Movie Synopsis : The Eagle (In Cinemas March 24)

 

Terima kasih kepada @NuffnangMY dan @GPlusMY sebab bagi tiket Media Screening untuk cerita The Eagle pada 10 Mar 2011 hari tu di Mid Vally Kuala Lumpur. Cerita ni best juga dan ada nilainya tersendiri. Jadi bacalah sinopsis cerita Eagle ni dan tengok di pawagan berdekatan pada 24 Mar nanti ye.. :)

 

In 2nd-Century Britain, two men – master and slave – venture beyond the edge of the known world on a dangerous and obsessive quest that will push them beyond the boundaries of loyalty and betrayal, friendship and hatred, deceit and heroism…The Roman epic adventure The Eagle is directed by Kevin Macdonald and produced by Duncan Kenworthy. Jeremy Brock has adapted the screenplay from Rosemary Sutcliff’s classic novel The Eagle of the Ninth.

In 140 AD, the Roman Empire extends all the way to Britain – though its grasp is incomplete, as the rebellious tribes of Caledonia (today’s Scotland) hold sway in the far North. Marcus Aquila (Channing Tatum) arrives in Britain, determined to restore the tarnished reputation of his father, Flavius Aquila. It was 20 years earlier that Rome’s 5,000-strong Ninth Legion, under the command of Flavius and carrying their golden emblem, the Eagle of the Ninth, marched north into Caledonia. They never returned; Legion and Eagle simply vanished into the mists. Angered, the Roman Emperor Hadrian ordered the building of a wall to seal off the territory; Hadrian’s Wall became the northernmost frontier of the Roman Empire – the edge of the known world.

Driven to become a brilliant soldier and now given command of a small fort in the southwest, Marcus bravely leads his troops during a siege. Commended by Rome for his bravery, yet discharged from the army because of his severe wounds, Marcus convalesces, demoralized, in the villa of his Uncle Aquila (Donald Sutherland), a retired army man. When Marcus impulsively gets a young Briton’s life spared at a gladiatorial contest, Aquila buys the Briton, Esca (Jamie Bell), to be Marcus’ slave. Marcus is dismissive of Esca, who harbors a seething hatred of all things Roman. Yet Esca vows to serve the man who has saved his life.

Hearing a rumor that the Eagle has been seen in a tribal temple in the far north, Marcus is galvanized into action, and sets off with Esca across Hadrian’s Wall. But the highlands of Caledonia are a vast and savage wilderness, and Marcus must rely on his slave to navigate the region. When they encounter ex-Roman soldier Guern (Mark Strong), Marcus realizes that the mystery of his father’s disappearance may well be linked to the secret of his own slave’s identity and loyalty – a secret all the more pressing when the two come face-to-face with the warriors of the fearsome Seal Prince (Tahar Rahim).

MY 2010 In Numbers – THANK YOU NUFFNANG

Tahun 2010 bakal menutup tirainya sebentar lagi dan hari ini bila aku masuk website NuffnangMY aku terbaca satu post terbarunya tentang 2010 In Numbers, Tahniah @NuffnangMY kerana anda telah berjaya mewujudkan satu komuniti khas untuk para blogger tanahair dan dunia bersatu bersama-sama tak kira bangsa dan agama. Banyak pengalaman indah dan best sejak aku bersama Nuffnang dan tahun 2010 ini adalah tahun yang paling gempak bagi aku sebab terpilih salah seorang dari list blogger pilihan (Featured Blogger) bagi bulan Ogos 2010.

Pengalaman banyak mengajar aku erti suka duka dalam menulis blog, awalnya hanya sekadar menulis secara suka-suka pada awalnya dan mula bergiat aktif sebagai event blogger pada tahun 2009 dan 2010. Harapan aku pada tahun 2011 ni banyak lagi event yang aku akan pergi sebab itu adalah minat dan hobi aku selain dari menulis blog. Blog aku ni biasa-biasa je tak sehebat blog yang lain. Tapi ada keunikan yang tersendiri kalau tengok betul-betul hehehe puji blog sendiri :P ye lah selain dari bekerja makan gaji, blog ini adalah sumber pendapatan aku juga, at least boleh topup kat hutang-hutang aku yang tertunggak tu hehe..

Bercakap pasal Nuffnang, aku amat bangga kerana dalam tahun 2010 ni banyak aktiviti dan event yang mereka anjurkan dan antara yang aku join adalah seperti berikut… :-

Aku diharapkan tahun 2011 ini banyak lagi event dan aktiviti yang akan dianjurkan oleh pihak Nuffnang dan aku nak ajak kawan-kawan yang baru bergiat dalam menulis blog ni supaya kita join http://www.nuffnang.com.my/ sebab korang tak akan rugi apa pun, selain keseronokkan menulis blog korang juga boleh mengeratkan Silaturrahim antara kawan-kawan blogger lain macam komuniti #GplusMY dan dalam masa yang sama korang boleh menang banyak hadiah menarik dari event Nuffnang.

PS: Terima kasih kepada Timothy TiahMichelle, XinXian(Fresh), Robb, Yuen Yee, Jacqueline, Nicholas Chay, Jestina, dan semua Nuffies yang banyak memberikan sokongan kepada blog mohdzaid.com ini..
 

Gambar dari Shaolinphoto.com

Bloggers Food Gathering – Kinnaree Thai Restaurant

Sekarang ni aku nak blog pasal makan la pulak boleh tak?.. huhu kalau sebut pasal makan mestilah aku orang yang paling suka, mana taknya lagilah bila cakap pasal makan free orang belanja mestilah lagi seronok. Baru-baru ni aku dapat jemputan dari Geng-Geng #Gplusmy dan @NuffnangMY untuk buat food review kat beberapa restaurant kat Jaya One Petaling Jaya. Restaurant pertama yang aku pergi adalah di Kinnaree Thai Restaurant. Restaurant yang sangat santai dan selesa ni terletak ni 12-1 Palm Square, Jaya 1, 72A Jalan University Petaling Jaya, Malaysia. Kalau singgah area Jaya One PJ jangan lupalah singgah kesini ya. Apa yang best kat sini makanannya adalah HALAL dan bersih.

Hidangan ala-Thai memang makanan kegemaran aku, ada pedas, masam, manis semua cukup rasa.. kalau korang nak tahu kedai ni memang ada tukang masak yang profesional. Teringat dulu masa abah aku berniaga kedai tomyam aku hari-hari makan tomyam sampai la badan aku pun macam tomyam haha.. Cakap banyak tak guna korang kena datang sendiri dan cuba semua hidangan dari starters, main dish, side dish dan dessert.. kalau nak tengok menu dan harga boleh download file menu ni (Kinnaree_menu.pdf 6MB). Menu yang paling aku suka adalah Spicy Pamelo Salad (Yam Som O), Green Curry Chicken, Hot Sea (Seafood on hotplate), Thai Style Roasted Duck, Pla Sam Rod, Lime Steam Fish dan banyak lagi..

Banyakkan makanan yang dihidangkan.. gerenti ramai yang terliur tengok lebih-lebih lagi kalau time tengah lapar dan mengidam nak makan masakan thai, kalau macam tu apa lagi jom lah singgah jap kat Kinnaree Thai Restaurant ni.. kalau korang bernasib baik boleh la minta tuan punya kedai ni bagi diskaun makanan hehe.., tuan punya kedai ni memang peramah dan baik hati.. sangat ceria dan suka berbual dengan pelanggan. Macam ni bagus la layanan dan perkhidmatan kat sini memang tiptop.. aku nak bagi 5 BINTANG kat kedai ni. Memang akan aku suggestkan kepada sesiapa yang berminat. Kalau ada yang berminat boleh datang terus ke sini okey.. alamat dan nombor telefon boleh tengok kat bawah ni..

Kinnaree Thai Restaurant
12-1 Palm Square, Jaya One,
72A Jalan University, 46200 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia.
Tel: 03-7957 3910
017 247 0399
Fax: 03-7957 3920

We are located near Starbucks and Secret Recipe

Business Hours:

Monday to Saturday
Lunch 12:00 – 15:30 (Last order 15:00)
Dinner 18:30 – 23:00 (Last order 22:30)

Sunday

Dinner 18:30 – 23:00 (Last order 22:30)

Majlis Perasmian Model Peugeot 207 Di PICC Putrajaya

Fuhhh lama sungguh tak kemaskini blog aku ni kan?.. dah bersawang-sawang dan dah jadi sarang spammer la pulak sejak dua menjak ni. Banyak betul event aku pergi minggu lepas tapi baru hari ni berkesempatan nak update blog. Sekarang ni tah kenapa mood malas tu semakin menjadi-jadi la pulak kan. Tapi tak apalah walaupun rank Alexa dah jatuh menjunam aku tetap bangga sebab blog ini tetap ada pengunjung setia setiap hari. Aku tahu korang mesti rindu kat aku kan.. hahaha (Perasan tul aku nih..)

Oh ye ni nak habaq mai minggu lepas aku dapat jemputan mengejut dari Nuffnang GPlusMY untuk menghadiri majlis pelancaran kereta terbaru Peugeot 207 di Putrajaya International Convention Centre (PICC) Putrajaya. Wow memang bertuah sungguh aku sebab dapat jemputan ni.. terima kasih Michelle dari Nuffnang atas jemputan ini, yang bestnya majlis ini dirasmikan oleh mantan Perdana Menteri kita dulu tak lain tak bukan Tun Dr Mahathir Mohamad, ini adalah kali ketiga aku dapat bersua muka dengan Tun, memang best tapi aku sampai hari ini tak dapat nak bergambar dengan Tun, tah bila la agaknya ye.. kalau-kalau Tun baca blog aku ni harap sangat nak bergambar dengan Tun.. boleh kannn… (ingat lagi masa dulu nak bergambar dgn Tun tapi tak dapat sebab ditolak dengan bodyguard Tun) tak apa Tun, next time ye kita berpossing okey.

Peugeot 207 ni merupakan model kereta terbaru yang dipasarkan oleh Nasim Sdn. Bhd. Kalau nak diikutkan kereta Peugeot 207 1.6L enjin ni tak la mahal pun sebab harganya dari RM72,888 termasuk insuran. Kira mampu milik la orang-orang macam aku nih, lagu pun rekaan model kereta ni sangat urban, unik, cantik dan sesuai dimiliki oleh anak muda masakini. Antara lain yang ada kat dalam kereta ni termasuklah radio MP3/WMA audio CD Player dengan USB dan Bluetooth dan 6 speaker-system, serta boleh disambungkan ke telefon bimbit anda dan membua panggilan dan redail last number melalui audio player. Wow canggih kan?.. apa lagi kalau berduit dapatkan satu dipasaran okey..

Awek-awek amoi banyak kat sini.. pilih je mana suka suh dia possing mesti meletopnya haha..

dapat makan free weii siapa tak nak.. makanan sedap-sedap pulak tuh..

Tun Dr Mahathir Mohamad dan SM Nasarudin (Nasim Sdn. Bhd) merasmikan model terbaru kereta Peugeot 207 ini.

Tun Dr Mahathir Mohamad mencuba model Peugeot 207. Tun ok ke kereta tu?.. mestilah ok kan..

Sesi pemberian cenderahati.

Pengacara majlis yang cantik molek oleh Daphne Iking

Model Peugeot 207

Model Peugeot 207

Model Peugeot 207

Model Peugeot 207

Model enjin Peugeot 207.. sangat kemas, opsss aku ni tak tau sangat pasal enjin kereta.. aku tau pakai je.. tapi kira kemas la enjin ni kan.?

Model Peugeot 207

Model Peugeot 207

Model Peugeot 207 – haaa yang ni model tak berbayar okey.. nak juga merasa naik kereta mahal walaupun tak berduit.. dapat posing depan camera pun kira okey lah kan.

Daphne Iking yang peramah dan mudah nak ambil gambar, sentiasa senyum depan peminat.. haaa macam ni lah artis yang aku suka.. walaupun aku ni jenis peminat yang banyak songeh tapi Daphne tetap senyum memanjang.. Wow you look so comel u know..

Inilah barisan GPlusMY yang dijemput hadir.. cuba cari gambar anda..

PUTRAJAYA: Nasim Sdn Bhd, the official distributor of Peugeot vehicles in Malaysia, expects to sell 5,000 to 6,000 units of the newly launched 207 sedan model, which is the first Peugeot to be produced in Malaysia that will be exported to other right-hand drive markets in Asean as well as Sri Lanka.

Chief executive officer and Naza Group joint group executive chairman SM Nasarudin SM Nasimuddin said Nasim was targeting to sell 20% of the total target units overseas.

“We will begin exporting the 207 immediately and the car would be featured at the 2011 Bangkok International Motor Show,” he told reporters yesterday after the launching ceremony officiated by former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

Nasarudin said the 207 was “an irresistible car” and the beginning of a new strategy for Peugeot in Malaysia and the rest of the region.

He said the car had 40% local content and in the future, more research and development would be done with Peugeot to increase the local content.

Earlier this year, Automobiles Peugeot appointed Nasim its partner to make Malaysia its manufacturing hub for the region. The 207 is the first car to be launched under this agreement.

As a B-segment car, the 207 was heading into an extremely competitive market currently dominated by Japanese makes, said Nasarudin. “However, we believe there is a current shift in the market towards European brands, especially in the aforementioned segment,” he said.

Aimed at urban consumers and young families, the 207 is equipped with a 1.6L engine and priced on the road with insurance from RM72,888.

PUTRAJAYA: Nasim Sdn Bhd, the official distributor of Peugeot vehicles in Malaysia, expects to sell 5,000 to 6,000 units of the newly launched 207 sedan model, which is the first Peugeot to be produced in Malaysia that will be exported to other right-hand drive markets in Asean as well as Sri Lanka.

Chief executive officer and Naza Group joint group executive chairman SM Nasarudin SM Nasimuddin said Nasim was targeting to sell 20% of the total target units overseas.

“We will begin exporting the 207 immediately and the car would be featured at the 2011 Bangkok International Motor Show,” he told reporters yesterday after the launching ceremony officiated by former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

Nasarudin said the 207 was “an irresistible car” and the beginning of a new strategy for Peugeot in Malaysia and the rest of the region.

He said the car had 40% local content and in the future, more research and development would be done with Peugeot to increase the local content.

Earlier this year, Automobiles Peugeot appointed Nasim its partner to make Malaysia its manufacturing hub for the region. The 207 is the first car to be launched under this agreement.

As a B-segment car, the 207 was heading into an extremely competitive market currently dominated by Japanese makes, said Nasarudin. “However, we believe there is a current shift in the market towards European brands, especially in the aforementioned segment,” he said.

Aimed at urban consumers and young families, the 207 is equipped with a 1.6L engine and priced on the road with insurance from RM72,888.