mangga dan pulut durian. Rasanya sangat enak dan harga sepinggan 50B (RM5). Memang berbaloi sebab mangga dan durian yang dihidangkan sangat fresh sampai meleleh air liur.

Continue reading

Udang Nyonya – Blogger MasterChef Malaysia

Rasanya semua dah baca dah entry aku yang aku sebenarnya hanya Suka-Suka Masuk Blogger MasterChef Malaysia sabtu lepas. Aku nak bagi tau kat korang semua yang aku ni sebenarnya tak pandai memasak, kalau masak biasa-biasa tu boleh lah. Tapi dengan adanya program blogger masterchef ni aku dah buat satu resepi aku sendiri yang penting juri dan orang ramai yang makan kata masakan aku sedap. Walaupun tak menang top 10 blogger masterchef ni tapi aku bangga dengan diri aku sendiri sebab tak semua orang berpeluang masuk pertandingan macam ni lebih-lebih lagi melibatkan makanan. Nak puaskan hati dan selera orang bukan senang tau, tul tak? hihi..

Seperti yang aku janjikan ini dia resepi dan bahan-bahan untuk buat masakan Udang Nyonya aku tuh. Harap maaflah kalau ada kekurangan dan terlebih rasa lepas korang masak. Kalau nak cuba dipersilakanlah.. kalau dah cuba dan rasa sedap ke rasa tak sedap ke bolehlah komen kat sini ye.. hopefully aku boleh improve lagi skill dan masakan aku dimasa akan datang.

 

 

Dalam blogger MasterChef Malaysia ni semua peserta diminta untuk memasak 2 hidangan untuk disajikan kepada juri, yang pertama dipanggil UJIAN CIPTA RASA (Invention Test) dimana masa ni blogger akan diberi bahan utama dan PETI SAJI MISTERI (Mystery Box) dalam kotak tu terdapat beberapa bahan lain yang perlu dilengkapkan dalam masakan. Udang adalah bahan utama yang perlu dimasak oleh semua blogger. Mula-mula aku ingat dapat daging sebab aku dah ready nak masak grill tapi rupa-rupanya udang lah pulak. Alahai aku dah cuak gile masa ni, manalah aku reti nak masak udang kalau makan udang tu aku pandailah.. lagilah pulak aku tak pernah dan tak tak tahu nak potong dan basuh udang. Jadi aku gunakan kuasa cincai dan caca merbalah jawabnya..

 

 

Ini pulak bahan-bahan tambahan yang boleh digunakan. Ada bawang besar, bawang merah, halia, lengkuas, bawang putih bunga kantan, daun limau purut, serai dan macam-macam lagi.. masa ni semua berebut-rebut yelah takut bahan habis. Aku pulak masih blur nak masak apa time ni jadi aku tengok je diorang ambik aku pulak melopong haha..

Continue reading

Laksa Nyonya Maggi – Blogger MasterChef Malaysia

Seperti yang semua orang tahu MasterChef Malaysia Malaysia ini bakal bersiaran bermula 22 Oktober ini di Astro Ria (saluran 104) dan MasterClass (Kuliah Master) di STAR World (saluran 711) bermula 27 Oktober 2011. Maggi merupakan salah satu penaja untuk rancangan ini. Okeh bercakap pasal Maggi aku nak recap balik entry aku yang sebelum ni berkenaan masakan Laksa Nyonya Maggi aku.. Ramai yang dah cuba dan komen laksa nyonya Maggi ni sedap.. harap MasterChef Malaysia dapat cuba gak resepi aku ni nanti ye..

 


Laksa Nyonya MAGGI®
BAHAN-BAHAN:

++++semua bahan dihiris++++
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 batang bunga kantan
1 batang serai
1 inci lengkuas
+++++++++++++++++++++++

7 biji cili api – dibelah dua
Sedikit ayam yang dihiris

1 mangkuk santan
1 cawan air
2 sudu minyak kelapa

3 tangkai sawi dipotong
½ incin lobak merah dihiris
1 biji tomato dihiris

HIASAN:
2 helai daun salad
2 tangkai daun ketumbar
2 tangkai daun sup
3 tangkai daun pudina
1 biji limau kasturi

Mee Maggie Laksa 2 peket – mee dicelur terlebih dahulu.

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan yang dihiris.
2. Masukkan santan, air dan perencah laksa Maggie. Kacau hingga menggelegak.
3. Masukkan ayam dan cilia pi.
4. Masukkan sayur sawi, lobak merah dan tomato.
5. Hias mee Maggie bersama daun salad, daun ketumbar, daun sup dan pudina.
6. Tuang kuah laksa ke dalam mangkuk yang berisi Maggie dan hidang.

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

Sirap Bandung Soda – Suasana Jendelarasa

Semalam dinner aku dan kengkawan ofis mengidam nak minum air bandung soda nih.. ini kali kedua aku makan kat Restoran Suasana Jendelarasa yang baru buka kat sebelah pintu masuk belakang Sungai Wang Plaza. Kat sini tempatnya ok juga cuma harganya je agak mahal sikit tapi makanan dia memang sedap, kawan-kawan aku pun puji masakan diorang. Tapi aku paling suka dengan air Sirap Bandung Soda ni lah.. special dari Restoran Suasana Jendelarasa .. huhu ini 1st time aku minum air bandung soda ni sebenarnya nak buat air ni taklah susah mana pun.. korang cuma perlukan susu sejat Ideal, Sirap dan air soda (ice cream soda F&N) kalau nak lagi sedap boleh tambah pearl atau jelly ataupun boleh letak cincau pun syok gak..

Kalau korang makan kat Restoran Suasana Jendelarasa ni jangan lupa pekena Sirap Bandung Soda ni yek.. harganya cuma RM2.50 je.. tapi memang terangkat dan menghilangkan dahagalah.. sekali cuba pasti hendak lagi u know..