Kehidupan Adalah Perjuanganku

Kehidupan
Adalah satu perjuangan
Perjuangan dari hitam menjadi putih
Perjuangan dari gelap menjadi terang
Perjuangan dari buruk menjadi indah
Perjuangan dari salah menjadi benar
Walau setakat mana rintangan melanda
Walau setakat mana badai menimpa
Walau sekencang mana taufan mengganas
Aku akan tetap berdiri teguh
Menongkah arus yang mendatang
Kerana kehidupanku adalah perjuanganku
Biarlah jutaan manusia berkata
Biarlah
Kasihku tetap pada perjalanan yang kau tetapkan
Aku tidak pernah berputus asa pada jalan ini
Aku bahagia dapam kelam aku cekal dalam kepayahan
Aku tenang dan gundah
Kerana ini mengajar aku erti kehidupan
Ya Allah, kuatkan semangatku yang lemah
Berikanlah aku secebis kasihmu
Aku menjadi mudah menjalani perjalanan berliku
Kirimkanlah aku keredhaan-Mu
Agar hidup lebih sempurna dan bahagia
Ya Robbul Izzati aku bermohon
Peliharakanlah perjuanganku

Imotiv [ee-moh-tiv]

2013-06-01-04-04-35_resizedBoom meletup kebabommm..!! Imotiv atau pronunciation yang lebih tepat iaitu [ee-moh-tiv] siapa pernah dengar? opsss mungkin ada ramai diantara pembaca blog mohdzaid.com ni dah kenal apa itu Imotiv atau Nuffnangx sebelumnya kerana fungsi komen di blog ini menggunakan platform Imotiv. Kepada mereka yang masih belum mengenali Imotiv secara lebih mendalam anda boleh masuk laman https://www.imotiv.ly/ kerana disitulah terdapatnya Imotiv.

Hampir 8-9 bulan Nuffnangx telah dilancarkan kepada semua dan sambutan yang begitu menggalakkan untuk aplikasi Nuffnangx. Kini Nuffnangx dikenali dengan nama bari iaitu Imotiv! sejak 8 May 2013 hari tu. Fungsinya sama tetapi kini lebih pantas dan lebih efektif kepada semua pengguna.

 

Apa itu Imotiv :-
Helping you find the most Imotiv entry in a story.

It’s difficult to read everything on the go. But when you’ve got a little time, you want to read the story that’ll interest you most. We’ve got you covered – our special technology pulls out the most Imotiv or emotionally charged line from a story and displays it in your feed..

Not only will you be able to skim through stories quickly. Thanks to Imotiv, you’ll be reading the most expressive and exciting parts

Imotiv is more fun with friends!

• You can share your favourite stories in ONE easy step! All you have to do is sync your Facebook and Twitter accounts with Imotiv. When you like a story, Facebook and Twitter will automatically publish this on your feed.
• Find out what stories your friends are reading. Our new Explore panel shows you what your Facebook and Twitter friends are reading so you’ll always be in the loop.
• Discover new blogs similar to the ones your friends are following. If you like what your friends are reading, then you’re going to love these too.

Okey rasanya korang dah paham sikit-sikitkan.. jadi kepada sesiapa yang ada blog tu jangan lupa follow Imotiv aku disini : https://www.imotiv.ly/blog/J12222B?utm_source=mohdzaid.com&utm_medium=badge_public&utm_campaign=nnx. Atau sebarang pertanyaan sila ke twitter @imotivapp

Photo : Surat BR1M 2.0 Sudah Diterima

485146_10200577807752726_1377712359_n

Yahoo!! sukacita dimaklumkan permohonan BR1M 2.0 kali pertama aku berjaya dan layak untuk terima sumbangan RM250 dari pihak kerajaan. YES! memang janji ditepati semua rakyat yang layak dapat. Macam tau-tau je kan sekarang ni tengah tak ada duit. Duit BR1M ni aku akan dapat hari Khamis minggu depan huhu 1st time lah katakan rasa agak jakun sikit.

Tahun Baru 2013 Melompat Lebih Tinggi


20130101-083159.jpg


Yey ini adalah entry blog pertama di tahun 2013. Macam mana sambutan tahun baru korang malam tadi? Aku tak sambut pun sebab malam tadi kena kerja sekarang baru balik rumah. So sementara nak dapat mood tidur ni aku tulis la sikit kat blog ni. Ni pun update guna iphone je sambil baring-baring haha.

Tahun 2013 ni aku nak melompat lebih tinggi macam dalam gambar tuh. Maksud melompat lebih tinggi tu, tahun ni nak kikis segala sifat buruk yang ada dalam badan ni. Melompat lebih tinggi untuk mencapai kejayaan tak kira lah dalam pekerjaan ke dalam meningkatkan keimanan ke. Semua tu akan terlaksana pada tahun 2013 ini, Insya Allah..

Selain tu aku Nak melompat lebih tinggi supaya ketinggian aku naik sikit tahun ni. Ehh boleh lagi ke? Sebab aku ni pendek kalau tinggi sikit mesti kacak kan haha.. Melawak je..

Apa-apa pun tahun 2013 ni akan ku lompat lebih tinggi dalam apa jua situasi. Jom main lompat lompat..

Google Zeitgeist 2012 – Search Trends Malaysia

Tadi usha-usha blog dan sesaja tengok Google Zeitgeist 2012 diorang dah update ke belum. Rupanya dah updated senarai Search Trends Malaysia. Wah-wah banyak juga carian yang dibuat oleh orang Malaysia kat Google ni ye.. Aku sendiri pun 100% kalau nak cari sesuatu bahan tu akan search kat Google. Mari kita lihat senarai Search Trends Malaysia kat bawah ni.. kalau tak boleh klik link Google Zeitgeist 2012.

Screen Shot 2012-12-19 at 12.47.37 AM

Untuk Trending Search 2012 top 1 orang Malaysia search katanama SAPS. Tak silap aku SAPS ni adalah Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Yelah masa aku sekolah dulu mana ada sistem semak keputusan peperiksaan macam ni kan. Mungkin ramai ibu-bapa dan pelajar lebih gemar semak secara online je sekarang ni. Rotikaya mendapat tangga ke 7 dalam carian ini menunjukkan Rotikaya banyak menyampaikan sumber berita artis terkini dan sensasi untuk pembaca.

Screen Shot 2012-12-19 at 12.47.52 AM

Trending People – Shila Amzah mendapat carian tertinggi bagi orang Malaysia. Ini mungkin atas kemenangannya tempoh hari di Asian Wave. Diikuti dengan Allahyarham Izwan Pilus, Uncle Seekers dan Ustaz Azhar Idrus. Amboi kenapa UAI tak dapat nombor 1 kan..

Screen Shot 2012-12-19 at 12.48.03 AM

Trending Songs – Seperti semua dah tahu mesti PSY akan dapat carian tertinggi dengan lagunya Oppa Gangnam Style tu. Malas nak cerita pasal dia sebab aku lebih suka carian dari anak Malaysia. Anak Kampung – Jimmy Palikat mendapat carian no 2. Tahniah.. Tak sangka Ainan Tasneem pun masuk dalam carta. Tahniah..

Berikut adalah carian untuk TV Shows, Athletes, Sports Teams, What is.., Trevel Destinations, Image Search, Food & Drinks, Fashions Labels, Smartphones, Car Models dan Blog. So kalau nak full detail leh tengok kat sini Google Zeitgeist 2012. Tahniah kepada abang nara kita dengan blognya BeautifulNara.com mendapat carian tertinggi dalam kategori blog :) cayalah abang nara.. nanti nak minta belanje pizza bleh hihi..

Screen Shot 2012-12-19 at 12.59.46 AMScreen Shot 2012-12-19 at 1.00.22 AM

 

 

 

Susah Rupanya Buat Video Stop Motion

Salam, sekarang pukul 4.23 pagi waktu aku update blog ni.. dah biasa tak tidur malam sebab kerja jadi hari ni mata tak mau tidur pulak. Ok tu pekara biasa sebenarnya kalau orang yang keje 24 jam macam aku ni. Tidur tak tidur tu tolak tepi haha.. Disebabkan aku tak boleh nak tidur jadi hari ni aku buat kerja gile sikit haha.. dah lama sebenarnya mengidam nak buat video stop motion sendiri tapi tak pandai nak edit mengedit ni. Kalau nak buat video stop motion ni kena snap gambar dan jadikan gambar tu sebagai video. Nampak menarik gak tengok diorang buat video stop motion kat Youtube, bajet senang je kan sekali aku buat ambik 4 jam baru siap satu video yang berdurasi 1.29 saat.

Perrhhh sakit nak snap gambar satu-satu pergerakkan. Bayangkan video stop motion kat bawah ni aku ambil kira-kira 331 keping gambar. Tu tak pro yang ambik tu cuba kalau yang dah pro mesti beribu gambar kena ambil hanya untuk berapa saat je.. Okey ini video stop motion yang aku buat.. sebenarnya buat video ni untuk contest kat blog Airasia (AirAsia X Samsung Galaxy Tab Contest). Kalau menang dapat sebiji Samsung Galaxy Tab 10.1. Saja-saja je try nasib, manalah tahu kalau ada rezeki untuk menang. Kalau tak menang pun at least aku dah belajar satu benda baru iaitu buat video stop motion yang aku idamkan hihi..

taddaaa… itulah videonya.. simple je.. BI pun berterabur.. maklumlah aku tak pandai sangat Bahasa Inggeris. Tak pe cuba je nasib..

Untuk buat video stop motion ni aku gunakan apps iMotion for iPad dengan harga $1.99. Rasa mudah sikit guna apps ni snap-snap-snap dah siap haha cuma aku kena upload dulu dalam Macbook aku untuk diedit balik kat iMovie sebab nak tambah lagu latar sikit.

Mungkin satu hari nanti bila aku dah pro selalu main dengan stop motion video ni aku nak buat video macam kat bawah ni pulak..

Terbaik lah bagi aku video kat atas ni.. memang best dan teliti gambarnya.. cayorrrkk..

Jom Follow My NuffnangX

Rasanya dah ramai diantara blogger dah tahu tentang kewujudan sebuah laman portal komuniti yang dipanggil NuffnangX. Merupakan sebuah laman komuniti sosial blogger menggumpul dan berkongsi maklumat dari segenap pelusuk dunia. Sekarang ni kalau nak cari maklumat senang je selain dari Google korang boleh juga cuba search kat NuffnangX ni. Sebab carian dan kumpulan data yang disimpan di NuffnangX ni di ambil dari RSS Feed sesebuah blog itu sendiri. Pengguna boleh mengiktiraf blog masing-masing dengan melekatkan kod (Script) yang telah disediakan oleh pihak NuffnangX.

Hampir sebulan kot aku dah guna aplikasi NuffnangX ni dan ternyata sedikit sebanyak ianya membantu menaikkan lagi jumlah pembaca yang masuk ke dalam blog aku ini. Korang sendiri yang masih belum mencuba boleh daftar blog korang di laman portal berkenaan dan ianya adalah percuma. Menariknya NuffnangX ini selain boleh di layari melalui website, pengguna juga boleh mengakses melalui aplikasi di Smartphone. NuffnangX sendiri telah mereka cipta aplikasi yang sesuai untuk smartphone iOS (Apple Store) dan pengguna Android. Aplikasi ini juga diberikan secara percuma.

Menariknya lagi NuffnangX ini, apabila korang telah mengiktiraf laman blog korang di website NuffnangX, sistem komen di blog korang akan terus menjadi kepada NuffnangX Conversations dimana fungsi bagi aku adalah fungsi komunikasi yang sangat efektif. Pembaca blog boleh terus komen di blog dan sekaligus akan disimpan di dalam sistem NuffnangX. Kita (blogger) pula boleh terus membalas komen berkenaan secara cepat dan pantas melalui aplikasi NuffnangX di Smartphone. Jadi tak ada lagi alasan untuk tidak membalas komen pembaca blog dan sebagai blogger kita boleh terus balas mesej pembaca dimana saja tak kira masa. Best kan?..

Terbaharu kini NuffnangX menyediakan hadiah lumayan kepada blogger dan pembaca yang mendaftar di laman mereka. Hadiah bermula dari USD 100 untuk 100 (Influential Bloggers yang mendapat 1000 followers) yang terawal, USD 500 untuk 50 (Aplha Bloggers yang mendapat 10,000 followers) terawal dan hadiah utama USD 10,000 (First Superblogger yang mendapat jumlah followers tertinggi sebanyak 100,000). Menarik bukan? jadi apa tunggu lagi.. aku sendiri dah ada 31 orang followers dan harap-harap sebelum tarikh tutup nanti boleh la dapat sekurang-kurangnya 200 followers.

So aku harap sangat korang daftar di NuffnangX dan berkomunitilah dengan hebat. Jangan lupa follow blog aku ni ye.. sayang korang.. Masih belum terlambat lagi ni.. jom follow aku kat sini http://www.nuffnangx.com/blog/J12222B

Nuffnangx – Aplikasi Terbaik Untuk Blogger


20120918-085411.jpg


Aku tak sabar nak tunggu lagi 4 jam untuk pelancaran sesuatu yang bakal hangat dan meletop untuk semua blogger. Hampir dua minggu aku dan antara 20 blogger terpilih untuk mengguna pakai dan mencuba aplikasi Nuffnangx ni dan ternyata ianya adalah satu aplikasi yang paling hebat aku pernah gunakan.

Opsss aku tak leh nak cakap apa-apa lagi. Korang tunggu la jam 12 tengah hari nanti ye. Apa yang aku nak bocorkan sikit. Nuffnangx ni turut menyediakan aplikasi untuk pengguna iPhone dan Android. Apps tu boleh dimuat turun secara percuma.

So jangan lupa masuk http://x.nuffnangx.com/ jam 12pm nanti.

The Need for Speed with Michelin Pilot Experience

Kat bawah ni adalah gambar kereta aku… tak lah selaju mana pun tapi cukup untuk bawa aku kehulu-kehilir sampai sekarang. Masuk tahun ni dah 6 tahun aku pakai kereta ni dan satu pekara yang buat aku suka bawak kereta adalah sebab aku pakai tayar Michelin. Kenapa? tayar Michelin ni tahan lama, tahan lasak, tahan cuaca, berbeza dengan tayar-tayar berjenama yang lain. Sebab tu sampai kehari ni aku masih lagi setia dengan tayar Michelin.. selain tahan segalanya tayar ni juga buat pemanduan kenderaan jalan dengan lancar dan hebat. Siapa kata kalau beli kereta murah tak boleh bawak sehebat kereta mahal… tukar je kepada tayar Michelin dan rasai sendiri.

Aku ni sebenarnya memang suka bawa kereta laju-laju kat jalan raya, bukan sebab tak sayang nyawa tapi aku suka rasai detik-detik cemas dan hebat rasa macam bawa kapal terbang pulak kan.. haha.. pernah sekali pengalaman mengerikan aku bila bawa kereta dengan kelajuan 130 km/h dan hilang kawalan bila kenderaan hadapan break kecemasan. Masa tu hanya tuhan je yang tahu macam mana perasaan aku. Sebenarnya bawa kereta laju-laju kat jalan raya memanglah tak baik lagilah kalau bawa keluarga sekali. Kang tak pasal-pasal kemalangan pulak.. siapa yang susah. Sebab tu lah kalau nak bawa laju ni kena ada teknik yang betul. Kalau boleh pergi litar dan tunjuk hebat kat sana.

Aku teringin sangat nak bawa kereta yang best dan yang paling penting ianya mestilah laju giler. Nasib baik sekarang ni ada contest kat blog Nuffnang Drive your Dreams with the Michelin Pilot Experience kalau menang boleh tengok sendiri belakang tabir dan cuba bawa sendiri kereta Formula Michelin, Renault Clio, Citroen C2 Rally dan Formula 2 Seater. Siapa yang tak nak kan rasai pengalaman sekali dalam seumur hidup ni. Aku berharap sangat aku memang contest ni. At least aku boleh tunjukkan bakat aku dan lepaskan rasa ketakutan rasa geram rasa nak bawa kereta laju-laju kat sini.

Apa yang aku akan dapat bila join contest ni?

The Prize

  1. 2 single tickets up-for-grabs
  2. 2 nights stay at luxurious 5-star Intercontinental  Hotel Kuala Lumpur Premiere Room with breakfast included.
  3. Full day entry at the exclusive Michelin Pilot Experience.
  4. Get behind the wheels to all the amazing cars like the Formula Michelin, Renault Clio, Citroen C2 Rally, and Formula 2 Seater.
  5. Mingle with other motoring junkies.
  6. Commemorate your experience with photographs.

RM 6000 worth of memories and experiences that even more money cannot buy!

Yess!! memang hebatkan hadiah yang ditawarkan.. so aku harap Nuffnang dan Michelin akan pilih aku menang. Aku janji lepas ni tak bawa kereta laju kat jalan raya lagi tapi bagi aku peluang lepas geram kat Litar Sepang masa Michelin Pilot Experience nanti.. :)