Aku Insan Biasa

Category archive

Percutian

Apa Yang Korang Perlu Tahu Sebelum Melancong Ke Jepun

dalam Percutian oleh
jepun tips

Semua orang nak pergi melancong ke Jepun ye la boleh tengok 4 musim kat sana. Tepuk dada tanya selera pilih la tarikh yang sesuai untuk korang ke sana. Apa yang korang perlu tahu orang-orang Jepun ni sebenarnya baik-baik belaka dan saling menghormati. Pernah aku terbaca blog-blog lain cakap sebenarnya orang Jepun ni auta je buat macam tu sebab dah menjadi budaya diorang tunduk-tunduk bila bercakap. Lantaklah tu auta ke apa asalkan diorang respect dan hormat kat semua pelancong yang ke sana tak kiralah korang orang asia ke orang putih ke semua sama rata.

jepun tips

Okey ni aku bagi sikit tips apa yang korang perlu tahu sebelum merancang nak ke Jepun at least korang boleh tambah sikit ilmu pengetahuan.

  1. Kalau boleh sebelum ke Jepun korang study lah sikit bahasa diorang, at least boleh cakap Ohayō gozaimasu/ Ohayō (Selamat Pagi), Konnichiwa (Selamat Tengah Hari) dan Konbanwa (Selamat Petang/Malam) dan yang paling penting setiap yang kita tanya akhirilah dengan ucapan terima kasih (Arigatou gozaimasu)
  2. Kalau naik train diorang pastikan korang beratur sebelum naik, orang Jepun ni diorang terlebih disiplin jangan la pulak bawa budaya korang ke sana.
  3. Kalau dah masuk dalam train, pastikan korang tak duduk kat tempat special tu, kasilah kat orang tua or ibu mengandung yang duduk. Kalau korang terduduk pastikan korang cakap Sumimasen maksudnya maafkan saya.
  4. Orang Jepun ni dah ramai yang pandai cakap English, tapi masih ramai yang tak reti cakap. Walaupun tak pandai cakap diorang still akan bantu kalau korang bertanya. Lepas diorang dah tolong tu cakaplah Arigatou gozaimasu dan tunduk hormat kat diorang. Diorang pun pasti akan tunduk kat kita balik.
  5. Bila sampai ke Airport diorang tak kiralah Haneda, Narita, KIX lepas je korang lepas dari immigration pasti akan ada polis airport dekat dengan korang. Janganlah panik sebab dah tugas diorang untuk tanya kat pelawat yang datang. Soalan yang selalu ditanya, berapa lama kat Jepun, kat mana korang stay, korang dari negara mana, berapa tempat kat Jepun yang korang lawat. Selebihnya diorang just nak chitchat dengan korang je.
  6. Kalau sampai kat Airport Haneda korang boleh tidur kat tingkat 4 dan tingkat 5. Polis kat sana tak kacau kalau korang tidur kat situ sebab polis pun tahu flight korang sampai lewat malam so train pun dah tutup macam mana nak bergerak kan?
  7. Kalau berniat nak pergi DisneySEA atau Disneyland Tokyo pastikan korang booking tiket online. Sebab apa, sebab orang JEPUN memang fanatik dengan Disney so tiap-tiap hari memang penuh je orang kat situ. Untuk tak membazir masa korang pastikan korang beli tiket online ye.
  8. Duit Jepun ni besar jadi diorang memang pakai syiling je, 100 yen bersamaan dalam RM3 lebih so setiap jual beli tu pasti korang dapat banyak duit syiling. Jangan la sepah-sepahkan sebab boleh beli air tin guna vending machine. Untuk pengetahuan korang kat Jepun ni melambak vending machine jual air, coklat, rokok dan macam-macam lagi.
  9. Kalau nak naik train pastikan korang beli pasmo dan suica cards. Masa beli tu pastikan korang tulis nama kat atas kad sebab kalau kad hilang boleh claim balik kad baru dengan baki sedia ada. Kad ni boleh pakai mejoriti kat semua train dan kedai serbaguna kat sana.IMG_2199ada yang tanya macam mana aku pakai internet kat sana. Huhu jangan risau sebab mejoriti stesen train kat sana ada wifi free, kedai, cafe, airport semua ada wifi free. So rugi je kalau korang pakai roaming internet. Kalau korang nak tahu setiap saat aku update gambar aku masa kat sana hehe kalau nak tengok gambar lagi leh usha insta aku Instagram.com/za8__
  10. Untuk ke Jepun korang tak perlu lagi VISA, jadi apa lagi booking awal tiket flight korang untuk dapat penjimatan hebat dan terus melancong ke sana. Opsss!! tiket aku ke JEPUN hari tu cuma RM600 je pergi balik.. hihi murah tak?

5 Gambar Terkini Taman Tema 20th Century Fox Genting

dalam Percutian oleh
genting taman tema lama

Seperti yang kita semua tahu, Taman Tema Genting telah ditutup dan kini Twentieth Century Fox World, taman tema terbaru yang sedang giat dibina di Genting Highlands, pahang yang meliputi keluasan 25 ekar serta mempunyai 25 permainan berdasarkan filem-filem yang mendapat sambutan seperti Rio, Alien vs Predator dan Planet of the Apes.

Tinjauan aku baru-baru ni nampaknya mungkin sudah 20% pembinaan telah dijalankan. Tak sangka tahun 2016 ini Malaysia merupakan destinasi hiburan bertaraf dunia dengan adanya taman tema baru ini boleh menarik lebih banyak pelancong dalam dan luar negara sekaligus menaikkan ekonomi negara kita. Ini termasuk memberikan peluang pekerjaan yang banyak kepada anak bangsa kita.

genting taman tema lama

Taman tema Genting sebelum ni siapa yang tak pernah pergi memang rugi lah! Gambar bawah ni pula diambil pada 31 May 2015, mungkin boleh dikatakan hampir 20-30% siap. So kita tunggu jelah tahun 2016 nanti mesti gempak punyalah.

Baca Lagi

Percutian Ala Kampung di Eight Acres

dalam Percutian oleh
DCIM100GOPRO

Bila bercakap pasal percutian ada antara kita yang mengidamkan percutian di kawasan bergunung ganang, di pulau, pantai, tempat bersalji dan macam-macam lagi. Tapi pernah tak anda terfikir untuk bercuti dan alami suasana kampung yang indah, udara yang nyaman, kehijauan hutan dan warna warni bunga tropika yang sememangnya ada di dalam negara sendiri?

Ramai yang tidak tahu di Malaysia khususnya negeri Pahang terdapat pelbagai destinasi eko-pelancongan yang tersedia untuk dinikmati oleh pelancong dalam dan luar negara. Kehidupan alam semulajadi yang cantik merangkumi tanah tinggi, hutan lipur, pantai dan juga pulau menggamit suasana percutian terindah bersama orang tersayang.

Eight Acres terletak di Lot 7822, Mukim Gali, Off Jalan Sungai Klau, 27630 Raub
Eight Acres terletak di Lot 7822, Mukim Gali, Off Jalan Sungai Klau, 27630 Raub

Kali ini saya sempat berkunjung ke Eight Acres yang terletak di Raub Pahang selama 2 hari 1 malam. Pelbagai aktiviti riadah yang saya lakukan di sini sambil menghilangkan rasa tekanan masalah kerja, rasa hiruk pikuk kota dan sambil bercuti ini juga dapat mengembalikan tenaga serta mutu pemikiran yang lebih kreatif dan dinamik.

Screen Shot 2015-05-03 at 9.17.44 PMPerjalanan dari Kuala Lumpur melalui Lebuh Raya Karak mengambil masa lebih kurang 1 jam 50 minit untuk sampai ke destinasi ini. Sesuai bagi mereka yang bekerja di kota metropolitan yang inginkan riadah rehat pantas bersama keluarga. Tak perlu takut sesat kerana Eight Acres tersedia di aplikasi Google Map dan Waze anda.

Pemandan yang indah sesuai untuk seisi keluarga.
Pemandan yang indah sesuai untuk seisi keluarga.

Seperti yang kita tahu di Malaysia terdapat banyak resort dan hotel yang menjalankan operasinya secara eco-friendly tetapi adakah kesemua hotel dan resort tersebut melaksanakannya 100%?. Eight Acres sudah pastinya menjanjikan kepada anda percutian yang 100% eco-friendly dan environment-friendly yang tidak menggangu ekosistem di mana elemen-elemen ekosistem seperti air, udara, manusia dan lainnya memberi manfaat alam semulajadi.

Baca Lagi

Percutian Ke Sri Aman Sarawak – Teksi Terlalu Mahal

dalam Percutian/Sarawak - Sri Aman oleh
Screen Shot 2014-05-23 at 8.53.24 PM

Alhamdulillah, syukur sangat sebab dapat bercuti dan melancong ke Sri Aman Sarawak baru-baru ni. Untuk pengetahuan semua di Malaysia khususnya Sarawak mempunyai banyak tempat-tempat menarik. Ramai yang tak tahu di sebalik kemeriahan pusat pelancongan di Sarawak terdapat satu daerah iaitu Sri Aman.

Sri Aman (asalnya Simanggang) merupakan salah satu bandar dan bahagian dalam Sarawak. Bahagian kedua dariapada 5 bahagian yang lain. Nama Sri Aman diambil sempena dengan penyerahan diri anggota parti komunis yang dipimpin oleh Bong Kee Chok sekitar tahun 1974.

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Sri_Aman

Percutian aku kali ini meliputi beberapa tempat menarik di Sri Aman dan akan di paparkan dalam beberapa entry blog akan datang. Antara yang menarik adalah Pesta Benak, Engkelili, Sungai Raya, Lubok Antu, Hidro Batang Ai dan beberapa tempat menarik yang boleh dilawati di sini.

Perjalanan dari Kuala Lumpur menaiki pesawar Malindo Air yang aku beli sebulan yang lepas agak murah waktu tu. Berbanding dengan MAS dan Air Asia waktu ini Malindo ada buat promosi, jadi aku terus booking untuk pergi bercuti di sini.

Screen Shot 2014-05-23 at 8.44.45 PM

Dalam entry ini aku nak ceritakan sedikit harga untuk menaiki teksi dari Kuching International Airport ke Kuching Sentral agak mahal dan tak masuk akal. Untuk perjalanan menaiki kenderaan hanya mengambil masa kurang 3 minit saja ke Kuching Sentral dikenakan bayaran RM17 sehala dan dari Kuching Sentral ke Kuching International Airport dikenakan RM19.

 

Screen Shot 2014-05-23 at 8.53.24 PM

Agak tak masuk akal dengan harga teksi di sini. Terlalu mahal dan bila di tanya kepada pemandu, bayaran yang dikenakan telah ditetapkan oleh pihak syarikat dan mengikut zon-zon terlibat. Bagi aku pihak terlibat dan berwajib perlu mengambil tahu benda ni. Harga untuk 3 minit perjalanan memang mahal dan ini sekali gus mencacatkan sedikit aktiviti pelancongan di sini. Kalau orang luar negara tu ok lagi la kalau nak caj mahal tapi untuk pelancong dalam negeri macam aku ni rasa agak keterlaluan. Harap la sesiapa yang baca blog aku ni dapat sampaikan kepada pihak berwajib untuk turunkan sedikit harga tambang ye.

 

Jom Ke Pesta Benak Sri Aman, Sarawak

dalam Percutian oleh

1904049_10203325392684223_66968760_n

Pada bulan May ini akan bermulanya pesta besar di Sri Aman, Sarawak. Pesta itu dipanggil Pesta Benak. Ianya berlangsung pada 16 May 2014 hingga 18 May 2014. Hanya terdapat di Sri Aman Sarawak je tau. Sebab apa? Kerana ombaknya yang cantik dan beralun sekitar bulan ini. Jangan ingat laut je ada ombak, dekat Sungai Batang Lupar Sri Aman ada juga tau. Dekat sungai pula tu. Haaaa lihat betapa uniknya sungai ini.

Seiring dengan Tahun Melawat Sarawak 2014, Dijangka Pesta Benak Sri Aman kali ini mampu menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar Negara. Tahun ini dianggarkan seramai 80,000 pengunjung menyaksikan Pesta Benak. Atas seruan itu, aku sendiri akan ke Sarawak untuk menyaksikan sendiri pesta yang julung kali diadakan ini. Siapa lagi kalau bukan kita sebagai rakyat Malaysia sendiri mempromosikan pesta yang diadakan dalam negara sendiri kan?..

Benak+Sri+Aman+3 Benak+Sri+Aman+5

Antara aktiviti yang akan dilaksanakan semasa Pesta Benak ini nanti adalah Reggatta Benak, Budayaria Benak, Sukan Tradisi Benak, Bazaria Benak, Benak Idol, 1st Benak Bike Week, Car Show dan banyak lagi.

Selain daripada itu, anda boleh mencuci mata dan membeli barang yang dijualkan di bazzar yang disediakan. Pelbagai barangan yang mereka jual antaranya kek lapis Sarawak, cendera hati dan sebagainya. Pergi la tengok.. Memang best. Siap ada persembahan seperti karaoke dan tarian kebudayaan. Yang dari semenanjung, dan Sabah, mari lah pergi kat tempat ni, SYIOK. Bawa lah family anda jalan-jalan, takpe letih kaki jalan, janji happy.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi apa yang “best” mengenai pesta ini, Anda boleh layari laman web seperti yang tertera dibawah:

www.sarawaktourism.com/en/event-detail/e-details?evid=2_Pesta_Benak_Tidal_Bore_Festival

borneo-tourism.blogspot.com/?m=1

https://www.facebook.com/groups/pestabenak/

https://www.facebook.com/pages/Benak-Sri-Aman/600143083376961 

Little Red Cube Di Nusajaya Johor

dalam Percutian/Sponsored Post oleh
1-2013-06-05 11.03.45

1-Little Red Cube - perfect place for family and friends get together, to play, dine and shop!

Little Red Cube secara rasmi telah beroperasi sepenuhnya di Puteri Harbour, Nusajaya Johor. Sebuah mercu tanda terbaru yang menyediakan pelbagai aktiviti, hiburan dan hospitality terbaik dunia untuk semua ianya merupakan sebuah pusat gaya hidup dan hiburan untuk seisi keluarga.

Jangan terkejut sebab aku dah pun jejakkan kaki kesini minggu lepas bersama rakan blogger hebat iaitu Kak Redmummy, Ruby, Akubiomed, Beautifulnara, Andyhowtt dan Budiey. Trip travel ke Little Red Cube kali ni kami menaiki penerbangan MAS dari KLIA ke Senai Johor. Untuk makluman semua tujuan kami kesini adalah untuk memeriahkan lagi Majlis Pelancaran Little Red Cube dan Little Red Cube Carnival. Bagi yang berdekatan dengan Singapura dan Johor tu bolehlah datang kesini sebab Little Red Cube Carnival berlangsung dari 5hb hingga 23hb June 2013.

Lokasi yang strategik cuma 10 minit dari Legoland, 25 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, 20 minit dari Singapura via Malaysia-Singapore Second Link, 5 minit berjalan kaki dari Puteri Harbour International Ferry Terminal dan 3 1/2 jam perjalanan dari Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Utara Selatan. Little Red Cube mempunyai 88 retail lots merangkumi 4 tingkat termasuk 2 (basement parking).

Seperti yang aku pernah post sebelum ini, Little Red Cube adalah sebuah kompleks hiburan keluarga dan gaya hidup yang terletak di Puteri Harbour, Nusajaya. Ianya mempunyai ciri-ciri sebuah kompleks kepelbagaian, menempatkan ruang runcit mewah, riadah, makanan dan minuman serta hiburan. Ia juga lengkap dengan taman tema dan juga hotel antarabangsa yang pertama di Nusajaya iaitu The Traders Puteri Harbour. Community di Little Red Cube terdiri daripada Poney, Crape Signature, Caring Pharmacy, myNews.com, Shihlin Taiwanese Street Snacks, Toy”R”Us, House Of Mini, Sanrio Hello Kitty Town, The Little Big Club dan LAT’s Place.

1-Little Red

Semasa trip ke Little Red Cube ni kita orang dibawa untuk makan breakfast di The Traders Hotel. Makanan kat sini memang sedap belaka sampai rambang mata nak memilihnya. Jadi aku pun makan nasi lemak yang sodap ni hihi.. Kemudian kami dibawa ke tapak karnival dan seterusnya menyaksikan sendiri pelancaran pada hari tersebut.

1-Little Red1Dapat goody bag dari Little Red Cube. Thanks sangat-sangat.. siap ada tulis nama blog Mohdzaid.com lagi huhu..

1-2013-06-05 11.03.45

Pelancaran Carnival Little Red Cube telah berlangsung dengan meriah sekali. Dimulakan dengan persembahan Stompers dan seterusnya ucapan aluan daripada Dato Eddy Leong (Cheif Operating Officer Of DRH – Destination Resorts and Hotels).

1-Little Red2

Pada hari tersebut juga Poney yang merupakan butik pakaian kanak-kanak telah melancarkan cawangan terbarunya di Little Red Cube. Jadi kalau nak dapatkan koleksi pakaian Summer 2013 untuk anak-anak anda bolehlah datang ke Poney kerana rekaan dan koleksi pakaiannya sangat trending dan stylo.

1-2013-06-05 11.55.43

Sesi temubual exclusive (Tete-a-Tete) Bloggers dan wartawan bersama Dato Eddy Leong. Beliau berkata Iskandar kini tempat paling hangat di negara ini untuk pelabur di mana perkara yang lebih besar di masa akan datang. Menurut beliau lagi, setelah 7 tahun yang lalu beliau menyaksikan kemajuan yang berlaku di dalam sekitar Iskandar dan kini semua orang mahu berada di dalam Iskandar.

1-2013-06-05 12.05.02

Pemandangan luar sekitar Puteri Harbour, Little Red Cube.

1-2013-06-05 12.20.49

Makan tengah hari di The Olive Tree. Yummmyy

1-Little Red3

Mini Cup Cake dari House of Mini dan Crape dari Crape Signature. Kedua-duanya boleh didapati di Little Red Cube.

1-Little Red4

Seterusnya kami dibawa oleh Cik. Aidah (Communications Manager) The Traders Hotels untuk melawat bilik dan sekitar hotel Traders. Menurut Cik Aidah di sini terdapat 238 bilik dan hotel ini baru sahaja menerima pelanggan awal 1 Jun yang lepas. Tetamu yang datang ke Little Red Cube bolehlah menginap disini dengan kadar bilik yang murah. Sempena pembukaan Hotel Traders ini mereka sekarang sedang membuat promosi untuk tetamu yang tinggal disini dengan kadar sekitar RM380 (Deluxe Room) ++ free breakfast for 2 persons. Murahkan? Yang bestnya di Traders Hotel ini disediakan kemudahan free internet access, rooftop infinity pool yang sangat cantik dengan pemandangan Puteri Harbour, complimentary shuttle bus ke Legoland dan banyak lagi.

1-Little Red5

Sebelum ke Sanrio Hello Kitty Town dan Little Big Club, kami sempat singgah ke retail shop yang terdapat disini sambil menikmati karnival yang sedang dijalankan.

1-2013-06-05 14.13.18

Sanrio Hello Kitty Town terletak di Little Red Cube. Bagi yang berminat untuk ke sini bolehlah datang bersama keluarga yang ada anak-anak kecil tu.. So kat sini mereka boleh merasai sendiri pengalaman Friendship Land dan bergambar. Bagi peminat Hello Kitty tu anda WAJIB datang kesini sebab banyak patung-patung Hello Kitty pelbagai edisi yang dipamerkan.

1-2013-06-05 14.20.51

Harga tiket masuk :-

Harga Masuk Regular Malaysian ID
Dewasa / Kanak-kanak Dewasa / Kanak-kanak
Sanrio Hello Kitty Town RM75 RM55
The Little Big Club RM75 RM55
2 Park Pass RM110 RM85
LAT’s Place – Dewasa RM120.00
LAT’s Place – Kanak-Kanak RM75

Di Sanrio Hello Kitty Town terdapat pelbagai tarikan dan terdapat 6 seksyen didalam Kitty House ni iaitu, Living Room, Kitchen, Bathroom, Kitty’s room, Secret Closet dan Mimmy’s room. Disebabkan banyak gambar jadi aku upload jadi slide show.. so play la video kat atas ni ye..

1-2013-06-05 14.34.18-2

Bob the Builder merupakan siti animasi yang paling aku suka.. so kalau nak tengok Bob dan rakan-rakan bolehlah masuk ke The Little Big Club. Selain Bob The Builder, terdapat juga characters lain iaitu Barney, Angelina Ballerina, Pingu dan Thomas & Friends. Kalau korang nak tahu ianya merupakan yang pertama di dunia yang menghimpunkan 5 characters popular di dalam satu bumbung.

Menarikan Little Red Cube ni? jadi apa tunggu lagi.. datang sekarang ramai-ramai dan rasai sendiri pengalaman di sana.. jangan lupa juga untuk ke Carnival Little Red Cube yang sedang berlangsung sekarang banyak aktiviti menarik akan diadakan… so tengoklah jadual dibawah ni untuk info lanjut korang..

1-20130609_215008_resized

Klik gambar untuk besarkan..

SO itulah saja perjalanan aku ke Little Red Cube Di Nusajaya Johor. Untuk dapatkan info dan mengetahui promosi terkini mereka boleh masuk ke www.littleredcube.com atau https://www.facebook.com/littleredcube‎

1 2 3 23
Kembali Ke Atas