SEOUL KOREA – Trick Eye Museum

seoul korea - trick eye museum

Trick Eye Museum salah satu tempat WAJIB bagi pelancong yang datang ke Seoul Korea. Kenapa wajib sebab anda akan fun giler bila ada disini dan boleh bergambar dengan benda dan gambar 3D  yang diluarjangkaan pandangan mata. Di Trick Eye Museum ini sebenarnya kita boleh menguji dan menguatkan lagi otak kita dengan berfikir secara terbalik dan menggunakan keseluruhan daya otak yang berfungsi dalam kepala kita. Perhhh aku sendiri tak paham apa yang aku tulis haha tapi apa yang penting disini memang fun giler… datang jangan tak datang ok..

Seperti biasa aku akan tulis sedikit tips-tips untuk ke Trick Eye Museum ni. Bagi yang datang melalui tour agency korang tak payah la risau bagai. Tapi bagi yang datang sendiri atau backpackers untuk kesini anda boleh menaiki Subway Line 2 Hong-ik Univ. Stn. Exit 9, kemudian pastikan korang keluar di pintu exit kedua (belah kiri). Kalau rasa blur boleh cari alamat ni B 357-1 Seogyo Plaza Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul atau lihat map dibawah.

Trick Eye Museum - map korea

Klik gambar untuk besarkan map

Seoul Trick Eye Museum

Trick Eye Museum ini sebenarnya adalah sebuah muzium interaktif dengan konsep baru yang merangsang kreativiti dan imaginasi otak dengan teknik Trompe-l’eoil (Eye-tricking dalam bahasa French) melalui penglihatan. Dalam gambar yang dipamerkan anda boleh bergambar dan anda sendiri menjadi subjek dalam gambar tersebut.. Melalui gambar-gambar yang dipamerkan sebenarnya dapat membantu kita belajar melalui deria estetik (aesthetic senses) bentuk dan juga merangsang otak. Huhu pening kan?.. kalau tak nak pening-pening datang sendiri dan peningkan kepala huhu..

Dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 9 malam dan harga masuk kesini cuma 13000 KRW kalau convert dalam ringgit kira-kira RM35.00 rasanya tak mahal kan..? bagi aku tak mahal lah sebab apa yang kita dapat dan kenang dalam hati tak ternilai sebenarnya.. Jom tengok gambar-gambar di Trick Eye Museum ni..

Trick Eye Museum

Ini hanya gambar ilusi je.. aku bukan beli tiket kat sini hihi..

Trick Eye Museum

Aikk main tipu ye… meh tengok kad dia apa..

Trick Eye Museum

Comel je Mona Lisa bila di pum-pum.. gebu sehh..

Trick Eye Museum

Tiba-tiba aku macam gorila besarnya.. mak aku dan alia kecik je kan..

Trick Eye Museum

Ehh badan aku terbelah dua.. haha tapi yang spoil nye.. kaki tu kurus badan aku besar haha..

Trick Eye Museum

Shopping sakan mak aku kat sini haha.. jangan tertipu tu semua dusta belaka haha gambar je tu..

Trick Eye Museum

Mak nanti kita shopping kat Giant je lah kat Korea mahal lah haha..

Trick Eye Museum

Anak buah aku ye ye je tengok.. padahal lukisan kat lantai je

Trick Eye Museum

Besar gedabak.. dah la berat hihi..

Trick Eye Museum

Jemput minum tuanku.. nak sikit air boleh.. haus lah..

1-DSC_0336

Kepak yang tak berapa nak kepak haha.. comel kan aku..

Sebenarnya semua tu gambar je tapi pandaikan mereka lukis bila kita ambil gambar macam kita berada dalam gambar tu sendiri. Itulah namanya Trick Eye.. sangat kreatif. Jadi kepada sesiapa yang berhajat untuk ke Seoul jangan lupa singgah sebentar disini ye.. Terima kasih sebab sudi baca blog ni.. kalau anda rasa blog ini sedikit sebanyak membantu perjalanan anda sila-silalah rajin komen dibawah ye.. :)

Terokai Selangor Di #MSS2011

Sebagai seorang anak yang menetap di Selangor saya rasa cukup berbangga dengan negeri Selangor Darul Ehsan kerana disebalik negeri yang cukup pesat membangun dan mempunya kadar penduduk yang ramai ini, kita sebenarnya terlepas pandang tentang sumber pelancongan yang ada disini. Mungkin ada segelintir masyarakat tidak tahu yang Selangor juga mempunyai banyak daya tarikan yang teristimewa yang belum pernah dan jarang diterokai masyarakat dari segi budaya, adat resam, makanan tradisi, destinasi pelancongan dan macam-macam lagi.

 My Selangor Story bukan sekadar membawa saya kesatu destinasi yang membuka mata tetapi bagi saya ianya juga memupuk semangat 1 Malaysia dari berbilang bangsa dan agama. Tiada halangan untuk saya menyertainya pada tahun ini kerana My Selangor Story 2011 menjanjikan satu kenangan terindah dalam hidup ini kelak. Saya sukakan aktiviti mencabar minda dan fizikal dan saya ingin mencabar diri saya sendiri untuk menyertai My Selangor Story 2011 kerana pada tahun 2011 ini lebih banyak tempat yang bakal diterokai dan lebih banyak cabaran yang perlu diharungi dan juga lebih ramai rakan-rakan baru yang bakal saya jalinkan persahabatan ini hendaknya :)

I LOVE SELANGOR

I LOVE MSS 2011

Destinasi Percutian – Phuket Thailand (001)

Phuket Thailand adalah destinasi percutian yang aku idam-idamkan sejak dari bangku sekolah lagi, sebelum ni hanya dengar cerita rakan-rakan yang telah berkunjung kesana dan semuanya memberikan feedback yang baik dan menarik. Terasa hati ni bertuah sekali sebab berpeluang untuk ke Phuket Thailand bersama penerbangan tambang murah Airasia, kini semua orang boleh melancong kemana-mana destinasi pilihan betul tak?. Penghujung bulan May 2011 yang lepas aku, mak dan rakan-rakan sepejabat telah melancong Negari Gajah Putih tak lain tak bukan Phuket Thailand. Sesuai dengan niat kami iaitu bercuti sambil berhibur menghilangkan stress dari fikir masalah kerja.  Untuk pengetahuan, Phuket terletak di Selatan Thailand dan dulu dikenali sebagai Pulau Talang. Menurut Wikipedia Pulau Talang adalah sejenis ikan, ermmm ikan apa aku pun tak tahulah mungkin ianya ada kisah dan sejarah tersendiri.

Ini adalah kali pertama aku berkunjung ke tanah Thailand dan sebelum kesini aku teringatkan cerita-cerita hantu yang selalu aku tonton di TV antaranya cerita Nang Nak. Mungkinkah di Thailand begitu banyak hantu yang aku sangkakan? tidak sama sekali kerana bagi aku orang di Phuket Thailand semuanya baik-baik belaka. Jelasnya setiba aku di Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket (Phuket International Airport (HKT)) aku berdepan dengan ramai warga Malaysia yang bekerja sebagai pegawai imigresen disitu. Aku ni dah la tak berapa pandai berbahasa inggeris bila sampai di gate masuk tu aku ditanya oleh pegawai berkenaan mula-mula ingat dia speking london dengan aku dan aku macam blur sikit, rupa-rupanya dia cakap melayu je dengan loghat Kelantan membuat aku sedikit keliru sama ada mereka cakap BI atau cakap BM dengan aku haha, itu semua tak penting yang penting mereka baik dan peramah dan juga menjaga kebajikan kami disana.

Sempat bergambar di Terminal LCCT Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.  Menaiki pesawat Airasia ke Phuket memang berbaloi dengan tambang murah kini semua orang boleh melancong.

 

Percutian ini telah lama dirancang boleh dikatakan hampir 7 bulan jugalah perancangan dibuat selepas membeli tiket penerbangan Airasia dengan harga promosi waktu itu hanya RM132 (Pergi-Balik). Segalanya dibawah agent pelancongan Powerful Travel & Tours Sdn Bhd (Tel: 603-62727168 or 03-21421136) yang dibeli sewaktu Matta Fair bulan 3 dulu. Kami ambil pakej ke Pulau Phi-Phi dan Free & Easy je sebab nak budget duit.  Disini kadar penukaran wang adalah ? Thai baht dan anggaran ?10 bersamaan RM1.00. Memang nampak banyak tapi harga barangan disini lebih kurang sama je dengan harga di Malaysia tetapi bagi aku di Phuket harganya lebih murah berbanding negara-negara asia yang pernah aku kunjung sebelum ni.

 

Cantiknya ciptaan Ilahi ini – Pulau-pulau sekitar Phuket yang aku rakam semasa dalam pesawat.

 

Sempat bergambar di pintu keluar lapangan terbang Phuket semasa menunggu tour guide kami.

 

Satu-satunya Masjid yang aku jumpa disekitar Patong Beach. Kalau nak cari makanan halal datang lah sini.

 

Sebut pasal makanan halal disini agak susah sikit nak cari makanan halal, bukan tak ada tapi susah. Pekej yang kami beli semasa di Kuala Lumpur ni tidak menyediakan makanan Halal tetapi mereka sediakan makanan seperti sayur-sayuran (Pork Free) huh.. siapa yang nak kan makanan makanan Pork Free ? terpaksalah kami bawa Maggie dan Mee Sedap berpeket-peket kat Phuket ni kalau tak mati kelaparan lah 4 hari 3 malam kat sini kan.. Kalau ke sini aku sarankan kepada yang sesiapa nak cari makanan Halal bolehlah pergi disekitar masjid sebab disini ramai orang islam dan ada beberapa kedai islam yang menjual makanan halal.

 

Dah mana pun pekerja 7-Eleven memang tak sah kalau tak pergi melawat 7-Eleven kat Phuket kan haha.. sempat shopping Mineral water, coke, dan coklat.. jangan terkejut coklat kat sini ada yang diimport dari Kuala Lumpur dan banyak makanan halal juga dijual kat 7-Eleven Phuket, cuma burger tu jangan cakaplah tu burger babi haha..

 

Hari pertama kami sekadar jalan-jalan pusing Patong Beach dan melawat bandar Phuket. Banyak lagi aktiviti menarik yang kami pergi pada hari pertama. Tunggu dalam entry seterusnya ya. :)

 

Homestay Kampung Perigi Acheh, Pasir Gudang, Johor Bahru

Pernahkah anda teringin nak pergi bercuti ke kampung atau pernah nak merasa makan masakan kampung yang asli?..  inilah masanya!. Mungkin bagi sesetengah orang mereka tidak suka suasana kampung halaman, bahkan mereka yang berasal dari kampung sendiri mahu hidup dalam hiruk pikuk kota yang sesak dan semakin kekurangan oksigen ini. Apa nak jadi dengan mereka semua ni ermmm perkara itu tidak mungkin berlaku bagi diri aku kerana aku yang lahir di Kuala Lumpur dan kampung aku juga di Kuala Lumpur nak sekali lari dari suasana bising dibandar dan nak hidup dalam suasana kampung yang aman permai.

Pernah suatu ketika, aku meroyan nak pergi dan ikut kawan-kawan beraya dikampung halaman mereka. Yelah aku “City boy” ni mana pernah merasa mandi sungai, panjat pokok kelapa, mengait buah langsat, memancing, menjala dan macam-macam lagi kita boleh buat dikampung. Semasa program ekspidisi bersama media di Karnival Layang-layang Sedunia tempoh hari, kami berkesempatan untuk pergi melawat ke perkampungan Homestay Kampung Perigi Acheh, Pasir Gudang, Johor Bahru bersama-sama pelayang yang mengambil bahagian. Untuk pengetahuan semua, Homestay Kampung Perigi Acheh diusahakan bersama-sama dengan Majlis Perbandaran Pasir Gudang dan sekiranya berminat untuk bermalam disini bolehlah menghubungi pihak majlis perpandaran di mppg@johor.gov.my

Bukan senang untuk aku pergi dan berpeluang untuk bersama mereka ni, jadi aku gunakan kesempatan ini untuk bercuti dan merasai sendiri suasana kampung nelayan yang aku idam-idamkan selama ini. Kali pertama menjejakkan kaki ke perkampungan ini aku sudah merasa seperti disambut bagai diraja. Semua orang kampung disini baik-baik dan peramah belaka. Inilah sifat orang kampung di Malaysia, semua tetamu tak kira pelancong dalam negeri mahupun orang luar negara disambut dengan penuh mesra dan senyuman. Itulah yang kira harapkan kepada semua pengusaha homestay di Malaysia dan wajar mencontohi warga Homestay Kampung Perigi Acheh ni.

Semasa program lawatan sehari ni, aku dapat belajar macam-macam permainan orang kampung serta dapat makan makanan yang sedap-sedap dan fresh lagi. Memang rugi kalau sesiapa yang tidak mencubanya maklumlah dapat makan free siapa tak nak kan haha.. Di Homestay Kampung Perigi Acheh korang boleh buat macam-macam aktiviti dan disini disediakan perkhidmatan untuk perkhemahan, aktiviti menyusuri Sg. Kopok, mengenali cara hidup masyarakat setempat, merasai pengalaman memancing dan menjala di laut bersama keluarga angkat dan macam-macam lagi. Harga untuk bermalam dan merasai pengalaman ini tidaklah semahal mana pun kerana harganya amat berpatutan sekali. Jadi kepada sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi alamat dan talian dibawah.

 

Info Homestay Kampung Perigi Acheh

[mappress mapid="18"]

Alamat
Tanjung Langsat
81700 Pasir Gudang , Johor Bahru
Johor, Malaysia

Hubungi untuk maklumat lanjut
012-828 2108 / 019-603 0019

 

 

Perkampungan nelayan Homestay Kampung Perigi Acheh, Pasir Gudang, Johor Bahru.

 

Makanan yang dihidangkan memang fresh.. pilih saja nak yang mana..

 

Demo membuat kuih hijau ni oleh penduduk kampung.. kuih apa ni ye lupa pula namanya.. tapi sedap..

 

Tempeyek kacang dan ikan bilis.. pertama kali aku cuma masak tempeyek.. sedap tau..

 

Jangan ingat kita orang melayu tapi pandai anyam ketupat.. haha tengok pelayang dari China ni sedaya upaya belajar cara mengayam ketupat supaya boleh dipamerkan dinegara mereka nanti

 

Permainan tradisional

 

Permainan tradisional

 

Permainan tradisional

 

Permainan tradisional

 

Seni memarut kelapa oleh penduduk kampung..

 

Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang

Festival Layang-Layang Sedunia (World Kites Festival) yang ke 16 telah pun berjaya dilaksanakan baru-baru ni bertempat di Bukit Layang-Layang Pasir Gudang Johor. Festival yang mengumpulkan pelayang-pelayang dan peminat dari dalam negeri dan dunia ini telah menjadi satu tarikan bagi negeri Johor sendiri dan telah menjadi salah satu program dalam kalender Tourism Malaysia dan Tourism Johor khususnya.  Karnival yang telah berjaya melakar nama dipersada dunia ini menaikkan lagi nama Johor dengan mengadakan Festival Layang-Layang Sedunia setiap tahun dan tahun ini adalah tahun yang ke 16.

Ini adalah kali pertama aku mengikuti rombongan bersama wartawan anjuran pihak Tourism Malaysia menyaksikan sendiri pengalaman bersama pelayang-pelayang menaikkan layang-layang dan wau ciptaan mereka. Memang terpegun sekejap melihat pelbagai layang-layang yang besar dan memukau mata memandang. Ada yang sekecil layang kanak-kanak dan ada yang sebesar gergasi serta berwarna-warni.

Pada tahun ini tercatat rekod Malaysia (Malaysia Book Of Records) dengan menerbangkan lebih kurang 3000 layang-layang sumbangan pihak KFC Malaysia kepada sekolah-sekolah seluruh Johor yang mengambil bahagian. Rekod ini telah berjaya dicipta oleh kanak-kanak dari sekolah terbabit yang berusaha bersungguh-sungguh menerbangkan layang-layang yang disumbangkan. Memang seronok melihat aksi kanak-kanak apabila bermain layang-layang, teringat semasa zaman kita kecil dulu. Terasa ingin sekali bermain bersama mereka pada ketika itu.

Pada tahun ini suasa di Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang begitu meriah dengan kehadiran ramai penonton yang berpusu-pusu untuk menyaksikan layangan kanvas di angkasa, ada yang datang dari utara tanahair dan ada yang datang dari negara jiran iaitu dari Indonesia dan Singapura. Bagi mereka kepuasan melihat dari mata kasar lebih puas dari menonton dikaca television. Ini menunjukkan Karnival ini berjaya menarik minat penonton dan pelancong asing melancong ke negara kita yang aman dan permai ini.

Malangnya pada tahun ini cuasa tidak begitu mengizinkan kerana hari hujan dan tiada angin. Perkara ini tidak mematahkan semangat pelayang dan mereka begitu rajin dan berusana untuk menerbangkan layang-layang ciptaan negara masing-masing bagi tidak menghampakan penonton yang hadir. Itulah semagat pelayang yang dapat saya lihat sewaktu dalam ekspidisi ini, tahniah diucapkan kepada pelayang semua yang bersungguh-sungguh menjayakan karnival pada kali ini.

Tahniah kepada Tourism Johor kerana menjadikan karnival ini sebagai salah satu aktiviti pelancongan kepada pelancong yang datang ke Johor. Terima kasih juga kepada Tourism Malaysia yang sudi menjemput saya berkampung selama 3 hari 2 malam disini. Semoga anda semua terus maju jaya dan wujudkan lagi pelbagai aktiviti menarik dimasa akan datang.

Jom tengok gambar-gambar yang saya rakam semasa di Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang baru-baru ini. Maaf gambar saya tak cantik..

 

 

 

Muzium Layang-Layang Pasir Gudang

Muzium Layang-Layang Pasir Gudang sebuah muzium yang menyimpan pelbagai koleksi Wau dan Layang-layang dalam dan luar negara dan juga pertama di Malaysia. Muzium ini telah dibina pada 9hb Februari 2002 semasa Karnival Layang-layang Pasir Gudang yang ke-7. Muzium ini terletak berdekatang dengan Bukit Layang-Layang, Taman Bandar, Pasir Gudang Johor dan dibuka untuk lawatan orang ramai setiap hari.

Baru-baru ni aku sempat melawat muzium ni semasa Karnival Layang-Layang Pasir Gudang Kali ke 16. Aku memang tertarik nak masuk muzium ni sebab kat sini kita dapat banyak info tentang pembuatan dan koleksi Wau tradisional dan Layang-layang moden. Disini juga menyediakan maklumat tentang kronologi festival layang-layang antarabangsa kepada para pengunjung. Muzium ini mempamerkan lebih kurang 200 wau dan layang-layang yang sebahagiannya  disumbangkan oleh pelayang-pelayang kepada pihak jabatan.

Muzium ini dapat menarik minat orang ramai yang berminat untuk mempelajari seni kehalusan rekaan wau yang unik selain menarik para pelancong dalam dan luar negara untuk melawat negeri Johor. Kepada yang berminat untuk datang ke sini boleh tengok info selanjutnya dibawah :)

 

[mappress mapid="17"]

Alamat:
Kompleks Pusat Bandar,
81700 Pasir Gudang, Johor.
Tel : 07-2513720 Fax.: 07-2515260

Waktu Urusan:
Isnin – Ahad
9.00 AM to 5.00 PM

Tutup pada waktu makan tengah hari:
Isnin – Ahad  (Kecuali Jumaat)
1.00 PM to 2.00 PM
Jumaat
12.30 PM to 02.45 PM

Harga Tiket Masuk:
Dewasa  – RM 2.00 RM3.00
Kanak-kanak (5-12 tahun) – RM 1.00

 

Inilah dia Muzium Layang-Layang Pasir Gudang yang dilengkapi dengan kincir aingin yang digunakan oleh pelayang-pelayang semasa Karnival Layang-Layang Sedunia pada setiap tahun. Muzium ini mempunya 3 tingkat yang dibuka kepada pengunjung dan setiap tingkat mempunyai khazanah dan galeri tersendiri.

Definisi Layang-Layang adalah diertikan sebagai layangan iaitu rangka daripada kayu dan dibaluti dengan kertas atau daun-daun kayu yang boleh diterbangkan dengan tali yang dijadikan aktiviti untuk tujuan tertentu.

 

Wau Kucing yang diiktiraf sebagai wau tradisi Malaysia. Wau Kucing lebih menonjol dan diabadikan dalam pelbagai bentuk, wau kucing lebih sinonim dengan Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) disebabkan ianya menjadi logo korporat syarikat tersebut.  Wau Kucing juga dikatakan berasal dari negeri Kelantan kerana ketika mula diperkenalkan sekitar tahun 1967, kebanyakan pelayang dari negeri-negeri lain tidak mengenali dan tidak tahu cara membuat Wau Kucing dan mereka terpaksa pergi ke Kelantan untuk belajar cara-cara membuat wau tersebut.

Mengenai rekabentuknya, ianya dipercayai berdasarkan seekor kucing yang sedang duduk dari pandangan belakang bermula dari bahagian kepala, diikuti bahagian badan kucing dan seterusnya bahagian ekor kucing. Jika diterbalikkan pula kelihatan bahagian ekor wau tersebut seperti muka seekor kucing yang dipangang dari arah hadapan. Antara keistimewaan utama Wau Kucing ialah busurnya yang dapat mengeluarkan bunyu yang nyaring seperti kucing.
Berkenaan dengan motif ukiran sobek yang digunakan pada Wau Kucing ini, tidak dapat banyak perbezaan dengan wau tradisional Melayu yang lain kerana ianya masih lagi menggunakan motif bunga dan tumbuh-tumbuhan.

 

Wau Bulan – Pada asalnya Wau Bulan lebih dikenali di negeri Pantai Timur terutama di Kelantan. Oleh kerana Wau Bulan sangat terkenal bukan sahaja di Malaysia malahan di peringkat antarabangsa, Majlis Pelayang Malaysia telah mengiktiraf Wau Bulan sebagai salah satu daripada wau tradisi Malaysia selain Wau Kucing dan Wau Jala Budi.

Wau Bulan dikatakan berasal dari empayar Sri Wijaya. Ianya lahir sebagai lambang penyatuan semula empayar Sri Wijaya oleh Dewa Muda. Sebelum melakukan serangan, Dewa Muda telah melakukan pertapaan untuk mendapatkan ilmu kebatinan dan setelah selesai, beliau keluar dari pertapaan dengan membawa rangka Wau Bulan yang pada pendapat beliau ianya merupakan peta penyerangan dan penaklukan semula empayar tersebut.

Sewaktu melancarkan serangan, Dewa Muda menjadikan Wau Bulan sebagai panduan bagi menentukan lokasi yang sesuai untuk ditakluki. Serangan akan dilakukan ke tempat di mana wau bulan yang telah dilepaskan tersebut jatuh. Jika penaklukan tersebut berjaya, maka satu pesta akan diadakan dengan menaikkan Wau Bulan tersebut.

Penggunaan istilah Layang-Layang di Malaysia

Sejarah Asal Usul Layang-Layang di Peringkat Dunia

Wau Kucing

Wau Daun Atau Wau Barat

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Koleksi Wau Dan Layang-Layang

 

Tuaran Crocodile Farm – Sabah Malaysia

Pernah anda semua melihat buaya?… kalau nak tengok pun mestilah pergi kat Zoo kan, sebab bukan senang nak jumpa buaya di sungai-sungai negara kita lagi. Sungai sekarang pun dah banyak pencemaran dan buaya-buaya ni pun dah malas nak duduk kat sungai. Sekiranya anda berada di Tuaran, Sabah, jangan lupa untuk singgah ke Tuaran Crocodile Farm. Di sini terdapat banyak buaya-buaya dari pelbagai spesies yang di jaga dan di pamerkan. Pusat pameran dan penjagaan buaya ini dibuka setiap hari dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang. Anda juga boleh menyaksikan persembahan buaya setiap hari Isnin hingga Sabtu jam 11.00 pagi dan 3 petang. Apa yang menarik disini anda tidak perlu ke tempat lain untuk menyaksikan persembahan tradisional masyarakat Sabah kerana di pusat ini juga menghidangkan persembahan kepada para pengunjung setiap hari dari jam 11.3o pagi hingga 3.30 petang .

Taman Buaya Tuaran ini di asaskan oleh Mr. Chai atau lebih dikenali sebagai Mr. Crocodile telah lebih dari 50 tahun bergiat dalam penternakkan buaya dan kini beliau memiliki 3 taman buaya terbesar di Malaysia iaitu di Tuaran, Sandakan dan Langkawi. Pusat penjagaan buaya ini kini menternak lebih dari 3,000 anak buaya setiap tahun. Kalau ke Taman Buaya Tuaran ini kita dapat lihat memang banyak spesies buaya yang ada.

Buaya Tembaga yang dijumpai di perairan Sabah turut di pamerkan di gallery buaya disini. Terdapat banyak buaya-buaya yang telah mati diawetkan dan dijadikan bahan pameran untuk para pelancong. Haha aku smackdown buaya tembaga ni dengan mudah je.. haha ye lah sebab dah mati cuba kalau ia masih hidup, aku dulu yang cabut lari haha..

Untuk pengetahuan korang, buaya tembaga ini berumur 60 tahun semasa ianya di bunuh di perairan sungai Kinabatangan, Sandakan. Buaya tembaga jantan ini telah menelan seorang warga kampung dan telah dibunuh pada tahun 2003. Di anggarkan berat buaya ini semasa hidupnya mencecah 2280 pound dan berukuran 19 kaki.

Harga tiket masuk ke Taman Buaya Tuaran adalah seperti berikut :

Dewasa : RM10.00

Kanak-Kanak (4-12 tahun) – RM5.00

Di pintu masuk ke Taman Buaya Tuaran ni terdapat kedai-kedai yang menjual barangan seperti beg kulit buaya, telur buaya, minyak urut buaya dan bermacam

Disini juga terdapat hidupan lain seperti ikan, kancil, rusa, dan banyak lagi. Sambil tengok buaya boleh juga kita kenal dengan binatang-binatang lain disini.

Buaya Africa atau nama saintifiknya Crocodylus Niloticus berjantina betina turut dipamerkan disini.

Pengunjung dibenarkan memberi makanan kepada buaya didalam sangkar, dan harga setiap ketul ayam dikenakan RM2.00. Jangan ingat buaya kat sini semuanya kekenyangan ye.. pantang kita campak makanan mesti terus ngapp.. kalaulah aku terjatuh dalam sangkar ni gerenti licin dikerjakan sang buaya tu haha..

Buaya-buaya dalam sangkat yang sangat kelaparan. Merasa juga aku tengok macam mana buaya makan..

Lihat perut buaya tu aku agak dia dah makan seekor kambing kot.. besar semacam je.. ntah-ntah ada orang dalam perut buaya tu haha..

Jangan disangka air yang tenang tak ada buaya ye.. buaya ni dah ready nak ngapp ayam ..

Buaya tembaga banyak terdapat di sini. Iklim di Malaysia menjadikan buaya senang hidup dan membesar disini. Sihat-sihat sungguh buaya disini kan.. dan pihak pengurusan taman buaya ni tak kedekut bagi makan.. tengok sajalah badan buaya tu.. obess betul.. haha

Burung unta pun ada.. aku sebenarnya takut ngan burung unta ni.. haha kelakarkan.. kat sini korang boleh bagi makan kat binatang-binatang yang ada..

Ikan keli diternak didalam sangkat.. perhhh banyak gila ikan keli kat sini.. sedap tu kalau masak lemak haha..

Ikan Carp dalam kolam.. banyak kan.. boleh bagi makan lagi..

Buaya-buaya yang telah diawetkan dipamer untuk tontonan pelawat. Macam-macam gaya ada haha ini buaya yang diawetkan menjadi seekor peninju.. nak jadi Sapok Biki kot buaya-buaya ni..

Anak-anak buaya yang telah diawetkan..

Tak rugi kalau ke Taman Buaya Tuaran ni sebab dengan bayaran RM10.00 korang bukan setakat boleh tengok buaya dalam sangkar  tapi korang juga dapat tengok persembahan buaya dan tarian kebudayaan disini. Persembahan buaya memang sangat menarik banyak aksi-aksi lucu dari buaya itu yang korang boleh tengok sendiri.

Buaya ni telah bersedia untuk membuat persembahan tarian lagu “Sayang Kinabalu” ..

Buaya-buaya kat sini pun gosok gigi tau.. sebab tulah gigi buaya kat sini semua putih-putih belaka.. haha

Amboi cikabang sorang ni.. kemain lagi relex kat atas badan buaya tu yek.. sekali dia ngapp.. kita semua nggeeeppp.. AMARAN : persembahan buaya ni dari golongan mereka yang pro saja.. jangan pepandai nak try kat rumah ye..

Cikabang ni mencium buaya yang telah dijinakkan.. jinak-jinak buaya tu takut juga aku.. rasanya buaya-buaya kat sini semua dah kena pukau kot.. haha tengok steady je abang tu comolot..

Disini juga terdapat persembahan kebudayaan masyarakat Sabah. Lepas tengok persembahan buaya korang boleh tengok persembahan kebudayaan pulak.. memang berbaloi lah kalau kesini

Abang-abang dan kakak-kakak kebudayaan menarikan tarian buluh.. siapa nak cuba boleh cuba.. FOC je..

Sebelum balik ambil dulu gambar kenang-kenangan dengan penari-penari ni.. hhhiiiihhaaaa…

Masa nak balik aku tengok ada seekor ular sawa.. kita boleh ambil gambar dengan bayaran RM1.00 je.. eeeee geli-geliman aku pegang ular berbisa ni.. tapi best.. :)

Destinasi Pelancongan : Sabah Tea Garden

Pernah minum SABAH TEA yang enak tu?.. kalau korang semua nak tahu kat rumah aku ni memang kami semua minum Sabah Tea kerana ianya bukan sekadar sedap dan menyelerakan bahkan ianya juga dapat menjadikan badan kita sangat bertenaga dan cergas.  Orang kata minum air coklat panas ketika sakit, tapi minum teh sepanjang masa..

Kalau ke Ranau jangan la tak singgah ke Sabah Tea Garden ni.. sebab suasana kat sini memang tenang dan sejuk dan sesuai untuk beriadah bersama keluarga. Sabah Tea Garden terletak di KM17, Jalan Ranau/Sandakan, Kg. Nalapak,89309, Ranau. Sabah, perjalanan sekiranya memandu secara berhemah mengambil masa lebih kurang 3 jam dari Kota Kinabalu. Sabah Tea Garden dibuka untuk lawatan orang ramai setiap hari dari 8.00 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari cuti umum. Masuk adalah percuma tetapi untuk lawatan ke kilang teh dan tour guide dikenakan bayaran RM10.00 dan RM30.00 (dengan makan tengah hari)

Teh yang di tanam disini mengunakan bahan-bahan organik yang tidak tercemar kepada alam sekitar. Jadi teh yang dihasilkan sangat bermutu tinggi dan dijamin kebersihannya. Disini korang boleh menikmati pemandangan ladang teh yang sangat luas terbentang dan sambil tu boleh menikmati hidangan teh yang baru dipetik dan masih fresh lagi.. Aku suka sangat biskut Tea Bites dan Teh Nalapak (Teh tarik tiga lapis).. memang unik dan sangat menyelerakan.

Terdapat juga kedai menjual barangan cendera mata dan Sabah Tea yang telah dipek untuk dibeli dan dibawa pulang. Dan harga jualan disini sangat murah berbanding dibeli di Kuala Lumpur atau di tempat lain.

Kenangan yang tak akan aku lupakan semasa berada di ladang Sabah Tea.

Kilang yang memproses dan membungkus Sabah Tea untuk di ekspot ke dalam negara dan luar negara. Malang sekali aku sampai lambat dan kilang pun dah nak tutup :( tak apalah lain kali kalau ke Ranau aku pasti akan ke sini lagi :)

Welcome to Sabah Tea Garden .. memang sesuai untuk beriadah bersama keluarga dan pasangan. Disini juga terdapat tempat penginapan dengan harga yang amat murah sekali.

Banyak sungguh pingat dan cenderamata yang mereka dapat.. tahniah .. :)

Biskut Tea Bites .. inilah kegemaran aku.. memang bestlah kalau cicah dengan Teh ‘o’ Sabah Tea .. Terbaiikkkk

Suka sangat botol ni.. untuk pengetahuan botol ni di lukis menjadi seperti seorang wanita berpakaian etnik di Sabah.

Pelbagai jenis teh dijual dengan harga yang murah..

Kakak aku berkenan dengan teh ni..

Selain teh, disini juga menjual Kopi “O” ..

jangan ingat teh hanya untuk biskut dan minuman je.. teh Sabah juga boleh dijadikan coklat tau..

Ladang teh yang terbentang luas menenangkan jiwa yang lara.. layan jiwang kat sini best gak kan..

Teh Tarik Pandan ni memang sedap..aik kakak aku ni berangan nak jadi duta Sabah Tea la tuh haha..

Teh Tarik Nalapak atau teh tarik tiga lapis ni memang layan lah.. sedap sangat..

Singgah Sebentar Di Jambatan Tamparuli, Sabah

Pak pak kang ku doh, Sumunsui doh jambatan, Jambatan doh Tamparuli, Bakasut tinggi oku… itulah dia antara lirik lagu Jambatan Tamparuli yang dinyanyikan oleh Justin Lusah sekitar tahun 1970 yang popular didalam masyarakat “Kadazandusun”. Lagu ini jugalah yang telah mempopularkan kawasan Tamparuli dan kini dijadikan sebagai tempat yang patut dilawati ketika berada di Sabah. Memang rugi kalau tidak singgah ke Jambatan Tamparuli ni, kalau ke sini korang boleh beli bermacam-macam sayur dan aneka juadah kuih muih yang enak dibuat oleh penduduk disekitarnya.

Menarik juga kalau kita nak tahu sejarah Tamparuli ni dan ada juga bermacam-macam mitos yang disampaikan oleh penduduk. Tetapi antara yang menarik adalah nama Tamparuli ini berasal dari perkataan orang Brunei iaitu “ditampar oleh air” dimana pada zaman dulu semasa pedagang-pedagang Brunei datang ke sini mereka tidak dapat naik ke hulu akibat air sungai yang tersangatlah deras, jadi dengan nama “ditampar oleh air” itu disingkatkan dan jadilah “Tamparuli” .. macam tulah ceritanya sejarah nama Tamparuli ni diambil kalau korang nak tahu..

Mitos yang diceritakan oleh penduduk setempat pula cakap suatu ketika dulu ada seorang perempuan yang tersangat cantik dan pandai menyanyi diculik dan dimasukkan ke dalam sebuah tempayan yang dikenali sebagai “Tajau”. Menurut mitos kalau nak jambatan kukuh berdiri perlu mengorbankan satu nyawa sebagai penguat. “Tajau” itu diletakkan di tiang pertama Jambatan Tamparuli bagi mengugukuhkan lagi jambatan tersebut. Sehingga kehari ini mitos tersebut masih lagi diceritakan dan kita lihatlah sendiri Jambatan Tamparuli kian teguh berdiri walaupun usianya dah berpuluh tahun.

Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..