Aku Insan Biasa

Category archive

Diriku

Naik Electric Scooter Barulah Hipster!

dalam Diriku oleh
Photo 6-6-15, 12 06 04 PM

Photo 6-6-15, 12 06 04 PM

Nak pergi kerja jam, nak pergi pasar jam, nak pergi mana-mana pun susah jalan raya hari ini susah nak cakaplah, siang malam pun asik sesak dengan kerendaan baik besar mahupun kenderaan motosikal. Lagi ditambah dengan ekonomi negara yang meruncing mengakibatkan kejatuhan matawang dan kenaikkan harga minyak yang pastinya membebankan semua.

Tapi semua ni dapat diatasi dengan penggunaan basikal elektrik ataupun Scooter elektrik. Lebih jimat lebih style lebih selamat. Kalau setakat nak pergi mini market dekat depan rumah nak pergi bersiar-siar dalam taman atau pun nak pergi kerja sekali pun boleh. Tak ada lagi alasan untuk berjimat.

Disebabkan aku ni salah seorang pengguna bijak yang nak berjimat jadi aku dah pun order sebuah basikal elektrik model Z-Electric Scooter yang serius cantik, comel, ringan dan harganya sangatlah berpatutan. Memang tak rugi beli sebab boleh guna untuk pergi kemana-mana lepas ni senanglah

Untuk pengetahuan semua, aku order Electric Scooter ni di ZENT Electric Dreams Sdn. Bhd yang kedainya terletak di Ara Damansara. ZENT Electric Dreams bukan setakat menjual tapi turut menyediakan perkhidmatan membaiki, cat dan mengimport model-model baru pilihan pengguna.

Baca Lagi

Isap Vapor Ok Kot!

dalam Diriku oleh
11227924_10206569099611278_3594520352992209352_n

Rasa macam ramai pulak sekarang yang mengisap vapor berbanding isap rokok. Ada yang cakap rokok elektronik ni lagi buruk kesannya dari rokok biasa. Mana-mana pun pendapat yang penting tepuk dada sendiri dan tanya diri sendiri kenapa dok mengisap.

Aku dah terjebak dah dengan vape ni, ala isap asap berperisa je kot, lek la bro.. baru-baru ni aku ngan member lain menshopping vapor kat Mobile Vapor Shop kat Sunway Mentari tu. Sebab tengok ramai gak orang dok membeli kat sana. Ramai jugaklah retis Malaysia pun membeli kat situ.

Dekat sejam jugalah suruh member menjual tu mengajar macam mana pakai menda alah ni, nak tukar coil la nak tukar liquid la.. semua dia ajar. Ok gaklah customer service diorang kat situ. Harga pun taklah mahal sangatkan.

11227924_10206569099611278_3594520352992209352_nSebenarnya dah lama mengidam nak bervape ni. So terus je lah rembat sebiji Vapor SMOK X-Pro Plus M80 ni dengan KangerTech Subtank mini. Total RM340, ok lah kan untuk permulaan. Rembat sekali flavor Cloud Chasers Sirap Bandung yang super sedap bila basah kat bibir dan tekak. Liquid flavor tu diorang jual RM35 so siapa nak rasa pi la cari sendiri ok.

11219078_10206569221294320_8837301642938619658_nSekali pergi terus rembat 3 biji vapor ni. Order macam order air sirap bandung kat kedai mamak je.. “ane sirap bandung tiga ikat tepi tapau ok”

So far ok lah vape ni tak la rasa sakit tekak, pandai kawal dia punya setting dah bagus. Nak tahu lagi pasal vapor ni mudah je gi kat Google dan Youtube ramai yang buat tutorial kat sana.

 

 

Suamiku Encik Sotong Episod Akhir

dalam Diriku/Instagram oleh
Screen Shot 2015-03-07 at 3.42.38 PM

Pejam celik dah 20 minggu episod #SuamikuEncikSotong ni kan, aku ni nak kata penggemar drama melayu tu tak la sangat tapi bagi aku cerita encik sotong ni memang sempoi dan rasa releks je bila layan. Lebih-lebih lagi ada Amyra Rosli yang cun melecun tu.. abang sado Sharnaaz Ahmad ngan Amar pun ape kurangnya memang sempoi dalam cerita ni.

Screen Shot 2015-03-07 at 3.42.38 PM

Kalau korang perasan, teddy bear yang aku pegang tu adalah teddy bear yang pernah abang sado Sharnaz Ahmad pegang dalam episod Suamiku Encik Sotong. Hoho memang besar dowh. Dah sama tinggi sama besau ngan aku rupenya. Nampak tak gigihnya sebab minat sanggup cari props tu semata-mata nak bergambar.. hoho

Screen Shot 2015-03-07 at 3.45.11 PM

hehe jangan jeles ok aku memang peminat Amyra Rosli sejak dari dulu.. so korang nak jumpa hakak Amyra ni dengan lebih dekat tak? apa kata jom kita pegi tengok Tayangan Eksklusif Episod Akhir Drama ‘Suamiku Encik Sotong’ di The Strand, Kota Damansara pada 9 Mac ini, jam 8.00 malam. Ada gak tayangan prebiu drama terbaru #IsteriSeparuhMasa dan pelakon-pelakon dari #CintaIbadah dan #KeluargaKaraoke. Jumpa korang kat sana nanti okey..

Jom download/preview episod kat sini. 

Jom Kurus 9 KG

dalam Diriku/Instagram oleh
Screen Shot 2015-03-07 at 2.42.20 PM

Asik-asik bila menulis blog aku mesti nak cakap “ahhh lamanya tak update blog”, “dah bersawang blog aku ni..”, “alamak bz la tak dapat update blog” haha tu semua sebenarnya ayat cliche yang selalu blogger ungkapkan bila dah lama tak mengemaskini blog memasing.

Ala sorry la gang sebab tak kepochi kat sini dah lama. Korang tahu kan keje aku bz macam mana. Mengalahkan retis tau bz i nih… ye la mana taknya kalau si artis tu korang tengok bz, bz lagi orang-orang yang kerja macam aku ni untuk mempromosikan retis-retis kat Malaysia ni.

Ok lah! tanpa buang masa disebabkan sejak dua menjak ni aku gagah pergi gym sebab niat asalnya nak sadokan badan tapi tak de lah berketul-ketul macam Sazali Samad. Dapat muscle sikit pun jadilah. Alang-alang dah pergi gym tu baik aku kurangkan berat badan sekali. So pergi gym buat cardio dan ada la sikit angkat berat.

Screen Shot 2015-03-07 at 2.42.20 PM

So far dalam 3 minggu pergi gym dan dalam masa yang sama aku try buat diet Atkins ni.. Alhamdulillah almost 9 kg dah kurang, badan pun nampak kecik sikit (orang cakap la) tapi aku tengok macam tu gak… usaha tu penting..

Diet Atkins ni memang bagus sebab seharian ambik carbs tak lebih 20g. So korang carbs dan proses tenaga dalam badan digunakan melalui lemak. So bila lemak pecah tenaga pun ada badan pun kurus… 2 minggu aku try ok lah berjaya.. tapi tulah, kalau aku ni pandai masak memang la berbaloi tapi ni asik beli kat kedai je makanan tu yang agak susah sikit.

Tak pe atleast ada usaha kat situ… dari berat badan aku 105 kg sekarang dah 96kg. Yeyyyy memang happy tak terkata tau!! aku target nak 80 kg tapi badan muscle… ok kasi sebulan lagi Insha Allah aku boleh buat..

Screen Shot 2015-03-07 at 2.43.51 PM

Nak tahu apa antara menu Atkins yang aku makan sejak 2 minggu ni? jom tengok kat instagram aku ok https://instagram.com/za8__/

Penarik Kereta Atau Penyamun?

dalam Diriku oleh

Pertama sekali nak cakap siapa yang belum bayar kereta tu sila bayar secepat mungkin. Siapa yang tertunggak kereta sampai 2 bulan tu silalah jelaskan cepat sebelum si bangsat penarik kereta penyamun ni datang menghantui diri anda. Aku cakap ni sebenarnya untuk diri aku gak. Ye lah salah sendiri gak siapa suruh pergi tangguh-tangguh bayar kereta kan dah kena tahan ngan si bangsat penarik kereta tak bertauliah ni.

Okey ceritanya macam ni, hari Jumaat 2 minggu lepas aku nak KL nak pergi office Nuffnang. Masa kat area Jalan Ampang berdekatan lampu isyarat dekat dengan Hard Rock KL tu tiba-tiba ada satu kereta Iswara putih dok hon aku dari sebelah. Memula buat tak layan gak tapi bila dah bertubi-tubi dok hon aku pun bukak la tingkap cakap apasal korang hon hon.. ingat tayar pancit ke, kereta terbakar ke.. rupanya diorang cakap dari CIMB Bank sebab aku tak bayar kereta dah 2 bulan.

Dalam keadaan lalu lintas sesak tu diorang suruh aku parking tepi berdekatan dengan bangunan AIA (tak silap aku). Disebabkan aku memang tak bayar kereta dah dekat 2 bulan jadi agak cuak juga la sebab kereta nak kena tarik. Terpikir juga dalam kepala ni macam manalah aku nak balik? tak kan nak jalan kaki kot?

Ok cerita diteruskan tanpa belas kasihan. Aku parking kereta aku kat tepi jalan dan buka sedikit tingkap.. Tak semena-mena 2 lelaki India terus ke tepi pintu aku dan cakap mereka wakil dari CIMB Bank dan datang untuk tarik kereta aku. Tak sempat nak cakap banyak seorang dari India tu masukkan tangan dan terus rampas kunci kereta. Kemudian dia terus masuk ke dalam kereta kat sebelah aku. Cuak tak cuak lah.. tiba-tiba orang yang tak dikenali terus duduk sebelah tanpa tunjuk surat atau apa-apa identiti mereka dari CIMB. Seterusnya korang boleh baca melalui laporan polis kat bawah ni.

IMG_20140330_0002

Moral kat pengalaman aku ni sebenarnya :-

1 – Jangan pending bayar kereta sebab kalau dah pending kita mungkin akan rasa takut bila ditahan oleh penyamun bangsat penarik kereta ni.

2 – Kita akan deal harga “sogok” sebab tak nak kereta kita ditarik

3 – Pastikan si penarik kereta tunjuk identiti atau surat penarikan kereta baru bukak tingkap atau benarkan diorang masuk dalam kenderaan

4 – Kalau si penyamun dah masuk dalam kereta, bagi jelah apa yang diorang nak.. duit ke apa pe.. jangan nanti disebabkan nak berdebat tak pasal-pasal diorang keluarkan senjata kita juga jadi mangsa padah.

5 – Jangan buka tingkap setengah ke luas ke.. buka sedikit je lain kali agak-agak suara je boleh keluar.

6 – Pastikan call pihak bank awal-awal, kalau tak jadi macam aku lah.. surat kereta tak keluar lagi tapi aku dah cuak gila sampai pergi layan 3 si bangsat tu..

 

Selepas hasil siasatan POLIS, nombor plat kereta Iswara tu adalah nombor palsu dan tiada dalam rekod JPJ. Perhh memang aku dah kena POW lah jawabnya. Tak apalah anggap aku sedekah tak ikhlas je kat 3 bangsat tu. Memang pandai diorang cari makan dan aku pun tak paham macam mana pihak penarik kereta boleh dapat maklumat kalau tak ada deal dengan pihak Bank. Pihak Bank pun satu surat tarik kereta tak keluar lagi dah pergi inform pencacai-pencacai mereka cari kereta. So Shit!! …

Madah Cintaku

dalam Diriku oleh

Saat kakiku melangkah masuk ke ruang legarmu, terasa lemah sendi anggota. Namun kugagahi jua demi sebuah impianku,cita-citaku dan harapan. Kutatapi sekelilingnya, ternyata sangkaan menerpa jauh. Segalanya penuh dengan keindahan dan kedamaian. Kumasuk ke sebuah bilik dan kutatapinya. Lalu duduk dan kuamati segalanya. Semuanya indah, segalanya sempurna tiada cacat celanya. Di sini, tertanamnya sebuah keazaman dan tersemai sebuah harapan. Akanku jadikan segalanya realiti buknnya mimpi. Di sini, ku tuntut sebuah khazanah ilmu. Harta yang tidak ternilai harganya.

Anugerah yang takkan hilang ditelan zaman. Di sini, dugaan dan cabaran menerpa silih berganti. Kedukaan dan kebahagiaan banyak dilalui. Gelak ketawa, senyum tawa dan tangisan semuanya di sini. Di sini, telah kucurahkn air mata kebahagiaan, senyum tawa keindahan telah dilemparkan. Segala kedukaan dan kebahagiaan dihadapi segalnya. Telah ku tempuhi ranjau duri, pahit manisnya di sini. Pernah dahulu diri terasa tidak sanggup menatap sebuah kegagalan. Namun, tidak semua kegagalan itu membawa sebuah kelemahan. Kegagalan perjuanganku di sini telah memberiku sebuah semangat,sl semangat yang kuat untukku berjuang.

Daku bangkit dari kegagalan itu, cuba untuk berani dengan tenaga sendiri. Terasa amat sukar untuk melakukan. Namun, kekuatan semangat perjuangan itu telah membantkitkan diri dari kegagalan. Kegagalan semalam telah memberi sinar baru. Aku tahu perjuangan di sana masih panjang. Masih banyak ranjau dan duri harus ditempuh. Masih banyak tawa dan tangisan yang harus kualami. Tapi,, adakah aku mmpu untuk teruskan prjuangan ini?? Hanya Allah SWT yang tahu segalanya. Namun… takkan sesekali ku berputus asa teruskan perjuangan ini.

1 2 3 35
Kembali Ke Atas