Meet & Greet Bersama Nico Rosberg & Lewis Hamilton

Minggu lepas memang best, sebabnya diundang ke satu event anjuran PETRONAS di mana dalam event tu aku dan beberapa blogger hebat serta pemenang bertuah dapat berjumpa dan beramah mesra dengan Nico Rosberg dan Lewis Hamilton.

DCIM100GOPRO

Lebih menarik apabila para blogger dan super fan dapat bermain permainan Facebook PETRONAS PRIMAX CHALLENGE di https://www.facebook.com/PETRONASBrands/app_675490522493882 dan 2 peserta yang mendapat markah paling banyak dapat bermain bersama Nico Rosberg dan Lewis Hamilton.  Memang satu pengalaman yang tak dapat dilupakan dan pengalaman yang paling indah. Mana nak dapat pengalaman bertuah ni kat tempat lain kan..

Screen Shot 2014-04-08 at 1.31.03 PM

Dalam masa yang sama para bloggers, super fans dan juga krew diberi peluang untuk bergambar kenang-kenangan bersama Nico Rosberg dan Lewis Hamilton.

DCIM100GOPRO

Acara kemuncak apabila diberi peluang beramah mesra bersama En. Raja Mazhar Mohar Bin Raja Tun Mohar (the head of PETRONAS Customer Experience Department)

DCIM100GOPRO

Dalam sesi ini para bloggers dapat bertanyakan pelbagai soalan dan berkongsi pengalaman dalam penggunaan PETRONAS Fuel dan lubricant. Boleh dikatakan penggunaan minyak dan pelincir PETRONAS dapat menjimat dan menjaga kenderaan. Ini memang pengalaman aku sendiri yang selama ni sentiasa menjadi pilihan nombor 1 menggunakan minyak PETRONAS PRIMAX. Alasan yang terbaik kenapa aku menggunakannya adalah sebab menjimatkan dalam pemanduan, lebih berkuasa dan berprestasi unggul.

Alasan kedua kerana Minyak petrol PETRONAS PRIMAX dan PETRONAS SYNTIUM ini hasil pembangunan daripada teknologi F1. Kiranya macam mana kita tengok teknologi F1 yang canggih tu diserap dalam minyak terbaru ini untuk kenderaan biasa. Jadi dengan rasa enjin yang lebih lancar dan dapat mengubah gaya pemanduan kita dengan lebih selamat. PETRONAS merupakan pengeluar minyak bagi F1 Team yang digunakan untuk Mercedes engines. Lebih banyak R&D untuk enjin baru dan dari segi teknikal

Kualiti dalam PETRONAS PRIMAX ni memang tak dinafikan lagi sebab ianya mempunyai pakej bahan api berbilang fungsi dan memberi tindakan pembakaran yang cekap dalam menurangkan geseran dan mencapai prestasi maksimum.

Memang bestlah dapat berborak-borak santai bersama En. Raja Mazhar Mohar Bin Raja Tun Mohar banyak cerita yang dia kongsikan bersama. Ada juga cadangan yang kami lontarkan antaranya bina lebih banyak drive thru ATM macam kat Kota Damansara dan antara lain supaya meneruskan Coffee Break yang merupakan salah satu inisiatif PETRONAS

Semoga event macam ni dapat diteruskan lagi di masa akan datang supaya lebih banyak input dapat dipelajari. Mana tahu tahun depan PETRONAS akan keluarkan bahan api yang lebih gempak dan lebih power.

Bloggerati Mohd Zaid

Alhamdulillah.. siapa cakap buat blog tak boleh cari duit? boleh.. tak banyak sedikit pun ada.. asalkan tak mudah patah semangat dan sentiasa bersabar. Ni nak bagi tahu kat korang semua yang aku merupakan salah seorang Bloggerati by Nuffnang Malaysia. So kalau ada client atau sesiapa yang nak gunakan khidmat aku dan blog ini bolehlah contact melalui http://bloggeratibynuffnang.com.my/portfolio/mohd-zaid/ atau boleh terus email ke mohdzaid@nuffnang.com

Screen Shot 2014-03-30 at 11.19.59 PM

 

K-POP Dream Concert

안녕하세요. NUFFNANG 말레이시아 내 K-POP 드림 콘서트 이뤄 겐팅 덕분에 -(Hello. Thanks to NUFFNANG and GENTING MALAYSIA make my K-POP Dream Concert come true).

YEY!! terima kasih Nuffnang dan Genting Malaysia kerana membawakan K-POP Dream Concert pada 23 & 24 May 2013 ini jam 8.30pm di Arena of Stars. Ini adalah berita yang sangat baik bagi peminat-peminat K-POP di seluruh dunia khususnya Malaysia kerana pada hari tersebut buat julung kalinya Genting Malaysia membawakan penghibur terhebat daripada Korea Selatan terus secara langsung di Resorts World Genting. Wow memang tak sabar nak melihat sendiri kehebatan artis ternama Korea membuat persembahan disini nanti. Tak payah nak pergi Korea pun tak apa terus ke Genting sahaja kan dekat.. :)

kpopdreams03

Seramai 5 artis tersohor Korea akan beraksi disini nanti antaranya SISTAR, Brown Eyed Girls (B.E.G.), 4Minute, Born To Beat (BtoB) dan G.NA.

Buat julung kalinya kumpulan SISTAR yang dianggotai oleh Hyolyn, Bora, Soyou, dan Dasom akan beraksi pada konsert ini dimana ini merupakan kali pertama mereka membuat persembahan di Malaysia. Kehadiran SISTAR pastinya akan membuatkan semua hati jejaka seperti saya terpesona dengan kelincahan dan gaya sexy mereka yang popular dengan lagu Ma Boy, Loving U, Hot Place, Push Push dan lagu terbaru mereka Gone Not Around Any Longer.

OMG!! jika diberi peluang saya nak sangat ketemu dengan keempat-empat gadis jelita daripada kumpulan SISTAR ni terutamanya Hyorin di RWGenting’s Dream Concert. Kenapa? sebab suka tengok persembahan bertenaga mereka dan kenapa Hyorin? sebab dia sangat cantik dan suka suara dia yang serak-serak basah tu.. fuhhhh boleh cair tau lelaki yang dengar suara dia haha.. Bila dia tarik suara dia perhhhhh memang mengancamlah.. harap sangat dapat jumpa dia satu hari nanti jika diberi peluang… harap Nuffnang dan Genting Malaysia dapat pilih saya sebagai pemenang dan bertemu dengan mereka ya!! :)

4Minute, Wow siapa yang tak kenal mereka bahkan lagu-lagu mereka sering keudara di corong-corong radio seluruh dunia. Kumpulan ini terdiri daripada lima gadis comel iaitu So-hyun, Ji-yoon, Hyun-a, Ga-yoon dan Ji-hyun. Mereka popular dengan lagu Hot Issue, Diamond dan Mirror Mirror

Brown Eyed Girls (B.E.G.) mungkin asing bagi sesetengah orang tapi tidak bagi penggemar muzik K-POP Korea ini. Terdiri daripada 3 orang anak muda iaitu Son Ga‑In, Narsha, dan JeA. Mereka popular dengan lagu Abracadabra, Sixth Sense, L.O.V.E, Moody Night, Hot Shot dan banyak lagi. Adakah mereka benar-benar gadis bermata coklat (Brown Eyed Girls) ermmm.. kalau nak kepastian datang sendiri ke K-POP Dream Concert dan lihat dengan lebih dekat. Bagi yang nak tahu Ga-in juga pernah beraksi dalam video klip Psy, Gentleman .. huhu cun tau dia ni.. apa lagi Youtubelah sekarang..

BtoB (Born TO Beat) merupakan hyung (oppa) yang terdiri seramai 7 anggota iaitu Seo Eunkwang, Lee Min Hyuk, Lee Changsub, Lim Hyunsik, Peniel D. Shin/Shin Dong-geun, Jung Ilhoon dan Yook Sungjae. Mereka memang handsome, serius!! tidak dinafikan..  pastinya ramai gadis-gadis Malaysia akan terpesona melihat persembahan mereka nanti semasa K-POP Dream Concert.

g.na

G.NA atau nama betulnya Gina Jane Choi merupakan seorang kacukan Korean-Canadian merupakan penyanyi rank no1 di Korea Selatan. Popular dengan  OST hit daripada drama “Best Love” menaikkan lagi nama G.NA di mata dunia. Antara lagu hit beliau adalah Black & White, Banana, I Hate You, Without You, Top Girl, Fly So High dan banyak lagi.

 

stinger01

Jadi sudah bersedia dengan K-POP Dream Concert di Arena of Stars nanti? pastikan anda dapatkan tiket sekarang juga mana tahu anda juga berpeluang untuk memenangi percutian percuma ke Korea Selatan. Oh ya untuk pengetahuan semua lepas tengok K-POP Dream Concert nanti di Arena of Stars singgah pula ke Genting Theme Park kerana sekarang ni dah ada tarikan terbaru yang disediakan kepada pengunjung iaitu Stinger Hydromagnetic Coster. Wow dengar namanya yang unik tu pun dah menambat hati apatah lagi mencubanya. Untuk pengetahuan semua Stinger ini merupakan Hydromagnetic Coaster pertama dan tertinggi di Malaysia iaitu setinggi 6,118 ft dari paras laut.

WHAT’S THE THRILL?
Combining the thrills of a roller coaster and the fun of a water ride, Stinger is a water slide that defies gravity and promises a splashing good time.
Experience a “magnetic pull” of the ascent; follow by the exhilarating speeds of the downhill drops!


Note: Beware you’ll get wet on this ride.

Janji ya lepas tengok konsert nanti kita main tarikan terbaru ni.. wow tak sabarnya.. !!

Tak lupa juga kepada semua pembaca blog ini… jom lah join juga contest yang sedang dianjurkan oleh Nuffnang .. hadiahnya sangatlah best :-

TWO(2) Rock Zone tickets (worth RM688 each) to the concert on 24 May 2013 (Friday), 8.30pm.

2D1N stay at Awana Hotel (worth RM480) on 24 May 2013 (Friday), breakfast will be provided the next morning.

TWO(2) ALL PARK 1-DAY UNLIMITED RIDE PASS worth RM70 each on 25 May 2013 (Saturday).

untuk maklumat lanjut sila ke : Facebook Nuffnang

Sunway Lagoon – The Vuvuzela

vuvuzela-adv-01-724x1024

Dah lama rasanya tak pergi ke Sunway Lagoon, kali ini aku rasa macam nak pergi sangat sebab sekarang ni ada tarikan terbaru yang dipanggil The Vuvuzela. Agak mencabar juga permainan terbaru The Vuvuzela ni yang merupakan THE WORLD’S LARGEST WATER RIDE SPLASHES DOWN IN MALAYSIA. Bayangkan bila korang menaiki Vuvuzela ni yang setinggi 30 metres high, 152 metres water ride, 22 metres funnel agak kecut perut juga kat situ. So sesiapa yang nak cuba The Vuvuzela ni bolehlah datang sekarang di Sunway Lagoon sebab tarikan terbaru ni dah dibuka pun untuk orang ramai..

The Vuvuzela is a sight to behold, as it occupies 3,360-meters (three times of the size of a Olympic standard swimming pool) of the water park. From a launch tower an incredible eleven stories (30-meters) high, the Vuvuzela plunges you through a ride that spans 152 meters, designed to resemble riding rapids on a turbulent river, before mercilessly plummeting you into the world’s largest water funnel, 22meters in diameter which also sits 4 meters above the ground.

Mr Bill Holman, Consultant Director of Sunway Lagoon, commented that “We are proud to have introduced the world’s largest water ride, right here in Malaysia. The Vuvuzela is also equipped with its very own programmed, colourful LED light display, which ably shows the location and phenomenal size of the Vuvuzela within the water park at Sunway Lagoon at night.”

The Vuvuzela also comes equipped with its own elevator, which takes rafts up to the launch deck. The rafts are 6-seater rafts and riders will sit in them and splash down the ride.

Each ride will allow riders to experience up to 5 thrilling oscillations in the world’s largest water funnel before being shot out back into the enclosed flume. The ride will then end in Vuvuzela’s splashdown pool. The Vuvuzela is designed for riders to experience zero gravity, caused by the swinging to opposite sides of the funnel to reach the apex of the ride.

“We are certainly celebrating our 20th Anniversary in a big way. Much has been invested into bringing in new thrilling rides and experiences which vow to challenge world standards. Such examples of our promise was our recent launch of the World’s first Waterplexx 5D, a motion base cinema attraction that includes water elements for the first time anywhere in the world; promotion at the unprecedented price of RM20 for the first 1000 Malaysians on the 20th of each month in conjunction with our 20thanniversary promo; and now the launch of the world’s LARGEST water ride, the Vuvuzela!” exclaimed Bill.

To be eligible for the ride, guests should have a minimum height of three feet and 7.3 inches (110 centimeters). Each ride can accommodate up to a maximum weight of 454kg for each raft. Riders who successfully completed the Vuvuzela ride can also take home their splash down moments as the ride is equipped with ride cameras and audio together with some nearby video screens.

 

Now-Open-1024x682

Actually sekarang ni berpeluang untuk join contest anjuran Nuffnang dan Sunway Lagoon disini dan aku rasa agak rugi kalau aku tak join dan cuba sendiri The Vuvuzela ni macam manakan.. Sebab utama aku nak sangat join Nuffnang bloggers’ day-out di Sunway Lagoon ni adalah aku nak uji sejauh mana tahap kekuatan mental dan fizikal aku mengatasi fobia takut tinggi. Dulu pernah cuba bungy jump tapi sekarang nak try The Vuvuzela pulak yang merupakan THE WORLD’S LARGEST WATER RIDE di Malaysia. Kadang-kadang fobia takut tinggi ni boleh diatasi dengan mencuba permainan-permainan air seperti The Vuvuzela kerana air boleh membuatkan minda kita jadi tenang. Jadi kalau rasa takut sangat tu elok cuba benda alah ni… tak bahaya pun.. :)

Mesti korang nak tahu macam manalah reaksi muka aku kan bila menaiki Vuvuzela kat Sunway Lagoon ni?… ermmmm hahaah aku sendiri malu nak buat.. tapi mungkin macam kat video bawah ni kot… jangan gelak ok!!

Video kat atas tu just for fun.. tak ada kene mengena dengan sesiapa pun.. hahah.. just suka-suka je … :)

Jom Sertai Peraduan Astro On-The-Go Unstoppable Explorer

Hari ini semua benda boleh dapat dalam sekelip mata, nak cari barang keperluan, nak shopping, nak beli kereta, semua boleh beli secara online. Termasuk juga nak tengok cerita-cerita best pun boleh dibuat secara online.

Bagi aku yang merupakan seorang pekerja dan blogger separuh masa ni, masa untuk menonton TV memang tak ada. Kalau ada pun mesti masa nak tengok tv tu mak aku sibuk dengan cerita telenovela dia haha. Mujur ada Astro On-The-Go (AOTG), sekarang masa menonton cerita kegemaran aku pada bila-bila masa tak kira tempat tak kira waktu, siang dan malam. Paling syok AOTG ini boleh menonton saluran Astro terpilih dan Video On Demand (VOD) berulang kali.

AOTG-Nuffnang

Bukan alasan lagi bagi aku dan anda semua yang bekerja 24 jam sehari untuk tanpa hiburan, tanpa informasi kerana dengan AOTG ini semua alasan tu boleh tolak ketepi. Melalui langganan Astro-On-The-Go kita boleh menonton siaran secara langsung, blockbuster movies, drama hebat, siaran pendidikan kanak-kanak dan banyak lagi Disini!

Serius hari ini aku dapat satu berita baik lagi bahawa di Nuffnang mereka sedang menjalankan satu peraduan “Explorer-On-The-Go contest” bersama Astro dimana semua Glitterati Nuffnangers layak untuk menyertainya. Peserta yang terpilih akan diberikan beberapa cabaran dalam menguji minda dan cabaran social media.

WOW HEBAT SANGAT NI… Aku sendiri tak sabar nak join peraduan ni sebab hadiah yang ditawarkan sangatlah lumayan. Hadiah yang ditawarkan adalah seperti berikut :-

sgfsgsdfsdf-1024x837

Grand Prize
2 x Samsung Galaxy S4 + (Bonus: RM800 cash each IF you are an *Astro-On-The-Go subscriber)

1st Runner Up
2 x Apple iPad Mini + (Bonus: RM800 cash each IF you are an *Astro-On-The-Go subscriber)

2nd Runner Up
2 x Nexus 7 + (Bonus: RM800 cash each IF you are an *Astro-On-The-Go subscriber)

Bonus prize for top-tweeting team
RM500 cash + (another RM800 cash if you are an *Astro-On-The-Go subscriber)

Bonus Lucky Draw (for ALL Astro-On-The-Go subscribers ONLY)
1 x Apple iPad Mini

*Click here to subscribe to Astro-On-The-Go. The service is available to all Malaysians, even non-Astro subscibers!

Best Buzz Bloggers (Post-event)
1 x Apple iPhone 5
1 x Apple iPad Mini
1 x Nexus 7
Bonus: A mystery prize awaits all post-event buzzers!

Menarikan hadiah yang ditawarkan?.. sangatlah lumayan… Jom lah join sekarang peraduan ni, aku sendiri akan datang masa event ni nanti untuk support anda yang terpilih nanti :) Untuk dapatkan jemputan ke Explorer-On-The-Go event pada 18 May 2013 (Sabtu). Anda perlulah menulis blog dengan tajuk blog I Am The Unstoppable Explorer.

Senang je sebenarnyakan.. tulis kenapa anda gelarkan diri anda sebagai “unstoppable explorer” dan apakah ciri-ciri penjelajahan anda. Apakah cabaran yang anda hadapi dalam pengembaraan baru-baru ini? Dan bagaimana anda mengatasinya? Pada pendapat anda, apakah alat penting yang anda boleh harapkan dalam pengembaraan anda? Telefon mudah alih? Tablet? Kamera?.

Tulis juga kenapa Astro-On-The-Go  membolehkan anda meneroka dan menonton program kegemaran yang terbaik daripada Astro pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Maklumat lanjut berkenaan peraduan ini boleh semak di : http://blog.nuffnang.com.my/2013/04/18/astro-on-the-go-are-you-an-unstoppable-explorer/

sdfsfsdfsdfsf

Jangan lupa letakan juga gambar diatas dalam entry blog anda bersama hyperlink – www.astroonthego.com. Tarikh tamat untuk menyertai peraduan ini adalah 13 May 2013 (Isnin) 3.00pm.

Maklumat Event:-
Explorer-On-The-Go contest
Tarikh : 18 May 2013 (Sabtu)
*Masa dan tempat akan diberitahu kepada blogger yang telah disenarai pendek.

Opsss… bagi anda yang masih blur dan tak ada idea hehe.. mari aku share kat anda semua contoh blog post aku nanti :-

“Saya merupakan seorang pekerja yang berdedikasi, melakukan tugasan harian tanpa kenal erti penat 24 jam sehari. Saya juga merupakan seorang blogger separuh masa yang gemar menjelajah ke luar negara menikmati panorama indah alam semulajadi. Jangan tak tahu saya pernah melakukan terjunan bungy dan Canyon Swing di New Zealand yang bagi saya itu merupakan cabaran paling getir yang pernah saya lakukan. Tapi semua ketakutan itu dapat diatasi dengan menonton saluran pendidikan di Astro On-The-Go bagaimana teknik-teknik terjunan yang selamat. Paling menarik ketika melancong pun boleh tengok Astro tau.. dengan Astro On-The-Go lah..”

Huhu ok tu sebagai contoh je.. anda karanglah cerita yang paling best yang pernah anda harungi dalam penjelajahan anda pula.. Okey kalau nak info lebih lanjut sila semak di http://blog.nuffnang.com.my/2013/04/18/astro-on-the-go-are-you-an-unstoppable-explorer/. Cepat sertai ya.. jumpa anda nanti :)

Keywords Durian Crepe Menjadi Perhatian Ramai

Rupanya Durian Crepe memang menjadi bualan ramai sejak dua menjak ni.. fenomena Durian Crepe ni aku tak pastila pula start bila tapi aku sendiri pun terpengaruh dengan gambar kawan-kawan yang di upload kat Facebook lantas aku pun nak cuba sendiri buat Durian Crepe ni.. hari ni bila aku tengok analytic Keywords kat dashboard Nuffnang hampir semua carian yang masuk adalah mereka yang mencari resepi dan cara pembuatan Durian Crepe ni.

Oh hooo… tak sangka plak ada juga sudi masuk blog aku kan.. huhu try la buat Durian Crepe tu.. memang sedap gilerr.. lagilah sekarang musim senang nak dapat durian jadi tak ada alasan untuk tidak membuatnya..

Adakah Ini Proses Diet Dan Makanan Berkhasiat?

Gonjrennnggg tul.. Proses Diet Dengan Makan Makanan Berkhasiat la sangaaatttt… semalam aku pergi 1 Utama tengok wayang cerita Rise of the Guardian 3d (thanks tu Nuffnang) , tapi sebelum wayang start aku pi makan dulu isi perut kat Pepper Lunch. Memang terbaik.. aku memang suka makan kat Pepper Lunch sebab makanan dia best. So nak tanya lah.. adakah ini makanan berkhasiat untuk berdiet? kalau tidak sila bagi tahu saya ye sebab apa… sebab saya dalam proses diet dan makan makanan seimbang.. TQ

PS : kan best kalau Pepper Lunch ada kat ofis aku.. tiap-tiap hari gi makan situ..

Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Mari… mari… mari ramai-ramai…

Ada berita mengumbirakan ingin saya sampaikan.  Haa… Pernahkah anda rasa teringin untuk memasak seperti pakar-pakar memasak yang tersiar di televisyen, majalah, dan surat khabar? Mestilah pernahkan? Jangan risau sebab impian anda untuk menjadi Chef Selebriti mungkin jadi kenyataan.  Kini Berita Harian dan Gas PETRONAS sedang mencari Chef Selebriti dengan menganjurkan pertandingan Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 bermula 10 Oktober sehingga 31 Oktober ini. Rebutlah peluang ini untuk mengasah bakat memasak anda yang terpendam tu, mungkin kini giliran anda. Pencarian Chef Selebriti  ini merupakan platform untuk anda menunjukkan bakat dan berkongsi ilmu masakan dengan penonton. Elemen lain yang perlu anda miliki adalah ilmu pengetahuan luas dalam bidang masakan terutamanya, mampu bertutur dengan baik, pandai memasak, berpersonaliti yang menarik dan berupaya menawan hati penonton.

Baru-baru ni saya sempat ke perasmian Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 di Bangsar. Pengumuman dibuat oleh En. Badrulhisham Othman, Pengarang Eksekutif Pengeluaran BH dan dirasmikan bersama Chef Selebriti iaitu Chef Wan yang merupakan selaku Ketua Chef. Chef Wan sempat berpesan “Zaid kau mesti masuk tau pertandingan ni.. nanti tunggu lah aku komen haha..” (Ini yang rasa bersemangat untuk join ni.)

Apa lagi, ting… ting… ting… Haa… dah siap pun dapur saya, hari ni saya nak cuba satu resepi masakan untuk berkongsi dengan anda semua. Semangatkan nak join pertandingan Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 ni. Manalah tahu kalau ada rezeki boleh menangkan?

Mesti ada yang terpikir, layak ke nak masuk pertandingan ni, nama pun Chef Selebriti, kita ni bukannya chef mahupun selebriti. Haa.., jangan risau! Apa yang istimewa untuk pertandingan kali ini adalah 2 kategori yang dipertandingkan iaitu kategori Individual dan Kategori Profesional.  Juara  untuk setiap kategori akan membawa gelaran Chef Selebriti selain bakal menerima RM10,000.00 dan trofi.  Lumayan tu..   Pemenang bagi Kategori Profesional juga berpeluang untuk menjadi penulis jemputan di kolum masakan mingguan di Famili Berita Harian selama 6 bulan. Tapi untuk kategori ini, peserta sekurang-kurangnya mempunyai pengalaman selama 3 tahun sebagai chef.  Haa.. ada yang berani? Apa tunggu lagi.  Hadiah kedua, wang tunai RM2,000.00 bersama trofi untuk setiap kategori.  Hadiah ketiga, wang tunai RM1,000.00 bersama trofi untuk setiap kategori dan Hadiah ke Empat hingga ke Sepuluh, wang tunai RM100.00 bersama trofi untuk setiap kategori.  Seronok dengar dapat duit ni. Pasti ini menambah semangat anda untuk menyertainya kan?..

Sebab tu, saya pun berani nak cuba. Sebelum tu mari kita cuba-cuba dengan 1 resepi ni sebagai persediaan. Kek Cheese Salji di Kinabalu. Sebabnya untuk masuk pertandingan ni, peserta kenalah menyediakan 1 set senarai resepi merangkumi pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut.  Borang penyertaan boleh didapati dalam Berita Harian yang disiarkan pada 10 Oktober hingga 31 Oktober  ni.  Jangan berlengah! Borang penyertaan perlu dikembalikan sebelum 5 November  ini bagi melayakkan diri anda disenaraikan sebagai 10 peserta terbaik sebelum ke peringkat akhir.  Ingat anda MESTI guna borang asli dari Berita Harian tau.. bukan fotokopi ye.

Eh! Lupa pula pasal Kek Cheese Salji di Kinabalu ni.  Okay, ni bahan-bahannya:

 

Bahan A
6 biji telur.
100 gm gula halus.
100 gm tepung gandum.
60 gm tepung jagung.
75 gm butter yang dicairkan.
50 gm air sejuk dari peti ais.
1 sudu kecil baking powder.
1 sudu besat  ovalette.
Sedikit essen vanilla.

Bahan B
Untuk Topping:
250 gm cream cheese.
1/2 cawan susu pekat manis.
(Pukul cream cheese dan susu pekat manis hingga kembang.  Ke tepikan.)

Bahan C
Tabur:
Parutan Cheddar Cheese secukupnya.

Cara-cara membuatnya:

  • Satukan bahan-bahan A  ke dalam mangkuk pengadun kecuali butter yang telah dicairkan.  Pukul hingga gebu.  Kemudian masukkan butter yang dicairkan tadi dan pukul lagi hingga sebati.
  • Sapukan acuan dengan sedikit butter dan alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan ke dalam acuan tadi dan bakar hingga masak.
  • Sejukkan atas redai dan potong kek dengan menggunakan benang seperti kita memotong telur rebus agar kelihatan kemas.
  • Sapukan dengan bahan topping dan tutup dengan kek yang sebahagian lagi. Sapukan semua permukaan kek dengan cream cheese dan tabur dengan keju parut.
  • Simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum di potong

Tips untuk anda:

Bila memasak nanti…  memasaklah dengan penuh kasih sayang sambil menikmati aroma masakan kita.

Dan jangan lupa untuk periksa keselamatan tong gas anda. Mudah je sekarang ni dengan perkhidmatan Gas Petronas yang bukan sekadar menghantar gas ke rumah, malah krew penghantaran juga akan memeriksa tong gas demi keselamatan kita.  Dalam pada tu, pengguna juga boleh menambah mata ganjaran Kad MESRA melalui perkhidmatan ini.  Tiga dalam satu… Bagus kan! Bila dah ada resepi untuk dikongsikan, boleh terus dapatkan borang penyertaan dan berikut adalah cara-cara penyertaan:

 

Klik gambar untuk besarkan..

Pertama sekali ambil gambar anda bersama masakan anda, kepilkan bersama 1 set senarai resepi (pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut) dan borang penyertaan yang telah lengkap diisi. Jangan lupa kepilkan bersama 10 keratan kepala akhbar Berita Harian bersama 1 penutup sillinder Gas Petronas.  Kemudian hantarkan borang penyertaan kepada Pencarian Chef Selebriti 2 BH dan Gas Petronal, P.O. Box 10250, Pejabat Pos Besar, 50708 Kuala lumpur sebelum 5 November 2012.  Kepada Warga Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas rebutlah peluang ini. Untuk maklumat lanjut boleh semak di akhbar Berita Harian. Selamat memasak..

Nuffnangx – Aplikasi Terbaik Untuk Blogger


20120918-085411.jpg


Aku tak sabar nak tunggu lagi 4 jam untuk pelancaran sesuatu yang bakal hangat dan meletop untuk semua blogger. Hampir dua minggu aku dan antara 20 blogger terpilih untuk mengguna pakai dan mencuba aplikasi Nuffnangx ni dan ternyata ianya adalah satu aplikasi yang paling hebat aku pernah gunakan.

Opsss aku tak leh nak cakap apa-apa lagi. Korang tunggu la jam 12 tengah hari nanti ye. Apa yang aku nak bocorkan sikit. Nuffnangx ni turut menyediakan aplikasi untuk pengguna iPhone dan Android. Apps tu boleh dimuat turun secara percuma.

So jangan lupa masuk http://x.nuffnangx.com/ jam 12pm nanti.