Akhirnya… Seoul Aku Datang…

6272674127_328882d37e_z

Macam tak percaya je lagi beberapa hari aku akan ke Seoul Korea. Ini semua gara-gara adik aku lah yang mengajak jenjalan satu asia. Berderet dari bulan March ni sampai ke bulan November penuh dengan aktiviti pelancongan. Mentang-mentanglah aku baru beli domain Cuticuti.asia kannn.. katanyeeee… haha.. mana tau lepas buat aktiviti cuti-cuti ni boleh kumpulkan bahan untuk blog tu pulak nanti. Percutian ke Seoul Korea ni dah lama aku idamkan sebenarnya cuma tak cukup duit je. Sekarang ni pun sebenarnya tak cukup duit tapi adik aku dah pergi beli tiket so dari tak cukup tu terpaksalah cukup-cukupkan mana yang perlu. Nasib baiklah bulan ni ada chek Nuffnang baru sampai so boleh lah backup sikit duit belanja kat Korea nanti.

Screen Shot 2013-03-08 at 6.27.07 PM

 

Untuk pengetahuan aku pergi Korea bulan April 1-5 hb nanti. Naik Airasia je dan terus beli hotel sekali dari Airasiago. First time beli dari Airasiago ni so tengah blur-blur lagi.. Trip ke Korea? hoho korang jangan tanya aku apa-apa lagi sebab aku tak sampai pun lagi. Tunggu lepas aku balik nanti aku tulis travelog dalam blog ni ye.. sukaaaa sangat boleh jumpa hyung dan noona pujaan hati… kalaulah dapat terserempak dengan Running man ke Big bang ke 2NE1 ke memang aku kejar diorang kat korea nanti haha..

Tak silap aku bulan April ni musim bunga kat Korea.. tul ke? tak sabau nak pergi Nami Island tengok bunga-bunga Sakura mekar sejambak. Kalau masih ada salji best gak.. boleh lah merasa den ni pegang salji.. ehh rasa macam jakun plak kan.. serius dow aku memang tak sabar nak pergi Korea.. tunggu yehh nanti aku update pasal percutian aku kesana okey..

Nak Ke Ho Chi Minh City

Screen Shot 2013-01-16 at 3.06.40 AM

Meroyan aku tak dapat tiket 10,000 kerjasama PM dan Airasia hari tu tak abis-abis lagi.. dari nak pergi Kota Kinabalu tak dapat hari ni terus booking pergi ke Ho Chi Minh City pulak. Ambik kau merajuk la sangatkan dengan Airasia last-last beli jugak bila tergoda dengan tawaran Free Seats diorang tu. Ok ok oppa dah tak merajuk lagi sebab aku dah dapat tiket harga murah RM173 je ke Ho Chi Minh City..  ada yang cakap kat sana tak best.. lantak lah.. duit aku bukan duit diorangkan.. best tak best aku dah sampai sana baru boleh cerita.. ok perginya lambat lagi pun.. saja je nak kecoh awal haha.. so pada kengkawan yang pernah pergi sana boleh tak share apa tempat-tempat yang menarik boleh aku lawati..

Kalau ada itinerary untuk 5 hari 4 malam boleh share tak kat aku.. kalau ada pekej muslim lagi best sebab aku nak pergi 3 orang.. nak pakej muslim kalau bleh.. senang nak melantak kat sana nanti.. nak tengok bajet dulu kalau mahal sangat mungkin aku backpacker je nanti..

Macam Puii

Program Integrasi 1Malaysia AirAsia

Apa yang best sangat pasal program intergrasi 1M Airasia tu? ye la mestilah best sebab boleh dapat “Free” tiket untuk destinasi terpilih bagi 10 ribu rakyat Malaysia. Ehh paham tak Population, Malaysia ada 28,859,154 orang pada tahun 2011 dan tahun 2012 mungkin bertambah lagi. Tapi kenapa hanya 10 ribu tiket je bagi free? ok tu tak kesah lah kan dia nak bagi berapa banyak tiket.. ok kes aku

1 ) Masuk website Airasia yang slow sebab semua orang berebut nak tiket free

2) Nasib aku baik sebab dapat pilih tarikh dan destinasi penerbangan

3) Nasib baik lagi sebab dapat harga RM6 je. So beli 3 orang dapat RM36

4) Website Airasia ok lagi.. so terus masukkan detail nama dsb..

5) Still dapat harga murah.. then terus ke pembayaran

6) Tang ni macam haram jadah.. bila nak bayar boleh pulak dia cakap tiket aku dah disambar semasa aku layari halaman.

Screen Shot 2013-01-09 at 12.23.09 AM

Boleh pulak macam tu kan? bila dah ada customer dah dapat harga tu at least dia kenalah bagi priority. Sebab tinggal nak bayar je pun.. lagi aku bayar CASH bukan pakai kad pun.. So hampir 10 kali aku try booking sama je ralat yang keluar. Bagi aku Program Integrasi 1Malaysia bersama AirAsia ni GAGAL. Bagi aku lah.. sebab aku gagal dapatkan tiket free tu.. Tak apalah tak ada rezeki orang kata.. maybe lepas ni ada lagi kot. harap PM take action lah tengok sambutan hangat tak kan tak boleh buat lagi tiket FREE kan.. at least bagi semua rakyat Malaysia merasa naik kapal terbang..

AirAsia Reschedule Penerbangan. Pengguna Layak Refund

20121108-232403.jpg
Percutian terakhir untuk tahun ini adalah ke bumi Indonesia. Telah lama aku mengidam untuk ke tanah jawa. Insyaallah penerbangan aku ke Semarang pada 10 November ini berjalan lancar lah. Petang tadi dapat sms dari Airasia berkenaan penerbangan aku tu telah di reschedule termasuk juga penerbangan balik pada 13 Nov ini lebih dari 3 jam.

Cadangan awal untuk ke Semarang sahaja tapi plan kami telah bertukar untuk lanjutkan waktu disana. Jadi aku pun belilah tiket lain untuk balik pada 18 November. Jadi tiket pada 13 Nov tu terpaksa lah kami burn begitu saja.

Disebabkan aku tak buat web checkin lagi untuk balik 13 Nov tu jadi aku berhak untuk refund balik duit tiket tu. Syukur Alhamdulillah sebab AirAsia reschedule balik penerbangannya. Tadi pihak AirAsia ada call aku untu inform kejadian ni jadi dalam masa yang sama aku tanya samaada boleh atau tidak aku minta refund.

Jawapan dari pemanggil AirAsia tu amat menggembirakan aku sebab aku boleh dapatkan balik duit tu dengan 2 cara. Iaitu samaada diorang masukkan balik duit dalam akaun bank semasa pembayaran atau buat credit shell. Credit Shell bermaksud pihak AA akan masukkan semula duit refund dalam akaun login website AirAsia kita. So aku pilih Credit Shell sebab duit rm70 yang AA refund tu nanti aku nak gunakan beli penerbangan lain untuk tahun depan ke Bali.

Huhu. Syukurrrr.. Rasa gembira sangat airasia menukarkan jadual penerbangannya kalau tak lesap lah duit aku tu. RM70 banyak tu kalau sikit aku watdono je..

Ps: pengguna hanya layak refund jika penerbangan retime lebih atau 3 jam dari waktu penerbangan asal sahaja.

Susah Rupanya Buat Video Stop Motion

Salam, sekarang pukul 4.23 pagi waktu aku update blog ni.. dah biasa tak tidur malam sebab kerja jadi hari ni mata tak mau tidur pulak. Ok tu pekara biasa sebenarnya kalau orang yang keje 24 jam macam aku ni. Tidur tak tidur tu tolak tepi haha.. Disebabkan aku tak boleh nak tidur jadi hari ni aku buat kerja gile sikit haha.. dah lama sebenarnya mengidam nak buat video stop motion sendiri tapi tak pandai nak edit mengedit ni. Kalau nak buat video stop motion ni kena snap gambar dan jadikan gambar tu sebagai video. Nampak menarik gak tengok diorang buat video stop motion kat Youtube, bajet senang je kan sekali aku buat ambik 4 jam baru siap satu video yang berdurasi 1.29 saat.

Perrhhh sakit nak snap gambar satu-satu pergerakkan. Bayangkan video stop motion kat bawah ni aku ambil kira-kira 331 keping gambar. Tu tak pro yang ambik tu cuba kalau yang dah pro mesti beribu gambar kena ambil hanya untuk berapa saat je.. Okey ini video stop motion yang aku buat.. sebenarnya buat video ni untuk contest kat blog Airasia (AirAsia X Samsung Galaxy Tab Contest). Kalau menang dapat sebiji Samsung Galaxy Tab 10.1. Saja-saja je try nasib, manalah tahu kalau ada rezeki untuk menang. Kalau tak menang pun at least aku dah belajar satu benda baru iaitu buat video stop motion yang aku idamkan hihi..

taddaaa… itulah videonya.. simple je.. BI pun berterabur.. maklumlah aku tak pandai sangat Bahasa Inggeris. Tak pe cuba je nasib..

Untuk buat video stop motion ni aku gunakan apps iMotion for iPad dengan harga $1.99. Rasa mudah sikit guna apps ni snap-snap-snap dah siap haha cuma aku kena upload dulu dalam Macbook aku untuk diedit balik kat iMovie sebab nak tambah lagu latar sikit.

Mungkin satu hari nanti bila aku dah pro selalu main dengan stop motion video ni aku nak buat video macam kat bawah ni pulak..

Terbaik lah bagi aku video kat atas ni.. memang best dan teliti gambarnya.. cayorrrkk..

Wisata Semarang Indonesia?

Hoyey.. Hoyey.. Akhirnya terbeli juga aku tiket Airasia ke Semarang Indonesia bulan November ni nanti. Kali ni pergi ke sana dengan x member My Selangor Story sure best dapat reunion balik dengan mereka nanti. Wahh excited pulak aku nak jelajah Indonesia kali ni maklumlah ni pertama kali aku ke sana. Yang pastinya ramai kawan-kawan aku dari Indonesia akan join trip kali ni.. wahhhh tak sabarlah nak jumpa diorang nanti. Jadi kena buat perancangan awal ni dan nak simpan duit untuk shopping dan jalan-jalan kat sana.

Korang semua pernah tak pergi ke Semarang Indonesia?.. kalau ada yang dah pernah pergi bolehlah cerita sikit pengalaman korang kat sana. Apa yang best dan apa yang perlu kita orang pergi nanti.. yang pastinya apa yang aku Google, Semarang Indonesia ni kaya dengan pantai dan pulaunya yang cantik dan sejarah dunia yang ditinggalkan pada zaman Belanda yang memukau. Menurut Wikipedia, Kota Semarang terletak lebih kurang 466 km sebelah timur Jakarta atau 312 km sebelah barat dari Surabaya. Jadi pastinya banyak tempat-tempat menarik yang boleh kita orang singgah nanti dan aku ni sebenarnya teringin sangat nak tengok Candi Borobudur harap-harap boleh lah singgah sekejap ke sana..

Apa-apa pun masa akan berlalu.. November ni pastinya satu kenangan terindah dalam hidup aku.. So mulai dari hari ni nak ikat perut dan nak simpan duit haha.. oh ye korang yang pernah Wisata Semarang Indonesia ni silalah komen ye kat mana tempat best yang WAJIB kita orang lawat nanti.. :)

Continue reading

Buah Hati Balik Kampung..

Ramainya orang kat LCCT hari ni.. parking kereta semua full house sampai aku park kereta kat tepi jalan, nasib baik tak kena clamp tayar kalau tak, tak pasal-pasal kena denda RM100 gitu-gitu je.. Mungkin ramai yang nak pulang dari bercuti atau mungkin ada baru yang nak pergi bercuti atau balik kampung kot sebab tu orang ramai gile hari ni. Aku pulak baru balik dari LCCT tujuan nak antar buah hati nak balik kampung. Maklumlah buah hati orang Negeri Di Bawah Bayu so nak tak nak kalau nak balik kampung kena naik kapal terbang. Tengah dok pening jap, bayangkan kalau aku kawin nanti berapa kali agaknya aku balik kampung mak mertua aku kan? haha..

Ramai kengkawan cakap kat aku, kenapa pilih orang jauh-jauh? sebenarnya soalan tu tak perlu aku jawab. Jodoh semuanya kerja Allah kalau dapat orang dekat ke orang jauh ke kalau dah ditentukan Ilahi itu pilihan kita, kena terima lah dengan ikhlas. Takdir itu dah ditetapkan oleh Allah sejak dalam perut ibu lagikan.. seperti yang disebut :-

 

Dari Abdullah ibnu Mas’ud RA, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya setiap kamu yang mula terbentuk jasadnya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani. Kemudian akan menjadi segumpal darah selama 40 hari. Dan kemudian menjadi pula ketulan daging dalam 40 hari lagi. Lalu Allah mengutuskan padanya malaikat untuk meniupkan pada jasad itu akan ruh dan menulis empat perkara: iaitu rezekinya, ajalnya, amalannya dan pengakhirannya sama ada bahagia atau celaka.

Demi zat yang tiada Tuhan yang berhak disembah selainNya, sesungguhnya sekiranya ada di kalangan kamu beramal dengan amalan ahli Syurga sekalipun sehingga seolah-olah antara dia dan syurga itu cuma sejengkal, namun apabila sudah tertulis bahawa dia di kalangan ahli Neraka, nescaya selepas itu dia akan beramal dengan amalan ahli Neraka lalu dia masuk ke dalamnya.

Dan tidaklah seseorang itu melainkan beramal dengan amalan ahli Neraka sehingga antara dirinya dengan Neraka cuma sejengkal namun apabila sudah tertulis dirinya sebagai ahli Syurga, maka dia kemudiannya akan beramal dengan amalan ahli Syurga lalu dia masuk ke dalamnya.”

Hadis Riwayat Imam Bukhari, Imam Muslim dan Imam Ahmad.

 

Maka dengan itu segala rezeki, takdir dan ketentuan yang telah ditetapkan hendaklah dilaksanakan dengan jalan yang di redhai Allah SWT. Supaya tak terpesong ke tempat lain. Kalau dapat awek jauh pun apa susah rezeki tu ada dimana-mana jauh pun kalau rajin cari rezeki Insyaallah boleh balik kampung tiap-tiap bulan kalau nak.. Kalau tak mampu setahun sekali pun dah ok kan hehe.. Apa-apa pun kepada buah hati yang jauh disana.. ingatlah kekanda disini… kekanda amat merinduimu.. cewahhh jiwang karat la pulak.. :P

AirAsia X The Great X-cape

Pernah tak anda terfikir untuk pergi bercuti dan menikmati keindahan alam semula jadi? pernah tak terlintas dalam fikiran anda bahawa percutian yang diimpikan itu adalah percutian yang paling menakjubkan? pernah tak anda terfikir bahawa percutian yang diidamkan itu adalah percutian yang ditanggung semua kosnya?. Ya semua mimpi itu telah menjadi kenyataan bagi diri saya, kerana saya telah berpeluang untuk melancong ke New Zealand secara percuma tahun lepas bersama Airasia X. Rasanya mesti ramai yang nak pergi bercuti ke New Zealand juga kan?.. nak tak? kalau nak saya ada satu berita yang sungguh menggembirakan untuk anda semua. Apa dia? ok bacalah dulu pengalaman percutian saya ke New Zealand ini.

Hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri itulah pepatah yang selalu disebut dalam pembelajaran di sekolah. Memang betul hujan emas di negeri orang. Siapa yang pernah pergi New Zealand pasti akan berkata sedemikian. Ingat lagi pengalaman bercuti ke New Zealand satu ketika dulu dimana ia merupakan percutian yang tidak akan saya lupakan sampai bila-bila. New Zealand merupakan sebuah negara aman dan cantik yang penuh dengan kehijauan dan udara yang sangat segar. Memang anda patut jadikan New Zealand sebagai salah satu tempat untuk melancong dalam diari anda. New Zealand bukan sekadar negara yang penuh dengan keindahan tetapi ia juga negara yang penuh dengan aktiviti extreme yang boleh kita lakukan disana.

 

 

Banyak tempat yang menarik boleh dilawati di pulau selatan New Zealand antaranya Skyline Queenstown. Disini cuaca memanglah sangat sejuk, kalau bukan musim winter pun disarankan untuk bawa baju sejuk. Pemandangan dari gunung Brecon St disini sangatlah menawan kalbu lebih lagi mereka yang pertama kali merasai cuaca sejuk macam saya ni. Di Skyline Queenstown anda boleh menaiki Gondola dan cable car yang sangat unik. Sini juga anda boleh mencuba sendiri menunggang Skyline Luge yang menggunakan daya tarikan graviti untuk berfungsi. Pada sebelah malam pula anda boleh mempelajari dan menikmati tarian kebudayaan New Zealand iaitu tarian Kiwi Haka.

 

Kiwi Haka Queenstown Maori Calture. New Zealand atau nama sebenarnya AOTEAROA yang bermaksud “The Land of the  Long White Could” dan nama bagi Selatan pulau New Zealand pula adalah “Te Waipounamu, Te Waka a Maui” yang diberi oleh pendatang awal Polynesia Timur yang membina budaya tersendiri dan kini dipanggil Maori. Puak Maori mempunyai pelbagai khazanah yang tersimpan di New Zealand dan yang kian popular adalah tarian Hakanya. Satu pengalaman yang cukup menakjubkan apabila dapat mempelajari sedikit sebanyak tarian kebudayaan mereka disini dan pastinya ini adalah satu pengalaman yang cukup berharga yang tidak akan dilepaskan kepada sesiapa yang berkunjung ke New Zealand.

Continue reading

Jom Kumpul Point Dengan BIGGIES

 

Apa yang paling penting dalam kehidupan kalau tak pandai nak berjimat dan dapatkan hadiah untuk diri sendiri. Aku sentiasa inginkan yang terbaik untuk diri dan keluarga tak kiralah dari segi apa pun janji yang halal. Dalam setahun berapa ribu korang habiskan duit untuk pergi melancong naik kapal terbang dan makan serta shopping? mesti banyak bukan? tapi tahukah korang yang korang boleh dapatkan balik pulangan dari setiap perbelanjaan yang telah dibuat itu?..

YA kini satu program loyalty telah dilancarkan semalam bertempat di Vertigo Club di The Gardens Kuala Lumpur. Program yang diberi nama BIG Loyalty ini telah dilancarkan oleh CEO AirAsia , Tan Sri Tony Fernandes dalam acara yang penuh meriah. BIG Loyalty membolehkan ahlinya mendapatkan penerbangan percuma AirAsia dan tawaran lain dengan menebus point yang telah dikumpul melalui BIG Card. Aku memang nantikan program loyalty dari Airasia ni sebab bagi aku yang suka melancong ni boleh lah pergi melancong free tiap-tiap hujung tahun. Pengguna yang berminat bolehlah menyertai BIG Loyalty dan kumpulkan point “BIGGIES” apabila membuat transaksi membeli belah di 2000 partner yang mengambil bahagian diseluruh dunia termasuk AirAsia dan Tune Group. .

Di Malaysia, BIG Card diberi nama BIG VISA Prepaid Card dimana pemegang kad boleh tambah nilai dikesemua bank atau secara online di laman sesawang http://www.tune2big.com. Permohonan BIG Card cuma RM10.00 dan boleh dibuat secara online dilaman web tersebut. Aku baru je daftar so lepas ni bolehlah kumpul BIGGIES dan melancong.. melancong.. melancong… hehe..

Untuk sebarang pertanayaan tentang BIG, sila ke Facebook.com/myBIGShots dan Twitter.com/myBIGShots

 

 

Tan Sri Tony Fernandes

 

BIG Loyalty Program

AirAsia ASEAN Basketball League Internship Program Continues In the Philippines

The kids together with Mr. Billy Ray Bates who were present at the Basketball Clinic

 

Manila, Philippines, 8th November 2011 – As part of their ongoing efforts for youth development in the region, the AirAsia ASEAN Basketball League announced the lucky student who was chosen for a two month internship programme with the AirAsia Philippine Patriots. Miss Lavinia R. Venus from the University of Lyceum, Manila was chosen out of a number of interested applicants to join the professional basketball team in its efforts to promote the sport in the country.

Miss Lavinia has been assigned to the marketing department throughout her internship period with the Patriots.  She had her baptism of fire over the weekend when she assisted the Patriots during the AirAsia Airjam Basketball Clinic held at Caloocan City.

“I am honored to be a part of the AirAsia ASEAN Basketball League Internship Program and been given the chance to work with the AirAsia Philippine Patriots in a professional league. This internship will help me grow and it will allow me to apply the skills that i have as well as meet new people” says Lavinia after being interviewed at the Airjam Basketball Clinic.

Lavinia was welcomed on board by the AirAsia Philippines Patriots team manager, Mr. Erick Arejola as well as Assistant Team Manager Mr. Benjo Flores. Also on hand to make her feel at home was PBA legend Mr. Billy Ray Bates, who was recently announced as the AirAsia Philippine Patriots’ new skills coach.

The AirAsia ABL Internship Program was launched in March earlier this year aiming to develop the skills and talents of ASEAN youths, by giving university students the opportunity to gain invaluable professional working experience with one of the many AirAsia ABL’s teams, partners and sponsors.

 

Mr. Erick Arejola, team manager of the AirAsia Philippine Patriots welcoming Miss Lavinia

 

“The unique thing about the AirAsia ABL Internship Programme is that we do not simply offer job placements which are confined within each country, we are offering them regional exposure” Mr. Kuhan Foo, Chief Executive Officer of the AirAsia ASEAN Basketball League commented, “ Although it’s still a relatively young programme, the interns we have found so far has proven its success and we will be continuing this efforts as part of our mission to encourage the development of young adults all across the region”, he added.

The first student successfully chosen to complete AirAsia ABL Internship Program was Miss Editha Botecario from the University of Makati, who was placed for one month at the AirAsia ASEAN Basketball League headquarters in Petaling Jaya, Malaysia in March. During her time with the AirAsia ABL, Editha was exposed to the inner workings of how the professional league is run.

Jacque M. Ruby, from the AirAsia Philppine Patriots commented “This program provides selected students a taste of the real working world, taking them out of their comfort zones. When they graduate and start working full time, it is going to be an easy transition for them. Further, the internship program has been uniquely designed to give them a distinct advantage in sports marketing.”