Tips Elak Bau Busuk

20121120-175441.jpg

Tengah hari tadi aku pergi servis kereta kat Proton sebab kereta aku dah nazak giler. Dalam duk menunggu tu tangki pundi ni asik nak terkencing je. Jadi aku pun pinjam lah tandas diorang. Tengok dalam tandas ada satu balang arang. Of koss la aku pelik apasal pi letak arang dalam tandas.

So atas rasa ingin tahu sebab aku memang tak tahu. Aku pun tanya la kat tokei kedai ni apasal dia pi letak arang dalam tandas.

Dia pun cakap dia letak arang sebab nak hilangkan bau hancing kencing orang. Ohh ye tak ye kan petua orang dulu pun ada cakap kalau nak hilangkan bau busuk boleh letak arang.

Nanti nak cuba lah letak arang dalam kereta sebab kereta aku sekarang penuh dengan bau durian. Maklumlah sekarang suka sangat buat Durian Crepe haha.

So tips nya kalau nak hilangkan bau busuk boleh try letakkan arang. Sebab arang ni meresap wap dan udara. Mana ada bau bau busuk tu dia akan sedut. Try jangan tak try oke..

Ps: Jangan pula gunakan balik arang tu untuk buat ikan bakar ye.. Sungguh tak sopan..

20121120-175620.jpg

Blogger Mulut Busuk

20120909-002246.jpg

Serius aku dah lali dengan perangai seorang blogger ni yang sangatlah busuk mulut. Maksud mulut busuk kat sini bukan sebab mulut dia berbau tapi mulut dia tahap celupar dan suka mengaibkan orang.

Siapa yang tak kenal dengan blogger mulut busuk tu. Luaran nampak je cantik, manis, bertudung, anggun, muslimah tapi hati manusia ni dah berbangkai berulat.

Memang aku marah dengan blogger mulut busuk ni. Suka bercerita benda yang tak betul pasal diri aku. Memfitnah tak tentu pasal. Walaupun aku dah lama kenal dia tapi sedikit pun aku tak ada respect

Aku harap sangat blogger mulut busuk tu insaf dan berdoa pada Allah supaya mendapat hidayah. Hentikan lah bercerita benda-benda yang tak elok pasal aku kat orang lain. Aku percaya orang yang mendengar fitnah kau tu pun boleh menilai diri kau tu macam mana punya orang.

Allah maha adil. Sekali kau cerita keburukan aku 100 kali tuhan balas balik. Tapi tak pe aku doakan supaya kau cepat sembuh dari sakit mental kau dan cepat-cepatlah bertaubat sebelum terlambat.

Ps : Jangan tanya aku siapa., soon korang tau sendiri lah siapa dia kalau dia betul-betul tak puas hati dengan aku sure dia akan bercerita benda tak baik aku kat korang..

Sure kroni-kroni mulut busuk tu akan panjangkan cerita. Whateverr lah.. Janji diorang bahagia sesama sendiri. Aku tak pernah pun kacau periuk nasik korang so tak perlulah korang nak sebok hal aku lagi.

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 1432H / 2011M BAGI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR/PUTRAJAYA DAN LABUAN

Salam, wahh tak lama lagi kita nak puasa kan, pejam celik dah nak masuk tahun 1432H dan beberapa hari lagi semua umat islam sedunia akan mengerjakan rukum islam iaitu berpuasa di bulan ramadhan.. insyaallah tahun ni kita dapat sekali lagi berpuasa dengan suasana harmoni dan tenteram di Malaysia. Ok ini aku nak share jadual berbuka puasa bagi kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya dan Labuan untuk semua. Semoga dibulan yang mulia ini dapatkan kita hindarkan diri dari melakukan pekara-pekara yang tak baik dan banyakkan ibadah kepada Allah ya…

Lafaz Niat Puasa Ramadhan
 

 
Ertinya: “Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. ”

 

JADUALWAKTUBERBUKA2011

 
 
Waktu bagi kawasan lain akan dikemaskini dari masa ke semasa..

 

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M

Wahh puasa dah nak dekat lagi berapa hari je kan, ingat tak sebelum ni aku ada letak jadual berbuka puasa dan imsak bagi kawasan Kuala Lumpur dan Labuan, hari ni laman http://www.islam.gov.my/ dah update untuk semua negeri di Malaysia. Jadi gunakanlah sebaik mungkin ye mana tahu korang memerlukan jadual berbuka dan imsak ni.. aku just share je kat korang.. Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1431H/2010M .


Ok kesempatan ni aku nak ucapkan selamat berpuasa kat korang semua, harap Ramadhan kali ini kita tingkatkan lagi amal ibadah kepadaNya. Jangan puasa main-main ye.. jangan curi makan.. kang kena tangkap masuk van mayat baru tau hehehe..

Bil

NEGERI

ZON

1

MELAKA

MELAKA

2

JOHOR
ZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGIL
ZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN
ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG
ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR

7

PERAK

ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIM
ZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR
ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG
ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM
ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR
ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR
ZON 7- BUKIT LARUT

4

SARAWAK

ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN           SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI,   LUBOK ANTU, BETONG,           SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN

5

SABAH

ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR           SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT,           JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA,           SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR  TAWAU, PULAU SEBATIK,           MEROTAI DAN  KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU,           MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN,           PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK,           SEPULUT, TAMBUNAN, DAN  KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT,           BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG

6

TERENGGANU

ZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2- BESUT DAN SETIU
ZON 3- HULU TERENGGANU
ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN

7

KELANTAN

ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM

8

SELANGOR

ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG
ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM

9

PAHANG

ZON 1-PULAU TIOMAN
ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH
ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN  BERA
ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS
ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI
ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND

10

WILAYAH PERSEKUTUAN

KUALA LUMPUR
PUTRAJAYA

11

WILAYAH PERSEKUTUAN

LABUAN

12

PERLIS

PERLIS

13

NEGERI SEMBILAN

ZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA  PILAH DAN JELEBU

14

KEDAH

ZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA
ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YAN
ZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU
ZON 5- DAERAH LANGKAWI
ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI

15

PULAU PINANG

PULAU PINANG

Sumber: Bahagian Pengurusan Fatwa, Jakim