Dua Versi Lagu Putih-Putih Melati Yang Super Awesome

st12 - lentera hati

Serius aku suka sangat lagu Putih-Putih Melati dari kumpulan ST12 ni lebih-lebih lagi sekarang ni kumpulan tu dah ada vokalis baru namanya Ridho Tuah. Sebenarnya aku tak tau kenapa dia pakai vokalis baru dan bila aku search kat internet ada gosip yang cakap vokalis lama ST12 ni dah meninggal dunia dan ada kata dia keluar sebab sakit. Wallahu’alam bissawab. Yang penting sekarang ni ST12 dah ada lagu baru yang sempoi dan super awesome untuk didengar.

Pernah hari tu aku dengar radio era.fm paknil nyanyi lagu ni versi lagu lama.. serius aku tak tahu yang dulu pun dah ada lagu ni versi kanak-kanak tajuknya (Putih-Putih Melati Ali Baba). Maklumlah aku masa budak-budak nyanyi lagi Westlife haha.. Puas gak cari kat Google dan Youtube lagu lama ni tapi tak jumpa.. last-last jumpa kat 4shared.. pastu aku terus tolong uploadkan kat Youtube.. kalau korang nak dengar boleh lah klik kat bawah ni ye..

Putih putih melati alibaba
Merah merah delima pinokio
Siapa yang baik hati Cinderela
Tentu disayang mama
Putri yang sejati ibu Kartini
Putra gagah perkasa pak Sudirman
Siapa yang jahat hati bawang merah
Tentu di marah mama
Mutiara dalam lautan
Cendrawasih burung Irian
Taman mini taman hiburan
Lagu ini main – mainan

Awesome kan?.. haha suka benau aku nak cakap awesome sekarang ni haha.. ok sekarang moh kita dengar lagu versi terbaru ST12 pula.. lagu yang diadaptasi dari versi kanak-kanak tu.. best-best.. bila layan waktu buat kerja memang syok..

Siapa bilang aku seperti dia
Siapa bilang aku cintai dia
Sesungguhnya aku tak benar2 cinta
Karna kau tak seputih melati

Kalau ada hitam pasti ada putih
Jika hatimu kelam tk mungkin bersih
Tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
Karna kau tk seperti melati ohhhh

Putih-Putih Melati
Merah-merah Delima
Siapa yg baik hati
Pasti ku terima ahhh…

Dulu Menyampah Sekarang Suka

Shae7-1024x1024Actually bukan pekara besar pun.. cuma aku nak cakap dulu aku kemain menyampah dengan lagu Shae Sayang tu.. tak tau kenapa mungkin sebab aku belum pernah tengok muka penyanyi tu kot dan kali pertama aku dengar lagu ni masa kat kedai mamak, adalah sekumpulan budak-budak “Punk” pasang lagu ni berulang kali kat hand phone diorang. Memula tu rasa jijik pulak tengok muka ganaz tapi dengar lagu jiwang..

OK! hari ni dari perasaan tak suka terhadap lagu Shae – Sayang tu aku dah jatuh cinta pulak dengan melodi catchy lagu ni. Tak tau la pulak kenapa tetiba terjiwang karat pulak kan.. Aku suka lagu ni pun lepas aku tengok wajah penyanyi asal Shae tu.. nasib baik cantik dan gebu haha.. jangan marah ye.. so apa tunggu lagi jom karok lagu ni ramai-ramai..

Shae atau nama sebenarnya Sheryl Gething adalah seorang gadis anggun dan mempunyai darah kacukan Australia-Riau. Bakatnya dalam bidang nyanyian dan juga mempunyai kemahiran menari yang tersendiri telah memikat hati pemain drum Winner Band sehinggalah terhasilnya album sulung Shae yang mempunyai 8 buah lagu  – Info : Ohbulan.com

Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

Percutian Ke Semarang Indonesia – Lawang Sewu

Percutian ke Semarang Indonesia adalah angan-angan yang dah lama aku idamkan. Sebabnya Semarang merupakan sebuah tempat pelancongan dunia yang sangat cantik dan banyak tinggalan sejarah didalamnya. Walaupun percutian aku kesini mengalami sedikit kesulitan tapi aku sempat juga terjah ke salah sebuah bangunan peninggalan sejarah iaitu Lawang Sewu atau lebih dikenali dengan panggilan Seribu Pintu oleh penduduk tempatan.

Lawang Sewu – Sumber Wikipedia

Lawang Sewu terletak di Semarang, Jawa Tengah, Indonesia dan pernah menjadi pejabat syarikat Belanda ‘Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij’ atau NIS. Bangunan ini dibina pada 1904 dan siap 1907. Di hadapannnya terletak Tugu Muda atau ‘Wilhelminaplein.’

Lawang Sewu bermaksud ’1000 Pintu’ kerana mempunyai banyak pintu walaupun tak sampai 1000 buah pintu. Lawang bermaksud pintu.

Sekarang menjadi pejabat syarikat PT Kereta Api Indonesia. Satu ketika pernah menjadi pejabat Badan Prasarana Komando Daerah Militer (Kodam IV/Diponegoro) dan ibu pejabat Kementerian Perhubungan Jawa Tengah. ]

Peristiwa Pertempuran lima hari di Semarang pada 14 Oktober – 19 Oktober 1945 menyaksikan pertempuran yang hebat antara pemuda AMKA atau Angkatan Muda Kereta Api melawan Kempetai dan Kidobutai, Jepun. Lawang Sewu menjadi satu dari 102 bangunan kuno atau bersejarah di Kota Semarang yang patut dilindungi.

Arkitek Belanda, Prof. Jacob F. Klinkhamer (TH Delft) dan B.J. Ouendag dari Amsterdam ditugaskanj untuk mereka bangunan ini. Gambar lukisan dibawa ke Semarang.

Okey cukup rasanya penerangan yang aku copy dari Wiki Malaysia tu.. sekarang ni Lawang Sewu menjadi salah satu tarikan pelancong yang datang kesini. Jadi kalau datang ke Semarang jangan lupa singgah ke Lawang Sewu ye.. hoho bila Search kat Youtube jangan terperanjat sebab kat Lawang Sewu ni sekarang banyak entiti yang tinggal haha jadi kalau datang waktu malam tu agak seram jugak lah..

Dari Ahmad Yani International Airport, Semarang mengambil masa lebih kurang 20-30 minit untuk ke sini. Aku sarankan kalau nak bercuti ke Semarang elok ambil motel/hostel yang ada sekitar bandar. Murah-murah juga hostel disini tak mahal mana pun, satu malam boleh dapat RM30 je. Tiket masuk ke Lawang Sewu ni pula cukuplah murah.. harganya seperti berikut :- Dewasa : RP 10,000, Kanak-kanak dan pelajar sekolah RP 5,000. Kalau nak ada tour guide seorang RP 30,000. Nanti tour guide tu bawa jenjalan satu bangunan dan terangkan setiap inci sejarah yang ada.

Lakaran pelan Bangunan Lawang Sewu ni.. besar gak.. puaslah nak round.. tapi masa aku datang ada bangunan yang tak buka dan tengah buat renovation. Teringin nak masuk lubang bawah tanah yang ada kat dalamnya. Misteri ada hantu tu… hehe..

Kalau tak menggunakan tour guide pun tak ada.. kat dalam bangunan ada menyediakan papan informasi untuk pelancong yang datang. Boleh baca dan fahamkan..

Sebab itu lah mereka panggil 1000 pintu sebab mana-mana ceruk pergi pun jumpa pintu.. masuk pintu ni keluar pintu lain.. haha.. ramai gak yang datang sini untuk ambil gambar perkahwinan.. nampak old-school skit..

Pemandangan dalam bangunan… kalau waktu malam datang mesti seram sih..

Loteng bangunan yang unik.. tapi agak panas membahang kat atas ni.. besar loteng ni agaknya dalam 4 court badminton.

Pandangan luar Genung Lawang Sewu.

Kepala Keretapi yang terdapat di luar bangunan Lawang Sewu. Dalam gambar ada anak-anak sekolah sedang bergambar dan rakan aku Jardness sedang berposing.. haha..

LOKO UAP ini adalah kenderaan rel yang dapat bergerak sendiri dengan mesin wap yang dihasilkan dari ketel uap dipanaskan dengan kayu bakar. Loko uap C 2301 dibuat tahun 1908  dan dioperasikan tanggal 5 maret 1908 antara Semarang – Jatirogo dan Semarang – Blora. Loko Uap dihentikan operasinya pada tahun 1980.

Jadi kalau ke Semarang jangan lupa singgah di Lawang Sewu ye.. kalau tak pasti lokasinya tengok map bawah ni :)

Klik gambar untuk besarkan map

Pertama Kali Masuk Hospital

Isnin lepas sampai je ke Malaysia selepas percutian singkat ke Semarang Indonesia, aku terus ke hospital kajang untuk dapatkan rawatan berkenaan keracunan makanan yang menyebabkan aku mengalami cirit birit yang serius.

Ini merupakan kali pertama aku pergi ke hospital untuk dapatkan rawatan. Selalu pergi klinik panel je. Tapi disebabkan terlalu sakit terus lah ke hospital saja. Pergi sana asalnya nak minta ubat cirit birit tapi lepas diperiksa oleh doktor bertauliah aku diberitahu yang darah tinggi aku naik dan keadaan serius.

Dalam usia 28 tahun ni memang pelik kalau ada darah tinggi yang serius. Jadi doktor terus tahan aku masuk wad kecemasan untuk rawatan susulan. Masuk wad kecemasan memang buat aku seriau. Yelah macam-macam ragam manusia boleh kita lihat kat sini yang bermacam-macam penyakit yang dihidap.

Berbalik pada cerita aku, aku disahkan mengidap penyakit darah tinggi dan perlu berehat. Doktor masuk 2 botol air dalam badan. First time lah merasa duduk dalam wad kecemasan dan masuk air dalam badan haha. Mungkin orang lain dah biasa tapi bagi aku ini adalah pengalaman pertama yang tak akan aku lupakan.

Hampir dua botol air dah masuk dalam badan bacaan BP aku kembali normal macam orang lain. Bila doktor cek darah pulak darah aku kurang gula. Aduhai badan gemuk macam aku ni pun boleh kurang gula?? Pening tul.. Nasib baik lah aku tak ada penyakit kronik yang lain.

Syukur lah kalau tak merasa pulak lah duduk dalam wad lama lagi. So doktor bagi ubat darah tinggi selama seminggu dan lepas seminggu nanti aku kena pergi klinik kesihatan berdekatan untuk dapatkan rawatan seterusnya.

Ps : pergi hospital pasal cirit birit last-last masuk air kerana darah tinggi. So lepas ni aku kena jagalah pemakanan aku supaya tak menjadi serius lagi.

Travelers’ Diarrhea Mencacatkan Percutian Kali Ini

Sabtu lepas seperti dalam perancangan awal aku sebenarnya pergi bercuti ke Semarang Indonesia. Selamat sampai di tanah Jawa Tengah pada awal pagi sabtu dan terus mencari makanan di sekitar bandar Semarang.

Pertama kali menjejakkan kaki ke Indonesia membuatkan hati aku melonjak ghairah. Disini kaya dengan wisatanya yang indah serta bangunan-bangunan peninggalan sejarah. Tak ketinggalan juga makanan disini enak-enak belaka. Sebagai seorang pelancong aku pasti tak nak ketinggalan menikmati makanan yang sedap-sedap tu.

Sampai saja kesini aku terus bedal nasi ayam penyet, wingko babat, Lumpia Semarang yang bagiku sungguh enak. Malang tak berbau bila sampai ke petang perut aku sakit dan rasa macam nak demam. Sah aku dah dapat penyakit Travelers’ Diarrhea (TD).

Mungkin perut aku tak biasa dengan makanan kat sini barangkali. Atau mungkin aku dah tersalah makan. Aku tak dapat bertahan lama jadi percutian selama seminggu yang aku rancangkan terpaksa dibatalkan. Aku ambil keputusan untuk terus balik ke Malaysia. Takut sebenarnya nak pergi hospital kat Indonesia ye lah takut bayarannya terlalu mahal sebab aku bukan warganegara sana. Kalau di Malaysia cuma bayar RM1 je kalau masuk hospital kerajaan.

Keputusan drastik aku untuk pulang ke Malaysia terpaksa dibuat sebab aku rasa macam tak sedap badan. Terus beli tiket Airasia balik pada keesokkan harinya dengan bayaran RM350. Memang mahal tapi apalah sangat nak dikira dengan kesihatan aku yang semakin tak stabil.

Insyaallah nanti kalau ada rezeki lagi aku nak ke Semarang dan seluruh negeri di Indonesia. Aku tak akan patah semangat. Tunggu masanya nanti.

Syukur juga walaupun hanya sehari sempat berjalan ke Semarang aku sempat singgah ke Lawang Sewu yang merupakan sebuah bangunan peninggalan sejarah disana.

Tips untuk mereka yang melancong bersendirian :-

1. Elakkan memakan atau minum minuman yang anda kurang pasti tahap kebersihannya.

2. Bawa bekalan ubat. Manalah tahu di negara yang anda pergi tu kos perubatannya mahal

3. Sentiasa minum air bersih.

4. Kalau sakit teramat sangat elok balik je dari buang duit hanya duduk di hotel.

5. Kalau nak pergi bercuti tu jangan riak sangat (ni yang berlaku kat aku). So lepas ni aku tak nak kecoh-kecoh haha..

Ps : so far Diarrhea aku semakin kurang tapi dah 5 hari masih berak cair. Ntah bila lah nak baik ni..

Destinasi Libur Warisan Di Putrajaya Dan Kuala Lumpur

Petang Sabtu hari tu secara tidak sengaja aku dan blogger si cantik manis Jardness jadi Tourist Guide (Pemandu Pelancong) untuk dua orang rakan dari Jakarta, Indonesia. Helga dan Singgih baru je sampai kat Kuala Lumpur, Malaysia dan ini adalah pertemuan kedua aku bersama Helga dan kali pertama bertemu dengan Singgih. Aku kenal Helga masa MSS2011 tahun lepas dan beliau seorang blogger yang hebat di Jakarta.

Beberapa hari sebelum Helga nak pergi Malaysia dia ada tweet aku cakap aku free tak Sabtu ni. Kebetulan aku cuti pada hari tu dan apa salahnya aku ambil kesempatan ni untuk berlibur bersama rakan-rakan luar, boleh juga tambah kenalan dan ilmu pengetahuan. Helga sebenarnya nak jumpa kami makan tengah hari tapi secara tidak sengaja gak Jard ajak kami semua pergi makan tengah hari di Bangi sebab ada open house kawan dia. Perrhhh ada kambing golek kau.. meriah kau..  tak apalah langkah kanan kita orang bertiga ni..

Jadi dalam kesempatan makan open house rumah member jard tu alang-alang dah sampai Bangi jadi bawalah kawan kami tu berjalan sakan di Putrajaya. Susah juga jadi pemandu pelancong ni ingatkan senang. Ye lah kita sebagai rakyat Malaysia mestilah tahu semua, especially kalau pasal tourism di Malaysia. Bukan tu je nama bangunan, tahun bangunan dibina, tarikh dan sebagainya. Kalau tak nanti susahlah nak terangkan kat pelancong betul tak?.. haha nasib baiklah aku dan Jard ni kira “ok ok” kalau bagi peratus tu dah dapat 50% untuk jadi tourist guide haha..

Tapi tu semua tak penting, yang penting tetamu kami hari tu mesti happy dan bawa 1001 kenangan cerita yang menarik dan tertarik pasal negara Malaysia ke negara mereka. Aku bangga dengan Helga dan Singgih sebab mereka sudi berkunjung ke Malaysia dan bercuti disini dan mereka juga orang yang baik-baik.

Inilah dia Helga dan Singgih. Ramah dan pemalu orangnya..

Bak kata Jard.. hari ni aku jadi supir haha..

Kami sempat bergambar di Jambatan Seri Warisan di Putrajaya. Cantik pemandangan disini nasib baik waktu kami sampai hari pun baru lepas hujan. Haha nama je juru pemandu pelancong tapi aku sendiri baru 1st time melawat kat jambatan ni hihi.. best juga ye jadi pemandu pelancong ni dalam masa yang sama boleh berjalan-jalan tambah ilmu pengetahuan sekali.

Masjid Putrajaya dan Bangunan Perdana Putra. Walaupun selalu datang ke Putrajaya tapi inilah pertama kali aku masuk masjid yang indah ni.

Baru aku tahu di bawah perkarangan masjid Purtajaya ni ada kedai makan dan kedai jual cendera hati.. tapi harganya boleh tahan mahal gak

Jard belanja kami makan ice cream kat bawah perkarangan Dataran Putra Putrajaya. Perhh satu ice cream harga dia dekat RM5.00 mahal tuhh.. tapi thanks ye jard sebab belanja kami.. haha..

Malamnya kami bawa tetamu kesayangan kami melawat bandar Kuala Lumpur. Dalam itinerary yang Helga buat. Malamnya mereka nak ke Bukit Bintang dan Jalan Alor. Disebabkan aku bekerja kat area ni jadi tak susah bagi aku untuk bawa mereka jalan-jalan kat area ni. Sempat jugalah bawa mereka ke Berjaya Times Square dan Plaza Low Yat dan tunjukkan dimana Pavillion.

Lepas kami melawat Jalan Bukit Bintang, Kami ke Dataran Merdeka pula.. tunjukkan dimana terletaknya Bangunan Sultan Abdul Samad – KL High Court. Memang cantik waktu malam disini sebab bangunan SAS ni berwarna-warni dengan limpahan cahayanya. Yang bestnya juga setiap hari Sabtu dan Ahad jalan raya depan Dataran Merdeka ni akan ditutup untuk pelancong bersiar-siar disini. Memang bestlah.

Kami seterusnya ke KLCC dan tengok pertunjukkan air pancut berirama. Malangnya masa kami sampai show pun nak habis. Mujur masih ada pertunjukkan air pancut dengan warna lampu yang menarik. Tapi tak ada sound lagu lah.. kira ok lah dari tak ada..

Last sekali sebelum aku hantar tetamu pulang ke tempat penginapan mereka di Jalan Ismail berdekatan Petaling Street. Kami di jamu dengan makan malam yang enak bangat. Tak silap aku nama kedai ni Restoran Al-Azmi di Sentul. Terima kasih sekali lagi kat Jard sebab sudi belanja kami makan dinner yang best ni. Maybe next time aku akan kesini lagi bawa kawan yang lain.. sebab makanannya sedap bangat sih..

Akhir kata kepada Helga dan Singgih. Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi berkunjung ke Kuala Lumpur dan moga saudara berdua happy dengan layanan kami :) kalau ada salah dan silap harap dimaafkan ya. Insyaallah nanti kalau ada rezeki kami akan ke Jakarta pula :)

Gambar Kredit : Jardness

Justin Bieber To Open MTV World Stage Live In Malaysia 2012

MTV World Stage Live in Malaysia 2012 will be held at the

Surf Beach @ Sunway Lagoon, Bandar Sunway, Malaysia on 14 July 2012.

The concert will be broadcast on MTV SEA on Saturday 28 July 2012, 12:30pm (WIB), 1:30pm (SG/HK/PHIL), 2:30pm (MAL).

Believe it. Fans will see Justin Bieber open MTV World Stage Live in Malaysia 2012 with a bang at the Surf Beach @ Sunway Lagoon on 14 July. This highly anticipated performance, as the only Southeast Asia stop on his “All Around The World” tour, comes hot on the heels of Justin Bieber’s newly released full-length album Believe.

Since its 19 June debut, Justin Bieber’s 4th album has exploded to #1 spot in 30 countries, including Malaysia, Singapore, Indonesia and The Philippines in Asia. His “Boyfriend” music video, at over 89 million VEVO views today, shattered all online records since its MTV premiere on 3 May.

Come next Saturday, over 15,000 fans will have the exciting opportunity to witness Justin Bieber’s artistic growth and more mature sound at MTV World Stage Live in Malaysia 2012. For one sensational evening, Beliebers, Korean pop fanatics and supporters of local music will converge at Sunway Lagoon for a night of live performances by Justin Bieber, Jay Park, KARA and Mizz Nina that truly represent what World Stage is all about – bringing the biggest and best local, regional and international artists together on one stage.

Promising fans a World Stage that is the most interactive yet, MTV will not only be sharing exclusive moments with social media followers but empowering the audience in attendance to be an integrated part of the music extravaganza this year.

Continue reading

Tarian Tor Tor Dan Gendang Mandailing Adalah Warisan Negara

Baru aku tahu yang Tarian Tor Tor Dan Gendang Mandailing Akan Diiktiraf Sebagai Warisan Negara kata YB Rais yang aku baca dalam website Bernama. Padan lah kat twitter petang tadi jadi medan perang memaki hamun dua Negara iaitu Malaysia dan Indonesia.

Terus terang aku pun tak tahu pun pasal tarian Tor Tor dan Gendang Mandailing ni tapi baguslah kalau usaha pihak berkenaan menegakkan hak dan warisan negara Malaysia ni.

Sebenarnya banyak pekara yang kita tak tahu pasal tarian Tor Tor dan Gendang Mandailing jadi harapnya lepas ni kalau ada majlis-majlis rasmi atau tak rasmi berkenaan kebudayaan bolehlah diperkenalkan lagi kepada Masyarakat Malaysia.

Tak tahulah nak cakap macam mana. Indonesia kata itu warisan mereka. Malaysia pula kata tu warisan dia gak. Bagi aku warisan kebudayaan tu universal dan setiap orang ada warisan budaya mereka sendiri. Jadi pasal isu-isu macam ni sebenarnya tak perlu la nak gaduh atau maki hamun kat twitter. Kita pun berjiran dan budaya kita pun lebih kurang sama je antara satu sama lain.

20120618-212211.jpg

## Petikan Bernama ##

Tarian Dan Gendang Mandailing Akan Tetap Diwartakan Sebagai Warisan Negara – Rais
SINGAPURA, 18 Jun (Bernama) — Tarian Tor-tor dan paluan Gordang Sambilan (sembilan gendang) masyarakat Mandailing akan tetap diwartakan sebagai warisan negara, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata setiap bangsa berhak mengamalkan budaya asal usul mereka dan “tor-tor dan gendang besar bukan dimiliki oleh seseorang menurut Konvensi Geneva.”

“Bangsa-bangsa Bersatu menjamin kebebasan mengamalkan sesuatu budaya mengikut asal dan aturan hidup mereka,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan beliau terdahulu untuk mewartakan tarian dan gendang Mendailing itu tetapi menimbulkan bantahan media Indonesia.

Rais kini berada di Singapura bagi menghadiri Forum Peringkat Menteri tentang ICT di Marina Bay Sands Expo.

Rakyat Malaysia mempunyai asal usul dari Nusantara seperti juga orang Tionghua dan orang India, begitu juga orang Jawa, orang Mandailing, orang Minang yang telah duduk berakar umbi di Malaysia berpuluh (atau) beratus tahun, mereka berhak mengamalkan budaya mereka, katanya.

Rais berkata jika ada yang membantah dan membuat tunjuk perasaan, baginya itu biasa.

“Tapi kita di Malaysia (memang ada) orang Minangkabau, ada orang Bugis ada Jawa, ada Mendailing, Sunda, Kalimantan dan orang dari Pontianak, semua mengamalkan budaya mereka sendiri,” katanya.

Rais berharap perkara itu tidak patut dibantah.

“Hal ini sudah pun didebatkan dulu…tapi barangkali cerita lama mengiung semula. Insyaallah, kita akan menggazetkannya seperti mana kita menggazetkan tarian seperti zapin, dongdang sayang dan kuda kepang.

“Kuda kepang memang banyak di Jawa..tapi di negeri Johor pun ia menjadi asas,” katanya.

– BERNAMA

Siapa Olivia Lubis Jensen

 

Bukan senang tau nak jumpa artis Sinetron dan Filem Indonesia ni. Sekali dapat jumpa aku mesti terliur tengok haha.. cewek-ceweknya cantik bangat sih.. ngak bisa aku menahan sebak di dada haha.. bukan aku je yang terliur, ramai je jejaka kacak luar sana pun menangis tengok cewek Indonesia yang gebu-gebu ni. Adoi apalah yang aku merepek ni kan? haha bukan apa aku sebenarnya terlebih excited sebab dapat jumpa Olivia Lubis Jensen hari tu.

Sebenarnya korang jangan salah faham. Aku jumpa dia bukan sebab bisnes atau apa-apa hubungan pun. Kebetulan je dapat jumpa dia kat TGV Sunway Pyramid hari tu. Tak sangka pulak dia pun ada sekali. Sanggup tu turun Malaysia sama-sama tolong mempromosikan filem terbaru lakonannya tu. Korang pernah tak dengar nama Olivia Lubis Jensen? kalau korang peminat filem Indonesia mesti korang kenal dengan dia ni tapi kalau korang tak minat rasanya tak kenal lah kot kan?..

Olivia Lubis Jensen ni seorang pelakon sinetron, filem, pengacara, model iklan dan video klip. Baru berusia 19 tahun anak kacukan German-Indonesia Batak. Padan lah cantik dan putih gebu sebab berdarah kacukan. Antara filem lakonan Olivia adalah Bukan Cinta Biasa (2009), Kembang Perawan (2009), Cinta 2 Hati (2010), The Tarix Jabrix 3 (2011),  Milli & Nathan (2011), Masih Bukan Cinta Biasa (2011), Gerimis Mengundang bersama artis Malaysia (2012) dan “Ada Apa Dengan Cinta 2″ (2012). Bakat dia ni memang tak dapat nak dipertikaikan lagi, masa usia muda ni lah patut bekerja keras dalam bidang yang dia ceburi ni.

Harap lepas ni Olivia dapat banyak tawaran berlakon filem di Malaysia dan Indonesia ya. Aku support kamu disini.. bisa ngak kita keluar date.. ? haha… ok lah jom layan foto Olivia Lubis Jensen.

 

Ehh tiba-tiba kan bergamar dengan Olivia Lubis Jensen.. jangan jeles haha..

Continue reading

Wisata Semarang Indonesia?

Hoyey.. Hoyey.. Akhirnya terbeli juga aku tiket Airasia ke Semarang Indonesia bulan November ni nanti. Kali ni pergi ke sana dengan x member My Selangor Story sure best dapat reunion balik dengan mereka nanti. Wahh excited pulak aku nak jelajah Indonesia kali ni maklumlah ni pertama kali aku ke sana. Yang pastinya ramai kawan-kawan aku dari Indonesia akan join trip kali ni.. wahhhh tak sabarlah nak jumpa diorang nanti. Jadi kena buat perancangan awal ni dan nak simpan duit untuk shopping dan jalan-jalan kat sana.

Korang semua pernah tak pergi ke Semarang Indonesia?.. kalau ada yang dah pernah pergi bolehlah cerita sikit pengalaman korang kat sana. Apa yang best dan apa yang perlu kita orang pergi nanti.. yang pastinya apa yang aku Google, Semarang Indonesia ni kaya dengan pantai dan pulaunya yang cantik dan sejarah dunia yang ditinggalkan pada zaman Belanda yang memukau. Menurut Wikipedia, Kota Semarang terletak lebih kurang 466 km sebelah timur Jakarta atau 312 km sebelah barat dari Surabaya. Jadi pastinya banyak tempat-tempat menarik yang boleh kita orang singgah nanti dan aku ni sebenarnya teringin sangat nak tengok Candi Borobudur harap-harap boleh lah singgah sekejap ke sana..

Apa-apa pun masa akan berlalu.. November ni pastinya satu kenangan terindah dalam hidup aku.. So mulai dari hari ni nak ikat perut dan nak simpan duit haha.. oh ye korang yang pernah Wisata Semarang Indonesia ni silalah komen ye kat mana tempat best yang WAJIB kita orang lawat nanti.. :)

Continue reading