Blogger MasterChef Malaysia Finale – Part 2

Selepas diorang buat Invention Test masak Avocado semua peserta kena buat skill test pulak lepas tuh. Dalam cabaran Skill test ni peserta kena potong bawang dengan betul supaya tak membazirkan bawang yang dipotong tuh. Chef Kertley akan tunjukkan cara yang betul untuk potong bawang.. ohh dalam masa yang sama chef kita ni kongsikan tips kalau tak nak mata berair masa potong bawang, kita kena letak dulu bawang dalam peti sejuk dalam 2-3 jam baru potong.. ooo baru ku tahu …

 

Chef Kertley menunjukkan pada para blogger cara yang betul untuk memotong bawang.

Abang Jai dengan penuh berhati-hati memotong bawang..

Akak   menunjukkan skill nya memotong bawang dalam masa 10 minit..

Abang Jai tiba-tiba terpotong jari .. huh memang tajam pisau yang diorang bagi nih.. kalau salah potong boleh putus jari tuh..

Bawang yang dihiris kenalah nipis dan mengikut kehendak juri..

Antara peserta yang luka jari masa potong bawang.. aiyaakkk memang tajam oo itu pisau

Peserta kena tunjuk kat juri hasil potongan bawang mereka.. yang paling nipis, cantik dan paling banyak dalam masa 10 minit dialah menang..

Suka-Suka Masuk Blogger MasterChef Malaysia

Amacam? rasanya ramai yang dah tahu aku join Blogger MasterChef Malaysia ni kan? Hari ni baru aku sempat nak update sebab banyak sangat kerja yang tertangguh dan perlu disiapkan dulu. Memang best tau join Blogger MasterChef Malaysia ni. Pada mulanya aku macam malas dan malu-malu nak join ye lah aku ni bukannya pandai masak sangat. Setakat masak simple-simple tu reti lah telur dadar ke ayam goreng kunyit ke tu memang aku pro lah. Tapi kalau nak cakap ‘MASTER’ tuh memang jauh panggang dari api lah..  Sebelum aku cakap panjang lebar aku nak perbetulkan sikit sebab ramai yang ingat aku masuk program MasterChef kat TV tu.. sebenarnya yang aku masuk ni adalah Blogger MasterChef dimana event ni khas untuk para blogger je main-main masak tak masuk TV pun, tapi konsep yang ditonjolkan sama macam dalam TV.

Sabtu lepas bertempat di The Cooking House, Desa Sri Hartamas berlangsungnya sesi kedua Semi-Finalis Blogger MasterChef Malaysia. Aku dapat masuk pun sebab aku tulis blog pasal resepi Maggi Laksa Nyonya aku dulu. Perhhh resepi tu memang berhantu lah.. siapa yang pernah cuba mesti nak cuba lagi. Hari tu aku awal pagi dah bangun berkobar-kobar punya pasal nak pergi awal event ni.. bila dah separuh jalan memandu baru aku teringat yang aku lupa bawak kamera.. alahai.. nak patah balik rumah dah jauh pulak so terpaksalah kacau adik aku si Uzair tu hantar naik moto.. kesian dia.. tak apa adik nanti kalau angah menang angah belanje lah kau.. kalau menang lah.. haha

Semangat memang dah berkobar-kobar tapi apa yang aku nak masak nih? memang aku blur langsung tak pandai masak tapi gatai tangan nak join. So aku kuatkan lah semangat sepanjang perjalanan ke Desa Sri Hartamas tu aku dok tanya mak aku kalau nak masak ayam macam mana, nak masak daging macam mana haha terima kasih mak sebab banyak membantu.

Tepat jam 10 pagi aku pun sampai kat The Cooking House, berpusing-pusing aku mencari tempat ni.. bukan aku tak pernah datang tapi aku ni memang jenis cepat lupa tempat. Sampai-sampai je terus naik The Cooking House dan jumpa blogger-blogger yang turut masuk pertandingan ni antaranya Kak Lily, Kak Ina KL, Abang Jai, Kak Jemah dan ramai lagi semua ada 20 orang blogger yang join. Huh masa ni aku dah rasa lemah longlai dah tengok semua blogger pro memasak yang join.. tapi niat aku cuma nak suka-suka je join dan nak happy-happy jadi lupakanlah perasaan takut ke apa.. janji enjoyy kan..

 

Kak Lily, Kak Ina KL, Abang Jai dan aku bergambar kat wall MasterChef Malaysia. Lepas ni kalau ada nak buat kenduri ke nak buat majlis hari jadi ke kalau perlukan MasterChef boleh lah calling-calling kita orang ye.. haha lepas masuk Blogger MasterChef ni harga catering kitaorang naik 100% hahaha… boleh pulak cam tu kan.. :) hihi saja je gurau-gurau.. Apa-apa pun aku salute kat sifu-sifu ni sebab diorang ni sporting dan buat perasaan takut aku jadi kurang..

Continue reading

MasterChef Malaysia – Profile Juri Chef Priya

CHEF PRIYA

 

Name Penuh    :           Priya Menon

Umur               :           53 Tahun

Tarikh Lahir    :           3 Januari 1958

 

Pendidikan

Diploma Lanjutan Undang Undang dari Anglia Polytech University

 

Pengalaman

  • Chef Masakan India, Carcosa Seri Negara (2000)
  • Pensyarah/Pelatih untuk Festival Makanan Malaysia yang pertama, Seminar dan Demonstrasi Rempah Ratus dan Bengkel mengenai Nasi. (2007)
  • Pengerusi Jawatankuasa Pegawai Seranta di Chef’s Association of Malaysia. (2009-2011)
  • Panel Professional di ruang sesawang, Star Online, Kuali.com (2011)
  • Pengerusi untuk Special Events di Chef’s Association of Malaysia. (2011-2013)

 

Pencapaian

  • Culinary Judging Certificate dari WACS di 11th Asia Pacific Forum 2007. (World Association of Chef’s Societies)
  • 1 Malaysia Chef of The Year Award 2010 dari Persuatuan Chef Malaysia
  • Pengarang untuk “Health Travel Malaysia, Medical Travel Malaysia”, “Fun With Food, My Kitchen To Yours”, “Time permitting a book of my poems”, “Messages of the Soul”.
  • Penyumbang maklumat untuk Star internet portal Kuali.com
  • Chairman for special events untuk Persatuan Chef Malaysia

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Profile Juri Chef Yahaya

 

CHEF YAHAYA

 

Nama Penuh    :           Yahaya bin Hassan

Umur                  :           49 tahun

Tarikh Lahir    :           11 Disember 1962

 

Pendidikan

Shatec Singapore Cooking Culinary School (Diploma in Culinary)

 

Pengalaman

  • Rasa Sayang Hotel, Pastry Cook (1982-1983)
  • Nuri-Bake Restaurant, Pastry Cook (1983-1984)
  • Malaysia Air-Line System (MAS), MAS Flight Catering (Chef de Parte, 1984-1985)
  • Equatorial Hotel, Demi-Chef (1985-1986)
  • NPC Hotel (National Productivity), Pastry Chef/Soud Chef (1988-1995)
  • Singgahsana Hotel, Executive Chef (1995-1997)
  • Flamingo College, Kitchen Manager/Chef
  • Sunway College, Chef Lecturer
  • Kolej Genting INTI, Senior Facilitator (1999-2005)
  • KDU University College, Chef Lecturer (2006-2011)

 

Pencapaian

  • Sebagai tetamu di “Kuali”, “Gempak Chef”,
  • Pengadil di Pertandingan Johan Kemahiran Malaysia
  • Naib juara Hyatt Borneo untuk Penyambutan Sultan Hassanal Bolkiah (Brunei)
  • Hot Cooking, Pingat Gangsa
  • Ahli Persatuan Chef  1998
  • Menguruskan katering untuk Pakej VIP semasa musim Haji (2000, 2005, 2008, 2010)

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Profile Juri Chef Zubir

 

CHEF ZUBIR

 

Nama Penuh    :           Zubir Bin Md.Zain

Umur               :           45 tahun

Tarikh Lahir    :           14 Julai 1966

 

Pendidikan

Diploma Latihan Chef, Institut Teknologi Mara (ITM), 1988

 

Pengalaman

  • Bekerja sebagai Eksekutif Sous Chef di Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur
  • Pengalaman bekerja di hotel-hotel terkemuka di ibu negara
  • Pensyarah di Institu Teknologi Mara (kini dikenali sebagai Universiti Teknologi Mara, UiTM)
  • Latihan di bawah pengawasan Chef Anton Mossiman di Anton Mossiman Exclusive Dining Club Belgrave Square, London
  • Penglibatan antarabangsa dalam bidang masakan di Jepun, Austria, Amerika Syarikat dan Singapura

 

Pencapaian

  • Ketua pasukan dan jurulatih kepada peserta Malaysia untuk Worldskill Cooking Competition, Excel di London
  • Ketua pasukan dan pengurus kepada Malaysian National Culinary Team di Food & Hotel Asia Culinary Challenge,Singapore ( 2 pingat perak)
  • Ketua pasukan dan pengurus kepada Malaysian National Junior Team di Asian Junior Chef Challenge, Indonesian Salon Culinaire-Food & Hotel Indonesia (pingat emas dan juara keseluruhan)

 

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Profile Juri Chef Jo

 

CHEF JO

 

Nama Penuh    :           Moh Johari Edrus

Umur                  :           55 years old

Tarikh Lahir    :           31 Disember 1955

 

Pendidikan

  • Universiti Teknologi Mara (UiTM) Malaysia – Diploma Latihan Chef 1975.

 

Pengalaman

  • Timbalan Pengarah F&B di Tradewinds Corporation Berhad
  • Memegang jawatan penting di beberapa buah syarikat makanan di Malaysia
  • Pengalaman bekerja di hotel-hotel terkemuka di ibu negara

 

Pencapaian

  • Presiden Persatuan Chef Malaysia (2005-2008)
  • Department of Skills Development, Ministry of Human Resources, Malaysia – National Expert for cooking skill to the WorldSkills Competition (Skills Olympic) in London September 2011
  • Corporate Management and Planning Division, Ministry of Works, Malaysia – National Expert (#1)-Culinary for the 7th ASEAN Skills Competition 2008
  • Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) MAL- Member of Retail Advisory Council
  • Universiti Utara Malaysia (UUM), Faculty of Tourism & Hospitality – Fellow Adjunct
  • Ahli Lembaga Penasihat untuk Kulinari di UiTM, Kolej Tailor dan KDU

 

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Profile Juri Chef Riz

CHEF RIZ

 

Nama Penuh    :           Mohd Nadzri Redzuawan

Umur                  :           29

Tarikh Lahir    :           28 Jun 1982

 

Pendidikan

Ijazah Sarjana Muda Seni Kulinari & Pengurusan Hotel, Culinary Institute of America (CIA), Hyde Park, New York

 

Pengalaman

  • Chef de Cuisine di restoran terkemuka Itali (Babbo), New York, milik Chef selebrity Mario Batali
  • Sous Chef di Le Bernadin, New York, Restoran 3-star Michelin, milik Eric Rupert
  • Group Executive Chef di MXM  International, MARCOS Italian Restaurant, Titanium International Bistro, Thai King Crab Seafood Restaurant
  • Direcktor Culinari di Real Food Corporation MEATWORKS Steakhouse
  • Chef, Culinary Brilliance F&B Group, On the Table, World Cuisine, dan On The Table Caterers, Savour the World

 

Pencapaian

  • Dilantik menjadi Chef de Cuisine Restoran “Babbo” pada usia 22 Tahun.
  • Membantu restoran Le Bernadin mengekal status –Michelin star, 2 tahun berturut-turut
  • Chef & Pemilik Restoran On The Table, World Cuisine

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Ujian Sajian Pantas & Penyingkiran

 

MasterChef memberikan inspirasi dan peluang kepada chef baru mencungkil bakat mereka dalam bidang masakan dan dilatih oleh mereka yang berpengalaman di dalam industri masakan.Rancangan ini akan membuka ruang kepada chef chef ini untuk mengubah kerjaya, impian dan aspirasi kehidupan mereka ke suatu tahap yang boleh dibanggakan.

 

SENARAI PROGRAM

 

UJIAN SAJIAN PANTAS & PENYINGKIRAN (Pressure Test & Elimination) sejam

Setiap Ahad bermula 23 Oktober 2011 jam 9.00 malam

3 peserta terendah dari Ujian Cipta Rasa akan kembali ke arena utama untuk menghadapi Ujian sajian Pantas Mereka akan diberi sebuah hidangan signature besertakan resipinya dan mereka harus mereplikakan hidangan itu dalam masa yang ditetapkan. Salah seorang daripada peserta yang tidak berjaya mereplikakan hidangan tersebut akan disingkirkan.

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef Malaysia – Peti Saji Misteri & Ujian Cipta Rasa

 

MasterChef memberikan inspirasi dan peluang kepada chef baru mencungkil bakat mereka dalam bidang masakan dan dilatih oleh mereka yang berpengalaman di dalam industri masakan.Rancangan ini akan membuka ruang kepada chef chef ini untuk mengubah kerjaya, impian dan aspirasi kehidupan mereka ke suatu tahap yang boleh dibanggakan.

 

SENARAI PROGRAM

 

PETI SAJI MISTERI & UJIAN CIPTA RASA (Mystery Box & Invention Test) sejam

Setiap Sabtu bermula 22 Oktober 2011 jam 9 malam

Peti saji Misteri: Peserta akan diberi sebuah “Kotak misteri” yang dimuatkan dengan pelbagai bahan ramuan dan mereka akan diberi masa yang tertentu untuk mereka masakan yang paling kreatif.

Ujian Cipta Rasa: Peserta akan diberi sebuah tema, bahan ramuan utama dan had masa yang ditetapkan untuk memasak hidangan untuk para juri. Contoh tema-tema adalah seperti masakan Melayu, Cina, Itali, masakan kegemaran, Jepun dan sebagainya

 

Untuk sebarang maklumat berkenaan #MasterChefMY bolelah layari laman-laman sesawang dibawah.

- Official Site URL – http://www.astro.com.my/masterchef/
– Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

 

 

Senarai Peserta TOP 40 Master Chef Malaysia

 

Ini dia senarai 40 peserta Master Chef Malaysia yang terpilih untuk tahun ini. Tahniah kepada semua peserta yang terpilih salah seorang dari anda tentu akan dinobatkan sebagai juara tapi siapakah dia? kita tunggu siaran Master Chef Malaysia yang akan keudara di Astro Ria (SALURAN 104) mulai 22 Oktober ini. Pastinya ramai yang dah tertunggu-tunggukan apakah yang bakal dilakukan oleh semua peserta Master Chef Malaysia ni nanti.

Tanpa mengira latar belakar kehidupan, MasterChef Malaysia bakal menarik perhatian penonton kelak. Mereka terdiri daripada pelajar, penoreh getah, pekebun, doktor gigi, artis, pereka fesyen, guru dan pelbagai pekerjaan yang bukan dalam bidang masakan. Tak sanga rupanya ramai yang mempunyai bakat yang terpendam dan kinilah masanya untuk mereka mencurahkan bakat mereka dalam program masakan seperti ini.

Pastinya mereka akan bertarung nasib mencuba pelbagai masakan yang enak untuk dihidangkan kepada juri. Tahniah sekali lagi kepada 40 peserta yang terpilih inilah masanya untuk anda mengubah nasib dalam program realiti masakan dan mengubah aspirasi kehidupan yang boleh dibanggakan.

 

Ary Malik seorang pelakon dan kini dia adalah salah seorang dari peserta top 40 Master Chef Malaysia.. adakah Ary akan menjuarai pertandingan ini dan teruskan kehidupan sebagai MasterChef? nantikan siarannya 22 Oktober ini di Astro Ria.

Continue reading