Mulia Sangat Ke Perempuan Ni?

Sekadar Gambar Hiasan - Sumber Google

Baca email dari seorang insan yang mulia bernama Pn. Zanzila ni dulu..

Assalamualaikum,

Saya adalah seorang insan yang mulia yang tidak dikenali tetapi saya hendak mencari seseorang yang boleh dipercayai untuk mengendalikan sebidang hartanah saya untuk didermakan kepada persatuan Barah Malaysia.

Saya baru diberitahu yang saya menghidap penyakit barah tahap terakhir yang tidak ada harapan untuk hidup di dunia ini.Saya menyesal kerana tidak membuat perubatan bila mula mengetahui tentang penyakit barah saya.Saya harap Allah akan memaafkan saya kerana tidak meminta pertolongan sebelum ini.

Saya tidak ada rezeki untuk menimang cahaya mata kerana saya terlalu menumpukan perhatian saya kepada kerjaya saya.Oleh itu,saya mempunyai sebidang hartanah yang saya hendak menderma kepada Persatuan Barah Malaysia untuk kebajikan dan menolong orang-orang yang menghidap penyakit seperti saya dan menguruskan program dan perubatan untuk pesakit barah.

Masa untuk saya hidup sangat singkat dan saya tidak mempunyai masa untuk mambuat kajian tentang penyakit saya dan saya memerlukan seseorng yang boleh menguruskan hasrat saya yang terakhir sebelum saya menghembuskan nafas yang terakhir.Saya meletakkan harapan dan kepercayaan kepada anda untuk menguruskan kewangan saya untuk didermakan kepada persatuan yang lain yang memerlukan bantuan juga.Ini juga adalah permintaan arwah suami saya sebelum dia meninggal dunia dan saya tidak ada hasrat untuk meninggalkan harta-harta saya kepada kerajaan kerana duit tersebut akan dipergunakan oleh orang orang politik dan ini tidak menghasilkan apa-apa kebaikan dan saya tidak diberikan pahala di dunia akhirat.

Saya sangat mengharapkan duit yang didermakan sebanyak 2 juta sterling pound digunakan dengan tujuan baik daripada saya.Bila anda menerima email ini,sila hubungi dan memberi informasi anda kepada peguam saya untuk arahan selanjutnya.

Saya mengucapkan terima kasih terlebih dahulu kerana saya hanya mempunyai masa yang singkat dan tidak dapat mengenali anda terlebih dahulu.

Yang Benar

Pn. Zanzila binti Hashim
From: Malaysia
My Email: hashimbt1992@hotmail.com

 

Apa perasaan korang bila korang baca email yang aku dapat tu? sedih? kesian? sebenarnya ini adalah email dari Spam box yang baru aku dapat. Mula-mula baca memang macam kesian dan rasa macam nak tolong je dia, bukan sebab aku nak sangat duit dia tapi nak tolong panjatkan hasrat dia nak bantu orang yang kena barah sama macam dia di Persatuan Barah Malaysia. Tapi bila aku fikir balik ini sebenarnya adalah email Scam yang boleh buat orang ramai percaya dan sebaliknya nanti jadi mangsa penipuan.

Sebelum ni banyak je email yang aku dapat seakan-akan email Pn. Zanzila ni tapi dalam format bahasa inggeris tapi sekarang ni diorang dah pandai translate ke bahasa melayu pulak. Mungkin diorang ingat orang melayu senang nak kena tipu kot?..

Sorry to say lah.. aku memang totally 100% tak percaya email macam ni. Kalau si Pn Zanzila tu baca blog aku ni pergilah cari orang lain jangan suruh aku uruskan duit kau tu. Takut nanti aku tak amanah dan terpakai duit 2 juta sterling pound tu susah pulak kang haha..

So kepada sesiapa yang dapat email macam ni.. silalah fikir 2-3 atau 4-5 kali sebelum anda tertipu dan ditipu.. sekadar peringatan kepada semua.. TQ sebab sudi baca.. :)

PS : Tolong jangan gunakan nama Allah kalau nak menipu.. nanti terimalah balasannya kelak..

*Gambar di atas sekadar gambar hiasan.. credit Google.

Masih Dapat Duit Raya?

Macam tak percaya je dikala usia 28 tahun masih dapat duit raya. Tahun ni tak lah banyak sangat duit raya yang aku dapat tapi dalam kemeriahan Aidilfitri pakcik-makcik aku masih tak lupakan anak-anak buahnya yang dah besar panjang ni. Tahun ni dikira balik hari raya pertama aku dapat collection duit raya sebanyak RM73.00 ini baru makcik-pakcik aku yang bagi tu pun ramai lagi yang tak dapat bersua. Alhamdulillah murah rezeki diorang sampai boleh bagi sumbangan duit raya.

Sebenarnya bagi duit raya ni bukan lah satu pekara yang wajib dilakukan bila tibanya Aidilfitri tapi cumalah sekadar suka-suka dan niat untuk bersedekah jika ada rezeki berlebihan. Ada keluarga yang bagi duit raya untuk anak-anak kecil je ada pula bagi untuk orang dewasa macam aku ni. Ikutlah rezeki masing-masing mana yang mampu tu bagi. Niat asal bukanlah nak kumpul duit raya pun sebab aku ni pun dah besau panjang. Malu juga kekadang bila salam mohon kemaafan disamping terima duit raya. Rezeki jangan ditolak kan.. hulur berisi pun aku sebat gak haha..

Thanks sesangat kat makcik-pakcik aku sebab tiap-tiap tahun bagi duit raya. Nilai matawang tak penting asalkan kita dapat berjumpa, bergembira, berziarah dan bermaaf-maafkan dihari yang mulia ni kan.. :)

 

Duit Raya RM400

Haha dah macam skim cepat kaya pulak kan show gambar pegang duit.. hahaha.. tapi ni bukan skim cepat kaya or whatever ye ni saja nak tayang yang aku baru tukar duit baru RM400 untuk buat duit raya tahun ni. Alhamdulillah rezeki masyuk so boleh la bagi angpow. Tapi duit raya ni untuk anak buah aku je yang lain tu gi pintak kat mak aku haha.. sebab aku belum kawin nak bagi duit raya memang tak layak lah.

So korang tahun ni berapa ratus peruntukkan duit raya nak bagi kat kengkawan? jangan la kedekut sangat raya tahun ni.. kalau ada rezeki lebih tu sama-samalah kita sharing.. bak kata bro Denaihati (Hidup Untuk Memberi) tak gitu.

Kejadian Rompak Dan Ragut

Baru je lepas saksikan kejadian rompak dan ragut melibatkan seorang wanita cina di kawasan Taman Midah Cheras. Maklumlah sekarang hujung bulan waktu semua orang akan ke bank untuk keluarkan duit gaji.

Selalunya peragut ni tak kira siapa lelaki perempuan melayu cina india asalkan mereka dapat apa yang mereka nak. Jadi kepada semua sentiasalah berhati-hati ya kalau nak keluarkan duit kat ATM. Bukan senang nak cari duit sekali dah kena ragut berputih matalah jadinya.

Aku ada beberapa tips supaya kejadian macam ni dapat dielakkan. Paling koman pun mungkin dapat mengurangkan gejala rompak dan ragut ni.

1. Jangan keluarkan wang di ATM selepas jam 5 petang
2. Elakkan keluar kesemua duit dalam ATM dalam satu-satu masa. Keluarkan sedikit dan diperlukan sahaja
3. Pastikan kawasan ATM ramai orang. Kalau tempat sunyi sebaiknya jangan keluarkan duit.
4. Jika nak bayar hutang gunakan perkhidmatan transfer/pindahan wang melalui bank secara online.
5. Pastikan anda bawa rakan atau bodyguard semasa keluarkan duit
6. Keluarkan duit dari ATM didalam stesen minyak. Lepas keluar duit terus masuk dalam kereta dan kunci pintu.
7. Gunakan kad debit untuk shopping. Jadi tak perlulah keluarkan duit dari ATM.
8. Beli atau shopping secara online lebih baik. Keselamatan diri pun terjaga. Cuma pastikanlah laman web online tu disahkan sebelum buat pembelian.
9. Bagi wanita sebaiknya simpan duit dalam poket atau ikut cara orang tua dulu simpan dalam koncot didada. Kalau bawa beg besar-besar nanti senang peragut nak ragut
10. Sentiasalah berwaspada dan berhati-hati semasa keluarkan wang di ATM. Jika anda rasa curiga sebaiknya jangan keluarkan duit. Hubungi Polis sekiranya keselamatan anda ditahap minima.

Keselamatan diri sebenarnya lagi penting dari wang. Kalau dah kena ragut takut juga boleh jadi kecelakaan kat diri. Jadi sentiasa berhati-hati dan peka kepada keadaan sekeliling. Semoga menjadi manafaat kepada semua.

Hari Yang Malang Menjadi Hari Yang Best

 

Aku tak tahu kenapa sejak dua menjak ni hari-hari aku bagaikan ada sesuatu yang tak kena je. Buat apa pun salah tak buat pun salah. Nak kata malang tu sebenarnya agak kasar juga bahasanya tapi nak kata tak malang pun tak juga. Bagi pekerja macam aku ni hujung-hujung bulan poket pun kering kontang. Adalah dua tiga hengget je dalam kocek. Kisahnya bila dah tak ada duit ni kaki rajin pulak nak berjalan. Haha bukan jalan jauh pun jalan pergi bandar je.. So pergilah ATM kat Petronas sebab nak keluarkan duit. Sampai je kat situ dengan niat girang nak keluar 3-4 ratus tiba-tiba kad ATM aku rosak pulak. Adoiaaii dah la tengah kering ni, kebetulan pulak masa tu aku naik kereta dan minyak nak kontang. Lagilah berapi aku, time tak ada duit nilah semua nak habis.

So disebabkan kad ATM rosak aku pun isi lah minyak guna kad kredit. Sekali lagi tiba-tiba kad kredit aku pulak tak boleh pakai. Bukan sebab overlimit ok tapi disebabkan sistem kad masa tu tergendala pulak. Lagilah adoiaaii… So terpaksalah tawakal bawa kereta pergi cari stesen minyak yang lain. Agak kecut perut juga bawa kereta dengan tangki kosong ni. Buatnya tiba-tiba kereta mati kat tengah jalan kang kan dah nyaya dibuatnya. Tapi Alhamdulillah lah lebih 10km kereta tu jalan dan terjumpa kedai minyak lain. Nasib baiklah kat situ sistem kad diorang ok.

Berbalik pasal duit dalam poket tu, aku cuba cari ATM lain kot-kot boleh guna.. abis satu pekan Suntex, Balakong, Cheras aku redah tapi kat ATM aku masih tak boleh dikeluarkan kat ATM Maybank. WTF.. nak kata kad rosak aku jaga kad ni dengan cermat sekali. So dah terdesak sangat aku pun trylah kat ATM lain maksud aku bank lain. Aisehhh boleh pulak guna kad tu.. ermmm rasanya Maybank memang tak kasi aku keluar duit guna ATM diorang kot.. padahal kad tu adalah kad Maybank.. tak pasal-pasal RM1 kena tolak sebab guna ATM lain.

Ok pasal duit dah settle so aku pun nak gerak pergi KL mencari G TOWER nak ambik hadiah. So sampai je G Tower punyalah jalan kat KL ni jam gile.. hampir 2 jam aku tersangkut kat Jam dari Cheras. Ok Ok sampai G Tower rasa nak terkencing pulak. Jadi dengan pantas aku pergi cari parking kereta dan terus cari tandas. Aku rasa mata aku tak buta lagi dan masih pandai baca symbol lelaki dan symbol perempuan. Jadi aku masuklah dalam tandas untuk lepaskan niat. Lepas kencing siap sikat-sikat rambut lagi. Tiba-tiba seorang perempuan dengan tanpa segan silu masuk tandas yang sama. Aku pun apa lagi cakap kat perempuan cina tu dia salah masuk tandas. Tapi perempuan tu bila nampak aku terus menjerit terkejut. Adoiaaiii apahal pulak perempuan ni terpekik terlolong ni. Aku dah cuak dah. Rupa-rupanya perempuan tu terkejut sebab aku masuk tandas perempuan.. hahaha.. padan lah dia menjerit.. aku pun apa lagi terus keluar dan minta maaf sebab tersalah masuk tandas.. dengan sinisnya perempuan cina tu dari terpekik terlolong terus tergelak terbahak-bahak.. haha aku pun kelakar gak waktu tu.. nasib baiklah masa aku masuk tak ada perempuan yang tengah test pakai ipad. haha kalau tak mau pengsan dibuatnya.

Hari malang aku bertambah hebat apabila balik dari G Tower dengan hati berkobar nak update blog, tiba-tiba laptop aku buat perangai lama. Asik keluar error Hardware Malfunction dan Grafik card error. Kejap-kejap blue screen kejap-kejap screen jadi blur. Aku memang tak boleh blah kalau laptop aku problem sebab banyak kerja-kerja blog dan gambar event dalam tu. Disebabkan hari ini hari malang bagi aku, jadi aku mengambil keputusan nak beli laptop baru. Jadi hasilnya sebiji Mac Book Pro terbeli.. haha malang sebab terpaksa keluar banyak duit tapi aku happy sebab semua pengalaman malang aku diakhiri dengan berita gembira. Lebih happy sebab sekarang aku update blog guna Mac Book Pro memang terbaik dan pantasss…

Ya dalam hidup kita tak semestinya hari yang malang tu akan terus malang, jangan jadikan malang itu sebagai halangan nak buat benda-benda yang baik.

Cheque Ke 10 Nuffnang & Cheque Ke 3 ChurpChurp

 

Alhamdulillah sejak jadi blogger ni bertambah-tambah rezeki yang datang dan sejak aku join Nuffnang dan ChurpChurp makin melimpah-limpah duit masuk. Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas kurniaan rezeki yang Engkau berikan ini. Untuk pengetahuan ini adalah cek yang ke sepuluh dari @NuffnangMY dan cek yang ketiga dari @Churp2 . Nilai jumlah yang aku terima tak perlulah aku nak didedahkan berapa banyak.. cukup aku katakan yang kedua-dua cek ini mampu sara aku untuk tempoh sebulan kalau aku tak bekerja hehe..

Bagi blogger baru yang nak berjinak-jinak dalam dunia blogging tu, teruskan usaha anda jangan mudah patah semangat ye.. mula-mula dulu pun aku macam korang gak.. lama-lama insyaallah rezeki tu akan masuk sedikit demi sedikit.. baca info-info cara menjana pendapatan dari Nuffnang dan Churp2 dari blogger-blogger otai yang lain.. cuba tanya mereka macam mana diorang boleh kaya raya.. hoho jangan tanya aku sebab aku blogger biasa je ye.. kalau masih blur gak silalah tanya pada Nuffnang dan Churp2 sendiri sebab mereka sentiasa membantu

Bagi aku Nuffnang dan Churp2 bukan setakat membantu jana wang dalam dunia blogging tapi mereka pun banyak buat event percuma, bagi tiket movie percuma, bagi hadiah percuma, bagi handphone percuma, contest dan macam-macam lagi lah.. memang rugi bagi mereka yang tak sertai. Kata-kata terakhir.. thanks Nuffnang dan ChurpChurp semoga di tahun 2012 ni lebih banyak lagi event menarik dan kempen iklan untuk semua :)

Okey memandangkan dah dapat duit! so apa lagi.. nak booking pergi bercutilah tahun depan.. nak gi Tokyo ke Osaka?.. huaaaaa…. fening

 

PS : Korang ada Twitter? ada Facebook?.. tipu lah kalau kata tak ada… nak jana duit dari Twitter dan Facebook?… jom klik sini http://bit.ly/churpchurps

 

Rumah Terbuka Tertutup

Hari sabtu lepas rumah aku buat open house tapi rumah terbuka kali ni dibuat secara tertutup untuk ahli keluarga je, bukan tak nak jemput kengkawan semua tapi seperti sedia maklum keluarga nenek aku ni tiap-tiap tiga bulan buat makan-makan (Kenduri) kira macam meeting keluarga lah.. sebeb tulah tiada sebarang jemputan aku buat untuk rakan-rakan terdekat.. so harap maaflah ye tahun ni pun aku tak ada mood nak sambut raya sebab masih berkabung dan menghormati arwah paklong aku yang baru meninggal dunia. Dalam kemeriahan sederhana open house tertutup ni kakak aku mengambil kesempatan untuk cukur jambul anaknya Nur Alia Qistina. Huhu dah botak dah si Qis ni walaupun tak berambut sekarang tapi Qis tetap maintain comel macam dulu kan..

 

Nur Alia Qistina yang berambut lebat ni tengah digondolkan dengan pakciknya.. haha

Qistina selepas bercukur.. huh botak sih..

Adam anak sedara aku ngan ayah (Pakcik) pun datang.. hehe comelnya adam.. nanti kawan ngan Qistina baik-baik ye..

Sepupu sepapat aku yang ceria-ceria orangnya.. huhu ada yang main ipad ada yang nak main teddy bear ada yang beborak-borak.. layan sakan diorang nih.. ada nak ambik kesempatan Skype ngan boypren pun ada hahaha…

Mak cik pak cik aku yang sedang bz meeting sesama sendiri..

Untuk pengetahuan keluarga kami ni memang akrab sejak dari dulu lagi.. setiap 2-3 bulan mesti buat kenduri kat rumah masing-masing untuk lebih eratkan silaturrahim sesama sedara.. Meeting keluarga ni bertujuan mengumpul seramai mungkin ahli keluarga dalam satu masa. Dalam masa yang sama setiap bulan kami mengumpul RM50 untuk setiap keluarga dan disimpan dalam tabung keluarga.. in case kalau setiap ada keluarga ada masalah atau dalam kesusahan bolehlah digunapakai wang tu.. kalau tiap hujung tahun ada duit lebih kami akan buat acara melancong 1 Malaysia bersama-sama. Alhamdulillah setakat ni wang terkumpul sangat memberangsangkan dan aku sarankan kat korang pun wajib ada meeting keluarga macam ni.. dapatlah kita memupuk semangat beringat-ingat sebelum susah dan dalam masa yang sama dapat juga erat hubungan kekeluargaan kann..

[TUTUP] Kontest MohdZaid.com : Saya Nak Menang Hadiah

 

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia kepada semua pembaca blog Mohdzaid.com, hari ni aku teruja sangat sebab nak melancarkan satu peraduan kecil-kecilan khas untuk semua pembaca blog Mohdzaid.com, Alhamdulillah ada beberapa penaja yang sudi memberikan sumbangan hadiah kepada para pemenang setakat ini. Cara penyertaan amat mudah sekali peserta perlulah menulis blog tentang kenapa anda inginkan hadiah-hadiah yang ditawarkan. Maklumat peraduan boleh semak dibawah. Kepada rakan-rakan blogger amatlah dialu-alukan untuk mengambil bahagian ye, mana tahu rezeki anda boleh menang duit dan pelbagai hadiah yang ditawarkan.

Continue reading

RM167.77 – My First ChurpChurp Cheque Has Arrived

Alhamdulillah dengar je pasal duit sah ramai yang masuk blog aku hehe, memang lah siapa yang tak nak duit kan?.. mula-mula dulu aku tak berapa percaya sangat dengan Twitter dan Facebook ni boleh buat duit. Setelah aku join @Churp2 ni baru aku tahu yang kita boleh buat dan cari pendapatan sampingan juga. Hari ni bila aku cek kat peti surat rumah aku cheque bernilai RM167.77 dari Netcentric Sdn. Bhd a.k.a ChurpChurp.com telah sampai dengan selamatnya. Esok aku nak bankin terus kat dalam bank sebab minggu depan aku nak gi jenjalan Melaka ngan kengkawan ofis so boleh la habiskan duit ni hehe..

Ingat tak lagi sebelum ni aku pernah tweet pasal aku cashout duit ChurpChurp?.. hari ini aku nak proof kan bahawa ChurpChurp tak menipu atau scam dan mereka memang bayar duit kat kita. Alhamdulillah lepas ni harap pihak ChurpChurp dapat bagi banyak lagi assignment kat aku ye.. oh ye hari ni kat blog ChurpChurp ada contest wayang cerita Rapunzel : A Tangled Tale siapa yang berminat nak menang tiket percuma boleh la klik link tu ye..

Cheque dari ChurpChurp.com

Inilah bukti cheque dari ChurpChurp.com yang aku dapat.. Im so happy today u know.. walaupun nilainya sedikit tapi inilah hasilnya bertwitter dan berfacebook. Ianya tak sia-sia.. inilah Power of Social Media ..

Be Part of ChurpChurp Today!

Salam sejahtera semua kawan-kawan, apa cerita hari ni?. Wahh ramai sungguh yang tanya kat aku pasal ChurpChurp ni, baguslah ini menunjukkan bahawa entry aku sebelum ni pasal @Churp2 dapat perhatian ramai. Oh ye sudahkah korang baca entry tentang @Churp2 yang aku tulis sebelum ni?.. kalau belum meh klik sini Buat Duit Dengan ChurpChurp!, Bagaimana Menggunakan Churp2 Dengan Betul, Hari Ini Saya Cashout Duit ChurpChurp! dan Main Layang-Layang Bersama Churp2.

Tengok saja entry aku sebelum ni korang pun dah boleh agak kan dengan ChurpChurp ni pun kita boleh buat duit selain dari menulis blog dan pendapatan dari Nuffnang. Hari ni aku nak bagi tahu kat semua yang masih tercari-cari jalan untuk mencari duit dengan mudah iaitu melalui akaun Twitter dan Facebook anda. Mesti ada yang terkejut bukan dengan akaun Twitter dan Facebook anda juga boleh buat duit. Memang betul dengan ChurpChurp dapat menyelesaikan masalah anda yang mencari pendapatan sampingan.

Segalanya dihujung jari anda selain dari menambah pendapatan sampingan melalui ChurpChurp anda juga dapat berkomuniti bersama-sama dengan menghadiri tayangan wayang percuma dan berhibur bersama kawan-kawan dengan aktiviti riadah seperti bermain layang-layang dan sebagainya.

Senang saja untuk menjadi ahli @Churp2 korang hanya perlu mendaftar di http://www.churpchurp.com/ dan Authorize Status Facebook dan Twitter anda. Mudah bukan?.. tunggu assignment yang akan diberikan oleh pihak @Churp2 dan duit akan masuk dalam akaun anda. Cukup je RM100 korang dah boleh cashout.. lagi banyak rakan anda di Twitter dan Facebook lagilah banyak duit yang akan masuk. Ini tak tipu okey sebab aku sendiri dah pernah cashout duit @Churp2 ni Hari Ini Saya Cashout Duit ChurpChurp!. Kalau korang yang dah ada akaun tapi masih tercari-cari macam mana nak gunakannya boleh usha kat sini.. Bagaimana Menggunakan @Churp2 Dengan Betul.