Diriku

Diriku

0

1-2013-06-28 04.46.32

Gempar kejap hari tu bila tengok anak-anak aku (Sugar Glider) bermesra-mesraan macam nak beromen pun ada jugak. Bukan tak nak bagi sebab diorang ni masih Joey lagi dan tak sepatutnya nak berkelamin dalam usia yang muda. Jadi apa lagi sebagai bapa yang baik aku pun terus gelabah jap pergi tanya semua orang pasal kes anak aku ni huhu.. Alhamdulillah sebenarnya mereka bukan nak mating pun cuma diorang ni takut dan dah tabii SG memang macam ni.

1-2013-06-28 04.46.35Sian pulak aku tengok anak-anak aku ni.. tah apa yang diorang takut pun aku tak tau lah.. bapak dia ni pun dia masih gigit dan crabbing.. tak apa anak-anak abah akan usaha jaga anak-anak sampai ke anak cucu ye.. hohoho…

Okey pasal kes dia bermesra-mesra tu aku dah dapatkan kepastian dari bro Kelvin Chan yang juga merupakan otai SGM.

Piggyback. Joeys that are young always piggyback on their mommies. If they are left outside and became uncertained, they’ll cry. Mom or dad will come to the rescue, and allowing joeys to piggyback on them. And they will be carried to safety : the sleeping pouch.

Screen Shot 2013-06-30 at 4.01.37 AMHuh lega.. pasni aku kena bagi 101% perhatian lebih kat diorang ni.. mereka ni masih baby lagi sebenarnya.. patutnya sekarang ni diorang ngan mak-bapak kandung diorang bukan dengan aku… anak-anak jangan takut ye.. “abah kau” ada ni… untuk rescue …

0

2013-06-29 00.30.37

Kalau cakap pasal geng blogger ke geng twitter ke geng facebook ke aku selalu lah join tapi jumaat lepas aku lepak dengan geng Sugar Glider (SG) pulak, ada aku, Azim, Chot, Angah dan kawan dia, Amy dan suami… Best sangat sebenarnya dapat berkumpul dan lepak dengan diorang ni kat Dataran Merdeka.. kalau dah minat dengan SG tu kenalah rajin-rajin bertanya dan korek ilmu dari otai-otai SG yang lain kan.. selain dari lepak tu at least dapat eratkan silaturrahim juga iyor dak..

1-Mini gath SG Dataran Merdeka1

Walaupun masih newbie tapi Insyaallah satu hari nanti boleh jadi otai gak.. haha sebenarnya otai tak otai tu tak penting pun bagi aku.. yang penting ada hati naluri untuk bela binatang SG ni dan jaga sebaik yang boleh macam anak-anak sendiri. SG ni tak lah susah mana pun nak bela dan tak lah sesenang yang disangka. Maksud aku jangan pandang rendah dengan pemakanan dan habitat diorang ni.. SG pun boleh stress macam manusia tau.. kalau bercakap pasal makanan pulak.. makanan SG sebenarnya lagi mahal dari makanan manusia hehe..

1-Mini gath SG Dataran Merdeka

So kalaulah ada readers blog aku ni yang minat SG gak jom lah join group whatsapp ni dan kalau ada masa kita lepak lagi.. boleh share cerita lucu, cerita duka, dan yang penting cerita pasal Sugar Glider lah hehe.. :)

OPSS : Pernah gak bila bawa anak-anak SG aku jenjalan luar ada orang tengok. Pastu SG aku dok berak dan kencing merata kat baju.. mulut-mulut ramai cakap eeee kotornya.. hahaha aku gelak je dalam hati sebab SG ni lagi suci dari mulut manusia yang busuk.. :)

1

Sebenarnya dah lama aku mengidam nak bela Sugar Glider (SG). Bukan sebab nak ikut-ikut orang bela aku pun nak bela tapi sebab SG ni sangat comel dan manja dan naluri aku sendiri yang nak sangat jaga Suggies ni. Sugar Slider atau nama Scientific Petaurus Breviceps ni semenangnya binatang liar yang sangat jinak. Itu apa yang aku research dalam Google lah.. rata-rata pembela SG ni akan cakap lepas proses diorang Taming, Bonding SG diorang akan mesra dengan tuannya. Oh aku tak sampai lagi tahap tu sebab baru je membeli SG ni semalam. Nak kasi tips Taming/Bonding pun aku tak tahu lagi.. tunggulah 5-6 bulan lagi ye..

Shasha agak malu-malu
Shasha agak malu-malu

Semalam dengan rasa berbesar hati aku pergi ke Downtown Mines untuk beli SG pujaan hatiku.. dah lama Googling tentang SG ni so dah sampai masa mengawan aku dah tak tahan sangat nak membeli. Malam-malam buta gak pergi Downtown Mines padahal duit dalam poket tinggal RM6 je haha.. biasalah aku bukan orang kaya pun duit kais pagi makan pagi.. Tapi Alhamdulillah rezeki Allah bagi tak pernah putus.. jadi aku pinjam dulu duit akak aku.. nasib baik mood dia ok plak hari tu kasi pinjam.. haha so apa lagi terus rembat sepasang Sugar Glider

Pakej Sugar Glider

Harga Sugar Glider di Downtown Mines RM230 seekor.. tapi aku beli sepasang dan pakej permulaan Sugar Glider. Harganya RM550 dapat Cage (Sangkar), Makanan HWP, Bekas makanan, Bekas minuman, Sleeping Bag dan pouch bag. Pastu pouch bag yang dia bagi dalam set tu macam bag perempuan tak cantik jadi aku tambah RM10 untuk bag lain jadi semuanya RM560.

Agak mahal juga SG ni kan… ingat dah lama harga dah turun.. OK pasal harga aku tak nak kesah sangat asalkan aku dapat membela mereka itu sudah cukup best bagi diri aku. Kalau nak kira harga semahal tu dengan pahala kat akhirat esok lagi tak ternilai.. jadi pilih mana harga mahal atau pahala haha.. So aku pun baru 2 hari membela anak kesayangan aku ni.. nama pun dah diberi iaitu ShaSha dan ShuShu. Kenapa nama macam tu? ni sebab anak buah aku punya pasal haha.. ShaSha sebab si Alia tu suka sebut 1 Malaysia.. tang Malaysia tu dia punya sleng Sha (1 Meysha). ShuShu tu pulak sebab Alia bila nak mintak susu kat mak dia mesti cakap mama shushuuu.. haha melekat terus nama tu kat Suggies aku..

Sugar Glider
Masa makan..

Okeylah just nak berceloteh sikit je tentang SG baru aku ni.. Sekarang pun SG aku masih tak kenal bau tuan dia.. bila pegang asik nak crabbing tak tentu pasal.. bila aku hulur tangan buat-buat terkejut dan terus crabbing balik.. perhhh nasib baik la aku ni jenis tak lemah semangat.. sebab dari hasil pembacaan aku bila SG crabbing atau gigit atau cakar… jangan mudah terperanjat especially kalau perempuan tu sila jangan menjerit.. nanti SG akan rasa takut dan kalau lama kelamaan nanti SG naik lemak pulak sebab hanya dengan tindakkan seperti crabbing dan sebagainya tulah tabiat diorang untuk protect diri diorang.. sebaliknya sentiasakan bersama SG kalau boleh 24 jam sehari belai dia dengan penuh manja.. lama-lama nanti dia akan mesra dengan tuan punya badan.

1-2013-06-02 12.55.44
Shushu tidur je kejenye…

Cakap banyak pun tak guna sebab aku baru 2 hari bela. Nanti bila dah lama sikit aku share la apa-apa tips yang berguna..

1

image

Kesian kat anak kucing ni.. aku baru je bawak masuk dalam rumah sebab anak kucing ni meow meow dari petang tadi. Mungkin sebab lapar kot atau panas kat luar. Sebenarnya anak kucing ni ada mak dia tapi mak dia sekarang tak nak jaga anaknya. Padahal baru beberapa hari beranak.

Ada blog yang aku baca ibu kucing ni akan tinggalkan anak dia kalau anaknya tu dah tak ada bau maknya. Ye ke? Mungkin gak sebab anak kucing ni kita orang dah pegang-pegang sampai mak dia merajuk dah tak endahkan anaknya..

Agak kesian disitu jadi aku bawak anak kucing ni masuk dalam rumah. So aku pun bancuhlah susu pekat f&n nak bagi kat anak kucing ni.. pun dia tak nak minum.. pening lah macam mana ye nak bagi anak kucing ni minum susu.. ada orang cakap tak boleh bagi minum susu lembu sebab nanti anak kucing ni akan kena cirit birit dan mati. Ye ke? Nasib baik la anak kucing ni tak minum lagi.

So hari pun dah malam ni jadi esok je la aku pergi kedai pet untuk cari susu baby kitty dan botol dia senang sikit dia nyonyot nanti..

Ps : harap mak kucing ni masih ada perasaan kat anaknya..