Kerja Melampau

Sekadar Gambar Hiasan

Sejak kebelakangan ni badan asik sakit memanjang. Buat tu sakit buat ni sakit.. sampai dalam seminggu aku kena 3-4 kali migraine sampai langsung tak boleh nak buat semua kerja. Baru-baru ni pinggang pulak buat hal sampai tak boleh nak berjalan. Memang risau sebenarnya penyakit aku ni. Tapi bila cek kat doktor barulah tahu rupanya aku ni kerap kerja sampai lewat malam dan waktu tidur yang tak teratur boleh buat badan jadi lemah dan tak bertenaga.

Susah sebenarnya nak cakap cara kerja aku ni macam mana. Tidur tu jangan cakaplah kadang-kadang tidur siang, kadang-kadang tidur waktu malam. Maklumlah aku ni kerja shift jadi waktu tidur tu memang tak boleh nak cakap bila. Bila ada waktu untuk tidur aku tidurlah tu pun kadang-kadang tak tidur sebab ada ke benda nak buat. Kerja shift ni tak la berat sangat bagi aku sebab dah hampir 8 tahun lebih aku kerja 3 shift (pagi/petang/malam). Masa muda dan belum kawin ni boleh la kerja macam ni tapi nanti bila dah berkeluarga aku nak stop kerja 3 waktu ni. Pernah juga terbaca artikel kajian dari saintis luar negara cakap kalau kerap kerja malam ni boleh dapat kanser. Tak taulah kesahihannya harap-harap aku tak tergolong la dalam penyakit tu.

Masa aku pergi cek doktor hari tu, dia cakap aku ni terlalu kerap kerja sebab tu penyakit darah tinggi aku kerap naik dan berat badan aku pun makin bertambah sihat. Ye lah macam mana tak sihat, kalau kerja malam je mesti nak pergi kedai mamak 3-4 pagi makan sampai kenyang. Sepatutnya aku kena kawal makan aku diwaktu malam. Ok Insyaallah lepas ni aku kena stop makan malam dan kawal tidur aku dengan teratur. Doktor pun sarankan aku kurang-kurangkan duduk depan laptop dan PC setiap hari. Sebab tu ada juga efek aku kerap sakit kepala. Baiklah doktor.. insyaallah aku akan atur semua tu.

 

Are You Moist Enough?

Adakah kulit korang cukup bagus?.. cukup lembut?.. cukup segalanya?.. haha ye la tuh tahu tak kulit korang tu banyak terdedah dengan segala jenis kuman?.. ya memang benar pun tipulah kalau korang cakap kulit korang dah cukup bagus. Hehe apa yang aku merepek ni.. aku pun sedar sebagai seorang lelaki tak kan lah nak berkulit lembut selembut bayi kan.. at least walaupun tak selembut bayi korang sebagai lelaki juga harus menjaga kebersihan dan kesihatan kulit ye tak?.. mesti korang setuju dengan aku kan..

Aku teringat lagi masa aku masih bayi, ehhh ye ke aku ingat?.. tak lah mak aku cakap, masa aku bayi dulu kulit aku lembut je yelah dah nama pun masih bayi.. sekarang cuba tengok?.. lagilah sekarang ni aku bekerja shift 24jam kat dalam aircond, memang kulit dan bibir sentiasa kering memanjang lama-lama jadi kerepot pula nanti. Nasib baiklah ada satu produk ni, apa lagi produk yang aku paling percaya iaitu Vaseline lah. Mula-mula dulu aku memang tak jaga langsung dengan tahap kesihatan kulit aku ni, maklumlah lelaki mana heran sangat pasal kecantikan ni.. lain la kalau ni lelaki Metroseksual yang sentiasa  menjaga dan menghabiskan duit untuk penampilan dan kecantikan semata. Walaupun aku boleh dikategorikan sebagai seorang lelaki Uberseksual sebab menghabiskan duit kepada unsur yang berlainan seperti alat permainan, gajet, game, barangan komputer dan sebagainya tapi aku ada juga menjaga penampilan diri dan kesihatan kulit tapi tak sangatlah.

Aku ni memang jarang lah beli produk-produk kecantikan atau kesihatan diri ni, lepas aku couple dengan Alice, dialah yang selalu menitik berat pasal fizikal aku ni.. maklumlah dia kan awek aku, sudah tentulah dia nak boyfriend dia hensem macam David Beckham yang hensem dan memiliki kulit yang cantikkan.. Apa rahsianya ye?.. ntah lah tapi Alice selalu belikan aku produk Vaseline sebab dia pun gunakan produk yang sama. Katanya produk Vaseline ni bagus, semuanya gara-gara lepas aku kemalangan motorsikal 4bulan yang lepas, pergelangan tangan aku mengalami kecederaan yang tak terlalu serius tapi meninggalkan parut sampai ketua. Memang dah tak boleh buat apa lagi dengan luka ni, tapi selepas aku disuruh pakai Vaseline oleh Alice, Alhamdulillah kulit aku bertambah sihat dan parut luka pun dah semakin hilang… Wahhh bagus betullah produk Vaseline nih.

Kan best kalau dapat kulit selembut kulit David Beckham.. tapi… lembut ke kulit dia?.. tak nak lah sebab dia tak pakai Vaseline.. cuba kalau dia pakai Vaseline gerenti kulit dia sihat macam kulit aku tau HAHAHAHA.. [ GAMBAR NI TAK LUCAH KAN? ]

Sampai kehari ini aku masih menggunakan losyen Vaseline . Memang nampak perbezaannya, Kalau di office aku gunakan Vaseline Intensive Care untuk penjagaan bibir aku yang munggil ni. Bukan apa kerja dalam aircond memang boleh buat kulit dan bibir terasa kering, jadi produk ini amatlah sesuai untuk pengguna-pengguna macam aku ni.. tak salahkan lelaki pakai untuk kesihatan diri. Ini bukan satu advertorial atau entry berbayar tau ni pengakuan jujur sebab aku adalah pengguna  Vaseline yang sebenar :-)

Oh ye!, korang tahu tak sekarang ni sedang berlangsungnya kontest Vaseline dilaman web Nuffnang.com.my , rugi oo siapa tak join contest ni.. boleh berparty bersama-sama artis kegemaran Malaysia antaranya

peraduan masih berjalan jadi sesiapa yang berminat bolehlah join contest mereka disini : http://www.nuffnang.com.my/vaseline/

Oh Bontot Panas!

Kali ni aku menulis bukan pasal kipas dinding ataupun KICAP cap kipas tapi cerita pasal kipas bontot orang, mungkin dah menjadi trend masa kini orang lebih suka kipas bontot orang dari kipas sate sendiri. Kipas bontot yang aku maksudkan adalah golongan orang yang suka mengampu dan bodek orang atasan, tapi tak semestinya orang atasan ada juga yang suka bodek makcik jual nasi lemak untuk dapat makan free hari-hari hehehehe.

Ramai yang aku kenal belagak bukan main lagi dengan pangkat dan kekayaan yang diorang miliki, tapi semuanya dengan jalan pintas bukannya dengan kebolehan dan bakat yang mereka ada. Kadang-kadang tu belajar tak tinggi mana pun, kemahiran pun suam-suam kuku je.. tapi pegang jawatan besar.. nak kata kerja lama tak juga.. nak kata berpengalaman tak juga… Aku bukan nak mengata sesiapa tetapi aku menulis bedasarkan pengalaman aku di kolej dan bekerja di KFC sebelum ni, jadi bak kata Kak Azwanaalia ‘Ada aku kesah’, blog aku aku punya sukalah nak tulis apa, bak kata Pak Meon pulak ‘Kalau tak nak buasir jangan la makan cili’. Harap-harap jangan lah ada sesiapa yang terasa hati sebab ni cerita umum dan nasihat untuk semua yang baca blog pakcik ni… Tak kuasa aku nak mentarbiah korang semua!.

Berbalik pada isu kipas bontot ni sama lebih kurang dengan isu politik, aku pernah jumpa ramai orang yang suka mengendeng-gendeng dan terhegeh-hegeh kat boss, berpura-pura baik tetapi ada agenda terselindung. Alasannya senanglah ko nak naik pangkat kan.. bagi perempuan pulak kecantikan dan rupa paras menjadi taruhan untuk mengejar nikmat dunia semata. Ahhh aku dah fedup lah dengan species orang yang macam ni, dah macam tak ada nilai kat diri tuh. Bila bercerita tentang keburukan orang tu bukan main lagi, tapi kesalahan sendiri campak kat orang lain.

Ada juga orang yang aku kenal, bila dah naik pangkat dengan hasilan kipas mengipas ni kemudian bukan main gah lagi dengan pangkat dia tu, ada sampai tak nak makan semeja dengan pekerja bawahan lah, ada yang tak boleh vaction sama-sama lah… berlagak macam high class tapi low class. Pemikiran orang yang macam ni sangat tidak bermoral bagi aku.. apa salah ke kalau korang makan breakfast dengan orang bawahan kau.. dulu kau setaraf dengan kami gak.. jijik sangat ke kami nih. Tulah dia kalau kerja asik kipas bontot boss je sampai dah berlagak macam company tu bapak dia yang punya, Opss terlebih sudah.. kang ada pula yang panas.. ingat ye korang.. pak meon dah cakap… ‘Kalau tak nak buasir jangan la makan cili’ dan ‘Siapa yang makan cili dialah yang terasa pedas dibontotnya’… paham-paham sendiri sudah!.

Kenapa ye masih ada orang yang macam ni?.. senang-senang nak jalan mudah menandingi orang lain. Ingat!! pangkat dan kekayaan tu tak boleh di bawa mati tau. Manusia mati hanya tinggalkan hutang dan nama je.. kalau yang dah kawin tu tinggalkan anak terkontang-kanting. Aku pun nak kata baik sangat tu tak la, mungkin dari pandangan orang, ada yang nampak aku pun kipas punggung orang.. tapi aku ni tak pandai nak kipas-kipas, sebab tu la sampai sekarang aku ni tak maju-maju.. kalau maju pun ambil masa 2 kali lebih berbanding orang mengipas ni.

Apa yang penting diri sendiri tu perlu berubah. Cuba cari x-factor dalam diri tuh, tak perlulah nak kipas mengipas ni sebab tu bukan cara yang terbaik dalam amalan dan adat kita. Setiap insan ada karismanya tersendiri tak perlu jual tubuh dan bergadai nyawa untuk pangkat ataupun apa saja dengan jalan mudah!

Pengajaran Mengajar Kita Erti Kehidupan!

Setiap insan di muka bumi Allah ini ada  melakukan kesalahan, setiap orang ada melakukan dosa tak kira dosa tu kecil atau pun besar, kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan… dosa pahala tu kerja tuhan.. kita hanya mampu berdoa supaya kita menjadi yang terbaik dan mendapat keampunan dariNya.. dosa silam mengajar kita erti kehidupan, jangan jadikan dosa silam itu sebagai kelemahan diri kita sendiri. Kita perlu bangkit dan percaya pada diri sendiri.

Kesalahan akan menjadi sejarah yang tidak dapat dilupakan. Jangan jadikan kesalahan sebagai alasan untuk tidak melakukan kebaikkan. Natijahnya siapa tahu, dengan melakukan kesalahan kita akan menjadi yang terbaik dikalangan yang terbaik.

Jangan kita menghakimi individu itu sendiri, kita tiada hak untuk menentukan baik buruk seseorang. Berilah mereka peluang untuk bangun sekali lagi dan mencapai segala hajat yang telah mereka lakarkan. 

Kepada sesiapa yang aku dah buat salah tu.. tolong la maafkan aku ye.. manalah tahu kalau-kalau umur aku tak panjang, kalau aku ada berhutang duit ke budi ke tolong la kasi tahu ye… mana yang mampu aku langsaikan sekarang aku akan langsaikan.. mana tak tu, tolonglah halalkan ye.

Blog Kembali Pulih Dari Selsema BABI!

Lama jugakan aku tutup blog kesayangan aku ni, hampir 2 minggu aku tak update apa-apa, bukan apa aku saja bawa diri yang terguris ni dari makhluk-makhluk atau parasit yang tidak diundang. Lantak la semua perkara tu dah aku lupakan, apa yang didalam fikiran aku ni biar aku saja lah yang tahu. Kalau nak dihebohkan kat blog aku ni kang mau perang dunia meletus kembali. Jadi lepas ni apa orang nak kutuk ke nak apa ke peduli apa aku.. aku punya blog… aku punya sukalah.. ada aku kesah?.. hahahaha

Okey setelah hampir dua minggu aku tak update blog ni banyak cerita yang aku nak kongsikan kat korang semua. Sekarang ni kan musim H1N1 melanda, jadi aku kenalah berhati-hati. Tahap kebersihan apabila di tempat awam pun perlu jaga. Lepas dan bersin atau batuk tu sila-sila basuh tangan ye. Aku sebenarnya baru baik dari demam, mana taknya budak-budak office aku pergi bercuti kat Sarawak so aku terpaksa la cover mereka kerja 16jam tiap-tiap hari… tidur pun macam ayam je.. dua tiga jam dah bangun pergi kerja balik.. tu yang buat aku letih dan penat sampai demam, dah la bilik kerja tempat aku kerja tu pun kecik kalau sorang batuk semua mesti berjangkit… sorang selsema semua selsema…

Hari khamis lepas aku sempat pergi klinik panel untuk buat pemeriksaan kesihatan aku, mana la tahukan kot-kot ada H1N1 ke… cuak gak sebab batuk dan selsema aku tak baik-baik dah dekat tiga minggu.. masuk je pintu klinik tu aku jumpa auntie dan kakak india yang bekerja kat klinik panel tu… diorang ni memang peramah bila jumpa aku ada saja cerita nak dibualnya. Aku masuk je klinik aku tengok auntie pakai mask muka untuk elak H1N1.. aku terus je buat lawak cakap yang antie tu ada H1N1 hahahaha… tergelak auntie tu…  last-last dia kasi aku dan member aku satu mask supaya tak berjangkit… mana la tahukan kot-kot kat klinik tu ada pembawa H1N1 kan…

30072009_001

Auntie dan kakak india tu sempat lagi buat lawak cakap aku pakai topeng muka ni nampak macam ninja turtle.. hahahaha dah la klinik tu orang ramai sakit… bila diorang buat lawak aku ngan member (rina) apa lagi terbahak-bahaklah gelak… sampai pesakit lain semua pandang semacam kat kami hahahaha…

Lepas je buat pemeriksaan doktor aku bebas dari H1N1 dan aku cuma menghidap selsema ringan dan ada tonsil kat tekak, demam pun sederhana je,  cuma bila cek darah tinggi aku naik 160/80 kata doktor normal 120/80 lagi pun aku ni muda lagi jadi tak sepatutnya tinggi macam tu,  hhoho setiap kali cek macam tu je… sebab tu la aku cepat hangin… memang cepat naik darah hahaha… doktor cakap lepas baik selsema dan batuk ni buat pemeriksaan sekali lagi untuk darah tinggi… kata doktor lagi aku kena kurangkan stress di rumah dan di pejabat, aiyoookkk kene kawal makan ni…. dan nak mula bersenam keluarkan peluh…

P/S : Harap-harap bulan puasa ni selain dari beribadah kepada Allah S.W.T dapat juga aku kuruskan badan… :P

Kerja… Gaji….

gaji-72dpi

Aku masa umur 7 tahun dah mula bekerja sekadar membantu abah aku berniaga kedai makan kat Bandar Kajang. Masa umur 7 tahun tu dah mula tolong-tolong angkat pinggan lepas orang makan kat kedai abah aku tu, basuh pinggan, kemas meja… sampailah aku masuk tingkatan. Tapi tak la kerja angkat pinggan lagi. huhu kira naik pangkat la… kerja jaga kaunter, huhu kira duit hari-hari memang syok walaupun tu bukan duit aku hahahaha… ada gak sekali dua aku cilok duit laci… hehehe ala siapa lagi nak abiskan duit harta abah aku kalau tak anak-anak dia gak kan… bukan luak mana pun setakat ambik sepuluh dua puluh ringgit nak beli jajan… hehehehe

Pernah aku minta kebenaran mak/abah aku untuk bekerja kat Pizza Hut masa lepas PMR sama kawan-kawan sekolah, tapi mereka menolak mentah-mentah dengan alasan mereka masih mampu menyara aku dan perlu pastikan pelajaran aku terurus. Lepas je tamat sekolah menengah, aku dah mula nak cari pengalaman sendiri, orang baru nak naik la katakan. Aku cakap kat mak, aku nak cari kerja… huhu mula-mula mak aku tak kasi, ye la siapa lah nak tolong dia kat kedai makan tu. Dah la abah aku baru meninggal masa tu. Tapi dengan keegoan, aku tetap dengan pendirian aku.

Pekerjaan pertama aku dengan gaji RM600 yang aku terima hasil dari titik peluh dan keringat aku adalah di KFC Sg. Chua Kajang…. hehehe mesti korang pernah pergi situ kan…  waktu tu bukan main gah lagi dengan gaji banyak tu aku mampu beli handphone sendiri, beli baju sendiri, beli tu beli ni… tak perlu lagi minta mak…. masa tu tak ada apa-apa commitment pun kereta pun tak ada… jadi duit tu enjoy la… setahun aku kerja KFC sebagai pembantu dapur huh tak tahan… asik kena maki hamun dengan Manager cina yang makan babi tu… asik nak mengomel je kerjanya. Pot pet pot pet…. dalam setahun tu 3 kali aku mintak berhenti kerja… tapi dia tak kasi dengan alasan tak ada orang  backup…. hahahaha pernah sekali aku merajuk tak nak pergi kerja… dia sampai datang rumah pujuk aku hahahaha…. masuk kali keempat sorry la kan… aku cakap good bye je kat KFC…. memang letih kerja fast food ni.. sumpah aku tak nak kerja situ lagi… hahahaha

Setahun lepas kerja KFC aku tolong mak aku kat kedai makan tu balik, ermmm krisis ekonomi memaksa mak aku jual kedai tu kepada orang lain. Jadi lepas tu aku jadi penggangur terhormat la sekejap hehehe… kebetulan Carrefour Alamanda baru nak buka masa tu.. try la apply sebagai jaga kaunter…. dapat tapi gaji sikit pastu jauh pulak dari rumah aku yang dekat Cheras ni. Dalam masa yang sama 7-Eleven kat rumah aku baru nak buka, pun try jugak apply kerja… last-last dapat kerja 7-Eleven tuh… seronok bukan kepalang lagi… ye la rumah aku dekat je… tak sampai 5 minit dah sampai. Kerja memang best dapat pulak kawan-kawan yang satu kepala gak kan.. gaji pun naik sikit RM750 dari kerja KFC RM600 je…

Setahun gak kat 7-Eleven aku try apply kerja kat HQ pulak… alhamdulillah dapat gak kerja sana… gaji pun alhamdulillah dah ok la sekarang… hhuhu gaji sekarang terpaksa dirahsiakan hehehehe… tapi tu la nak cakap kerja makan gaji ni kena tahan la… kena marah… kena maki hamun… tu dah adat la…. kalaulah aku dapat rm1 juta  kan best… aku nak bukak business sendiri… leh cari duit sendiri… leh jadi boss…  agak-agaknya kalau aku kerja 7e ni sampai umur aku 50tahun pun aku tak akan jadi jutawan… hahahahaha….

MAAF KERANA MEMBAZIRKAN MASA ANDA MEMBACA CERITA HAMPEH SAYA NI!

// moral of the story… jangan kesah dengan gaji kita walaupun sedikit.. tapi pengalaman mengajar kita erti kehidupan… kerja lama insyaalah gaji akan naik tahun demi tahun… tapi nak jadi jutawan tu lu pikir la sendiri…

Semalam…

semalam

- Semalam aku tak ada idea langsung nak update blog, bukak blog dan duk fikir sampai 1jam tak tau nak tulis apa.

- Semalam aku baru balik dari bercuti bersama rakan-rakanku

- Semalam bila bangun pagi makanan kucing kehabisan, semua kucing aku kelaparan..

- Semalam aku menyahut seruan WWF untuk menutup lampu dan handphone selama sejam  semperna kempen Earth Hour 2009

- Semalam hari jadi kakakku… selamat hari jadi along.. semoga kau panjang umur dan terus matang dalam hidup..

- Semalam menerima undangan hari jadi Kak Norhayati di pejabatnya. Malang sekali aku terpaksa kerja… sorry tak dapat rasa cheese kek..

- Semalam aku pergi kerja bawak kereta.. jalan sesak, sampai office lambat, masuk kerja lewat, parking kereta kena RM15 WTF..

- Semalam aku kebosanan sebab orang cuti aku kena kerja..

itulah harap-harap hari ini lebih bermakna dari semalam…. aku akan jadikan kenangan semalam sebagai kenangan selama-lamanya…

Makan Sup Meletup @ Taman Tasik Permaisuri

Siapa pernah makan sup meletup kat taman tasik permaisuri?… ermmm memang best tau sup kat sini, macam-macam jenis sup ada, sup ayam, sup kambing, sup daging, sup gearbox hehehehe dan sewaktu dengannya. Petang semalam waktu kerja keluar rehat dengan kawan-kawan makan sup kat sini.

Nyam-nyam best…harga pun ok, aku makan nasi putih + Sup daging + teh o ais limau  = RM7.00 ok la tu kan tak la mahal sangat. Rasa sup dia pun lain dari yang lain, kat sini kalau waktu cuti atau waktu malam memang ramai. Sapa-sapa yang belum pernah pergi mai la singgah, kalau tak ada kawan ajak aku sekali hehehe aku ni memang kuat makan