SEOUL KOREA – Seoul Central Mosque

Percutian ke Seoul Korea sudah lama aku idam-idamkan. Mujurlah dapat harga promosi AAX hari tu jadi dari tak mampu pergi akhirnya mampu juga aku jejakkan kaki di bumi Allah yang indah tu. Percutian kali ni bukan pergi sebagai backpackers tapi pergi dengan tour agency yang dah siap semuanya. Senang sikit sebenarnya pergi dengan tour agen ni sebab tempat orang aku bukannya tahu sangat, lagi-lagi ini merupakan kali pertama aku ke Korea Selatan.

 Itaewon Seoul Central Mosque Korea

Hari pertama sesampainya aku di Incheon International Airport, aku sekeluarga disambut meriah oleh driver aka Tour Manager yang bernama James. James yang bawa kami jenjalan satu Seoul selama 5 hari 4 malam. Sebenarnya dalam itinerary hari pertama kami pergi banyak tempat tapi disebabkan hari dah mendung dan waktu di Seoul pun dah dekat pukul 5 petang jadi itinerary diubah mengikut kesesuaian. Terus keluar dari Incheon kami dibawa ke Seoul Central Mosque yang terletak di Itaewon.

Seoul Central Mosque merupakan satu-satunya masjid terbesar di Korea dan dibuka kepada orang ramai pada tahun 1976. Bagi yang beragama islam memang tak sah kalau berkunjung ke Seoul tapi tak kesini. Di Seoul Korea, agama islam merupakan agama minoriti yang dianuti kira-kira 2% population mereka.

 Itaewon Seoul Central Mosque Korea

 

Ramai yang tanya aku macam mana nak cari makanan halal di Seoul Korea.. mudah saja sebenarnya. Banyak negara yang aku pernah lawat terutamanya bukan negara islam. Cara paling baik dan berkesan untuk cari makanan halal adalah cari disekitar masjid. Jadi di Seoul Central Mosque ni memang banyak kedai-kedai makan yang halal boleh kita dapati.

Harganya pun tak lah mahal sangat dan pelbagai citarasa boleh kita dapat disini sebenarnya. Jadi kalau berkunjung ke Seoul dan nak makan makanan yang sedap-sedap datanglah ke Itaewon.

 

Gambar kat bawah ni merupakan pintu masuk ke Seoul Central Mosque. Kalau dapat dilihat keunikan pada tiang dan ukiran ayat suci yang sangat indah sekali.

 Itaewon Seoul Central Mosque Korea

Seperti biasa jika anda bukan seorang yang beragama islam tetapi datang kesini untuk melawat. Pakaian/kain/seluar disediakan bagi mereka yang datang untuk menutup aurat. Ye lah nak datang melawat tak jadi masalah, tapi mereka kena hormatlah agama islam kita kan.. masa aku pergi hari tu ada je ramai warga anak muda Korea yang datang sekali.. jadi mereka kenalah pakai pakaian yang menutup aurat sebelum masuk kesini.

 

SEOUL KOREA – Incheon International Airport

Incheon International Airport

Perjalanan ke Seoul Korea bermula di Incheon International Airport, dalam banyak-banyak negara yang aku pernah lawati aku rasa Incheon International Airport merupakan lapangan terbang terbaik yang pernah aku tengok. Bersih, selesa, besar, dan teratur sistem diorang ni. Satu yang aku nak puji adalah immigration mereka, kenapa? sebab immigration diorang tak banyak tanya itu ini. Sampai.. beratur.. cop passport.. dan terus keluar ambil beg.. senang gila.. tak banyak tanya tu yang paling aku suka.. haha..

Incheon International Airport

Perjalanan dari LCCT ke Incheon International Airport, Korea Selatan mengambil masa lebih kurang 6 jam perjalanan. Memang bosan dalam kapal terbang nasib baik time pergi Korea ni aku bawa anak buah aku yang sangat nakal tu haha.. at least bolehlah aku melayan dia.. time dia tidur aku melayan adik dan mak aku pulak.. kalau tak bergaduh memang tak sah kita orang ni haha.. Gambar kat atas tu masa lepas keluar dari pesawat AAX yang bawa kami kesini. Tengok kat luar lapangan terbang banyak giler pesawat Korea Air. Maklumlah dah nama pun berada di Korea jadi kapal terbang diorang memang lah melambak. Kan best kalau boleh naik Korea Air, 5 bintang lagi tau.. tak pe lah tak dapat naik dapat bergambar pun jadi le.. hihi..

1-DSC_0039

Lepas cek immigration turun bawah tanah dan naik train airport untuk ambik bagasi.. huhu agak kejakunan gak aku sebenarnya.. haha kat sini pun nak bergambar ngeeeehhh… ala sekali sekala kan apa salahnya.. nama pun pelancong..

 

Ok layan video pulak haha.. ingat nak buat video blog tapi sekerat-sekerat videonya. So malas aku nak upload jadi aku upload yang ni je hihi.. layan je la ye..

 

Travel Itinerary AirasiaX Ke Seoul – Incheon

Wazzapp!! tak sampai 10 hari lagi aku akan terbang melancong ke Seoul – Incheon menaiki pesawat D7504 AirasiaX. Rasanya ini itinerary paling rumit aku dapat.. pertama aku tersalah nama anak buah aku, pastu tambah makanan dalam flight pulak.. sekarang last tambah kit keselesaan pulak haha.. saja je kan nak menghabiskan duit.. ok cukup-cukup sudah.. rasanya ini lah travel itinerary terakhir ke Seoul – Incheon. Malas dah nak beli apa-apa lagi buat abis duit je.

viewer1viewer2

viewer3

So total keseluruhan tiket flight dan hotel termasuk makanan, bagasi dan kit keselesaan dalam flight semuanya RM3205.00 untuk 3 orang dewasa dan seorang infant. Ermmm murah ke mahal ke lantak lah janji dapat pergi Korea kan haha.. Anyonghasayooo… ~ ini belum masuk tour pakej lagi ni.. tour pakej nanti aku update kemudian ye.. udah gak sabar ni mau ke Korea haha..

Akhirnya… Seoul Aku Datang…

6272674127_328882d37e_z

Macam tak percaya je lagi beberapa hari aku akan ke Seoul Korea. Ini semua gara-gara adik aku lah yang mengajak jenjalan satu asia. Berderet dari bulan March ni sampai ke bulan November penuh dengan aktiviti pelancongan. Mentang-mentanglah aku baru beli domain Cuticuti.asia kannn.. katanyeeee… haha.. mana tau lepas buat aktiviti cuti-cuti ni boleh kumpulkan bahan untuk blog tu pulak nanti. Percutian ke Seoul Korea ni dah lama aku idamkan sebenarnya cuma tak cukup duit je. Sekarang ni pun sebenarnya tak cukup duit tapi adik aku dah pergi beli tiket so dari tak cukup tu terpaksalah cukup-cukupkan mana yang perlu. Nasib baiklah bulan ni ada chek Nuffnang baru sampai so boleh lah backup sikit duit belanja kat Korea nanti.

Screen Shot 2013-03-08 at 6.27.07 PM

 

Untuk pengetahuan aku pergi Korea bulan April 1-5 hb nanti. Naik Airasia je dan terus beli hotel sekali dari Airasiago. First time beli dari Airasiago ni so tengah blur-blur lagi.. Trip ke Korea? hoho korang jangan tanya aku apa-apa lagi sebab aku tak sampai pun lagi. Tunggu lepas aku balik nanti aku tulis travelog dalam blog ni ye.. sukaaaa sangat boleh jumpa hyung dan noona pujaan hati… kalaulah dapat terserempak dengan Running man ke Big bang ke 2NE1 ke memang aku kejar diorang kat korea nanti haha..

Tak silap aku bulan April ni musim bunga kat Korea.. tul ke? tak sabau nak pergi Nami Island tengok bunga-bunga Sakura mekar sejambak. Kalau masih ada salji best gak.. boleh lah merasa den ni pegang salji.. ehh rasa macam jakun plak kan.. serius dow aku memang tak sabar nak pergi Korea.. tunggu yehh nanti aku update pasal percutian aku kesana okey..

Seronok BBQ Bersama Keluarga

Bila berkumpul satu keluarga memanglah seronok lebih-lebih lagi kalau dapat keluarga yang sporting dan peramah. Siapa yang masuk dalam keluarga Halimah sure akan sentiasa happy selalu. Kali ini dapat berkumpul ramai-ramai dan tinggal kat homestay di Melaka. Memang dah rancang dari awal untuk buat BBQ disini. Jadi bahan-bahan untuk buat BBQ serta lauk pauk dah bincang awal-awal. Menu yang kami bakar malam tu Ikan, Kerang, Udang, Kepah dan Otak-otak.

Sesi bakar arang.. haha biasalah kami semua bukan pro.. dapat tempat panggang pun kecik je.. ok la kan.. belajar berdikari haha.. sepupu sepapat semua rajin nak menolong jadi aku jadi mando je lah haha..

Mak aku pun nak bergambar gak haha.. kipas mak jangan sampai hangus..

Kerang, kepah, lala, semua ada.. bakar semuanya.. ngeehhh..

Ikan, Ayam Bakar…

Not much to say .. but my family is the best family in the world.

Percutian Ke Semarang Indonesia – Mari Cuba Lumpia Semarang

Kalau melancong ke negara orang memang tak sah kalau tak mencuba makanan yang ada. Di Semarang sempat jugalah merasa makanan unik yang dipanggil Lumpia Semarang ni. Rasanya cukup enak dan rangup makan dengan sos gula merah dan cili padi yang ummppphhhhh…. sodaaaappp…

Lumpia semarang adalah makanan semacam rollade yang berisi rebung, telur, dan daging ayam atau udang.

Cita rasa lumpia semarang adalah perpaduan rasa antara Tionghoa dan Indonesia karena pertama kali dibuat oleh seorang keturunan Tionghoa yang menikah dengan orang Indonesia dan menetap di Semarang, Jawa Tengah. Makanan ini mulai dijajakan dan dikenal di Semarang ketika pesta olahraga GANEFO diselenggarakan pada masa pemerintahan Presiden Soekarno.

rujukan : Wikipedia

Lumpia Semarang banyak terdapat di sekitar Jalan Pandanaran, hanya beberapa minit jalan kali dari Lawang Sewu. Aku tak berapa pasti namanya Lunpia atau Lumpia sebab aku Google semua orang cakap Lumpia tapi kat stall kedai tu tulis Lunpia haha.. apa-apa pun rasanya sama je..

Kalau di Malaysia aku rasa Lumpia ni seakan-akan Popiah. Cuba inti dalamnya special sikit ada Rebung, Telur, Daging Kisar dan udang. So adunan tu digaul-gaul sebati dan dibungkus dengan kulit popiah. Ada 2 jenis satu yang basah dan satu lagi digoreng, jadi aku pilih yang digoreng saja.

Gambar Lumpia Semarang tengah digoreng. Nyam-nyam…

Tadaaa… inilah hasilnya.. Lumpia Semarang seakan-akan dengan popiah goreng di Malaysia. Boleh makan cicah dengan sos manis, jeruk dan cili padi… so sesiapa yang nak try boleh lah datang ke Semarang ya..

Percutian Ke Semarang Indonesia – Lawang Sewu

Percutian ke Semarang Indonesia adalah angan-angan yang dah lama aku idamkan. Sebabnya Semarang merupakan sebuah tempat pelancongan dunia yang sangat cantik dan banyak tinggalan sejarah didalamnya. Walaupun percutian aku kesini mengalami sedikit kesulitan tapi aku sempat juga terjah ke salah sebuah bangunan peninggalan sejarah iaitu Lawang Sewu atau lebih dikenali dengan panggilan Seribu Pintu oleh penduduk tempatan.

Lawang Sewu – Sumber Wikipedia

Lawang Sewu terletak di Semarang, Jawa Tengah, Indonesia dan pernah menjadi pejabat syarikat Belanda ‘Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij’ atau NIS. Bangunan ini dibina pada 1904 dan siap 1907. Di hadapannnya terletak Tugu Muda atau ‘Wilhelminaplein.’

Lawang Sewu bermaksud ’1000 Pintu’ kerana mempunyai banyak pintu walaupun tak sampai 1000 buah pintu. Lawang bermaksud pintu.

Sekarang menjadi pejabat syarikat PT Kereta Api Indonesia. Satu ketika pernah menjadi pejabat Badan Prasarana Komando Daerah Militer (Kodam IV/Diponegoro) dan ibu pejabat Kementerian Perhubungan Jawa Tengah. ]

Peristiwa Pertempuran lima hari di Semarang pada 14 Oktober – 19 Oktober 1945 menyaksikan pertempuran yang hebat antara pemuda AMKA atau Angkatan Muda Kereta Api melawan Kempetai dan Kidobutai, Jepun. Lawang Sewu menjadi satu dari 102 bangunan kuno atau bersejarah di Kota Semarang yang patut dilindungi.

Arkitek Belanda, Prof. Jacob F. Klinkhamer (TH Delft) dan B.J. Ouendag dari Amsterdam ditugaskanj untuk mereka bangunan ini. Gambar lukisan dibawa ke Semarang.

Okey cukup rasanya penerangan yang aku copy dari Wiki Malaysia tu.. sekarang ni Lawang Sewu menjadi salah satu tarikan pelancong yang datang kesini. Jadi kalau datang ke Semarang jangan lupa singgah ke Lawang Sewu ye.. hoho bila Search kat Youtube jangan terperanjat sebab kat Lawang Sewu ni sekarang banyak entiti yang tinggal haha jadi kalau datang waktu malam tu agak seram jugak lah..

Dari Ahmad Yani International Airport, Semarang mengambil masa lebih kurang 20-30 minit untuk ke sini. Aku sarankan kalau nak bercuti ke Semarang elok ambil motel/hostel yang ada sekitar bandar. Murah-murah juga hostel disini tak mahal mana pun, satu malam boleh dapat RM30 je. Tiket masuk ke Lawang Sewu ni pula cukuplah murah.. harganya seperti berikut :- Dewasa : RP 10,000, Kanak-kanak dan pelajar sekolah RP 5,000. Kalau nak ada tour guide seorang RP 30,000. Nanti tour guide tu bawa jenjalan satu bangunan dan terangkan setiap inci sejarah yang ada.

Lakaran pelan Bangunan Lawang Sewu ni.. besar gak.. puaslah nak round.. tapi masa aku datang ada bangunan yang tak buka dan tengah buat renovation. Teringin nak masuk lubang bawah tanah yang ada kat dalamnya. Misteri ada hantu tu… hehe..

Kalau tak menggunakan tour guide pun tak ada.. kat dalam bangunan ada menyediakan papan informasi untuk pelancong yang datang. Boleh baca dan fahamkan..

Sebab itu lah mereka panggil 1000 pintu sebab mana-mana ceruk pergi pun jumpa pintu.. masuk pintu ni keluar pintu lain.. haha.. ramai gak yang datang sini untuk ambil gambar perkahwinan.. nampak old-school skit..

Pemandangan dalam bangunan… kalau waktu malam datang mesti seram sih..

Loteng bangunan yang unik.. tapi agak panas membahang kat atas ni.. besar loteng ni agaknya dalam 4 court badminton.

Pandangan luar Genung Lawang Sewu.

Kepala Keretapi yang terdapat di luar bangunan Lawang Sewu. Dalam gambar ada anak-anak sekolah sedang bergambar dan rakan aku Jardness sedang berposing.. haha..

LOKO UAP ini adalah kenderaan rel yang dapat bergerak sendiri dengan mesin wap yang dihasilkan dari ketel uap dipanaskan dengan kayu bakar. Loko uap C 2301 dibuat tahun 1908  dan dioperasikan tanggal 5 maret 1908 antara Semarang – Jatirogo dan Semarang – Blora. Loko Uap dihentikan operasinya pada tahun 1980.

Jadi kalau ke Semarang jangan lupa singgah di Lawang Sewu ye.. kalau tak pasti lokasinya tengok map bawah ni :)

Klik gambar untuk besarkan map

Bercuti Ke Melaka Wonderland Theme Park

Percutian kali ni lain sikit sebab dah dirancang 2 bulan sebelumnya. Aku ni jenis kalau nak pergi bercuti main redah je tapi kali ni rancang awal-awal sebab bukan aku pergi seorang tapi ramai. Semuanya adalah ahli keluarga aku, kita orang gelarkan Hari Keluarga Halimah. Semua turun padang kali ni.. nenek (Halimah), pakcik, makcik, sepupu sepapat, anak buah semua ada. Memang best percutian Hari keluarga kali ke 2 ni..

Tahun ni kita orang semua cadang terjah Melaka Wonderland Theme Park. Asalannya sebab kat sini dekat dengan KL dan harga tiket pun tak mahal sangat. Disebabkan kami semua pergi ramai jadi aku buat tempahan special direct dengan Melaka Wonderland so dapatlah 10% diskaun tiket. Kalau tak harga asal tiket RM26 Dewasa, Kanak-Kanak RM20 (Selasa-Jumaat), RM30 Dewasa, RM25 Kanak-kanak (Sabtu,Ahad, Cuti umum, Cuti Sekolah), Isnin (Tutup).

Naisss kan semua baju hijau daun.. baju pun kita orang tempah khas untuk hari keluarga ni. Siap ada logo dan nama masing-masing..  sampai je kat sini semua orang pandang.. diorang ingat rombongan mana tah.. yang penting semuanya happy.. inilah keluarga besar aku.. semua orang sporting..

Keluarga aku bergambar dengan nenek.. Uzair tak ada masa ni sebab dia ada exam..

Suka kat sini sebab ada Disabled Facilities dengan menyediakan wheelchair untuk orang kurang upaya dan wargatua. Syok nenek aku duduk kat kerusi roda ni.. Aku nak ucap terima kasih kepada staff Melaka Wonderland iaitu Hafizah (yang tolong aku buat booking tiket) dan Zulaika (gambar diatas) yang banyak membantu segala urusan percutian keluarga ini. Diorang sangat friendly dan sportinglah..

Banyak permainan kat sini semuanya air lah dah nama pun taman tema air sesuai untuk semua peringkat umur. Untuk kanak-kanak dan dewasa.. dewasa boleh masin gelongsor air yang serius menakutkan.

Kembali ke zaman kanak-kanak.. dulu main gelongsor ni kat taman permainan.. sekarang nak main tak boleh dah.. dah besar dan gemuk.. so datang melaka wonderland ni boleh main sampai lebam..

Seronok nampaknya mak aku (Zaraaluwi) dengan sepupu (Rauf).

Sesuai dengan konsep percutian keluarga, disini turut menyediakan hiburan seperti tarian poco-poco, gangnam style, chicken dance dari maskot-maskot Melaka Wonderland serta orang ramai boleh berkaraoke disini.

Bila waktu tengah hari orang mula ramai.. so nak main gelongsor pun kena beratur panjang.. jadi kami turut pergi mandi kat Big Wave.. bila tengok satu kelompoh penuh pakai baju hijau daun pisang tu haa tu keluarga kami lah.. senang nak cari kalau hilang.. haha

Teringin nak main benda alah ni.. tapi takut bila aku masuk meletop pulak haha..

Sebelum balik bergambar dulu dengan maskot Melaka Wonderland.. huhu pandai diorang ni menari Gangnam Style .. i looiikeeeee

Percutian Keluarga Halimah 2012. Memang best siutt.. next time kita bercuti luar negara pulak ye.. Ok next post aku cerita apa yang ada kat Dinasour Park pulak..

Travelers’ Diarrhea Mencacatkan Percutian Kali Ini

Sabtu lepas seperti dalam perancangan awal aku sebenarnya pergi bercuti ke Semarang Indonesia. Selamat sampai di tanah Jawa Tengah pada awal pagi sabtu dan terus mencari makanan di sekitar bandar Semarang.

Pertama kali menjejakkan kaki ke Indonesia membuatkan hati aku melonjak ghairah. Disini kaya dengan wisatanya yang indah serta bangunan-bangunan peninggalan sejarah. Tak ketinggalan juga makanan disini enak-enak belaka. Sebagai seorang pelancong aku pasti tak nak ketinggalan menikmati makanan yang sedap-sedap tu.

Sampai saja kesini aku terus bedal nasi ayam penyet, wingko babat, Lumpia Semarang yang bagiku sungguh enak. Malang tak berbau bila sampai ke petang perut aku sakit dan rasa macam nak demam. Sah aku dah dapat penyakit Travelers’ Diarrhea (TD).

Mungkin perut aku tak biasa dengan makanan kat sini barangkali. Atau mungkin aku dah tersalah makan. Aku tak dapat bertahan lama jadi percutian selama seminggu yang aku rancangkan terpaksa dibatalkan. Aku ambil keputusan untuk terus balik ke Malaysia. Takut sebenarnya nak pergi hospital kat Indonesia ye lah takut bayarannya terlalu mahal sebab aku bukan warganegara sana. Kalau di Malaysia cuma bayar RM1 je kalau masuk hospital kerajaan.

Keputusan drastik aku untuk pulang ke Malaysia terpaksa dibuat sebab aku rasa macam tak sedap badan. Terus beli tiket Airasia balik pada keesokkan harinya dengan bayaran RM350. Memang mahal tapi apalah sangat nak dikira dengan kesihatan aku yang semakin tak stabil.

Insyaallah nanti kalau ada rezeki lagi aku nak ke Semarang dan seluruh negeri di Indonesia. Aku tak akan patah semangat. Tunggu masanya nanti.

Syukur juga walaupun hanya sehari sempat berjalan ke Semarang aku sempat singgah ke Lawang Sewu yang merupakan sebuah bangunan peninggalan sejarah disana.

Tips untuk mereka yang melancong bersendirian :-

1. Elakkan memakan atau minum minuman yang anda kurang pasti tahap kebersihannya.

2. Bawa bekalan ubat. Manalah tahu di negara yang anda pergi tu kos perubatannya mahal

3. Sentiasa minum air bersih.

4. Kalau sakit teramat sangat elok balik je dari buang duit hanya duduk di hotel.

5. Kalau nak pergi bercuti tu jangan riak sangat (ni yang berlaku kat aku). So lepas ni aku tak nak kecoh-kecoh haha..

Ps : so far Diarrhea aku semakin kurang tapi dah 5 hari masih berak cair. Ntah bila lah nak baik ni..

Destinasi Libur Warisan Di Putrajaya Dan Kuala Lumpur

Petang Sabtu hari tu secara tidak sengaja aku dan blogger si cantik manis Jardness jadi Tourist Guide (Pemandu Pelancong) untuk dua orang rakan dari Jakarta, Indonesia. Helga dan Singgih baru je sampai kat Kuala Lumpur, Malaysia dan ini adalah pertemuan kedua aku bersama Helga dan kali pertama bertemu dengan Singgih. Aku kenal Helga masa MSS2011 tahun lepas dan beliau seorang blogger yang hebat di Jakarta.

Beberapa hari sebelum Helga nak pergi Malaysia dia ada tweet aku cakap aku free tak Sabtu ni. Kebetulan aku cuti pada hari tu dan apa salahnya aku ambil kesempatan ni untuk berlibur bersama rakan-rakan luar, boleh juga tambah kenalan dan ilmu pengetahuan. Helga sebenarnya nak jumpa kami makan tengah hari tapi secara tidak sengaja gak Jard ajak kami semua pergi makan tengah hari di Bangi sebab ada open house kawan dia. Perrhhh ada kambing golek kau.. meriah kau..  tak apalah langkah kanan kita orang bertiga ni..

Jadi dalam kesempatan makan open house rumah member jard tu alang-alang dah sampai Bangi jadi bawalah kawan kami tu berjalan sakan di Putrajaya. Susah juga jadi pemandu pelancong ni ingatkan senang. Ye lah kita sebagai rakyat Malaysia mestilah tahu semua, especially kalau pasal tourism di Malaysia. Bukan tu je nama bangunan, tahun bangunan dibina, tarikh dan sebagainya. Kalau tak nanti susahlah nak terangkan kat pelancong betul tak?.. haha nasib baiklah aku dan Jard ni kira “ok ok” kalau bagi peratus tu dah dapat 50% untuk jadi tourist guide haha..

Tapi tu semua tak penting, yang penting tetamu kami hari tu mesti happy dan bawa 1001 kenangan cerita yang menarik dan tertarik pasal negara Malaysia ke negara mereka. Aku bangga dengan Helga dan Singgih sebab mereka sudi berkunjung ke Malaysia dan bercuti disini dan mereka juga orang yang baik-baik.

Inilah dia Helga dan Singgih. Ramah dan pemalu orangnya..

Bak kata Jard.. hari ni aku jadi supir haha..

Kami sempat bergambar di Jambatan Seri Warisan di Putrajaya. Cantik pemandangan disini nasib baik waktu kami sampai hari pun baru lepas hujan. Haha nama je juru pemandu pelancong tapi aku sendiri baru 1st time melawat kat jambatan ni hihi.. best juga ye jadi pemandu pelancong ni dalam masa yang sama boleh berjalan-jalan tambah ilmu pengetahuan sekali.

Masjid Putrajaya dan Bangunan Perdana Putra. Walaupun selalu datang ke Putrajaya tapi inilah pertama kali aku masuk masjid yang indah ni.

Baru aku tahu di bawah perkarangan masjid Purtajaya ni ada kedai makan dan kedai jual cendera hati.. tapi harganya boleh tahan mahal gak

Jard belanja kami makan ice cream kat bawah perkarangan Dataran Putra Putrajaya. Perhh satu ice cream harga dia dekat RM5.00 mahal tuhh.. tapi thanks ye jard sebab belanja kami.. haha..

Malamnya kami bawa tetamu kesayangan kami melawat bandar Kuala Lumpur. Dalam itinerary yang Helga buat. Malamnya mereka nak ke Bukit Bintang dan Jalan Alor. Disebabkan aku bekerja kat area ni jadi tak susah bagi aku untuk bawa mereka jalan-jalan kat area ni. Sempat jugalah bawa mereka ke Berjaya Times Square dan Plaza Low Yat dan tunjukkan dimana Pavillion.

Lepas kami melawat Jalan Bukit Bintang, Kami ke Dataran Merdeka pula.. tunjukkan dimana terletaknya Bangunan Sultan Abdul Samad – KL High Court. Memang cantik waktu malam disini sebab bangunan SAS ni berwarna-warni dengan limpahan cahayanya. Yang bestnya juga setiap hari Sabtu dan Ahad jalan raya depan Dataran Merdeka ni akan ditutup untuk pelancong bersiar-siar disini. Memang bestlah.

Kami seterusnya ke KLCC dan tengok pertunjukkan air pancut berirama. Malangnya masa kami sampai show pun nak habis. Mujur masih ada pertunjukkan air pancut dengan warna lampu yang menarik. Tapi tak ada sound lagu lah.. kira ok lah dari tak ada..

Last sekali sebelum aku hantar tetamu pulang ke tempat penginapan mereka di Jalan Ismail berdekatan Petaling Street. Kami di jamu dengan makan malam yang enak bangat. Tak silap aku nama kedai ni Restoran Al-Azmi di Sentul. Terima kasih sekali lagi kat Jard sebab sudi belanja kami makan dinner yang best ni. Maybe next time aku akan kesini lagi bawa kawan yang lain.. sebab makanannya sedap bangat sih..

Akhir kata kepada Helga dan Singgih. Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi berkunjung ke Kuala Lumpur dan moga saudara berdua happy dengan layanan kami :) kalau ada salah dan silap harap dimaafkan ya. Insyaallah nanti kalau ada rezeki kami akan ke Jakarta pula :)

Gambar Kredit : Jardness