Buffet Ramadhan 2013 Di Tropicana Golf & Country Resort

Ramadhan kembali lagi… pastinya dah ramai yang tak sabar-sabar nak tunggu kedatangan bulan puasa yang mulia ni. Pastinya bila tiba bulan puasa mula tercari-cari menu yang best untuk berbuka. Ada juga yang tercari-cari tempat berbuka puasa yang menyediakan pelbagai hidangan enak dan murah. Ok jangan risau semalam aku baru je makan dekat Tropicana Golf & Country Resort (TGCR) diorang ada buat santapan berbuka puasa 2013 ni nanti. Alhamdulillah dari hasil pemerhatian aku makanan kat sini memang banyak dan serius sedap. Tak percaya? serius aku memang cadangkan korang semua berbuka puasa di sini nanti.

Tropicana Golf & Country Resort ni terletak kat Jalan Tropicana, Petaling Jaya dan kalau yang nak datang sini boleh tengok map ni. Sesiapa pun boleh masuk ke clubhouse ni dan mereka menyediakan parking lot yang banyak dan service buggy untuk tetamu yang datang berbuka puasa, surau pun turut disediakan.. Tahun 2013 ni tema buffet mereka adalah “Rasa Kampung Buffet” jadi kalau ada yang teringin nak cuba masakan kampung boleh cuba mai. Sambil-sambil makan ada juga persembahan kumpulan Ghazal yang perform setiap hari kecuali hari Isnin. Jadi sambil makan sambil berjoget lah dengan alunan lagu-lagu melayu tradisional.

Harga untuk Rasa Kampung Buffet di Tropicana Golf & Country Resort adalah seperti berikut :-

Pre-Sales (Jun) Ahli (Julai) Bukan Ahli (Julai)
Dewasa RM60 ++ RM70 ++ RM80 ++
Kanak-Kanak RM30 ++ RM35 ++ RM40 ++

Bagi aku ini adalah harga buffet ramadan yang boleh dikatakan termurah juga. Kalau nak harga murah RM60 tu kena beli vouchers mulai sekarang so bolehlah dapat harga RM60, kalau beli start bulan Julai harga dah naik sikit… jadi beli awal ye..

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review

Pelbagai menu masakan kampung dan citarasa boleh didapati antaranya Ayam Kampung Masak Lemak Mangga Muda, Asam Pedas Melaka, Sambal Tempei Ikan Bilis, Kambing masak Kicap Berempah, Bubur Lambuk Herba Tropicana, Gulai Daging Berkentang, Gulai Ayam Kampung, Sup Urat Keting, Sup Gear Box Lamb, Sup Daging, Penang Fried Kway Teow, Lemang & Ketupat, Rendang Daging, Serunding Ayam & Daging, Nasi Kerabu, Yong Tau Foo, Pelbagai Kuih muih, Apam Balik, Nasi Itik Panggang, Skewer Chicken Wing Dip, Chicken Satay, Beef Satay, Roast Whole Lamb, Nasi lemak bungkus, Aneka bubur (durian, pulut hitam, pengat keladi, puteri mandi), ABC, Teh tarik, Salad & Appertizer, Stir fried seafood dan macam-macam lagi…

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review1

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review2

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review3

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review5

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review6

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review7

1-Berbuka Puasa Tropicana Food Review8

Jadi kalau ada yang tercari-cari tempat nak berbuka puasa boleh ke Tropicana Golf & Country Resort. Untuk tempahan vouchers boleh call 03-78048888 (ext : 306/309/325), 03-78041919, 014-9270501 (Razak), 012-2765797 (Zainul) atau 012-6201831 (Sazali Chin).

Selebriti Popular Di Majlis Berbuka Puasa

Bila tiba bulan puasa ramai pihak yang tampil untuk memberikan sumbangan kepada anak-anak yatim. Baguslah kepada mereka yang sudi buat majlis berbuka puasa untuk meraikan anak-anak yang kurang bernasib baik ni. Semalam bertempat di One World Hotel aku dijemput bersama-sama Selebriti Popular untuk memeriahkan lagi Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak Yatim

Anak-anak yatim pun gembira sebab mereka dapat berjumpa dengan artis kesayangan mereka sekaligus menerima sumbangan daripada pihak berkenaan. Aku pun anak yatim mungkin sebab tulah diorang pun jemput aku haha.. Dulu masa sekolah tak pernah pun merasa dijemput makan kat hotel gah masa berbuka puasa.. sekarang ni Alhamdulillah orang cakap rezeki Ramadan.

Ramai juga artis yang hadir pada majlis berbuka puasa ni sampai aku tak terkejar nak bergambar dengan mereka semua. Bukan nak kejar populariti mereka tapi nak kejer bergambar je.. maklumlah aku pun peminat mereka juga. Rata-rata artis yang hadir dengan mengenakan pakaian yang cantik-cantik ada dari sponsor pihak penaja dan ada dari koleksi peribadi sendiri. So kalau ada yang tercari-cari idea atau inspirasi baju raya pada tahun ni apa kata jom lihat pakaian diorang kat bawah ni. Mana tahu boleh dapat ilham nak baju raya warna sesuai kan..

Jejaka kacak bernama Syed Hussein Syed Mustafa (Sein) segak berbaju Smart Casual. Ok juga lah baju ni.. kalau nak buat baju raya tak sesuai kot.. tapi kalau nak pergi majlis-majlis kira ok lah.. Apa ye perkembangan terbaru tentang Sein ni?

Abang Mamat Khalid memang peramah orangnya. Ada je benda lucu yang nak dikongsikan.. sampai aku pun kekadang tak paham haha.. Perkembangan terkini abang Mamat Khalid ni tak lama lagi dia akan keluarkan filem terbaru Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah. Adakah filem HKLPKR ni sambungan kepada filem sebelumnya?.. nantikan je lah.. apa-apa pun aku memang suka warna baju melayu abang mamat ni.. cantik..

Continue reading

Selamat Berpuasa : Koleksi Serantau Pantun Puasa

Ramadan tiba lagi.. esok bermulalah semua umat islam seluruh dunia menunaikan rukun islam yang ke3 iaitu berpuasa di bulan Ramadan. Hari ni aku suka baca pantun-pantun yang di Google dengan keyword “Pantun Puasa” dan ada yang best dan kelakar. Jadi aku nak share kepada semua pembaca pantun-pantun yang aku baca tu. Kredit kepada blogger dan website yang aku ambil pantunnya. :) semoga puasa pada tahun ni kita puasa dengan hati yang ikhlas dan sentiasa mengingati kepadaNya. Tingkatkan amalan dan tambahkan pahala. Puasa elok-elok ye jangan lupa niat puasa.. :)

Bulan mulia menjelang tiba,
Tamatkan sengketa bermaafan kita;
Berpuasalah kita menurut adabnya,
Tidaklah hanya berlapar dahaga.

Dari mana hendak ke mana,
Tinggilah rumput si dari padi;
Bersyukur kita pada Yang Kuasa,
Ditemukan puasa sekali lagi.

Anak gelama dalam lautan,
Mari dibawa di dalam raga;
Moga berpuasa genap sebulan*,
hikmahnya pula jangan dilupa.

Continue reading

Rezeki.. Menang Lagi RM100 Duit Raya

Alhamdulillah. Orang kata kalau dah rezeki tak kemana pun asalkan kita sendiri pandai cari rezeki yang Allah bagi. Petang tadi dapat panggilan dari radio Era.FM yang aku menang peraduan Horlicks Sering Di Hati Saya Bersama Era. Rasanya baru minggu lepas aku join peraduan ni dan hari ni diorang umumkan aku pemenang bertuah. Peraduan ni senang je cuma tuliskan ucapan Horlicks kepada orang yang tersayang samaada ibu ke bapa ke, boyfriend girlfriend, adik abang atau sesiapa saja.

Alhamdulillah syukur hadiah yang aku dapat berupa wang tunai RM100 dan hamper Horlicks bernilai RM150. Orang yang kita sampaikan ucapan tu pun dapat hadiah hamper Horlicks bernilai RM150.. siapa nak bagikan.. boleh lah buat untuk sahur dan buka puasa dengan ho..ho..hooorlicks nanti.

Okey ini adalah ucapan yang melayakkan aku menang peraduan ni.. ucapan ni aku tujukan kepada mak aku yang tercinta.. :-

Setiap detik setiap saat, jatuh dan bangun, tika ceria tika duka engkaulah pengubat engkaulah sahabat engkaulah segalanya. Engkaulah ibuku yang selalu berikan Horlicks untuk aku menjadi seorang yang hebat. Ibu.. terima kasih.. engkau dan Horlicks sering di hati saya.

Petang tadi gak Adi dan Zahid dari radio Era call aku dan onair kat radio.. sempat gaklah aku rakam kat ipad sebab rumah aku tak ada radio haha.. so meh la dengar perbualan kita orang kat radio petang tadi.. :)

Apa-apa pun terima kasihlah kepada Horlicks dan Era.fm sebab pilih aku dan mak aku sebagai pemenang.. rezeki.. amin..

Ramadhan Buffet Di Holiday Villa Hotel & Suites Subang

Pastinya pada musim Ramadan ini mesti ramai yang tercari-cari kat mana tempat nak berbuka puasa dan bersahur yang sesuai dengan citarasa korang semua. Tak payang nak pening-pening kepala nak cari tempat yang sesuai sebab aku cadangkan kat korang pergi Holiday Villa Hotel & Suites Subang sebab kat sini terdapat banyak pilihan berbuka puasa dari citarasa tempatan hinggalah ke citarasa antarabangsa. Alhamdulillah kenyangnya makan berbuka puasa tadi kat Holiday Villa Hotel & Suites Subang. Kat sini buffetnya memang sedap dan harganya pun berpatutan. Terima kasih kepada Thristhan dan Holiday Villa kerana sudi menjemput saya dan mak (Zara Aluwi) merasai keenakkan dan kelazatan makanan disini.

Disini terdapat pelbagai hidangan yang boleh dirasai dan enak-enak belaka antaranya Daging Tetel Masak Lemak Ubi Kentang, Udang Kuku Kerabu Mangga, Sotong Sambal Tumis Jering, Kambing Bami, Ikan Sembilang Salai Cili Padi, Nasi Rampai Daun Pudina, Gulai Ayam Cekur, Tomato Daniya Shoba, Siput Sedut Batang Keladi, Tumis Batang Teratai Daging Picisan, Stir Fried Broccoli dengan Oyster Sauce, Butter Crap dengan Crispy Kailan dan banyak lagi. Memang berbaloi gua cakap lu.. rugi lah kalau tak datang berbuka puasa kat sini.

Makanan kat sini memang tip top lah rasanya pun asli melalui masakan chef yang terlatih. Jadi kepada sesiapa yang berminat nak berbuka puasa kat sini bolehlah datang dan buat tempahan awal ya.. Harga buffet Ramadan ini dari RM77++ (dewasa) dan RM57++ (Kanak-Kanak) jadi jangan ketinggalan dan datang sini sekarang. Promosi 50% untuk 5 hari pertama awal Ramadan dan 3 hari akhir Ramadan.

 

 

Masakan kampung rendang ayam dan daging pun ada.. nyamm nyammm bestnya..

Laksa, tomyam, segala jenis makanan ada kat sini.. pilih je dan makanlah sampai kenyang..

 

Pelbagai jenis masakan nasi ada..

 

Kuih muih tempatan.. yang paling aku suka kuih koci nya.. yammieee.. best..

 

Kebab pun ada..

Mak aku memang suka dapat makan kat sini.. sebab makanannya sedap sangat..

 

Hidanyan kek.. pencuci mulut pun ada..

 

Aneka juadah.. tengok tangan mak aku tu.. Goooodddd…

 

Ulam-ulaman bagi mereka yang menjaga kesihatan.. :)

Tiram segar dari ladang..

 

Popiah basah yang fresh..

 

Rencah laksa

 

Antara blogger yang hadir malam semalam.. thanks ye sebab jemput kami makan kat sini :)

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1432H / 2011M BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR/PUTRAJAYA DAN LABUAN

Salam, wahh tak lama lagi kita nak puasa kan, pejam celik dah nak masuk tahun 1432H dan beberapa hari lagi semua umat islam sedunia akan mengerjakan rukum islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan.. insyaallah tahun ni kita dapat sekali lagi berpuasa dengan suasana harmoni dan tenteram di Malaysia. Ok ini aku nak share jadual berbuka puasa bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya dan Labuan untuk semua. Semoga dibulan yang mulia ini dapatkan kita hindarkan diri dari melakukan pekara-pekara yang tak baik dan banyakkan ibadah kepada Allah ya…

Lafaz Niat Puasa Ramadhan
 

 
Ertinya: “Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. ”

 

JADUALWAKTUBERBUKA2011

 
 
Waktu bagi kawasan lain akan dikemaskini dari masa ke semasa..

 

Selamat Berpuasa Dari Mohdzaid.com

Salam semua kawan-kawan, huhu kawan-kawan setan semua akan masuk penjara malam kang ye lah bulan puasa mana ada hantu. Jadi masa inilah kita bebas buat amal ibadat dengan ikhlas tanpa gangguan. Harap-harap tahun ni kita tingkatkan lagi amal ibadat dan buatlah amal kebaikan dengan banyak sebab bulan puasa inilah kita nak cari keberkatan dari Allah.  Korang semua dah tahu ke waktu berbuka puasa kat kawasan dan negeri korang?.. kalau belum bolehlah tengok kat sini Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M. Dikesempatan ni zaid nak ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa, jangan makan banyak-banyak tau masa berbuka nanti, jangan membazir itukan amalan yang tak baik. Oh ye ada ke yang tak ingat doa untuk niat puasa nanti? kalau terlupa ini zaid sediakan lafaz niat puasa Ramadhan dan doa untuk berbuka puasa. Semoga ianya dapat membantu kawan-kawan ye.

Doa Niat Puasa Ramadhan

nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

Sahaja aku berpuasa esok hari untuk menunaikan fardhu puasa pada bulan Ramadhan bagi tahun ini kerana Allah Taala

Doa Berbuka Puasa Ramadhan

allahumma laka sumtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin.

Ya Allah keranaMu aku berpuasa, dengan Mu aku beriman, kepadaMu aku berserah dan dengan rezekiMu aku berbuka (puasa), dengan rahmat MU, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih

Nuffnang Ads

Featured Blogger Nuffnang

Main Menu

Categories

CITCAT

Not supported! Not supported!

Popular Posts

Archives

Tags

Pelawat Mohdzaid.com

Pelawat Hari Ini: 144 orang

Tajaan Hosting

Mohdzaid.com Ditaja Oleh – Fivio.com | Premium Hosting Service

Search Results for ‘waktu berbuka’

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M

Wahh puasa dah nak dekat lagi berapa hari je kan, ingat tak sebelum ni aku ada letak jadual berbuka puasa dan imsak bagi kawasan Kuala Lumpur dan Labuan, hari ni laman http://www.islam.gov.my/ dah update untuk semua negeri di Malaysia. Jadi gunakanlah sebaik mungkin ye mana tahu korang memerlukan jadual berbuka dan imsak ni.. aku just share je kat korang.. Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M .


Ok kesempatan ni aku nak ucapkan selamat berpuasa kat korang semua, harap Ramadhan kali ini kita tingkatkan lagi amal ibadah kepadaNya. Jangan puasa main-main ye.. jangan curi makan.. kang kena tangkap masuk van mayat baru tau hehehe..

Bil

NEGERI

ZON

1

MELAKA

MELAKA

2

JOHOR
ZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGIL
ZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN
ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG
ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR

7

PERAK

ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIM
ZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR
ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG
ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM
ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR
ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR
ZON 7- BUKIT LARUT

4

SARAWAK

ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN           SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI,   LUBOK ANTU, BETONG,           SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN

5

SABAH

ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR           SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT,           JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA,           SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR  TAWAU, PULAU SEBATIK,           MEROTAI DAN  KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU,           MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN,           PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK,           SEPULUT, TAMBUNAN, DAN  KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT,           BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG

6

TERENGGANU

ZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2- BESUT DAN SETIU
ZON 3- HULU TERENGGANU
ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN

7

KELANTAN

ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM

8

SELANGOR

ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG
ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM

9

PAHANG

ZON 1-PULAU TIOMAN
ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH
ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN  BERA
ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS
ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI
ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND

10

WILAYAH PERSEKUTUAN

KUALA LUMPUR
PUTRAJAYA

11

WILAYAH PERSEKUTUAN

LABUAN

12

PERLIS

PERLIS

13

NEGERI SEMBILAN

ZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA  PILAH DAN JELEBU

14

KEDAH

ZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA
ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YAN
ZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU
ZON 5- DAERAH LANGKAWI
ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI

15

PULAU PINANG

PULAU PINANG

Sumber: Bahagian Pengurusan Fatwa, Jakim