Shopping, Makan Dan Santai Di Hatyai

 

Terus terang aku pergi Hatyai ni main redah je, duit dalam poket pun cuma bawa RM300 je untuk makan, shopping dan santai-santai. Nasib baiklah kadar pertukaran wang disini sama je nilainya. Cuba pergi New Zealand dulu gila aku dibuatnya bawak RM1k pun tak cukup. Rasanya kalau pergi bujang-bujang ke Hatay ni RM300 dah kira cukup sangat dah. Apa sangatlah yang hendak dibeli kat sini.. aku pun just shopping fridge magnet dan t-shirt je.. yang bestnya kat sini baju t sangatlah murah.. RM10 sehelai.. murah ke? ala cincailah kira murah juga la kan.. kalau pandai tawar menawar atau beli banyak mungkin boleh dapat lagi murah. Beginilah pemandangan malam di Hatyai. Aman, damai dan tenteram jiwa cuma jalan raya agak sesak sekitar 7 malam- 9 malam mungkin ramai yang baru nak balik kerja. Bagi yang nak melancong ke Hatyai ingat pesanan aku ni .. datang hari Sabtu dan Ahad je sebab waktu ni lah ramai peniaga yang menjual barang.. kalau datang hari lain macam suram je..

 

 

Pink Lady Complex merupakan sebuah tempat yang menjual pelbagai jenis cenderamata untuk dibeli. Kat sini aku perhatikan harganya agak mahal sikit berbanding pekedai yang jual ditepi jalan. So kalau nak bershopping korang roundlah dulu 3-4 kali tengok kedai mana harga murah. Jangan nanti bila dah beli awal-awal menyesal pulak tengok kedai depan harga lebih murah.

 

 

Berhadapan Pink Lady Complex pula terdapat banyak gerai makanan muslim. Jadi kalau kesini jangan cakap susah nak cari makanan islam sebab melambak ada. Yang menarik disini terdapat sebuah gerai kakak purdah ni yang menjual cendol, pulut mangga dan pulut durian. Rasanya sangat enak dan harga sepinggan 50B (RM5). Memang berbaloi sebab mangga dan durian yang dihidangkan sangat fresh sampai meleleh air liur.

Continue reading

Kenapa Saya BOIKOT Astro First?

 

Pada awal kemunculan Astro First ni aku rasakan ianya amat bagus sekali sebab aku boleh tonton filem-filem yang masih fresh kat panggung dengan hanya menonton dirumah saja. Tetapi lama kelamaan aku rasakan ianya tak relevant dengan  industri perfileman negara kita kerana atas beberapa sebab musabab.

Pertamanya sekarang Astro First menayangkan filem-filem yang sudah 3 minggu ditayangkan dipawagan dan berkemungkinan tidak lama lagi seminggu je kat panggung dah ada tayang kat Astro First. Macam mana penerbit filem kita nak maju kalau kutipan panggung tidak setimpal dengan hasil usaha filem mereka. Sah-sah lah orang tak pergi tengok wayang dan tunggu Astro First je yang harganya lebih kurang RM15 untuk 2 hari dan boleh tengok ramai-ramai satu kampung berbanding tengok di panggung dengan harga RM11 seorang. Kiranya penjualan tiket wayang akan menjunam jatuh dan ini akan mendorong kejatuhan filem melayu juga.

Kedua adalah sebab dengan adanya Astro First ni lebih banyaklah DVDrip cetak rompak dijual di pasar malam atau senang didownload melalui laman web yang dimuatnaik oleh lanun-lanun cetak rompak. Tengok saja di Yahoo dan Google banyak cerita-cerita melayu terbaru yang mudah didownload hasil dari rakaman melalui Astro First dan kualitinya tak kurang hebat. Ianya menyokong kepada aktiviti cetak rompak sekaligus menutup periuk nasi para penggiat seni dan pengarah perfileman negara.

Aku bukanlah nak BOIKOT 100% Astro First tapi cuba cari penyelesaian kepada 2 sebab diatas tu, kalau ianya boleh membendung kepada gejala cetak rompak dan tidak menutup periuk nasi mereka yang terlibat dalam industri perfileman negara ni ok lah, tapi kalau tak, aku rasakan Astro First tak relevant lagi buat masa sekarang. Baik suruh orang ramai pergi tengok kat panggung dan rasai pengalaman sebenar dari sekadar menonton TV di rumah.

 

PS : kalau ada Astro First ni dah tak perlu takut untuk download DVDRipper.. hari masuk Astro First esok dah boleh beli kat pasar malam.. renung-renungkanlah.. kesian kat pelakon dan penerbit filem..

 

Antara cerita yang dah boleh dimuatturun Astro First.. !!

Guitar Elektrik – Brand SX (Yamaha)

Hari ini dengan rasminya terpakai juga kad kredit Public Bank yang baru aku dapat bulan puasa hari tu…  si adik kesayangan aku nak beli guitar elektrik pulak… huhu nasib baik dia bayar balik… kita orang beli kat Yamaha Studio Kajang, brand SX (ntah la aku tak pernah dengar pun…) beli satu set ada DVD, Amp, guitar, pemetik gitar, tuner, beg … harga dia RM830 … huhu boleh tahan gak sound dia… meh tengok gambar aku main guitar yeh…

DSC_0285

Barang yang terdapat dalam set ni…

DSC_0289

Adik aku uzair… macam pandai je main… hehehe meh aku pulak yang main ko tengok..

DSC_0293

Macam ni la kalau nak main guitar…. main petik je hahahaha

DSC_0294

Sampai baring dowh aku goreng guitar ni… hahahhaha memekak je aku ni.. bikin bising je jiran sebelah…