Saya Bukan Blogger Politik

947023_10201180040048157_124222449_n

Print screen Facebook

Maaf saya tak kenal awak.. awak add saya sebagai friend.. bila awak tanya saya jawab.. tapi apa masalah awak sebenarnya saya pun tak tahu.. saya bukan blogger politik.. jadi tak perlu bazirkan masa untuk mentarbiyah saya dengan hal-hal politik.. maaf sekali lagi saya terpaksa UNFRIEND awak.. bukan sebab saya tak suka awak tapi awak cakap macam tak gunakan otak.. terima kasih sebab sudi jadi friend saya..

Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Mari… mari… mari ramai-ramai…

Ada berita mengumbirakan ingin saya sampaikan.  Haa… Pernahkah anda rasa teringin untuk memasak seperti pakar-pakar memasak yang tersiar di televisyen, majalah, dan surat khabar? Mestilah pernahkan? Jangan risau sebab impian anda untuk menjadi Chef Selebriti mungkin jadi kenyataan.  Kini Berita Harian dan Gas PETRONAS sedang mencari Chef Selebriti dengan menganjurkan pertandingan Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 bermula 10 Oktober sehingga 31 Oktober ini. Rebutlah peluang ini untuk mengasah bakat memasak anda yang terpendam tu, mungkin kini giliran anda. Pencarian Chef Selebriti  ini merupakan platform untuk anda menunjukkan bakat dan berkongsi ilmu masakan dengan penonton. Elemen lain yang perlu anda miliki adalah ilmu pengetahuan luas dalam bidang masakan terutamanya, mampu bertutur dengan baik, pandai memasak, berpersonaliti yang menarik dan berupaya menawan hati penonton.

Baru-baru ni saya sempat ke perasmian Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 di Bangsar. Pengumuman dibuat oleh En. Badrulhisham Othman, Pengarang Eksekutif Pengeluaran BH dan dirasmikan bersama Chef Selebriti iaitu Chef Wan yang merupakan selaku Ketua Chef. Chef Wan sempat berpesan “Zaid kau mesti masuk tau pertandingan ni.. nanti tunggu lah aku komen haha..” (Ini yang rasa bersemangat untuk join ni.)

Apa lagi, ting… ting… ting… Haa… dah siap pun dapur saya, hari ni saya nak cuba satu resepi masakan untuk berkongsi dengan anda semua. Semangatkan nak join pertandingan Pencarian Chef Selebriti Berita Harian dan Gas Petronas 2 ni. Manalah tahu kalau ada rezeki boleh menangkan?

Mesti ada yang terpikir, layak ke nak masuk pertandingan ni, nama pun Chef Selebriti, kita ni bukannya chef mahupun selebriti. Haa.., jangan risau! Apa yang istimewa untuk pertandingan kali ini adalah 2 kategori yang dipertandingkan iaitu kategori Individual dan Kategori Profesional.  Juara  untuk setiap kategori akan membawa gelaran Chef Selebriti selain bakal menerima RM10,000.00 dan trofi.  Lumayan tu..   Pemenang bagi Kategori Profesional juga berpeluang untuk menjadi penulis jemputan di kolum masakan mingguan di Famili Berita Harian selama 6 bulan. Tapi untuk kategori ini, peserta sekurang-kurangnya mempunyai pengalaman selama 3 tahun sebagai chef.  Haa.. ada yang berani? Apa tunggu lagi.  Hadiah kedua, wang tunai RM2,000.00 bersama trofi untuk setiap kategori.  Hadiah ketiga, wang tunai RM1,000.00 bersama trofi untuk setiap kategori dan Hadiah ke Empat hingga ke Sepuluh, wang tunai RM100.00 bersama trofi untuk setiap kategori.  Seronok dengar dapat duit ni. Pasti ini menambah semangat anda untuk menyertainya kan?..

Sebab tu, saya pun berani nak cuba. Sebelum tu mari kita cuba-cuba dengan 1 resepi ni sebagai persediaan. Kek Cheese Salji di Kinabalu. Sebabnya untuk masuk pertandingan ni, peserta kenalah menyediakan 1 set senarai resepi merangkumi pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut.  Borang penyertaan boleh didapati dalam Berita Harian yang disiarkan pada 10 Oktober hingga 31 Oktober  ni.  Jangan berlengah! Borang penyertaan perlu dikembalikan sebelum 5 November  ini bagi melayakkan diri anda disenaraikan sebagai 10 peserta terbaik sebelum ke peringkat akhir.  Ingat anda MESTI guna borang asli dari Berita Harian tau.. bukan fotokopi ye.

Eh! Lupa pula pasal Kek Cheese Salji di Kinabalu ni.  Okay, ni bahan-bahannya:

 

Bahan A
6 biji telur.
100 gm gula halus.
100 gm tepung gandum.
60 gm tepung jagung.
75 gm butter yang dicairkan.
50 gm air sejuk dari peti ais.
1 sudu kecil baking powder.
1 sudu besat  ovalette.
Sedikit essen vanilla.

Bahan B
Untuk Topping:
250 gm cream cheese.
1/2 cawan susu pekat manis.
(Pukul cream cheese dan susu pekat manis hingga kembang.  Ke tepikan.)

Bahan C
Tabur:
Parutan Cheddar Cheese secukupnya.

Cara-cara membuatnya:

  • Satukan bahan-bahan A  ke dalam mangkuk pengadun kecuali butter yang telah dicairkan.  Pukul hingga gebu.  Kemudian masukkan butter yang dicairkan tadi dan pukul lagi hingga sebati.
  • Sapukan acuan dengan sedikit butter dan alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan ke dalam acuan tadi dan bakar hingga masak.
  • Sejukkan atas redai dan potong kek dengan menggunakan benang seperti kita memotong telur rebus agar kelihatan kemas.
  • Sapukan dengan bahan topping dan tutup dengan kek yang sebahagian lagi. Sapukan semua permukaan kek dengan cream cheese dan tabur dengan keju parut.
  • Simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum di potong

Tips untuk anda:

Bila memasak nanti…  memasaklah dengan penuh kasih sayang sambil menikmati aroma masakan kita.

Dan jangan lupa untuk periksa keselamatan tong gas anda. Mudah je sekarang ni dengan perkhidmatan Gas Petronas yang bukan sekadar menghantar gas ke rumah, malah krew penghantaran juga akan memeriksa tong gas demi keselamatan kita.  Dalam pada tu, pengguna juga boleh menambah mata ganjaran Kad MESRA melalui perkhidmatan ini.  Tiga dalam satu… Bagus kan! Bila dah ada resepi untuk dikongsikan, boleh terus dapatkan borang penyertaan dan berikut adalah cara-cara penyertaan:

 

Klik gambar untuk besarkan..

Pertama sekali ambil gambar anda bersama masakan anda, kepilkan bersama 1 set senarai resepi (pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut) dan borang penyertaan yang telah lengkap diisi. Jangan lupa kepilkan bersama 10 keratan kepala akhbar Berita Harian bersama 1 penutup sillinder Gas Petronas.  Kemudian hantarkan borang penyertaan kepada Pencarian Chef Selebriti 2 BH dan Gas Petronal, P.O. Box 10250, Pejabat Pos Besar, 50708 Kuala lumpur sebelum 5 November 2012.  Kepada Warga Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas rebutlah peluang ini. Untuk maklumat lanjut boleh semak di akhbar Berita Harian. Selamat memasak..

Jom Follow My NuffnangX

Rasanya dah ramai diantara blogger dah tahu tentang kewujudan sebuah laman portal komuniti yang dipanggil NuffnangX. Merupakan sebuah laman komuniti sosial blogger menggumpul dan berkongsi maklumat dari segenap pelusuk dunia. Sekarang ni kalau nak cari maklumat senang je selain dari Google korang boleh juga cuba search kat NuffnangX ni. Sebab carian dan kumpulan data yang disimpan di NuffnangX ni di ambil dari RSS Feed sesebuah blog itu sendiri. Pengguna boleh mengiktiraf blog masing-masing dengan melekatkan kod (Script) yang telah disediakan oleh pihak NuffnangX.

Hampir sebulan kot aku dah guna aplikasi NuffnangX ni dan ternyata sedikit sebanyak ianya membantu menaikkan lagi jumlah pembaca yang masuk ke dalam blog aku ini. Korang sendiri yang masih belum mencuba boleh daftar blog korang di laman portal berkenaan dan ianya adalah percuma. Menariknya NuffnangX ini selain boleh di layari melalui website, pengguna juga boleh mengakses melalui aplikasi di Smartphone. NuffnangX sendiri telah mereka cipta aplikasi yang sesuai untuk smartphone iOS (Apple Store) dan pengguna Android. Aplikasi ini juga diberikan secara percuma.

Menariknya lagi NuffnangX ini, apabila korang telah mengiktiraf laman blog korang di website NuffnangX, sistem komen di blog korang akan terus menjadi kepada NuffnangX Conversations dimana fungsi bagi aku adalah fungsi komunikasi yang sangat efektif. Pembaca blog boleh terus komen di blog dan sekaligus akan disimpan di dalam sistem NuffnangX. Kita (blogger) pula boleh terus membalas komen berkenaan secara cepat dan pantas melalui aplikasi NuffnangX di Smartphone. Jadi tak ada lagi alasan untuk tidak membalas komen pembaca blog dan sebagai blogger kita boleh terus balas mesej pembaca dimana saja tak kira masa. Best kan?..

Terbaharu kini NuffnangX menyediakan hadiah lumayan kepada blogger dan pembaca yang mendaftar di laman mereka. Hadiah bermula dari USD 100 untuk 100 (Influential Bloggers yang mendapat 1000 followers) yang terawal, USD 500 untuk 50 (Aplha Bloggers yang mendapat 10,000 followers) terawal dan hadiah utama USD 10,000 (First Superblogger yang mendapat jumlah followers tertinggi sebanyak 100,000). Menarik bukan? jadi apa tunggu lagi.. aku sendiri dah ada 31 orang followers dan harap-harap sebelum tarikh tutup nanti boleh la dapat sekurang-kurangnya 200 followers.

So aku harap sangat korang daftar di NuffnangX dan berkomunitilah dengan hebat. Jangan lupa follow blog aku ni ye.. sayang korang.. Masih belum terlambat lagi ni.. jom follow aku kat sini http://www.nuffnangx.com/blog/J12222B

Qiss

20120615-052917.jpg

Qiss anak buah aku yang paling manja dengan pakngah dia. Tak sabar nak tunggu dia pandai berjalan. Nanti dah pandai jalan boleh la ikut pakngah pergi event blogger. Nanti dah besar mana la tau boleh jadi blogger hebat macam Hanis Zalikha tu kan..

- KEMASKINI VIA IPAD -

Borak Santai Bersama Ahmad Idham

 

Jumaat lepas bertempat di Kelab Golf Bukit Jalil kita orang duduk melepak dengan Ahmad Idham. Siapa yang tak kenal dengan Ahmad Idham bin Ahmad Nadzzri seorang penggiat filem, pelakon, pengarah, penerbit tersohor tanahair ni kan. Memang best dapat duduk dan berborak dengan beliau banyak pengalaman pahit panis yang beliau kongsikan pada kita orang semua. Actually ni bukanlah event ataupun perjumpaan rasmi, cuma saja duduk borak santai dan kenali dengan lebih dekat tentang diri beliau dan prinsip yang beliau perjuangkan.

Memang ramai yang tak tahu sebenarnya bagaimana cara hidup seorang artis mahupun perjalanan indusrti perfileman negara kita. Semuanya berpegang pada “Atas Dasar” tetapi tidak ramai yang ingin mengorek apa sebenarnya yang tersirat di awangan dan di dalam dasar tersebut. Melalui diskusi santai ni at least blogger seperti aku tahu serba sedikit apa yang terjadi sebenarnya dalam industri kita.

Ternyata perjumpaan kali kedua (kali pertama di Istana budaya) aku dengan Ahmad Idham ni tak mengecewakan. Seronok sebenarnya dapat berborak dengan seorang yang berfikiran luas dan dalam masa yang sama minda beliau yang sentiasa memandang kehadapan. Bagi aku filem, drama yang beliau hasilkan sangat berkualiti dan penuhi kehendak penonton. Tanpa penonton yang tengok cerita di panggung sedikit sebanyak boleh mematikan sumber pendapatan penggiat filem Malaysia.

Continue reading

Kedudukan Terkini Undian DiGiWWWOW Awards

Alhamdulillah lepas buat beberapa promo dan mengajak kawan-kawan semua mengundi hari ini 25 April 2012 10.40PM kedudukan blog Mohdzaid.com di tangga ke 8 dari beribu-ribu blog yang join. Alhamdulillah baru 2 hari mula buat kempen dan ternyata ianya mendapat sambutan hangat. Terima kasih kepada semua kawan-kawan yang sudi vote blog Mohdzaid.com dan teruskan mengundi ya. Aku sangat-sangat menghargai segala undi yang masuk untuk blog ni.  :)

Sebenarnya agak tak yakin blog mohdzaid.com ni nak menang, yelah aku bukan blogger popular pun. Tengok calon-calon yang top 10 pun dah seriau dibuatnya haha.. bukan calang-calang blogger yang join. Takpe… takpe.. aku cuba je sedaya yang mampu.. menang atau kalah tuhan yang tentukan. So aku hanya berdoa supaya dapat meraih undi setiap hari daripada anda semua. Kalau nak mengundi blog ni boleh ikut step ni.. :- http://www.mohdzaid.com/2012/04/24/nak-minta-tolong-semua-orang.html

Letak Google +1 Di Blog Anda

Ada yang bertanya dari email aku baru-baru ni.. macam mana nak letak badge Google Plus kat blog dan website. Macam aku buat ni aku pun dah tak ingat macam mana tapi untuk tidak menghampakan permintaan yang bertanya disini aku buat tutorial ringkas cara untuk letak badge Google + di blog/website. Berikut adalah 3 link penting untuk mengenali tentang Google + Plus ni.

Read more:
http://www.google.com/+1/button/

Developer’s guideline:
http://code.google.com/apis/+1button/

Get the button:
http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html

Kalau sudah faham akan kelebihan yang ada pada Google Plus ni boleh lah terus dapatkan button G+ ni untuk blog korang. Caranya mudah sekali.. cuma pergi ke link http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html dan ikut je arahan yang mudah itu.

Pilih samaada nak saiz badge macam mana. ada 4 saiz yang dibenarkan iaitu Small (15px), Standard (24px), Medium (20px) dan Tall (60px). Korang boleh juga customize Google Plus Button korang dengan +Snippet tapi yang ni aku tak belajar lagi.. nanti lah kalau aku dah pandai aku ajar korang.. Terdapat 3 jenis Annotation yang dibenarkan iaitu Inline, Bubble dan None. So lepas pilih sistem akan generate code untuk diletakkan di blog/website. So hanya copy dan paste code yang diberikan kemudian nikmatilah button Google + di blog korang.

Lihat contoh code :-

<!– Place this tag where you want the +1 button to render –>
<g:plusone size=”tall” annotation=”inline“></g:plusone>

<!– Place this render call where appropriate –>
<script type=”text/javascript”>
(function() {
var po = document.createElement(‘script’); po.type = ‘text/javascript’; po.async = true;
po.src = ‘https://apis.google.com/js/plusone.js’;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
})();
</script>

 

Harap sedikit sebanyak dapat membantu si penyanya bagaimana nak letak badge G+ kat blog ni.. kalau aku salah tolong betulkan ye..

 

SM*SH Makan Malam Bersama Blogger Malaysia

Sebenarnya tajuk nak buat Blogger Malaysia makan malam bersama SM*SH. Tapi tak salah juga kalau letak SM*SH makan malam bersama Blogger Malaysia. Ehh! bukan senang tau sesebuah kumpulan (Boyband) berpeluang makan malam bersama blogger. Haha.. saja je bergurau.. apa yang penting dapat makan malam dengan kenyang semalam. Peluang bertemu dengan boy band SM*SH ni datangnya dari peraduan yang aku masuk dari laman web Nuffnang dengan kerjasama Warner Music Malaysia. Terima kasih kepada mereka kerana sudi menjemput aku untuk memeriahkan majlis.

 

5 orang blogger Nuffnang yang bertuah Aku, Ciklily, Nisa Kay, Nurul dan Pen Merah… aku sorang je kumbang kat sini hehe.. Sesi bertemu peminat ni dibuat semalam di Restoran Dareen (Sajian Timur Tengah) yang terletak di Solaris Mont Kiara. Memang sedap-sedap makanan kat sini dan dapatlah merasa nasi kambing sekali. Tapi aku tak makan sangat Nasi Kambing takut darah tinggi aku naik kang tak pasal-pasal aku merosakkan majlis.

 

Rasa terharu pulak bila dapat bertemu dengan lebih dekat kumpulan ala K-POP SM*SH ni. Nak kata aku kenal dan big fan kumpulan ni tak la sangat. Minat gitu-gitu je.. tu pun aku kenal melalui Youtube dengan lagu-lagu popular diorang. Sekarang ni selalu gak denganr kat radio EraFM yang suka putar lagu SM*SH. Di Indonesia boyband SM*SH tak asing lagi dikalangan peminat-peminatnya. Tapi di Malaysia mereka masih baru dan mencari peluang untuk menapak disini. Baguslah mereka datang ke Malaysia untuk berjumpa dengan peminat-peminat disini pulak at least diorang pun akan dapat hebahan melalui media dan juga blogger macam aku ni.

 

Mesti ada peminat SM*SH yang cemburu bila lihat gambar ni kan.. kan betul aku cakap SM*SH beria-ia nak jumpa kami.. haha sebenarnya bila SM*SH masuk je dalam dewan makan ni kita orang agak excited gile tengok mamat baju putih ni.. Orang perempuan sukalah bila tengok mamat hensem macam ni kan kan hehe.. Ok aku kenalkan nama dia Morgan Oey. Muka ala-ala model gitu.. ada yang cakap muka dia ni ada iras-iras Shahz Jaszle. Ada kot sikit.. tapi Morgan lagi hensem aku rasa dari Shahz Jaszle hihi.. kang marah pulak peminat Shahz Jaszle kat aku kang..

 

Perkenalkan ahli terbaru SM*SH – dari kiri Muhammad Ilham Fauzi, SEMaK (aku) dan Rafael hehe.. berangan jap nak jadi ahli kumpulan SM*SH. Diorang cakap kalau nak join diorang aku kena kuruskan badan dulu haha.. ok semangat aku nak kuruskan badan semakin berkobar-kobar.. lepas ni kalau aku dah kurus diorang tak panggil aku siaplah diorang haha..

 

Aku dan Reza SM*SH. Diorang ni memang pandai menari dan menyanyi.. jadi kalau ada yang cakap diorang ni tiru K-POP tu agak tak betul juga sebab diorang ni pun sebenarnya ada identiti sendiri. Kalau korang peminat SM*SH pasti korang tahu dimana kelebihan yang ada pada kumpulan ni betul tak?

 

Ini dia Rangga. Aku duduk semeja makan dengan dia. Memang peramah orangnya dan seronok berbual-bual dengan dia. Tak sangka dari perasaan aku yang suram-suram boleh terhibur dengan keletah diorang ni. Rangga ni lahir kat Belanda dan bila umur 6 tahun dia tinggal dan menetap kat Indonesia sampailah sekarang. Kepada Rangga semoga terus success ya.. Aku suka bangat rambut kamu.. Rangga ni cerita kat kami yang diorang ni sebenarnya tak berapa sihat. Maklumlah sekarang ni musim hujan, panas tak menentu jadi memang senanglah kena penyakit. Rangga cakap gak jadual diorang kat Malaysia agak bz so masa rehat pun agak terhad. Walaupun diorang ni agak capek tapi tetap melayan kami (blogger) dengan senyuman. Terima kasih SM*SH.

 

Kita orang sebenarnya tak sangka yang kumpulan SM*SH ni bawa 2 orang wartawan dari Indonesia untuk rancangan TV disana. Jadi kesempatan tu diorang temuramah semua blogger yang datang termasuk aku. Aduiiaaii jangan lah diorang tanya pasal SM*SH mau terbantut aku dibuatnya. Sampai giliran aku nasib baik soalan senang-senang je haha.. aku ni dah lah pemalu depan camera. So kawan-kawan aku yang berada di Indonesia kalau menonton siaran ni bagi tahu ye..

 

SO.. SWEEETTTT… thankslah kepada semua yang sudi invite sesi bertemu SM*SH ni.. sangat best dengar cerita diorang.. so kepada semua pembaca blog Mohdzaid.com ini ada suatu yang istimewa untuk anda dari SMASH! jom tengok video yang aku rakan ni..

Terima Kasih Kepada Semua Yang Sudi Membantu

Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat sebab ada yang sudi membantu dikala kami dalam kesusahan. Tak tahu nak cakap macam mana lagi sebab aku sangat terharu rakan-rakan blogger turut bersimpati atas apa yang terjadi pada aku dan keluarga baru-baru ni. Banjir Oh Banjir Rumah Aku Masuk Air  menyebabkan banyak harta benda musnah, tapi itu semua tak penting sebab harta benda boleh dicari ganti.

Syukur sekali lagi sebab aku dan keluarga selamat dari banjir lumpur yang hampir menenggelamkan rumah. Segala yang terjadi semua ini ada hikmahnya betul tak? Apa yang kita rancang dan kalau itulah ketentuhan yang Allah nak Dia akan laksanakan. Kita sebagai hambanya haruslah berdoa, sentiasa mentaati segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.

Terima kasih tak terhingga kepada Eyriqazz.com dan Madammondoq.com kerana sudi membantu dengan membuat entry khas untuk saya di blog mereka. Terima kasih tak terhingga juga kepada semua yang sudi membantu dari segi wang ringgit dan tenaga yang anda sumbangkan kepada kami. Semoga Allah akan sentiasa merahmati dan memurahkan rezeki anda semua hendaknya. Amin.

 

http://www.eyriqazz.com/2012/03/mangsa-banjir-rakan-blogger-perlukan.html

http://madammondoq.com/2012/03/kesiannya-rakan-blogger-perlukan-bantuan/