MSS2011

MSS2011

2

Percutian ke Genting kali ini di My Selangor Story agak berlainan sedikit dengan percutian aku sebelum ini. Kali ini kami ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort tapi disini kami melakukan aktiviti Awana Eco Adventures dimana para peserta akan melakukan aktiviti seperti Jungle Trekking, Boot Camp, Night Trail,  Obstacle Course dan banyak lagi. Maklumat lanjut tentang aktiviti yang boleh dilakukan sila klik di sini. Seperti yang kita tahu di Malaysia terdapat rumah panjang di sekitar Sarawak tapi kini boleh didapati di negeri Pahang / Selangor. Tak perlu lagi pergi jauh untuk membuat aktiviti riadah kerana disini semuanya ada. Khazanah Flora & Fauna yang berusia 130 juta ini tahun masih tersimpan dan dijaga oleh pihak pengurusan disini.

 

Awana Genting Long House banyak menyimpan kenangan aku disini. Pertama kali aku tinggal dalam rumah panjang dengan rakan-rakan #MSS2011 yang lain. Dah lah cuaca kat sini sejuk bila nak mandi perhhhh mengigil satu badan. Kebetulan waktu kami tinggal disini terdapat juga beberapa agensi kerajaan yang buat camping kat sini jadi tak lah rasa takut sangat tinggal dalam hutan. Opppssss nak cakap toilet dia bukan kat dalam bilik ye.. kalau nak terkucil kenalah jalan kaki sikit dalam 100 meter.

 

1

Hari ketiga My Selangor Story selepas kami bermalam di Golden Palm Tree Resort kami ke destinasi yang seterusnya. Kali ini sekali lagi kami ke Genting Highland untuk meneruskan xpdc #MSS2011. Awana Genting Highlands Hotel & Resort merupakan penaja MSS2011 kali ini. Apa agaknya aktiviti yang akan dilakukan peserta MSS kali ini ya.. adakah mereka akan mendapat layanan istimewa berhibur di taman tema Genting? segalanya menjadi persoalan dibenak hati para peserta. Pada musim 2011 kali ini pihak penganjur telahpun memberitahu bahawa MSS 2011 kali ini banyak menitikberatkan soal mental dan fizikal dan inilah masanya untuk menguji ketahanan para peserta.

Aku pada mulanya agak lemah dan tidak bermaya selepas mendengar bahawa kami semua akan melakukan Boot camp dan jungle tracking kerana aku tak biasa dengan suasana dan kehidupan didalam hutan. Tapi demi MSS 2011 aku harungi jua cabaran yang telah diberikan kepada aku. Aku nak buktikan bahawa aku pun boleh buat apa yang mereka buat.

Genting Highland juga selain mempunyai taman tema dan pusat hiburan terkemuka dunia ianya juga mempunyai pelbagai khazanah hutan yang masih belum diterokai. Hutan yang meliputi pokok-pokok dan hidupan flora dan fauna ini masih terjaga dan terus hidup dengan selamat. Tahniah kepada pihak Genting yang masih menjaga alam sekitar serta hidupan alam semula jadi ini untuk anak-anak muda kelak.

Di Awana Genting kami akan ke Awana Genting Long House dimana rumah panjang ini hanya disewa untuk kegunaan persendirian sahaja. Tidak ramai yang mengetahui di Genting juga terdapatnya rumah panjang yang dibina khas dari atas gunung. Menarik bukan? kini tak perlu lagi ke Sarawak untuk bermalam di Long House, hanya di Awana Genting segalanya ada.

Sejurus para peserta MSS 2011 sampai ke Awana Genting kami diberi layanan istimewa oleh pekerja disini. Sedikit jamuan petang disaji untuk para peserta yang keletihan perjalanan 2 jam dari Sepang ke Genting Highland. Acara disambut oleh YB Dato Anthony Yeo, SVP of PR Communications Genting Malaysia Berhad.

1

Santapan di Golden Palm Tree pada entry kali ini, bukan sekadar santapan perut tapi juga santapan mata bila datang kesini. Kali ini nak cerita dari A-Z padal Golden Palm Tree. Kalau korang nak tahu aku nak recap sikit yang korang boleh main sukan air dan sukan daratan kat sini. Bukan sekadar pergi bercuti tapi boleh keluarkan peluh juga dalam masa yang sama bolehlah menambahkan kecergasan diri. Kalau mereka yang nak buat meeting company ke nak buat family day ke memang sesuai sangatlah ke sini.

 


 

Maklumat lanjut tentang Golden Palm Tree adalah seperti berikut

Golden Palm Tree
Resort & Spa Sdn Bhd
(637783-W)
No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

+603 3182 3600:     +603 3182 3700

 

Terima kasihlah kepada Golden Palm Tree dan My Selangor Story serta penaja yang lain yang sudi menjemput kami semua peserta #MSS2011 kesini. Kepada sesiapa yang nak bercuti kat sini bolehlah datang sekarang kerana cuaca dan airpasang disini sedang baik sekitar bulan Oktober ini. Disini terdapat beberapa jenis villa antaranya 80 unit Travellers Palm Villas, 80 unit Premier Travellers Palm Villas, 156 unit Canary Palm Villas, 65 unit Ivory Palm Villas dan 12 unit Royale Palm Villas harga yang ditawarkan untuk satu malam pun cukup berpatutan. Jangan risau kerana disini turut menyediakan perkhidmatan seperti Individual climate control, HD flat screen TV with cable access, Mini Bar, In-room safes, In-room hairdryers, Ergonomic desk chair, Desk lamp with Internet and DC plugs, IDD telephone lines, with voicemail dan High speed wireless Internet access. Klik disini untuk booking online dan menyemak harga villa disini : https://secure.swiss-belhotel.com/hotelbook2

 

6

Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan sebenarnya di Golden Palm Tree Sepang ni. Bukan sekadar beristirehat dan menikmati pemandangan pantai Bagan Lalang bahkan pelbagai aktiviti boleh dilakukan disini. Bukan sekadar sukan air tetapi anda juga boleh beriadah dengan berbasikal, bermain bola tampar, bola sepak pantai dan menikmati pemandangan air surut sambil melihat gelagat anak ketam kecil berjalan dipersisiran pantai.

Pastinya percutian My Selangor Story tahun ini menyimpan seribu satu kenangan terindah dalam hidup saya disamping itu dapat menambah ilmu pengetahuan dengan pelajari pelbagai hidupan dan species hidupan laut yang ada disini. Kami memang beruntung datang kesini sebab dapat merasa semua permainan yang ada, kami dibahagikan kepada 2 kumpulan dan kumpulan pertama akan berbasikal sementara kumpulan kedua bermain sukan bola tampar pantai dan pelbagai aktiviti lain.