Santa Claus Is Coming

20121217-205858.jpg

Ho..ho..ho… Apahal tetiba cerita pasal Santa pulak ni kan.. Haha bukan apa petang tadi kat office aku ada buat majlis pre sambutan x-mas. Memang tiap-tiap perayaan kat company tempat aku kerja ni ada buat something istimewa. Tahun ni banyak pula yang si santa ni bawak. Kalau tak tu tiap tahun melopong je tengok orang lain dapat.

Orang cakap kalau dah rezeki tu ambik je la kan.. Sebab bukan aku sorang yang dapat handphone rasanya dekat 300 hp yang company aku bagi kat staff dia… FYI ni pun bukan handphone baru.. Tapi hp recycle atau lebih dikenali handphone 2nd hand je. Sebab sekarang semua staff dah pakai blackberry jadi hp lama ni diorang buat jadikan hadiah.

20121217-210218.jpg

Aku dapat Nokia N77, sekarang kalau nak tolak kat kedai pun tak laku rasanya. Haha.. Aku pun tak berminat untuk jual, ingat nak bagi keluarga je la mana yang hp diorang rosak nanti boleh la pakai hp ni untuk sementara kan..

Apa-apa pun thanks lah kat pengurusan office ni sebab sudi sedekah hp kat staff.. Harap tahun depan boleh bagi iPad mini ke iPad 4 ke iPhone 5 ke kan lagi best hihi..

Kerja Melampau

Sekadar Gambar Hiasan

Sejak kebelakangan ni badan asik sakit memanjang. Buat tu sakit buat ni sakit.. sampai dalam seminggu aku kena 3-4 kali migraine sampai langsung tak boleh nak buat semua kerja. Baru-baru ni pinggang pulak buat hal sampai tak boleh nak berjalan. Memang risau sebenarnya penyakit aku ni. Tapi bila cek kat doktor barulah tahu rupanya aku ni kerap kerja sampai lewat malam dan waktu tidur yang tak teratur boleh buat badan jadi lemah dan tak bertenaga.

Susah sebenarnya nak cakap cara kerja aku ni macam mana. Tidur tu jangan cakaplah kadang-kadang tidur siang, kadang-kadang tidur waktu malam. Maklumlah aku ni kerja shift jadi waktu tidur tu memang tak boleh nak cakap bila. Bila ada waktu untuk tidur aku tidurlah tu pun kadang-kadang tak tidur sebab ada ke benda nak buat. Kerja shift ni tak la berat sangat bagi aku sebab dah hampir 8 tahun lebih aku kerja 3 shift (pagi/petang/malam). Masa muda dan belum kawin ni boleh la kerja macam ni tapi nanti bila dah berkeluarga aku nak stop kerja 3 waktu ni. Pernah juga terbaca artikel kajian dari saintis luar negara cakap kalau kerap kerja malam ni boleh dapat kanser. Tak taulah kesahihannya harap-harap aku tak tergolong la dalam penyakit tu.

Masa aku pergi cek doktor hari tu, dia cakap aku ni terlalu kerap kerja sebab tu penyakit darah tinggi aku kerap naik dan berat badan aku pun makin bertambah sihat. Ye lah macam mana tak sihat, kalau kerja malam je mesti nak pergi kedai mamak 3-4 pagi makan sampai kenyang. Sepatutnya aku kena kawal makan aku diwaktu malam. Ok Insyaallah lepas ni aku kena stop makan malam dan kawal tidur aku dengan teratur. Doktor pun sarankan aku kurang-kurangkan duduk depan laptop dan PC setiap hari. Sebab tu ada juga efek aku kerap sakit kepala. Baiklah doktor.. insyaallah aku akan atur semua tu.

 

Hari Kedua Januari Aku Di Cibai


20120102-120911.jpg

Mood aku hari ni agak kurang baik sebab baru lepas dimaki hamun oleh seseorang dan di CIBAI kan. Apalah nasib badan, bekerja menjawab panggilan telefon ni memang banyak cabarannya. Memang banyak kene sabar dan beristifar kepada Allah.

Memanglah orang cakap customer is always right. Tapi kita sebagai manusia ada budi bahasakan? mana perginya budi bahasa orang melayu kita? Tak boleh ke kau sebagai seorang customer cakap baik-baik dan berbahasa apabila bercakap dengan seseorang manusia yang lain.

Aku taulah customer tu keluar duit beribu-ribu untuk businessnya. Jadi kalau ada apa-apa masalah kan boleh salurkan pada channel yang betul. Jangan la nak main herdik maki orang tak tentu pasal. Cuba kalau aku sebagai penjawab telefon cakap kasar? Sah-sah aku akan kena tindakan tatasusila pada orang atasan aku. Tapi kalau kau sebagai customer cakap kasar? Apa pula tindakan untuk korang? Biar Allah saja yang membalasnya.

Sebagai manusia budiman, aku pun ada harga diri dan perlu dihormati, jadi satu laporan telah aku buat kepada pihak atasan untuk tindakan selanjutnya. Harap kes ni dapat perhatian daripada bos bos besar. Nak mintak customer sengal tu minta maaf balik kat aku.. Baru dia tau langit tu tinggi dan rendah.

So disini aku nak nasihatkan kepada mereka yang banyak duit tu. Yang kaya raya tu.. Tolonglah… Walaupun korang banyak duit sekalipun tapi kalau miskin budi pekerti, orang tak akan sanjung kau. Nescaya business yang kau lakukan juga tidak akan maju dan berkembang. Sebab kau berniaga tak ikhlas dan biadab.

Sambutan Hari Jadi @ Upper East Side Cafe – Berjaya Times Square

Tahniah dan Selamat Hari Jadi kepada semua rakan-rakan pejabat yang dah tua-tua tu.. hehe, sambutan berlangsung dah dekat 2 minggu lepas tapi baru hari ni berkesempatan nak masukkan dalam blog, boleh kan? tak salah kan?.. huhu.. Ramai gak ye yang celebrate birthday bulan March, April dan May ni yek.. boss aku memang bestlah kalau tak sebelum ni sambutan hari jadi buat kat office je, dah la office punya keluasan kecik so tak muat.. nasib baik la dia ada idea nak buat sambutan kali ni kat Upper East Side Cafe di Berjaya UCH, 14th Floor, Berjaya Times Square.

Kalau korang semua nak tahu, Upper East Side Cafe ni adalah cafe khas untuk pelajar-pelajar Berjaya University College Of Hospitality (Berjaya UCH). Tak silap aku cafe ni hanya dibuka pada hari Khamis dan Jumaat je untuk pelanggan, sebab hari lain untuk diorang belajar kat situ.. Masakan dan menu boleh tahan la.. tapi macam ada kureng sikit.. ermmm yang paling best kek coklat dia la.. memang sedap.. tak tipu memang sedap.. tapi harga pun sedap lah.. hihii..

Upper East Side Cafe – Kalau nak tahu serba lanjut tentang cafe dan Berjaya UCH boleh lawati blog diorang kat sini.. http://www.berjaya.edu.my/

Bergambar kenangan dengan office-mate aku.. Happy Birthday to uallzz..

Abaikan suara aku sebab bukan hari jadi aku pun…. x) “Zaid.. tepi-tepilah ucapan lain kali…” perhhhh panazz je..

Selamat Pengantin Baru Cida & Azril

dsc_0049

Ucapan tahniah dan selamat pengantin baru kepada kawan pejabat aku iaitu Cida dan Azril atas perkahwinan yang cukup meriah, semoga kau dan suami kekal ke akhir hayat. Terima kasih la cida hidangkan makanan kat kitaorang walaupun kita orang datang lambat sampai khemah pun dah kemas tapi kau tetap layan kami dengan sempurna. Nasi Hujan yang kau hidangkan tu memang best tau… 1st time aku dengar nasi hujan… kalau kat kampung aku selalu orang makan nasi minyak …

layan gambar-gambar yang dirakam ni menggunakan Nikon D80.

Continue reading

Selamat Hari Bekerja

dsc_0042

Hari ni aku jalan-jalan blog kengkawan semua cerita pasal selamat hari pekerja… tapi entry aku hari ni nak wish selamat hari bekerja kepada semua pekerja-pekerja yang bekerja di hari pekerja. Enam tahun aku bekerja tak pernah sekali pun aku cuti untuk menyambut hari pekerja. Jadi apakah title aku ni pekerja atau bos atau kuli atau apa?… hahahaha… alah tak penting pun sambut hari pekerja ni bagi aku… aku kerja lagi bagus leh dapat double pay.. lagi syok kan… hujung bulan pakcik kaya hahahha…

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar

Hari Pekerja atau Hari Buruh adalah satu nama untuk pelbagai cuti tahunan yang diraikan pada 1 Mei (atau dalam permulaan bulan Mei). Akan tetapi sebenarnya hari ini disebut juga sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja. Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun 1884,Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan-jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei, 1886. Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket tahun 1886, tetapi beransur-ansur juga di pejabat selama lapan-jam waktu bekerja.

ooo sebab tu la satu dunia sambut hari pekerja ni… tu pun nak mogok, aku ni kerja time hari pekerja tak heran pun… apa-apa pun zaid dengan ikhlas nak ucapkan selamat bekerja dan selamat hari pekerja kepada semua pekerja di Helpdesk 7-Eleven dan HQ serta semua yang mengenali diri zaid dengan ucapan kerja elok-elok ye.. jangan nak curi tulang ok.. ehh dah macam sampaikan salam era la pulak…

Di kesempatan ini aku nak ucapkan juga selamat hari lahir kepada sahabat yang bernama Zaza comel yang ke 25 tahun, semoga tahun ni zaza selalu sihat dan jaga pemakanan tu ye… nanti kalau dah sihat sepenuhnya boleh la belanja zaid makan mcd ok..

Tayar Motor Pancit Lagi…

cimg0123-copy

Tension betul aku hari ni, dah la kerja malam balik pukul 7pagi, tengok motor pancit kat carpark office pulak. Geram tul mesti ada umat yang dengki ngan aku ni. Selalu sangat motor aku dipancitkan. Hari tu side mirror kiri kanan kena curi. Banyak dah kes pancit motor dan curi barang kat sini.. sapa punya kerja la ni.

Harapkan ada CCTV kat parking ni selamat la rupanya tidak.. yang menaikkan darah aku mulai bulan ni sekali parking motor kena bayar RM1.00, kalau sebulan aku bekerja dah RM24 ringgit.. kalau sekuriti tak ada buat apa nak bayar?…

Atas Permintaan Bugil dan Yusron – Casablanca (Bertie Higgins)

Hai kawan-kawan…. hehehe shah bugil dan yusri a.k.a yusron ni aku tujukan lagu kegemaran aku kat korang dan bakal adik ipar korang a.k.a. awek aku si alice in wonderland. Puas hati yek!.. hihihi.. aku memang suka lagu-lagu lama wei, korang jangan la gelak pulok… lagu ni memang sedih dan best tak caya meh dengar aku letak versi karaoke lagi, korang nyanyi la sampai muntah hihihi..

Alice kalau baca blog ni, sila balas lagu aku kat blog ko plak… biar orang ramai tahu yang kita ni sudah berpacaran, hahahah gelak besar aku (Bila masa plak yg kita declare ni) arhhh lantak la suka-suka je kan bukan betul pun.. kalau betul pun apa salahnyakan…

(kepada sesiapa yang baca blog aku ni jangan pening yek.. sebab entry aku kali ni aku tujukan kepada 3orang saja,… Alice, Bugil dan Yusron…

dsc_0037

dsc_0025

nak lirik? klik link dibawah

Continue reading

7-Eleven Bowling Tournament 2008

Pagi lagi dah bangun tidur, siap-siap pergi kerja makan kat kedai mamak dan terus ke Berjaya Times Square untuk pack2 hadiah dan goodie bag, semuanya berjalan dengan lancar. Para pemenang pun semuanya puas hati dengan hadiah2 yang kitaorang berikan hehehe.. (mintak sikit hamper)

Alhamdulillah akhirnya selesai sudah program 7-Eleven Bowling Tournament 2008 hari ni 20 December 2008, huhu hari ni aku penat sesangat, semua ada sakit kaki, sakit kepala, sakit badan, sakit hati hehehehe bukan apa aku ni committee bowling ni so tak dapat la hadiah grand prize hehehehe. Tapi tak pe tak dapat hadiah pun aku dapat menyumbangkan sedikit keringat dan tenaga kat company tempat aku bekerja ni. Dengan cara ni je la aku dapat membantu.

Gambar-Gambar 7-Eleven Bowling Tournament 2008