Berbuka Puasa Bersama Churp Churp

Tahun ini sekali lagi @Churp2 Malaysia mengadakan Majlis Berbuka Puasa Bersama Churp Churp #ChurpOut di Songket Restaurant beralamat No. 29, Jalan Yap Kwan Seng,  50450 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur. Kehadiran para Churpers dan Alphas memeriahkan lagi majlis berbuka puasa ini malam tadi. Antara Alphas yang hadir ialah Daphne Iking, Redmummy, Budiey, AdiFashla, Yuyu Zulaikha dan Nadhira sememangnya dinantikan para Chupers yang hadir.

Dalam meraikan bulan puasa ChurpChurp juga menyediakan saluran untuk para Churpers memberikan sumbangan antaranya pakaian, kasut, makanan dan minuman untuk mereka yang kurang bernasib baik. Baguslah dalam masa yang sama kita pun boleh menderma kepada mereka yang memerlukan.

Actually aku nak ucapkan terima kasih kepada adik aku Uzairothman.com sebab sudi jemput aku sebagai tetamu pada malam tadi. Tanpa dia aku pun tak sampai kesini tau.. Banyak gak juadah kat Restoran Songket ni kalau ada yang nak berbuka puasa kat sini harganya cuma RM68 ++ Dewasa dan RM34 ++ untuk Kanak-Kanak 3-11 tahun. Antara juadah yang popular disini adalah Ikan Patin Masak Lemak Tempoyak, Sambal Goreng Minang, Ayam Lemak Asam Gelugur dan Kambing Panggang.

Continue reading

Comelnya Churpie Plushie Nih

Comel tak Churpie Plushie nih?… atau tuan yang empunya lagi comel? hahaha.. yang penting kedua-duanya sentiasa comelkan.. apa keheynye yoppp main anak patung pulak aku ni kan.. ceritanya gini.. hari tu pergi ofis Nuffnang ambil barang untuk di review kemudian teringat yang @Churp2 ada buat donation untuk program TLC Promise Me S2, alang-alang dah datang tu teruslah niat nak membantu tak banyak sedikit pun jadilah. Korang kalau nak menderma pun masih boleh guna je terus dari akaun Churp2 atau nak tahu lebih lanjut boleh je baca kat blog Churp2 sebab kat situ banyak info lagi..

 

TLC Promise Me S2

Churp Churp together with Nuffnang & MilkADeal is going hand in hand to raise funds for Rumah Aman in the TLC Promise Me Season 2. Rumah Aman is a home to 30 unfortunate children and needs refurbishing of their electrical wiring work and lightning breaker system. The amount needed for this renovation work costs up to RM 20,000 and we are pledging to complete this wish of Rumah Aman by October 30th 2011. Read our blog post for more information.

Generous Churpers & Nuffnangers would be able to do their part in this by either donating just RM1 of their Churp Churp/Nuffnang earnings to the fund or purchase a much desired Churpie Plushie for just RM 25, where all proceeds will be channeled to the fund.

The Churp Churp & Nuffnang Malaysia community comprise of more than 300,000 social media influencers! Can you imagine the amount we are able to raise to help Rumah Aman with just a single dollar from each Churper & Nuffnanger? Besides that, this is also your chance to get hold of the popular Churpie Plushie while doing your part for charity.

dipetik dari : http://www.churpchurp.com/tlc-2011/

 

 

Jadi korang boleh menderma dari RM1 hinggalah seberapa banyak yang nak didermakan.. dan korang boleh beli Churpie Plushie ni dengan harga RM25 dan dana tersebut akan disalurkan terus kepada badan kebajikan ni.. Apa tunggu lagi.. jom derma sekarang dan bantulah mereka yang memerlukan ye… sambil-sambil tu bolehlah kita bermesra-mesri Churpie Plushie yang comel ni.. hehehe…

Bagaimana Nak Buat “Random ads by ChurpChurp.com” Menggunakan Plugin WordPress!

 

Hari ni aku dapat satu idea macam mana nak tambahkan lagi pendapatan duit menggunakan ChurpChurp di blog selain buat promosi di Twitter dan Facebook. Tapi aku buat ni untuk pengguna WordPress Self host je tau untuk blogger dan WordPress yang free hosting aku tak pasti macam mana korang buat. Niat aku sekadar nak kongsi apa yang telah aku lakukan untuk mengiklankan kempen ChurpChurp aku.

.:: Demo ::.

Belum ada akaun ChurpChurp?.. sila daftar Sekarang

 

Harap maklum plugin yang aku nak ajar ni bukanlah plugin yang disediakan oleh pihak ChurpChurp tapi ini adalah plugin percuma yang aku guna pakai menjadikan ianya lebih kemas dan lebih menarik. Seperti kita sedia maklum ChurpChurp merupakan salah satu syarikat pengiklanan maya yang popular masakini. Fungsi ChurpChurp adalah mengiklankan kempen yang terdapat didalam laman ChurpChurp yang dikemaskini setiap hari.  Seperti yang kita tahu, pihak ChurpChurp menyediakan pelbagai sumber untuk kita mempromosikan kempen yang sedang dijalankan seperti di twitter, facebook, ym, dan banyak laman sosial yang lain. Apa kata kita ubah sedikit cara pengiklanan melalui blog pula.

Plugin yang aku maksudkan adalah (Random / Rotating Ads V2) yang boleh dimuatturun secara percuma dilaman

Plugin WordPress. Berikut adalah cara-cara untuk mereka cipta plugin “Random ads by ChurpChurp.com”.

1. Register ChurpChurp.com sekiranya masih belum ada akaun

2. Perlu ada blog selfhost WordPress

3. Buka admin panel dan pergi ke bahagian Plugins – Add New – Search kemudian cari Random / Rotating Ads V2. Klik install dan system wordpress anda akan memuat turun plugin ini secara automatik. Selepas selesai memuatturun pastikan anda mengaktifkan plugin tersebut ya.

 

4. Selepas pengaktifan plugin ini, sila lihat sidebar admin panel dibahagian Tools – Datafeedr Random Ads dan klik enter. Anda akan masuk dibahagian plugin tersebut. Klik (Add New Group) kemudian bina satu group untuk iklan ChurpChurp.

5. Cara-cara membina group untuk Iklan ChurpChurp seperti dibawah.

 

pastikan anda mengisi ruang (Ad Group Name), ruang ni terpulang kepada anda nak tulis apa.. macam aku untuk tidak pening kepala aku tulis ChurpChurp je.. dibahagian Before Ad dan After Ad pun boleh tulis ikut suka.. macam blog aku, aku tulis Randon ads by ChurpChurp.com sebab iklan yang akan keluar adalah secara random/rawak setiap kali blog kita direfresh. Anda boleh letak seberapa banyak kempen yang korang nak dan setiap kempen letak dalam satu Ad Box.. contoh kalau ada 10 kempen korang bukalah 10 Ad Box ..

6. Cara-cara mengesi kod kempen dari Churpchurp. Bagi menceriakan lagi iklan Churpchurp korang apa kata kita gunakan kod Marquee Up/Down untuk kempen kali ini.. Tak tahu macam mana nak gunakan kod Marquee?.. jangan risau korang boleh buka laman ini untuk bantuan mudah. http://www.htmlbasix.com/marquee.shtml

Laman http://www.htmlbasix.com/marquee.shtml merupakan laman tool yang mudah untuk kita mencipta kod marquee. Sila lihat contoh dibawah ..

 

7. Selesai membuat mesej marquee anda akan dapat hasilnya selepas menekan butang Generate. sila lihat contoh dibawah..

<marquee direction=”down” behavior=”alternate” scroll=”continuous” scrollamount=”3″ width=”530″ height=”50″ style=”font-size:10px;color:#000000;font-family:verdana;font-weight:bold;”><a href=”http://www.churpchurp.com/mohdzaid/share/churpchurp-invite” target=”_blank”>How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!</a></marquee>

 

copy code marquee tersebut dan letak didalam ruang [Ad Boxes] didalam plugin Datafeedr Random Ads V2 .. sila klik add box untuk menambah iklan kempen seterusnya.. mesej iklan anda akan dipaparkan secara rawak diblog anda nanti.. pening??.. lihat video dibawah.. mungkin ianya dapat membantu anda.. :) maaflah penerangan aku kekadang memeningkan kepala :)

 

Sila Play in HD untuk paparan yang lebih jelas..

8. Setelah selesai anda akan dapat kod php seperti ini

<?php if (function_exists('dfrads')) { echo dfrads('1156094'); } ?>

 

dan copy kod tersebut dan letaklah dimana-mana didalam template blog anda mengikut kesesuaian. Saya cadangkan anda letak kod tersebut dibawah kod iklan Nuffnang anda supaya ianya lebih mudah dilihat oleh pembaca. :) Kod ini tidak perlu diedit lagi sekiranya ada kempen terbaru di Churpchurp. Anda cuma perlu menukarnya atau edit dibahagian plugin sahaja. Sila lihat perkara no 4 untuk pergi ke bahagian plugin Datafeedr Random Ads.

Mudah bukan?.. hehe aku tau lah tips aku ni memeningkan kepala hehe.. kalau korang tak paham sila komen dibawah ye.. insyaallah aku akan cuba membantu mana yang termampu :) Selamat mencuba.. :)

 

I LOVE ChurpChurp

 

 

RM167.77 – My First ChurpChurp Cheque Has Arrived

Alhamdulillah dengar je pasal duit sah ramai yang masuk blog aku hehe, memang lah siapa yang tak nak duit kan?.. mula-mula dulu aku tak berapa percaya sangat dengan Twitter dan Facebook ni boleh buat duit. Setelah aku join @Churp2 ni baru aku tahu yang kita boleh buat dan cari pendapatan sampingan juga. Hari ni bila aku cek kat peti surat rumah aku cheque bernilai RM167.77 dari Netcentric Sdn. Bhd a.k.a ChurpChurp.com telah sampai dengan selamatnya. Esok aku nak bankin terus kat dalam bank sebab minggu depan aku nak gi jenjalan Melaka ngan kengkawan ofis so boleh la habiskan duit ni hehe..

Ingat tak lagi sebelum ni aku pernah tweet pasal aku cashout duit ChurpChurp?.. hari ini aku nak proof kan bahawa ChurpChurp tak menipu atau scam dan mereka memang bayar duit kat kita. Alhamdulillah lepas ni harap pihak ChurpChurp dapat bagi banyak lagi assignment kat aku ye.. oh ye hari ni kat blog ChurpChurp ada contest wayang cerita Rapunzel : A Tangled Tale siapa yang berminat nak menang tiket percuma boleh la klik link tu ye..

Cheque dari ChurpChurp.com

Inilah bukti cheque dari ChurpChurp.com yang aku dapat.. Im so happy today u know.. walaupun nilainya sedikit tapi inilah hasilnya bertwitter dan berfacebook. Ianya tak sia-sia.. inilah Power of Social Media ..

Be Part of ChurpChurp Today!

Salam sejahtera semua kawan-kawan, apa cerita hari ni?. Wahh ramai sungguh yang tanya kat aku pasal ChurpChurp ni, baguslah ini menunjukkan bahawa entry aku sebelum ni pasal @Churp2 dapat perhatian ramai. Oh ye sudahkah korang baca entry tentang @Churp2 yang aku tulis sebelum ni?.. kalau belum meh klik sini Buat Duit Dengan ChurpChurp!, Bagaimana Menggunakan Churp2 Dengan Betul, Hari Ini Saya Cashout Duit ChurpChurp! dan Main Layang-Layang Bersama Churp2.

Tengok saja entry aku sebelum ni korang pun dah boleh agak kan dengan ChurpChurp ni pun kita boleh buat duit selain dari menulis blog dan pendapatan dari Nuffnang. Hari ni aku nak bagi tahu kat semua yang masih tercari-cari jalan untuk mencari duit dengan mudah iaitu melalui akaun Twitter dan Facebook anda. Mesti ada yang terkejut bukan dengan akaun Twitter dan Facebook anda juga boleh buat duit. Memang betul dengan ChurpChurp dapat menyelesaikan masalah anda yang mencari pendapatan sampingan.

Segalanya dihujung jari anda selain dari menambah pendapatan sampingan melalui ChurpChurp anda juga dapat berkomuniti bersama-sama dengan menghadiri tayangan wayang percuma dan berhibur bersama kawan-kawan dengan aktiviti riadah seperti bermain layang-layang dan sebagainya.

Senang saja untuk menjadi ahli @Churp2 korang hanya perlu mendaftar di http://www.churpchurp.com/ dan Authorize Status Facebook dan Twitter anda. Mudah bukan?.. tunggu assignment yang akan diberikan oleh pihak @Churp2 dan duit akan masuk dalam akaun anda. Cukup je RM100 korang dah boleh cashout.. lagi banyak rakan anda di Twitter dan Facebook lagilah banyak duit yang akan masuk. Ini tak tipu okey sebab aku sendiri dah pernah cashout duit @Churp2 ni Hari Ini Saya Cashout Duit ChurpChurp!. Kalau korang yang dah ada akaun tapi masih tercari-cari macam mana nak gunakannya boleh usha kat sini.. Bagaimana Menggunakan @Churp2 Dengan Betul.

Main Layang-Layang Bersama Churp2

Seronok sangat sabtu lepas sebab dapat pergi Nuffnang Glitterati Plus Open Meeting , Lawatan Ke Taylor’s University (Lakeside Campus) , dan belah petangnya dapat main layang-layang dengan staff dan kawan-kawan @Churp2 . Memang berbaloi-baloilah event hari sabtu hari tu.. walaupun penat tapi memang best sangat sebab dah lama teringin nak main layang-layang. Terima kasih kat @Churp2 sebab bawa kembali permainan layang-layang ni dan main beramai-ramai memang syok.

Aku dah beli siap-siap Layang-layang ngan Ruby sebelum event ni, kalau tak beli pun tak apa, tapi aku nak beli sebagai tanda aku support event @Churp2 ni.. :)  Kita orang main layang-layang kat Taylor’s University (Lakeside Campus) dalam pukul 3 petang macam tu.. dah la panas terik angin pun kejap ada kejap tak ada, agak susah gak la nak naikkan layang-layang waktu macam ni.. tapi bila time ada angin waahhh kemain lagi layang-layang aku naik dengan megahnya. haha

Tengoklah orang yang tak pandai main nak naikkan layang-layang.. terkial-kial dekat 30minit baru layang-layang tu terbang haha

Apa yang diorang buat ni yek?.. main layang-layang atau menari poco-poco tengah panas terik ni?..

Hek eleh Alice tinggi tu je layang-layang ko boleh naik?… haha

Ehh abang Zaid, cuba tengok kak Alice tu biar betul.. abang zaid pun kalah..

Haa ambik kau Zaid, kau ingat kau sorang je pandai main layang-layang?.. Tengok layang-layang Alice ni dah naik tinggi tau… wow.. jangan jeles..

Layang-layang yang berjaya diterbangkan..

Timothy Tiah pun pandai main layang-layang tau.. cayalah.. :)

Timothy Tiah menunjukkan aksi comel (Burung @Churp ) dalam gambar ni haha.. kelakar lah tim ni..

Yuen Yee dah tak larat.. memang panas terik waktu ni.. tapi u tetap cool lah Yuen Yee.. :)

Michelle tetap cun walaupun tengah panas terik..  Jacqkie buat apa kat belakang tu?.. masih menari poco-poco ke?..

Jeles dengan aktiviti main layang2 ni?.. apa lagi jomlah join komuniti @Churp2 di http://www.churpchurp.com/

Ni layang-layang jenis helang

Smiley ni ruby punya

Layang-layang Dragon memang unik..

Ni layang-layang aku.. very colorful of Ranggoli lagi.. Nicholas main baru naik sampai awan kalau aku main asik terkandas je haha..

Layang-layang sotong pun ada tau.. jangan ingat sotong pun tak boleh naik .. haha

Jess dengan layang-layangnya.. haha kelakarlah jess main.. sampai habis layang-layang dia tak naik-naik.. :)

http://simonseow.blogspot.com/ dan Tim.. layang-layang kelawat dalam keadaan terbalik.. sorry bro gambar terbalik hehe..

Cantikkan Jacqueline , Jacqkie kita sama cute sama comel haha.

Memang best gila dapat main layang-layang ni.. harap pihak @Churp2 dapat buat aktiviti macam ni lagi dimasa akan datang.. kalau boleh tiap-tiap bulan buat lagi syok tul tak.. gerenti aku join sebab selain happy ianya dapat keluarkan peluh kira macam bersukan dan bersenamlah kan.. :) anyway thanks ye ChurpChurp. :)

Apa Yang Terbaru?

Apa yang terbarunya?.. tak adalah semuanya lama je, aku sekarang ni tak banyak event macam dulu, kalau ada pun mesti kena time kerja so susah sikit nak pergi. Elok jugalah kasi peluang kat kawan-kawan blogger yang lain rasa macam mana aku dapat rasa dulu, kalau tak kang asik-asik muka aku je terconggok kat semua event haha, kalau terconggok je tak apa, ni tak semua event dia mesti sapu bersih hadiah haha.. yo lah.. dah nama pun rezeki takkan nak tolak ye dak?.. untung kan orang yang lahir bulan 10 ni.. siapa yang lahir bulan 10 ni mesti bertuah.. tul tak?.. (haha ayat nak bagi tahu hari jadi aku bulan 10).

Paling terbaharu kat blog aku hari ni aku ubah template blog lagi haha, apa nak jadi ngan aku ni asik mengecat rumah je. Orang lain tu cat rumah setahun sekali kekadang tak bertukar cat pun aku ni cukup 3 bulan je aku mesti nak tukar template baru. Alah jangan la marah kawan-kawan sekali sekala ubah angin tak salah kan.. lagipun template kali ni lebih ringan dan tak berserabut dengan plugin macam dulu. Tapi kalau bab gambar tu sorrylah gambar kat dalam blog aku ni semua saiz besar, nak aku edit satu-satu kecikkan tak larat lah kawan, tengok lah untuk entry baru nanti aku cuba kecikkan sikit.  Apa lagi yang korang rasa tak cukup yek kat blog aku ni. Aku sebenarnya malas nak tanam banyak-banyak plugin kang buat site blog ni lambat loading lagi adalah. Rasanya cukup dah kot plugin sedia ada sekarang ni, tengoklah kalau penting nanti baru aku install yang lain.

Event yang paling baru yang akan aku join minggu ni adalah #Gplusmy dan @Churp2 kat  Taylor’s University sabtu ni.. Ohoho.. tak sabar nak tunggu Sabtu ni, sebab ada meeting #GPlusMY Nuffnang, nak tahu apa itu #GPlusMY ? korang boleh baca kat blog Nuffnang pasal ni. Ahli Glitterati Plus ni punya kelebihan lebih sikit dari Glitterati biasa, nanti korang tahu lah lepas meeting sabtu ni yek.. rasanya Robb dah hantar invitation kat mereka yang berminat dan yang hantar email awal je. Siapa yang tak dapat join Sabtu ni kat Taylor’s University Lakeside Campus jangan risau sebab banyak lagi peluang yang mereka buka nanti. Lepas pada event tu ada event main layang-layang ngan @Churp2 kat situ gak, wahhh tak sabar aku nak main layang-layang sebab dah lama gile tak main. Last dulu masa aku form 3 kot main ngan kawan sekolah haha bagus lah @Churp2 ni mengimbau balik kenangan silam. So siapa yang join tu nanti kita jumpa kat sana ye.

Lain-lain tak ada apa pun yang menaik.. ermm cuma minggu lepas baru dapat duit @Nuffnangmy yang ke berapa tah tak ingat.. yang ke 4 kot… malaslah nak kasi tau berapa nilainya.. cukup-cukup makan je :) dan lagi yang menarik minggu depan aku dapat tiket tengok konsert #ParamoreKL yang harga lebih kurang RM300 tu.. huhu bukan senang nak dapat tiket free lebih-lebih lagi konsert artis luar negara kan.. alhamdulillah lah dapat gak dari tak ada.. rasanya tu je kot yang terbaru.. lain-lain semua cerita dah basi haha.. :)