Aku Insan Biasa

Category archive

MSS2011

Day 5 MSS2011 – Terima Kasih Daun Keladi Tahun Depan Jumpa Lagi.

dalam MSS2011 oleh

 

Terima kasih kepada pihak penganjur Horizon Communication dan semua sponsor Tourism Selangor, Firefly, Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie, Golden Palm Tree, Resort World Genting, The Cube, The Mix dan Pentax dalam menjayakan program #MSS2011 pada tahun ini dengan jayanya. Semoga program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan memongkarkan lagi rahsia disebalik khazanah yang tersimpan di negeri Selangor.

Perjalanan My Selangor Story 2011 telahpun berakhir disini. Hari terakhir kami bersarapan di Kite Restoran (Holiday Inn) disini mereka menyediakan sarapan pagi seperti nasi lemak, makanan kampung dan juga antarabangsa. Banyak pilihan makanan yang boleh didapat disini, jadi mereka yang bermalam di Holiday Inn bolehlah singgah di Kite Restoran ye.  Hari terakhir kami di Holiday Inn membuatkan suasana sayu apabila melihat rakan-rakan sudah mula pulang ke tanahair mereka seawal jam 5 pagi lagi. Terima kasih FireFly kerana menerbangkan mereka dan menjadi penerbangan rasmi untuk peserta luar dari Kuala Lumpur.

 

Baca Lagi

PENTAX Optio RS 1500

dalam MSS2011 oleh

 

Pengalaman yang tak dapat dilupakan apabila diberi pinjaman selama 5 hari di My Selangor Story menggunakan Pentax Optio RS 1500. Memang niat dihati nak ambil satu kamera kecil dan mudah dibawa macam ni, tapi tak apalah dapat pinjam pun dah ok. Saja test kamera ni nak tau ok ke tak so bila dah pakai barulah tau. Selama 5 hari menggunakan kamera Pentax Optio RS 1500 ni rasanya inilah kamera kompak yang terbaik aku rakamkan gambar. Pada mulanya macam tak percaya dengan kehebatan kamera ni yang sering digembar-gemburkan oleh pengguna lain tapi lihatlah hasil gambar yang sangat berkualiti dari menggunakan Pentax Optio RS 1500. Terima kasih kepada Dscworld kerana menaja dan menjadi kamera rasmi untuk semua blogger #MSS2011

Baca Lagi

Day 4 MSS2011 – Holiday Inn Glenmarie Shah Alam Mempersonakan

dalam MSS2011 oleh

Selepas melakukan aktiviti Jungle Trekking Dan Obstacle Courses Di Awana Genting Highlands kami terus menuju ke destinasi terakhir iaitu kembali ke Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie di Shah Alam Selangor. Terasa sebak juga nak tinggalkan Awana Genting kerana belum puas rasanya nak terokai khazanah yang ada di hutan Malaysia. Tak apalah nanti bila ada masa lagi pasti aku akan kesana Insyaallah. Waktu perjalanan dari Awana Genting ke Shah Alam mengambil masa lebih kurang 1jam 30 minit perjalanan menaiki bas vip khas untuk peserta #MSS2011, selesa dengan kerusi yang empuk membuat ramai peserta yang lena tidur kerana keletihan semasa melakukan aktiviti Obstacle.

Cuaca hujan lebat membuatkan perjalanan bertambah enak dibuai mimpi. Setelah sampai di Holiday Inn aku amat teruja dengan hotel yang mempersonakan ini. Rekaan dalaman yang santai dan unik menjadikan hotel ini salah satu hotel pilihan pelancong dalam dan luar negara di Selangor. Kunci bilik sudah diberikan dan aku mengambil peluang keemasan ini untuk tidur seketika sementara menunggu jam 7 malam ke The Mix untuk majlis makan malam terakhir untuk para peserta.

 

Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie terletak di No 1 Jalan Usahawan U1/8, Seksyen U1 , Shah Alam, Selangor. Para tetamu yang menginap disini pasti akan meninggalkan seribu satu memori terindah. Aku memang suka hotel ni sebab staff nya baik-baik dan peramah. So far hotel ni adalah hotel yang paling selesa pernah aku tinggal. Kepada sesiapa yang berminat nak tido kat sini boleh call Hotel Front Desk ditalian 03-78025200.

Baca Lagi

Day 4 MSS2011 – Jungle Trekking Dan Obstacle Courses Di Awana Genting Highlands

dalam MSS2011 oleh

Belum puas rasanya bermalam di Awana Genting Highlands Hotel & Resort kerana disini banyak aktiviti yang boleh dilakukan. Insyaallah nanti nak buat trip bersama rakan pejabat kesini lagi. Terima kasih kepada sponsor Tourism Selangor dan My Selangor Story kerana bawakan kami ke tempat yang menarik ini. Malaysia khususnya Selangor banyak lagi tempat-tempat menarik yang belum diterokai dari sektor pelancongan Eco Tourism. Hanya melalui program #MSS2011 seperti inilah dapat menarik minat orang ramai dan memberi pelung serta mendidik masyarakat tentang alam sekitar. Mungkin selepas program #MSS2011 yang ditulis para bloggernya dapat menjadi hebahan dan medium pendidikan kepada semua.

Hari keempat program #MSS2011 kami mulakan dengan senaman seawal 7 pagi yang dikendalikan oleh En.Zul seorang renger yang bertugas menjaga kami semasa disini. Waktu pagi di Genting Highlands memang dingin, nak mandi pun kena fikir 3-4 kali sebab airnya sangat sejuk kala ini. Jadi aku dan peserta yang lain mengambil keputusan mandi ala kadar saja pagi itu. Selepas melakukan senaman ringan kami dibawa ke Restoran Pasar Ikan Bakar untuk mengisi perut (Breakfast) sebab jam 8.30 pagi kami akan menjelajah dan mengarungi hutan belantara dalam aktiviti Jungle Trekking.

Disini terdapat pelbagai spesies hidupan flora dan fauna yang masih hidup dengan sihat dan hampir berusia jutaan tahun. Masa dalam perjalananan Jungle Trekking banyak bunyi-bunyi seperti katak, cengkerik, burung bernyanyi-nyanyi disini. Ingat ye kat sini pun banyak pacat dan lintah yang kelaparan jadi dalam masa yang sama rawatan bekam turut dijalankan oleh hidupan daratan ini, Haha nasib baiklah lintah dan pacat tu tak suka darah aku kalau tak mesti aku dah kurus akibat disedut oleh lintah darat.

 

Baca Lagi

Day 3 MSS2011 – Blind Trail Di Awana Genting Highlands

dalam MSS2011 oleh

Percutian ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort masih lagi terasa. Selepas berehat di Awana Long House dan makan malam di Restoran Pasar Ikan Bakar, kami semua peserta My Selangor Story melakukan aktiviti yang seterusnya. Aktiviti kali ini agak menakutkan sedikit. Inilah pertama kali aku melakukan aktiviti malam yang dinamakan Blind Trail. Sebelum ni selalu aku tengok pengalaman orang di TV saja tapi sekarang aku sudah rasakan pengalaman yang sebenarnya. Di e Awana Genting Highlands Hotel & Resort terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan, Blind Trail pada pendapat aku bukanlah nak menakut-nakutkan peserta tetapi bagi aku ianya sesuatu yang sangat seronok apabila kedua belah mata akan ditutup dengan menggunakan kain putih dan kemudian perlulah berjalan lebih kurang 20 minit ditengah-tegah hutan. Peserta perlulah menggunakan tali yang telah dipasang oleh pihak pengurusan untuk meneruskan perjalanan ke satu destinasi. Walaupun mata aku ditutup tapi mengikut naluri hati kita akan dapat berjalan dengan lancar sambil dihiburkan dengan gemersik cengkerik dan nyanyian katak didalam hutan. Memang sesuatu yang tak dapat aku ungkapkan dengan kata-kata pengalaman yang aku dapat ni. Korang mesti rasainya sendiri untuk dapatkan kepuasan yang sebenar.

 

Baca Lagi

Day 3 MSS2011 – Long House Dan Pasar Ikan Bakar Awana Genting Highlands

dalam MSS2011 oleh

Percutian ke Genting kali ini di My Selangor Story agak berlainan sedikit dengan percutian aku sebelum ini. Kali ini kami ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort tapi disini kami melakukan aktiviti Awana Eco Adventures dimana para peserta akan melakukan aktiviti seperti Jungle Trekking, Boot Camp, Night Trail,  Obstacle Course dan banyak lagi. Maklumat lanjut tentang aktiviti yang boleh dilakukan sila klik di sini. Seperti yang kita tahu di Malaysia terdapat rumah panjang di sekitar Sarawak tapi kini boleh didapati di negeri Pahang / Selangor. Tak perlu lagi pergi jauh untuk membuat aktiviti riadah kerana disini semuanya ada. Khazanah Flora & Fauna yang berusia 130 juta ini tahun masih tersimpan dan dijaga oleh pihak pengurusan disini.

 

Awana Genting Long House banyak menyimpan kenangan aku disini. Pertama kali aku tinggal dalam rumah panjang dengan rakan-rakan #MSS2011 yang lain. Dah lah cuaca kat sini sejuk bila nak mandi perhhhh mengigil satu badan. Kebetulan waktu kami tinggal disini terdapat juga beberapa agensi kerajaan yang buat camping kat sini jadi tak lah rasa takut sangat tinggal dalam hutan. Opppssss nak cakap toilet dia bukan kat dalam bilik ye.. kalau nak terkucil kenalah jalan kaki sikit dalam 100 meter.

  Baca Lagi

Kembali Ke Atas