Aku Insan Biasa

Category archive

Percutian - page 2

Percutian Ke Genting & K-POP Dream Concert

dalam Percutian oleh
Genting Stinger

Pertama sekali nak ucapkan jutaan terima kasih kepada Nuffnang Malaysia kerana sudi memilih entry saya K-POP Dream Concert sebagai 15 orang pemenang bertuah untuk menyaksikan sendiri barisan artis K-POP terhangat di pasaran. Terima kasih juga kepada Genting Malaysia kerana sudi menaja penginapan di Awana Hotel dan tiket masuk ke Taman Tema Genting hari tu.. Oh ye bagi yang tak tahu K-POP Dream Concert ni telah berlangsung di Arena Of Starts dan seramai 4 kumpulan dan seorang artis solo telah beraksi disini antaranya SISTAR, Brown Eyed Girls (B.E.G.), 4Minute, Born To Beat (BtoB) dan G.NA.

1-972133_10201166845038290_1453676181_n

Jadi hari jumaat lepas, kira-kira jam 3 petang kami (UzairOthman, Nisa Kay dan Dengari Saya) memulakan perjalanan ke Awana Genting. Maklumlah masing-masing dah lama tak pergi bercuti sesama blogger kan.. BTW salam perkenalan ye kak dayah, zaid harap ramai follower zaid akan serbu blog akak kelak hehe..

Okey sampai je hotel Awana Genting kami terus ke dapatkan kunci bilik dan tiket konsert dan terus berehat sebentar dalam bilik untuk meneruskan perjalanan ke Arena Of Starts. Dalam dok rehat tu aku jalan-jalan kat lobby hotel untuk cari maklumat mengenai shuttle bus untuk naik ke puncak Genting. Alhamdulillah dapat juga info dari staff Awana yang baik-baik tu.. mereka cadangkan aku menaiki shuttle bus je dari hotel sebab mereka menyediakan perkhidmatan ini secara percuma untuk pelanggan hotel. Untuk pengetahuan semua dari Awana Hotel, shuttle bus disediakan setiap satu jam untuk ke puncak dan setiap setengah jam untuk ke Skyway. Jadi pilihlah mana-mana yang korang suka.. dan perkhidmatan terakhir untuk bus ni sampai jam 6.30 pagi.. so tak perlu risaulah kalau tak nak bawa kereta ke puncak Genting Highland.

1-971876_10201166934120517_237704902_n
Jadual Shuttle Bus dari Awana Hotel ke First World Hotel

Selepas selesai aku mencari info mengenai Shuttle Bus ni apa lagi terus naik ke bilik hotel dan berehat sebentar. Pertama kali aku menginap di Awana Genting ni sebenarnya, memang bestlah hotel ni. Kemas, Selesa dan nyaman.. walaupun terletak di tengah-tengah tetapi udara disini tetap nyaman dan sejuk. Semua tu sebenarnya anugerah dari Allah yang maha Esa. Jadi bila dapat peluang macam ni nikmatilah sepuas-puasnya.. Rasa macam tak nak balik je nak tinggal sini boleh? haha..

Awana Genting - Deluxe room
Awana Genting – Deluxe room

Biliknya sangat kemas, luas dan selesa.. kami dapat pemandangan tempat orang main golf dan gunung ganang.. memang cantik sangat.. harga untuk menginap di hotel ni pun rasanya tak mahal dan mampu untuk semua golongan. Kalau mahal tu rasanya ok lagi kot sebab hotel ni terletak kat atas gunung jadi harganya boleh jadi mahal sikit dari hotel biasa. Jadi sesiapa yang nak berkunjung ke Genting pastikan korang tinggal je dekat Awana Genting Hotel ni.. parking kereta adalah percuma dan kalau nak naik Theme Park boleh naik bus je.. senang kan?

Pemandangan Indah  - Awana Genting
Pemandangan Indah – Awana Genting

Ok.. tepat jam 7 malam kami berempat terus menuju ke Arena Of Stars, maklumlah masing-masing dah tak sabar nak tengok artis K-POP pujaan masing-masingkan.. semuanya dah bergelora dihati nak nyanyi lagu best diorang. Naik bus free agak memeningkan kepala sikit aku ni kalau orang bawa naik gunung akan rasa pening tak kesahla naik kereta ke naik bus ke.. sama je.. tapi kalau drive sendiri tak pula rasa peningkan.. mmmm

K-POP Dream Concert bermula lebih kurang jam 8.30 malam dan rata-rata hampir penuh Arena Of Stars ni dengan penonton yang semenangnya fanatik dengan muzik k-Pop macam aku.. Jom lah layan gambar-gambar yang aku snap pakai handphone ni..

K-POP Dream Concert

K-POP Dream Concert

K-POP Dream Concert

1-Desktop4

1-Desktop5

Secara keseluruhan aku memang puas hati lah dengan show diorang ni.. memang layan lah lagu-lagu kpop ni lebih lagi bila mereka nyanyi secara live.. sexy tu jangan cakap lah dah mereka memang style macam tu tapi yang penting mereka masih menjaga tatasusila bila buat show di Malaysia. Bagus kepada pihak penganjur … ok kalau nak tengok gambar mereka lagi nanti aku upload kemudian ok sebab sekarang ni aku masih lagi tunggu gambar hi-res dari pihak penganjur untuk mereka send kat aku.. so bila dapat je nanti aku upload Insya Allah..

Selesai je konsert malam tu kami terus balik ke hotel dan tidur.. aktiviti hari seterusnya adalah menaiki semua ke Taman Tema Genting.. kenapa? sebab hari Sabtu lepas mereka telah melancarkan sebuah lagi tarikkan terbaru untuk pengunjung Taman Tema Genting ni.. pernah dengar mana Stinger? bagi mereka yang nak rasai sendiri apa itu Stinger sila lah datang ke taman tema Genting sekarang ye.. memang berbaloi menaiki Stinger ni..

Bee Brave On The New Ride - Stinger Hydromagnetic Coaster @ Genting Theme Park
Bee Brave On The New Ride – Stinger Hydromagnetic Coaster @ Genting Theme Park

Nampak je macam tak takutkan.. haaaa korang cubalah sendiri rasa macam mana takut ke tak permainan terbaru ni..

Stinger telah dirasmikan oleh bos-bos Genting sabtu lepas.. so dah buka jadi marilah ramai-ramai main permainan ni..
Stinger telah dirasmikan oleh bos-bos Genting sabtu lepas.. so dah buka jadi marilah ramai-ramai main permainan ni..

Genting Stinger

Permainan Stinger ini merupakan sebuah tarikan terbaru di Taman Tema Genting. Stinger merupakan sebuah Hydromagnetic Coaster yang tertinggi di Malaysia iaitu setinggi 6,118 ft dari paras laut. Kalau nak main Stinger ni kenalah pakai rain coat yang disediakan kalau tak baju akan kebasahan. Serius memang mencabar dan best permainan ni.. kalau datang pastikan bawa baju ekstra takut korang akan basah kuyup pulak nanti..  Tarikan terbaru ni telahpun dirasmikan dan sudah boleh dimain untuk semua pengunjung yang datang. Jadi apa lagi datanglah beramai-ramai ke Taman Tema Genting untuk merasai sendiri kehebatan dan keunikan Stinger.

 

Sunway Lagoon – The Vuvuzela

dalam Percutian oleh
Now-Open-1024x682

vuvuzela-adv-01-724x1024

Dah lama rasanya tak pergi ke Sunway Lagoon, kali ini aku rasa macam nak pergi sangat sebab sekarang ni ada tarikan terbaru yang dipanggil The Vuvuzela. Agak mencabar juga permainan terbaru The Vuvuzela ni yang merupakan THE WORLD’S LARGEST WATER RIDE SPLASHES DOWN IN MALAYSIA. Bayangkan bila korang menaiki Vuvuzela ni yang setinggi 30 metres high, 152 metres water ride, 22 metres funnel agak kecut perut juga kat situ. So sesiapa yang nak cuba The Vuvuzela ni bolehlah datang sekarang di Sunway Lagoon sebab tarikan terbaru ni dah dibuka pun untuk orang ramai..

The Vuvuzela is a sight to behold, as it occupies 3,360-meters (three times of the size of a Olympic standard swimming pool) of the water park. From a launch tower an incredible eleven stories (30-meters) high, the Vuvuzela plunges you through a ride that spans 152 meters, designed to resemble riding rapids on a turbulent river, before mercilessly plummeting you into the world’s largest water funnel, 22meters in diameter which also sits 4 meters above the ground.

Mr Bill Holman, Consultant Director of Sunway Lagoon, commented that “We are proud to have introduced the world’s largest water ride, right here in Malaysia. The Vuvuzela is also equipped with its very own programmed, colourful LED light display, which ably shows the location and phenomenal size of the Vuvuzela within the water park at Sunway Lagoon at night.”

The Vuvuzela also comes equipped with its own elevator, which takes rafts up to the launch deck. The rafts are 6-seater rafts and riders will sit in them and splash down the ride.

Each ride will allow riders to experience up to 5 thrilling oscillations in the world’s largest water funnel before being shot out back into the enclosed flume. The ride will then end in Vuvuzela’s splashdown pool. The Vuvuzela is designed for riders to experience zero gravity, caused by the swinging to opposite sides of the funnel to reach the apex of the ride.

“We are certainly celebrating our 20th Anniversary in a big way. Much has been invested into bringing in new thrilling rides and experiences which vow to challenge world standards. Such examples of our promise was our recent launch of the World’s first Waterplexx 5D, a motion base cinema attraction that includes water elements for the first time anywhere in the world; promotion at the unprecedented price of RM20 for the first 1000 Malaysians on the 20th of each month in conjunction with our 20thanniversary promo; and now the launch of the world’s LARGEST water ride, the Vuvuzela!” exclaimed Bill.

To be eligible for the ride, guests should have a minimum height of three feet and 7.3 inches (110 centimeters). Each ride can accommodate up to a maximum weight of 454kg for each raft. Riders who successfully completed the Vuvuzela ride can also take home their splash down moments as the ride is equipped with ride cameras and audio together with some nearby video screens.

 

Now-Open-1024x682

Actually sekarang ni berpeluang untuk join contest anjuran Nuffnang dan Sunway Lagoon disini dan aku rasa agak rugi kalau aku tak join dan cuba sendiri The Vuvuzela ni macam manakan.. Sebab utama aku nak sangat join Nuffnang bloggers’ day-out di Sunway Lagoon ni adalah aku nak uji sejauh mana tahap kekuatan mental dan fizikal aku mengatasi fobia takut tinggi. Dulu pernah cuba bungy jump tapi sekarang nak try The Vuvuzela pulak yang merupakan THE WORLD’S LARGEST WATER RIDE di Malaysia. Kadang-kadang fobia takut tinggi ni boleh diatasi dengan mencuba permainan-permainan air seperti The Vuvuzela kerana air boleh membuatkan minda kita jadi tenang. Jadi kalau rasa takut sangat tu elok cuba benda alah ni… tak bahaya pun.. :)

Mesti korang nak tahu macam manalah reaksi muka aku kan bila menaiki Vuvuzela kat Sunway Lagoon ni?… ermmmm hahaah aku sendiri malu nak buat.. tapi mungkin macam kat video bawah ni kot… jangan gelak ok!!

Video kat atas tu just for fun.. tak ada kene mengena dengan sesiapa pun.. hahah.. just suka-suka je … :)

SEOUL KOREA – Menaiki Cruise Di Han River

dalam Percutian oleh
1-DSC_0514

E-land River Criuse Seoul Korea

Jika anda berkesempatan bercuti ke Seoul Korea pastikan anda pergi ke Han River (Sungai Han) yang merupakan sungai keempat terpanjang di Semenanjung Korea. Sungai Han ini sepanjang 514km, walaupun merupakan sungai keempat terpanjang disini tetapi pemandangannya cukup indah sambil menaiki Cruise yang sangat cantik. Untuk menaiki Cruise (Hangang River Ferry Cruise) anda perlu ke Yeouido-dong, Yeongdeungpo-gu, Seoul jika menaiki kenderaan atau bagi yang ingin menaiki Subway boleh cari Yeouinaru Station (Subway Line 5), Sincheon Station (Subway Line 2 ) atau Ttukseomnyuwonji Station (Subway Line7). Kalau sesat jangan segan silu tanya orang sekeliling ya..


View Larger Map

Tiket untuk menaiki River Cruise ini adalah 15,000 won (RM40). Bagi yang nak relex dan release tension tu memang sesuailah naik Cruise ni sambil hirup udara nyaman di Seoul ni kan.. Cruise ni dua tingkat bawah ada aircond dan atas pulak free air .. tapi kat sini tak lah panas sangat dan kalau pergi waktu musim sejuk tu memang menggigil lah..

Winter Migratory Bird

Kalau bernasib baik boleh tengok Winter Migratory Bird terbang. Memang syok habislah.. tengok video kat bawah ni.. memang aku bersyukur sangat dapat lihat ciptaan Allah yang sempurna dan sangat cantik ni..

Selain menaiki Cruise, banyak lagi aktiviti lain yang boleh dilakukan disini. Bagi yang berminat bolehlah berbasikal menyusuri denai sambil menikmati pemandangan yang sangat cantik. Bagi yang suka bersantai boleh bersantai di dataran yang luas. Aku tengok ramai anak-anak muda Korean yang datang sini untuk dating tau.. uhuhu siap peluk-peluk, cium-cium lagi.. kalau bernasib tak baik boleh tengok free show lagi diorang beromen kat sini hihi..

1-DSC_0521

Riadah berbasikal..

1-DSC_0514

Merehatkan minda

Bestkan?.. bukan senang nak tengok Winter Migration Bird ni tau.. burung-burung tu datang sebab musim sejuk je pastu bila tiba musim panas diorang berhijrah ke tempat lain pulak.. so kalau datang ke sini jangan lepaskan peluang keemasan tengok burung tu ye.. :)

 

SEOUL KOREA – World Cup Stadium

dalam Percutian oleh
World Cup Stadium Seoul, Korea

World Cup Stadium Seoul, Korea

Tak terlintas dalam fikiran bila sampai ke Korea ni akan singgah ke Seoul World Cup Stadium yang pernah menjadi tuan rumah World Cup pada tahun 2002. Tapi disebabkan ianya dah termasuk dalam Itinerary jadi aku pun on je kira ok lah sekali sekala pergi tempat-tempat macam ni tengok tempat orang pula. Seoul World Cup Stadium terletak di Seoul-si Mapo-gu Seongsan-dong dan bagi mereka yang nak datang sendiri boleh menaiki Subway Line 6 ke World Cup Stadium Station dan keluar di puntu Exit 2 dan terus cari pintu masuk FIFA World Cup Museum. Kalau yang nak menaiki bus pulak boleh ambil bus warna biru nombor 271, 571 atau bus hijau nombor 6715, 7714, 7715 dan bus warna merah bernombor 9711. Harga tiket masuk ke sini murah je cuma 1,000 won (RM3.00) seorang. Kalau rasa tak pasti tempatnya aku dah sediakan Google Map dibawah untuk rujukan. Semoga ianya membantu anda semua.


View larger map

Dekat stadium ni ada sebanyak 66,806 tempat duduk biasa, 816 tempat duduk VIP, 754 Press Seats dan Conference Room sebanyak 12 – 29 tempat duduk untuk setiap bilik. Banyak gile kan tempat duduk dia.. ye lah dah nama pun World Cup Stadium mestilah banyak. Bagi pelancong yang minat bola sepak tu boleh lah datang ke sini ye tengok keindahan stadium mereka. Dibahagian bawah Stadium ni ada disediakan FIFA World Cup Museum dimana pelawat boleh lihat sejarah stadium ni, gambar-gambar semasa World Cup 2002, koleksi video, koleksi tiket, koleksi baju pemain dan banyak lagi. Disediakan juga kedai cenderahati untuk pelawat beli sebagai kenangan.

Bestnya pemandu pelancong aku semasa kesini. Dia bagi kita orang masuk kebahagian bilik persalinan pemain. Tempat ni sebenarnya orang ramai tak boleh masuk, tapi pemandu pelancong kami dah deal dengan penjaga stadium ni untuk beri kebenaran kepada kami masuk kejap untuk solat Zohor. Baguslah mereka ni.. walaupun berlainan agama dan bangsa tapi ada segelumat hati dan hormat-menghormati agama lain. Sebab tu aku suka dengan orang-orang Korea ni.. hihi

World Cup Stadium Seoul, Korea

Muka serius je kan haha.. ye la aku bukan seorang peminat bola sepak.. adik aku minat lah si uzair tu.. sampai sini dia je yang terlebih happy haha..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Ini bendera Seoul FC yek?.. ye la kot.. aku bergambar je haha.. kebetulan kami datang dalam tengah hari. Pada waktu petangnya ada perlawanan bola sepak disini FC Seoul lawan apa aku lupa pulak..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Di FIFA World Cup Museum terdapat koleksi tiket semasa Seoul World Cup tahun 2002 dulu.. ada macam-macam koleksi lagi ada..

World Cup Stadium Seoul, Korea

Ini pulak gambar bilik persalinan pemain diorang.. kami dapat masuk sini sebab nak bersembahyang .. kalau orang lain tak dapat masuk.. kat sini bersih je tempat dia dan besar.. agak-agaknya kat Stadium Bukit Jalil macam ni gak ke?.. ntah la aku tak pernah masuk kat Malaysia.

World Cup Stadium Seoul, Korea

Inilah rupa sebenarnya World Cup Stadium. Aku dimaklumkan bahawa bentuk stadium ni direka seperti bentuk layang-layang tradisional Korea jika dilihat dari atas.. Layang-layang Korea berbentuk segiempat dan penduduk Korea percaya bahawa ianya mempunyai unsur-unsur kemenangan dan harapan. Itulah budaya dan semangat orang Korea.

 

SEOUL KOREA – Trick Eye Museum

dalam Percutian oleh
1-DSC_0336

seoul korea - trick eye museum

Trick Eye Museum salah satu tempat WAJIB bagi pelancong yang datang ke Seoul Korea. Kenapa wajib sebab anda akan fun giler bila ada disini dan boleh bergambar dengan benda dan gambar 3D  yang diluarjangkaan pandangan mata. Di Trick Eye Museum ini sebenarnya kita boleh menguji dan menguatkan lagi otak kita dengan berfikir secara terbalik dan menggunakan keseluruhan daya otak yang berfungsi dalam kepala kita. Perhhh aku sendiri tak paham apa yang aku tulis haha tapi apa yang penting disini memang fun giler… datang jangan tak datang ok..

Seperti biasa aku akan tulis sedikit tips-tips untuk ke Trick Eye Museum ni. Bagi yang datang melalui tour agency korang tak payah la risau bagai. Tapi bagi yang datang sendiri atau backpackers untuk kesini anda boleh menaiki Subway Line 2 Hong-ik Univ. Stn. Exit 9, kemudian pastikan korang keluar di pintu exit kedua (belah kiri). Kalau rasa blur boleh cari alamat ni B 357-1 Seogyo Plaza Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul atau lihat map dibawah.

Trick Eye Museum - map korea

Klik gambar untuk besarkan map

Seoul Trick Eye Museum

Trick Eye Museum ini sebenarnya adalah sebuah muzium interaktif dengan konsep baru yang merangsang kreativiti dan imaginasi otak dengan teknik Trompe-l’eoil (Eye-tricking dalam bahasa French) melalui penglihatan. Dalam gambar yang dipamerkan anda boleh bergambar dan anda sendiri menjadi subjek dalam gambar tersebut.. Melalui gambar-gambar yang dipamerkan sebenarnya dapat membantu kita belajar melalui deria estetik (aesthetic senses) bentuk dan juga merangsang otak. Huhu pening kan?.. kalau tak nak pening-pening datang sendiri dan peningkan kepala huhu..

Dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 9 malam dan harga masuk kesini cuma 13000 KRW kalau convert dalam ringgit kira-kira RM35.00 rasanya tak mahal kan..? bagi aku tak mahal lah sebab apa yang kita dapat dan kenang dalam hati tak ternilai sebenarnya.. Jom tengok gambar-gambar di Trick Eye Museum ni..

Trick Eye Museum

Ini hanya gambar ilusi je.. aku bukan beli tiket kat sini hihi..

Trick Eye Museum

Aikk main tipu ye… meh tengok kad dia apa..

Trick Eye Museum

Comel je Mona Lisa bila di pum-pum.. gebu sehh..

Trick Eye Museum

Tiba-tiba aku macam gorila besarnya.. mak aku dan alia kecik je kan..

Trick Eye Museum

Ehh badan aku terbelah dua.. haha tapi yang spoil nye.. kaki tu kurus badan aku besar haha..

Trick Eye Museum

Shopping sakan mak aku kat sini haha.. jangan tertipu tu semua dusta belaka haha gambar je tu..

Trick Eye Museum

Mak nanti kita shopping kat Giant je lah kat Korea mahal lah haha..

Trick Eye Museum

Anak buah aku ye ye je tengok.. padahal lukisan kat lantai je

Trick Eye Museum

Besar gedabak.. dah la berat hihi..

Trick Eye Museum

Jemput minum tuanku.. nak sikit air boleh.. haus lah..

1-DSC_0336

Kepak yang tak berapa nak kepak haha.. comel kan aku..

Sebenarnya semua tu gambar je tapi pandaikan mereka lukis bila kita ambil gambar macam kita berada dalam gambar tu sendiri. Itulah namanya Trick Eye.. sangat kreatif. Jadi kepada sesiapa yang berhajat untuk ke Seoul jangan lupa singgah sebentar disini ye.. Terima kasih sebab sudi baca blog ni.. kalau anda rasa blog ini sedikit sebanyak membantu perjalanan anda sila-silalah rajin komen dibawah ye.. :)

SEOUL KOREA – 63 Wax Museum

dalam Percutian oleh
1-DSC_0050

63 Building - Seoul Korea

Salah satu tempat tarikan pelancong di Seoul Korea yang boleh dilawati adalah di 63 Building yang teletak di  Yeouido, bersebelahan dengan Han River dan Yeouido Park. Bangunan tertinggi di Korea suatu ketika dulu (63 Building) diberi nama berkenaan kerana ianya mempunyai sebanyak 60 tingkat dan 3 tingkat lagi adalah ruangan basement. Jika berkunjung ke sini jangan lupa untuk singgah sebentar di 63 Wax Museum dimana anda dapat melihat figura-figura manusia yang diperbuat dari Wax (lilin).

63 Wax Museum

Bayaran masuk untuk kesini tak lah mahal mana pun rasanya semua orang Malaysia mampu. Tiket masuk ke 63 Wax Museum cuma 14,000 KRW (RM38) untuk dewasa dan 13,000 KRW (RM35) untuk kanak-kanak. Sedikit info bagi mereka yang ingin ke sini menggunakan public transport. Anda boleh menaiki Subway terus ke Yeouinaru Station cari Exit 14 dan jalan lebih kurang 15 minit untuk ke 63 Building. Dari subway Yeouinaru juga mereka ada menyediakan shuttle percuma. Sila lihat map dibawah untuk memudahkan perjalanan korang.

63 Building Map KoreaKlik gambar map untuk besarkan

63 Wax Museum dibuka kepada orang ramai sejak dari tahun 2009. Kat sini memang banyak figura yang sebijik sebijun mereka buat. Jadi tak lah bosan dan boleh penuhkan itinerary korang semua kalau ke Seoul Korea. Jom tengok gambar-gambar patung Wax yang ada kat dalam 63 Wax Museum ni.. ni hanya beberapa gambar je.. kalau nak tengok lebih datanglah sini sendiri ye.. kang aku letak banyak-banyak tak suspend pulak korang kan huhu..

Antara figura (patung wax) yang ada kat sini adalah Obama, David Backhem, Schubert, Bach, Beethoven, Jesus’ hypothetical 13th disciple (The Last Supper), Salvador Dali, Picasso, Van Gogh,  Lee Byung-hun, Choi Ji-woo, Lee Young-ae, Bae Yong-joon, marilyn mondroe, Beethoven, Mozart dan banyak lagi..

SEOUL KOREA – 63 Wax Museum

Obama - 63 building - wax

1-DSC_0161-001

1-DSC_0145

1-DSC_0026

1-DSC_0056

1-DSC_0095

1-DSC_0114

1-DSC_0130

1-DSC_0151

1-DSC_0126

1-DSC_0109

1-DSC_0088

1-DSC_0078

1-DSC_0050

Jadi amacam? jangan lupa ye kalau ke Seoul Korea pastikan korang semua datang ke tempat ni. Banyak figura yang korang boleh bergambar sakan.. nak kata 100% sama tu tak lah mana lah manusia boleh buat 100% sama dengan ciptaan tuhan kan.. :) aku saja tak upload banyak gambar pertama takut blog aku jadi lambat loading kedua sebab aku nak korang rasa sendiri pengalaman tempat ni.. cukup la kot aku letak beberapa gambar je kan..

Kembali Ke Atas