Harga Juadah Bazar Ramadan Mahal

Tiap-tiap tahun boleh dikatakan harga juadah di bazar Ramadan meningkat mendadak di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang. Kenapa ye peniaga bazar suka sangat naikkan harga makanan?.. nak naik haji cepatlah tuh.. Memang tak dinafikan harga barangan sekarang ni agak mahal tapi jangan lah sampai jual juadah berbuka puasa sampai nak cekik leher pembeli.

Hari ni hari ke 8 umat islam berpuasa dan hanya 2 hari je aku berbuka puasa di rumah sebelihnya aku beli saja di Bazar Ramadan. Bukan kerana suka membeli di bazar tetapi terpaksa sebab pada minggu ni aku kena kerja shif petang jadi tak sempatlah nak membekalkan nasi dan lauk dari rumah. Enam hari berturut-turut makan nasi bungkus buat aku semakin loya dengan karenah penjual di bazar. Sewenang-wenang naikkan harga makanan mentang-mentanglah kawasan KL ni ramai pembeli yang MALAS masak.

Nasi berlauk ayam dan sayur RM8.00, Nasi berlauk Begedil dan Sambal petai ini pula berharga RM7.00. Kalau bukan waktu puasa harga makanan cuma sekitar RM5.00 – RM6.00 sahaja. Apakah sebenarnya faktor penjual bazar ramadan menaikkan harga makanan? adakah sewa tapak terlalu mahal? atau harga barangan sudah naik melampau? atau penjual sengaja naikkan harga sebab nak kaya cepat? ye lah bulan ramadan macam ni lah penjual nak cari rezeki lebih untuk hari raya..

Apa-apa pun kepada pekedai bazar ramadan janganlah sengaja naikkan harga makanan. Kalau makanan tu sedap sehingga menjilat jari tu ok la juga.

PS : Pernah beberapa kali beli makanan dan sampai waktu berbuka puasa juadah tu dah pun basi… So siapa nak jawab? nanti pekedai tu jawab lah kat akhrat kelak.. :)

Saya Mengalami Cirit Birit Selepas Makan Juadah Berbuka Puasa

Semalam kecoh satu Malaysia tentang kematian seorang pelajar perempuan selepas 12 jam memakan juadah yang dibeli keluarganya di Bazar Ramadan. Keluarga mangsa pun turut mengalami simptom yang sama. Ahhhh risau pulak aku dengan berita yang menggemparkan ni. Kebetulan pula hari ni aku pun mengalamai cirit birit selepas makan makanan yang aku beli kat sebuah shopping complex terkemuka di Kuala Lumpur ni untuk berbuka puasa, malah bukan aku sorang saja yang mengalami cirit birit, 3 orang rakan aku yang lain pun turut sama kena setelah makan makanan sama-sama kita orang beli.

Ciss nyesal pulak aku pergi beli makanan buka puasa kat situ next time tak nak lagi aku pergi sana. Sebenarnya kat tempat kerja aku ni memang susah nak cari makanan lebih-lebih lagi time bulan puasa ni memang puaslah nak merayau pilih makanan. Makanan tu ada tapi selera ni kadang-kadang demand yang sedap-sedap. Disebabkan aku mengalami kesakitan yang amat sangat, esok mungkin aku akan pergi buat rawatan di klinik berdekatan rumah aku. Tengoklah kalau-kalau doktor boleh bagi MC ke kan.. sebab dah tak tahan sangat dah ni.

Moral of the story lepas ni aku akan lebih berhati-hati memilih makanan untuk berbuka puasa. Tapi tak boleh nak salahkan aku sorang je, pihak kedai atau bazar ramadan pun perlulah jaga juga kebersihan makanan sebelum dijual kepada pelanggan. Maklumlah bulan puasa, bukan pelanggan boleh rasa dulu makanan tu. So lepas ni aku dah tak nak lagi beli makanan kat C**D ST**A*E tu lagi.. memanglah murahkan tapi dah sampai kena sakit-sakit macam ni dah menunjukkan kedai tu memang tak bersih walaupun ianya didalam sebuah shopping complex.

 

Satu-satunya ubat pelali yang aku makan sekarang.. sebab hari dah lewat malam.. nak pergi klinik semua dah tutup.. so esok je lah.. hai perott janganla ko meragam malam ni ye.. PIL Chi Kit Teck Aun memang terbaik.

-

Senarai Kawasan Bazaar Ramadan 2011

 

Salam 1 Malaysia semua, hari ini merupakan hari pertama semua umat Islam berpuasa, amacam? ok tak puasa tahun ni? macam biasa lah kan kalau bulan puasa mesti ramai yang tercari-cari juadah nak berbuka puasa nanti betul tak?. Ok kepada mereka yang tak sempat nak masak korang boleh singgah ke bazzar ramadan yang disenaraikan dibawah. Mana tahu ianya dapat membantu korang. Apa-apa pun aku nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua pembaca Mohdzaid.com semoga ramadan kali ini membawa seribu erti dalam hidup kita :)

 

LOKASI Bandar / Daerah
Jalan 21/146, Bandar Tasik Selatan Bandar Tun Razak
Tempat Letak Kereta Taman Tasik Permaisuri Bandar Tun Razak
Pusat Penjaja Bazar Ramadhan Pekan Sg Besi Bandar Tun Razak
Kawasan Tempat letak Kereta Velodrom Cheras Bandar Tun Razak
Bazaria Larut Malam, Velodrom Cheras Bandar Tun Razak
Taman Len Sen Bandar Tun Razak
Jln Benteng Bukit Bintang
Siarkaki Leboh Pudu Bukit Bintang
Jln Chow Kit (Sepanjang Siarkaki Chow Kit) Bukit Bintang
Lorong Berangan Bukit Bintang
Pasarama Kota (Depan Kelang Bus Stand) Bukit Bintang
No. 239, Jalan Tuanku Abdul Rahman Bukit Bintang
Jalan Haji Taib Bukit Bintang
Siar Kaki Persimpangan Jln Chow Kit Bukit Bintang
Tapak Parking Pasar Selayang Batu
Rumah Pangsa Pkns, Jln Kuching Batu
Sentul Pasar Batu
Kampung Batu Muda, Jalan Ipoh Batu
PPR Batu Muda Batu
Kompleks Mutiara, Batu 31/2 Jalan Ipoh Batu
Hadapan Flat Taman Aman Putra Jinjang Utara Batu
Taman Segar Cheras
Jln Susur Off Jln Pasar/Pudu Cheras
Jalan Metro Prima 5 depan Maybank, Kepong Kepong
Di antara Blok D dan Blok E, PPR Kampung Muhibbah Seputeh
Kiri dan Kanan Jalan Radin Bandar Baru Sri Petaling Seputeh
Jalan 3/109c off Jalan Klang Lama Seputeh
Jalan Sri Jati 3 Lembah Pantai
Sebelah Pure Life off Jalan Puchong Lembah Pantai
Jalan 1/38j (Susur Wisma Suhati) Segambut
Jln Cochrane Titiwangsa
Pasar Datuk Keramat Titiwangsa
 Lorong Haji Hussein 3, Jalan Raja Bot Dan Lorong Raja Bot (Chow Kit) Titiwangsa
Persimpangan Jln Tar/ Jln Raja Alang Titiwangsa
Siarkaki Sepanjang Jln Tar Hingga Ke Persimpangan Masuk Ke Jln Raja Alang Titiwangsa
Jalan Rejang 11, Setapak Jaya Setiawangsa
Jalan Wangsa Melawati 3 Setiawangsa
Jalan Wangsa Delima Setiawangsa
Rampai Business Park, Jalan Rampai Niaga 6 Setiawangsa
Hadapan Surau Al-Ikhlasiah, Kg Semarak off Jalan Semarak Setiawangsa
Jalan 1a/6, Setapak Indah, Danau Kota Wangsa Maju
Siar Kaki Depan Ong Tai Kim, Gombak Wangsa Maju
Jalan Langkawi, Teratai Mewah Wangsa Maju
Kaki lima Plaza Idaman Wangsa Maju
Jalan 4/27A Seksyen 2 berhadapan Bangi Kopitiam Wangsa Maju Wangsa Maju
Jalan 3/27A berhadapan Alpha Seksyen 1, Wangsa Maju Wangsa Maju
Di atas siar kaki Jalan Gombak / Plaza Idaman Wangsa Maju
Siar kaki Jalan Danau Saujana Jalan Langkawi, Jalan Genting Klang Wangsa Maju
Di atas siar kaki Jalan jernai, Medan Idaman Wangsa Maju
Tapak Pasar Malam Taman Melati Wangsa Maju
Jalan Masjid India Bukit Bintang
Lorong Tuanku Abdul Rahman Bukit Bintang
Taman Wilayah Selayang Fasa 3 Batu
Tapak Kosong Setinggan Kg Pasir Kiri Jalan Pantai Dalam Lembah Pantai
Kawasan Flat Kg Kerinchi 17 Tingkat Lembah Pantai
Jalan Budiman 25, Taman Mulia Bandar Tun Razak
Jalan 14/155C Apartment Sri Rakyat Bukit Jalil Bandar Tun Razak
Parking Bersebelahan LRT Cheras Bandar Tun Razak
Parking Motosikal Blok D, Seri Penara Fasa II Bandar Tun Razak
Parking Motosikal Blok D, Seri Penara Fasa II Bandar Tun Razak
Dataran Padang Permainan Bandar Tun Razak
SS18, Subang Jaya (Jalan SS18/6) SUBANG JAYA
USJ 7, Subang Jaya (Jalan USJ 7/3c – Hadapan Gerai Majlis USJ 7) SUBANG JAYA
USJ 4, Subang Jaya (Jalan USJ 4/5) SUBANG JAYA
USJ 1 Pangsapuri Angsana (Tapak Pasar Malam) SUBANG JAYA
Pinggiran USJ (Jalan Pinggiran USJ 1/1) SUBANG JAYA
Taman Batu Tiga (Hadapan Gerai Majlis Tmn Batu 3) SUBANG JAYA
Putra Heights (Berhadapan Flat Sri Mutiara) SUBANG JAYA
Tmn Puchong Perdana (Jalan Perdana 2) PUCHONG
Tmn Puchong Permai (Jalan Permai 2/10) PUCHONG
Tmn Puchong Permai (Jalan Permai 1/10 – Sebelah Surau Ra’ayah) PUCHONG
Tmn Puchong Prima (Jalan Prima 5/3) PUCHONG
Tmn Puchong Utama (Jalan Utama 2/1) PUCHONG
Taman Wawasan, Pusat Bandar Puchong (Jalan Wawasan 2/22) PUCHONG
Pusat Bandar Puchong (Jalan Bandar 3- Tapak Bersebelahan Tesco Puchong) PUCHONG
Puchong Utama (Tapak Pasar Malam Puchong Utama – kecuali hari selasa) PUCHONG
Puchong Indah (Tapak Pasar Malam – kecuali hari isnin) PUCHONG
Bandar Kinrara Sek 5 (Jalan BK 5A/1) KINRARA
Tmn Kinrara Sek 1 (Jalan Taman Kinrara 1/1) KINRARA
Tmn Perindustrian Kinrara (Jalan TPK 2/1 & 2/2) KINRARA
Tmn Kinrara Sek 4 KINRARA
Hadapan Gerai UPEN Puchong Jaya (Petak Letak Kereta) KINRARA
Tmn Seri Serdang (Jalan 18/35) SERDANG
Tmn Universiti Indah (Jalan 2/10) SERDANG
Tmn Pinggiran Putra (Jalan PP 1/2) SERI KEMBANGAN
Tmn Equine (Jalan PP 1B) SERI KEMBANGAN
Puncak Jalil (Jalan PUJ 3/2) SERI KEMBANGAN
SEPANJANG JLN MASUK KE SMAP, KAJANG KAJANG
TAPAK BAZAAR MALAM REKO SENTRAL KAJANG
JALAN UTAMA, SEK 2, TMN KAJANG UTAMA KAJANG
TAPAK PASAR MALAM KOMPLEKS HENTIAN KAJANG KAJANG
TEMPAT LETAK KERETA, HADAPAN DERETAN KEDAI TAMAN ZAMRUD KAJANG
HADAPAN DERETAN KEDAI & KILANG IKS SG. JELOK. ( TEMPAT LETAK KERETA ) KAJANG
DATARAN PRIMA SAUJANA, TMN. PRIMA SAUJANA, KAJANG KAJANG
KAWASAN TANAH LAPANG ( TAPAK FUNFAIR ), TAMAN KAJANG PRIMA KAJANG
TAPAK PASAR TANI ( TMN RAMAL INDAH ) KAJANG
JLN KAJANG MEWAH 10 KAJANG
DI BELAKANG TESCO BATU 14, KAJANG KAJANG
TAPAK PAKIR DESA SERDANG ( HADAPAN BANGUNAN MINLON ) CHERAS KAJANG
JALAN TEMENGGUNG 21/9, SEK. 9, BDR MAHKOTA CHERAS ( TAPAK PASAR MALAM ) CHERAS KAJANG
LEBUH TAMING, TAMAN TAMING JAYA CHERAS KAJANG
BERHAMPIRAN LOJI KUMBAHAN TAMAN HARMONI, SERI KEMBANGAN CHERAS KAJANG
TMN. SUNTEX, BT. 9, CHERAS CHERAS KAJANG
JLN CHENGAL 4, TAMAN IMPIAN EHSAN CHERAS KAJANG
KAWASAN LAKE VALLEY JALAN SUARASA 8/4, BDR TUN HUSSEIN ONN CHERAS KAJANG
DI JALAN CP 4/38, TMN CHERAS PERDANA CHERAS KAJANG
JALAN CJ 8, TAMAN CHERAS JAYA CHERAS KAJANG
PADANG AWAM, TAMAN CHERAS UTAMA ( TAPAK PASAR MALAM LAMA ) CHERAS KAJANG
TAPAK PASAR MALAM SEKSYEN 16, BANDAR BARU BANGI BANDAR BARU BANGI
TEMPAT LETAK KERETA JALAN 3/69, SEKSYEN 3, BDR BARU BANGI BANDAR BARU BANGI
DIHUJUNG JALAN 2/3A, KAWASAN DUA, BDR BARU BANGI BANDAR BARU BANGI
HADAPAN ASRAMA KOLEJ POLYTECH MARA BANGI BANDAR BARU BANGI
JALAN SERI PUTRA ½, BDR SERI PUTRA BANDAR BARU BANGI
JLN 7/7B, SEK 7, BDR BARU BANGI BANDAR BARU BANGI
DI TEMPAT LETAK KERETA & JLN SUSUR KOMPLEKS PKNS BANGI BANDAR BARU BANGI
TAPAK PASAR MALAM, BDR TASIK KESUMA BERANANG
TAPAK PEKAN SEHARI BERANANG BERANANG
TAPAK PASAR MALAM TAMAN SERI NANDING HULU LANGAT
BERSEBELAHAN PADANG FUTSAL,TMN DESA SENTOSA HULU LANGAT
JALAN SEMENYIH SENTRAL 1 SEMENYIH
SEKSYEN 1, BERHAMPIRAN DENGAN PASARAYA BILLION BDR TEKNOLOGI KAJANG SEMENYIH
DI JLN TPS 1/5, TMN PELANGI SEMENYIH SEMENYIH
SEKSYEN 2 SHAH ALAM
SEKSYEN 7 (TPM) SHAH ALAM
SEKSYEN 13 (STADIUM SHAH ALAM) SHAH ALAM
SEKSYEN 17 (TPM) SHAH ALAM
SEKSYEN 18 (TPM) SHAH ALAM
SEKSYEN 20 (BERHAMPIRAN TPM) SHAH ALAM
SEKSYEN 25 SHAH ALAM
SEK. U2 TTDI JAYA (TPS) SHAH ALAM
SEKSYEN U3 (SUBANG PERDANA) SHAH ALAM
SEKSYEN 6 (TLK REST. DAUD) SHAH ALAM
SEKSYEN 7 (JLN PLATINUM AD 7/AD) REST ALI CORNER SHAH ALAM
SEKSYEN 7 (JALAN KRISTAL AS7/AS) SHAH ALAM
SEKSYEN 8 (DEKAT SURAU BLOK 17-18) SHAH ALAM
SEKSYEN 16 (HDPN DEWAN ORG RAMAI) SHAH ALAM
SEKSYEN 18 (JLN 18/34 – KLINIK AHMAD SHAH) SHAH ALAM
SEKSYEN 19 (TPM) SHAH ALAM
SEKSYEN 24 (TPK USAHAWAN MIKRO) SHAH ALAM
SEKSYEN 27 (TAPAK PASAR MALAM) SHAH ALAM
SEKSYEN 28 (BERHAMPIRAN KFC) SHAH ALAM
SEKSYEN 31 ( JLN ANGGERIK ARANDA B 31/B DEPAN PONDOK POLIS KOTA KEMUNING) SHAH ALAM
SEKSYEN U5 (JLN UTARID U5/10) TPM SHAH ALAM
SEKSYEN U8 (JALAN C U8/C BKT JELUTONG HDPN MY MYDIN) SHAH ALAM
SEKSYEN U10 (TAPAK PENJAJA SEMENTARA) SHAH ALAM
SUBANG 2 (TAPAK PASAR MALAM) SHAH ALAM
SEKSYEN U13 (SETIA ALAM – CIMB BANK) SHAH ALAM
SEKSYEN U20 (BBSB FASA 1) (BUKIT RAHMAN PUTRA) SHAH ALAM
SEKSYEN U20 (BBSB FASA 2) (PEJ LUNCAI EMAS) SHAH ALAM
SEKSYEN U20 (BBSB FASA 3) (ECONSAVE) SHAH ALAM
PANDAN INDAH (TLK PADANG PERBANDARAN MPAJ) AMPANG
PANDAN JAYA (TLK JALAN PANDAN 3) AMPANG
CHERAS INDAH (HADAPAN DEWAN KOMUNITI) AMPANG
PANDAN MEWAH (TLK SEBELAH PADANG) AMPANG
PANDAN CAHAYA (TLK JALAN PANDAN CAHAYA 1/1) AMPANG
TMN MELAWATI ( HADAPAN PEJABAT POS LAMA ) AMPANG
KG PANDAN (TLK PANDAN UTAMA) AMPANG
MEDAN SELERA ANGSANA HILIR (TLK) AMPANG
LEMBAH MAJU (BERHAMPIRAN SIMPANG EMPAT) AMPANG
KG TASEK PERMAI ( HADAPAN MASJID ) AMPANG
KG MELAYU (JALAN JATI) AMPANG
AU 2 ( JALAN AU2A/16 ) AMPANG
AU 4/1 (HADAPAN SEVEN-ELEVEN) AMPANG
AU 5 (TLK MEDAN SELERA) AMPANG
TMN PERMATA (HADAPAN PASARAYA HARI-HARI) AMPANG
MELAWATI JALAN E1 AMPANG
BUKIT ANTARABANGSA (JALAN WANGSA UKAY 2) AMPANG
UKAY PERDANA (HADAPAN RESTORAN ALI MAJU) AMPANG
TAMAN MELOR (TLK) AMPANG
BANDAR BARU AMPANG (PASAR BANDAR BARU AMPANG) AMPANG
AMPANG WATER FRONT (TLK FASA 2) AMPANG
BUKIT INDAH (SEBELAH RESTORAN DALILA, TLK) AMPANG
AMPANG JAYA (TLK JALAN 1) AMPANG
KOMPLEKS MUHIBBAH ( TAMAN NIRWANA ) AMPANG
KERAMAT PERMAI ( JALAN AU1D ) AMPANG
AU3 (TLK FLAT PKNS 13 & 14) AMPANG
PANDAN INDAH JLN 3/2B AMPANG
TAMAN KOSAS (TLK JALAN KOSAS 1/1) AMPANG
PANDAN PERDANA (HADAPAN GUARDIAN) AMPANG
CHERAS HARTAMAS (BLOK A1, FLAT BUKIT SEGAR) AMPANG