Penarik Kereta Atau Penyamun?

Pertama sekali nak cakap siapa yang belum bayar kereta tu sila bayar secepat mungkin. Siapa yang tertunggak kereta sampai 2 bulan tu silalah jelaskan cepat sebelum si bangsat penarik kereta penyamun ni datang menghantui diri anda. Aku cakap ni sebenarnya untuk diri aku gak. Ye lah salah sendiri gak siapa suruh pergi tangguh-tangguh bayar kereta kan dah kena tahan ngan si bangsat penarik kereta tak bertauliah ni.

Okey ceritanya macam ni, hari Jumaat 2 minggu lepas aku nak KL nak pergi office Nuffnang. Masa kat area Jalan Ampang berdekatan lampu isyarat dekat dengan Hard Rock KL tu tiba-tiba ada satu kereta Iswara putih dok hon aku dari sebelah. Memula buat tak layan gak tapi bila dah bertubi-tubi dok hon aku pun bukak la tingkap cakap apasal korang hon hon.. ingat tayar pancit ke, kereta terbakar ke.. rupanya diorang cakap dari CIMB Bank sebab aku tak bayar kereta dah 2 bulan.

Dalam keadaan lalu lintas sesak tu diorang suruh aku parking tepi berdekatan dengan bangunan AIA (tak silap aku). Disebabkan aku memang tak bayar kereta dah dekat 2 bulan jadi agak cuak juga la sebab kereta nak kena tarik. Terpikir juga dalam kepala ni macam manalah aku nak balik? tak kan nak jalan kaki kot?

Ok cerita diteruskan tanpa belas kasihan. Aku parking kereta aku kat tepi jalan dan buka sedikit tingkap.. Tak semena-mena 2 lelaki India terus ke tepi pintu aku dan cakap mereka wakil dari CIMB Bank dan datang untuk tarik kereta aku. Tak sempat nak cakap banyak seorang dari India tu masukkan tangan dan terus rampas kunci kereta. Kemudian dia terus masuk ke dalam kereta kat sebelah aku. Cuak tak cuak lah.. tiba-tiba orang yang tak dikenali terus duduk sebelah tanpa tunjuk surat atau apa-apa identiti mereka dari CIMB. Seterusnya korang boleh baca melalui laporan polis kat bawah ni.

IMG_20140330_0002

Moral kat pengalaman aku ni sebenarnya :-

1 – Jangan pending bayar kereta sebab kalau dah pending kita mungkin akan rasa takut bila ditahan oleh penyamun bangsat penarik kereta ni.

2 – Kita akan deal harga “sogok” sebab tak nak kereta kita ditarik

3 – Pastikan si penarik kereta tunjuk identiti atau surat penarikan kereta baru bukak tingkap atau benarkan diorang masuk dalam kenderaan

4 – Kalau si penyamun dah masuk dalam kereta, bagi jelah apa yang diorang nak.. duit ke apa pe.. jangan nanti disebabkan nak berdebat tak pasal-pasal diorang keluarkan senjata kita juga jadi mangsa padah.

5 – Jangan buka tingkap setengah ke luas ke.. buka sedikit je lain kali agak-agak suara je boleh keluar.

6 – Pastikan call pihak bank awal-awal, kalau tak jadi macam aku lah.. surat kereta tak keluar lagi tapi aku dah cuak gila sampai pergi layan 3 si bangsat tu..

 

Selepas hasil siasatan POLIS, nombor plat kereta Iswara tu adalah nombor palsu dan tiada dalam rekod JPJ. Perhh memang aku dah kena POW lah jawabnya. Tak apalah anggap aku sedekah tak ikhlas je kat 3 bangsat tu. Memang pandai diorang cari makan dan aku pun tak paham macam mana pihak penarik kereta boleh dapat maklumat kalau tak ada deal dengan pihak Bank. Pihak Bank pun satu surat tarik kereta tak keluar lagi dah pergi inform pencacai-pencacai mereka cari kereta. So Shit!! …

Madah Cintaku

Saat kakiku melangkah masuk ke ruang legarmu, terasa lemah sendi anggota. Namun kugagahi jua demi sebuah impianku,cita-citaku dan harapan. Kutatapi sekelilingnya, ternyata sangkaan menerpa jauh. Segalanya penuh dengan keindahan dan kedamaian. Kumasuk ke sebuah bilik dan kutatapinya. Lalu duduk dan kuamati segalanya. Semuanya indah, segalanya sempurna tiada cacat celanya. Di sini, tertanamnya sebuah keazaman dan tersemai sebuah harapan. Akanku jadikan segalanya realiti buknnya mimpi. Di sini, ku tuntut sebuah khazanah ilmu. Harta yang tidak ternilai harganya.

Anugerah yang takkan hilang ditelan zaman. Di sini, dugaan dan cabaran menerpa silih berganti. Kedukaan dan kebahagiaan banyak dilalui. Gelak ketawa, senyum tawa dan tangisan semuanya di sini. Di sini, telah kucurahkn air mata kebahagiaan, senyum tawa keindahan telah dilemparkan. Segala kedukaan dan kebahagiaan dihadapi segalnya. Telah ku tempuhi ranjau duri, pahit manisnya di sini. Pernah dahulu diri terasa tidak sanggup menatap sebuah kegagalan. Namun, tidak semua kegagalan itu membawa sebuah kelemahan. Kegagalan perjuanganku di sini telah memberiku sebuah semangat,sl semangat yang kuat untukku berjuang.

Daku bangkit dari kegagalan itu, cuba untuk berani dengan tenaga sendiri. Terasa amat sukar untuk melakukan. Namun, kekuatan semangat perjuangan itu telah membantkitkan diri dari kegagalan. Kegagalan semalam telah memberi sinar baru. Aku tahu perjuangan di sana masih panjang. Masih banyak ranjau dan duri harus ditempuh. Masih banyak tawa dan tangisan yang harus kualami. Tapi,, adakah aku mmpu untuk teruskan prjuangan ini?? Hanya Allah SWT yang tahu segalanya. Namun… takkan sesekali ku berputus asa teruskan perjuangan ini.

Nukilan Cinta Dari Kekasih

jatuh-cintaKita ditemukan melalui satu pertemuan. Lalu bergelar sahabat. Ibarat tali tersimpul mati. Terlalu erat dan tidak dapat dileraikan. Melainkan ketentuan Tuhan. Setiap detik dihias pelbagai kenangan, semalam berlalu begitu pantas. Meninggalkan pelbagai kisah. Namun.. hari-hari berlalu tetap menjadi kenangan. Mustahil untuk berulang. Kelak berulang jauh menyimpang. Kita ketawa dan berair mata. Ibarat sedang berpesta hingga lupa segala.. Namun.. bak kata org “waktu mencemburui kita”. Membuat kita tersedar dari terus leka. Bila-bila sahaja dugaan menerjah kita. Esok… mungkinkah kita akn terus begini? Berpimpin tangan mengukir impian, berlari-lari utk mencapai kejayaan. Namun, perpisahan tetap jua bertandang, menyambut dan mengambil semuanya dari kita. Itulah lumrah kehidupan, yang perit adalah satu dugaan, yang manis adalah satu sandaran.

Jika aku menjadi bintang, akanku kerdip dengan seni warnaku. Jika aku menjadi bulan, takkanku persiakan purnama yang sebati, hanya untuk pancaran ketenangan pada kalbumu. Jika aku menjadi suria, selamanya ku akan tatangi sinarku untuk pancaran hangat jasmanimu. Jika aku menjadi bunga, sentiasaku mekar takkan layu, bahkan sentiasa menguntum persis senyuman Aisyah Talhah, asal kau merasa aura Sakinnah, Mawaddah, Al-Jannah, tapi, aku hanya insan dan hamba pada ‘Aza Wajal La. Hanya dkurniai kelebihan dan kelemahan. Menjadikan kita tidak sempurna. Tetapi… sirat semua itu amatlah besar, hingga jauh dari jangkauan. Sesungghnya kaulah teman, kaulah penawar. Tika aku terkulai dikaki musibah. – Sayang Mohd Zaid. DUNIA & AKHIRAT.

Ini merupakan nukilan yang dikirim oleh si dia untuk aku.. terharu sangat dan sangat berterima kasih :) cayang dia.. budak bucukk.. 

Abang… Adik Takut… Adik Nak Dukung…

1-2013-06-28 04.46.32

Gempar kejap hari tu bila tengok anak-anak aku (Sugar Glider) bermesra-mesraan macam nak beromen pun ada jugak. Bukan tak nak bagi sebab diorang ni masih Joey lagi dan tak sepatutnya nak berkelamin dalam usia yang muda. Jadi apa lagi sebagai bapa yang baik aku pun terus gelabah jap pergi tanya semua orang pasal kes anak aku ni huhu.. Alhamdulillah sebenarnya mereka bukan nak mating pun cuma diorang ni takut dan dah tabii SG memang macam ni.

1-2013-06-28 04.46.35Sian pulak aku tengok anak-anak aku ni.. tah apa yang diorang takut pun aku tak tau lah.. bapak dia ni pun dia masih gigit dan crabbing.. tak apa anak-anak abah akan usaha jaga anak-anak sampai ke anak cucu ye.. hohoho…

Okey pasal kes dia bermesra-mesra tu aku dah dapatkan kepastian dari bro Kelvin Chan yang juga merupakan otai SGM.

Piggyback. Joeys that are young always piggyback on their mommies. If they are left outside and became uncertained, they’ll cry. Mom or dad will come to the rescue, and allowing joeys to piggyback on them. And they will be carried to safety : the sleeping pouch.

Screen Shot 2013-06-30 at 4.01.37 AMHuh lega.. pasni aku kena bagi 101% perhatian lebih kat diorang ni.. mereka ni masih baby lagi sebenarnya.. patutnya sekarang ni diorang ngan mak-bapak kandung diorang bukan dengan aku… anak-anak jangan takut ye.. “abah kau” ada ni… untuk rescue …

Lepak-Lepak Dengan Geng Sugar Glider

2013-06-29 00.30.37

Kalau cakap pasal geng blogger ke geng twitter ke geng facebook ke aku selalu lah join tapi jumaat lepas aku lepak dengan geng Sugar Glider (SG) pulak, ada aku, Azim, Chot, Angah dan kawan dia, Amy dan suami… Best sangat sebenarnya dapat berkumpul dan lepak dengan diorang ni kat Dataran Merdeka.. kalau dah minat dengan SG tu kenalah rajin-rajin bertanya dan korek ilmu dari otai-otai SG yang lain kan.. selain dari lepak tu at least dapat eratkan silaturrahim juga iyor dak..

1-Mini gath SG Dataran Merdeka1

Walaupun masih newbie tapi Insyaallah satu hari nanti boleh jadi otai gak.. haha sebenarnya otai tak otai tu tak penting pun bagi aku.. yang penting ada hati naluri untuk bela binatang SG ni dan jaga sebaik yang boleh macam anak-anak sendiri. SG ni tak lah susah mana pun nak bela dan tak lah sesenang yang disangka. Maksud aku jangan pandang rendah dengan pemakanan dan habitat diorang ni.. SG pun boleh stress macam manusia tau.. kalau bercakap pasal makanan pulak.. makanan SG sebenarnya lagi mahal dari makanan manusia hehe..

1-Mini gath SG Dataran Merdeka

So kalaulah ada readers blog aku ni yang minat SG gak jom lah join group whatsapp ni dan kalau ada masa kita lepak lagi.. boleh share cerita lucu, cerita duka, dan yang penting cerita pasal Sugar Glider lah hehe.. :)

OPSS : Pernah gak bila bawa anak-anak SG aku jenjalan luar ada orang tengok. Pastu SG aku dok berak dan kencing merata kat baju.. mulut-mulut ramai cakap eeee kotornya.. hahaha aku gelak je dalam hati sebab SG ni lagi suci dari mulut manusia yang busuk.. :)

Kini Aku Seorang Pembela Sugar Glider

Sebenarnya dah lama aku mengidam nak bela Sugar Glider (SG). Bukan sebab nak ikut-ikut orang bela aku pun nak bela tapi sebab SG ni sangat comel dan manja dan naluri aku sendiri yang nak sangat jaga Suggies ni. Sugar Slider atau nama Scientific Petaurus Breviceps ni semenangnya binatang liar yang sangat jinak. Itu apa yang aku research dalam Google lah.. rata-rata pembela SG ni akan cakap lepas proses diorang Taming, Bonding SG diorang akan mesra dengan tuannya. Oh aku tak sampai lagi tahap tu sebab baru je membeli SG ni semalam. Nak kasi tips Taming/Bonding pun aku tak tahu lagi.. tunggulah 5-6 bulan lagi ye..

Shasha agak malu-malu

Shasha agak malu-malu

Semalam dengan rasa berbesar hati aku pergi ke Downtown Mines untuk beli SG pujaan hatiku.. dah lama Googling tentang SG ni so dah sampai masa mengawan aku dah tak tahan sangat nak membeli. Malam-malam buta gak pergi Downtown Mines padahal duit dalam poket tinggal RM6 je haha.. biasalah aku bukan orang kaya pun duit kais pagi makan pagi.. Tapi Alhamdulillah rezeki Allah bagi tak pernah putus.. jadi aku pinjam dulu duit akak aku.. nasib baik mood dia ok plak hari tu kasi pinjam.. haha so apa lagi terus rembat sepasang Sugar Glider

Pakej Sugar Glider

Harga Sugar Glider di Downtown Mines RM230 seekor.. tapi aku beli sepasang dan pakej permulaan Sugar Glider. Harganya RM550 dapat Cage (Sangkar), Makanan HWP, Bekas makanan, Bekas minuman, Sleeping Bag dan pouch bag. Pastu pouch bag yang dia bagi dalam set tu macam bag perempuan tak cantik jadi aku tambah RM10 untuk bag lain jadi semuanya RM560.

Agak mahal juga SG ni kan… ingat dah lama harga dah turun.. OK pasal harga aku tak nak kesah sangat asalkan aku dapat membela mereka itu sudah cukup best bagi diri aku. Kalau nak kira harga semahal tu dengan pahala kat akhirat esok lagi tak ternilai.. jadi pilih mana harga mahal atau pahala haha.. So aku pun baru 2 hari membela anak kesayangan aku ni.. nama pun dah diberi iaitu ShaSha dan ShuShu. Kenapa nama macam tu? ni sebab anak buah aku punya pasal haha.. ShaSha sebab si Alia tu suka sebut 1 Malaysia.. tang Malaysia tu dia punya sleng Sha (1 Meysha). ShuShu tu pulak sebab Alia bila nak mintak susu kat mak dia mesti cakap mama shushuuu.. haha melekat terus nama tu kat Suggies aku..

Sugar Glider

Masa makan..

Okeylah just nak berceloteh sikit je tentang SG baru aku ni.. Sekarang pun SG aku masih tak kenal bau tuan dia.. bila pegang asik nak crabbing tak tentu pasal.. bila aku hulur tangan buat-buat terkejut dan terus crabbing balik.. perhhh nasib baik la aku ni jenis tak lemah semangat.. sebab dari hasil pembacaan aku bila SG crabbing atau gigit atau cakar… jangan mudah terperanjat especially kalau perempuan tu sila jangan menjerit.. nanti SG akan rasa takut dan kalau lama kelamaan nanti SG naik lemak pulak sebab hanya dengan tindakkan seperti crabbing dan sebagainya tulah tabiat diorang untuk protect diri diorang.. sebaliknya sentiasakan bersama SG kalau boleh 24 jam sehari belai dia dengan penuh manja.. lama-lama nanti dia akan mesra dengan tuan punya badan.

1-2013-06-02 12.55.44

Shushu tidur je kejenye…

Cakap banyak pun tak guna sebab aku baru 2 hari bela. Nanti bila dah lama sikit aku share la apa-apa tips yang berguna..

Ibu Kucing Tak Nak Susukan Anak

image

Kesian kat anak kucing ni.. aku baru je bawak masuk dalam rumah sebab anak kucing ni meow meow dari petang tadi. Mungkin sebab lapar kot atau panas kat luar. Sebenarnya anak kucing ni ada mak dia tapi mak dia sekarang tak nak jaga anaknya. Padahal baru beberapa hari beranak.

Ada blog yang aku baca ibu kucing ni akan tinggalkan anak dia kalau anaknya tu dah tak ada bau maknya. Ye ke? Mungkin gak sebab anak kucing ni kita orang dah pegang-pegang sampai mak dia merajuk dah tak endahkan anaknya..

Agak kesian disitu jadi aku bawak anak kucing ni masuk dalam rumah. So aku pun bancuhlah susu pekat f&n nak bagi kat anak kucing ni.. pun dia tak nak minum.. pening lah macam mana ye nak bagi anak kucing ni minum susu.. ada orang cakap tak boleh bagi minum susu lembu sebab nanti anak kucing ni akan kena cirit birit dan mati. Ye ke? Nasib baik la anak kucing ni tak minum lagi.

So hari pun dah malam ni jadi esok je la aku pergi kedai pet untuk cari susu baby kitty dan botol dia senang sikit dia nyonyot nanti..

Ps : harap mak kucing ni masih ada perasaan kat anaknya..

Scaling Gigi Tak Sakit Pun..

2013-05-03 12.35.28

Antara benda yang paling aku takut nak buat ialah kalau nak buat scaling gigi.. hoho fobia masa kat sekolah dulu masih terpahat dalam jiwa rasa sanubari.. masa sekolah dulu kalau scaling mesti sampai tersedak-sedak air liur tambah air pelincir yang doktor curah ikut paip kecik tu.. kekadang pembantu doktor ni malas sikit bukan nak buat keje betul-betul..

Tapi tidak di Klinik Pergigian Syafeera.. actually aku baru 1st time pergi klinik gigi ni sebab utama klinik ni dekat je dengan rumah aku lebih kurang 10 minit naik kereta. Dok baca entry-entry blog orang lain pasal klinik ni semua cerita pasal benda yang baik-baik dan ada yang cakap klinik ni bagus..

So lepas terpengaruh dengan komen-komen orang lain, aku pun saja lah nak try buat scaling gigi kat sini. Yang bestnya doktor Syafeera ni cun orangnya.. lemah lembut, cakap pun sopan je.. itu benda yang paling utama untuk jadi seorang doktor gigi.. sebab kalau cakap marah-marah nanti pesakit pun fobia nak datang lagi kan..

Disebabkan gigi aku ni ada beberapa problem serius. Jadi masa untuk buat scaling ambil masa dekat 1 jam.. kelengkapan yang ada kat Klinik Pergigian Syafeera ni memang tip top. Lengkap semuanya.. dia buat scaling pun tak sakit dan ada seorang pembantu bersama doktor ni dok bedah mulut aku haha..

Harga untuk buat scaling antara RM60 – RM150 ikut jam yang diperlukan dan kerosakan gigi. Rasanya harga tu kira murah la kan sebab ada klinik gigi harga minimum sampai RM80. Customer kat klinik ni memang ramai jadi kalau korang nak try datang sini sebaiknya buat lah temujanji dulu ye.. jangan main redah je macam aku buat hari tu.. tak pasal-pasal tengah scaling kena stop kejap sebab ada client doc yang datang sebab dia dah buat temujanji awal..

2013-05-03 12.37.02

Masa balik dapat kit pembersih gigi ni dari pembantu doktor.. hoho.. thanks.. tak yah nak beli utk sebulan… Kalau nak try mai la datang kat Klinik Pergigian Syafeera ni.. betul-betul depan Jusco Mahkota Cheras.. Klinik Pergigian Syafeera® 31-1, Jalan Temenggung 21/9, Seksyen 9, Bandar Mahkota Cheras, Selangor. Tel: 03-9075 6909.

Kemalangan Di Pagi Jumaat

1-IMG_0255Semalam aku kemalangan motor lagi. Tapi tak lah serius mana pun hanya luka kecil di tangan je. Susahkan jadi pemandu motorsikal ni. Jalan berhati hati mana pun kalau nak kemalangan jadi juga.

Pagi semalam hari hujan jadi jalan pun agak licin. Tambah pula kereta banyak dari pagi. Paling aku bengang sekali kalau ada kereta yang nak memotong tak bagi lampu signal. Main potong je tak lah dia tengok kiri kanan. Sekali tiba-tiba kereta tu memotong aku pulak tengah memecut. Apa lagi dia pun langgar aku dari tepi. Nasib baik aku sempat slow kan motor dan aku terus terjatuh atas jalan raya yang basah dek kerana hujan lebat.

Mujur juga ada kereta polis yang datang bantu aku. Maklumlah bila dah kemalangan aku terus jadi blur jap tak tau nak buat apa. Abang polis tu lah yang tolong angkat motor aku ke tepi jalan. Orang yang langgar aku tu orang cina mungkin dia nak cepat kot. Si pelanggar tu ketepikan kereta dia dan datang kat aku. Bukan nak tanya aku ok ke tak dia terus hulur RM100. Cehh tak berbaloi tul dah la motor aku rosak teruk dengan tangan luka-luka lagi

Tak pe lah dah malang tak berbau nak buat macam mana kan. Aku pun nak cepat gak jadi aku ambik je duit yang dia bagi tu untuk repair motor nanti.

Masuk ni dah 2 kali aku kemalangan motorsikal yang kali pertama tu agak teruk nasib baik kali ni luka kecik je. Tension lah dengan pemandu kereta yang tak berhemah tu. Beli kereta mahal-mahal pun tak guna kalau tak nak memotong tak pandang cermin sisi dan bagi lampu signal. Nasib baik jalan tengah jam waktu tu, cuba kalau jalan tengah lengang time aku terjatuh tu ada pula kereta yang laju tak pasal-pasal innalillah kat situ gak.

Aku harap sangat pada semua pemandu kereta dan motor sentiasalah berhati-hati. Kalau nak memotong tu sila lah bagi lampu signal. Bukan kena bayar pun nak bagi lampu tu.

Start hari ni aku dah fobia nak bawa motor jadi sekarang pergi mana-mana kenalah bawa kereta meredah jalan sesak kat KL ni.