Hiburan Tanpa Henti Bersama DiGi Deezer

DiGi Deezer

Muzik tanpa henti. Muzik tanpa batas. Muzik dimana-mana saja bila-bila masa… Muzik itu sendiri universal sesiapa sahaja berhak menikmati alunan muzik kegemaran masing-masing sama ada Rock, Pop, R&B, Hip Hop, Indie dan banyak lagi. Wow itulah yang menarik sebenarnya bila aku dapat tahu bahawa DiGi merupakan syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia menjalinkan hubungan kerjasama bersama Deezer yang menawarkan perkhidmatan aliran muzik global dalam talian kepada semua.

Bertempat di D’House Shah Alam khamis lepas, aku sempat menghadirkan diri ke majlis DiGi Deezer Media Launch dimana pada majlis itu DiGi telah mengumumkan kerjasama bersama pihak Deezer dan merupakan sebahagian daripada strategi berterusan untuk memacu gaya hidup internet mudahalih kepada pelanggan. Antara yang menarik, para pelanggan DiGi berpeluang menikmati langganan Deezer Premium+ ini secara percuma dengan pakej terpilih.

Aku sendiri merupakan pelanggan setia DiGi yang menikmati Deezer Premium+ secara percuma dan secara peribadi aku rasa perkhidmatan muzik mudahalih seperti Deezer ini sangat bagus. Bayangkan kini aku boleh dengar muzik kegemaran melalui telefon pintar, komputer dan juga tablet secara online dan offline.

DiGi Deezer

Pengalaman mendengar muzik kini tanpa sempadan. Pelanggan DiGi berpeluang menikmati lebih 20 juta lagu dan lebih 30,000 saluran radio di dalam talian Deezer dengan kualiti bunyi tinggi, bebas iklan, tawaran ciri mixing desk dan boleh membina senarai lagu (playlist) sendiri. Melalui kerjasama ini mereka menawarkan langganan secara percuma Deezer Premium+ selama 3 bulan pelanggan boleh memilih diantara DG SmartPlan 88 atau DG SmartPlan 148 untuk telefon pintar dan pelan jalur lebar pascabayar. Pelanggan yang melanggan pakej kontrak juga boleh menikmati langganan Deezer Premium+ secara PERCUMA sepanjang tempoh kontrak.

Menarik tak? memang bestlah DiGi Deezer ni.. rugi siapa tak cuba.. bukan itu saja, DiGi juga menyediakan satu lagi pakej khas yang dipanggil “Deejay Package” dimana pelanggan boleh menikmati Deezer Premium+ dan CallerTunes dengan kadar RM8/sebulan dengan menghantar “DEEJAY” melalui SMS ke 2016.

DiGi Deezer pakejUntuk maklumat lanjut sila ke http://www.digi.com.my/deezer

1-DSC_0313

Ketua Produk Internet & Perkhidmatan DiGi, Praven Rajan dan Clement Gosse Pengurus Pembangunan Perniagaan Asia Pasifik Deezer bersama Aizat Amdan menunjukkan aplikasi Deezer. Menurut Praven, dalam usaha memanafaatkan muzik tempatan, DiGi berhasrat memperkenalkan bakat-bakat tempatan Malaysia ke peringkat antarabangsa melalui platform global Deezer. Sehubungan itu melalui Sahabat DiGi, mereka membawakan Aizat Amdan yang merupakan artis pertama dibawah sokongan mereka dimana pelanggan DiGi khususnya akan menjadi pendengar pertama lagu-lagu terkini dari album terbaru Aizat.

Aizat amdan digi deezer

Aizat Amdan turut membuat persembahan 2 buah lagu pada majlis ini :) wow semakin macho abang aizat kita ni ye.. aku pun baru je download lagu-lagu terbaru Aizat di Deezer.. anda semua bila lagi.. jom dapatkan Deezer bersama DiGi sekarang juga.

1-DSC_0351

“Discover new music and the other side of you”.. yeaahhh.. masa untuk berubah.. ceriakan hidupmu dengan DiGi Deezer..

1-digi deezer adv1

Aplikasi Deezer boleh dinikmati melalui PC atau dimuat turun ke telefon pintar, tablet, tv, HiFi disini http://www.deezer.com/en/devices

1-digi deezer adv-001Aku boleh share lagu-lagu kegemaran aku kepada semua rakan melalui social media (Twitter/Facebook) dan berkongsi lagu-lagu kegemaran yang lain melalui platform Deezer. Bestkan.. atleast aku tahu kawan-kawan aku suka lagu apa :)

1-digi deezer adv2

Boleh dengar lagu secara online dan dan offline. Jadi kalau tak ada internet pun masih boleh menikmati lagu-lagu kegemaran. Tengok lah lagu-lagu dalam playlist aku tu .. kalau berminat follow lah aku di Deezer ye.

1-digi deezer adv3

Dalam aplikasi Deezer ni ada 20 juta lagu pilih je mana nak dan dengar bila-bila masa ikut kesesuaian sendiri. Boleh juga tengok di What’s Hot dimana disini ada senarai lagu-lagu terkini dan paling ramai orang dengar. Yang paling best lagu kegemaran aku Breakaway dari Kelly Clarkson pun ada.. huhu hari-hari dengar ni beb..

Jadi apa tunggu lagi.. jom dapatkan Deezer bersama DiGi sekarang.. maklumat lanjut sila layari www.digi.com.my/deezer

Dua Versi Lagu Putih-Putih Melati Yang Super Awesome

st12 - lentera hati

Serius aku suka sangat lagu Putih-Putih Melati dari kumpulan ST12 ni lebih-lebih lagi sekarang ni kumpulan tu dah ada vokalis baru namanya Ridho Tuah. Sebenarnya aku tak tau kenapa dia pakai vokalis baru dan bila aku search kat internet ada gosip yang cakap vokalis lama ST12 ni dah meninggal dunia dan ada kata dia keluar sebab sakit. Wallahu’alam bissawab. Yang penting sekarang ni ST12 dah ada lagu baru yang sempoi dan super awesome untuk didengar.

Pernah hari tu aku dengar radio era.fm paknil nyanyi lagu ni versi lagu lama.. serius aku tak tahu yang dulu pun dah ada lagu ni versi kanak-kanak tajuknya (Putih-Putih Melati Ali Baba). Maklumlah aku masa budak-budak nyanyi lagi Westlife haha.. Puas gak cari kat Google dan Youtube lagu lama ni tapi tak jumpa.. last-last jumpa kat 4shared.. pastu aku terus tolong uploadkan kat Youtube.. kalau korang nak dengar boleh lah klik kat bawah ni ye..

Putih putih melati alibaba
Merah merah delima pinokio
Siapa yang baik hati Cinderela
Tentu disayang mama
Putri yang sejati ibu Kartini
Putra gagah perkasa pak Sudirman
Siapa yang jahat hati bawang merah
Tentu di marah mama
Mutiara dalam lautan
Cendrawasih burung Irian
Taman mini taman hiburan
Lagu ini main – mainan

Awesome kan?.. haha suka benau aku nak cakap awesome sekarang ni haha.. ok sekarang moh kita dengar lagu versi terbaru ST12 pula.. lagu yang diadaptasi dari versi kanak-kanak tu.. best-best.. bila layan waktu buat kerja memang syok..

Siapa bilang aku seperti dia
Siapa bilang aku cintai dia
Sesungguhnya aku tak benar2 cinta
Karna kau tak seputih melati

Kalau ada hitam pasti ada putih
Jika hatimu kelam tk mungkin bersih
Tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
Karna kau tk seperti melati ohhhh

Putih-Putih Melati
Merah-merah Delima
Siapa yg baik hati
Pasti ku terima ahhh…

Jom Follow Blog Mohdzaid.com Di @NuffnangX

Screen Shot 2013-02-11 at 12.50.18 PM

Yo wazzap.. wazzap semua followers Mohdzaid.com. Lama kan tak bercakap pasal NuffnangX ni. Hoho sekarang ni Nuffnangx dah macam-macam ada dan banyak kemaskini yang mereka dah buat. Korang dah try? kalau belum cepat-cepatlah download apps untuk iOS dan Android, free je tak kena bayar pun. Lepas dah download jangan lupa juga follow blog aku ni ye kat sini :

http://www.nuffnangx.com/blog/J12222B?utm_source=mohdzaid.com&utm_medium=badge_public&utm_campaign=nnx

oh ye masih blur pasal NuffnangX? jangan risau .. moh le baca beberapa entry aku pasal NuffnangX ni.. :)

So amacam? bestkan apps Nuffnangx ni.. cubalah…

Susah Rupanya Buat Video Stop Motion

Salam, sekarang pukul 4.23 pagi waktu aku update blog ni.. dah biasa tak tidur malam sebab kerja jadi hari ni mata tak mau tidur pulak. Ok tu pekara biasa sebenarnya kalau orang yang keje 24 jam macam aku ni. Tidur tak tidur tu tolak tepi haha.. Disebabkan aku tak boleh nak tidur jadi hari ni aku buat kerja gile sikit haha.. dah lama sebenarnya mengidam nak buat video stop motion sendiri tapi tak pandai nak edit mengedit ni. Kalau nak buat video stop motion ni kena snap gambar dan jadikan gambar tu sebagai video. Nampak menarik gak tengok diorang buat video stop motion kat Youtube, bajet senang je kan sekali aku buat ambik 4 jam baru siap satu video yang berdurasi 1.29 saat.

Perrhhh sakit nak snap gambar satu-satu pergerakkan. Bayangkan video stop motion kat bawah ni aku ambil kira-kira 331 keping gambar. Tu tak pro yang ambik tu cuba kalau yang dah pro mesti beribu gambar kena ambil hanya untuk berapa saat je.. Okey ini video stop motion yang aku buat.. sebenarnya buat video ni untuk contest kat blog Airasia (AirAsia X Samsung Galaxy Tab Contest). Kalau menang dapat sebiji Samsung Galaxy Tab 10.1. Saja-saja je try nasib, manalah tahu kalau ada rezeki untuk menang. Kalau tak menang pun at least aku dah belajar satu benda baru iaitu buat video stop motion yang aku idamkan hihi..

taddaaa… itulah videonya.. simple je.. BI pun berterabur.. maklumlah aku tak pandai sangat Bahasa Inggeris. Tak pe cuba je nasib..

Untuk buat video stop motion ni aku gunakan apps iMotion for iPad dengan harga $1.99. Rasa mudah sikit guna apps ni snap-snap-snap dah siap haha cuma aku kena upload dulu dalam Macbook aku untuk diedit balik kat iMovie sebab nak tambah lagu latar sikit.

Mungkin satu hari nanti bila aku dah pro selalu main dengan stop motion video ni aku nak buat video macam kat bawah ni pulak..

Terbaik lah bagi aku video kat atas ni.. memang best dan teliti gambarnya.. cayorrrkk..

Aku Layak Terima BR1M 2.0

Yey baru lah dapat merasa duit BR1M 2.0 awal tahun depan nanti. Nasib baik aku layak terima bantuan sebab gaji aku tak lah banyak mana pun. Lagi pun aku masih belum berkahwin jadi kerajaan Malaysia memang faham betul dengan masalah rakyatnya. Masa Belanjawan 2013 hari tu syok tengok PM kita buat pembentangan dan masa dia umumkan yang orang bujang pun dapat bantuan BR1M ni aku memang suka sangat. Sebelum tu tengok dulu korang layak terima ke tidak :-

Syarat Kelayakan BR1M 2013

Bujang

Syarat kelayakan (bujang) : Anda mesti berstatus bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan
Jumlah Bantuan BR1M 2.0 Bajet 2013 Malaysia : RM250
Jumlah Penerima : 2.7 juta individu bujang
Tarikh Pembayaran : Awal 2013

Isi Rumah

Syarat kelayakan (bekeluarga) : Isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah
Jumlah Penerima : 4.3 juta isi rumah
Jumlah Bantuan BR1M 2.0 Bajet 2013 Malaysia : RM500 (kekal seperti pada pusing pertama)
Tarikh Pembayaran : Awal 2013

Duit bantuan BR1M 2.0 ni adalah lanjutan dari tahun sebelumnya, kalau sebelum ni hanya orang yang dah bekeluarga dengan pendapatan isi rumah sebanyak RM3000 kebawah sebanyak RM500 kini orang bujang macam aku pun dapat tapi bantuan sebanyak RM250 untuk mereka yang bekerja dengan gaji minimum bawah RM2000. So kepada belia-belia negara yang berumur 21 tahun tu boleh la apply. Tapi bantuan ini tidak untuk mereka yang masih belajar di IPT sebab budak-budak IPT dah dapat bantuan voucher buku RM250.

Baguslah dapat bantuan BR1M ni at least boleh kurangkan sedikit bebanan hidup aku. Thanks lah kepada Kerajaan Malaysia sekali lagi sebab sangat prihatin dan sayang kepada rakyatnya. Borang BR1M 2.0 boleh di download online sekitar bulan Oktober ini jadi apply awal supaya boleh dapat awal tahun 2013 nanti. Yahooooo!!

Nuffnangx – Aplikasi Terbaik Untuk Blogger


20120918-085411.jpg


Aku tak sabar nak tunggu lagi 4 jam untuk pelancaran sesuatu yang bakal hangat dan meletop untuk semua blogger. Hampir dua minggu aku dan antara 20 blogger terpilih untuk mengguna pakai dan mencuba aplikasi Nuffnangx ni dan ternyata ianya adalah satu aplikasi yang paling hebat aku pernah gunakan.

Opsss aku tak leh nak cakap apa-apa lagi. Korang tunggu la jam 12 tengah hari nanti ye. Apa yang aku nak bocorkan sikit. Nuffnangx ni turut menyediakan aplikasi untuk pengguna iPhone dan Android. Apps tu boleh dimuat turun secara percuma.

So jangan lupa masuk http://x.nuffnangx.com/ jam 12pm nanti.

Aku kan pergi Pergi ku tak akan kembali

Meremang jap bulu roma aku bila baca dan dengar sepatah-sepatah lirik dalam lagu Teman Pengganti dari Malique feat Black ni. Memang penuh dengan makna tersirat dan tersurat. Tak sangka aku Malaysia memang banyak lagu-lagu yang bagus dan penuh dengan seni dan rencah dalamnya. Kenapa bila tiap kali part chorus “Aku kan pergi.. Pergi ku tak akan kembali” aku rasa kerdil sangat dalam dunia ni. Bila kita cakap waktu kita pergi tak akan kembali mesti kita rasa takut kan.. ntah lah.. lagu ni memang terbaik bagi aku.. just nak share dengan korang :)

http://www.youtube.com/watch?v=2kxGlKts15I

Lirik Lagu Teman Pengganti – Black & Malique

Continue reading

Gambar KARA – MTV World Stage Live In Malaysia 2012

Berikut adalah gambar persembahan KARA di MTV World Stage Live In Malaysia 2012. Fuhh memang hot lah diorang ni dan persembahan yang sangat best. Walaupun diorang sangat HOT tapi aku kesejukkan dalam bilik media ni. Antara lagu-lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan hot Korea ini adalah Step, Jumping, Lupin, Let It Go, Honey dan Mister. So layan dulu gambar-gambar yang di upload ni cerita lanjut akan dikemaskini malam sikit.

Continue reading

Jom Buat Anime & Join TBS DigiCon6

 

Sebenarnya setiap orang ada bakat terpendam cuma tak ada cara nak luahkan je. Lebih-lebih lagi kalau ada bakat buat Animation (Amine). Jangan cakap orang yang pro je pandai buat Anime tau sebenarnya sesiapa saja boleh berjaya dan buat anime sendiri kalau berusaha. Tergerak hati aku sebenarnya nak join contest TBS DigiCon6 ni sebabnya hadiah yang ditawarkan sangatlah lumayan dan menarik. Tuah manusia siapa yang tahukan? jadi dari tak buat apa-apa, apa salahnya mencuba benda yang lain pulak.

Untuk pengetahuan semua TBS Digicon6 ni terbuka kepada semua yang berminat dalam pembuatan berasaskan digital. Tak kiralah apa saja cara sekalipun asalkan ianya di edit dan menggunakan peralatan berasaskan digital dah layak untuk menyertaiya. Ianya terbuka kepada mereka yang professional dan amateur macam aku ni. Siapa yang pandai buat anime tu digalakkan lah join TBS Digicon6 ni mana tahu korang boleh menang hadiah lumayan.

 

 

TBS DigiCon6 mula bertapak sejak tahun 2000 di Jepun yang mencari bakat semulajadi dari beberapa negara seperti Japan, China, Hong Kong, India, Korea, Singapore, Taiwan, Thailand, Philippines dan Malaysia. Anugerah ini mencari bakat terpendam dari mereka yang terlibat secara langsung dan tak langsung dalam dunia digital dari seluruh Asia. Ianya juga merupakan salah satu cabang bagi pelajar, amatuers dan golongan professional untuk menunjukkan potensi dan kreativiti yang mereka ada kepada semua.

Hadiah yang ditawarkan dalam TBS Digicon6 sangatlah lumayan. Bagi peringkat Malaysia hadiah pertama layak mendapat jemputan ke peringkat akhir di Tokyo Jepun pada 16 November 2012. Senarai hadiah seperti berikut :-

Hadiah Peringkat Malaysia

Hadiah Peringkat Akhir di Jepun

Structure Pertandingan dan Anugerah TBS Digicon6

 

 

Jadi kepada sesiapa yang berminat bolehlah start buat anime korang sekarang. Tarikh tamat hantar penyertaan pada 3 Ogos 2012 dan keputusan (14th TBS DigiCon6 Malaysian Competition) akan keluar pada bulan September 2012. Untuk maklumat lanjut tentang penyertaan dan syarat-syarat boleh lawat : http://www.mscmalaysia.my/topic/Digicon6

Huhu korang dah tengok ke belum anime yang aku buat? alahai biasa-biasa je.. guna pun software free je tapi at least aku mencuba dari tak buat apa kan.. untuk Digicon6 kali ni aku buat anime 3d guna software Muvizu yang sangat simple dan senang.. korang pun boleh buat gak lebih baik dari yang aku buat. Jom lah tengok anime cerita “Kisah Si Belalang” yang aku buat ni..

 

 

Cerita ni adalah cerita untuk kanak-kanak.. kisah Si Belalang dengan rakan-rakannya.. harap korang dan juri sukalah ye cerita dan video ni.. aku ni amateur je bukan pro pun.. insyaallah lepas ni aku akan lebih teliti bila buat video anime.. :)  So kawan-kawan chillout dan have fun ya.. jangan lupa join TBS DigiCon6 tau ..