Shopping, Makan Dan Santai Di Hatyai

 

Terus terang aku pergi Hatyai ni main redah je, duit dalam poket pun cuma bawa RM300 je untuk makan, shopping dan santai-santai. Nasib baiklah kadar pertukaran wang disini sama je nilainya. Cuba pergi New Zealand dulu gila aku dibuatnya bawak RM1k pun tak cukup. Rasanya kalau pergi bujang-bujang ke Hatay ni RM300 dah kira cukup sangat dah. Apa sangatlah yang hendak dibeli kat sini.. aku pun just shopping fridge magnet dan t-shirt je.. yang bestnya kat sini baju t sangatlah murah.. RM10 sehelai.. murah ke? ala cincailah kira murah juga la kan.. kalau pandai tawar menawar atau beli banyak mungkin boleh dapat lagi murah. Beginilah pemandangan malam di Hatyai. Aman, damai dan tenteram jiwa cuma jalan raya agak sesak sekitar 7 malam- 9 malam mungkin ramai yang baru nak balik kerja. Bagi yang nak melancong ke Hatyai ingat pesanan aku ni .. datang hari Sabtu dan Ahad je sebab waktu ni lah ramai peniaga yang menjual barang.. kalau datang hari lain macam suram je..

 

 

Pink Lady Complex merupakan sebuah tempat yang menjual pelbagai jenis cenderamata untuk dibeli. Kat sini aku perhatikan harganya agak mahal sikit berbanding pekedai yang jual ditepi jalan. So kalau nak bershopping korang roundlah dulu 3-4 kali tengok kedai mana harga murah. Jangan nanti bila dah beli awal-awal menyesal pulak tengok kedai depan harga lebih murah.

 

 

Berhadapan Pink Lady Complex pula terdapat banyak gerai makanan muslim. Jadi kalau kesini jangan cakap susah nak cari makanan islam sebab melambak ada. Yang menarik disini terdapat sebuah gerai kakak purdah ni yang menjual cendol, pulut mangga dan pulut durian. Rasanya sangat enak dan harga sepinggan 50B (RM5). Memang berbaloi sebab mangga dan durian yang dihidangkan sangat fresh sampai meleleh air liur.

Continue reading

Menginap Di Grand Plaza Hotel Hatyai

 

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Hatyai menaiki keretapi mengambil masa lebih kurang 14 jam. Pemandangan sawah padi di utara tanah air membuatkan sesiapa saja teruja apabila melihatnya. Memang cantik pemandangan sawah padi terbentang luas sambil gerabak keretapi meluncur laju menuju ke Hatyai. Itulah pengalaman yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila dan akan tersimpan dalam memori ini sebagai kenang-kenangan.

Sampai di Hatyai aku dan kawan-kawan yang lain terus mencari hotel. Kami tak buat perancangan awal pun nak menginap dimana sebab waktu kami pergi ni bukanlah waktu cuti sekolah di Malaysia. Untuk pengetahuan pembaca semua, di Hatyai ni memang ramai pelancong dari Malaysia boleh juga dikatakan setiap pelusuk kita boleh nampak rakyat Malaysia. Sebab tulah mejoriti pekedai-pekedai dan agent pelancongan disini fasih berbahasa Melayu. Lebih lagi Hatyai ni kan hanya bersempadan dengan negara Malaysia. Kalau nak pergi bercuti ke sini aku sarankan pergi bukan diwaktu cuti sekolah sebab bila sampai musim cuti sekolah harga hotel dan pengangkutan naik 2 kali ganda.

 

 

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja dari stesen keretapi Hatyai menuju ke Grand Plaza Hotel. Mulanya nak tinggal di hotel-hotel murah je tapi kebanyakannya sudah penuh dengan pelancong Malaysia. So jalan punya jalan kami singgah dulu di Lee Garden Plaza Hotel. Memang cantik hotel ni dan terletak betul-betul ditengah pekan Hatyai. Malangnya harga bilik pada waktu tu agak mahal lebih kurang RM130 untuk satu malam. Jadi kami mengambil keputusan untuk cari hotel lain yang berdekatan. Disebabkan ini projek redah jee.. jadi kami pun tak tahu hotel mana yang murah. So lepas keluar dari Lee Garden Plaza terus ke hotel bersebelahannya iaitu Grand Plaza Hotel.

Grand Plaza Hotel ni rasanya hotel 3 bintang kot sebab mempunyai kolam renang dan biliknya pun bersih. Harga untuk satu malam disini adalah RM80 untuk satu bilik dan mempunyai 2 katil. Hotel ni memang bersih cuma bagi aku layanan di frontdesknya agak kasar sikit dan tak mesra pelanggan. Tak kisahlah tentang service frontdesk nya bukan aku datang sini nak berborak-borak dengan diorang pun kan..

So far Grand Plaza Hotel ni memang lokasi terbaik untuk pelancong sebab ianya terletak betul-betul ditengah pekan Hatyai. Turun je hotel jalan kiri kanan boleh jumpa banyak kedai jual cenderahati. Bagi orang islam pula jangan lah risau, Hatyai penuh dengan kedai Muslim. Boleh dikatakan kiri kanan kita banyak je kedai islam dan macam-macam pilihan makanan ada…

Continue reading

10 Baht Room Promotion for Tune Hotels in Hat Yai and Pattaya

10 BAHT ROOM PROMOTION FOR TUNE HOTELS IN HAT YAI AND PATTAYA

Company goes ahead with scheduled opening despite floods in show of confidence

 

BANGKOK, 8 November 2011 – In a show of long term commitment and confidence towards Thailand and its economy, the pioneering value hotel brand Tune Hotels is pressing ahead with the opening of its hotels in Hat Yai and Pattaya, scheduled for December and February respectively.

This announcement comes amidst uncertainties prevailing in the Kingdom due to massive flooding for the past few months. Tune Hotel Hat Yai will open on 16 December 2011 while Tune Hotel Pattaya will receive its maiden guests on 17 February 2012.

To help boost its effort in restoring confidence and bringing back tourists to the Land of Smiles, Tune Hotels is throwing a 10 Baht promotion for rooms at both Tune Hotel Hat Yai and Tune Hotel Pattaya. The promotion is offered exclusively online at www.tunehotels.com and bookings can be made from 8 November 2011 until 18 November 2011. The rate is available on a first come, first served basis, for stay period starting from the respective hotel’s opening date until 30 November 2012.  (THB 10 is equivalent to about RM1 / Rp 3.000 / US$ 0.30 / GBP 0.20)

Group CEO of Tune Hotels, Mark Lankester said: “The current floods have been one of the worst calamities ever faced by Thailand in recent history but as was proven over and over again, the Thai economy and its people will emerge stronger after each episode and this time it will be no different. Tune Hotels is pleased to be part of and contribute to the nation’s recovery process. The opening of Tune Hotels in Hat Yai and Pattaya during these difficult times is proof of Tune Hotels’ determination to be an active player and contributor to the Thai economy especially in the tourism industry.”

“It’s a contrarian strategy but we are 100% behind Thailand and have 100% support for its people. We want to do our small part in helping to enhance investment and tourism in the economy and of course providing jobs at these hotels. Despite the physical destruction caused by the floods, it is the friendly nature of the Thais that keeps the tourists and visitors coming,” Lankester added.

Apart from Hat Yai and Pattaya, Tune Hotels rollout plan in Thailand for 2012 would include Asoke in Bangkok and Patong in Phuket. Elsewhere, more hotels are scheduled for opening in the Philippines, Indonesia, Malaysia, the UK, Australia and India.

Tune Hotels currently operates 10 hotels in Malaysia, two in Bali, Indonesia and one in London, England.

Noting that about 30 new Tune Hotels will be opening in the next 15 months, Lankester said: “I would like to encourage guests to stay connected with Tune Hotels via our Facebook page to keep tab of the latest openings and promotions. More Tune Hotels are scheduled for opening in the UK, the Philippines, Thailand, Indonesia, Malaysia, India and Australia, that will give our guests even more options for travel destinations and it’s going to be really exciting.”

Tune Hotels has successfully pioneered a branded value hotel brand with the concept of pay-as-you-use that has become hugely popular amongst travelers from across the world. Under the concept, guests only pay for room rates with the option of adding on other amenities like towels & toiletries, air-conditioning, in-room wifi and satellite TV service at selected hotels.

By adding more rooms to its network, Tune Hotels has significantly improved its operational efficiency and decided to cease administration fee that it previously charged for each booking since January this year. Guests enjoy even more savings of 20% when pre-book Comfort Package that includes towels, toiletries and air conditioning credits online. Selected hotels are offering the Plus Package that bundles television and in-room wifi, representing 30% savings for online booking.

Its popularity and high service quality have earned Tune Hotels numerous accolades. It was recently named among Top 20 Most Innovative Brands in Indonesia by MIX magazine, the country’s leading marketing communication publication. Standing at number nine, Tune Hotels was the only hotel brand on the list. Tune Hotel Westminster in London was awarded a Certificate of Excellence by the world’s largest travel website TripAdvisor, as a “result of consistently great feedback” from hotel guests while the guide portal About.com ranked Tune Hotel Westminster as No 1 among Top 10 Cheap London Hotels.

For real-time updates and promotion alerts, guests can stay connected with Tune Hotels via Facebook at www.facebook.com/tunehotels and on Twitter via www.twitter.com/tunehotels.

For booking and further information, visit www.tunehotels.com.

OH Cantiknya Golden Palm Tree Resorts – Sepang Gold Coast

Best betul kalau dapat bercuti dalam masa terdekat ni kan, ye lah hari-hari fikir pasal kerja lama-lama otak boleh jadi stress dah sakit. Haha cakap je lah zaid yang ko tu nak pergi bercuti kat Golden Palm Tree Resorts ni kan haha.. Sabtu lepas aku betul-betul happy sebab impian aku tercapai untuk menjejakkan kaki ke resort 6 bintang ni. Bukan calang-calang orang boleh tinggal kat sini tau dan harganya boleh tahan juga, tapi berbaloi lah dengan apa yang kita dapat disini.

Hari Sabtu hari tu aku dan kawan-kawan blogger yang lain sempat untuk singgah ke Golden Palm Tree Resorts – Sepang Gold Coast dan kami berpeluang untuk melawat setiap bilik yang ada disini dari yang paling murah dan hinggalah ke yang paling mahal. Resort ni memang best dan bestlah susah aku nak cakap macam mana kehebatan resort ni… korang kena datang sendiri baru korang tahu bestnya macam mana.

Untuk pengetahuan resort ini telah diiktiraf sebagai “The Longest Coastal Paradise In Asia” dimana ianya di reka berbentuk pokok kelapa sawit diatas air sepanjang 1.2 km dan memiliki 393 buah bilik ianya juga menjadikan resort ini sebagai resort eco-friendly sea-hotel yang pertama didunia. Golden Palm Tree Resorts terletak di Pantai Bagan Lalang dimana perjalanan ke sini hanya lebih kurang 85 minit dari Kuala Lumpur, 64 minit sekiranya anda dari Putrajaya dan hanya 46 minit dari KLIA. Jadi tiada alasan untuk korang kesini dan menikmati pemandangan indah di Pantai Bagan Lalang Sepang.

Disini bilik-biliknya dipanggil Villa dan terdapat 5 jenis villa yang disediakan untuk pelancong dalam negeri dan luar negara. Antaranya adalah Travelers Palm Villa, Premier Travelers Palm Villa, Canary Palm Villa, Ivory Palm Villa dan Royale Palm Villa dan harga-harga berlainan mengikut jenis villa. Di resort ini mereka menyediakan perkhidmatan buggy untuk memudahkan perjalanan pengunjung sebab maklumlah hotel ni panjang dan kalau nak jalan memang penat lah. Apa yang menarik perhatian aku adalah bumbung dan atap villa nya menggunakan daun Alang-Alang yang mengeluarkan sejenis bau harum. Aku suka sangat bau daun Alang-Alang ni sangat menenangkan jiwa dan suasana boleh jadi romantik lah..

Info lanjut sila layari :

 

 

www.goldenpalmtree.com/

Golden Palm Tree

Resort & Spa Sdn Bhd (637783-W)

No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,

Kg Bagan Lalang,

43950 Sungai Pelek,

Selangor Darul Ehsan, Malaysia

[mappress mapid="20"]