Pandu Uji Di KIA Roadshow

Kesempatan cuti hujung minggu lepas aku habiskan masa terluang untuk pergi “Test Drive” kereta idaman aku KIA Picanto dekat The Curve. Alhamdulillah dengan rezeki Allah yang terbentang luas ni dan masa yang tepat untuk aku membeli kereta baru.

DCIM100GOPRO

 

Sebenarnya dah lama mengidam kereta KIA Picanto ni sebab design yang comel dan sesuai untuk orang bujang macam aku ni yang inginkan gaya pemanduan yang hebat. Tiga aspek utama aku nak mencuba kereta ni adalah sebab rupa bentuk, keselamatan dan fungsi yang ada.

Kalau bercakap pasal rupa bentuknya memanglah sangat mengancam dan terbaik. Selain didatangkan dalam bentuk sporty, dengan 5 pintu, lampu LED waktu siang, Electric Folding Side Mirror dan dikemaskini bersama lampu LED Side Turn Signal.

DCIM100GOPRO

Penting dalam memiliki sesebuah kerendaan idaman tu mestilah pandang dari sisi keselamatan juga. Untuk KIA Picanto ni tersiap sedia 6 Airbag System, Electronic Stability Control (ESC), Hill-Start Assist Control (HAC) dan Vehicle Stability Management (VSM). Aku paling suka kat bahagian kunci kereta ni sebab kereta ni menggunakan sistem kunci pintar dan butang menghidupkan enjin. Kalau tak ada kunci pintar tu tak ada dalam kereta, jadi kereta pun tak boleh dihidupkan, dan kalau kunci tak dikeluarkan dari kereta maka kereta tak boleh dikunci. Memang sesuailah untuk orang macam aku ni yang suka tertinggal kunci dalam kereta.

DCIM100GOPRO

KIA Picanto ni didatangkan dalam 2 fungsi enjin iaitu Picanto 1.2 AT dan 1.2 MT. Harganya pun sangatlah berpatutan dan mampu milik semua orang.

DCIM100GOPRO

Untuk makluman semua, kalau kita test drive mana-mana kenderaan KIA di road show mereka kita berpeluang untuk mendapat 1 cabutan bertuah bagi menyaksikan perlawanan akhir World Cup 2014 di Brazil, kalau korang beli kereta pula dapat lagi 2 cabutan bertuah. Manalah tahu kalau ada rezeki dapat pergi tengok World Cup 2014 kan..

Sesiapa yang tak sempat untuk dapatkan cabutan bertuah dan test drive di The Curve minggu lepas jangan risau sebab peluang masih ada. Mereka yang tinggal di kawasan JB bolehlah datang ke KIA Roadshow di KSL City pada 4 April – 6 April dan lokasi seterusnya pada 16-21 April 2014 di KLCC atau boleh datang ke mana-mana KIA Showroom yang berhampiran.

Kini Aku Seorang Pembela Sugar Glider

Sebenarnya dah lama aku mengidam nak bela Sugar Glider (SG). Bukan sebab nak ikut-ikut orang bela aku pun nak bela tapi sebab SG ni sangat comel dan manja dan naluri aku sendiri yang nak sangat jaga Suggies ni. Sugar Slider atau nama Scientific Petaurus Breviceps ni semenangnya binatang liar yang sangat jinak. Itu apa yang aku research dalam Google lah.. rata-rata pembela SG ni akan cakap lepas proses diorang Taming, Bonding SG diorang akan mesra dengan tuannya. Oh aku tak sampai lagi tahap tu sebab baru je membeli SG ni semalam. Nak kasi tips Taming/Bonding pun aku tak tahu lagi.. tunggulah 5-6 bulan lagi ye..

Shasha agak malu-malu

Shasha agak malu-malu

Semalam dengan rasa berbesar hati aku pergi ke Downtown Mines untuk beli SG pujaan hatiku.. dah lama Googling tentang SG ni so dah sampai masa mengawan aku dah tak tahan sangat nak membeli. Malam-malam buta gak pergi Downtown Mines padahal duit dalam poket tinggal RM6 je haha.. biasalah aku bukan orang kaya pun duit kais pagi makan pagi.. Tapi Alhamdulillah rezeki Allah bagi tak pernah putus.. jadi aku pinjam dulu duit akak aku.. nasib baik mood dia ok plak hari tu kasi pinjam.. haha so apa lagi terus rembat sepasang Sugar Glider

Pakej Sugar Glider

Harga Sugar Glider di Downtown Mines RM230 seekor.. tapi aku beli sepasang dan pakej permulaan Sugar Glider. Harganya RM550 dapat Cage (Sangkar), Makanan HWP, Bekas makanan, Bekas minuman, Sleeping Bag dan pouch bag. Pastu pouch bag yang dia bagi dalam set tu macam bag perempuan tak cantik jadi aku tambah RM10 untuk bag lain jadi semuanya RM560.

Agak mahal juga SG ni kan… ingat dah lama harga dah turun.. OK pasal harga aku tak nak kesah sangat asalkan aku dapat membela mereka itu sudah cukup best bagi diri aku. Kalau nak kira harga semahal tu dengan pahala kat akhirat esok lagi tak ternilai.. jadi pilih mana harga mahal atau pahala haha.. So aku pun baru 2 hari membela anak kesayangan aku ni.. nama pun dah diberi iaitu ShaSha dan ShuShu. Kenapa nama macam tu? ni sebab anak buah aku punya pasal haha.. ShaSha sebab si Alia tu suka sebut 1 Malaysia.. tang Malaysia tu dia punya sleng Sha (1 Meysha). ShuShu tu pulak sebab Alia bila nak mintak susu kat mak dia mesti cakap mama shushuuu.. haha melekat terus nama tu kat Suggies aku..

Sugar Glider

Masa makan..

Okeylah just nak berceloteh sikit je tentang SG baru aku ni.. Sekarang pun SG aku masih tak kenal bau tuan dia.. bila pegang asik nak crabbing tak tentu pasal.. bila aku hulur tangan buat-buat terkejut dan terus crabbing balik.. perhhh nasib baik la aku ni jenis tak lemah semangat.. sebab dari hasil pembacaan aku bila SG crabbing atau gigit atau cakar… jangan mudah terperanjat especially kalau perempuan tu sila jangan menjerit.. nanti SG akan rasa takut dan kalau lama kelamaan nanti SG naik lemak pulak sebab hanya dengan tindakkan seperti crabbing dan sebagainya tulah tabiat diorang untuk protect diri diorang.. sebaliknya sentiasakan bersama SG kalau boleh 24 jam sehari belai dia dengan penuh manja.. lama-lama nanti dia akan mesra dengan tuan punya badan.

1-2013-06-02 12.55.44

Shushu tidur je kejenye…

Cakap banyak pun tak guna sebab aku baru 2 hari bela. Nanti bila dah lama sikit aku share la apa-apa tips yang berguna..

Scaling Gigi Tak Sakit Pun..

2013-05-03 12.35.28

Antara benda yang paling aku takut nak buat ialah kalau nak buat scaling gigi.. hoho fobia masa kat sekolah dulu masih terpahat dalam jiwa rasa sanubari.. masa sekolah dulu kalau scaling mesti sampai tersedak-sedak air liur tambah air pelincir yang doktor curah ikut paip kecik tu.. kekadang pembantu doktor ni malas sikit bukan nak buat keje betul-betul..

Tapi tidak di Klinik Pergigian Syafeera.. actually aku baru 1st time pergi klinik gigi ni sebab utama klinik ni dekat je dengan rumah aku lebih kurang 10 minit naik kereta. Dok baca entry-entry blog orang lain pasal klinik ni semua cerita pasal benda yang baik-baik dan ada yang cakap klinik ni bagus..

So lepas terpengaruh dengan komen-komen orang lain, aku pun saja lah nak try buat scaling gigi kat sini. Yang bestnya doktor Syafeera ni cun orangnya.. lemah lembut, cakap pun sopan je.. itu benda yang paling utama untuk jadi seorang doktor gigi.. sebab kalau cakap marah-marah nanti pesakit pun fobia nak datang lagi kan..

Disebabkan gigi aku ni ada beberapa problem serius. Jadi masa untuk buat scaling ambil masa dekat 1 jam.. kelengkapan yang ada kat Klinik Pergigian Syafeera ni memang tip top. Lengkap semuanya.. dia buat scaling pun tak sakit dan ada seorang pembantu bersama doktor ni dok bedah mulut aku haha..

Harga untuk buat scaling antara RM60 – RM150 ikut jam yang diperlukan dan kerosakan gigi. Rasanya harga tu kira murah la kan sebab ada klinik gigi harga minimum sampai RM80. Customer kat klinik ni memang ramai jadi kalau korang nak try datang sini sebaiknya buat lah temujanji dulu ye.. jangan main redah je macam aku buat hari tu.. tak pasal-pasal tengah scaling kena stop kejap sebab ada client doc yang datang sebab dia dah buat temujanji awal..

2013-05-03 12.37.02

Masa balik dapat kit pembersih gigi ni dari pembantu doktor.. hoho.. thanks.. tak yah nak beli utk sebulan… Kalau nak try mai la datang kat Klinik Pergigian Syafeera ni.. betul-betul depan Jusco Mahkota Cheras.. Klinik Pergigian Syafeera® 31-1, Jalan Temenggung 21/9, Seksyen 9, Bandar Mahkota Cheras, Selangor. Tel: 03-9075 6909.

SEOUL KOREA – World Cup Stadium

World Cup Stadium Seoul, Korea

Tak terlintas dalam fikiran bila sampai ke Korea ni akan singgah ke Seoul World Cup Stadium yang pernah menjadi tuan rumah World Cup pada tahun 2002. Tapi disebabkan ianya dah termasuk dalam Itinerary jadi aku pun on je kira ok lah sekali sekala pergi tempat-tempat macam ni tengok tempat orang pula. Seoul World Cup Stadium terletak di Seoul-si Mapo-gu Seongsan-dong dan bagi mereka yang nak datang sendiri boleh menaiki Subway Line 6 ke World Cup Stadium Station dan keluar di puntu Exit 2 dan terus cari pintu masuk FIFA World Cup Museum. Kalau yang nak menaiki bus pulak boleh ambil bus warna biru nombor 271, 571 atau bus hijau nombor 6715, 7714, 7715 dan bus warna merah bernombor 9711. Harga tiket masuk ke sini murah je cuma 1,000 won (RM3.00) seorang. Kalau rasa tak pasti tempatnya aku dah sediakan Google Map dibawah untuk rujukan. Semoga ianya membantu anda semua.


View larger map

Dekat stadium ni ada sebanyak 66,806 tempat duduk biasa, 816 tempat duduk VIP, 754 Press Seats dan Conference Room sebanyak 12 – 29 tempat duduk untuk setiap bilik. Banyak gile kan tempat duduk dia.. ye lah dah nama pun World Cup Stadium mestilah banyak. Bagi pelancong yang minat bola sepak tu boleh lah datang ke sini ye tengok keindahan stadium mereka. Dibahagian bawah Stadium ni ada disediakan FIFA World Cup Museum dimana pelawat boleh lihat sejarah stadium ni, gambar-gambar semasa World Cup 2002, koleksi video, koleksi tiket, koleksi baju pemain dan banyak lagi. Disediakan juga kedai cenderahati untuk pelawat beli sebagai kenangan.

Bestnya pemandu pelancong aku semasa kesini. Dia bagi kita orang masuk kebahagian bilik persalinan pemain. Tempat ni sebenarnya orang ramai tak boleh masuk, tapi pemandu pelancong kami dah deal dengan penjaga stadium ni untuk beri kebenaran kepada kami masuk kejap untuk solat Zohor. Baguslah mereka ni.. walaupun berlainan agama dan bangsa tapi ada segelumat hati dan hormat-menghormati agama lain. Sebab tu aku suka dengan orang-orang Korea ni.. hihi

World Cup Stadium Seoul, Korea

Muka serius je kan haha.. ye la aku bukan seorang peminat bola sepak.. adik aku minat lah si uzair tu.. sampai sini dia je yang terlebih happy haha..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Ini bendera Seoul FC yek?.. ye la kot.. aku bergambar je haha.. kebetulan kami datang dalam tengah hari. Pada waktu petangnya ada perlawanan bola sepak disini FC Seoul lawan apa aku lupa pulak..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Di FIFA World Cup Museum terdapat koleksi tiket semasa Seoul World Cup tahun 2002 dulu.. ada macam-macam koleksi lagi ada..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Ini pulak gambar bilik persalinan pemain diorang.. kami dapat masuk sini sebab nak bersembahyang .. kalau orang lain tak dapat masuk.. kat sini bersih je tempat dia dan besar.. agak-agaknya kat Stadium Bukit Jalil macam ni gak ke?.. ntah la aku tak pernah masuk kat Malaysia.

World Cup Stadium Seoul, Korea

Inilah rupa sebenarnya World Cup Stadium. Aku dimaklumkan bahawa bentuk stadium ni direka seperti bentuk layang-layang tradisional Korea jika dilihat dari atas.. Layang-layang Korea berbentuk segiempat dan penduduk Korea percaya bahawa ianya mempunyai unsur-unsur kemenangan dan harapan. Itulah budaya dan semangat orang Korea.

 

SEOUL KOREA – Trick Eye Museum

seoul korea - trick eye museum

Trick Eye Museum salah satu tempat WAJIB bagi pelancong yang datang ke Seoul Korea. Kenapa wajib sebab anda akan fun giler bila ada disini dan boleh bergambar dengan benda dan gambar 3D  yang diluarjangkaan pandangan mata. Di Trick Eye Museum ini sebenarnya kita boleh menguji dan menguatkan lagi otak kita dengan berfikir secara terbalik dan menggunakan keseluruhan daya otak yang berfungsi dalam kepala kita. Perhhh aku sendiri tak paham apa yang aku tulis haha tapi apa yang penting disini memang fun giler… datang jangan tak datang ok..

Seperti biasa aku akan tulis sedikit tips-tips untuk ke Trick Eye Museum ni. Bagi yang datang melalui tour agency korang tak payah la risau bagai. Tapi bagi yang datang sendiri atau backpackers untuk kesini anda boleh menaiki Subway Line 2 Hong-ik Univ. Stn. Exit 9, kemudian pastikan korang keluar di pintu exit kedua (belah kiri). Kalau rasa blur boleh cari alamat ni B 357-1 Seogyo Plaza Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul atau lihat map dibawah.

Trick Eye Museum - map korea

Klik gambar untuk besarkan map

Seoul Trick Eye Museum

Trick Eye Museum ini sebenarnya adalah sebuah muzium interaktif dengan konsep baru yang merangsang kreativiti dan imaginasi otak dengan teknik Trompe-l’eoil (Eye-tricking dalam bahasa French) melalui penglihatan. Dalam gambar yang dipamerkan anda boleh bergambar dan anda sendiri menjadi subjek dalam gambar tersebut.. Melalui gambar-gambar yang dipamerkan sebenarnya dapat membantu kita belajar melalui deria estetik (aesthetic senses) bentuk dan juga merangsang otak. Huhu pening kan?.. kalau tak nak pening-pening datang sendiri dan peningkan kepala huhu..

Dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 9 malam dan harga masuk kesini cuma 13000 KRW kalau convert dalam ringgit kira-kira RM35.00 rasanya tak mahal kan..? bagi aku tak mahal lah sebab apa yang kita dapat dan kenang dalam hati tak ternilai sebenarnya.. Jom tengok gambar-gambar di Trick Eye Museum ni..

Trick Eye Museum

Ini hanya gambar ilusi je.. aku bukan beli tiket kat sini hihi..

Trick Eye Museum

Aikk main tipu ye… meh tengok kad dia apa..

Trick Eye Museum

Comel je Mona Lisa bila di pum-pum.. gebu sehh..

Trick Eye Museum

Tiba-tiba aku macam gorila besarnya.. mak aku dan alia kecik je kan..

Trick Eye Museum

Ehh badan aku terbelah dua.. haha tapi yang spoil nye.. kaki tu kurus badan aku besar haha..

Trick Eye Museum

Shopping sakan mak aku kat sini haha.. jangan tertipu tu semua dusta belaka haha gambar je tu..

Trick Eye Museum

Mak nanti kita shopping kat Giant je lah kat Korea mahal lah haha..

Trick Eye Museum

Anak buah aku ye ye je tengok.. padahal lukisan kat lantai je

Trick Eye Museum

Besar gedabak.. dah la berat hihi..

Trick Eye Museum

Jemput minum tuanku.. nak sikit air boleh.. haus lah..

1-DSC_0336

Kepak yang tak berapa nak kepak haha.. comel kan aku..

Sebenarnya semua tu gambar je tapi pandaikan mereka lukis bila kita ambil gambar macam kita berada dalam gambar tu sendiri. Itulah namanya Trick Eye.. sangat kreatif. Jadi kepada sesiapa yang berhajat untuk ke Seoul jangan lupa singgah sebentar disini ye.. Terima kasih sebab sudi baca blog ni.. kalau anda rasa blog ini sedikit sebanyak membantu perjalanan anda sila-silalah rajin komen dibawah ye.. :)

SEOUL KOREA – Hotel Sarangbang Yongsan

Hotel Sarangbang Yongsan

Percutian bersama aku dan keluarga telah dirancang dari awal lagi. Hotel dibeli melalui Airasiago.com bersama-sama dengan penerbangan Airasia sekali. Seperti biasa aku kalau pergi melancong ke luar negara hotel bukanlah yang paling penting sebab aku pergi berjalan bukan sekadar nak tidur di hotel sahaja. Jadi untuk percutian ke Korea ni kami pilih hotel murah di sekitar Seoul tetapi lengkap dengan ciri-ciri keselesaan itu sudah memadai bagi kami.

Jika anda seorang backpackers atau inginkan hotel murah di Seoul, aku cadangkan korang tinggal saja di Hotel Sarangbang Yongsan. Hotel ni merupakan hotel bertaraf 2 setengah bintang tetapi lengkap dengan segala kelengkapan dan murah. Ada beberapa rakan aku cakap hotel ni adalah hotel persinggahan anak-anak muda untuk melakukan maksiat sebab murah. Ermmm itu terpulanglah pada persepsi masing-masing tapi bagi aku selama 4 hari aku tinggal disini tak nampak pulak orang buat maksiat.

Hotel Sarangbang Yongsan ini terletak di Yongsan-gu beralamat (Chungpa-dong 1ga 160-1, Yongsan-gu,  Seoul,  Republic Of Korea). Hotel ni agak tersorok sedikit dari jalan raya. Jadi kalau datang kesini pastikan korang tanya orang ramai..

  Rating: 2.5 stars  Chungpa-dong 1ga 160-1 , Yongsan-gu,  Seoul ,  Republic Of Korea   Rating: 2.5 stars  Chungpa-dong 1ga 160-1 , Yongsan-gu,  Seoul ,  Republic Of Korea

Sila klik gambar map tu kalau nak besarkan..

Rasanya dalam banyak-banyak negara yang aku pernah melancong dan dalam banyak-banyak hotel yang pernah aku tinggal. Secara peribadi boleh aku katakan Hotel Sarangbang Yongsan ni boleh diberi sebanyak 5 bintang. Sebabnya.. korang tak perlu lagi bawa sebarang kelengkapan peribadi seperti sabun, ubat gigi, barang mandian, tuala, minyak rambut dan sebagainya sebab kat sini semua ada.. Hotel ni juga dilengkapi dengan Aircond, Lantai pemanas, LCD TV HD (ada lebih kurang 200 channel kot termasuk channel lucah VOD).. dan internet PC serta WiFi percuma 24 jam sehari. Perhh gila kan.. hotel 4-5 bintang yang lain pun belum tentu boleh bagi WiFi dan PC Internet percuma dalam setiap bilik..

Hotel Sarangbang Yongsan

Semua lengkap.. so kalau nak tinggal kat hotel ni tak payah beratkan bagasi korang..

Hotel Sarangbang Yongsan

Semua jenis charger ada.. gila kentang kan.. penat je aku bawak semua charger dari rumah.. rupanya kat sini dah disediakan..

Hotel Sarangbang Yongsan

Cerek air, tuala mandi, baju tidur pun ada..

Hotel Sarangbang Yongsan

Katil yang empuk lagi selesa..

Hotel Sarangbang Yongsan

Dilengkapi dengan bathtub air panas dan sejuk.. huhu..

hair dryer

hair dryer pun ada…

Antara yang menarik lagi dengan hotel ni.. (oppsss ni bukan entry berbayar ok..) tapi aku serius suka gila hotel ni.. hihi sebab tu aku share kat korang.. Ok antara yang menarik lagi.. hotel ni terletak berdekatan dengan tempat-tempat lawatan di Korea dan dekat sangat dengan Keretapi Seoul Station jadi kalau nak bergerak kesana sini tu memang mudah sangat.. Antara tempat pelancongan yang terdekat dengan hotel ni adalah :-

Sookmyung Women’s University – 0.5 km / 0.3 mi
Hyochang Stadium – 1 km / 0.6 mi
Namdaemun – 1.3 km / 0.8 mi
Namdaemun Market – 1.4 km / 0.9 mi
War Memorial of Korea – 1.6 km / 1 mi
Namsan Park – 1.6 km / 1 mi
N Seoul Tower – 1.6 km / 1 mi
Seoul Museum of Art – 1.8 km / 1.1 mi
Yongsan Electronics Market – 1.9 km / 1.2 mi
Deoksugung Palace – 1.9 km / 1.2 mi
Chongdong Theater – 1.9 km / 1.2 mi
Seoul City Hall – 2.1 km / 1.3 mi
Seoul International Finance Center – 2.1 km / 1.3 mi
Lotte Department Store – 2.2 km / 1.4 mi
Myeongdong Cathedral – 2.2 km / 1.4 mi

The nearest airports are:
Seoul (GMP-Gimpo Intl.) – 14.7 km / 9.1 mi
Seoul (ICN-Incheon Intl.) – 47.1 km / 29.3 mi

The preferred airport for Hotel Sarangbang Yongsan is Seoul (ICN-Incheon Intl.).

Kira semua lengkaplah.. memang tak sia-sia aku sewa hotel ni 4 malam.. harga pun murah giler.. jadi kalau ke Seoul Korea dan rasa-rasa nak cari hotel murah aku memang cadangkan korang tinggal je kat sini.. berbaloi..

Nescafe Dolce Gusto : Cara Buat Latte Macchiato, Mocha & Cappuccino

 

Terbaik dari ladang. Nescafe Dolce Gusto telah pun sampai ke pasaran Malaysia. Aku pun dah dapat menikmati segelas coffee segar setiap hari dari Nescafe Dolce Gusto ni. So korang semua dah baca blog post aku pasal Buka Kotak (Unboxing) Nescafe Dolce Gusto : Krups (Genio), NESCAFÉ Dolce Gusto : Capsule Flavors dan NESCAFÉ Dolce Gusto @ Espresso Lab. Kalau dah baca baguslah.. Untuk entry kali ni aku nak tunjukkan video cara macam mana nak bancuh atau buat Latte Macchiato, Mocha & Cappuccino menggunakan Nescafe Dolce Gusto. Simple je.. mudah, cepat, bersih dan senang nak kemas. Memang patut korang dapatkan machine Nescafe Dolce Gusto ni.. kalau nak beli boleh masuk website ni https://www.dolce-gusto.com.my/

So jom layan video kat bawah ni.. manalah tahu boleh terbuka hati korang semua nak dapatkan satu mesin Krups ni.. hehe comel kan… :)

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Latte Macchiato

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Chococino

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Mocha

 

Amacam? best tak mesin Nescafe Dolce Gusto ni? best kan..  Insyaallah next entry aku post pasal Flavors lain pulak..

 

Buka Kotak (Unboxing) Nescafe Dolce Gusto : Krups (Genio)

Ewah-Ewah sekarang ni tiap-tiap hari sekarang ni asik minum NESCAFÉ Dolce Gusto je tau. Maklumlah benda baru dalam rumah kalau tak guna rasa rugi pulak. Rugi tak rugi lah beli mesin pembuat kopi NESCAFÉ Dolce Gusto ni. Harganya tak lah mahal mana pun cuma RM399 je kat pasaran. Capsule NESCAFÉ Dolce Gusto pun tak mahal cuma RM 27.99 je.. ada box 8 capsule dan 16 capsule. Bandingkan kalau beli coffee kat kedai harganya hampir RM10-RM20 segelas kan membazir tuh?.. buat sendiri kat rumah lagi senang. Jimat masa, tenaga dan wang ringgit. So tak menyesalah beli sebiji mesin pembuat coffee NESCAFÉ Dolce Gusto ni.

Okey hari ni nak share kat semua pembaca blog Zaid ni apa yang ada kat dalam mesin NESCAFÉ Dolce Gusto. Jom tengok video Unboxing Nescafe Dolce Gusto Coffee Machine : Krups (Genio).

So dah tengok video tu?.. tak tergoda ke? haha beli jangan tak beli ye.. bila lagi nak merasa minum coffee kat rumah sendirikan. Asik beli kat kedai je buat sendiri lagi sodap.. Untuk pengetahuan semua Nescafe Dolce Gusto ni ada banyak flavours iaitu Cappuccino, Latte Macchiato, Grande Intenso, Espresso, Lungo, Chococino, Chai Tea Latte, Mocha dan Cappuccino Ice. So banyak pilihan sebenarnya. Tak kan hari-hari nak minum coffee je kan sekali sekala pekena Mocha ke Latte Macchiato ke syok juga.

Nescafe Dolce Gusto menambat hati keluarga saya.. ianya mungkin menambat hati keluarga anda juga semestinya.

Kalau berminat untuk beli mesin ini dan Capsule NESCAFÉ Dolce Gusto boleh masuk https://www.dolce-gusto.com.my. Beli sekarang sebelum terlambat.. Next entry aku tunjukkan cara buat coffee guna mesin Nescafe Dolce Gusto Coffee Machine : Krups (Genio) pulak. Sebelum tu korang belilah dulu ye machine ni.. :)

NESCAFÉ Dolce Gusto : Capsule Flavors

Siapa yang tak pernah minum coffee sebelum ni? kalau tak pernah memang rugilah korang sebenarnya. Satu kenikmatan yang tak dapat diluahkan kesedapannya. Kalau nak bercakap pasal coffee ni aku bukanlah seorang yang pakar. Lagilah kalau nak buat sendiri coffee pelbagai rasa yang macam kat cafe tuh. Lagi pun harganya agak mahal kalau beli di kedai kalau nak buat sendiri nanti lain pulak rasanya.

Kepada semua penggemar coffee atau bukan penggemar coffee korang patut dengar ini. Sekarang ni kecoh satu seantero dunia tentang kehebatan dan kenikmatan rasa NESCAFÉ Dolce Gusto. Mesti korang ada yang dah faham bila aku cakap Dolce Gusto kan? dan ada juga yang blur apa sebenarnya benda yang aku cakap tu.

Sebenarnya NESCAFÉ Dolce Gusto ni adalah coffee pelbagai rasa yang direka khas untuk kepuasan setiap orang yang merasainya. Jadi sekarang ni tak perlu lagi pergi ke cafe-cafe kat luar sana. Sebab sekarang kita semua dah boleh minum coffee bertaraf class A dengan buat sendiri di rumah serta ianya menjimatkan kos perbelanjaan harian kita. Cuma beli mesin “Krups” macam gambar diatas tu dan Capsule Flavors NESCAFÉ Dolce Gusto saja kita dah boleh buat Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso dan banyak lagi. Suka ayat-ayat “Coffee Is Not Just Black”, “Coffee Can Be Art” dan “Coffee Beyond Covention”.

Hari ini aku nak cerita sikit yang aku baru je dapat mesin Krups dan 8 jenis rasa Capsule Flavors NESCAFÉ Dolce Gusto yang comel tu. Oh ye ada yang tanya pasal mesin Krups kat aku, yang tu nanti entry kedua aku cerita tapi kali ni aku nak cakap pasal flavors NESCAFÉ Dolce Gusto dulu ye. Jom kita tengok video ini dulu..

Continue reading

Nak Beli iPhone 5 Atau Samsung Galaxy S3?

Baca edisi mobile di : http://www.nuffnangx.com/l/WbHB22B

Sejak dua menjak ni terbayang-bayang nak beli smartphone baru. Sekarang ni aku masih lagi pakai iPhone 3GS yang boleh dikatakan sudah ketinggalan zaman tuh. Al-maklumlah bukan orang kaya untuk tukar handphone selalu. Dalam fikiran dah terfikir nak beli iPhone 5 bila dah sampai ke Malaysia nanti. Kenapa yek? bila dah pakai iPhone, iPad, Mac susah betul nak bertukar ke brand yang lain? ermmm ntah la aku pun tak tau nak cakap apa. Tapi aku memang suka gila kat iPhone 5 ni. Bagi mereka yang dah ada iPhone 4s rasa macam tak berbaloi kot untuk dapatkan iPhone 5 sebab functionnya lebih kurang je… tapi macam aku ni yang masih pakai iPhone 3gs ni memang dah patut tukar yang baru pun.

Tadi aku try usha kat Youtube tengok diorang try drop test kat iPhone 5 dan Samsung Galaxy S3. Ternyata iPhone 5 lebih kebal dari Galaxy S3.. tapi tak pastilah betul ke tak diorang ni.. rasanya macam betul kot?.. iPhone 5 bila di campak cuma calar sikit dan kemek kat tepi-tepi berbanding Galaxy S3 yang retak di screen dan kemek. Ermmm memang confirm lah aku akan ambik iPhone 5 nanti. Bila lah agaknya nak sampai ke pasaran Malaysia kan?

Kalau ada orang nak sponsor iPhone 5 pun best jugak. Tapi nanti nak try lah usha mana-mana contest yang ada hadiah iPhone 5. Mana tau boleh menang lagi macam dulu kan haha.. doakan je la ye.. Apa kata korang semua tengok video drop test iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3 kat bawah ni.. :)