Ikhlas Daripada MAGGI

 

Hari-hari makan MAGGI pun tak ada masalah bagi aku sebab hari ni aku dapat 6 kotak hamper Maggi hari raya. Wow 6 kotak tu penuh dengan produk-produk Maggi dari serbuk perencah, maggi cup, maggi instant, sos maggi dan macam-macam lagi.. rasanya hamper ni boleh bertahan selama setahun. Terima kasih kepada Maggi sebab pilih keluarga aku pemenang untuk peraduan hamper hari raya nih.

 

Benarkah orang cakap makan maggi boleh botak?.. aku rasa tu semua rumors je sebab dah berpuluh tahun aku makan produk Maggi tak pulak botak kepala aku haha.. kalau korang nak tahu produk maggi ni dah berpuluh-puluh tahun wujud kat Malaysia dan menjadi salah satu makanan paling digemari di dunia. Tak percaya cuba korang belajar luar negara atau pergi melancong oversea kalau tak bawa maggi memang tak sah kan..

 

Maggi banyak buat peraduan kat laman Facebook diorang jadi korang like la FB nih https://www.facebook.com/MaggiMalaysia mana tau lepas ni rezeki korang pulak kan..

Suka-Suka Masuk Blogger MasterChef Malaysia

Amacam? rasanya ramai yang dah tahu aku join Blogger MasterChef Malaysia ni kan? Hari ni baru aku sempat nak update sebab banyak sangat kerja yang tertangguh dan perlu disiapkan dulu. Memang best tau join Blogger MasterChef Malaysia ni. Pada mulanya aku macam malas dan malu-malu nak join ye lah aku ni bukannya pandai masak sangat. Setakat masak simple-simple tu reti lah telur dadar ke ayam goreng kunyit ke tu memang aku pro lah. Tapi kalau nak cakap ‘MASTER’ tuh memang jauh panggang dari api lah..  Sebelum aku cakap panjang lebar aku nak perbetulkan sikit sebab ramai yang ingat aku masuk program MasterChef kat TV tu.. sebenarnya yang aku masuk ni adalah Blogger MasterChef dimana event ni khas untuk para blogger je main-main masak tak masuk TV pun, tapi konsep yang ditonjolkan sama macam dalam TV.

Sabtu lepas bertempat di The Cooking House, Desa Sri Hartamas berlangsungnya sesi kedua Semi-Finalis Blogger MasterChef Malaysia. Aku dapat masuk pun sebab aku tulis blog pasal resepi Maggi Laksa Nyonya aku dulu. Perhhh resepi tu memang berhantu lah.. siapa yang pernah cuba mesti nak cuba lagi. Hari tu aku awal pagi dah bangun berkobar-kobar punya pasal nak pergi awal event ni.. bila dah separuh jalan memandu baru aku teringat yang aku lupa bawak kamera.. alahai.. nak patah balik rumah dah jauh pulak so terpaksalah kacau adik aku si Uzair tu hantar naik moto.. kesian dia.. tak apa adik nanti kalau angah menang angah belanje lah kau.. kalau menang lah.. haha

Semangat memang dah berkobar-kobar tapi apa yang aku nak masak nih? memang aku blur langsung tak pandai masak tapi gatai tangan nak join. So aku kuatkan lah semangat sepanjang perjalanan ke Desa Sri Hartamas tu aku dok tanya mak aku kalau nak masak ayam macam mana, nak masak daging macam mana haha terima kasih mak sebab banyak membantu.

Tepat jam 10 pagi aku pun sampai kat The Cooking House, berpusing-pusing aku mencari tempat ni.. bukan aku tak pernah datang tapi aku ni memang jenis cepat lupa tempat. Sampai-sampai je terus naik The Cooking House dan jumpa blogger-blogger yang turut masuk pertandingan ni antaranya Kak Lily, Kak Ina KL, Abang Jai, Kak Jemah dan ramai lagi semua ada 20 orang blogger yang join. Huh masa ni aku dah rasa lemah longlai dah tengok semua blogger pro memasak yang join.. tapi niat aku cuma nak suka-suka je join dan nak happy-happy jadi lupakanlah perasaan takut ke apa.. janji enjoyy kan..

 

Kak Lily, Kak Ina KL, Abang Jai dan aku bergambar kat wall MasterChef Malaysia. Lepas ni kalau ada nak buat kenduri ke nak buat majlis hari jadi ke kalau perlukan MasterChef boleh lah calling-calling kita orang ye.. haha lepas masuk Blogger MasterChef ni harga catering kitaorang naik 100% hahaha… boleh pulak cam tu kan.. :) hihi saja je gurau-gurau.. Apa-apa pun aku salute kat sifu-sifu ni sebab diorang ni sporting dan buat perasaan takut aku jadi kurang..

Continue reading

Blogger MasterChef Yang Pertama

Tercabar pulak bila tengok iklan Blogger MasterChef Malaysia kat website Nuffnang nih.. pasti ramai blogger kat luar sana pun rasa tercabar gak kan.. tengok hadiah yang mereka tawarkan sangatlah lumayan dan berbaloi. Tapi kalau nak join blogger MasterChef ni korang mestilah pandai memasak tul tak? kalau setakat masak telur goreng, masak maggi aku pun pandai.. tapi korang jangan ingat dari masak telur goreng dan maggi tu tak beerti korang tak layak masuk blogger MasterChef. Kalau dah nama pun MasterChef bagi apa saja pun korang boleh olah dan ubah suai masakan yang biasa-biasa tu kepada masakan yang elegant kan..  Aku ni saje je nak mengacau bukan nak masuk sangat pun.. tapi kalau dapat masuk pun apa salahnya tul tak? kalau dah namanya rezeki aku masak maggi pun boleh menang RM300 dulu masa kontst Maggi Mee My Way..

Aku ni nak kata pandai masak tu tak lah, mak aku lagi pro memasak lagilah kalau dia masak ayam kari atau ayam masak cili padi perhhhh kalau korang semua.. Tapi paling special yang aku masak adalah Laksa Nyonya Maggi .. huh pasti korang pun tak pernah terlintas kan nak masak maggi jadi laksa nyonya.. kalau korang nak cuba trylah resepi kat bawah ni… pasti terangkat beb.. RESEPI LAKSA NYONYA MAGGI ..

 

Kalau tak pasti nak masak macam mana.. boleh tengok video kat bawah ni..

 

So amacam? korang rasa aku layak tak masuk Blogger MasterChef ni?.. kalau dapat masuk aku nak masak masakan istimewa untuk korang nanti.. tapi aku kena berguru dengan mak aku dululah.. haha orang lelaki macam aku ni mana pandai masak.. Untuk pengetahuan korang semua program MasterChef Malaysia akan bersiaran pada 22 Oktober 2011 setiap hari Sabtu-Rabu jam 9 malam dan Master Class akan bersiaran pada setiap hari jumaat jam 9 malam di Channel Astro Ria (Saluran 104). Dalam rancangan realiti ini nanti anda dapat saksikan para peserta MasterChef menunjukkan kehandalan dan kehebatan masing-masing didapur merebut kejuaraan dan tahta MasterChef Malaysia yang pertama. MasterChef merupakan satu-satunya program realiti TV yang mencetus fenomena dunia dimana para peserta tidak memerlukan markah vote dari penonton dan rancangan ini telah mendapat sambutan hangat di US dan Australia dan kini bakal mencetuskan fenomena di Malaysia pula.  Untuk maklumat lanjut sila ke  Official Site di http://www.astro.com.my/MasterChef/ atau Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia dan Twitter  www.twitter.com/MasterChefMY.

 

Huhu amacam ok tak kalau aku join?.. bila tengok hadiah yang ditawarkan hampir RM30k terbeliak biji mata aku nih.. hihi makkkk nanti ajar orang masak kalau orang dapat masuk ye.. boleh menang macam-macam hadiah tuh.. tak apa kuatkan semangat walaupun aku tak pandai memasak tapi dah nama pun amateur so kita just happy-happy je lah kan..so kalau korang pun nak join boleh check link nih.. http://www.nuffnang.com.my/blog/2011/09/14/cook-up-a-storm-as-malaysias-first-ever-blogger-masterchef/

 

Menang Hamper Raya MAGGI

20110907-183605.jpg

Baru-baru ni secara tidak sengaja aku ternampak iklan Rumah terbuka Maggi ni kat Facebook. Dalam masa yang sama diorang ada buat satu pertandingan untuk menang hamper raya Maggi kat situ. Huhhu hari ni keputusan pemenang dah keluar jadi aku dan famali aku salah seorang pemenangnya. Alhamdulillah tahun ni beraya sakan dengan Maggi la nampaknya. Ingat nanti nak buat open house makan Maggi beramai-ramai ok tak? Mesti siokk kan..

Kemaskini Via iPad2

Kami Menang RM900 Dari Nestlé Malaysia

Ingat lagi tak contest yang aku, mak dan adik aku join MAGGI® MEE MY WAY™ tuh..  aku sekeluarga masuk contest ni.. huhu kalau nak resepi Maggi yang kami buat boleh usha kat sini ye.  Semalam aku baru je dapat hadiah yang kita orang menang iaitu duit RM300 dan hamper Nestle RM100 setiap seorang. Nak tahu macam mana kami boleh menang?.. kitaorang memang sebab join contest ni lah.. :) MAGGI® MEE MY WAY™, jom tengok video resepi kami yang best nih..

MAGGI® MEE MY WAY™ – Laksa Nyonya MAGGI®

MAGGI® MEE MY WAY™ – MEE MAGGI® Hailam Romeo

MAGGI® MEE MY WAY™ – Kerabu Mangga Cik MAGGI®

Terima kasih la kepada Maggi dan Nestle sebab walaupun hanya menang hadiah saguhati tapi kami tetap gembira. Mana taknya setiap seorang dapat hamper Nestle bernilai RM100 dan wang tunai RM300 setiap seorang..  Apa lagi shopping lahh.. hahaha tak lah duit ni aku nak simpan. Sekarang ni aku nak mula menyimpan duit untuk hari tua esok.

Check bernilai RM300 setiap seorang , so total semua RM900.00

Hamper Nestle bernilai RM100 setiap seorang.. fuh.. stock setahun nih.. :) thanks Nestle

Top 30 Finalists – Maggi Mee My Way (VOTE SAYA TAU)

Yahooo akhirnya keputusan top 30 peraduan Maggi Mee My Way dah keluar, dan yang paling bestnya menjadi top 30 dah confirmed dapat RM300 + Hamper Maggi berbilai RM100. Perrrrhhhh yang paling bestnya juga kesemua video aku, mak aku dan adik aku berjaya masuk top 30… ini menandakan kami akan dapat RM900 + 3xRM100 (hamper Maggi)… hehehe mak, adik.. dapat duit tu nanti kita pergi Bali nak?…

Ok sekarang saya nak minta tolong kawan-kawan Vote video saya dan video mak, adik saya.. Korang ingat tak Alice dia menang ipod masa kontest Milo dulu, sebab dia vote aku hari-hari tak pernah miss sehari pun.. so sekarang nak minta jasa baik korang vote aku hari-hari sebab pengundi tertinggi akan menang RM100 cash + a RM100 MAGGI® Products hamper, gile siapa tak nak kan?… jadi cepat voooot ye.. TQ..

Vote video saya Laksa Nyonya MAGGI® :

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=274

Vote video Mak saya Kerabu Mangga Cik MAGGI® :

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=256

Vote video Adik saya Mee MAGGI® Hailam Romeo :

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=262

MAGGI® MEE MY WAY™ – Laksa Nyonya MAGGI®

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=274

MAGGI® MEE MY WAY™ – Laksa Nyonya MAGGI®
BAHAN-BAHAN:

++++semua bahan dihiris++++
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 batang bunga kantan
1 batang serai
1 inci lengkuas
+++++++++++++++++++++++

7 biji cili api – dibelah dua
Sedikit ayam yang dihiris

1 mangkuk santan
1 cawan air
2 sudu minyak kelapa

3 tangkai sawi dipotong
½ incin lobak merah dihiris
1 biji tomato dihiris

HIASAN:
2 helai daun salad
2 tangkai daun ketumbar
2 tangkai daun sup
3 tangkai daun pudina
1 biji limau kasturi

Mee Maggie Laksa 2 peket – mee dicelur terlebih dahulu.

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan yang dihiris.
2. Masukkan santan, air dan perencah laksa Maggie. Kacau hingga menggelegak.
3. Masukkan ayam dan cilia pi.
4. Masukkan sayur sawi, lobak merah dan tomato.
5. Hias mee Maggie bersama daun salad, daun ketumbar, daun sup dan pudina.
6. Tuang kuah laksa ke dalam mangkuk yang berisi Maggie dan hidang.

MAGGI® MEE MY WAY™ – MEE MAGGI® Hailam Romeo

Jom kasi try menu terbaru dari adik aku.. hhuhu MEE MAGGI® Hailam Romeo , yammie best tau .. kalau nak cuba sila salin resepi kat bawah ni..

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=262

MEE MAGGIE HAILAM ROMEO
BAHAN-BAHAN:

++++ Kesemua bahan dihiris++++
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
+++++++++++++++++++++++++

4 ekor udang basah
5 hiris ayam dicelur terlebih dahulu

3 tangkai sawi – dipotong
½ inci lobak merah – dihiris
½ biji tomato – dihiris

1 sudu lada hitam
1 sudu lada putih
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis

2 sudu minyak untuk penumis
1 cawan air

HIASAN:
2 helai daun sup
1 tangkai daun ketumbar

1 peket Mee Maggie Kari – Mee dicelur terlebih dahulu.

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak dan tumis kesemua bahan yang dihiris tadi.
2. Masukkan ayam dan udang.
3. Masukkan perencah Maggie Kari.
4. Masukkan sos tiram, kicap, lada hitam dan lada putih.
5. Masukkan air dan biar hingga mendidih.
6. Masukkan sayur sawi, lobak merah dan tomato.
7. Masukkan mee Maggie yang dicelur tadi ke dalam mangkuk dan hias dengan daun sup dan daun ketumbar.
8. Tuangkan kuah hailam ke dalam mangkuk yang berisi mee Maggie tadi.
9. Sedia untuk dimakan.

MAGGI® MEE MY WAY™ – Kerabu Mangga Cik MAGGI®

Ini video peraduan MAGGI® MEE MY WAY™ resepi mak aku kali ini adalah Kerabu Mangga Cik MAGGI® , Cubalah sedap tau.. kalau nak resepi tengok kat bawah ni.. dan jangan lupa komen dilink ini ye..

http://www.maggi.com.my/maggimy/recipes.aspx?sect=video&idv=256

Kerabu Mangga Cik MAGGI®

BAHAN-BAHAN:
1 peket mee Maggie sup ayam – mee dicelur terlebih dahulu.

1 biji mangga muda dihiris halus

1 sudu besar udang kering ditumbuk

1 ekor sotong – dicelur

—- Bahan dibawah dihiris halus —-

1 biji bawang besar

3 biji cili api

1 batang serai

1 batang bunga kantan

1 helai daun limau purut

2 batang kacang panjang

1 biji kacang botol

1 biji tomato

3 tangkai daun pudina

CARA MEMBUATNYA:

1. Masukkan mangga ke dalam mangkuk.
2. Masukkan mee Maggie dan gaul rata.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan yang dihiris tadi.
4. Masukkan sotong dan udang kering.
5. Gaul hingga rata.
6. Masukkan perencah sup Maggie dan gaul lagi hingga rata.
7. Sedia untuk dihidang.

Haaa macam mana?.. sedapkan.. cubalah pasti sedap… nanti jangan lupa vote video ni ye..

-