Cuak Sekejap Bila Bangunan Bergoyang Akibat Gempa Bumi Di Aceh

 

Panic sekejap tadi masa kerja kat office (Plaza Berjaya) Kuala Lumpur tiba-tiba kerusi yang aku duduk bergoyang. Mula-mula tak takut sangat tapi lama kelamaan goyang semakin kuat dan rakan-rakan yang lain pun turut merasainya. Lepas 5 minit kejadian kepala terasa amat sakit dan pening mungkin ada efek dari gegaran bangunan tadi. Kami semua bergegas keluar dari bangunan 20 tingkat ini sebab takut sebarang kejadian buruk tak diingini berlaku. Bila tanya kat pakcik guard kat bawah bangunan diorang pun tak tahu sebab apa dan mungkin gegaran datang dari kerja-kerja baik pulih bangunan yang mereka tengah buat.

Aku macam tak puas hati sikit apa efeknya dengan kerja-kerja baik pulih tu dengan gegaran dalam bangunan sampai kerusi bergoyang kan. Disebabkan hari ni cuti am bangunan ni agak sunyi sikit yang kerja pun kami je sebab ofis ni operasi 24 jam sehari. Akibat perasaan takut dan panik kami terus lepak kat bawah bangunan hampir 1 jam. Nasib baiklah ada Facebook, Twitter dari situ dapatlah info yang sebenarnya ada Gempa Bumi di Aceh Indonesia lebih kurang jam 4.50 Petang. Gegaran lebih kurang 8.9 Skala Richter yang melanda wilayah Aceh barat daya. Rupanya gegaran ni turut dirasai di kawasan Lembah Klang, Petaling Jaya, Shah Alam, Pulau Pinang, Perlis dan Perak.

Mengucap panjang sebenarnya sebab ini pertama kali aku rasa pengalaman gegaran gempa bumi dalam bangunan. Kalau nak dikira sebenarnya gegaran yang aku rasa ni cuma hujung-hujung je tu pun dah panik. Macam manalah mereka yang berada di Aceh tu kan? Syukurlah aku di lahirkan di Malaysia sebuah negara yang aman damai.

Kepada rakan-rakan yang berada di Aceh Indonesia dan sekitar Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Perlis. Harap korang semua berhati-hati ya disana sebab amaran Tsunami telah dikeluarkan. Semoga korang semua selamat dari segala musibah yang melanda. Kalau yang berada di sekitar pantai tu di nasihatkan supaya jaui dari kawasan tersebut, sebarang kemungkinan akan berlaku kita tak tahu. Jadi beringat sebelum terlambat.

 

 

Jom Makan Steamboat Fresh di Umami Steamboat Restaurant

Baru-baru ni aku dan adik aku si Uzair pergi jenjalan kat Sunway dengan kengkawan yang lain. Memula tu si Uzair nak makan steamboat kat KL tapi datang pulak sorang lagi member ni nak belanje kitaorang makan kat sebuah restoran steamboat baru ni namanya Umami Steamboat Restaurant. Memula macam malas nak pergi tapi setelah di desak beberapa kali so aku ikutkan je lah, dah orang belanje kang tak pergi kata sombong pulak kan..

Pertama sekali kalau bercakap pasal Umami Steamboat Restaurant aku memang suka tempat ni sebab selesa dan besar. Kedua kat sini memang banyak pilihan makanan yang boleh dipilih. Dari makanan laut, darat dan nasi lauk pun ada. Harganya pun cukup-cukup murah dan berbaloi lah sebab harga kat sini kira harga buffet. So makan aje apa yang korang suka sampai kenyang.

Umami Steamboat Restaurant terletak di 12A (Ground Floor), Jln PJS8/17, Dataran Mentari, 46159 Petaling Jaya, Malaysia. Harga yang ditawarkan sangatlah murah iaitu bermula dari RM26.80 + Makan apa saja (Buffet). Untuk kanak-kanak dan warga emas pula harga diskaun 50%. Operasi restoran ini bermula dari 5 petang hingga larut malam. Untuk pengetahuan semua sekaran ni diorang tengah buat promotion beli 2 percuma 1 pada setiap hari Isnin dan Rabu sahaja sehingga hujung tahun ni. Jadi kepada yang teringin benar atau mengidam nak makan steamboat bolehlah ajak rakan-rakan atau keluarga makan kat sini sekali.

Kalau korang nak tahu mapnya boleh klik sini, atau tengok je map kat bawah ni..

 

Di Umami Steamboat Restaurant terdapat pelbagai jenis hidangat laut dan boleh dipilih. Kuah Sup untuk steamboat pun ada banyak pilihan antaranya Umami Chicken Soup, Thai Tomyam Soup, Fish Head Soup, HK Herbal Soup dan Umami Papper Soup. Aku suka sangat Thai Tomyam sup dia memang power lah.. sedap ya amat..

 

Lihatlah antara makanan yang ada.. ambil je yang mana suka..

 

Selain makanan seafood ada guna makanan goreng dan bakar. Kira macam-macam pilihan yang ada disediakan disini

 

Percuma ABC kalau siapa yang nak.. ABC memang sodap tau… ada juga ice cream bermacam-macam perasa.. so kalau teringin nak makan steamboat fikir-fikirkanlah Umami Steamboat Restaurant.

 

 

 

Treasure Hunt Bersama Toyota Corolla Altis Dual VVT-i

 

Bila sebut pasal kereta aku mesti orang yang pertama nak tahu teknologi terkini yang dikeluarkan oleh Toyota ini. Jangan ingat lelaki saja tau yang suka pasal kereta sebab sekarang ni wanita pun turut meminati hobi yang sama. Bertempat di UMW Toyota Motor Sdn Bhd, Petaling Jaya. Satu acara yang paling menarik pernah aku sertai iaitu treasure hunt bersama Toyota Corolla Altis. Ini merupakan satu pengalaman yang hebat kerana diberi peluang untuk memandu sendiri Toyota Corolla Altis serta melihat ciri-ciri istimewa dan keselamatan yang ada. Pada pandangan aku ianya sangat terbaik dan direka khas untuk kepuasan penggunanya.

 

 

Seramai 6 orang bloggers yang bertuah diberi peluang untuk merasai keunikan kenderaan Toyota Corolla Altis terbaru ni, dan kami dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan merah dan hitam. Setiap kumpulan terdiri daripada 3 orang bloggers dan aku dalam kumpulan hitam bersama Saimatkong dan Shazwanihamid. Kumpulan merah pula terdiri daripada Shaolintiger dan pasangan yang sangat comel iaitu Kampungboycitygal. Tujuan utama program ini adalah untuk memberi peluang kepada blogger merasai sendiri dan pandu uji Toyota Corolla Altis sambil berhibur dalam program Treasure Hunt dengan tugasan ‘task’ yang diberikan dan diselesaikan dalam masa yang telah ditetapkan.

 

Penerangan dibuat oleh UMW Toyota Motor Sdn Bhd sebelum memulakan aktiviti.

  Continue reading

Bloggers Food Gathering – Kinnaree Thai Restaurant

Sekarang ni aku nak blog pasal makan la pulak boleh tak?.. huhu kalau sebut pasal makan mestilah aku orang yang paling suka, mana taknya lagilah bila cakap pasal makan free orang belanja mestilah lagi seronok. Baru-baru ni aku dapat jemputan dari Geng-Geng #Gplusmy dan @NuffnangMY untuk buat food review kat beberapa restaurant kat Jaya One Petaling Jaya. Restaurant pertama yang aku pergi adalah di Kinnaree Thai Restaurant. Restaurant yang sangat santai dan selesa ni terletak ni 12-1 Palm Square, Jaya 1, 72A Jalan University Petaling Jaya, Malaysia. Kalau singgah area Jaya One PJ jangan lupalah singgah kesini ya. Apa yang best kat sini makanannya adalah HALAL dan bersih.

Hidangan ala-Thai memang makanan kegemaran aku, ada pedas, masam, manis semua cukup rasa.. kalau korang nak tahu kedai ni memang ada tukang masak yang profesional. Teringat dulu masa abah aku berniaga kedai tomyam aku hari-hari makan tomyam sampai la badan aku pun macam tomyam haha.. Cakap banyak tak guna korang kena datang sendiri dan cuba semua hidangan dari starters, main dish, side dish dan dessert.. kalau nak tengok menu dan harga boleh download file menu ni (Kinnaree_menu.pdf 6MB). Menu yang paling aku suka adalah Spicy Pamelo Salad (Yam Som O), Green Curry Chicken, Hot Sea (Seafood on hotplate), Thai Style Roasted Duck, Pla Sam Rod, Lime Steam Fish dan banyak lagi..

Banyakkan makanan yang dihidangkan.. gerenti ramai yang terliur tengok lebih-lebih lagi kalau time tengah lapar dan mengidam nak makan masakan thai, kalau macam tu apa lagi jom lah singgah jap kat Kinnaree Thai Restaurant ni.. kalau korang bernasib baik boleh la minta tuan punya kedai ni bagi diskaun makanan hehe.., tuan punya kedai ni memang peramah dan baik hati.. sangat ceria dan suka berbual dengan pelanggan. Macam ni bagus la layanan dan perkhidmatan kat sini memang tiptop.. aku nak bagi 5 BINTANG kat kedai ni. Memang akan aku suggestkan kepada sesiapa yang berminat. Kalau ada yang berminat boleh datang terus ke sini okey.. alamat dan nombor telefon boleh tengok kat bawah ni..

Kinnaree Thai Restaurant
12-1 Palm Square, Jaya One,
72A Jalan University, 46200 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia.
Tel: 03-7957 3910
017 247 0399
Fax: 03-7957 3920

We are located near Starbucks and Secret Recipe

Business Hours:

Monday to Saturday
Lunch 12:00 – 15:30 (Last order 15:00)
Dinner 18:30 – 23:00 (Last order 22:30)

Sunday

Dinner 18:30 – 23:00 (Last order 22:30)

Angry Birds Day 2010 Malaysia

Yahooo peminat-peminat game Angry Bird di Malaysia, dengar sini baik-baik.. tahukah korang bahawa Rovio Mobile iaitu pengeluar mobile games Angry Birds telah menetapkan tarikh 11-December setiap tahun bermula tahun ini sebagai hari “Angry Birds Day”.  Pastinya peminat-peminat Angry Birds tidak akan ketinggalan untuk bertemu sua bersama-sama memeriahkan lagi event yang pastinya menarik bagi peminat-peminat permainan ini. Sila lihat http://www.meetup.com/AngryBirdsDay/ untuk senarai tempat yang terlibat dan buat masa ni Petaling Jaya adalah tempat yang dipilih orang ramai. Jom datang ramai-ramai, aku mungkin datang sebab pagi tu aku ada event kat Jaya One so kalau sempat aku akan ke sana. Kalau korang yang lain nak join boleh confirm kan kedatangan korang kat sini Facebook Event

“Angry Birds Day” – Malaysia

Tarikh : Dec 11, 2010 (2:00pm – 5:00pm)

Tempat : Station One Cafe, 39 & 41-LG2, Block C, No 72A
Jalan Universiti, Petaling Jaya, Wilayah Persekutuan, Malaysia

Maklumat lanjut boleh check kat sini : http://blog.envigeek.com/2010/12/02/angry-birds-day-2010-malaysia/

Baru Balik Tengok Caught in the Middle Part IV Preview

Aku baru je balik dari menghadiri event Caught in the Middle Part IV Preview kat PJLA Jaya One kat Petaling Jaya tadi.. inilah pertama kali aku tengok stand up comedy secara live, kalau tak sebelum ni tengok kat TV je… aku ni kalau korang nak tahu memang suka rancangan lawak jenaka ni.. sebab aku sendiri pun suka berlawak. Cayalah pelakon-pelakon untuk cerita Caught in the Middle Part IV Preview iaitu Zaibo, Mano Maniam, Sandra Sodhy, Chew Kin Wah dan directornya Thor Khar Hoong. Jalan cerita dah best dah tapi ada sedikit boring sebab scriptnya meleret sikit.. ermmm ataupun aku yang tak paham cerita tu kot?… tapi aku suka jalan ceritanya dan boleh tahan lawak gak..

Rate Keseronokan : -  7/10

Nasib baik dapat tiket, sebab aku sampai pun nak dekat pukul 8.30 malam, kaunter yang Xinxian dari Nuffnang buka pun dah nak tutup..  Best dowh tengok teater atau pentas lawak ni secara live.. rugi siapa yang tak pergi..

Cerita Caught in the Middle Part IV Preview ni memang kena kategorikan sebagai 18PL sebab ada unsur lucah, politik, agama, dan sewaktu dengannya.. tapi banyak juga unsur nasihat yang tersirat kat dalam cerita tu. Zaibo dan Mano Maniam memang superrbb lah.. mana taknya diorangkan pelakon dan pelawak hebat tanah air.. tersilap script pun diorang pandai kawal keadaan. Rasanya macam nak tengok lagi je.. sebab sekarang ni masih ada lagi pentas lawak yang diorang buat semperna PJ Laugh Fest .. kalau korang berminat pergi la tengok.. support industri lawak negara okey..

Gambar kabur sebab rakam guna Blackberry… nanti aku minta Alice sebab guna HP dia gambar lagi cantik hehehe :P

Cuti-Cuti Malaysia : Sunway Lagoon Wildlife Park – Part 1

Pagi semalam aku bangun pukul 7 pagi… huh awal yek..?.. hehehe memang la awal.. sebab hari ni aku nak pergi Sunway Lagoon mandi manda kat sana, kan ari tu aku dapat tiket free masuk 5 theme park dari kuiz Nuffnang (Project Alpha). Tak sia-sia usaha aku sehinggakan dapat 2 tiket percuma. Dalam pukul 9 aku dah bertolak jemput si dia kat Pandan Mewah, tergesa-gesa punya pasal aku sampai terlupa nak bawa tuala dan sabun mandi.. nasib baik la ada bawak baju lebih boleh la jadikan tuala.

Kira-kira jam 10 pagi aku terus gerak dari Pandan Mewah ke Petaling Jaya, sebelum tu singgah jap kat kedai sarapan pagi.. sampai Sunway Lagoon dalam pukul 11 pagi nasib baik pergi hari Selasa jalan tak sesak dan tak perlu beratur panjang kat pintu masuk Sunway Lagoon.

DSC_0002

Hanya ada dua orang je Q depan aku, so tak la tension nak beratur panjang-panjang… aku memang saja pilih waktu weekdays sebab orang tak ramai, semuanya kerja… kalau pergi weekend sah-sah orang macam ulat taik… dengan bau badan pak arab yang dok melancong kat sini.. (pak arab bukan suka datang Malaysia waktu Oktober ke) hehehe tapi aku tengok ramai gak pak mak arab beriadah sambil tayang body kat sini.. maklumlah negara diorang kan banyak peraturan.. sampai Malaysia jadi lupa daratan la buka tak sini buka tang sana…

DSC_0050

Kat Sunway Lagoon ni kalau nak masuk kene pakai wristband tag (Jam Palsu) macam smart tag gak.. nak masuk mana-mana theme park kena scan wristband tag tu kat alat peranti diorang baru boleh masuk. Wahhh dah up to grade ye Sunway Lagoon ni… kalau dulu aku pergi diorang still pakai tag kertas …. kat sini korang kalau nak pergi boleh beli wristband tag ni dengan macam-macam harga dan 4 warna… setiap warna mewakili theme park yang korang nak main nanti… Harga wristband tag yang aku pakai tu bernilai RM90 (5 Theme Park) untuk dewasa dan RM72 untuk kanak-kanak, kalau korang nak beli expecially warganegara Malaysia, korang boleh tunjuk Mykad korang dan dapatkan diskaun warganegara. Kalau pakai Mykad untuk dewasa RM72 dan kanak-kanak RM56.. Untuk maklumat wristband lain korang boleh cek kat laman ini http://www.sunway.com.my/lagoon/about/tables.asp

Disebabkan kitaorang sampai pun dah dekat tengah hari, cuaca pun panas terik kami pilih jalan-jalan kat Wildlife Park dulu, kat Wildlife Park ni kira macam mini zoo lah,… ada burung, ada rama-rama, ada mengkarung, ada ular, ada beruk mak yeh, ada monyet, ada rabbit, ada pak arab…. ishh mana-mana pun ada pak arab… menyampah aku… silap-silap kang aku kena pukau pulak…. pak arab ni bukan boleh main-main, silap haribulan lesap semua harta pusaka aku…  so sesiapa yang nak bercuti tu hati-hati la ye. ingat sebelum terkena. Kat bawah ni antara gambar-gambar habitat kat Wildlife Park Sunway Lagoon ni.

DSC_0017

Inilah renjer hutan yang membantu aku mengenali setiap haiwan yang ada kat Wildlife Park ni… nama dia alice hahahaha… jangan marah ye.. Im SORRY…

DSC_0004

DSC_0006

DSC_0015

DSC_0018

DSC_0026

DSC_0032

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0052

DSC_0064

DSC_0069

DSC_0083

DSC_0082

DSC_0108

Aku rasa burung-burung ni tak cukup makan kot.. sampai taik telinga aku pun diorang nak rembat…. ermmmm aku dah terfikir untuk komersialkan taik telinga aku untuk jadikan produk makanan burung satu hari nanti… hhehehe

DSC_0110

DSC_0113

DSC_0115

DSC_0117

DSC_0120

disebabkan terlalu banyak gambar.. aku dah asingkan mengikut theme park dan permainan yang aku main so check-it out entry yang seterusnya…