Aku Insan Biasa

Category archive

Macam-Macam

Pak Pandir Yo! Terbaik Yo!

dalam OMG oleh
IMG_6377

Sapa yang tak pernah dengar cerita rakyat angkat tangan? Dulu masa kecik-kecik ingat lagi, kat perpustakaan banyak buku cerita yang mengandungi kisah rakyat ni. Yang masih Zaid ingat, Bawang Putih Bawang Merah, Kisah Si Pengembala Kambing, Sang Kelembai dan Kisah Pak Pandir. Rasanya yang paling terkenal ni kisah Bawang Putih Bawang Merah ataupun Kisah Pak Pandir. Ha… bercakap pasal kisah Pak Pandir, ceh ceh ayat intro pancing je ni. Minggu lepas Zaid telah diundang oleh Alam Wakaka merangkap kawan merangkap pembuli merangkap koreografer untuk datang ke studio Alamak Dance. Jeng jeng jeng… (que drumroll).

IMG_6377

Alam, alam… Dalam banyak-banyak nama Alamak juga yang dia pilih. Takpelah ‘catchy’ menurut tuan tanah ni. Hew hew hew. Bila ditanya ada apa kat studio, dia cakap suprise. Yelah, kami pun jarang berjumpa. Kalau ada pun berborak dalam ‘Whatsapp’ je. Masing-masing dengan komitment masing-masing. Faham. Sampai je kat studio Alamak Dance ni, terkejut Zaid ramai orang! Kau buat parti ke Alam? Apasal tak bagitau. Tak sempat berhias.

IMG_6375

Rupa-rupanya, ada rehearsal. Cantik studio ni. Setakat nak menari poco-poco 30 orang ni tak de masalah lah. Boleh muat punya. Maka Alam pun bagitau yang dia diberi amanat untuk mengarahkan sebuah teater tari bertajuk “Pak Pandir YO! Nampak? So dah faham kan kenapa Zaid bagi intro kat atas pasal cerita rakyat? Hehe. Bersempena KL International Arts Festival 2015 atau lebih dikenali sebagai Diversecity 2015, Pak Pandir YO! akan dipentaskan di Istana Budaya pada 19 dan 20 September 2015. Klik www.klidance.com untuk beli tiket. (Sempat promo tak menahan). Menurut Alam, seramai 26 orang penari akan menjayakan teater tari ni. Mereka menggelarkan diri mereka sebagai “Street Dancers of Kuala Lumpur”. Teringat Step Up. Tetiba.

Selain daripada “Street dancers Of Kuala Lumpur”, teater tari ini akan dijayakan oleh abang Fear Factor Malaysia Redha Rozlan selaku Pak Pandir, Vicha Saywho yang akan membawakan watak Mak Andih, Hefny Sahad sebagai tukang karut ataupun “Narrator”, Hairul Azreen, yang mana menurut Alam wataknya dirahsiakan buat masa ini dan disokong oleh DJ Fuzz selaku Pengarah Muzik. Line-up kau tak nak kalah eh. Isk.

 

IMG_6237

Dalam masa 1 jam 10 minit, Pak Pandir YO! akan membawa penonton bersama-sama merasai pengalaman Pak Pandir dan Mak Andih ke KUALA LUMPUR. Yer. Capslock, KUALA LA LA LUMPUR. Haha.. Okay dah-dah Zaid berbalik pada kisah Pak Pandir. Pak Pandir menang tiket bas ke Kuala Lumpur dan macam biasa, Pak Pandir dan isterinya yang tak pernah datang ke KL merasai pelbagai pengalaman dan menariknya pengalaman dan pengembaraan diaorang ni dizahirkan melalui tarian. Ha.. macam mana agaknya kan? Tambahan teater tari ini tak ada dialog. Penari dah tentu akan menari, termasuklah pelakon yang akan menari juga. Macam mana Redha, Vicha, Hefny dan Hairul akan menari nanti? Tazabar abang.

Screen Shot 2015-09-10 at 8.49.02 PM

Walaupun Zaid hanya tengok preview je, bukan full dress lagi. Apa yang Zaid boleh cakap kat sini teater tari arahan dan reka tari sulung Alam Wakaka yang akan di pentaskan di Istana Budaya ini “quite promising”. Ni bukan sebab Alam ni kawan, tapi oleh kerana SATU – Pak Pandir YO! mengangkat kisah dongeng Melayu yang semakin tenggelam dek kemajuan teknologi, DUA – Ada banyakkkkkkkkkkkk suprise dalam ni, TIGA – muzik memang best sebab DJ Fuzz punya muzik kot, EMPAT – sapa yang suka tengok Step Up, confirm akan enjoy teater ni. LIMA – Tiket murah je. RM 60 ataupun RM 40. MURAH je kan? Kemon guys. Marilah kita support. KEENAM – ada penari-penari yang berpengalaman dan hebat. Diaorang ni dah pernah menjayakan pelbagai muzikal dan pementasan. Ada BBoy, Contemporary, Girl style, Waacking, Tradisional dan LED Dance dalam pementasan teater ni. Haaa… teruja tak?

poster-pak-pandir-yo

Zaid dah beli tiket dah. Bukan complimentary tau. Zaid beli sebab support. Lagi sekali Zaid nak menyeru, marilah kita layari www.klidance.com untuk pembelian tiket. Nak beli tiket direct pun boleh. Boleh call nombor ini. +6011-3223 6222.

 

Realitinya di sini, Inilah Akademi Fantasia

dalam Macam-Macam oleh

Saban hari tak lengkap kalau dalam kehidupan kita ini ada sifat ingin mengubah cara hidup.  Bukan untuk mengubah takdir tetapi mengambil peluang yang ada dan dijadikan sebagai batu loncatan untuk berjaya.

Seperti bait lirik lagu Menuju Puncak yang dipetik “Bukan mudah menyusur tangga ke angkasa, bukan mudah menggapai mimpi menjadi realiti”. Bukan mudah untuk menggapai impian menjadi kenyataan. Tetapi tuah manusia siapa yang tahu kan, kalau dah rezeki kat situ insya Allah segalanya akan dipermudahkan.

Tak lama lagi #AF2014 akan menemui penonton semua seperti biasa. Kali ini mereka kembali menggempakkan fenomena program realiti tv no1 di Malaysia. Tak seperti tahun transformasi AF2013, kali ini mereka tampil dengan format lama yang lebih mencenggam jiwa. Memang inilah yang dinanti-nantikan. Jadi lepas ni ramailah yang akan menitiskan air mata dengan babak sedih, lucu para peserta. Dikuatintinkan merupakan jalan terbaik bagi mereka di Akademi Fantasia.

Zizan Razak sekali lagi dipilih menjadi pengacara untuk Konsert AF2014 dan pelawak yang meningkat naik namanya iaitu Jihan Muse selaku pengacara Diari yang akan keudara setiap Isnin – Jumaat di Astro RIA dan serentak di Astro Prima dan Astro Maya HD.

Adakah fenomena pada musim Mawi, Zahid dan Hafiz akan memuncak lagi? Sama-sama kita nantikan dan berilah sokongan kepada peserta-peserta mengekspresi bakat yang mereka ada.

Rejab dan Salah Faham.

dalam Macam-Macam oleh

Sebenarnya tidak terdapat dalil-dalil yang menentukan kelebihan bulan ini. Justeru, dapatlah diringkaskan bahawa bulan ini samalah dengan bulan-bulan lain. Untuk mendapat gambaran ringkas tentang tuntutan al-Sunnah di dalam bulan ini perhatikanlah kenyataan-kenyataan berikut:

1. Al-Quran menjelaskan bahawa bulan Rejab adalah salah satu daripada al-Ashhur al-Hurum (bulan-bulan haram). Firman Allah Ta‘ala (al-Taubah 9:36):
Maksudnya: Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah ugama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertaqwa.

Sabda Rasulullah SAW :

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَةِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ [3]

Maksudnya: Sesungguhnya waktu telah kembali seperti keadaannya pada hari Allah mencipta langit dan bumi. Satu tahun mempunyai 12 bulan. Di kalangannya 4 bulan haram, 3 berterusan; Zul Qi‘dah, Zul Hijjah dan al-Muharram serta Rejab kabilah Mudar di antara Jumada dan Sya‘ban.

2. Tiada solat khas dalam bulan Rejab:

وقال النووي رحمه الله تعالى “واحتج به العلماء على كراهة هذه الصلاة المبتدعة التي تسمى الرغائب قاتل الله واضعها ومخترعها فإنها بدعة منكرة من البدع التي هي ضلالة وجهالة وفيها منكرات ظاهرة وقد صنف جماعة من الأئمة مصنفات نفيسة في تقبيحها وتضليل مصليها ومبتدعها ودلائل قبحها وبطلانها وتضلل فاعلها أكثر من أن تحصر” 4]]

Maksudnya: Imam al-Nawawi telah berkata ‘Para ulamak telah berhujjah dengannya ke atas kebencian solat yang yang bid‘ah ini yang dinamakan al-Raghaib. Semoga Allah memerangi pemalsunya dan penciptanya. Sesungguhnya ia adalah bid‘ah yang munkar yang terdiri daripada bid‘ah-bid‘ah yang sesat dan kejahilan. Di dalamnnya terdapat kemungkaran yang jelas. Sekumpulan para ulama telah menulis tulisan-tulisan yang bermutu dalam memburukkannya dan menyesatkan orang yang bersolat dengannya dan menciptanya. Dalil-dalil berkenaan kekejiannya, kebatilannya dan kesesatan pembuatnya amat banyak sehingga tidak terbilang.

وقال الحافظ ابن رجب رحمه الله تعالى ” فأما الصلاة فلم يصح في شهر رجب صلاة مخصوصة تختص به والأحاديث المروية في فضل صلاة الرغائب في أول جمعة من شهر رجب كذب وباطل لا تصح وهذه الصلاة بدعة عند جمهور العلماء … وأول ما ظهرت بعد الأربعمائة فلذلك لم يعرفها المتقدمون ولم يتكلموا فيها ” ا.هـ( لطائف المعارف / 228) .

Maksudnya: Berkenaan dengan solat, di dalam bulan Rejab tidak terdapat solat yang khas untuk bulan ini. Hadith-hadith yang diriwayatkan berkenaan kelebihan solat al-Raghaib pada Jumaat pertama bulan Rejab adalah penipuan dan batil serta tidak sah. Solat ini adalah bid‘ah di sisi kebanyakan ulama. Kali pertama solat ini muncul ialah selepas tahun 400. Oleh sebab itulah ianya tidak diketahui oleh ulamak terdahulu dan mereka tidak membincangkannya.

3. Berpuasa di bulan Rejab tidak mempunyai keistimewaan tertentu:

قال ابن القيم “كل حديث في ذكر صوم رجب وصلاة بعض الليالي فيه فهو كذب مفترى”[5]

Maksudnya: Semua hadith yang menyatakan puasa bulan Rejab dan solat sebahagian malam-malamnya adalah penipuan yang direka.

وقال الحافظ ابن حجر ” لم يرد في فضل شهر رجب ولا في صيامه ولا صيام شيء منه معيَّن ولا في قيام ليلة مخصوصة فيه حديث صحيح يصلح للحجة ” ا.هـ تبيين العجب / 11 ( وأنظر : لطائف المعارف /228 )

Maksudnya: Tidak terdapat hadith sahih yang boleh dijadikan hujah berkenaan kelebihan bulan Rejab, puasa bulan ini, puasa hari-hari tertentu bulan ini mahupun bangun malam tertentu pada bulan ini.

4. Membuat umrah di bulan Rejab tidak mempunyai keistimewaan tertentu:

Setakat ini, belum lagi ditemui hadith sahih yang menerangkan kelebihan umrah di bulan Rejab. Ya, terdapat beberapa riwayat golongan Syi‘ah yang mengatakan umrah bulan Rejab adalah umrah yang terbaik. Akan tetapi Ahl al-Sunnah tidak menerima periwayatan mereka di samping riwayat tersebut tidak bersambung kepada Rasulullah SAW.

5. Malam al-Isra’ wal-Mi‘raj tidak sah pada malam ke 27 bulan Rejab:

قال الحافظ ابن كثير الدمشقي رحمه الله تعالى: (وقد أورد-أي عبدالغني المقدسي- حديثاً لا يـصـحّ سـنـــده ذكرناه في فضائل شهر رجب أن الإسراء كان ليلة السابع والعشرين من رجب والله أعلم. ومن الناس من يزعم أن الإسراء كان أول ليلة جمعة من شهر رجب, وهي ليلة الرغائب التي أُحدثت فيها الصلاة المشهورة, ولا أصل لذلك والله أعلم) [6]

Maksudnya: al-Imam Ibnu Kathir telah berkata (Abdul Ghani al-Maqdisi telah meriwayatkan sebuah hadith yang tidak sah sanadnya dan kami telah jelaskan dalam ‘Fadail Shahr Rajab’ bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada malan ke-27 bulan Rejab, Allah jua yang lebih mengetahui. Ada juga di antara manusia yang menyangka bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada Jumaat pertama dalam bulan Rejab, iaitulah malam al-Raghaib yang dicipta padanya solat yang masyhur, sedangkan tiada asal bagi perkara ini, Allah jua yang lebih mengetahui.)
Kesimpulannya, amalan-amalan di bulan Rejab adalah sama seperti amalan-amalan di bulan-bulan lain. Perkara yang membezakannya ialah bulan ini tergolong dalam bulan-bulan haram yang mana kezaliman dan peperangan tanpa sebab amat dimurkai oleh Allah Ta’ala berbanding dengan bulan-bulan lain.

[1] HR al-Bukhari, Kitab al-Saum, Bab Man Aqsama ‘ala Akhihi Liyuftir, No. 1832.
[2] HR al-Bukhari, No. 5523. Juga Muslim, No. 782.
[3] HR al-Bukhari, Kitab al-Maghazi, Bab Hajjah al-Wida’, No. 4054. Juga Muslim, Kitab al-Qasamah Wa al-Muharibin Wa al-Qisas Wa al-Diyat, BabTaghliz Tahrim al-Dima’ Wa al-A‘rad Wa al-Amwal, No. 3179.
[4] Sila lihat al-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, Jil. 8 Hlm. 20.
[5] Sila lihat Ibnu al-Qayyim, al-Manar al-Munif, Hlm. 96.
[6] Sila lihat Ibnu Kathir, al-Bidayah wa al-Nihayah, Jil. 3 Hlm. 136-137.
[7] HR al-Bukhari, Kitab al-Saum, Bab Saum Sya‘ban, No. 1834. Juga Muslim, Kitab al-Siyam, Bab Siyam al-Nabi s.a.w. Fi Ghair Ramadhan Wa Istihbab An La Yukhliya Shahran ‘An Saum, No. 1957.
[8] HR Ibnu Abi ‘Asim, Ibnu Hibban dan lain-lain, dihukum Sahih oleh al-Albani dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah, No. 1144.
[9] HR al-Tirmizi, Kitab al-Saum, Bab Ma Ja’ Fi Karahiyah al-Saum Fi al-Nisf al-Thani Min Sya‘ban Li Hal Ramadhan, No. 669.
[10] HR Muslim, Kitab al-Siyam, Bab La Taqaddamu Ramadhan Bi Saum Yaum Wa La Yaumain, No. 1912.
[11] HR al-Tirmizi, Kitab al-Saum, Bab Ma Ja’ Fi Karahiyah Saum Yaum al-Syak, No. 622. Dihukum Sahih oleh al-Albani dalam Sahih Sunan Abi Daud, No. 686.

Shiro Bakal Juara #MaharajaLawakMega 2013?

dalam Macam-Macam oleh

imageResize

 

Gambar Kredit : Astro Gempak

Diam tak diam dah nak masuk 13 minggu Maharaja Lawak Mega 2013 ni bersiaran. Dari minggu hot seats sampailah minggu terakhir ni ternyata persembahan sketsa peserta MLM2013 semakin menjadi-jadi kelakarnya. Lima peserta yang berjaya ke peringkat akhir adalah Nabil, Shiro, Sepahtu, Jambu dan Bocey sememangnya finalis yang terbaik dan memang layak masuk ke peringkat akhir ni.

Bagi aku secara peribadi aku lihat kumpulan Shiro ni memang berbakat besar. Lawak diorang setiap minggu penuh dengan info dan mencuit hati. Minggu lepas pun Ajak Shiro menang dalam “Man Of The Match” yang merupakan anugerah pilihan penonton setiap minggu anjuran Sinar FM.

Walaupun pernah masuk dalam bottom 3, bagi aku itu tak patahkan semangat Shiro untuk terus mara. Aku harap sangat Shiro akan menang MLM2013 ni bukan nak pilih kasih ke apa sebab aku lihat lawak Shiro adalah lawak yang sempoi, spontan, gempak, meletop dan terbaik huhu..

Cincai kira lah… Shiro mesti menang #MaharajaLawakMega 2013. So kengkawan semua teruskan mengundi Shiro banyak-banyak ye.. minggu final ni biar Shahrol Shiro pulak menang Man Of The Match sekaligus dinobatkan sebagai Juara Maharaja Lawak Mega 2013. Btw ni hanya pendapat aku je ye..

Kalau ada yang nak tengok Maharaja Lawak Mega 2013 final tu kat Stadium Tertutup Malawati, Shah Alam, boleh la beli tiket di tiketpro.com.my tiket berharga RM55.00 (Arena), RM35.00 (Upper Tier 1) dan RM25.00 (Upper Tier 2). Yang pasti MLM2013 akan bersiaran dengan gemilangnya di saluran Astro Warna dan Astro Mustika HD, Jumaat ni jam 10 malam. So stay tune and keep voting #Shiro.

Debaran Semakin Hampir – #AnugerahMeleTOPERA

dalam Macam-Macam oleh
ASR 1302947_AnugERA Meletop_N

imageResizeAndCrop

Anugerah MeleTOP ERA adalah anugerah berprestij yang bakal menggegarkan area industri hiburan tanah air dengan calon-calon dan kategori yang sememangnya MeleTOP. Rasanya anugerah macam ni memang patut dibuat setiap tahun sebab dalam masa sama ianya juga mengiktiraf selebriti dan program tv serta penyampai radio yang bertungkus lumus menghiburkan seantero malaya ni.

Sebanyak 14 buah kategori yang dipertandingkan iaitu Lagu MeleTOP, Penyanyi MeleTOP, Grup/Duo MeleTOP, Program Radio MeleTOP, Penyampai Baru Radio MeleTOP, Filem MeleTOP, Bintang Filem MeleTOP, Program TV MeleTOP, Bintang TV MeleTOP, Bintang Siber MeleTOP, Couple MeleTOP, Artis Baru MeleTOP, Fesyen MeleTOP dan Artis Serantau MeleTOP termasuk 2 kategori khas.

Kuasa pemilihan pemenang bergantung di tangan penonton, dengan cara mengundi secara online di www.meletop.com.my secara SMS dan melalui aplikasi WeChat dengan follow id “AstroGempak”. Debaran semakin hampir siapakah rasanya yang bakal MeleTOP dalam #AnugerahMeleTOPERA yang bakal berlangsung pada 8 Februari 2014 ini di saluran Astro Ria (104) dan juga boleh ditonton secara online melalui Youtube Astro Gempak

Jom lihat top 5 calon-calon dalam setiap kategori #AnugerahMeleTOPERA

Baca Lagi

Saga Pet Station

dalam Macam-Macam oleh
Screen Shot 2013-07-24 at 3.25.23 AM

Peminat-peminat kucing seluruh Malaysia dan khususnya di Melaka yang nak dapatkan bekalan barangan keperluan kucing bolehlah dapatkan di Saga Pet Station. Murah-murah gak diorang jual makanan dan keperluan kucing ni.. so lepas ni bolehlah aku beli online je dengan diorang.. senang tak perlu nak tercari-cari lagi makanan kucing murah.. Kepada yang ingin membuat pesanan boleh direct terus ke admin Nurull Hakim atau Hafiz Rosli
atau menerusi whatsapp/message hafiz 0176866961 hakim 0166685979

Saga Pet Station merupakan syarikat milik bumiputera sepenuhnya yang menjalankan perniagaan membekal barangan keperluan bagi kucing seperti makanan, suppliment, aksesori dan lain-lain lagi. Saga Pet Station kini beroperasi secara online di negeri Melaka Bandaraya Bersejarah.. Bagi pelanggan di sekitar negeri melaka, penghantaran akan dilakukan secara percuma tiada cas pengangkutan, manakala bagi luar negeri melaka, perkhidmatan pos juga disediakan.

Jenis-jenis produk dan harga yang ditawarkan :-

    Screen Shot 2013-07-24 at 3.25.23 AM

EQUILIBRIO SUPER PREMIUM KITTEN & PERSIAN
Available on repack 1kg = RM17.00

EQUILIBRIO SUPER PREMIUM ADULT
Available on repack 1kg = RM14.00

Screen Shot 2013-07-24 at 3.24.59 AM

BRITCARE KITTEN
Available on repack 1kg = RM23.00

BRITCARE LONG HAIR
Available on repack 1kg = RM23.00

Screen Shot 2013-07-24 at 3.24.48 AM

BLACKWOOD ADULT
Available on repack 1kg = RM13.00

BLACKWOOD KITTEN
Available on repack 1kg = RM17.00

Screen Shot 2013-07-24 at 3.25.13 AM

ORIJEN CHICKEN
Available on repack 1kg = RM29

Screen Shot 2013-07-24 at 3.24.37 AM

ROYAL CANIN ADULT FIT 32
Available on repack 1kg = RM26.00

ROYAL CANIN HAIR & SKIN 33
Available on repack 1kg = RM25.00

ROYAL CANIN KITTEN 36
Available on repack 1kg = RM24.00

ROYAL CANIN ADULT PERSIAN 30
Available on repack 1kg = RM26.00

ROYAL CANIN KITTEN PERSIAN 32
Available on repack 1kg = RM26.00

Screen Shot 2013-07-24 at 3.19.03 AM

LITTER BOX
SMARTSIFT = RM180
HOODEN PAN = RM95
LITTER PAN MEDIUM SIZE WITH COVER = RM30

Untuk sebarang info dan promosi terkini boleh join group Saga Pet Station disini :- https://www.facebook.com/groups/473187206113918/

1 2 3 66
Kembali Ke Atas