Dah Berapa Bulan?

Dengar tajuk macam orang dok bertanya dah berapa bulan mengandung pulak kan. Eh jangan salah faham memang aku ni nampak gemuk tapi aku tak kandungkan anak sesiapa pun.  Hahaha.. saja dok melawak sekali sekala jangan la serius sangat korang.

Ekceli aku ni dah beberapa bulan tak menghabdet blog ni. Memang rindu sangat nak menulis tips-tips percutian kongsi kisah aku yang tersangat best tu. Kan… mesti korang rindu kan nak baca blog aku ni.. haha ada ke yang baca? Kalau ada tu Alhamdulillah dan tq sangat kat korang yang sudi baca dan cari tips yang aku share tu kan.

Ekceli lagi.. banyak je tips percutian yang aku nak kongsi.  Post pasal bercuti ke Sarawak hari tu pun aku tak abis karang lagi. Melambak kat draft tak dipublishkan. Tak pe slow-slow kayuh. As long ada pembaca hari-hari yang datang melawat pun dah okey kan.

Sepeninggalan aku tak menghabdet blog ni apa yang korang baca ye kat blog aku? Nak tau gak apa entry yang menarik yang korang baca. Aku nak tanya gak pendapat korang. Kalau aku tulis news pasal show-show kat tv ok ke? Buat ulasan ke contoh macam show yang akan datang ni antaranya Warna Super Spontan, AF 2014 ke.. korang nak ke? Kalau nak kasi tau ye kat komen kalau aku rajin nanti aku share la kat korang.

Rokok Haram? Rokok Seludup? Tak Main Lah!!

Rokok seludup dekat Malaysia sekarang dah makin banyak terjual dah, senang je nak beli rokok seludup sekarang nie. Tahu tak, bila dah banyak sangat rokok haram atau rokok seludup ni masuk dalam pasaran, nanti lagi banyak jenayah terancang yang berlaku.. seperti yang berlaku di seluruh dunia termasuk juga di Malaysia. Bila kita beli rokok seludup nie kita sebenarnya membantu atau mendorang mereka supaya menjual lagi rokok seludup ni di Malaysia, pada masa yang sama lebih banyak lagi pendatang asing yang masuk ke Negara kita.

Rata-rata yang menjual rokok seludup ini adalah dari pendatang asing yang masuk secara haram ke Negara kita, iyalah kalau mereka masuk secara normal macam mana pulak mereka boleh bawa rokok-rokok nie kan. Rokok seludup ni memanglah murah, tapi kesannya sangat banyak pada pengguna dan Negara kita.

BAT-blogger-v3-1

Apa kesan pada pengguna ini, kesan pada pengguna atau kita yang membeli rokok seludup ni. Kita tidak tahu apa kandungan dalam rokok seludup yang dijual ni, kemungkinan ada bahan-bahan yang terlarang atau bahan-bahan yang melebihi dari had yang boleh menyebabkan kita mendapat penyakit. Iya memang rokok yang terjual di Malaysia ini tidak elok untuk kesihatan kita, tapi kandungan bahan dalam rokok tersebut dikawal.

Baru-baru nie aku ada baca tentang artikel rokok seludup nie di New Strait Times (NST). Dalam artikel tersebut ada menggatakan kerajan Malaysia rugi hampiri RM 2 Billion disebabkan penjualan rokok seludup nie. RM 2 Billion itu satu jumlah yang besar, tak kan kita nak buat ekonomi Negara kita jatuh kot, piker-pikirlah sebelum membeli rokok. Beli lah rokok yang sah di pasaran, jangan beli rokok seludup.

Apa-apa pun merokok tu sebenarnya membahayakan kesihatan. Fikirlah kalau beli rokok pun pastikan ianya bukan rokok haram yang diseludup. Merokok tu pun dah sah-sah tak baik selain dapat berjimat ianya juga dapat membantu menjana ekonomi sendiri gak.

Blog dah bersawang

Assalamualaikum… lama gilers kan aku tak menghapdet blog ni. Kekangan bz bekerja sampai tak teringat pun yang aku ada blog.. sejak kerja broadcasting ni banyak benda aku belajar.. so blog ni insyaallah aku akan update selalu.. nak kena cari masa terluang..

Tak Susah Pun Tutup Aurat..

20121227-124731.jpg

@UstazDonDaniyel: @UstazAzharIdrus
Cara-cara menutup aurat dengan betul dan sempurna. http://t.co/uJDtneSN

Rasa lebih manis bila lihat wanita pandai menutup aurat mereka. Lelaki lebih suka apabila mendapat pasangannya yang menutupi aurat. Pekara yang paling penting adalah menjaga kesucian diri masing-masing. Ya Allah.. Sungguh istimewa Kau ciptakan setiap insan di muka bumi ini.

WordPress Plugin : NuffnangX Conversations

NuffnangX Conversations WordPress plugin

Holla kepada semua pengguna WordPress Self hosting. Korang dah upgrade version WP terbaru? sekarang ni untuk makluman korang WordPress dah Version 3.5. Jadi kalau belum update tu cecepatla update ye ada beberapa perubahan pada version baru ni. Hari ni lepas buat pemantauan prestasi blog dan kemas serta check beberapa bugs yang ada aku dapati native javascript NuffnangX Conversations sebelum ni aku dah terdelete. Jadi aku pun masuk website NuffnangX untuk dapatkan balik code mereka.

Screen Shot 2012-12-16 at 1.54.40 AM

Wah wah wah.. sekarang rupanya dah ada Plugin khas untuk NuffnangX Conversations for WordPress la rupanya. Aduhai apasal lah aku ni lambat sangat tau benda ni.. kan senang sekarang bila dah ada plugin. Tak perlu lagi risau nak letak code javascript tu kat editor lagi.

NuffnangX WordPress Plugin

  • Installs NuffnangX Conversations without editing your WordPress template.
  • Automatically synchronize (imports) NuffnangX Conversations to your WordPress comments.
  • Exports your existing WordPress comments to NuffnangX Conversations.

Ok mesti ada yang tertanya-tanyakan kat mana nak download. So kalau korang pengguna WordPress Self Host boleh download plugin disini WordPress Plugin : NuffnangX Conversations. Cara lain boleh login admin panel – Plugins – Add New – Search (Nuffnangx atau Nuffnangx Conversations) – Install. Lepas install, pastikan korang active kan plugin tu. Pergi ke bahagian Comments – Nuffnangx dan masukkan NuffnangX API Key yang diberikan. Mudah je kan?

 

Samsung & BigBang was a Blast!

Samsung & BigBang was a Blast!.. terbaik.. terhebat.. terbest.. terpesona.. semua ada.. Terima kasih kepada Samsung Malaysia dan Nuffnang Malaysia sebab sudi beri tiket VIP kat aku untuk menyaksikan persembahan hebat dari kumpulan Korea terkemuka dunia BIGBANG. Rasanya ni concert artis Korea kedua aku pergi tengok live selain Wonder Girls. Persembahan BIGBANG memang awesome dan bertenaga. Memang tak menghampakan semua peminat yang datang. Aku rasa Stadium Merdeka Kuala Lumpur hampir penuh dibanjiri peminat BIGBANG.

Persembahan sepatutnya bermula jam 8 malam tapi lebih kurang waktu itu hujan mula turun dengan lebatnya. Walaupun hujan peminat tetap menanti dengan penuh tenang. Nasib baik diorang sediakan rain coat free kat seat so tak lah basah jadinya.. Persembahan bermula dalam jam 8.30 malam waktu tu hujan pun hampir reda. Set pentas BIGBANG Alive Galaxy Tour 2012 Kuala Lumpur ni memang terbaik lah, besar, kemas dan pencahayaan lampu pun terbaik. Memang teruja lah sesiapa yang datang tengok live malam tadi.

Hoho walaupun gambar yang aku snap pakai Samsung Galaxy tab 7″ ni tak berapa clear tapi ianya terpahat dalam ingatan aku sampai bila-bila.. perghhh bukan nak puji melambung persembahan BIGBANG tapi memang nak puji pun sebab best sangat hihi.. harap lain kali diorang nak la buat persembahan kat Malaysia lagi dan harap penaja SAMSUNG dapat sponsor lagi tahun depan :)

 

 

Huhu harap Youtube tak delete video aku ni.. gambar tak cantik pun.. tapi ni je kenangan yang aku ada.. huhu saja nak rakam dan nak play setiap masa.. best kan..

G-Dragon, T.O.P, Teayang, Seungri dan Deasung memang pandai berinteraksi dengan peminat. Ada beberapa perkataan bahasa Melayu yang diorang belajar antaranya, Terima Kasih, Aku Cinta Padamu, Satu..dua..tiga..empat.., Malaysia Macho .. haha ada saja mereka ni kan.. dan menurut diorang ini adalah konsert paling best yang diorang pernah buat dengan peminat yang sporting dan diorang pun suka tempat ni (Malaysia)

Hampir dipertengahan persembahan,  peminat-peminat BIGBANG mengeluarkan kad bewarna merah yang tertulis perkataan WITH T.O.P (Happy B-Day) dan ini mengejutkan ahli-ahli BIGBANG dan mereka pun mengucapkan ucapan hari jadi kepada TOP. Rasa terharu pulak dia sambut hari jadi kat Malaysia. So.. Happy Birthday TOP… aku suka sangat suara dia yang garau dan unik tu..

Walaupun aku bukan lah VIP BIGBANG tapi aku rasakan yang aku dah semakin minat dengan kumpulan ni. YES kalau diorang buat persembahan lagi kat Malaysia mesti nak tengok lagi.. ok lah.. nak cerita banyak pun aku tak reti sangat.. apa yang penting aku ENJOI malam tadi dengan persembahan mereka.. so.. akhir kata.. semoga BIGBANG sentiasa success dan hebat selalu.

Kat bawah ni gambar-gambar masa persembahan diorang malam tadi. Kredit gambar dari peminat-peminat mereka :- http://bigbangworldwide.blogspot.com/2012/10/photos-big-bang-alive-tour-in-malaysia.html

Kehangatan BIGBANG Alive Galaxy Tour 2012 belum habis lagi.. kepada semua peminat BIGBANG diseru supaya join diorang punya apps kat Facebook ini.. memang menarik dan tertarik.. Samsung Big Bang’s app. Untuk maklumat lanjut sila ke http://facebook.com/samsungmalaysia dan http://www.samsung.com/my/bigbanguntuk maklumat lanjut!

BigBang Fan Club Music Video

Yeahhh esok mulalah hari yang paling dinanti-nantikan aku.. Tiket VIP pun dah dapat, blog pun sudah update. Apa lagi tinggal nak pergi berhibur je dengan mereka. Siapa lagi kalau bukan kumpulan terkemuka Korea BigBang lah.. Hari tu sempat aku Google tengok video fan club Music Video dari Samsung ni.. memang best dan menarik lah.

Untuk maklumat lanjut sila ke http://facebook.com/samsungmalaysia dan http://www.samsung.com/my/bigbang untuk maklumat lanjut!

Wow fantastic baby…. hehe aku memang minat sangat dengan lagu-lagu nyanyian BIGBANG ni. Suara mereka unik dan persembahan yang diorang selalu tunjukkan memang bertenaga dan mantap. Antara lagu-lagu lain yang aku suka adalah.

Continue reading