Destinasi Percutian – Phuket Thailand (009)

 

Macam-macam cerita menarik yang berlaku sepanjang aku bercuti di Phuket Thailand hari tu. Satu benda yang tak terlintas dalam fikiran semasa ada disini adalah untuk pergi menonton “pondan” kat Simon Cabaret. Sebenarnya aku berat hati nak cakap pondan kang ada pulak nok nok yang marah mak nih.. Tapi ni bukan calang-calang pondan tau diorang ni cantik-cantik boleh dikatakan lagi cantik dari wanita. Mesti ramai abang-abang yang datang kat sini gigit jari tengok liuk lentuk badan pondan kat sini.. gerenti.. yang perempuan pulak mesti cemburu tengok pondan-pondan ni lagi cantik dan kulit gebu dari diorang haha… Apa-apa pun ciptaan tuhan lagi indah di mata aku dari clone-clone nih tul tak?..

 

 

Kebetulan masa aku datang ni musim orang Malaysia pergi melancong, jadi ramai pulak aku jumpa bangsa aku kat sini.. dah macam kat Malaysia pulak aku rasa haha.. Okey kalau korang datang ke Phuket jangan lupa singgah ke Sirirat
Pa Tong, Kathu, Phuket 83150, Thailand untuk menyaksikan persembahan di Simon Cabaret. Apa yang aku tahu Simon Cabaret ni telah dibuka untuk tontonan orang ramai sejak 18 Oktober 1991 dan merupakan salah satu tarikan pelancong ke pulau ini.

 

Tiket untuk menyaksikan persembahan pondan ni agak mahal gak. Tempat duduk ada dua jenis iaitu VIP dan Regular. Untuk VIP harganya 800 Baht (RM80) untuk dewasa, dan 600 Baht (RM60) untuk kanak-kanak. Bagi tempat duduk biasa pulak harganya 700 Baht (RM70) dan 500 Baht (RM50) kanak-kanak. Kita orang hari tu beli tempat duduk VIP sebab nak tengok lebih jelas punya pasal..

 

 

Kita orang punya seat adalah seat VIP, duduk depan sekali tu yang bestnya.. kalau nak tiket murah tempat duduknya kat tingkat atas. Maaflah tak dapat rakam gambar pondan-pondan tu tengah menari sebab kat dalam dewan ni dilarang sama sekali untuk tangkap gambar. Kalau berdegil gak nanti boleh kena saman..  Kalau korang nak bergambar dengan mereka boleh tapi tunggu lepas abis show nanti diorang akan beratur kat luar untuk tangkap gambar.. huh nasihat aku.. jangan sesekali nak gatal bergambar ngan diorang sebab diorang ni jenis mintak duit. Sekali ko dah bergambar nanti dia minta duit paling murah pun 200 baht.

 

 

Bagi aku Simon Cabaret ni biasa-biasa je, sekadar tengok pondan menari-nari tu je.. at least buatlah jalan cerita syok sikit. Ni just tengok diorang menari ikut tema je… tapi paling yang aku nak puji adalah pakaian dan set pentas yang diorang pakai.. memang gempak, set pentas rasanya ada 10 jenis kot mengikut tema… memang gempak… pakaian diorang pun menarik..

 

Kanak-kanak adalah dibenarkan untuk menonton persembahan kat Simon Cabaret sebab kata mereka persembahan ni bukan persembahan lucah atau sebagainya tetapi sekadar persembahan tarian. Tapi kalau korang tengok gambar kat atas ni sesuai ke untuk kanak-kanak?..

 

 

Montoknya buah apple Fuji tuh… nampak tak?.. sebelah tu buah mangga kembar..

 

 

Rata-rata mereka ni dah buat pembedahan plastik dan buang anu. Biasalah Thailand adalah pusat pembuangan anu dalam botol.. kalau nak buat datang la Thailand ye.. Adik ni punya T*t*k mesti dia letak silikon kan..

 

 

Lepas persembahan korang boleh bergambar dengan diorang.. sebaris beratur.. pilih je mana nak.. tapi lepas bergambar sila bayar yeee.. not free okey..

 

 

Ni ratu cantik kat thailand..

 

 

 

 

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (008)

Hari ni nak bercerita pasal Phuket lagi, lepas syok-syok bersnorkeling dan mandi-manda di Phi-Phi Island, kulit muka aku jadi hitam legam akibat terkena sun burn. Alamak aku benci betul bila kulit terbakar sebab mesti aku nampak macam michael jackson. Tapi peduli apakan, kulit hitam pun orang suka je tul tak haha.. Oh ye hari ni kita orang semua pergi merayau-rayau pekan patong dan bershopping kat Jungceylon (The International Shopping & Leisure Destination in Patong-Phuket). Jungceylon terletak di Thanon Ratuthit Songroipi, Pa Tong, Kathu, Phuket 83150, Thailand, Kat sini kira macam kat Pavillion lah kalau kat KL, harganya pun boleh tahan mahal gak. Jom tengok gambar sekitar Jungceylon.

 

 

Cantik pemandangan kat sini.. kalau nak lepak-lepak pun boleh.. kat belakang tu ada Subway, McDonald’s, True Coffee dan macam-macam lagi bistro ada.

 

 

Selain Jungceylon kat sini ada dua lagi shopping kompleks antaranya Silang BLVD dan Phuket Square.

 

 

Alahhh kapal macam ni kat Melaka pun aku boleh tengok..

 

 

Air pancut ni best..

 

 

kraftangan dijual diluar Jungceylon.. 100 bath untuk setiap barang, maknanya 1 barang RM10.00

 

Tujuan kami kesini sekadar nak bergambar dan jenjalan je cuci mata, tak terniat pun dalam hati nak membeli belah kat sini dengan harganya yang tak boleh blah tu kan.. jalan punya jalan ternampak pulak satu kedai facial muka ni. Sedang elok lah kan muka tengah mengelupas terbakar pergi buat facial… macam tahu-tahu je tuan kedai ni kita orang dari Malaysia. Bangga aku sebab Malaysia dikenali dimata dunia.. hehe.. Kebetulan diorang tengah buat promosi untuk basic facial, harga lebih kurang RM30 selama sejam.

 

 

gile bestlah first time buat facial muka… rasa fresh je muka bila lepas buang blackhead kat muka.. rasa macam baru lepas pakai susuk je haha..

 

 

Bukan setakat facial muka je.. diorang siap buat urutan lagi.. bagi perempuan siap diorang solek bagi cantik.

 

Kedai facial ni terletak didalam Jungceylon. Nama kedainya Takashi Tokyo, selain di Phuket diorang mesti ada brunch kat Tokyo kan..

 

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (007)

 

Snorkeling dan pengalaman menaiki ferry ke Phi-Phi Island memang tak dapat digambarkan keseronokkannya lebih-lebih lagi dapat menikmati pemandangan pulau tanpa pantai yang begitu banyak diperairan mereka. Sampai saja ke Phi Phi Island kami dijamu makan tengah hari di restoran PP Prince, makanannya sangat sedap dan semestinya HALAL. Makanan disini termasuk pakej semasa bayar duit ferry tuh. Memang berbaloilah semua dalam satu cuma shopping je pakai duit sendiri. Di sini diberi masa selama 2 jam untuk mandi di pantai dan bershoping.

 

 

2.10 PM back here, maknanya kena balik ke ferry dalam jam tersebut kalau tak alamatnya kena tinggal la kat Phi Phi Island ni… kat sini ibarat syurga bagi orang putih, diorang selamba je buka sana buka sini, yang telanjang pun ada tapi aku tak sampai hati nak rakam kang kena marah pulak..

 

 

Gambar kat atas ni aku bersama minah Europe yang tengah bercuti di sini bersama kekasihnya, memang sporting lah dia ni tapi yang tak bestnya dia tak pandai cakap english jadi aku pun macam ayam ngan itik la bercakap haha..

Kuiz : nampak tak buah mangga masak kat pokok tu?.. kalau tak nampak pendek umur hahaha

 

 

Cuci mata betul aku bila sampai kat Phi Phi Island ni.. pilih yang mana suka.. nice to see nice to hold.. once broken consider sold hahahaha… kat sini banyak resort dan chalet yang boleh disewa harganya agak mahal juga maklumlah tengah pulau.

 

 

2 ekor tapir liar terdambar kat pantai phi phi ni.. syokkkk..

 

 

Sebab tu la kot kena Tsunami sebab kat sini diorang bersosial sikit.. tapi ingatlah kita datang sini nak tengok ciptaan tuhan ye bukan nak bersosial okey..

 

Banyak kedai menjual cenderamata kat sini.. boleh shopping sampai lebam.. ingat jangan lupa tawar menawar ye..

 

 

Sebelum naik ferry untuk balik ke Phuket, korang boleh beli frame cenderamata gambar korang ni kat atas ferry.. harganya 100 baht bersamaan RM10 je.. ok la tuh buat koleksi kat umah..

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (006)

 

Phi-Phi Island merupakan salah satu daya tarikan bagi pelancongan di Phuket Thailand. Pernah sebelum ni aku terdengar cerita kawan bahawa pulau Phi-Phi merupakan syurga bagi mereka yang sukakan aktiviti santai bersama keluarga mahupun teman. Pulaunya yang begitu indah dan telah dinobatkan sebagai salah satu pulau yang tercantik di dunia. Indah sungguh ya ciptaan Allah ni, semuanya cantik-cantik belaka dimata bila aku sampai ke Phi-Phi Island.  Perjalanan dari Phuket ke Phi-Phi Island mengambil masa lebih kurang 2 jam dengan menaiki ferry. Kami hanya menaiki ferry untuk ke Phi-Phi, kalau nak naik bot laju pun boleh gak tapi harganya agak mahal sikit berbanding naik ferry. Harga bagi perjalanan dari Phuket – PhiPhi adalah 1000 Baht untuk dewasa dan 800 baht untuk kanak-kanak dan didalam ferry ni menyediakan makanan ringan dan minuman percuma untuk penumpang. Harga tersebut juga termasuk snorkeling selama satu jam di perairan Phi Phi.

 

 

Semasa dalam perjalanan ke Phi-Phi Island korang akan nampak banyak pulau-pulau kecil yang lain, maklumlah perjalanan menaiki ferry mengambil masa hampir 2 jam jadi sebelum sampai bolehlah kita rehatkan minda dan cuci mata dengan keindahan semulajadi ini. Disini kebanyakan pulau tiada pantai dan hanya batu-batuan saja. Jadi sesetengah pulau tak boleh mandi hanya untuk tontonan je.

 

 

 

Kat sini ada macam-macam pulau kecil dan macam-macam nama dan salah satunya adalah pulau James Bond, sebab apa nama pulau itu dipanggil pulau James Bond? sebab disini memang banyak kali dibuat pengambaran untuk filem James Bond 007 “Tomorrow Never Dies” jadi untuk menaikkan lagi tarikan pelancong ke sini, nama pulau berkenaan dinamakan sebagai pulau James Bond.  Hah menarik kan?.. memang cantik tak terkata bila sampai sini, laut biru terbentang luas dihiasi dengan pulau-pulau dan kehijauan pokok yang mengindahkannya. Sebelum ni kalau korang pernah tengok cerita The Beach kat Astro, lakonan Leonardo Di Caprio diorang pun berlakon kat area sini tau.. tak caya pergi tengok cerita tu kat Youtube sekarang.. :)

 

 

Bila dah datang sini, lupa aku segala masalah yang ada. Memang tenang jiwa dan raga menikmati keindahan alam semulajadi ni. Aku suka sangat gambar ni, macam aku merenung masa depan kan.. hehe tah apalah yang aku tenung tu kan, harap-harap segala impian aku menjadi kenyataan.

 

 

Dasar laut dengan terumbu karang yang masih hidup segar dipandangan mata, terasa macam nak tinggal kat sini je semalam dua. Oh YeS!! aku pasti akan kesini lagi suatu hari nanti.. memang tak puas tul aku tengok panorama indah ni.

 

 

Sesi snorkeling selama satu jam di Phi Phi Don, ini adalah pertama kali aku dan mak melakukan snorkeling, mula-mula tu cuak gak sebab takut jeket keselamatan tu tak dapat tampung berat aku haha.. tapi tengok semua orang turun selamba je jadi rasa takut tu kurang lah sikit. Memang syok dapat snorkeling kat sini airnya jernih dan dapat tengok terumbu karang dan anak-anak ikan bemain. Tak dapat aku nak gambarkan betapa gembiranya aku saat ni melihat keajaiban tujan dan alam semulajadi dasar laut ini. Disebabkan masih noob dalam snorkeling ni aku sampai lupa nak buka goggles yang dipakai semasa ambil gambar, hahaha takut lemas la katakan.. :)

 

 

Lihat betapa gembiranya kami selepas melakukan snorkeling kat sini. Tergambar wajah keceriaan tak terhingga saat ni tau.. ingat kami akan kembali lagi kesini untuk snorkeling… tempoh 1 jam tu rasa singkat sangat.. tak puassss…

 

 

Suka sangat gambar ni… nampak mesrakan mereka berdua.. i likeee… kan best kalau dapat honeymoon kat sini nanti. :)

 

 

Sampai juga akhirnya di Phi-Phi Island… kat sini kalau nak masuk kena bayar cukai penumang sebanyak 20 baht seorang bersamaan RM2.00 lah. Cukai tu digunakan untuk menjaga kebersihan dan alam sekitar PhiPhi Island ni. Tak pelah setakat 2 ringgit tapi korang boleh dapat tengok free show terbaekk tak rugi kan..

 

 

Jetty ferry dan bot laju di Phi-Phi Island..

 

 

Perjalanan ke Phi-Phi Island mengambil masa selama 2 jam dan dalam perjalanan kita akan singgah untuk Snorkeling di Phi Phi Don.. sampai je di PhiPhi Island kita akan nampak banyak kedai-kedai yang menjual sourvenior, harga kat sini tak la begitu murah tapi kena pandailah tawar menawar. Banyak lagi aktiviti yang kami buat disini… nak tahu apa dia aktivitinya.. tunggu pada entry akan datang..

TERBAEEEKKK!!!

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (005)

 

Hari pertama kami melawat banyak tempat menarik di Phuket antaranya Sri Burapha Orchid, Chalong Temple, Prom Thep Cape. Suasana di Phuket tidak kurang bezanya di Malaysia kiri kanan penuh dengan pokok kelapa sawit dan cuacanya pun panas macam di Malaysia. Hari pertama kami dibawa makan makanan tengah hari ni Phong Phang Seafood. Ianya terletak di 22/2 Moo 3 Soi Palai, Chao Fa Road, Tambol Chalong, Muang, Phuket 83000 Thailand. Sampai je kami disini aku disambut oleh pelayan restoran yang sedang menunggu kedatangan kami. Mula-mula tu agak was-was juga untuk makan disini tapi disebabkan perut terasa lapar sangat jadi pergi jugalah. Mujurlah pelayan yang sambut kami tadi tu beri Salam kat kat aku, dan terus aku tanya kat pelayan tu kedai ni ko orang islam ke, halal ke makanan sini?.. dia cakap jangan risau kedai ni halal abang.. hehe siap cakap melayu lagi. Majoriti pelayan disini adalah dari warga Phuket dan ada juga yang berasal dari Kelantan yang bekerja disini. Jadi tak perlu was-waslah nak makan sebab semuanya ditanggung HALAL abe.

 

Masakan disini memang sedap lebih-lebih lagi kita sekarang berada di Thailand jadi masakan Tomyam menjadi pilihan. Macam-macam jenis seafood ada jual kat sini dan harganya pun berbaloi dengan masakan dan rasa yang enak, ada udang harimau, ada lobster, ada ikan siakap, ikan kerapu, ada otak-otak ikan dan macam-macam lagi lah.. order je masakan apa korang nak dan diorang kat sini boleh tolong buatkan. Yang paling bestnya suasana makan disini adalah ditepi laut jadi sambil isi perut bolehlah menghirup udara angin bayu pantai. Otak releks perut pun kenyang haha.. Kami disini makan ikut menu yang telah ditetapkan mengikut pakej yang kami ambil, jadi tak boleh order lebih-lebih sebab diorang dah orderkan menu apa untuk dimakan, kalau nak tambah lobster atau seafood yang lain kena tambah duit la jawabnya. Tapi ok juga makanan yang disediakan pun dah cukup banyak buat kami bertujuh kekenyangngan hari tu.

 

Menu yang kami makan.. macam-macam ada..

 

 

Menu yang kami makan.. macam-macam ada..

 

tengok muka masing-masing bila dah dapat makan.. tersenyum lebar haha.. apa-apa pun makanan kat sini memang tiptop lah.. siapa datang Phuket suruh tour guide korang bawa korang ke sini ya.. memang berbaloi-baloi.

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (004)

 

 

Seperti biasa sesiapa yang datang ke Phuket memang tak sah kalau tak singgah ke Sri Burapha Orchid ni, kat sini adalah kilang pemprosesan buah gajus atau Cashew Nut. Harganya pun murah-murah berbanding dengan harga ditempat lain. Disini mereka juga menyediakan demo bagaimana dari buah gajus itu diproses menjadi makanan kering yang dijual di kedai. Sri Burapha Orchid Co., Ltd. terletak di Muang Phuket dan beralamat di Ko Kaeo, 62/2-4 Moo 1, Muang Phuket, Phuket, 83000, Thailand. Kepada sesiapa yang berhajat nak datang disini dipersilakan sebab bukan setakat buah gajus tapi ada macam-macam lagi dijual seperti asam kering, keropok, biskut, minuman dan lain-lain.

 

 

Gambar diatas adalah demo seorang pekerja disini membuka buah gajus sebelum dikeringkan. Ini adalah cara lama mereka mengupas buah gajus dan masih lagi menggunakan tradisi ini. Tetapi ada juga mesin auto yang lebih baik untuk memudahkan proses pengupasan. Patutlah mahal nak makan buah gajus ni tengok cara diorang kopek kulit pun dah macam merumitkan. Aku tau makan je nak kupas-kupas ni tak pandai la …

 

 

Yang buah kuning tu adalah buah gajus yang baru dipetik. Selepas dipetik proses mengopek kutil akan dilakukan sebelum dikeringkan dan kemudian ditambah perasa sebelum di pek. Kalau korang nak tahu kat sini korang boleh dapatkan bermacam-macam jenis perasa buah gajus yang telah diproses antaranya perasa coklat, perasa tomyam, perasa butter, perasa garlic, perasa madu, wasabi dan macam-macam lagi. Aku pulak paling suka buah gajus bersalut wasabi sebab rasa dia memang ummmpphhh!! HOT baby.. tapi sedapp..

 

 

Buah gajus disini bukan setakat untuk buat kudap-kudap je.. tapi diorang buat air gak. Aku tak rasa air ni so tak leh komen apa-apalah.. tapi menurut member yang minum diorang cakap air ni sedap dan bagus untuk hilangkan panas badan.. tah ye tak tidak la tuh..

 

 

Asam jeruk pun ada dijual kat sini, tapi berhati-hati ada ruangan yang menjual makanan yang dibuat dari benda yang tidak HALAL. Jadi aku putuskan supaya aku tak membeli kat sini hehe sekadar jalan-jalan cuci mata je..

 

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (002)

Destinasi percutian ke Phuket Thailand diteruskan lagi dengan pelbagai aktiviti menarik disana. Hari pertama selepas sampai di lapangan terbang Phuket kami dibawa bersiar-siar melawat bandar dan Patong Beach.  Hari diteruskan lagi dengan menikmati pemandangan indah dan cantik di Prom Thep Cape atau maksudnya God’s Cape. Prom Thep Cape terletak lebih kurang 2 kilometer dari Rawai Beach dan disini amat sesuai untuk beriadah bersama keluarga sambil menikmati udara nyaman dan panorama indah diwaktu matahari terbenam. Kami sampai agak awal diwaktu tengah hari dan suasana ketika itu amat terik sekali, hilang terus mood untuk berjalan-jalan disekitar Prom Thep Cape ni. Aku dan mak hanya melihat pemandangan indah disekeliling yang ada dan ternyata indah sekali ciptaan tuhan ini. Alangkah indahnya jika Malaysia juga punyai tempat seindah ini.

 

Laut Andaman yang terbentang luas, memang indah sambil menghurup udara nyaman sepoi-sepoi bahasa

 

Pulau-pulau kecil yang mengelilingi kawasan ini.

 

Resort mewah juga disediakan disini kepada mereka yang mampu

 

Aku sukakan tempat ini kerana ianya damai dan tenang. Sesuai untuk mereka yang jiwa kacau

 

Abang hensem ni bergambar sambil melatarbelakangkan laut Andaman

 

Mak aku dan Tour Guide iaitu Mr. Eng (dia ni sebenarnya pandai cakap melayu tapi buat-buat tak tahu haha)

 

Menurut pemandu pelancong kami, disini adalah tempat dewa-dewa bagi kepercayaan mereka dan disini ditegah sama sekali merokok dan minum minuman keras lebih-lebih lagi kalau buat benda tak senonoh sebab disini berpenunggu bak kata pemandu pelancong kami. Kawasannya pun bersih dan terjaga dari sebarang masalah. Memang rugi kepada sesiapa yang tak datang ke Prom Thep Cape segalanya indah dimata kasar ini apabila sampai kesini.

Info : Prom Thep Cape merupakan penghujung selatan Phuket Thailand yang menjurus ke Laut Andaman.

 

 

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (001)

Phuket Thailand adalah destinasi percutian yang aku idam-idamkan sejak dari bangku sekolah lagi, sebelum ni hanya dengar cerita rakan-rakan yang telah berkunjung kesana dan semuanya memberikan feedback yang baik dan menarik. Terasa hati ni bertuah sekali sebab berpeluang untuk ke Phuket Thailand bersama penerbangan tambang murah Airasia, kini semua orang boleh melancong kemana-mana destinasi pilihan betul tak?. Penghujung bulan May 2011 yang lepas aku, mak dan rakan-rakan sepejabat telah melancong Negari Gajah Putih tak lain tak bukan Phuket Thailand. Sesuai dengan niat kami iaitu bercuti sambil berhibur menghilangkan stress dari fikir masalah kerja.  Untuk pengetahuan, Phuket terletak di Selatan Thailand dan dulu dikenali sebagai Pulau Talang. Menurut Wikipedia Pulau Talang adalah sejenis ikan, ermmm ikan apa aku pun tak tahulah mungkin ianya ada kisah dan sejarah tersendiri.

Ini adalah kali pertama aku berkunjung ke tanah Thailand dan sebelum kesini aku teringatkan cerita-cerita hantu yang selalu aku tonton di TV antaranya cerita Nang Nak. Mungkinkah di Thailand begitu banyak hantu yang aku sangkakan? tidak sama sekali kerana bagi aku orang di Phuket Thailand semuanya baik-baik belaka. Jelasnya setiba aku di Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket (Phuket International Airport (HKT)) aku berdepan dengan ramai warga Malaysia yang bekerja sebagai pegawai imigresen disitu. Aku ni dah la tak berapa pandai berbahasa inggeris bila sampai di gate masuk tu aku ditanya oleh pegawai berkenaan mula-mula ingat dia speking london dengan aku dan aku macam blur sikit, rupa-rupanya dia cakap melayu je dengan loghat Kelantan membuat aku sedikit keliru sama ada mereka cakap BI atau cakap BM dengan aku haha, itu semua tak penting yang penting mereka baik dan peramah dan juga menjaga kebajikan kami disana.

Sempat bergambar di Terminal LCCT Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.  Menaiki pesawat Airasia ke Phuket memang berbaloi dengan tambang murah kini semua orang boleh melancong.

 

Percutian ini telah lama dirancang boleh dikatakan hampir 7 bulan jugalah perancangan dibuat selepas membeli tiket penerbangan Airasia dengan harga promosi waktu itu hanya RM132 (Pergi-Balik). Segalanya dibawah agent pelancongan Powerful Travel & Tours Sdn Bhd (Tel: 603-62727168 or 03-21421136) yang dibeli sewaktu Matta Fair bulan 3 dulu. Kami ambil pakej ke Pulau Phi-Phi dan Free & Easy je sebab nak budget duit.  Disini kadar penukaran wang adalah ? Thai baht dan anggaran ?10 bersamaan RM1.00. Memang nampak banyak tapi harga barangan disini lebih kurang sama je dengan harga di Malaysia tetapi bagi aku di Phuket harganya lebih murah berbanding negara-negara asia yang pernah aku kunjung sebelum ni.

 

Cantiknya ciptaan Ilahi ini – Pulau-pulau sekitar Phuket yang aku rakam semasa dalam pesawat.

 

Sempat bergambar di pintu keluar lapangan terbang Phuket semasa menunggu tour guide kami.

 

Satu-satunya Masjid yang aku jumpa disekitar Patong Beach. Kalau nak cari makanan halal datang lah sini.

 

Sebut pasal makanan halal disini agak susah sikit nak cari makanan halal, bukan tak ada tapi susah. Pekej yang kami beli semasa di Kuala Lumpur ni tidak menyediakan makanan Halal tetapi mereka sediakan makanan seperti sayur-sayuran (Pork Free) huh.. siapa yang nak kan makanan makanan Pork Free ? terpaksalah kami bawa Maggie dan Mee Sedap berpeket-peket kat Phuket ni kalau tak mati kelaparan lah 4 hari 3 malam kat sini kan.. Kalau ke sini aku sarankan kepada yang sesiapa nak cari makanan Halal bolehlah pergi disekitar masjid sebab disini ramai orang islam dan ada beberapa kedai islam yang menjual makanan halal.

 

Dah mana pun pekerja 7-Eleven memang tak sah kalau tak pergi melawat 7-Eleven kat Phuket kan haha.. sempat shopping Mineral water, coke, dan coklat.. jangan terkejut coklat kat sini ada yang diimport dari Kuala Lumpur dan banyak makanan halal juga dijual kat 7-Eleven Phuket, cuma burger tu jangan cakaplah tu burger babi haha..

 

Hari pertama kami sekadar jalan-jalan pusing Patong Beach dan melawat bandar Phuket. Banyak lagi aktiviti menarik yang kami pergi pada hari pertama. Tunggu dalam entry seterusnya ya. :)

 

Kolaj Foto Terpanjang Di Jambatan Klang – 4 Jun 2011 Ini

Arrhhh baru hari ni aku sempat nak update pasal Kolaj Foto Terpanjang Di Jambatan Klang yang akan berlansung pada 4 Jun 2011 nanti. Bukan apa aku seminggu tak ada kat rumah sebab pergi berjalan ke Phuket Thailand.  Untuk maklumat semua Kolaj Foto Terpanjang Di Jambatan Klang ini akan direkodkan dalam Malaysia Book Of Records

 

KOLAJ FOTO TERPANJANG DI MALAYSIA

Akan direkodkan oleh Malaysia Book Of Records, Klang Bandar Diraja akan diraikan melalui lensa kamera.

Sebagai sebahagian, daripada sambutan, Klang Bandar Diraja menyasarkan untuk mencipta sejarah dengan mengadakan “Kolaj Foto Terpanjang Di Jambatan Klang” dan untuk mendapatkan pengesahan  dan direkodkan di dalam Malaysia Book of Records pada Karnival Foto Warisan Selangor 2011 yang dijangka berlangsung pada 4 Jun 2011.

Gambar – gambar yang digunakan untuk kolaj ini akan diperolehi daripada koleksi – koleksi persendirian Majlis Perbandaran Klang dan Photo Creator Publication (PCP).

“Kami akan mempamerkan kolaj foto yang terpanjang sepanjang Jambatan Kota Klang,  kira-kira 181 meter panjang. Karnival foto ini akan mempamerkan warisan kami dan rakyat negeri Selangor. Justeru, menganjurkan karnival foto di Klang Bandar Diraja adalah sangat sesuai,” ujar YB Elizabeth Wong, Exco  Pengerusi Pelancongan, Hal-Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Selangor sewaktu ditemui di majlis pelancaran.

Beliau juga mengatakan yang kebanyakan mercu tanda yang terdapat di Daerah Klang telah pun dibaiki pulih kepada kegemilangan zamannya yang terdahulu  dan masyarakat Klang Khasnya berasa sangat gembira untuk memperolehinya kembali. Semestinya lensa para jurufoto akan dapat merakamkan khazanah-khazanah lama yang cantik dan indah.

Tourism Selangor bersama rakan-rakan penganjurnya; Majlis Perbandaran Klang dan Photo Creator Publication (PCP) telah melancarkan Karnival Foto Warisan Selangor 2011 pada hari ini di Galeri Sultan Abdul Aziz Shah dengan tujuan untuk menyambut sambutan ini dengan rakyat negeri Selangor dan para pengunjung. Karnival foto ini akan berlangsung di Klang Bandar Diraja bersejarah yang telah banyak melalui pengubahsuaian semenjak beberapa tahun kebelakangan ini.

Bertemakan “ Keriangan 12 jam tanpa henti “. Keseluruhan hari ini ditujukan hanya untuk meraikan warisan Klang akan dipenuhi dengan pelbagai acara setiap masa dan adalah terbuka kepada umum. Terdapat pelbagai aktiviti – aktiviti untuk dilakukan yang memenuhi kehendak semua, tidak kira yang tua mahupun yang muda.

Acara ini akan dimulakan dengan “Heritage Walk Photo Hunt”, di mana para peserta akan dilengkapi dengan peta, petunjuk dan borang kaji selidik. Mereka dikehendaki menjawab soalan yang diberikan dengan mengambil gambar sebagai jawapan. Pemenang berpeluang memenangi ganjaran hebat sama ada berbentuk wang tunai mahupun barangan seperti kamera dan aksesori yang ditaja oleh Nikon, Olympus, Sony dan Fuji.

Selain dari itu, pelbagai lagi acara yang menarik yang turut disediakan seperti  “Kiddy Photography Workshop” untuk kanak-kanak berumur 9 sehingga 12 tahun. Pertandingan “All Rounder Photography Championship” terbuka kepada semua dengan pelbagai kategori serta tema untuk dipilih. Selain daripada pelbagai jenis pertandingan, sebuah pameran mengenai Bandar Klang yang berusia setengah abad juga akan diadakan, merakamkan kekayaan sejarah sepanjang zaman.

“Kami amat gembira kerana berpeluang menjadi sebahagian daripada hari yang sangat penting ini memandangkan ia meraikan bandar kami serta warisannya yang kaya. Penduduk Klang yang terdiri daripada berbilang kaum tetapi melalui acara yang dianjurkan, mereka dapat bersatu menyambut acara ini. Ia juga turut menggalakan para remaja untuk meluangkan masa mereka dalam cara yang lebih berfaedah dan menghargai bandar ini,” bicara YAD Dato’ Seri Diraja Dato’ Haji Abdul Ghani bin Pateh Akhir daripada Majlis Perbandaran Klang.

Mereka yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai acara dan pertandingan Karnival  Foto Warisan Selangor bolehlah melayari laman web www.tourismselangor.my.