Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..

Justin Bieber My World Tour (Malaysia) – Tempat Duduk Dan Harga Tiket

(( KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN ))

Korang dah baca blogpost aku pasal konsert Justin Bieber My World Tour baru-baru ni tak?.. kalau korang belum baca, apa kata korang gi baca sekarang Tiket Konsert Justin Bieber Live In Malaysia Mula Dijual Sabtu Ini Khas Untuk Pelanggan TuneTalk, Bangsar Village 2 – Ticket Sales Justin Bieber My World Tour in Malaysia dan Justin Bieber Live In Malaysia (Kuala Lumpur). Kalau korang betul-betul peminat kipas sampai mati Justin Bieber mesti korang dah beli tiket konsert tu nanti kan, walaupun konsert lambat lagi tapi dah ramai yang dapatkan tiketnya takut last minit nanti melepas pulak.

Oh ye kalau sebelum ni aku ada bagi tahu pasal harga tiket dan tempat dapatkan tiket, tapi hari ni aku nak bagi tahu korang yang masih belum dapatkan tiket supaya pergi beli sekarang! dan pastikan korang beli tiket yang betul, maksud aku tempat duduk yang selesa untuk korang. Lagi mahal korang beli lagi dekatlah korang boleh bergambar dengan Justin Bieber :)

Dalam blogpost kali ni aku lampirkan harga tiket dan plan tempat duduk mengikut warna untuk korang. Harap sebelum beli tiket dapat tengok dulu seating plan ni ye.

KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN


Terms and Conditions

  • Ticket Prices above Include RM3 Ticketing Fee
  • 1 ticket admits 1 person only, no sharing of seats
  • Children 2 years and above require a ticket
  • Strictly no photography, video and audio recording is allowed.
  • Once tickets are sold, no exchanges or cancellations will be entertained
  • RM25 re-printing fee will be charged for damaged or lost tickets
  • Please read and understand the Conditions of Sale before purchasing ticket

Bangsar Village 2 – Ticket Sales Justin Bieber My World Tour in Malaysia

More Image : http://mohdzaid.com/gallery/index.php/Ticket-Sales—Justin-Bieber-My-World-Tour-in-Malaysia

KUALA LUMPUR, 15 January 2011 – The upcoming Justin Bieber My World Tour in Malaysia in April will also be an opportunity for fans to contribute to charity.

In conjunction with the concert, the presenting sponsor Tune Talk Mobile Prepaid is on a mission to ‘Sponsor a Justin Bieber Fan’.

“We will work with a charitable organisation to share the joy and fun in watching Justin Bieber live with underprivileged kids. Interested parties will be able to take part by purchasing VVIP seats worth RM1,000 each that will go towards sponsoring 5 kids to attend the concert,” said Tune Talk CEO Jason Lo.

Promoted by Midas and JS Concerts and jointly organised by Tune Tones and Fat Boys, Justin Bieber My World Tour will be held on 21 April from 8.30 pm at Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Tickets are priced at RM498, RM358, RM288, RM188 and RM98 each.

Meanwhile, Tune Talk Mobile Prepaid today holds a one-day only exclusive ticket sale for its subscribers at the Bangsar Village 2 shopping complex in Bangsar here. This is ahead of nationwide sale that will kick off Sunday 16 January.

Ticket counters open at 12 pm with numerous activities lined up including singing, dancing and fun contests at the Bangsar Village 2 concourse area right through to 10 pm. Bieber fans who were Tune Talk Mobile Prepaid subscribers started lining up at Bangsar Village 2 as early as 4 am!

To kick off the ticket sale, Lo presented the first Justin Bieber concert ticket to Cheah Suan Lyn who won a contest on Hitz.fm recently. She performed 50 cartwheels to earn herself a Justin Bieber concert ticket.

“This is a special treat for our loyal Tune Talk Mobile Prepaid subscribers. Justin Bieber My World Tour is undoubtedly going to be one of Malaysia’s biggest music events this year and we would like to share this with our subscribers,” said Lo.

A total of 17,000 tickets will be on sale and are available on a first-come, first-served basis. Only manual sale over the counter will be performed for Tune Talk Mobile Prepaid subscribers on Saturday, with Tune Talk sign-up booths also available.

From 12 midnight tonight tickets will be available online from AirAsiaRedTix at www.airasiaredtix.com and TicketPro at www.ticketpro.com.my, as well as over the counter at TicketPro and AirAsiaRedTix outlets.

The Canadian Pop R&B singer was discovered in 2008 through his YouTube videos landed a recording contract with Island Records offered by L.A. Reid. His debut single “One Time” was released worldwide during 2009 and charted within top 30 in over ten countries. It was followed by his debut release, My World, in November 2009 which certified platinum in the United States. His first studio release, My World 2.0 was released in March 2010 debuted at number one and within the top ten of several countries and was certified platinum in the United States.

Justin Bieber My World Tour In Malaysia is brought to you by Midas Promotions, in collaboration with JS Concert Productions, Fat Boys and Tune Tones with Tune Talk Mobile Prepaid as the presenting sponsor.

More information on Justin Bieber My World Tour is available on www.rockthisjoint.com.my.

Bagaimana Nak Indexed Blog Di Google


Tahu tak korang macam mana aku indexkan blog aku ni kat Google search engine?..  terdapat banyak cara untuk mendapatkan GoogleBot datang ke blog kita setiap saat dan setiap masa. Ini penting sebab kita amat mengalu-alukan kedatangan Google Spider, Google Crawl atau lebih dikenali dengan nama Googlebot datang melawat laman blog kita sebab tugas Googlebot ini ada untuk mengindeks, merekod dan mengenal pasti setiap entry didalam blog, selain memudahkan orang ramai untuk membuat carian di Google.com ia juga boleh naikkan pagerank blog korang gak.

1) Cara yang paling mudah sekali untuk menjemput Googlebot adalah dengan memilih hosting yang bagus, kerana dengan kecangihan zaman teknologi masakini, korang tidak lagi perlu mempromotkan laman blog korang kepada Google kerana Googlebot telah direka untuk mengimbas blog korang melalui hosting provider yang telah disetup khas. Tapi cara ni agak lambat dan susah, sebab tak semua hosting provider tu bagus kan..

2) Selain dari itu korang juga boleh letak sendiri URL blog melalui http://www.google.com/addurl/, kaedah ini dibuat secara manual oleh kita sendiri. Cara ini juga mudah dan hanya mengambil masa 1-2 minit dan Googlebot akan melawat blog anda paling kurang pun dalam masa 2 atau tiga hari berikutnya.

Letak URL Blog korang disini dan Googlebot akan index blog secepat mungkin!

3) Laman blog selalunya mempunyai berpuluh, ratus dan beribu-ribu entry, takkan kita nak letak satu-satu link entry kita kat google.com/addurl kan.. ermmm ada lagi cara yang mudah.. tapi nak buatnya susah sikit…caranya seperti berikut, pergi ke laman http://www.xml-sitemaps.com/ dan buat laman peta xml blog korang disana, perkhidmatan ini adalah percuma. Laman itu akan merekodkan dan indeks setiap link dan entry didalam blog korang. Selepas laman ini merekodkan url yang terdapat didalam blog, ia akan mereka satu link xml dan muatturun link xml tersebut kedalam komputer korang. Transfer file .xml tadi kedalam Public_html ataupun root directory blog menggunakan FTP clients.

Seterusnya masuk http://www.google.com/webmasters/tools/ dan daftar akaun disana. Sekiranya dah ada akaun Google lagilah senang, boleh terus login dan ikut arahan pendaftaran yang mengambil masa 3-4 minit sahaja. Masuk bahagian Webmaster Tools Account dan submit link xml tadi. Googlebot akan terus mengindeks laman blog yang telah direkodkan oleh laman tadi dalam masa 2-3 hari kemudian.

Ini adalah contoh xml link yang telah di Generate oleh laman XML-Sitemaps.com - http://www.xml-sitemaps.com/download/www.live.mohdzaid.com/sitemap.xml

4) Sekiranya Googlebot degil sangat dan malas nak masuk blog korang, terdapat satu cara lagi. Seperti yang kita tahu laman seperti Digg.com, Nuffnang Innit, Gengblogger, Komuniti-Blogger, Petalingstreet.org, Negaraku.net dan lain-lain lagi adalah laman sosial yang mengumpul data, cerita dan komen dari blog kita yang telah dihantar ke laman berkenaan. Laman berkenaan tersedia maklum telah menjadi hits googlebot untuk diindeks. Jadi apa kata kalau korang hanya PING blog korang disana dan tunggu dalam masa 1 atau 2 hari gerenti blog korang akan terus diindex oleh Google Search melalui link laman sosial berkenaan.

- Kadang-kadang korang perlu semak didalam robots.txt dan perlu diset kepada allow* untuk membenarkan Web crawler lain seperti Yahoo! Slurp, Baiduspider, Yandex, Msnbot, Methabot, WebCrawler, ht://Dig, mnoGoSearch, WebFountain dan lain-lain menjejaki laman blog korang.

Dibawah adalah contoh robots.txt yang perlu diset bagi membenarkan Web crawler memjejaki laman blog korang!

This example allows all robots to visit all files because the wildcard “*” specifies all robots:

User-agent: *
Allow: /

This example keeps all robots out:

User-agent: *
Disallow: /

Diharap dengan tips ini dapat membantu korang serba sedikit tahu cara bagaimana hendak menindekskan laman blog korang di Google Search engine mahupun di laman carian yang lain. Terdapat banyak lagi tips-tips yang lebih tepat boleh didapati kat luar sana.. yang penting sentiasalah bertanyakan pada en.Google ye.. Hoho kalau ada salah silap dalam artikel aku kali ni harap dimaafkan dan kasi tau ye untuk aku perbetulkan…