Best Dapat Belajar Cara Pengurusan Wang Di Workshop POWER Dan AKPK

Saya Bakal POWER Dengan AKPK! Yeeeyyyy… Kini aku sudah POWER pun.. baru aku sedar yang selama ni aku hanya pentingkan kehendah dari keperluan. Sebab itulah punca kegawatan ekonomi dan sara hidup diri aku asik tak cukup je. Memang bestlah program workshop #POWER yang dianjurkan oleh Bank Negara via AKPK ni, masa ni lah nak belajar bagaimana mengawal dan menguruskan perbelanjaan wang dengan betul dan berhemah.

Program ni dijalankan pagi tadi di Hotel Seri Pacific PWTC Kuala Lumpur yang dihadiri lebih 200 orang dan disertai selebriti tempatan yang bersama-sama belajar cara menguruskan wang dengan betul. Bagi aku workshop seperti ni memang bagus dan perlu disarankan kepada remaja-remaja dan mereka yang baru mengenali wang maksudnya mereka yang baru bekerja dan mempunyai pendapatan. Sebelum korang terjerumus dalam lembah jerat HUTANG lebih baiklah korang pergi join workshop POWER ni. Memang tak rugi join workshop 4 jam ni atleast korang boleh memahami dan beringat sebelum terkena.

Apa-apa pun syabas dan tahniah kepada penceramah En. Mohd Adnan Anan Abdullah, yang sentiasa buat lawak sengal dan tak bosan. Sambil berlawak sambil kita memahami apa yang diterangkannya. Macam itulah penceramah yang berjaya, dia berjaya memberikan ilmunya masuk kedalam kepala otak aku ni. :)

Aku nak sarankan kepada kawan-kawan semua yang baru berjinak-jinak dalam memiliki kad kredit atau yang nak beli kereta dan rumah tu supaya berfikir dulu sebelum membeli. Adakah itu keperluan atau sekadar kehendak?.. jika gaji dibahagikan dengan hutang tengok dulu kalau ada lebih 40% tu kira ok lah sebab korang ada lebihan tunai tapi kalau kurang dari 40% tu dah dikira Defisit Tunai, korang yang mengalami situasi ni perlu kaji semula corak perbelanjaan korang tu.

Macam-macam yang diterangkan dalam workshop ni, semuanya dari lubuk hati korang sendiri nak dengar atau tak. Tepuk dada tanya selera. Jadi ingatlah sebelum nak beli apa-apa tu fikir dulu dan jangan membazir ye. Oklah kepada sesiapa yang berminat nak join workshop POWER ni masih ada lagi.. korang boleh tengok kat sini.. Saya Bakal POWER Dengan AKPK!

PS : Terima kasih kepada En. Nazril Idrus, Sazzy Falak, Yasmin Hani dan Sharifah Sofea .. u all memang bestt.. :)

Pesta Buku Kanak-Kanak Kuala Lumpur 2010

Musim cuti sekolah ni jom bawa anak-anak dan sanak saudara anda ke Pesta Buku Kanak-Kanak Kuala Lumpur bertempat di PWTC (Tun Razak Hall 3) pada 22 Disember hingga 26 Disember ini dari jam 10.00pagi hingga 9.00 petang selama lima hari. Banyak aktiviti dan jualan buku dari pelbagai variasi untuk bacaan keluarga dijual disini. Apa lagi tetapkan tarik tersebut sebagai tarikh penting anda bersama anak-anak untuk memupuk semangat menbaca.

Dapatkan juga terbitan terkini dari FP Junior untuk koleksi anak-anak anda antara yang terbaru adalah novel kanak-kanak bertajuk Lina (Eidza Amani), Aku Tom Kau Jerry (Qaseh Qaisara), 20 Sen (Hatta Nuharis), Janji Athirah (Zara Aluwi), Benci Kamu Sayang Kamu (Umaira Dzul Widad) dan banyak lagi.. so jangan lupa ye kita jumpa disana..

Jangan lupa tau dapatkan Novel hebat kanak-kanak bertajuk Janji Athirah dari penulis Zaraaluwi ni, memang best tau cerita ni.. :)

Best Tengok AIM17 Live Kat PWTC

Bestnya dapat tengok live Anugerah Industri Muzik yang ke 17 kat Dewan Merdeka PWTC, tak sangka dapat tengok live anugerah sebesar ini.. kalau tak sebelum ni tengok kat NTV7 je tapi kali ni diberi peluang tengok live melalui kuiz twitter @GuaMalaysia hari tu..

Semua dah tahu keputusannya dan siapa sangka Yuna telah menewaskan pesaing lain, yahoooo bestnya Yuna menang sebab aku suka sangat dengan suara dia… lebih-lebih lagi lagu ‘Dan Sebenarnya’ tu.. memang menyengat.. Dalam AIM17 ni Yuna menang 4 kategori, Siti Nurhaliza pun kalah lah… hehehe dah tak laku Siti?.. heheheh jangan marah kak Siti.. melawak jew..

Gandingan pengacara popular yang memang wajib ada setiap AIM ni tak lain tak bukan iaitu Adibah Nor & Afdlin Shauki memang menyengat.. memang lawaklah.. kalau korang tengok TV korang tak tau apa yang mereka buat semasa nak tunggu iklan habis.. tapi kalau korang tengok live kat dewan, ada je lawak diorang.. sedangkan kak Dibah kita tu berdiri atas pentas je orang dah gelak.. memang bestlah mereka berdua, Afdlin pula tak tahan masa dia nyanyi lagi Kantoi tu memang lawak gile..

Aku sama Hani Madu ala DJ Fly.FM tuh.. kenal?… cantik lah dia ni.. manis je muka semanis nama dia.. Hani Madu..

Alice dan Hani Madu .. sama cantik sama padan.. tapi cantik lagi awek aku… :P

Ada gaya artis tak?… korang ingat artis je yang jalan kat Red Carpet? Mohdzaid.com pun jalan kat sini tau… hehehe tapi tak ada sorang pun yang snap gambar aku.. hihihih…

Ni pula Alice artis baru popular tahun 2020… hehehehe diatas Red Carpet meragakan pakaian tajaan SENDIRI BERHAD..

Aku salut kat Faizal AF ni… kalau korang nak tahu dialah artis yang paling awal dan terawal datang… artis lain?… ermmmm hampeh… dah nak start program baru terhegeh-hegeh nak datang..

Siapa nama dia yek?… dia ni pengacara kat NTV7 kan?… ohhh ye baru ingat… Marion Counter namanya..

Huhu peace… lol kenapa muka aku tak pernah nak senyum bila ambik gambar?… rrmmm :)

Pentas yang simple tapi menarik..

Adibah Nor & Afdlin Shauki memang sepadan dan ada keserasian… ada orang cakap mereka tak best.. tapi bagi aku dia yang terbaeekk dari ladang..

Siti Nurhaliza dan Kris Dayanti nyanyi lagu sewaktu pembukaan AIM 17 ni.. best gak lagu dia ni.. tapi aku tak berapa layan Siti Nurhaliza lah.. sorry… :)

Aku suka sangat persembahan Yuna dan Aizat AF ni… memang bestlah gabungan lagu ni dengan live orchestra.. memang layan..

Hazami dengan anugerahnya sambil

Andrew Tan … memang best lagu dia nih.. layan lagu cina jap..

Hoho ini Zee Avi… best dia nyanyi lagu Kantoi.. sorry gambar dia kecik je tak leh nak zoom lebih-lebih..

Faizal Tahir nyanyi lagu Selamat Malam, memang mantap vokal dia ni.. Alice sukalah.. aku tak berapa suka dia ni..

Faizal Tahir ambik anugerah sambil diperhatikan oleh lagenda Rock kita kumpulan Wings.

DJ Fuzz dan…

Dato Sheila Majid, Jaclyn Victor, dan Karen Kong…

Persembahan penutup AIM17 dari Riz, Dafi, Iqwal, Mila, Ayu, Aliff, Juwita & Shila dengan lagu Satu Harapan.

Ok bagi yang masih tak tahu pemenang AIM17 ni, tengoklah senarai kat bawah ni.. mana tau kot-kot korang tak tengok tv ke hehehe..

Artis Baru Terbaik -Yuna

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki)Hazami (Survivor)

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita)Dato Siti Nurhaliza (Ku Percaya Ada Cinta)

Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam LaguDato Siti Nurhaliza & Kris Dayanti (Amarah)

Kulit Album TerbaikSarah Joan Mokhtar (To Prevent The Earth From Moving With You – Disagree)

Rakaman Album TerbaikAkasha (Into…Akasha)

Video Muzik Terbaik – Oh! Sizuka (Pop Shuvit)

Lagu Pop Etnik TerbaikEnjut (Noraniza Idris)

Album Nasyid TerbaikAllahu Rabbi (InTeam)

Lagu Nasyid TerbaikDia Muhammad (InTeam)

Album Rock TerbaikAdrenalin (Faizal Tahir)

Lagu Rock TerbaikSituasi (Bunkface)

Album Pop TerbaikDayang Live (Dayang Nurfaizah)

Lagu Pop TerbaikDan Sebenarnya (Yuna)

Album Hip Hop TerbaikK.O. The Mixtape (DJ Fuzz & Malique)

Lagu Hip Hop TerbaikCerita Kedai Kopi (DJ Fuzz & Malique)

Album Inggeris Tempatan TerbaikTo Prevent The Earth From Moving With You (Disagree)

Lagu Inggeris Tempatan TerbaikDeeper Conversation (Yuna)

Album Cina Tempatan Terbaik - I’m Karen (Karen Kong)

Lagu Cina Tempatan Terbaik – Komposer / Penulis LirikNa Han (JK Chen Jia Kai)

Album India Tempatan TerbaikLife Is A Mystery (Shruthi)

Lagu India Tempatan Terbaik - Uyartinthidu Thozha (Jey Raggaveindra, Ashokan, Dr Ombala, Sidhartan, Jegathisan)

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar NegaraAku Wanita Biasa (Kris Dayanti)

Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu - Jenny Chin (Karen Kong/Dato Sheila Majid/Jaclyn Victor)

Lagu TerbaikDan Sebenarnya, Yuna

Album TerbaikAdneralin, Faizal Tahir

Anugerah KembaraBunkface

Anugerah Wirama - Adnan Abu Hassan

Gua.com.my – Tiket Konsert Ungu Dan AIM17

Hari ni dapat panggilan dari pihak Gua.com.my menyatakan yang aku adalah pemenang untuk kontest Konsert Ungu di website mereka iaitu Gua.com.my, konsert ni berlangsung kat Stadium Putra Bukit Jalil 1 May ini… tak sangka pula aku menang tiket ni sebab baru dua hari lepas aku menang 2 tiket untuk ke AIM17 di PWTC pula pada 2 May, ni pun sebab kontest twitter mereka. Alhamdulillah tak payah nak beli tiket konsert hehehehe… tapi yang tak bestnya konsert kumpulan Ungu tu aku tak dapat pergi sebab kerja lah waktu tu… Nasib baik ada kakak.. boleh lah dia pergi konsert tu nanti dan buat review.. apa-apa aku tanya dia lah untuk diupdate dalam blog aku nih..

Fuhhh 1st time masuk Sri Pentas TV3 sebab nak ambik tiket ni punya pasal… sempatlah tengok diorang buat live Hotfm kat konti.. memang bestkan kalau dapat kerja kat TV3 boleh jumpa ramai selebriti tanahair yang popular tuh..  :P

Nak masuk Sri Pentas kenalah dapatkan pass VIP dulu.. kalau tak kena halau nanti.. hehehe..

Inilah dia Sri Pentas kebanggaan Malaysia.. yang menyiarkan pelbagai siaran TV dan Radio ..antaranya TV3, HotFM, dan Gua.com.my

Poster-poster siaran TV3 disepanjang lobby… depan poster tu konti Hotfm.. segan pula nak ambil gambar takut kena marah hehehe

Ini dia dua tiket AIM 17 yang akan berlangsung di PWTC pada hari ahad ini bersamaan 2 May 2010… yang ni aku dapat pergi sebab aku kerja pagi je…

Yang ni pula 2 tiket menonton Konsert Ungu yang berlangsung pada 1 May 2010 di Stadium Putra Bukit Jalil nanti… haaa yang ni aku tak dapat pergi sebab kerja.. tapi aku kasi tiket ni kat kakak aku dan tunang dia pergi tengok… tak pelah lagipun aku pernah tengok konsert Ungu sebelum ni kat PMI2 dulu..

Apa-apa pun terima kasih banyak-banyak kat Gua.com.my yang sudi beri tiket ini kepada aku ye.. susah korang ye… tapi korang memang bestlah… thanks again…

Sepetang di KLIBF 2010 dan Happy Birthday Along!

Petang tadi aku, mak dan Alice pergi Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 kat PWTC ye lah hari ni hari terakhir pesta buku kalau tak pergi rugilah.. membaca tu kan jambatan ilmu, siapa kata blogger tak baca buku.. baca tau!!. Ramai sungguh orang shopping buku kat sini, mak aku pun nak beli banyak buku sebab minggu lepas dia tak kesempatan nak shopping buku sebab dia ada kerja kat booth Fajar Pakeer sebab nak sain menyain buku terbarunya “Tidakkah Ada Rindu” tu.. korang dah beli ke buku tu?,… beli tau dan supportlah penulisan Zara Aluwi ye…

Petang tu sempat gak lah cari buku-buku novel, walaupun aku tak minat baca novel tapi aku pergi meneman Alice dan mak aku gi beli novel… macam best je tengok diorang membeli.. tah baca tah tidak lah tu.. tapi tak apalah asalkan diorang minat membaca dari aku ni yang jarang membaca novel.. huhu.. banyak gak diorang memborong..

Borong apa tu Alice... waahhhh macam baca je..

Yang bertudung biru tu mak aku (Zara Aluwi) dan yang tudung coklat dan spekmata hitam tu peminat mak aku dan anak dia yang comel lote..

Mak aku sain autograph buku dia "Tidakkah Ada Rindu" untuk diberikan kepada kak Norhayati Berahim (NBKARA)

Senyummmmmmm.... haaa itulah buku mak aku "Tidakkah Ada Rindu" terbitan Fajar Pakeer... sambil dipegang oleh novelis tersohor NBKARA.

Adik teta tengah melayan peminatnya... huhu adik teta ni pun ada keluar buku baru tau.. jangan lupa beli.. yang pegang kepala upin ipin tu adalah Anuar Kamarudin penulis terbaru NBKARA dan novelnya bertajuk Blog Priasetia

Adik Kaisara dan mak aku Zara Aluwi.. peace...

Kebetulan hari ni hari jadi kakak aku Nuraffizi Binti Othman, Selamat hari jadi along… semoga kau panjang umur dan dimurahkan rezeki… amin… ko jangan la marah-marah tunang ko tu.. kesian dia aku tengok hehehehe… apa-apa pun semoga kau terus success dan maju jaya dalam segala aspek yang ko buat ye…

Lepas je balik dari pesta buku tu aku, mak dan Alice terus ke KFC/Pizza Hut Kajang nak celebrate hari jadi along.. huhu best kan dapat berkumpul sekeluarga macam ni.. memang best.. niat memang nak makan KFC tapi bila sampai tempat dah full house so terpaksa lah tukar plan ke makan Pizza Hut… orang memang ramai maklumlah kerajaan dah gaji kan.. so semua orang malas masak makan fast food je..

Makan-makan Hari Jadi Along kat Pizza Hut Kajang..

Makan-makan Hari Jadi Along kat Pizza Hut Kajang..

Novel – Tidakkah Ada Rindu – Zara Aluwi (PESTA BUKU ANTARABAGSA 2010, PWTC KL, 19-28 MAC 2010)

Tempat : Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur, Malaysia

Tarikh : 19-28 Mac 2010

Booth : Fajar Pakeer Sdn. Bhd.

Penulis : Zara Aluwi

Harga Semenanjung : RM 21.90

Harga Sabah/Sarawak : RM 24.90

[ Dapatkan Novel Tidakkah Ada Rindu (Zara Aluwi) dan diskaun terhebat di PESTA BUKU ANTARABANGSA 2010, PWTC KL, 19-28 MAC 2010 ]

Kerana cinta, Asiah lalai dengan tuntutan agama, membuatkan dia melarikan diri mengikut kekasih hatinya, Ah Sim. Perlarian tanpa hala tuju itu akhirnya menjebakkan diri ke dalam kancah maksiat. Kematian kekasihnya menyebabkan Asiah mengalami tekanan jiwa.

Rafiza, Rufila dan Rafidi dibesarkan penuh kasih oleh Encik Abu Bakar dan Bidan Suriati. Kasih sayang mereka langsung tiada belah bahagi. Apa yang diperolehi oleh Lia Asmara dan Nia Astika, akan diperolehi juga oleh mereka bertiga.

Tahun berganjak, Rafiza melarikan diri bersama pemandu teksi demi hidup bebas sehingga tanpa sedar berlaku sesuatu yang langsung tidak diduganya. Rufila sanggup korbankan kasihnya buat Nazril Shah demi kebahagiaan Nia Astika. Rafidi tetap tidak mahu mengalah dalam mengejar cinta gadis impiannya.

Kerana rindu itu adalah cinta yang harus terus melekat di hati, apakah Rafiza yang lari akan pulang ke pangkuan keluarga? Mungkinkah Rufila akan turut bahagia dengan keputusannya? Bolehkah Rafidi berjaya merebut hati gadis igauannya? Tidakkah ada rindu dalam hati, menghambat semula pertemuan?

Misi Ke Hong Kong Hampir 70% …

Yahoo bestnya dapat pergi Hong Kong, .. tak sabar nak snap gambar banyak-banyak kat sana nanti.. aku ni memang gile tengok TVB Drama so memang aku nanti-nantikan kat sana boleh la jumpa aktor-aktor Hong Kong kalau boleh.. Ini lah pertama kali aku akan ke luar negara, sebab sebelum ni jalan-jalan Malaysia je dah satu Malaysia aku redah so sekarang masa untuk ke Hong Kong pula..

Bulan 12 tahun lepas aku dah beli tiket kapal terbang untuk kesana, harga kita murah juga lah dari sekarang dah hampir mahal.. so masa murah apa lagi tak tunggu terus rembat je… sekali rembat sampai 5 tiket.. aku akan ke Hong Kong bersama keluarga dan bakal abang ipar aku.

Semalam aku bawak mak dan kakak aku gi Matta Fair kat PWTC cari pakej yang murah-murah kat sana.. perhhh ingat pergi hari pertama tak la ramai orang, sekali sesak gile sampai nak beli tiket masuk pun kena beratur.. padahal aku pergi pagi tuh… sampai sana banyak kedai dan travel agensi yang kita orang cari, banyak juga pakej yang menarik dan murah. Tapi dah alang-alang pergi jauh tu apa salahnya habiskan sedikit duit. Cari punya cari terjumpa pakej 6 hari 5 malam,  pergi 6 tempat antaranya Guangzhou, Macau, Hong Kong, Penyu, Zhuhai, Shenzhen dan antara tempat yang bakal kami pergi adalah  Hong Kong Disneyland, Madame Tussauds, The Peak, Ocean Park Hong Kong, Avenue of Stars, Ladies Market, Jade Market & Jade Street dan banyak lagi…

Rasanya dah nak dekat dah masa pergi Hong Kong ni.. tapi yang tak bestnya pakej yang kita orang beli ni makanan dia NON Halal kalau nak makan pun dia hanya boleh bagi masak tanpa babi… yakksss… mana boleh.. kira haram gak tuh… kalau nak makanan islam kat sana kena tambah rm80 untuk setiap meal.. pedihh lah.. pasal tempat menarik tu dah ok.. cuma pasal makan je susah sikit…jadi kita orang ambil pakej tu tanpa makanan.. nanti pandai-pandailah kita orang cari tempat makan islam kat sana..  mahal pun mahal lah janji halal… tak sanggup aku nak makan bah ku teh.. hahahaha… susah-susah.. bawak je sardin atau kari ayam dalam tin banyak-banyak.. sampai sana hanya panaskan je..

Aku masih lagi cari list kedai-kedai dan restoran halal kat Hong Kong tapi yang murah-murah lah.. tapi kalau koran ada atau tahu tempat yang best sila-silalah kasi info kat sini ye.. ada orang kata cari je masjid gerenti banyak kedai islam kat situ..

Apa-apa pun aku dah tak sabar ni.. dah berkobar-kobar dah jantung ni nak melawat negera orang. Harap semuanya berjalan lancarlah sehingga bulan June ni sebab aku akan bertolak kat sana pada 25-June-2010 hingga 30-June-2010.

// Gambar aku dan Mak di Matta Fair //