Permainan Komputer Tingkatkan Ketajaman Penglihatan

▶Satu kajian mendapati pengguna komputer yang bermain permainan berbentuk aksi atau pertarungan mempunyai daya penglihatan yang lebih tajam selepas bermain selama 10 hari dengan purata 1 jam sehari

▶Penyelidikan ke atas para pelajar kolej yang berumur 18 hingga 23 tahun yang dijalankan oleh penyelidikan dari Universiti of Rochester New York mendapati hasil kajian mungkin boleh membantu meningkatkan daya ketajaman para pemandu atau tentera yang menghadapi masalah daya penglihatan

▶Ini tidak bermakna para pelajar kini boleh memberitahu ibu bapa mereka yang mereka harus bermain komputer & meninggalkan pelajaran disebabkan kajian ini” kata Daphane Bavelier , Profesor Madya  Pengajian Sains Kognitif dan Otak dari Universiti tersebut

▶Beliau berkata, kejayaan dalam akedemik tidak mempunyai kaitan dengan ketajaman dalam penglihatan termasik kecekapan menyedari kedatangan objek baru dalam pandangan.

Cara Install WordPress Plugin : NuffnangX Conversations

Salam semua. Mungkin dah ada yang tahu sekarang ni Nuffnangx sudah ada plugin sendiri untuk WordPress Self Hosting. Bagi yang masih yang tak tahu boleh usha entry ini WordPress Plugin : NuffnangX Conversations. Hari ini aku nak tunjukkan cara bagaimana untuk download dan upload dalam bahagian plugin di WordPress anda.

1. Login WordPress Self Hosting anda. Masukkan username dan password admin.

wordpress admin login screen demo

2. Pergi ke bahagian Plugins di side bar bahagian kiri WP anda dan pilih Add New.

plugins screen wordpress add new

3. Pada bahagian Install Plugins masukkan katanama (Nuffnangx Conversations) atau (Nuffnangx) pada kotak search plugins.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.15.21 PM

4. Pilih Plugin Nuffnangx Conversations 1.0.0 dan klik Install Now untuk memuat naik di WordPress anda.

install wp nuffnangx plugin

5. Seterusnya selepas install berjaya, anda akan diminta untuk memasukkan API Code Nuffnangx. Code API ini diberikan percuma. Jadi anda perlu masuk ke laman web Nuffnangx untuk dapatkan kod API tersebut. Sebelum itu mari lihat paparan sebenar plugin Nuffnangx Conversations ini. Anda boleh pergi ke bahagian Comments dan pilih Nuffnangx.

screen nuffnangx plugin

6 . Melalui gambar rajah diatas dapat dilihat bahawa Plugin Nuffnangx Conversations 1.0.0 ini memerlukan API Key untuk beroperasi. Jadi ikut langkah dibawah untuk dapatkan API key tersebut. Harap maklum API Key ini adalah percuma dan nombor yang diberikan adalah unique code. Jadi pastikan anda copy code didalam Nuffnangx anda sahaja ye.. caranya seperti berikut :-

i ) Masuk laman Nuffnangx disini. http://www.nuffnangx.com kemudian pergi ke bahagian MY BLOGS – VIEW CODE

Screen Shot 2012-12-16 at 5.37.13 PM

ii ) Pada bahagian seterusnya adalah paparan muka untuk dapatkan code Native Javascript dan WordPress Plugin. Jadi pilih WordPress Plugin. Scroll kebawah dan pergi ke nombor 3.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.40.16 PM

iii ) Di nombor 3, API Key untuk blog anda akan dipaparkan jadi copy API key tersebut dan masukkan ke dalam plugin wordpress anda.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.44.05 PM

7. Copy API Key seperti gambar rajah diatas dan masukkan ke dalam kotak di Plugin WordPress.

8. Selesai masuk API key, anda boleh pergi ke Auto Synchronize NuffnangX Conversations to WordPress dan pastikan ianya di Enable. Kemudian klik Sync.

9. Salah satu fungsi baru yang paling aku suka adalah Export your WordPress comments to NuffnangX Conversations. Fungsi ini membolehkan anda mengexport kesemua komen sedia ada ke dalam Nuffnangx. Best kan.. aku pun dah export semua komen aku.. tapi benda ni ambil masa sikit untuk di synchronize ye la kalau banyak komen lagi lambat la sistem nak transfer.

Screen Shot 2012-12-16 at 5.51.07 PM

10. Itu je caranya.. mudah je kan.. kalau tak faham boleh masuk website Nuffnangx dan tanya pada Helpdesk mereka :)

Carta Tekanan Darah (Blood Pressure Chart)

Sekarang aku dalam proses untuk mengurangkan tekanan darah. Dah hampir 3 minggu aku bergantung kepada ubat (Amlodipine) yang doktor bagi. So far tekanan darah aku masih lagi ditahap merbahaya. Sekarang tekanan darah aku 143/105, 150/100, 160/84 dan terus meningkat. Entah manalah silap agaknya.. sudah tentu cara pemakanan aku tidak sihat barangkali dan juga kurang bersenam. Mengikut carta yang aku Google tu tekanan darah aku sekarang tergolong dalam Stage 1 dan Stage 2. Tekanan darah aku kekadang tak stabil dan kejap naik kejap normal.

Ada tak rakan-rakan yang lain disini ada masalah darah tinggi? tahu tak cara terbaik untuk kurangkan tekanan? sayang akan diri sendiri tapi kadang-kadang selera makan ni tak boleh nak hindar. Asik nak makan je.. lagi lah sekarang dah makan ubat Amlodipine tu perut asik rasa lapar je..

So disini aku share kat korang semua carta tekanan darah. Sebenarnya untuk rujukan aku juga. Sebab sebelum ni aku tak pernah tahu pun yang aku penghidap penyakit darah tinggi ni. So kawal-kawal lah pemakanan dan berjumpalah doktor sebelum terlambat. Kalau dah terlambat boleh dapat risiko serangan jantung

Tips kurangkan BP : Kurangkan makan makanan yang masin, berlemak, banyak kolestrol dan banyakkan makan buah-buahan seperti Epal, Avocado, Pisang serta sayur-sayuran seperti Broccoli.

Systolic
Diastolic
HIGH Blood Pressure Symptoms -
Stressed, Sedentary, Bloated, Weak, Failing

210 – 240
180 – 210
160 – 180 – 140 – 160

140
130
120
110
100

90
80
70
60
50

125 – 140
110 – 125
100 – 110
90 – 100

90
85
80
70
65

60
55
45
35
30

Systolic – Diastolic
Stage 4 High Blood Pressure
Stage 3 High Blood Pressure

Stage 2 High Blood Pressure
Stage 1 High Blood Pressure
 

BORDERLINE HIGH
High Normal
NORMAL Blood Pressure
Low Normal
Low
 

90 – 60 – Very Low
80 – 55 – Extremely Low
70 – 45 – Danger
60 – 40 – Danger
50 – 30 – DANGER LOW

Sumber carta / rujukan : http://www.vaughns-1-pagers.com/medicine/blood-pressure.htm

Tips Elak Bau Busuk

20121120-175441.jpg

Tengah hari tadi aku pergi servis kereta kat Proton sebab kereta aku dah nazak giler. Dalam duk menunggu tu tangki pundi ni asik nak terkencing je. Jadi aku pun pinjam lah tandas diorang. Tengok dalam tandas ada satu balang arang. Of koss la aku pelik apasal pi letak arang dalam tandas.

So atas rasa ingin tahu sebab aku memang tak tahu. Aku pun tanya la kat tokei kedai ni apasal dia pi letak arang dalam tandas.

Dia pun cakap dia letak arang sebab nak hilangkan bau hancing kencing orang. Ohh ye tak ye kan petua orang dulu pun ada cakap kalau nak hilangkan bau busuk boleh letak arang.

Nanti nak cuba lah letak arang dalam kereta sebab kereta aku sekarang penuh dengan bau durian. Maklumlah sekarang suka sangat buat Durian Crepe haha.

So tips nya kalau nak hilangkan bau busuk boleh try letakkan arang. Sebab arang ni meresap wap dan udara. Mana ada bau bau busuk tu dia akan sedut. Try jangan tak try oke..

Ps: Jangan pula gunakan balik arang tu untuk buat ikan bakar ye.. Sungguh tak sopan..

20121120-175620.jpg

Tips Elak Lupa Tempat Letak Kereta

20121119-184826.jpg

Tentu korang pernah kehilangan kenderaan di dalam bangunan pusat membeli belah kan? Macam aku juga yang jenis pelupa ni kekadang sampai hilang akal mencari kereta sendiri.

Sebagai contoh aku pernah parking kereta kat bangunan yang besar dan setiap tingkat hampir sama je situasinya. Pernah sekali aku sampai ingat kereta aku dah kena curi tapi bila check cctv kat bangunan tu rupanya aku tersalah tingkat.

Cara yang paling mudah aku buat sekarang adalah lepas je parking kereta terus aku ambil gambar. Bangunan di Malaysia ni rasanya semua ada diorang letak nombor dan level. So mudah je kan lepas parking kereta terus snap gambar pakai smartphone korang.

20121119-185317.jpg

Itulah cara paling mudah. Kalau nak cara lain pun ada boleh download apps yang melambak kat apps store dan banyak juga apps untuk pengguna Android.

Kalau datang dengan aweks boleh juga suruh awekz korang tu berposing sekali macam gambar kat bawah ni. Hoho lepas ni model aku tu mesti minta bayaran la hhaha..

20121119-185645.jpg

Ok itulah je tips nya.. Ok tak mau merepek lagi… Sharing is caring.. Selamat bershopping dan jangan lupa kereta anda.. Chioooww

Masalah iPhone Tiada Bunyi

20121108-082727.jpg

Bila aku search kat Google “masalah iphone tiada bunyi” macam tak membantu masalah aku ni. Sejak aku kemaskini ios ke versi 6.0 macam-macam masalah pula yang timbul. Version terkini 6.0.1 pun tak juga membantu.

So bila aku Google dalam bahasa inggeris rupanya masalah iPhone no sound ni ramai gak yang terkena. Mejoriti mereka yang pakai versi ios 6.0 lah.

Banyak tips yang boleh dibuat sebenarnya tapi tak banyak gak yang membantu selain buat Jailbreak. Aku paling tak suka nak jailbreak iphone aku ni sebab nanti bila upgrade habis semua hilang.

So ada satu cara ni yang boleh membantu aku dan so far ianya berjaya. Step ni hanya untuk mereka yang punyai masalah sound pada iphone. Ringging ada tapi sound notification tak ada, sound lock tak ada, sound keyboard tak ada dan sound speaker nak play music tak ada.

Caranya mudah je. Tekan butang home dan butang on/off lama-lama dalam 10 saat. Nanti iphone akan auto off dan on kan semula. Cara ni data dalam iphone tak akan hilang. Atau boleh guna cara kedua iaitu pergi ke bahagian setting-sound dan off kan lock sounds dan keyboard clicks. Kemudian offkan iphone dan on kan balik. Pastu pergi kebahagian tadi dan on kan semula. Cara ni aku buat berjaya.

So kepada sesiapa yang ada masalah tak ada bunyi kat iphone tu boleh la guna tips tu ye. Saja nak share ngan korang.

2 x 5 = ?

Sekarang ni aku dah jarang pegang calculator kalau nak mengira. Bukan sebab aku dah pandai sangat math, tapi sekarang ni kalau nak cari jawapan terus Google je. Kalau sebelum ni di Google kita boleh terus taip pengiraan contohnya 2 x 5 dan carian Google akan terus calculate kan jawapan tapi sekarang ni Google dah menaik taraf fungsi carian jawapan dengan paparan scientific calculator di Search Enginenya. Menarik kan?

Matematik bukanlah satu subjek yang susah.. cewah aku cakap pandailah cer kasi test tengok haha.. aku percaya Google Culculator ni boleh jawab segala jenis pengiraan. Bukan setakat boleh buat pengiraan tambah tolak darab dan bahagi tetapi kalkulator saintifik ini juga dilengkapi fungsi Sin, Cos, Tan, Log, exponential calculation, dan square root.

So.. kalau tak silap aku, tahun 2013 nanti pelajar sekolah dah dibenarkan bawa ipad dan iphone kat sekolah. Jadi mak bapak tak perlulah nak beli kalkulator saintifik untuk anak-anak.. kan jimat tuh.. suruh je anak-anak buat pengiraan kat Google.. siapa kata kalau bawa ipad ke sekolah tak bagus?.. yang tak bagus tu kalau budak-budak tu salah guna. Tul tak?..

Jom Pasang Widget Kalendar Hijrah

Salam Ramadhan buat semua pembaca blog Mohdzaid.com dan semoga di bulan yang mulia ini kita sama-sama tingkatkan taqwa, sucikan niat, ikhlaskan ibadah kepadaNya. Ramai diantara blogger kat luar sana yang suka pasang widget kalender di blog masing-masing. Tak dinafikan tujuan pasang kalendar ni mengingatkan kita kepada tarikh penting dan menghargai masa. Hari ini tergerak kat hati untuk aku pasang widget Kalendar Hijrah dari dari website kalendarhijrah.com yang memaparkan tarikh dan kalendar dalam tahun Hijrah dan Masihi.

Sememangnya widget macam nilah yang perlu kita pasang kat blog ataupun website-website rasmi kerajaan dan bukan kerajaan supaya kita tidak alpa dengan tarikh-tarikh penting dalam kalender Islam. Tahniah kepada pengaturcara Kalendarhijrah.com kerana menyediakan aplikasi terbaru yang sesuai untuk dilayari melalui smartphone iPhone  dan mana-mana telefon pintar (Android, Blackberry, Windows Mobile, Symbian, etc). Pengguna boleh melayari http://touch.kalendarhijrah.com melalui smartphone dan paparan kalendar hijrah dalam bentuk Web Apps yang ringkas dan kemas.

Continue reading