Nescafe Dolce Gusto : Cara Buat Latte Macchiato, Mocha & Cappuccino

 

Terbaik dari ladang. Nescafe Dolce Gusto telah pun sampai ke pasaran Malaysia. Aku pun dah dapat menikmati segelas coffee segar setiap hari dari Nescafe Dolce Gusto ni. So korang semua dah baca blog post aku pasal Buka Kotak (Unboxing) Nescafe Dolce Gusto : Krups (Genio), NESCAFÉ Dolce Gusto : Capsule Flavors dan NESCAFÉ Dolce Gusto @ Espresso Lab. Kalau dah baca baguslah.. Untuk entry kali ni aku nak tunjukkan video cara macam mana nak bancuh atau buat Latte Macchiato, Mocha & Cappuccino menggunakan Nescafe Dolce Gusto. Simple je.. mudah, cepat, bersih dan senang nak kemas. Memang patut korang dapatkan machine Nescafe Dolce Gusto ni.. kalau nak beli boleh masuk website ni https://www.dolce-gusto.com.my/

So jom layan video kat bawah ni.. manalah tahu boleh terbuka hati korang semua nak dapatkan satu mesin Krups ni.. hehe comel kan… :)

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Latte Macchiato

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Chococino

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia : Mocha

 

Amacam? best tak mesin Nescafe Dolce Gusto ni? best kan..  Insyaallah next entry aku post pasal Flavors lain pulak..

 

Buka Kotak (Unboxing) Nescafe Dolce Gusto : Krups (Genio)

Ewah-Ewah sekarang ni tiap-tiap hari sekarang ni asik minum NESCAFÉ Dolce Gusto je tau. Maklumlah benda baru dalam rumah kalau tak guna rasa rugi pulak. Rugi tak rugi lah beli mesin pembuat kopi NESCAFÉ Dolce Gusto ni. Harganya tak lah mahal mana pun cuma RM399 je kat pasaran. Capsule NESCAFÉ Dolce Gusto pun tak mahal cuma RM 27.99 je.. ada box 8 capsule dan 16 capsule. Bandingkan kalau beli coffee kat kedai harganya hampir RM10-RM20 segelas kan membazir tuh?.. buat sendiri kat rumah lagi senang. Jimat masa, tenaga dan wang ringgit. So tak menyesalah beli sebiji mesin pembuat coffee NESCAFÉ Dolce Gusto ni.

Okey hari ni nak share kat semua pembaca blog Zaid ni apa yang ada kat dalam mesin NESCAFÉ Dolce Gusto. Jom tengok video Unboxing Nescafe Dolce Gusto Coffee Machine : Krups (Genio).

So dah tengok video tu?.. tak tergoda ke? haha beli jangan tak beli ye.. bila lagi nak merasa minum coffee kat rumah sendirikan. Asik beli kat kedai je buat sendiri lagi sodap.. Untuk pengetahuan semua Nescafe Dolce Gusto ni ada banyak flavours iaitu Cappuccino, Latte Macchiato, Grande Intenso, Espresso, Lungo, Chococino, Chai Tea Latte, Mocha dan Cappuccino Ice. So banyak pilihan sebenarnya. Tak kan hari-hari nak minum coffee je kan sekali sekala pekena Mocha ke Latte Macchiato ke syok juga.

Nescafe Dolce Gusto menambat hati keluarga saya.. ianya mungkin menambat hati keluarga anda juga semestinya.

Kalau berminat untuk beli mesin ini dan Capsule NESCAFÉ Dolce Gusto boleh masuk https://www.dolce-gusto.com.my. Beli sekarang sebelum terlambat.. Next entry aku tunjukkan cara buat coffee guna mesin Nescafe Dolce Gusto Coffee Machine : Krups (Genio) pulak. Sebelum tu korang belilah dulu ye machine ni.. :)

NESCAFÉ Dolce Gusto : Capsule Flavors

Siapa yang tak pernah minum coffee sebelum ni? kalau tak pernah memang rugilah korang sebenarnya. Satu kenikmatan yang tak dapat diluahkan kesedapannya. Kalau nak bercakap pasal coffee ni aku bukanlah seorang yang pakar. Lagilah kalau nak buat sendiri coffee pelbagai rasa yang macam kat cafe tuh. Lagi pun harganya agak mahal kalau beli di kedai kalau nak buat sendiri nanti lain pulak rasanya.

Kepada semua penggemar coffee atau bukan penggemar coffee korang patut dengar ini. Sekarang ni kecoh satu seantero dunia tentang kehebatan dan kenikmatan rasa NESCAFÉ Dolce Gusto. Mesti korang ada yang dah faham bila aku cakap Dolce Gusto kan? dan ada juga yang blur apa sebenarnya benda yang aku cakap tu.

Sebenarnya NESCAFÉ Dolce Gusto ni adalah coffee pelbagai rasa yang direka khas untuk kepuasan setiap orang yang merasainya. Jadi sekarang ni tak perlu lagi pergi ke cafe-cafe kat luar sana. Sebab sekarang kita semua dah boleh minum coffee bertaraf class A dengan buat sendiri di rumah serta ianya menjimatkan kos perbelanjaan harian kita. Cuma beli mesin “Krups” macam gambar diatas tu dan Capsule Flavors NESCAFÉ Dolce Gusto saja kita dah boleh buat Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso dan banyak lagi. Suka ayat-ayat “Coffee Is Not Just Black”, “Coffee Can Be Art” dan “Coffee Beyond Covention”.

Hari ini aku nak cerita sikit yang aku baru je dapat mesin Krups dan 8 jenis rasa Capsule Flavors NESCAFÉ Dolce Gusto yang comel tu. Oh ye ada yang tanya pasal mesin Krups kat aku, yang tu nanti entry kedua aku cerita tapi kali ni aku nak cakap pasal flavors NESCAFÉ Dolce Gusto dulu ye. Jom kita tengok video ini dulu..

Continue reading

Tips : Beli Online Tiket Universal Studios Singapore (USS)

Ramai yang dah tahu yang aku akan pergi bercuti ke Universal Studios Singapore (USS) hujung bulan ni. Ramai juga tanya kat aku dah beli tiket ke belum sebab banyak respond yang aku dapat diorang suruh beli tiket awal takut bila beli tiket di kaunter nanti putih mata. Kalau waktu cuti sekolah memang wajib lah beli online atau beli melalui agent dari Malaysia. Tapi aku ni jenis tak suka beli dari agent yelah buat apa nak bazirkan duit bayar duit kopi kat agent tu sebab kita boleh beli sendiri via online. Lebih mudah, selamat dan kita sendiri yakin. Kadang-kadang beli melalui agent ni pun kena hati-hati takut kena tipu kemudian hari.

Hari tu aku agak tension sikit sebab Aku Tak Boleh Beli Tiket Online Universal Studios Singapore. Tapi nak tension-tension pun tak boleh sebab masalah tu datang dari aku sendiri. Tapi hari ni lepas je aku bayar outstanding payment kad kredit aku terus beli 4 tiket Universal Studios Singapore. Hari yang aku nak pergi ke USS nanti adalah waktu peak season walau pun hari tu adalah hari Khamis, sebabnya bulan 6 ni adalah waktu cuti persekolahan di Singapura. Harga tiket pulak jadi mahal. Dari harga biasa $68 (Non-Peak) dah jadi $74 (Peak). Tapi tak pe lah tak kesah sangatlah bayar lebih janji dapat pergi berjalan di Singapore.

Disebabkan aku ni memang nak beli online jadi masa pembelian tiket tu ternampak pulak yang pemegang kad kredit Maybank boleh dapat diskaun diskaun $10 (Singapore Dollar) untuk setiap satu tiket. Apa lagi gembira tak terhingga lah aku dibuatnya. Dari harga tiket $74 jadi $64 x 4 tiket = $256 jadi bila dah di convert ke currency ringgit dapatlah harga ni.. ($64x4x2.4 = RM614.40 / 4 = RM153.60). Kira murah juga lah kan?.. hihi… at least aku dah jimat $40 SGD kat situ. Nampak macam sikit tapi bila convert duit Malaysia aku dah jimat RM96.

Okey sekarang ni meh aku share sikit tips macam mana nak beli tiket ke Universal Studios Singapore (USS) melalui website RWSentosa. Senang je tak sampai 10 minit je transaksi pembelian tiket ni boleh dibuat. Dari nak pergi ke agent company nak bayar duit komisyen diorang lagi duit minyak kereta lagi kan.. So ikutlah step kat bawah ni untuk memudahkan korang..

Continue reading

Hanya Satu Nombor Untuk Order GAS PETRONAS

Pernah tak terjadi kat korang bila tengah masak lauk pauk untuk keluarga atau orang tersayang tiba-tiba gas kat rumah tu habis?.. mesti pernahkan terjadi pekara macam tu?.. Bagi aku satu pekara yang paling aku benci nak buat adalah bila mak aku suruh beli gas masak. Sebabnya aku malas nak angkat tong gas yang berat dan menyeksakan tu. Satu lagi bila bawa masuk dalam bonet kereta habis berhabuk kereta aku jadinya. Lagi malang bila dah penat-penat angkat tong yang berat tu dan sampai je kat kedai runcit tiba-tiba gas yang diidamkan habis, kan dah rosak hari bahagia tu. Mulai saat ini pekara macam tu tak lagi jadi igauan hidup aku dan mungkin akan menjadi fenomena baru dalam hidup korang semua.

 

 

Petang tadi bertempat di Mandarin Oriental Hotel telah berlangsungnya satu majlis perasmian dan memperkenalkan Gas PETRONAS Delivery (GPHD) dan satu nombor khas yang mudah diingati. Apa yang bestnya dengan GPHD ni? ok ni nak habak sikit yang sekarang PETRONAS telah melancarkan satu nombor khas iaitu 1-300 888 GAS (427) untuk para pelanggannya. Nombor ini adalah hotline untuk semua pelanggan buat pesanan gas terus ke rumah pada bila-bila masa. Pelancaran dibuat oleh Pengarah Urusan Petronas Dagangan Berhad, Amir Hamzah Azizan dan menurut beliau ini merupakan usaha Petronas dalam memberikan perkhidmatan terbaik dan menjadi pembekal gas no 1 di Malaysia.

 

 

Selain menyediakan perkhidmatan satu nombor untuk order Gas Petronas ke rumah. Mereka juga menyediakan extra service untuk para pelanggan termasuklah Mesra Points. Dengan setiap pembelian GAS PETRONAS pelanggan boleh mengumpul mata ganjaran Mesra Points dan boleh menebus mata ganjaran tersebut untuk pembelian minyak di Stesen Petronas atau di Kedai Mesra. GAS PETRONAS akan dihantar kerumah bersama dengan staff terlatih yang akan memeriksa tahap keselamatan gas di tempat masak rumah. Jadi masa diorang hantar gas tu diorang akan cek sekali kalau-kalau ada kebocoran gas pada saluran dan akan memaklumkan kepada pelanggan.

 

 

Korang dah tengok tak video GAS PETRONAS Home Delivery (GPHD) kat Youtube? memang sempoi video tu. Masa majlis perasmian ni pun diorang ada buat gimik petugas/staff mereka dengan cekap menghantar gas ke rumah dengan gaya back flip. Haha memang terbaiklah abang-abang gas ni..

 

 

Buat masa sekarang ni perkhidmatan GPHD hanya di kawasan terpilih sahaja dan akan berkembang dari masa ke semasa. Kalau nak tahu kawasan rumah korang ada ke tak boleh cek kat www.mymesra.com.my/beyondgasdelivery  atau call 1 300 888 GAS (427). Bukan Sekadar Menghantar Gas.

MilkADeal : Macarons Dari Oven Comel

 

Siapa kat sini tak pernah makan Macarons? sila angkat tangan.. hihi aku pun nak angkat tangan sebab aku tak pernah lagi dapat makan Macarons seumur hidup aku. Huh kesiankan? yelah Macarons ni sedap dan cantik harga pun boleh tahan, manalah aku mampu nak beli. Nasib baik ada Oven Comel yang sekarang ni tengah buat promosi Macarons nya di laman MilkAdeal. Murah memang cukup murah kalau nak beli kat luar harganya tentu mahal, tapi dengan adanya MilkAdeal ni aku dah banyak berjimat dalam perbelanjaan harian. Sekarang ni nak makan Macarons bukan penghalang bagi aku sebab semua orang mampu beli.

Kini MilkAdeal menawarkan Macarons dan Oven Comel iaitu dengan RM15 (bernilai RM30) untuk Macarons (15 Keping) dari Oven Comel, Kota Damansara. 6 Warna Ceria dan 4 Perisa untuk dipilih. [Diskaun 50%]. Menarik bukan? dan semestinya produk yang ditawarkan ini Halal dan boleh dibeli oleh semua umat islam.

Aku baru je beli 2 set Macarons 15 keping yang satunya cuma RM15 jadi kalau beli dua RM30 lah.. harga ini bagi aku cukup murah kalau nak dibandingkan beli kat tempat lain. Selain daripada itu rasanya yang enak dan sesuai dijadikan hadiah atau untuk kudapan sambutan hari jadi orang yang tersayang.

Terdapat 6 warna Macaron yang boleh dipilih antaranya biru, merah jambu, hijau, oren, kuning dan ungu dan isinya pula dari mentega kacang, krim keju, coklat ‘ganache’ dan ros ‘ganache’. Sekiranya korang berminat nak beli bolehlah masuk laman http://milkadeal.com/deals/ovencomel-macaron15pcs dan buat pembelian sekarang. Cepat tawaran sedang berjalan dan siapa cepat dia dapat.. huhu

 

Apa Yang Anda Dapat

15 Keping Macarons

Tarikan Utama

6 warna-warna cerah untuk dipilih4 isi enak untuk dipilihDibakar segar dari rumahKek Cawan, Kek dan tat turut disediakan

Kat mana nak beli?

http://milkadeal.com/deals/ovencomel-macaron15pcs

 

SAH! – iPad 2 Sudah Dijual Di Malaysia! (Harga Rasmi)

 

Desas-desus yang mengatakan iPad 2 akan berada dipasaran Malaysia 29-April-2011 ini telah menjadi kenyataan dan hari ini korang dah boleh dapatkan iPad 2 yang dinanti-nantikan itu di kedai Machines berdekatan. Tadi masa lepas tengok wayang kat KLCC aku singgah jap Machines dan tengok staff diorang tengah kemas-kemas something, huh suspend kan diorang ni, tapi apa-apa pun aku memang tak sabar nak tunggu esok launching iPad 2 di Malaysia.

Kalau korang masuk laman Apple Store Malaysia juga korang dah boleh beli iPad 2 secara online kat sini. Harganya seperti yang aku ramalkan dulu.. http://www.mohdzaid.com/2011/03/05/murah-murah-ipad-dan-ipad-2-harga-malaysia.html dan tak lari bezanya. Ini adalah harga SAH dan RASMI yang dijual untuk pasaran Malaysia.. so korang janganlah beli kat mana-mana kedai lain ye sebab beli terus secara online atau pergi Machines berdekatan di  KLCC, Bukit Tinggi , Lot 10 dan JB City Square lagi murah..

iPad with Wi-FiConnects to the Internet via Wi-Fi.

16 GB1 RM 1,499.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

32 GB1 RM 1,799.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

64 GB1 RM 2,099.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

iPad with Wi-Fi + 3G Connects to the Internet via Wi-Fi and over 3G cellular networks while you’re on the go.

16 GB1 RM 1,899.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

32 GB1 RM 2,199.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

64 GB1 RM 2,499.00

  • Black / White
  • Ships: 1-2 weeks

 

 

 

ihhsssshhhh bestnyakan kalau aku banyak duit.. boleh beli satu.. tapi aku tak mampu la sekarang nak beli.. huhu just share je kat korang, mana tahu lepas ni duit Nuffnang aku dah bertimbun-timbun aku nak cashout beli 5 terus ipad 2 ni.. ada korang pedulik hahaha… :) apa-apa pun selamat bermain dengan ipad2 kawan-kawan.. sesiapa yang dah gi beli korang ceritalah pengalaman ye atau buat review ke ye.. :)

 

Beratur jangan tak beratur… inilah papan tanda dan maklumat tentang ipad 2 di Machines KLCC pastinya ramai peminat ipad akan berkampung disini pagi nanti untuk dapatkan ipad 2 pilihan mereka. Machines i nak satu ipad 2 boleh?..

Peniaga Pelaris Atau Puk!

Korang semua dah tengok tak video ni? video ni aku tengok semalam ada kawan post kat Facebook, katanya dalam video ni seorang peniaga air soya di Bangi telah meludah kedalam air soyanya untuk dijual kepada pelanggan setempat. Apa tujuan peniaga ni ye sampai sanggup buat sebegini rupa kat pelanggannya. Insaf betul aku tengok kelakuan peniaga ni, mungkin ini adalah pelaris untuk memajukan perniagaan, tapi takkan la sampai nak meludah kedalam minuman. Berniaga tu dah bagus dah tapi kalau berniaga secara bersih Insyaallah ramailah pelanggan.

Lokasi video ini di rakam berdekatan kawasan Maybank Bangi dan berdepan dengan Shell, perhatikan betul-betul peniaga akan letak air gula dulu dan mencedok air soya dalam tong, sebelum mengikat air peniaga akan meludah dalam plastik berisi soya itu. Tapi apakah mungkin peniaga ni meludah air liurnya kedalam minuman soya ni? sebab camera si perakam ni agak cap ayam sikit, blurr dan di rakam melalui jarak jauh, mungkin juga peniaga ni meniup plastik air soya tu supaya ada angin sikit sebelum diikat. Ermmm mungkin juga si peniaga ni nak selawat kat dalam air tu sebelum ikat..

Apa-apa pun si peniaga sebenarnya tak boleh buat macam tu, walaupun dia nak tiup ke nak selawat ke nak apa ke sebab ini boleh timbulkan pelbagai spekulasi, lagipun ianya boleh mendatangkan kuman dalam air tersebut. Siapalah tahukan ntah-ntah pekedai tu ada batuk kahak je apa ke..

 

http://www.youtube.com/watch?v=syQqUEbSTjo

 

Mungkin lepas ni aku akan sentiasa nasihatkan kat diri dan keluarga aku agar jangan sesekali lagi beli air soya atau pun apa saja makanan di kedai. Kalau boleh aku nak masak je kat rumah. Hah para wanita lihat ni, anda nak anak, suami, keluarga anda beli makanan diluar?.. hah tak nak kan hehe.. jadi masaklah untuk keluarga tercinta anda ye.. :)

Saya Bakal POWER Dengan AKPK!

Nak beli kereta baru, nak beli rumah, nak beli iPad.. nak beli itu nak beli ini.. itulah yang berada dalam fikiran aku sekarang. Tapi kalau difikirkan balik perlukah aku semua tu..? ya jawapannya memang YA!! aku perlukan semua itu tapi bila difikir-fikirkan lagi.. mampukah aku?.. dengan gaji aku sekarang dan sara diri yang cukup perit hidup di Kuala Lumpur ni.. ermmmm fikir-fikirkan sejenak..

Jadi aku belum cukup POWER lah untuk dapatkan semua tu. Sekarang ni pun aku terlalu ikutkan nafsu semata-mata untuk perolehi barangan yang aku tidak perlukan. Akhirnya kini aku menanggung hutang yang banyak sehinggakan aku sendiri tidak mampu untuk melunaskannya. Gagi dengan hutang dah sama banyak tiap-tiap bulan, kekadang nak makan pun kena ikat perut.. nasib baik perut aku ni comel boleh la kikis sikit lemak-lemak yang ada tu time tak ada duit tu haha..

Bercakap pasal hutang dan duit, aku pandang sekeliling aku contohnya ditempat kerja.. ada juga kawan-kawan aku yang menanggung beban hutang yang melampau. Keinginan  lebih banyak dari kemampuan, akhirnya sampai satu tahap ada yang kena BLACK LIST dan sebagainya.

Kini aku sedar yang semua itu nafsu semata-mata, tapi aku masih belum sedar 100% sebab keinginan nak iPad masih terngiang-ngiang dalam kepala ni. Jadi apa perlu aku buat?.. perlukah aku tambah lagi hutang kad kredit dan sebagainya?.. Oh My Goshhhh!!.. cam mana ni.. siapa yang boleh HELP aku untuk mengatasi masalah ni?..

Haaaahhhh.. YA inilah masanya aku perlu lebih POWER untuk pengurusan wang ringgit aku.. jangan membazir itulah pesanan mak aku sampai sekarang dan aku rasakan pesanan itu begitu berharga sampai sekarang. POWER!! POWER!! YESS GIVE ME MORE POWER!! Oh ya bercakap pasal POWER aku baru je tahu program ni yang diberi nama POWER (Pengurusan Wang Ringgit Anda). Dengan kerjasama Bank Negara Malaysia via AKPK (Agensi Kewangan dan Pengurusan Kredit) mereka menyediakan program khas untuk kita semua belajar bagaimana menguruskan wang ringgit kita. Aku amat berminat untuk join program macam ni, lebih-lebih lagi sekarang mereka menyediakan 7 lokasi terpilih seluruh Malaysia untuk kita join dan yang paling best ianya FULLY SPONSORED.

Aku akan pergi program POWER ni pada 9-Feb-2011 di Seri Pacific, Kuala Lumpur dengan harapan aku boleh belajar sesuatu yang baru bagaimana untuk mengatasi masalah kewangan dan berbelanja dengan lebih berhemat lepas ni, dan aku sarankan kepada kawan-kawan aku gak yang berminat untuk join sekali program POWER ni.. kalau ada sesiapa yang berminat boleh join mereka dilokasi-lokasi berikut :-

Negeri Tarikh Tempat Program
Kuala Lumpur 9 February 2011 Seri Pacific,
Kuala Lumpur
Penang 16 February 2011 Cititel Hotel,
Pulau Pinang
Melaka 23 February 2011 Renaissance Hotel,
Melaka
Johor 2 March 2011 Mutiara Hotel,
Johor Bahru
Sabah 9 March 2011 Promenade Hotel,
Kota Kinabalu
Sarawak 16 March 2011 Imperial Hotel,
Kuching
Terengganu 30 March 2011 Primula Beach Resort,
Kuala Terengganu

Cara pendaftaran boleh dibuat melalui 3 cara iaitu call AKPK ditalian 1800-88-25-75, layari website AKPK atau buat tempahan tempat duduk dilaman http://www.lvg.com.my/power/

PS: Buat tempahan awal sebab tempat duduk adalah terhad.. dan yang bestnya workshop ni pun dihadiri oleh beberapa artis terkenal Malaysia antaranya liyana jasmay, Dynas Mokhtar Full, Aizat Amdan, Jaclyn Victor, Aishah Jennifer Sinclair, Yasmin Hani Richardson & Farish Aziz. Sambil kita belajar cara pengurusan wang boleh la kita gila glamour sikit bergambar dengan artis hehehe.. :)