Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..

Kod-Kod Rahsia BLACKBERRY

Rasanya ramai je pengguna Blackberry kat Malaysia ni kan, huhu aku pun pakai Blackberry gak.. ye lah BB ni kan penting untuk blogger-blogger macam kita ni, senang nak bawa sana sini.. Tapi tahukah korang bahawa Blackberry ada kod-kod rahsia tersendiri?.. mungkin kod-kod ini berguna kepada korang juga, jadi aku nak kongsilah kat korang. Rasanya ini kod biasa je mungkin ada kod-kod yang tersembunyi lagi kan contohnya macam mana nak letupkan BB korang haha,..

Ok, kat bawah ni ada beberapa kod yang mungkin membantu.. tapi ingat kalau terjadi apa-apa kat smartphone korang tu tanggung sendiri ye.. aku tak nak bertanggungjawab :)

Hidden Functions (HOLD ALT)

Code Function
ALT+NMLL Changes the signal meter from the standard bars to a decibel display, entering the code again will revert back to the bars
ALT+LSHIFT+H The Techinical information menu, if you are trying to get support or help you will probably need the information displayed here
ALT+VALD Validates the address book, can only be used in the address book
ALT+RBLD Forces the address book to rebuild, can only be used in the address book
*#06# Displays the IMEI (home screen)
ALT+RBVS Used in the browser to view the page source code, useful if you are developing applications
ALT+LGLG Displays the devices event log, if you are struggling to get BES/BIS working the information here can be very useful
ALT+SHIFT+DEL Soft reset a blackberry device, this is not a format or hard reset. Just a rebo

Smart System Codes (Type these in a message box for example while composing a new e-mail)

Code Function
MYVER Displays the Software Version and Model Number of the device
LD Local Date is displayed
LT Local Time is displayed
MYSIQ Displays the device owner information
MYPIN Device PIN is displayed

Other Codes

Code Function
ALT+LEFTCAPS Displays the Language Selection Screen
LOLO Use on the Date/Time screen to display the network date and time
ALT+VIEW Displays the ID’s in the messages menu
ALT+THMN Use in the themes menu to disable themes
ALT+THMD Use in the theme menu to return to the default blackberry theme
ALT+SMON Enables the simulated WLAN wizard (WLAN Menu)
ALT+SMOF Disables the simulated WLAN wizard (WLAN Menu)
BUYR Display data and voice usage, enter at the status screen (options>status)
TEST Performs a full device test, enter at the status screen (options>status)

Sim Card Shortcuts (no ALT required, found under Options>Advanced>Sim Card)

Code Function
MEP1 Enable/Disable Sim personalization
MEP2 Enable/Disable Network personalization
MEP3 Enable/Disable Network subset personalization
MEP4 Enable/Disable Service provider personalization
MEP5 Enable/Disable Corporate personalization
MEPD MEP Information Display – Shows Status

-

DiGi BlackBerry – Apa Kata Mereka?

Ini adalah entey terakhir saya membuat review tentang DiGi BlackBerry dan pengalaman ini membuat saya sangat teruja sekali. Banyak benda yang saya belajar dan menginformasikan diri dalam membuat ulasan tentang DiGi BlackBerry. Tentunya anda telah membaca beberapa artikel saya tentang DiGi BlacBerry sebelum ini kan.. antaranya seperti berikut :-

DiGi Internet Unlimited Plan Paling Murah!

Blackberry Crazy Deals Roadshow at Mid Valley Megamall

“DG Smart Plan For Blackberry” Melalui Aplikasi Blackberry Yang GEMPAK!

OH BB! Aku Suka Sangat Blackberry Unlimited!

Tentunya banyak informasi yang telah anda perolehi dari ulasan saya sebelum ini kan…  bagi saya DiGi BlackBerry dengan pakej “DG Smart Plan for BlackBerry” adalah rangkaian dan pekej BlackBerry terbaik setakat ini. Setelah sebulan membuat ulasan tiada sebarang masalah rangkaian yang saya alami. Saya memang puas hati dengan perkhidmatan yang telah direka oleh telco DiGi ini. Tidak adil sekiranya saya seorang memuji-muji perkhidmatan ini kepada anda, oleh itu saya telah menemuramah beberapa rakan yang turut menggunakan DiGi Blackberry ini.

Shahrizal : Bagi saya DiGi BlackBerry sanggat pantas dan murah, mula-mula saya tak suka pakai BlackBerry tapi bila dah tengok Zaid pakai saya mula tertarik. Lebih-lebih lagi DiGi telah membuat promosi BlackBerry di MidVally tempoh hari, jadi saya tidak lepaskan peluang ini untuk merebutnya. Sekarang saya hanya BBM rakan-rakan untuk ajak lepak dikedai mamak, tak perlu sms lagi..

Rabiatul Adawiyah : Kenapa saya pakai DiGi BlackBerry?.. masuk ni dah ramai yang tanya kenapa.. tapi saya hanya cakap sebab saya percaya pada DiGi.. rangkaian telekomunikasinya yang tiada tandingan, saya melayari Twitter, Facebook dan mengupdate blog setiap hari setiap saat. Lagi pun plan DG Smart Plan menawarkan internet unlimited. Saya sukakan DiGi..!!

Aby : Saya tertarik dengan pakej yang ditawarkan oleh DiGi, BlackBerry Curve 8520 hanya RM1199 dan sangat berguna seperti saya yang gilakan Facebook. 24Jam Internet tanpa henti dengan DG Smart Plan hanya RM58 sebulan. Lagi satu saya kuat bersembang jadi dengan pekej ini saya dapat diskaun dari penggunaan kredit saya tau.. wahhh sambil BlackBerry sambil borak-borak hasilnya dapat diskaun.. murahh..murah.. Semua orang boleh pakai, semua orang boleh rasai kehebatannya.

Siti : Ingat Siti Nurhaliza je boleh pakai BlackBerry?? silap lah… Saya siti juga tapi saya pun mampu beli BlackBerry tau… “BlackBerrryyyyyyy” (sebut dengan nada manja…) heheheh.. Saya pula sukakan DiGi BlackBerry sebab saya suka tengok video online seperti Youtube.. memang pantas dan tak pernah lagi saya tension tengok video kegemaran saya selepas saya menggunakan DiGi BlackBerry… tak ada buffering langsung… ini bukan berbaloi lagi tapi ni dah berbaloi-baloi-baloi tau….

Zaimi : Saya seorang yang BZ man … saya kadang-kadang tak sempat nak berlawak kat tempat kerja, tapi selepas saya pakai DiGi BlackBerry saya dah boleh berlawak di Twitter dan Facebook. Duit bukan segalanya tapi kepuasan berhibur dengan DiGi BlackBerry adalah kepuasan sebenar. Sebelum ini saya menggunakan Telco lain untuk BlackBerry saya.. tapi mahalah… tak mampu saya.. dengan DG Smart Plan yang direka oleh DiGi memang puas hatilah.. murah gile.. tak tipu tau..

 

Itulah gelagat mereka yang menggunakan DiGi BlackBerry, tiada pun komen yang tak elok… sebab apa sebab ianya memang bagus.. tak percaya cubalah sendiri.. pasti anda rasai kelainannya..Okeylah ini entry terakhir saya untuk ulasan DiGi Blackberry, sekiranya anda berminat untuk mencuba, sila layari http://www.digi.com.my/blackberry/index.do dan dapatkannya satu hari ini juga..

Blackberry Crazy Deals Roadshow at Mid Valley Megamall

Anda mengidam nak pakai Blackberry?.. inilah masanya! DiGi sedang menawarkan penjimatan “DG Smart Plan for Blackberry” di Mid Valley Megamall dari 3 – 7 March 2010. Jangan lepaskan tawaran hebat ini dan pastinya sesuatu yang menarik buat anda disana semperna pelancaran BlackBerry Bold 9700 Smartphone yang lebih gempak dan lebih terkini. Harga yang ditawarkan sangat berpatutan dan diskaun sebanyak RM700 menanti anda, lagi gempak DiGi menawarkan BlackBerry Internet Service untuk bulan pertama… WOW memang menarik ni!!

- Blackberry Bold 9700 Smartphone

- 3.2 MP Camera

- Trackpad Navigation & Full QWERTY Keyboard

- WiFi Enabled

- Bluetooth Enabled

- Integrated GPS & Maps

- 3G

 

- BlackBerry Curve 8520 Smartphone

- 2 MP Camera

- Dedicated Media Keys

- WiFi Enabled

- Bluetooth Enabled

- 256MB Flash Memory

- EDGE

 

Pastinya anda sudah membaca artikel saya yang bertajuk

 

OH BB! Aku Suka Sangat Blackberry Unlimited!

“DG Smart Plan For Blackberry” Melalui Aplikasi Blackberry Yang GEMPAK!

 

Dalam artikel tersebut telah saya terangkan tentang kebaikan dan kegunaan aplikasi BlackBerry ini.. Sekarang tibalah masa untuk anda membeli dan merasai sendiri kehebatannya. Saya amat sukakan DiGi BlackBerry Unlimited kerana internet dan saya tidak dapat dipisahkan, dengan “DG Smart Plan for Blackberry” saya dapat akses internet tanpa had setiap hari tanpa sekatan dan kepantasan internetnya yang sangat lancar dan pantas. “DG Smart Plan for Blackberry” antara pekej internet unlimited yang termurah di Malaysia yang menawarkan kadar RM58/bulan . Jadi jangan lepaskan peluang ini dan dapatkan DiGi BlackBerry anda sekarang.

Jadi apa tunggu lagi dapatkan sekarang BlackBerry Curve 8520 dan BlackBerry Bold 9700 Smartphone di Mid Valley Megamall @ Blackberry Crazy Deals Roadshow, dan dapatkannya dengan harga yang berpatutan dan penjimatan yang hebat. Untuk maklumat lanjut sila lihat

Untuk maklumat lanjut sila rujuk : http://www.digi.com.my/blackberry/index.do

OH BB! Aku Suka Sangat Blackberry Unlimited!

Blackberry?? yes ini adalah Blackberry Curve 8520 yang original okey.. bukan cap ayam tau! diulangi ORIGINAL!.. Best sangat sebab diberi peluang mencuba dan merasai Blackberry Curve 8520 a.k.a (BB) kesayangan dan comel ini. Banyak kelebihan dan kebaikkan yang boleh kita perolehi sekiranya kita pakai Blackberry ni. Lebih-lebih lagi dalam dunia teknologi yang semakin canggih dan moden sekarang ni wajar kita berubah kepada sesuatu yang baru dan terkini dalam hidup kita. Tengok saja ahli politik seperti Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dan artis-artis terkenal diluar sana seperti Paris Hilton dan Ashraf Sinclair semuanya pakai Blackberry sebab apa sebab ianya senang dan memudahkan dalam urusan harian.

Kalau semua nak tahu hanya orang-orang yang hensem dan macho je yang pakai Blackberry ni… hehhe belagak la pulak saya ni kan.. tak lah saja je nak sakat korang supaya beli Blackberry ni juga. Untuk pengetahuan semua saya bukanlah seorang yang kaya dan suka menukar telefon bimbit, kali terakhir saya membeli handphone pada tahun lepas tu pun sebab handphone lama dah rosak. Baru-baru ini saya telah mencuba Blackberry Curve 8520 pula dan amat berpuas hati denganya. Bagi seorang blogger tegar seperti saya yang tidak boleh dipisahkan dengan internet 24 jam sehari dan 365 hari setahun, memang sesuai menggunakan Blackberry.

Sebelum ini penggunaan internet bagi saya hanya di rumah sahaja, maklumlah saya tidak suka membawa laptop ke luar untuk berinternet. Tapi sekarang dengan menggunakan Blackberry saya dapat segala maklumat dengan pantas dan terkini, antara lain kerana ianya elegant, bergaya, comel dan nipis yang mudah dibawa kemana saja.

Banyak tau functioning yang boleh kita download dan install ke Blackberry ini. Dengan aplikasi yang disedia dan dibangunkan untuk Blackberry ini memudahkan saya mengemaskini dan membalas email dengan pantas, cit cat bersama kawan-kawan dengan YM, ICQ, MSN dan Google talk dalam satu masa, antara pengalaman saya yang menarik adalah menggunakan Blackberry Messenger yang membenarkan kita berkongsi nombor pin Blackberry kepada peminat ataupun rakan-rakan, melalui pin ini kita boleh bersembang melalui mesej dari jarak jauh. Banyak lagi aplikasi yang menarik dan memudahkan saya mengemaskini laman sosial seperti Twitter, Facebook, Blog dan lain-lain lagi… semua tentang aplikasi Blackberry ini akan saya huraikan pada post yang akan datang.

Ini adalah 10 fakta kenapa saya gemarkan dan suka sangat dengan Blackberry Curve 8520 …

Fakta 1 : Saya suka sangat-sangat sebab Blackberry ni ringan dan mudah dibawa kemana saja, Ya Blackberry Curve 8520 hanya seberat 105 gram sahaja. WOW ringankan…

Fakta 2 : Sekarang saya boleh bersembang dan mengemaskini aktiviti di blog dan laman sosial seperti Facebook, Twitter dengan menggunakan aplikasi yang tersedia.

Fakta 3 : Saya suka bercakap, bercakap dan bercakap, dengan Blackberry Unlimited ini saya dapat berbual dan dapat diskaun dari penggunaan panggilan harian saya.

Fakta 4 : Kerana Blackberry ini cantik dan dipakai oleh kebanyakkan artis.. huhu nampak bergaya tau pakai Blackberry ni..

Fakta 5 : Kadar internet unlimited “DG Smart Plan for Blackberry” yang sangat murah dan boleh dikatakan yang paling murah antara telco yang lain.

Fakta 6 : Trand dan teknologi applikasinya yang “UP TO DATE” dan selalu dikemaskini.

Fakta 7 : Saya boleh cek email dan membalas email dengan pantas. Jadi saya tidak lagi terlepas peluang perniagaan yang dikirim melalui email.. sentiasa update beb!!

Fakta 8 : Saya suka bercuti dan travel.. tetapi saya sukakan hiburan juga… dalam masa yang sama saya boleh menonton video klip artis kegemaran saya melalui laman web Youtube mobile tanpa sekatan dan tak ada buffering langsung.. tak percaya cubalah “DG Smart Plan for Blackberry”

Fakta 9 : Saya memang tak boleh hidup kalau tak baca suratkhabar sehari.. setiap hari saya akan abiskan RM3.00 untuk membeli suratkhabar.. sekarang tidak lagi.. saya hanya membaca suratkhabar kegemaran saya melalui Blackberry. Mudah dan yang penting percuma tak perlu beli suratkhabar lagi..

Fakta 10 : Saya suka Blackberry Curve 8520 ini kerana ianya best…best….best… dan besttttt… sangat..sangat… hehehehe

Sekarang saya menggunakan DiGi iaitu “DG Smart Plan for Blackberry” perkhidmatan semua dalam satu yang direka khas untuk Blackberry, ini menjadikan DiGi antara telco yang menawarkan perkhidmaran internet unlimited Blackberry yang paling murah di Malaysia. Dengan hanya RM58/sebulan saya dapat menyemak dan membalas Email tanpa had, Instant Messanging tanpa had, Social Networking tanpa had, dan melayari internet dan mengemaskini blog kegemaran saya tanpa had setiap hari. Dengan plan ini juga saya boleh membuat panggilan, SMS, MMS ke mana-mana dan akan diberikan diskaun kedalam akaun saya. Wahhh menarik dan tertarik bukan?..

Untuk maklumat lanjut sila semak di http://www.digi.com.my/blackberry