Kenapa Saya BOIKOT Astro First?

 

Pada awal kemunculan Astro First ni aku rasakan ianya amat bagus sekali sebab aku boleh tonton filem-filem yang masih fresh kat panggung dengan hanya menonton dirumah saja. Tetapi lama kelamaan aku rasakan ianya tak relevant dengan  industri perfileman negara kita kerana atas beberapa sebab musabab.

Pertamanya sekarang Astro First menayangkan filem-filem yang sudah 3 minggu ditayangkan dipawagan dan berkemungkinan tidak lama lagi seminggu je kat panggung dah ada tayang kat Astro First. Macam mana penerbit filem kita nak maju kalau kutipan panggung tidak setimpal dengan hasil usaha filem mereka. Sah-sah lah orang tak pergi tengok wayang dan tunggu Astro First je yang harganya lebih kurang RM15 untuk 2 hari dan boleh tengok ramai-ramai satu kampung berbanding tengok di panggung dengan harga RM11 seorang. Kiranya penjualan tiket wayang akan menjunam jatuh dan ini akan mendorong kejatuhan filem melayu juga.

Kedua adalah sebab dengan adanya Astro First ni lebih banyaklah DVDrip cetak rompak dijual di pasar malam atau senang didownload melalui laman web yang dimuatnaik oleh lanun-lanun cetak rompak. Tengok saja di Yahoo dan Google banyak cerita-cerita melayu terbaru yang mudah didownload hasil dari rakaman melalui Astro First dan kualitinya tak kurang hebat. Ianya menyokong kepada aktiviti cetak rompak sekaligus menutup periuk nasi para penggiat seni dan pengarah perfileman negara.

Aku bukanlah nak BOIKOT 100% Astro First tapi cuba cari penyelesaian kepada 2 sebab diatas tu, kalau ianya boleh membendung kepada gejala cetak rompak dan tidak menutup periuk nasi mereka yang terlibat dalam industri perfileman negara ni ok lah, tapi kalau tak, aku rasakan Astro First tak relevant lagi buat masa sekarang. Baik suruh orang ramai pergi tengok kat panggung dan rasai pengalaman sebenar dari sekadar menonton TV di rumah.

 

PS : kalau ada Astro First ni dah tak perlu takut untuk download DVDRipper.. hari masuk Astro First esok dah boleh beli kat pasar malam.. renung-renungkanlah.. kesian kat pelakon dan penerbit filem..

 

Antara cerita yang dah boleh dimuatturun Astro First.. !!