Aku Insan Biasa

Category archive

Politik

Saya Bukan Blogger Politik

dalam Macam-Macam/Politik oleh
947023_10201180040048157_124222449_n

947023_10201180040048157_124222449_n

Print screen Facebook

Maaf saya tak kenal awak.. awak add saya sebagai friend.. bila awak tanya saya jawab.. tapi apa masalah awak sebenarnya saya pun tak tahu.. saya bukan blogger politik.. jadi tak perlu bazirkan masa untuk mentarbiyah saya dengan hal-hal politik.. maaf sekali lagi saya terpaksa UNFRIEND awak.. bukan sebab saya tak suka awak tapi awak cakap macam tak gunakan otak.. terima kasih sebab sudi jadi friend saya..

Photo : Surat BR1M 2.0 Sudah Diterima

dalam Politik oleh
485146_10200577807752726_1377712359_n

485146_10200577807752726_1377712359_n

Yahoo!! sukacita dimaklumkan permohonan BR1M 2.0 kali pertama aku berjaya dan layak untuk terima sumbangan RM250 dari pihak kerajaan. YES! memang janji ditepati semua rakyat yang layak dapat. Macam tau-tau je kan sekarang ni tengah tak ada duit. Duit BR1M ni aku akan dapat hari Khamis minggu depan huhu 1st time lah katakan rasa agak jakun sikit.

Aku Layak Terima BR1M 2.0

dalam Politik oleh

Yey baru lah dapat merasa duit BR1M 2.0 awal tahun depan nanti. Nasib baik aku layak terima bantuan sebab gaji aku tak lah banyak mana pun. Lagi pun aku masih belum berkahwin jadi kerajaan Malaysia memang faham betul dengan masalah rakyatnya. Masa Belanjawan 2013 hari tu syok tengok PM kita buat pembentangan dan masa dia umumkan yang orang bujang pun dapat bantuan BR1M ni aku memang suka sangat. Sebelum tu tengok dulu korang layak terima ke tidak :-

Syarat Kelayakan BR1M 2013

Bujang

Syarat kelayakan (bujang) : Anda mesti berstatus bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan
Jumlah Bantuan BR1M 2.0 Bajet 2013 Malaysia : RM250
Jumlah Penerima : 2.7 juta individu bujang
Tarikh Pembayaran : Awal 2013

Isi Rumah

Syarat kelayakan (bekeluarga) : Isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah
Jumlah Penerima : 4.3 juta isi rumah
Jumlah Bantuan BR1M 2.0 Bajet 2013 Malaysia : RM500 (kekal seperti pada pusing pertama)
Tarikh Pembayaran : Awal 2013

Duit bantuan BR1M 2.0 ni adalah lanjutan dari tahun sebelumnya, kalau sebelum ni hanya orang yang dah bekeluarga dengan pendapatan isi rumah sebanyak RM3000 kebawah sebanyak RM500 kini orang bujang macam aku pun dapat tapi bantuan sebanyak RM250 untuk mereka yang bekerja dengan gaji minimum bawah RM2000. So kepada belia-belia negara yang berumur 21 tahun tu boleh la apply. Tapi bantuan ini tidak untuk mereka yang masih belajar di IPT sebab budak-budak IPT dah dapat bantuan voucher buku RM250.

Baguslah dapat bantuan BR1M ni at least boleh kurangkan sedikit bebanan hidup aku. Thanks lah kepada Kerajaan Malaysia sekali lagi sebab sangat prihatin dan sayang kepada rakyatnya. Borang BR1M 2.0 boleh di download online sekitar bulan Oktober ini jadi apply awal supaya boleh dapat awal tahun 2013 nanti. Yahooooo!!

SMS Hari Raya Daripada YB

dalam Macam-Macam/Politik oleh

Baru-baru ni aku dapat 3 SMS ucapan Selamat Hari Raya daripada 3 YB yang amat aku kasihi dan hormati. SMS diterima daripada YB Dr. Che Rosli (PAS & PR Hulu Langat), Tan Sri Khalid Ibrahim (Kerajaan Selangor) dan Dato’ Sri Mohd Zin Mohamed (S/U Umno Selangor). Nak kata aku ni orang kenamaan tak lah tapi diorang SMS aku sebab diorang sayang dengan rakyat dan prihatin dengan rakyat. Terima kasih kepada YB berkenaan kerana sudi beri SMS ucapan Selamat Hari Raya kat saya.

At least bila dah dapat nombor telefon diorang ni senang sikit nak buat komplain secara terus dan online. Moga-moga kalau rakyat call tu harap YB dapatlah layan dan dengar rintihan rakyat. Jom baca apa SMS yang diorang kirimkan kat aku..

Bai ‘ah’ Pilihanraya

dalam Politik oleh

 

Sebenarnya sejak dari semalam aku dapat banayak email dari orang yang tak dikenali. Tapi email dari rawa@apcos.biz ni lah yang paling banyak. Tak tahulah apa niat dia sebenarnya dan macam mana dia boleh dapat email aku ni. Dan yang peliknya apa kaitan aku dengan Bai ‘ah’ pilihanraya ni?.. ontahlah.. aku ni tak pandai pun bab-bab politik dan tak ingin pun nak berkecimpung dalam bidang politik. Apa yang aku baca di website Malaysiakini.com Bai’ah ni macam sumpah setia laknat untuk mengelakkan risiko lompat parti dan sebagainya.

 

Datuk Mustafa Ali berkata, bai’ah tersebut digunapakai di setiap negeri selewat-lewatnya sejak pilihan raya umum 1974 lagi apabila beliau kali pertama bertanding mewakili PAS.

Menurut Mustafa, lafaz bai’ah tersebut berbunyi:

Wallahi, wabillahi, watallahi, bahawa saya (nama calon) yang diamanahkan oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk bertanding bagi (nama pilihan raya dan kerusi) bersumpah dengan nama Allah, sama ada saya menang atau saya kalah dalam pilihan raya ini, saya tidak akan mengkhianati parti dan perjuangan parti ini.

“Jika saya mengkhianati parti dan perjuangan parti ini, maka saya akan dilaknati Allah, para malaikat dan sekalian para pelaknat.”

 

Huhu peliklah, sampai nak sumpah-sumpah ni.. takut nanti kena makan sumpah siapa yang susahkan. Nanti makan diri sendiri dengan sumpah yang telah dilafazkan. Apa-apa pun kepada semua ahli politik diluar sana. Sama-samalah kita menjaga keamanan negara, bangsa dan agama. Jangan terlalu taksub dengan pangkat yang diperolehi sampai lupa amal kebajikan dan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

 

Apakah yang dimaksudkan dengan lakaran kartun yang orang ni email aku yek?…

Jangan Sertai Program Seksualiti Merdeka 2011

dalam Macam-Macam/Politik oleh

 

 

Aku Boikot sekeras-kerasnya Program Seksualiti Merdeka 2011! Polis pun dah kelaurkan amaran supaya orang ramai jangan sesekali join aktiviti ni.. apa punya programlah yang bertemakan Querr Without Fear nih, apa yang aku faham diorang nak ni menuntut hak kebebasan para LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual dan Transgender) di Malaysia. Walaupun ianya sekadar mengadakan bengkel-bengkel, perbincangan dan lain-lain, kita haruslah tidak menyertainya lebih lagi umat islam yang sudah sedia maklum ianya merupakan budaya yang songsang dan tidak patut diamalkan oleh manusia. Jangan nanti dari bengkel-bengkel dan perbincangan jadi pesta seks liar pula kan.. Alhamdulillah lah polis dah keluarkan amaran dan bagi mereka yang masih degil gak nak anjurkan, polis akan panggil dan disiasat di bawah seksyen 298(A) dan Seksyen 27A(1)(C)

 

Berikut adalah FAKTA yang diungkapkan oleh  www.seksualitimerdeka.org :-

Seksualiti Merdeka adalah suatu acara tahunan mengenai hak seksualiti yang diadakan di Kuala Lumpur, dengan kerjasama segabungan NGO Malaysia (di antaranya Malaysian Bar Council, SUARAM, Empower, PT Foundation, United Nations, Amnesty International) dan individu-individu. Kami mengadakan bengkel-bengkel, perbincangan, pemutaran filem, penulisan surat dan hal-hal yang lain berkaitan seksualiti. Kami menggunakan istilah ‘Seksualiti Merdeka’ untuk mengingatkan bahawa walaupun kita telah berpuluh tahun Merdeka, namun tidak semua rakyat Malaysia yang dapat melahirkan diri mereka yang sebenar.

Kami percaya bahawa setiap orang di Malaysia berhak untuk bebas dari diskriminasi, keganasan ataupun gangguan hanya kerana orientasi seksual dan identiti jantina mereka. Kami percaya bahawa kita semua berhak untuk bertanggungjawab terhadap tubuh kita sendiri. Kami percaya setiap orang berhak untuk menyayangi dan disayangi, sama ada dia gay, lesbian, biseksual, transgender, heteroseksual, aseksual, pansexual dan sebagainya.

 

Berikut adalah AMARAN dari Timbalan Ketua Polis Negara yang dipetik dari  : http://www.rmp.gov.my/

AMARAN: Usah Sertai Program Seksualiti Merdeka 2011! – Timbalan Ketua Polis Negara

Sungai Besi , 3 November – “Saya menasihatkan orang ramai supaya tidak menghadiri apa-apa juga program yang dianjurkan oleh penganjur ini,” tegas YDH Timbalan Ketua Polis Negara dalam sidang media yang diadakan di Unit Udara PDRM di Sungai Besi, hari ini.

Menyifatkan program seumpama itu jelas bertentangan dengan undang-undang negara ini, beliau menasihatkan penganjur serta badan-badan bukan kerajaan (NGO) yang berhasrat untuk meneruskan program-program ini agar menghentikannya dan meneliti semula faedah dan kepentingannya kepada masyarakat serta tidak memandang remeh perkara-perkara yang melanggar undang-undang negara.

Tiada Program Seumpamanya Akan Diadakan

Mengulas kenyataannya itu, bermula hari ini, pihak polis telah memberikan arahan agar pihak-pihak terbabit menghentikan segala usaha-usaha mereka untuk meneruskan program ini dan penganjur-penganjur program terbabit akan dipanggil selepas ini untuk disiasat di bawah Seksyen 298(A) Kanun Keseksaan dan Seksyen 27A(1)(C) Akta Polis.

Setakat ini, sebanyak 17 NGO daripada persatuan-persatuan pengamal agama Islam, Kristian dan Buddha serta dua laporan polis telah dibuat bagi menyuarakan bantahan terhadap penganjuran Program Seksualiti Merdeka 2011 ini.

“Polis tidak bertindak menentang hak asasi orang awam untuk bersuara namun apabila ianya sudah melanggar undang-undang dan bertentangan dengan ajaran pelbagai agama di negara ini., tindakan perlu diambil bagi menghentikan usaha-usaha pihak terbabit bagi memastikan ketenteraman awam dikekalkan,” ujarnya lagi.

Turut hadir pada hari ini, YDH CP Dato’ Salleh bin Mat Rasit, Pengarah KDN/KA PDRM, YDH DCP Dato’ Amar Singh A/L Ishar Singh, Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Pegawai-pegawai Kanan PDRM dan pihak-pihak media.

 

Kembali Ke Atas