Project Alpha 2 – Official Launch

Hari ini berlangsungnya pelancaran Project Alpha siri kedua di e@Curve Mutiara Damansara. Best betul bila PA2 ini telah dilancarkan dan tak sabar nak menonton tayangan video para blogger terpilih ni kat http://projectalpha.com.my/. Yang bestnya tadi dapat jumpa kesemua PA2 blogger iaitu KY, Si leser Azwan Ali , Niki, Ninie Ahmad,  Cheesie, Shaolin Tiger dan Joe Lee (Klubbkidd). Aku tak berapa kenal sangat dengan PA2 ni tapi yang bestnya juga Mr. Timothy Tiah (founder Nuffnang) sendiri yang perkenalkan kat aku kesemua blogger PA2 ni… thanks Mr. Timothy Tiah , walaupun dia bz melayan tetamu lain dia tetap ingat juga kat aku..

Apa-apa pun terima kasih la kepada sponsor yang aku tegur tadi dari Mas Airlines dan P1 W1Max… tanpa mereka tak adalah event besar macam ni kan…

Mr. Timothy Tiah, Redmummy.com dan aku … huhu kak red nampak Vogue malam ni  cayalahh..

Amboi-amboi-amboi… abang azwan ali, nampak je gedik tapi baik tau… aku salut la kat dia.. sanggup duduk makan bersila sambil layan peminat blognya..

Redmummy.com dan Sirman … pasangan romantik lah mereka berdua ni… best..best..best..

ntah apa yang blogger PA1 tu tengok ye… maybe dia tengok blog diorang kot?…

Aksi senget PA1 dan PA2 .. kelakarlah diorang ni.. macam-macam ragam..

Aku dan JojoStruys… tak sangka dia masih ingat kat aku dan alice..

Alice dan Jojo Struys.. ermmm kalau korang tanya aku siapa lagi cantik.. aku akan cakap.. mestilah awek aku Alice yang lagi cantik hehehehe.. jangan marah ye Jojo.. :P

Kak Ninie Ahmad yang mesra bersama Alice… cantikkan badan dia bak kata Alice… hai Alice.. kalau nak badan macam kak Ninie Ahmad ni kenalah berYoga hari-hari…

Aku dan Kak Ninie Ahmad. Memula masa aku nak cakap kat dia yang aku nak ambil gambar, Ninie Ahmad cakap dia suruh aku buat Yoga.. hehehe ada ke patut… abis nanti lemak-lemak kesayangan aku ni hilang kak hehehehe… pastu aku cakap dekat kak Ninie Ahmad cuba dia buat aksi yoga yang dia angkat Jojo tu… tapi cuba angkat aku pulak hehehe..

Joe Lee (Klubbkidd) dan aku… aku memang selalu baca Twitter joe ni sebab banyak info tentang artis kat twitter dia..

Walaupun letih tapi Joe Lee (Klubbkidd) tetap melayan aku dan alice.. cayalah bro..

Apakah ini?… ermmmm mungkin ini produk terbaru Adidas semperna world cup nanti kot..?..

bro Jai dan isteri bersama budiey

P1 Lab Day Bersama Blogger

Pada 6 April 2010 hari tu aku dijemput oleh P1W1MAX untuk menghadiri satu program iaitu P1 Lab Day bersama blogger di PacketHub HQ. Program ini telah dihostkan oleh P1W1MAX bersama F-Secure dan MCMC Malaysia untuk membawa kami melawat F-Secure anti-virus lab dan menerangkan dan membincangkan isu-isu berkaitan radiation dan kesaannya terhadap alam sekitar oleh MCMC. Program macam ni memang bagus dan aku amat suka sebab dapat belajar banyak benda.

Antara blogger yang datang dan dijemput untuk menjayakan program ini adalah @philipkhor @mohdzaid @ericswgoh @cincauhangus @scamboy @zorocaster @tianchad @bboyrice dan harap-harap lebih ramai lagi blogger yang berminat untuk join program macam ni dimasa akan datang. Program ni mula pukul 2.00 petang dan kami berangkat dari PacketHub ke pejabat F-Secure Malaysia di South Bangsar menaiki P1 VVIP Bus… wahhh P1 pun ada VIP Bus tau.. cayalah..

Tujuan kami ke F-Secure ni adalah untuk membuat lawatan ke makmal anti-virus ni,.. memang best lah tempat ni.. sampai je kat pejabat F-Secure ni macam tak percaya?.. tengok nih..

Apa itu F-Secure?… antivirus lah..

Kawasan dan tempat pekerjanya yang luas dan selesa.. aku yang kerja helpdesk ni pun tak sehebat F-Secure ni tau.. sorang pakai 3 PC… dan setiap pc tu adalah function-functionnya.. diorang ni lah yang akan menganalisa, mengkaji, mengesan, memulihkan, membersih, menghapuskan segala virus yang ada dialam maya ni… F-Secure merupakan salah satu antivirus yang paling popular sekarang ni. Korang nampak tak TV kat atas tu?… haaa jangan korang ingat pekerja mereka ni tak bekerja dan tengok tv pulak,.. tapi TV tu fungsinya adalah memaparkan virus-virus yang wujud dan telah dihapuskan diseluruh dunia.. yang bestnya kalau korang on kan bluetooth laptop atau hp korang.. system pada screen TV berwarna biru tu akan mengesan kot-kot ada virus dalam laptop atau hp korang tu.. canggihkan..

Wahhh kemain tekun lagi para blogger mendengar taklimat oleh F-Secure tentang antivirus mereka..

Selepas membuat lawatan di pejabat F-Secure kami diberikan penerangan berkenaan P1 Netsecure dan CD yang mengandungi license selama setahun.

Penerangan dibuat oleh Mr. Bryan (Account Service Manager) dari F-Secure. Untuk pengetahuan korang P1 Netsecure ini mengandungi Anti-virus, Anti-spyware, Firewall, Spam filter dan Parental Control, semuanya dalam satu. Ciri-ciri ini termasuklah membuat protection segera terhadap segala new threats, viruses, worms dan spyware. Menghalang komputer anda dari serangan hackers. Membersihkan email dari Spam dan phishing. Mengawal anak anda dari melayari laman web lucah, judi dan lain-lain. Dalam masa yang sama Mr. Bryan menunjukkan demo P1 Netsecure ni dan ianya terbukti sangat pantas dan berkesan serta mudah digunakan. Sekiranya berminat boleh cek harga kat sini.. http://www.p1.com.my/secure/plans.aspx

-

Key Features
Anti-virus
detects and stops malware received through emails,
removeable data storage, or downloaded from the internet.
Anti-spyware
Detects and removes spyware from your computers.
Firewall
Protects your computer against hackers.
Spam filter
Helps you stay free from spam email and phising attempts.
Parental control
Control your internet settings to protect your children from accessing
inappropriate web content. This function allows you to set different
profiles for children of different ages, create whitelists and blacklists
and even establish time limit for internet access. 

-

@Chongck hujung kanan… adalah orang P1 yang sangat baik dan dialah yang menjemput aku untuk menghadiri program P1 Lab day ini….

Sebelum balik semula ke PacketHub, kami dibawa melawat ke bilik rehat pekerja-pekerja F-Secure ini… kalau korang nak tau kat bilik ni macam-macam ada, ada pool tablel, PS3, Wii, dan macam-macam minuman dalam cooler yang disediakan.. ambil je nak apa… perrrhhh.. kan best kalau dapat kerja kat sini.. :)

Selepas dari melawat F-Secure, kami menaiki semula bus Vip P1 ke PacketHub dan disini ada taklimat berkenaan radiaksi oleh MCMC banyak info yang diterangkan dalam taklimat ni.. dan penceramah yang terlibat adalah seperti berikut..

- Tuan Hj Ismail Haron, (VP Of Corporate Office, Packet One Network  (M) Sdn. Bhd.

- En Mohd Ali Hanafiah ( Senior Director, Technology Standard & Network. SKMM)

- Dr. Wan Saffiey Wan Abdullah (Pengurus Kumpulan Radiaksi Tidak Mengion (NIR). Bahagian Keselamatan Sinaran, Agensi Nuklear Malaysia.

- Dr Vany, Kementerian Kesihatan Malaysia

hehehe nilah member-member aku sebelah aku @tianchad, @philipkhor dan Jennifer (P1)

My Favourite Surfing Spot

Internet adalah satu medium untuk aku berkomunikasi dan berinteraksi dengan dunia luar, aku tak boleh hidup kalau tanpa internet walaupun sesaat. Ya memang betul aku tak boleh hidup tanpa internet, ada orang tak boleh hidup kalau tak makan.., internet sudah menjadi kemestian setiap orang tak kira muda ataupun tua. Mak aku pun pengguna internet tau.. sebut saja Facebook, Twitter .. semua dia layan.. tak caya cuba jadi kawan dia kat Facebook dan tengok game Farmville dia.. huh kalah korang punya level.. hehehe.

Bagi sesetengah orang “My Favourite Surfing Spot” untuk melayari internet dekat rumah, pejabat, cafe, tempat awam, shopping complex dan lain-lain.. sama macam aku gak.. tempat yang paling aku suka untuk melayari internet adalah di rumah, tapi yang paling best adalah ditempat kerja. Sebab apa?.. sebab kat tempat kerja aku ada spot baikkk punye untuk berinternet. Huhu.. bukan apa kat office ni ada member pakai P1 W1MAX .. Walaupun aku bekerja ditingkat 4 dibangunan 20 tingkat tapi rangkaian P1 W1MAX tetap pantas dan lancar. Tak pernah lagi sangkut-sangkut dan terputus talian.. sebab tu aku sangat teruja bila berinternet di office. Memang aku kerjakan hari-hari internet P1 W1MAX kawan aku tu hihi…

Banyak review dan komen yang aku baca di Twitter pasal P1 W1MAX ni. Semuanya yang bagus-bagus.. sebab memang bagus pun.. aku ingat lepas ni aku nak POTONG line “Screamyx” rumah aku tu lah.. dan nak bertukar nak pakai P1 W1MAX pulak lepas nih.. siapa kata guna broadband tak pantas.. sebab aku dah cuba lah aku nak POTONG. hehehe POTONG jangan tak POTONG…Tambahan pula sekarang P1 W1MAX telah keluarkan Modem terbarunya iaitu WIGGY revolusi modem mobile terbaru, lagi kecil dan sangat mudah dibawa kemana saja, yang bestnya download speed boleh capai sehingga 10mbps dan hanya RM149 sebulan… wahhh sangat berpatutan dan sesuai untuk blogger yang kaki internet macam aku nih.. tapi kalau nak info lanjut boleh semak di http://www.p1.com.my/wimax/overview_ref.aspx

P1 WIGGY USB Modem... kecil-kecil cili padi... sudah cuba pasti nak pakai lagi... hhehe

Inilah SPOT AREA aku berinternet dikala tiada kerja.. harap-harap bos aku tak nampak lah kalau tak lepas ni tak boleh main internet lagi hehehehe... Ini P1 W1MAX kawan aku.. huhu lepas ni aku nak pakai P1 W1MAX terus lah... CayalahHHh!

5 Perkara yang best sangat tentang P1 W1MAX nih??..

1) Spot area dia sangat meluas… ceruk mana pun ada connection…

2) Rangkaian yang tiada sempadan.. maknanya kestabilan line dan connection P1 W1MAX sangat puas hati

3) Mudah alih.. boleh dibawa kemana saja.. dalam toilet pun boleh.. dan Tanpa talian telefon FIX Line…

4) Murah dan berpatutan..

5) Plug & Play .. yang ni aku paling suka sebab senang..

Untuk pengetahuan semua P1 adalah penaja untuk Project Alpha Season 2 tahun ini, dan antara top blogger yang terlibat seperti KY, Si leser Azwan Ali , Niki, Ninie Ahmad,  Cheesie, Shaolin Tiger dan Joe Lee (Klubbkidd). Jadi jangan tunggu lagi langgan P1 W1MAX dan ikuti siaran Project Alpha Season 2 ini tanpa gangguan. Ingat!! gunakan P1 W1MAX saja tau… heheheh

Untuk tidak ketinggalan, dapatkan info terkini tentang Project Alpha Season 2 ini di www.facebook.com/projectalpha dan http://twitter.com/ProjectAlphaMY atau klik je icon dibawah ni.. ;-)

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS

Best Bits of Project Alpha Season 1

Rasanya semua dah tahu apa itu Project Alpha kan..?.. bagi mereka yang belum tahu apa sebenarnya Project Alpha ni, aku cuba jelaskan serba sedikit tentangnya. Project Alpha merupakan sebuah rancangan TV online pertama di Malaysia yang mengupas isu dan cerita tentang penggiat TOP blogger di Malaysia. Melalui medium ini blogger yang terpilih khasnya dapat beraksi didepan kamera dan menjalani penggambaran tentang perjalanan hidup seharian mereka.

Project Alpha Season 1 telah mendapat penajaan dari Adidas selaku Main Sponsor dan diikuti dengan penajaan lain iaitu Ministry of Sound EUPHORIA (Official Venue Sponsor), RIMMEL London (Official Make Up Sponsor), Sunway (Official Location Sponsor), Hitz.FM (Official Media Sponsor) dan Nuffnang selaku (Official Blog Partner).

Dalam siri pertama Project Alpha ini, seramai 7 orang blogger terkenal tanahair telah mengambil bahagian iaitu sixthseal.com , beautifulnara.com, nicolekiss.blogspot.com, budiey.com, redmummy.com, fourfeetnine.com dan kennysia.com dan dihostkan oleh Jojo Struys yang sanggat comel lote tu..

Aku suka sangat dengan program Project Alpha ni sebab ianya dapat mendekatkan lagi aku dengan blogger-blogger yang boleh aku katakan “Sifu” atau “Guru” dalam bidang blogger ni… diorang bukan calang-calang orang tau… tengok saja visitor yang masuk  ke blog mereka, berpuluh ribu riban orang…, mestilah blog diorang ada keistimewaan tersendiri kalau tak takkan ramai peminat..

Kalau korang nak tahu aku ni salah sorang peminat abangnara dan kak redmummy… tiap kali ada event under Nuffnang mesti aku nak bergambar dengan diorang.. diorang ni ada karisma tersendiri, aku bangga dia orang dah berjaya dengan kerjaya blogger masing-masing.. dan aku jadikan mereka inspirasi aku untuk terus giat dan rajin berblog walaupun aku ni kadang-kadang pemalas nak update blog huhu..

Gambar-gambar bersama Blogger Project Alpha di Astro B.Yond Blogger Night.

Antara episod Project Alpha yang menarik perhatian aku adalah episod menerjah  bersama abangnara dan abang buddy kita tu… huhu yang tak tahannya si abangnara tu tak berani nak naik G-Force kat Sunway Lagoon.. huhu apalah abangnara, tu pun tak berani.. hoho aku ni macam la berani sangatkan.. sorry abangnara aku ni cakap je lebih tapi aku pun cuak gak..

Aku ingat lagi melalui rancangan Project Alpha inilah aku rajin masuk contest, sebab masa Project Alpha season 1 ni menawarkan hadiah yang lumayan sumbangan penaja. Aku tak lepas peluang untuk mengambil bahagian.. siapa tak kenal dengan Mohdzaid.com pantang ada contest mesti nak join.. menang kalah perkara kedua janji aku join.. mana tahu ada rezeki adalah hadiah… untuk contest Project Alpha ni aku menang tempat ke 4 yang menawarkan hadiah yang best-best. (Lihat Entry Ini).

Oh ye kali ni Project Alpha sudah ke siri 2, lebih fresh lebih gempak lebih sensasi lepas ni.. Laman rasmi Project Alpha Season 2 telah pun dirasmikan. Antara top blogger yang terlibat dengan program Project Alpha Season 2 ni adalah KY, Si leser Azwan Ali , Niki, Ninie Ahmad,  Cheesie, Shaolin Tiger dan Joe Lee (Klubbkidd). Wahhhh pastinya lebih KAW kali ni dengan adanya sileser azwan tu hahahaha mesti jadi topik panas nanti… yang aku salut kat brother Azwan Ali sebab dia berani dan dia memang best… huhu tak sabar nak tunggu episod baru yang bakal ditayangkan pada 19-April-2010 nanti..

Untuk tidak ketinggalan, dapatkan info terkini tentang Project Alpha Season 2 ini di www.facebook.com/projectalpha dan http://twitter.com/ProjectAlphaMY atau klik je icon dibawah ni.. ;-)

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS