Aku Insan Biasa

Category archive

Kerja

Mimbar Akhir Pencetus Ummah

dalam Kerja oleh
IMG_1259.JPG

IMG_1259.JPG

Siapa agaknya empat calon finalis #Pencetusummah yang bakal dinobatkan juara musim kedua ni? Pastinya dah nak masuk 7 minggu rancangan ni bersiaran dan macam-macam tazkirah kita dah dengar. Nampaknya peseta kali ini bukan calang-calang semuanya hebat belaka.

PU Azman, PU Lokman, PU Yusof dan PU Faiz semua ada karisma masing-masing dan mampu menggoncangkan fenomena islamik kat negara kita ni. Bagi lah apa tajuk sekali pun diorang memang boleh buat yang terbaik.

Aku kenal dengan semua PU ni dan secara personal aku dah ada calon juara aku sendiri. Siapa? Ala malas lah bagi tahu.. Korang pun dah tahu siapa juara nanti kan hehe..

Apa-apa pun jangan lupa tengok Final Pencetus Ummah jam 10 malam hari Khamis 25 Disember ini kat Astro Oasis dan Astro Maya HD ye. Sapot la sikit progran islamik kita. Tak de kita yang nak tengok siapa lagi kan… Charlo..

Santa Claus Is Coming

dalam Kerja oleh
20121217-210218.jpg

20121217-205858.jpg

Ho..ho..ho… Apahal tetiba cerita pasal Santa pulak ni kan.. Haha bukan apa petang tadi kat office aku ada buat majlis pre sambutan x-mas. Memang tiap-tiap perayaan kat company tempat aku kerja ni ada buat something istimewa. Tahun ni banyak pula yang si santa ni bawak. Kalau tak tu tiap tahun melopong je tengok orang lain dapat.

Orang cakap kalau dah rezeki tu ambik je la kan.. Sebab bukan aku sorang yang dapat handphone rasanya dekat 300 hp yang company aku bagi kat staff dia… FYI ni pun bukan handphone baru.. Tapi hp recycle atau lebih dikenali handphone 2nd hand je. Sebab sekarang semua staff dah pakai blackberry jadi hp lama ni diorang buat jadikan hadiah.

20121217-210218.jpg

Aku dapat Nokia N77, sekarang kalau nak tolak kat kedai pun tak laku rasanya. Haha.. Aku pun tak berminat untuk jual, ingat nak bagi keluarga je la mana yang hp diorang rosak nanti boleh la pakai hp ni untuk sementara kan..

Apa-apa pun thanks lah kat pengurusan office ni sebab sudi sedekah hp kat staff.. Harap tahun depan boleh bagi iPad mini ke iPad 4 ke iPhone 5 ke kan lagi best hihi..

Kerja Melampau

dalam Kerja oleh

Sekadar Gambar Hiasan

Sejak kebelakangan ni badan asik sakit memanjang. Buat tu sakit buat ni sakit.. sampai dalam seminggu aku kena 3-4 kali migraine sampai langsung tak boleh nak buat semua kerja. Baru-baru ni pinggang pulak buat hal sampai tak boleh nak berjalan. Memang risau sebenarnya penyakit aku ni. Tapi bila cek kat doktor barulah tahu rupanya aku ni kerap kerja sampai lewat malam dan waktu tidur yang tak teratur boleh buat badan jadi lemah dan tak bertenaga.

Susah sebenarnya nak cakap cara kerja aku ni macam mana. Tidur tu jangan cakaplah kadang-kadang tidur siang, kadang-kadang tidur waktu malam. Maklumlah aku ni kerja shift jadi waktu tidur tu memang tak boleh nak cakap bila. Bila ada waktu untuk tidur aku tidurlah tu pun kadang-kadang tak tidur sebab ada ke benda nak buat. Kerja shift ni tak la berat sangat bagi aku sebab dah hampir 8 tahun lebih aku kerja 3 shift (pagi/petang/malam). Masa muda dan belum kawin ni boleh la kerja macam ni tapi nanti bila dah berkeluarga aku nak stop kerja 3 waktu ni. Pernah juga terbaca artikel kajian dari saintis luar negara cakap kalau kerap kerja malam ni boleh dapat kanser. Tak taulah kesahihannya harap-harap aku tak tergolong la dalam penyakit tu.

Masa aku pergi cek doktor hari tu, dia cakap aku ni terlalu kerap kerja sebab tu penyakit darah tinggi aku kerap naik dan berat badan aku pun makin bertambah sihat. Ye lah macam mana tak sihat, kalau kerja malam je mesti nak pergi kedai mamak 3-4 pagi makan sampai kenyang. Sepatutnya aku kena kawal makan aku diwaktu malam. Ok Insyaallah lepas ni aku kena stop makan malam dan kawal tidur aku dengan teratur. Doktor pun sarankan aku kurang-kurangkan duduk depan laptop dan PC setiap hari. Sebab tu ada juga efek aku kerap sakit kepala. Baiklah doktor.. insyaallah aku akan atur semua tu.

 

Hari Kedua Januari Aku Di Cibai

dalam Kerja oleh


20120102-120911.jpg

Mood aku hari ni agak kurang baik sebab baru lepas dimaki hamun oleh seseorang dan di CIBAI kan. Apalah nasib badan, bekerja menjawab panggilan telefon ni memang banyak cabarannya. Memang banyak kene sabar dan beristifar kepada Allah.

Memanglah orang cakap customer is always right. Tapi kita sebagai manusia ada budi bahasakan? mana perginya budi bahasa orang melayu kita? Tak boleh ke kau sebagai seorang customer cakap baik-baik dan berbahasa apabila bercakap dengan seseorang manusia yang lain.

Aku taulah customer tu keluar duit beribu-ribu untuk businessnya. Jadi kalau ada apa-apa masalah kan boleh salurkan pada channel yang betul. Jangan la nak main herdik maki orang tak tentu pasal. Cuba kalau aku sebagai penjawab telefon cakap kasar? Sah-sah aku akan kena tindakan tatasusila pada orang atasan aku. Tapi kalau kau sebagai customer cakap kasar? Apa pula tindakan untuk korang? Biar Allah saja yang membalasnya.

Sebagai manusia budiman, aku pun ada harga diri dan perlu dihormati, jadi satu laporan telah aku buat kepada pihak atasan untuk tindakan selanjutnya. Harap kes ni dapat perhatian daripada bos bos besar. Nak mintak customer sengal tu minta maaf balik kat aku.. Baru dia tau langit tu tinggi dan rendah.

So disini aku nak nasihatkan kepada mereka yang banyak duit tu. Yang kaya raya tu.. Tolonglah… Walaupun korang banyak duit sekalipun tapi kalau miskin budi pekerti, orang tak akan sanjung kau. Nescaya business yang kau lakukan juga tidak akan maju dan berkembang. Sebab kau berniaga tak ikhlas dan biadab.

Sambutan Hari Jadi @ Upper East Side Cafe – Berjaya Times Square

dalam Kerja oleh

Tahniah dan Selamat Hari Jadi kepada semua rakan-rakan pejabat yang dah tua-tua tu.. hehe, sambutan berlangsung dah dekat 2 minggu lepas tapi baru hari ni berkesempatan nak masukkan dalam blog, boleh kan? tak salah kan?.. huhu.. Ramai gak ye yang celebrate birthday bulan March, April dan May ni yek.. boss aku memang bestlah kalau tak sebelum ni sambutan hari jadi buat kat office je, dah la office punya keluasan kecik so tak muat.. nasib baik la dia ada idea nak buat sambutan kali ni kat Upper East Side Cafe di Berjaya UCH, 14th Floor, Berjaya Times Square.

Kalau korang semua nak tahu, Upper East Side Cafe ni adalah cafe khas untuk pelajar-pelajar Berjaya University College Of Hospitality (Berjaya UCH). Tak silap aku cafe ni hanya dibuka pada hari Khamis dan Jumaat je untuk pelanggan, sebab hari lain untuk diorang belajar kat situ.. Masakan dan menu boleh tahan la.. tapi macam ada kureng sikit.. ermmm yang paling best kek coklat dia la.. memang sedap.. tak tipu memang sedap.. tapi harga pun sedap lah.. hihii..

Upper East Side Cafe – Kalau nak tahu serba lanjut tentang cafe dan Berjaya UCH boleh lawati blog diorang kat sini.. http://www.berjaya.edu.my/

Bergambar kenangan dengan office-mate aku.. Happy Birthday to uallzz..

Abaikan suara aku sebab bukan hari jadi aku pun…. x) “Zaid.. tepi-tepilah ucapan lain kali…” perhhhh panazz je..

Kembali Ke Atas