Malaysia Boleh – Axiata Cup 2013

Axiata Cup ticket

Tahniah Malaysia atas kejayaan dalam kejohanan peringkat akhir Axiata Cup 2013 selepas menewaskan pasukan Thailand 3-1 di Stadium Badminton Cheras Kuala Lumpur. Walaupun pada mulanya pemain perseorangan wanita (Sonia Cheah) tewas pada perlawanan pertama bersama pemain nombor lapan dunia, Ratchanol Intanon dengan keputusan 16-21 & 17-21.

1-DSC_0113-001

Malaysia bangkit dengan mengumpul mata pada perlawanan bergu campuran, perseorangan lelaki dan bergu lelaki. Huh rasa seriau gak tengok diorang main badminton secara live ni.. selalu kat rumah aku jerit-jerit tapi kali ni aku jerit kawkaw kat dalam stadium pulak haha.. Saat akhir aku dapat tahu yang Dato Lee Chong Wei pun main sekali, perhhh lagi lah bersemangat aku nak pergi tengok live. Apa-apa pun tahniah ye Dato yang baru dapat anak lelaki dua hari lalu.

1-DSC_0164

Dengan kejuaraan di Axiata Cup 2013 ini, Malaysia merangkul kemenangan dengan hadiah wang tunai $US400,000 yang ditawarkan. Huh banyak tuh.. #Tahaniah #Malaysia #Boleh #Axiatacup2013.

Berikut adalah keputusan penuh perlawanan akhir Axiata Cup 2013

Malaysia 3 Thailand 1

Sonia Cheah klh Ratchanok Inthanon 16-21, 17-21

Goh Liu Ying/Chan Peng Soon mn Sudket Prapakamol/Saralee Thoungthongkam 21-16, 21-15

Lee Chong Wei mn Tanongsak Saensomboonsuk 21-12, 21-18

Koo Kien Keat/Tan Boon Heong mn Boonsak Ponsana/Songphon Anugritayawon 21-10, 21-17

Sonia Cheah

Dalam pada itu.. sempat gak aku bergambar dengan Sonia Cheah. Syabas Sonia Cheah walaupun kalah tapi saya harap awak terus berusaha untuk memartabatkan nama Malaysia ye..

Destinasi Libur Warisan Di Putrajaya Dan Kuala Lumpur

Petang Sabtu hari tu secara tidak sengaja aku dan blogger si cantik manis Jardness jadi Tourist Guide (Pemandu Pelancong) untuk dua orang rakan dari Jakarta, Indonesia. Helga dan Singgih baru je sampai kat Kuala Lumpur, Malaysia dan ini adalah pertemuan kedua aku bersama Helga dan kali pertama bertemu dengan Singgih. Aku kenal Helga masa MSS2011 tahun lepas dan beliau seorang blogger yang hebat di Jakarta.

Beberapa hari sebelum Helga nak pergi Malaysia dia ada tweet aku cakap aku free tak Sabtu ni. Kebetulan aku cuti pada hari tu dan apa salahnya aku ambil kesempatan ni untuk berlibur bersama rakan-rakan luar, boleh juga tambah kenalan dan ilmu pengetahuan. Helga sebenarnya nak jumpa kami makan tengah hari tapi secara tidak sengaja gak Jard ajak kami semua pergi makan tengah hari di Bangi sebab ada open house kawan dia. Perrhhh ada kambing golek kau.. meriah kau..  tak apalah langkah kanan kita orang bertiga ni..

Jadi dalam kesempatan makan open house rumah member jard tu alang-alang dah sampai Bangi jadi bawalah kawan kami tu berjalan sakan di Putrajaya. Susah juga jadi pemandu pelancong ni ingatkan senang. Ye lah kita sebagai rakyat Malaysia mestilah tahu semua, especially kalau pasal tourism di Malaysia. Bukan tu je nama bangunan, tahun bangunan dibina, tarikh dan sebagainya. Kalau tak nanti susahlah nak terangkan kat pelancong betul tak?.. haha nasib baiklah aku dan Jard ni kira “ok ok” kalau bagi peratus tu dah dapat 50% untuk jadi tourist guide haha..

Tapi tu semua tak penting, yang penting tetamu kami hari tu mesti happy dan bawa 1001 kenangan cerita yang menarik dan tertarik pasal negara Malaysia ke negara mereka. Aku bangga dengan Helga dan Singgih sebab mereka sudi berkunjung ke Malaysia dan bercuti disini dan mereka juga orang yang baik-baik.

Inilah dia Helga dan Singgih. Ramah dan pemalu orangnya..

Bak kata Jard.. hari ni aku jadi supir haha..

Kami sempat bergambar di Jambatan Seri Warisan di Putrajaya. Cantik pemandangan disini nasib baik waktu kami sampai hari pun baru lepas hujan. Haha nama je juru pemandu pelancong tapi aku sendiri baru 1st time melawat kat jambatan ni hihi.. best juga ye jadi pemandu pelancong ni dalam masa yang sama boleh berjalan-jalan tambah ilmu pengetahuan sekali.

Masjid Putrajaya dan Bangunan Perdana Putra. Walaupun selalu datang ke Putrajaya tapi inilah pertama kali aku masuk masjid yang indah ni.

Baru aku tahu di bawah perkarangan masjid Purtajaya ni ada kedai makan dan kedai jual cendera hati.. tapi harganya boleh tahan mahal gak

Jard belanja kami makan ice cream kat bawah perkarangan Dataran Putra Putrajaya. Perhh satu ice cream harga dia dekat RM5.00 mahal tuhh.. tapi thanks ye jard sebab belanja kami.. haha..

Malamnya kami bawa tetamu kesayangan kami melawat bandar Kuala Lumpur. Dalam itinerary yang Helga buat. Malamnya mereka nak ke Bukit Bintang dan Jalan Alor. Disebabkan aku bekerja kat area ni jadi tak susah bagi aku untuk bawa mereka jalan-jalan kat area ni. Sempat jugalah bawa mereka ke Berjaya Times Square dan Plaza Low Yat dan tunjukkan dimana Pavillion.

Lepas kami melawat Jalan Bukit Bintang, Kami ke Dataran Merdeka pula.. tunjukkan dimana terletaknya Bangunan Sultan Abdul Samad – KL High Court. Memang cantik waktu malam disini sebab bangunan SAS ni berwarna-warni dengan limpahan cahayanya. Yang bestnya juga setiap hari Sabtu dan Ahad jalan raya depan Dataran Merdeka ni akan ditutup untuk pelancong bersiar-siar disini. Memang bestlah.

Kami seterusnya ke KLCC dan tengok pertunjukkan air pancut berirama. Malangnya masa kami sampai show pun nak habis. Mujur masih ada pertunjukkan air pancut dengan warna lampu yang menarik. Tapi tak ada sound lagu lah.. kira ok lah dari tak ada..

Last sekali sebelum aku hantar tetamu pulang ke tempat penginapan mereka di Jalan Ismail berdekatan Petaling Street. Kami di jamu dengan makan malam yang enak bangat. Tak silap aku nama kedai ni Restoran Al-Azmi di Sentul. Terima kasih sekali lagi kat Jard sebab sudi belanja kami makan dinner yang best ni. Maybe next time aku akan kesini lagi bawa kawan yang lain.. sebab makanannya sedap bangat sih..

Akhir kata kepada Helga dan Singgih. Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi berkunjung ke Kuala Lumpur dan moga saudara berdua happy dengan layanan kami :) kalau ada salah dan silap harap dimaafkan ya. Insyaallah nanti kalau ada rezeki kami akan ke Jakarta pula :)

Gambar Kredit : Jardness

Harga Juadah Bazar Ramadan Mahal

Tiap-tiap tahun boleh dikatakan harga juadah di bazar Ramadan meningkat mendadak di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang. Kenapa ye peniaga bazar suka sangat naikkan harga makanan?.. nak naik haji cepatlah tuh.. Memang tak dinafikan harga barangan sekarang ni agak mahal tapi jangan lah sampai jual juadah berbuka puasa sampai nak cekik leher pembeli.

Hari ni hari ke 8 umat islam berpuasa dan hanya 2 hari je aku berbuka puasa di rumah sebelihnya aku beli saja di Bazar Ramadan. Bukan kerana suka membeli di bazar tetapi terpaksa sebab pada minggu ni aku kena kerja shif petang jadi tak sempatlah nak membekalkan nasi dan lauk dari rumah. Enam hari berturut-turut makan nasi bungkus buat aku semakin loya dengan karenah penjual di bazar. Sewenang-wenang naikkan harga makanan mentang-mentanglah kawasan KL ni ramai pembeli yang MALAS masak.

Nasi berlauk ayam dan sayur RM8.00, Nasi berlauk Begedil dan Sambal petai ini pula berharga RM7.00. Kalau bukan waktu puasa harga makanan cuma sekitar RM5.00 – RM6.00 sahaja. Apakah sebenarnya faktor penjual bazar ramadan menaikkan harga makanan? adakah sewa tapak terlalu mahal? atau harga barangan sudah naik melampau? atau penjual sengaja naikkan harga sebab nak kaya cepat? ye lah bulan ramadan macam ni lah penjual nak cari rezeki lebih untuk hari raya..

Apa-apa pun kepada pekedai bazar ramadan janganlah sengaja naikkan harga makanan. Kalau makanan tu sedap sehingga menjilat jari tu ok la juga.

PS : Pernah beberapa kali beli makanan dan sampai waktu berbuka puasa juadah tu dah pun basi… So siapa nak jawab? nanti pekedai tu jawab lah kat akhrat kelak.. :)

Ariel Peterpan Comeback Isnin Ini

Nazril Irham atau Ariel merupakan seorang vokalis dari kumpulan terkenal Peterpan di Indonesia dan Malaysia. Selepas peristiwa hitam yang dialami dengan tersebarnya video dan gambar perlakuan lucahnya dengan seorang artis wanita beliau telah disabitkan kesalahan dan di penjara untuk terima hukuman.

Ariel yang kini telah selesai menjalani hukuman di Rumah Tahanan (Rutan) Kebon Waru bakal mula menikmati hidup yang baru dan akan dibebaskan bersyarat pada 23 Julai 2012 (Isnin) ini dan bakal mendapat liputan meluas media tempatan dan antarabangsa. Mungkin selepas kontroversi yang melanda Ariel ini, namanya kian melonjak naik dan lebih dikenali ramai. Tidak salah jika saya katakan selepas ini mungkin Ariel akan lebih popular dan diterima oleh peminat-peminatnya. Menurut sumber peminat-peminat Ariel Peterpan dari Kuala Lumpur, Johor Bahru Kota Bharu dan Makassar pun dah ada kat sana menanti Ariel dengan harapan dan memberi semangat kepada Ariel.

Ariel bukan saja mempunyai rupa paras yang kacak malah berbakat dalam nyanyian dan menghasilkan lagu yang berkualiti dan terbaik sering diterima peminat. Pembebasan bersyarat Ariel Peterpan mendapat sambutan media antara yang bakal membuat liputan secara langsung adalah Global TV, dan dikhabarkan 3 lagi media tempatan disana turut menyiarkan peristiwa ini secara live iaitu Metro TV, tvOne dan Trans7.  Menurut info ada juga wartawan salah sebuah portal hiburan (Malaysia) turut berkampung disana untuk dapatkan laporan terkini. Wahh memang nama Ariel menjadi HOT lah lepas ni kan..

Continue reading

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1433H/2012M

Sumber Gambar : Google.com

Salam kepada semua pembaca blog Mohdzaid.com tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan 1433H dan sampainya waktu umat Islam seluruh dunia menunaikan Rukun Islam yang ke 3 iaitu Berpuasa pada bulan Ramadhan. Semoga perjalanan Ramadhan pada tahun ini dipermudahkan Allah S.W.T dan sama-samalah kita meningkatkan lagi amal ibadat kepada Nya.

Berikut adalah senarai Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1433H/2012M sumber dari http://www.islam.gov.my/

Continue reading

Beriadah Di Desa Water Park

Di Kuala Lumpur sebenarnya banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati seisi keluarga. Salah satu tempat yang aku selalu kunjungi adalah Sunway Lagoon kerana bagi aku inilah satu-satunya taman tema air yang paling best bagi aku. Walaupun aku dilahirkan di Kuala Lumpur tapi banyak tempat yang aku masih belum lawati. Disebabkan aku join larian Chicken Run yang ke 8 baru-baru ini (itu pun company sponsor) maka dapatlah aku berkunjung secara percuma ke Desa Water Park yang terletak di Taman Danau Desa, Kuala Lumpur.

Untuk pengetahuan semua tiket masuk untuk dewasa ke Desa Water Park adalah RM24.00 dan RM17.00 bagi kanak-kanak. Bagi kanak-kanak dibawah 2 kaki setengah masuk adalah percuma. Kalau tanya aku antara Sunway Lagoon dan Desa Water Park ni mana paling best sudah tentulah aku cakap Sunway Lagoon tapi tak boleh juga nak bandingkan sebab Desa Water Park pun menarik juga dan banyak aktiviti sukan air yang boleh satu keluarga main.

Antara tarikan yang ada di Desa Water Park adalah Surf Shack, Tarzan In Town, Water Factory, Clown-a-Round, Pink Slide, Shock Wave, Ripple Bay, Bubble Pool, Super Tube, Action River dan Thunderbolt. Disini juga terdapat gerai makanan dan kedai cendera hati untuk dibeli dan dibawa pulang untuk kenang-kenangan.

Continue reading

Alahai Comelnya Yuna Zarai

Petang tadi saja membusykan diri pergi event kat Plaza Low Yat.  Sebenarnya nak jumpa Yuna Zarai sebab dah lama tak jumpa dia, last jumpa masa kat 7-Eleven Music Launching @ Berjaya Times Square Hotel dulu. Makin hari makin meletup Yuna ni kan suka sangat lagu-lagu dia yang menusuk kalbu jiwa dan raga. Usha punya usha ternampak juga kelibat Qi (Qushairi Razali). Maklumlah diorangkan tengah hangat bercinta?.. best dapat jumpa diorang ni.. Yuna memang sporting gile dan Qi pun peramah siap jumpa dan salam aku. Mungkin Qi tengok aku yang comel ni keseorangan sebab tu dia datang kat aku dan beramah mesra.

 

Rasa kesal sikit kat diri sendiri sebab aku datang lambat kat event ni. Aku sampai-sampai je Yuna dah selesai buat persembahan lagu Sparkle. Adoiiaaiii nyesal bangun lambat tadi.. tapi takpelah dapat jumpa Yuna pun dah happy sangat. So nak cerita sikit pasal event ni. Sebenarnya Yuna ni dah kira macam duta Samsung Galaxy Note kot. Dia sekarang ada projek yang diberi nama The Sparkle Project dimana Malaysia merupakan yang pertama produce video Yuna dengan menggunakan Samsung GALAXY Note untuk lagu Sparkle tu.

Amboi Yuna bertambah-tambah rezeki dia kan. Alhamdulillah dan tahniah kepada Yuna dalam setiap apa yang dicapai selama ni. Semoga Yuna terus maju jaya dalam industri Muzik dan terus kagumkan nama Malaysia di mata Dunia. Zaid dan seluruh rakyat Malaysia akan sentiasa menyokong kerjaya Yuna sampai bila-bila :)

 

Comelkan karikatur Yuna tuh..

Jom Kumpul Point Dengan BIGGIES

 

Apa yang paling penting dalam kehidupan kalau tak pandai nak berjimat dan dapatkan hadiah untuk diri sendiri. Aku sentiasa inginkan yang terbaik untuk diri dan keluarga tak kiralah dari segi apa pun janji yang halal. Dalam setahun berapa ribu korang habiskan duit untuk pergi melancong naik kapal terbang dan makan serta shopping? mesti banyak bukan? tapi tahukah korang yang korang boleh dapatkan balik pulangan dari setiap perbelanjaan yang telah dibuat itu?..

YA kini satu program loyalty telah dilancarkan semalam bertempat di Vertigo Club di The Gardens Kuala Lumpur. Program yang diberi nama BIG Loyalty ini telah dilancarkan oleh CEO AirAsia , Tan Sri Tony Fernandes dalam acara yang penuh meriah. BIG Loyalty membolehkan ahlinya mendapatkan penerbangan percuma AirAsia dan tawaran lain dengan menebus point yang telah dikumpul melalui BIG Card. Aku memang nantikan program loyalty dari Airasia ni sebab bagi aku yang suka melancong ni boleh lah pergi melancong free tiap-tiap hujung tahun. Pengguna yang berminat bolehlah menyertai BIG Loyalty dan kumpulkan point “BIGGIES” apabila membuat transaksi membeli belah di 2000 partner yang mengambil bahagian diseluruh dunia termasuk AirAsia dan Tune Group. .

Di Malaysia, BIG Card diberi nama BIG VISA Prepaid Card dimana pemegang kad boleh tambah nilai dikesemua bank atau secara online di laman sesawang http://www.tune2big.com. Permohonan BIG Card cuma RM10.00 dan boleh dibuat secara online dilaman web tersebut. Aku baru je daftar so lepas ni bolehlah kumpul BIGGIES dan melancong.. melancong.. melancong… hehe..

Untuk sebarang pertanayaan tentang BIG, sila ke Facebook.com/myBIGShots dan Twitter.com/myBIGShots

 

 

Tan Sri Tony Fernandes

 

BIG Loyalty Program

Turn Up the Volume with AirAsiaRedTix.com

Turn Up the Volume with AirAsiaRedTix.com
Get tickets to the best in entertainment, concerts and events in the region on AirAsiaRedTix.com this November

We’re all set to usher in the new year with a stellar line-up that entertainment addicts would be crazy to miss! The star studded cast stars the legendary Elton John, Malaysia’s own international star Zee Avi, comedy royalty and Disney’s very own Aladdin. Get front row seats with AirAsiaRedTix.com, your only source for tickets to international world-renowned entertainment.

Zee Avi, one of Malaysia’s most successful international recording artistes of recent times returns to her Malaysian shores for an exclusive national tour, which includes Kuala Lumpur, Penang and Kuching in conjunction of her Homecoming Tour and release of her sophomore album, Ghostbird.

The “Kings and Queen of Comedy Asia” presents 5 major comics – led by comedy superstar Sugar Sammy from Canada, the funniest Japanese American you will have ever known, Paul Ogata and Chinese-English speaking funny man Vivek Mahbubani from Hong Kong. Harith Iskander, Malaysia’s proudest comedy export who aims to go global in 2012 will be representing the nation and hosted by none other than the divalicious Joanne Kam.

Steel your nerves because come this November 19th, FREEDOM is set to shuffle into town with a whole buffet of frightful fun. All the way from Netherlands, FREEDOM is proud to present two spinning Dutchmen: Leon Bolier, one of the most creative minds to ever work the studios and Ummet Ozcan, renowned for his renditions of dirty, trance and ball-busting base lines.

The legendary Elton John brings his Greatest Hits Tour to Malaysia. Over his 40 year career, Elton John has won an impressive 5 Grammy Awards, he has sold over 250 million albums worldwide and continues to perform more than 100 shows a year, placing him squarely among the top 10 best-selling artists in music history.

Magic Mirror the Musical 2011 is organized and presented by Yayasan Guan Yin, to depict the magical manifestations and profound compassion of Guan Yin in an artistic format and play. The Musical will premier on 25 November 2011, at Istana Budaya Kuala Lumpur and will continue to run until the 4 December 2011.

Aladdin The Musical will whisk you to a land far, far away filled with adventure, magic and excitement in this West End Production! Set against the mystical kingdom of Askabar, go on a musical journey featuring international artistes and dancers with exotic costumes, a flying carpet and stunning stage, sound and light effects.

Event Details

Tickets for the above events can be purchased online at AirAsiaRedTix.com.

To satisfy customer’s demand for entertainment, Asia’s largest low-cost carrier is committed at offering a full travel experience. AirAsiaRedTix.com was incepted and is positioned as the world’s ultimate gateway to international music and entertainment events – summed up in its tagline, “The Passport to Entertainment”.

For the most updated events line up on AirAsiaRedTix.com, be our Fan on Facebook.com/AirAsiaRedTix and follow us on Twitter.com/RedTix.