Day 5 MSS2011 – Terima Kasih Daun Keladi Tahun Depan Jumpa Lagi.

 

Terima kasih kepada pihak penganjur Horizon Communication dan semua sponsor Tourism Selangor, Firefly, Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie, Golden Palm Tree, Resort World Genting, The Cube, The Mix dan Pentax dalam menjayakan program #MSS2011 pada tahun ini dengan jayanya. Semoga program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan memongkarkan lagi rahsia disebalik khazanah yang tersimpan di negeri Selangor.

Perjalanan My Selangor Story 2011 telahpun berakhir disini. Hari terakhir kami bersarapan di Kite Restoran (Holiday Inn) disini mereka menyediakan sarapan pagi seperti nasi lemak, makanan kampung dan juga antarabangsa. Banyak pilihan makanan yang boleh didapat disini, jadi mereka yang bermalam di Holiday Inn bolehlah singgah di Kite Restoran ye.  Hari terakhir kami di Holiday Inn membuatkan suasana sayu apabila melihat rakan-rakan sudah mula pulang ke tanahair mereka seawal jam 5 pagi lagi. Terima kasih FireFly kerana menerbangkan mereka dan menjadi penerbangan rasmi untuk peserta luar dari Kuala Lumpur.

 

Continue reading

PENTAX Optio RS 1500

 

Pengalaman yang tak dapat dilupakan apabila diberi pinjaman selama 5 hari di My Selangor Story menggunakan Pentax Optio RS 1500. Memang niat dihati nak ambil satu kamera kecil dan mudah dibawa macam ni, tapi tak apalah dapat pinjam pun dah ok. Saja test kamera ni nak tau ok ke tak so bila dah pakai barulah tau. Selama 5 hari menggunakan kamera Pentax Optio RS 1500 ni rasanya inilah kamera kompak yang terbaik aku rakamkan gambar. Pada mulanya macam tak percaya dengan kehebatan kamera ni yang sering digembar-gemburkan oleh pengguna lain tapi lihatlah hasil gambar yang sangat berkualiti dari menggunakan Pentax Optio RS 1500. Terima kasih kepada Dscworld kerana menaja dan menjadi kamera rasmi untuk semua blogger #MSS2011

Continue reading

Day 4 MSS2011 – Holiday Inn Glenmarie Shah Alam Mempersonakan

Selepas melakukan aktiviti Jungle Trekking Dan Obstacle Courses Di Awana Genting Highlands kami terus menuju ke destinasi terakhir iaitu kembali ke Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie di Shah Alam Selangor. Terasa sebak juga nak tinggalkan Awana Genting kerana belum puas rasanya nak terokai khazanah yang ada di hutan Malaysia. Tak apalah nanti bila ada masa lagi pasti aku akan kesana Insyaallah. Waktu perjalanan dari Awana Genting ke Shah Alam mengambil masa lebih kurang 1jam 30 minit perjalanan menaiki bas vip khas untuk peserta #MSS2011, selesa dengan kerusi yang empuk membuat ramai peserta yang lena tidur kerana keletihan semasa melakukan aktiviti Obstacle.

Cuaca hujan lebat membuatkan perjalanan bertambah enak dibuai mimpi. Setelah sampai di Holiday Inn aku amat teruja dengan hotel yang mempersonakan ini. Rekaan dalaman yang santai dan unik menjadikan hotel ini salah satu hotel pilihan pelancong dalam dan luar negara di Selangor. Kunci bilik sudah diberikan dan aku mengambil peluang keemasan ini untuk tidur seketika sementara menunggu jam 7 malam ke The Mix untuk majlis makan malam terakhir untuk para peserta.

 

Hotel Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie terletak di No 1 Jalan Usahawan U1/8, Seksyen U1 , Shah Alam, Selangor. Para tetamu yang menginap disini pasti akan meninggalkan seribu satu memori terindah. Aku memang suka hotel ni sebab staff nya baik-baik dan peramah. So far hotel ni adalah hotel yang paling selesa pernah aku tinggal. Kepada sesiapa yang berminat nak tido kat sini boleh call Hotel Front Desk ditalian 03-78025200.

Continue reading

Day 4 MSS2011 – Jungle Trekking Dan Obstacle Courses Di Awana Genting Highlands

Belum puas rasanya bermalam di Awana Genting Highlands Hotel & Resort kerana disini banyak aktiviti yang boleh dilakukan. Insyaallah nanti nak buat trip bersama rakan pejabat kesini lagi. Terima kasih kepada sponsor Tourism Selangor dan My Selangor Story kerana bawakan kami ke tempat yang menarik ini. Malaysia khususnya Selangor banyak lagi tempat-tempat menarik yang belum diterokai dari sektor pelancongan Eco Tourism. Hanya melalui program #MSS2011 seperti inilah dapat menarik minat orang ramai dan memberi pelung serta mendidik masyarakat tentang alam sekitar. Mungkin selepas program #MSS2011 yang ditulis para bloggernya dapat menjadi hebahan dan medium pendidikan kepada semua.

Hari keempat program #MSS2011 kami mulakan dengan senaman seawal 7 pagi yang dikendalikan oleh En.Zul seorang renger yang bertugas menjaga kami semasa disini. Waktu pagi di Genting Highlands memang dingin, nak mandi pun kena fikir 3-4 kali sebab airnya sangat sejuk kala ini. Jadi aku dan peserta yang lain mengambil keputusan mandi ala kadar saja pagi itu. Selepas melakukan senaman ringan kami dibawa ke Restoran Pasar Ikan Bakar untuk mengisi perut (Breakfast) sebab jam 8.30 pagi kami akan menjelajah dan mengarungi hutan belantara dalam aktiviti Jungle Trekking.

Disini terdapat pelbagai spesies hidupan flora dan fauna yang masih hidup dengan sihat dan hampir berusia jutaan tahun. Masa dalam perjalananan Jungle Trekking banyak bunyi-bunyi seperti katak, cengkerik, burung bernyanyi-nyanyi disini. Ingat ye kat sini pun banyak pacat dan lintah yang kelaparan jadi dalam masa yang sama rawatan bekam turut dijalankan oleh hidupan daratan ini, Haha nasib baiklah lintah dan pacat tu tak suka darah aku kalau tak mesti aku dah kurus akibat disedut oleh lintah darat.

 

Continue reading

Day 3 MSS2011 – Blind Trail Di Awana Genting Highlands

Percutian ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort masih lagi terasa. Selepas berehat di Awana Long House dan makan malam di Restoran Pasar Ikan Bakar, kami semua peserta My Selangor Story melakukan aktiviti yang seterusnya. Aktiviti kali ini agak menakutkan sedikit. Inilah pertama kali aku melakukan aktiviti malam yang dinamakan Blind Trail. Sebelum ni selalu aku tengok pengalaman orang di TV saja tapi sekarang aku sudah rasakan pengalaman yang sebenarnya. Di e Awana Genting Highlands Hotel & Resort terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan, Blind Trail pada pendapat aku bukanlah nak menakut-nakutkan peserta tetapi bagi aku ianya sesuatu yang sangat seronok apabila kedua belah mata akan ditutup dengan menggunakan kain putih dan kemudian perlulah berjalan lebih kurang 20 minit ditengah-tegah hutan. Peserta perlulah menggunakan tali yang telah dipasang oleh pihak pengurusan untuk meneruskan perjalanan ke satu destinasi. Walaupun mata aku ditutup tapi mengikut naluri hati kita akan dapat berjalan dengan lancar sambil dihiburkan dengan gemersik cengkerik dan nyanyian katak didalam hutan. Memang sesuatu yang tak dapat aku ungkapkan dengan kata-kata pengalaman yang aku dapat ni. Korang mesti rasainya sendiri untuk dapatkan kepuasan yang sebenar.

 

Continue reading

Day 3 MSS2011 – Long House Dan Pasar Ikan Bakar Awana Genting Highlands

Percutian ke Genting kali ini di My Selangor Story agak berlainan sedikit dengan percutian aku sebelum ini. Kali ini kami ke Awana Genting Highlands Hotel & Resort tapi disini kami melakukan aktiviti Awana Eco Adventures dimana para peserta akan melakukan aktiviti seperti Jungle Trekking, Boot Camp, Night Trail,  Obstacle Course dan banyak lagi. Maklumat lanjut tentang aktiviti yang boleh dilakukan sila klik di sini. Seperti yang kita tahu di Malaysia terdapat rumah panjang di sekitar Sarawak tapi kini boleh didapati di negeri Pahang / Selangor. Tak perlu lagi pergi jauh untuk membuat aktiviti riadah kerana disini semuanya ada. Khazanah Flora & Fauna yang berusia 130 juta ini tahun masih tersimpan dan dijaga oleh pihak pengurusan disini.

 

Awana Genting Long House banyak menyimpan kenangan aku disini. Pertama kali aku tinggal dalam rumah panjang dengan rakan-rakan #MSS2011 yang lain. Dah lah cuaca kat sini sejuk bila nak mandi perhhhh mengigil satu badan. Kebetulan waktu kami tinggal disini terdapat juga beberapa agensi kerajaan yang buat camping kat sini jadi tak lah rasa takut sangat tinggal dalam hutan. Opppssss nak cakap toilet dia bukan kat dalam bilik ye.. kalau nak terkucil kenalah jalan kaki sikit dalam 100 meter.

  Continue reading

Day 3 MSS2011 – Berjimba Di Awana Genting Highlands

Hari ketiga My Selangor Story selepas kami bermalam di Golden Palm Tree Resort kami ke destinasi yang seterusnya. Kali ini sekali lagi kami ke Genting Highland untuk meneruskan xpdc #MSS2011. Awana Genting Highlands Hotel & Resort merupakan penaja MSS2011 kali ini. Apa agaknya aktiviti yang akan dilakukan peserta MSS kali ini ya.. adakah mereka akan mendapat layanan istimewa berhibur di taman tema Genting? segalanya menjadi persoalan dibenak hati para peserta. Pada musim 2011 kali ini pihak penganjur telahpun memberitahu bahawa MSS 2011 kali ini banyak menitikberatkan soal mental dan fizikal dan inilah masanya untuk menguji ketahanan para peserta.

Aku pada mulanya agak lemah dan tidak bermaya selepas mendengar bahawa kami semua akan melakukan Boot camp dan jungle tracking kerana aku tak biasa dengan suasana dan kehidupan didalam hutan. Tapi demi MSS 2011 aku harungi jua cabaran yang telah diberikan kepada aku. Aku nak buktikan bahawa aku pun boleh buat apa yang mereka buat.

Genting Highland juga selain mempunyai taman tema dan pusat hiburan terkemuka dunia ianya juga mempunyai pelbagai khazanah hutan yang masih belum diterokai. Hutan yang meliputi pokok-pokok dan hidupan flora dan fauna ini masih terjaga dan terus hidup dengan selamat. Tahniah kepada pihak Genting yang masih menjaga alam sekitar serta hidupan alam semula jadi ini untuk anak-anak muda kelak.

Di Awana Genting kami akan ke Awana Genting Long House dimana rumah panjang ini hanya disewa untuk kegunaan persendirian sahaja. Tidak ramai yang mengetahui di Genting juga terdapatnya rumah panjang yang dibina khas dari atas gunung. Menarik bukan? kini tak perlu lagi ke Sarawak untuk bermalam di Long House, hanya di Awana Genting segalanya ada.

Sejurus para peserta MSS 2011 sampai ke Awana Genting kami diberi layanan istimewa oleh pekerja disini. Sedikit jamuan petang disaji untuk para peserta yang keletihan perjalanan 2 jam dari Sepang ke Genting Highland. Acara disambut oleh YB Dato Anthony Yeo, SVP of PR Communications Genting Malaysia Berhad.

Continue reading

Day 2 MSS2011 – Santapan Di Golden Palm Tree

Santapan di Golden Palm Tree pada entry kali ini, bukan sekadar santapan perut tapi juga santapan mata bila datang kesini. Kali ini nak cerita dari A-Z padal Golden Palm Tree. Kalau korang nak tahu aku nak recap sikit yang korang boleh main sukan air dan sukan daratan kat sini. Bukan sekadar pergi bercuti tapi boleh keluarkan peluh juga dalam masa yang sama bolehlah menambahkan kecergasan diri. Kalau mereka yang nak buat meeting company ke nak buat family day ke memang sesuai sangatlah ke sini.

 


 

Maklumat lanjut tentang Golden Palm Tree adalah seperti berikut

Golden Palm Tree
Resort & Spa Sdn Bhd
(637783-W)
No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

+603 3182 3600:     +603 3182 3700

 

Terima kasihlah kepada Golden Palm Tree dan My Selangor Story serta penaja yang lain yang sudi menjemput kami semua peserta #MSS2011 kesini. Kepada sesiapa yang nak bercuti kat sini bolehlah datang sekarang kerana cuaca dan airpasang disini sedang baik sekitar bulan Oktober ini. Disini terdapat beberapa jenis villa antaranya 80 unit Travellers Palm Villas, 80 unit Premier Travellers Palm Villas, 156 unit Canary Palm Villas, 65 unit Ivory Palm Villas dan 12 unit Royale Palm Villas harga yang ditawarkan untuk satu malam pun cukup berpatutan. Jangan risau kerana disini turut menyediakan perkhidmatan seperti Individual climate control, HD flat screen TV with cable access, Mini Bar, In-room safes, In-room hairdryers, Ergonomic desk chair, Desk lamp with Internet and DC plugs, IDD telephone lines, with voicemail dan High speed wireless Internet access. Klik disini untuk booking online dan menyemak harga villa disini : https://secure.swiss-belhotel.com/hotelbook2

 

Continue reading

Day 2 MSS2011 – Aktiviti Luar Di Golden Palm Tree

Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan sebenarnya di Golden Palm Tree Sepang ni. Bukan sekadar beristirehat dan menikmati pemandangan pantai Bagan Lalang bahkan pelbagai aktiviti boleh dilakukan disini. Bukan sekadar sukan air tetapi anda juga boleh beriadah dengan berbasikal, bermain bola tampar, bola sepak pantai dan menikmati pemandangan air surut sambil melihat gelagat anak ketam kecil berjalan dipersisiran pantai.

Pastinya percutian My Selangor Story tahun ini menyimpan seribu satu kenangan terindah dalam hidup saya disamping itu dapat menambah ilmu pengetahuan dengan pelajari pelbagai hidupan dan species hidupan laut yang ada disini. Kami memang beruntung datang kesini sebab dapat merasa semua permainan yang ada, kami dibahagikan kepada 2 kumpulan dan kumpulan pertama akan berbasikal sementara kumpulan kedua bermain sukan bola tampar pantai dan pelbagai aktiviti lain.

 

Continue reading

Day 2 MSS2011 – Sukan Air Di Golden Palm Tree Resorts

Satu kenangan yang tak dapat dilupakan apabila dapat bercuti ke Golden Palm Tree Resort di Sepang baru-baru ini dalam jelajah My Selangor Story. Untuk pengetahuan semua percutian ke sini menggamit perasaan dan salah satu tempat yang wajib dilawati oleh semua masyarakat.

Bukan sekadar bersantai dibawah cahaya matahari dan menghirup udara sepoi-sepoi laut Selat Melaka bahkan anda yang berkunjung kesini dapat menikmati pelbagai aktiviti sukan air dan darat yang telah disediakan oleh pihak Golden Palm Tree. Semua aktiviti sukan air dan darat disini dikendalikan sendiri oleh pihak mereka dan semua pekerja adalah terlatih.

Aspek keselamatan menjadi faktor penting dalam segala aktiviti yang dijalankan jadi pengunjung tak perlu risau kerana segalanya dikawal rapi oleh pihak resort.

 Villa-villa di Golden Palm Tree dibina diatas laut Selat Melaka di Bagan Lalang, Sepang Selangor. Disini pada waktu petang air akan mula pasang dan pada waktu tengah hari air akan mula surut. Jadi aktiviti sukan air amatlah sesuai dilakukan pada waktu pagi dan petang kerana pada waktu ini air tidak deras dan ombak pun sedang-sedang sahaja.

Antara aktiviti sukan air yang disediakan disini adalah Sailing, Cart Sailing, Speed Sailing, Canoe, Windsurfing, Stand Up Paddle, Aqua Gym dan Optismist. Lengkap dengan semua jenis sukan air menjadikan Golden Palm Tree salah satu tempat riadah yang unik dan menjamin keselesaan para tetamunya. Saya amat teruja dengan pantai disini walaupun adakalanya air surut tetapi dalam masa yang sama kita dapat berjalan di persisiran pantai untuk melihat gelagat anak-anak ketam berjalan. Memang seronok bukan?

Ini adalah Windsurfing dimana pemain perlulah mengimbangkan badan dan mengawal layar mengikut angin laut. Pemain haruslah mengimbangkan supaya tidak terjatuh dari layar dan papan luncur. Agak susah permainan ini saya tidak mencubanya kerana saya tidak pandai berenang. Terdapat juga permainan Speed Sailing dan Cart Sailing dimana permainan ini lebih kurang sama dengan Windsurfing cuma bezanya Speed Sailing dan Cart Sailing mempunyai roda dan pemain bermain diatas pantai dengan mengendalikan layar mengikut angin.

Gambar diatas merupakan permainan Stand Up Paddle, permainan ini agak susah juga kerana pemain perlulah mengimbangkan badan menggunakan canoe paddle tetapi kali ini berbeza dengan Windsurfing kerana Stand Up Paddle tidak mempunyai layar.  Rasanya saya mesti tak boleh main permainan ni sebab saya mempunyai berat badan yang berlebihan. Kalau main mesti tenggelam dalam laut nanti .. :)

Canoe merupakan permainan yang biasa dilakukan disini. Ramai tetamu Golden Palm Tree tertarik tengan permainan Canoe kerana di pantai Bagan Lalang airnya tenang dan tidak berombak kuat. Jadi permainan  Canoe  sangatlah sesuai untuk permainan bersama keluarga.

Ini adalah Sailing. Saya amat menyukai permainan ini dan saya telah mencubanya. Pertama kali saya mengendalikan Sailing membuat hati saya telah jatuh cinta dengan permainan ini. Permainan Sailing  amat sesuai untuk mereka yang berpasangan dan berkeluarga. Jangan risau sekiranya anda tidak pandai mengendalikan permainan Sailing  ini kerana ada pekerja telatih yang akan membantu anda.

Bagi mereka yang inginkan aktiviti lasak, disini juga terdapat permainan Jet-Sky untuk tetamu yang menginap di Golden Palm Tree

Pemandangan villa Golden Palm Tree dari Pantai Senyum :) seronok sekiranya dapat bersama keluarga beriadah dan bersama orang yang tercinta sambil bermain sukan air boleh juga menyaksikan sunrise bagi mereka yang hanya ingin bersantai ditepi pantai.

Pemandangan dari tepi pantai dan villa Golden Palm Tree.. sungguh mengasyikkan..

Bermain sukan air dipantai memang ada bahayanya. Jadi para pengunjung yang datang kesini untuk bermain sukan air perlulah mematuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Golden Palm Tree bagi mengelakkan sebarang masalah berlaku.  Terdapat juga permainan daratan untuk para tetamu.. nak tahu permainan apa? tunggu entry saya yang seterusya.

Vote Saya Disini

Rakan Penaja MSS2011
.
.
.

Klik pada Logo untuk kelaman sesawang penaja.

Rasanya belum puas lagi untuk saya mengenali 24 bloggers yang terpilih ni, banyak kenangan suka manis dapat dikongsi bersama-sama semasa jelajah Selangor di #MSS2011. Nak tahu apa aktiviti seterusnya?.. Klik disini untuk baca entry seterusnya.. << MSS2011