Dugaan Bila Berjauhan

Memang betul cakap pepatah “Jauh di mata dekat di hati”. Bila jauh perasaan rindu semakin menebal dalam diri ni. Masa inilah macam-macam dugaan yang datang.  Nak atau tak kita kena  laluinya jugak.

Masa berjauhan ni la hati kena kental. Kalau rapuh musnahlah semua. Masa inilah kita kena dekat. Tak semestinya berjumpa depan mata kalau nak dekat. Teknologi kan ada jadi pakailah apa yang termampu. Kalau zaman dulu berutus surat tapi zaman sekarang ni whatsapp je kalau tak pun terus wechat.

Kalau bercinta jarak jauh ni memang selalu diuji. Tuhan jauhkan kita ada banyak sebab. Sebab utamanya Dia nak kita belajar erti kesabaran. Sabar tu kan sebati dengan iman. Jadi iman kenalah kuat gak kalau nak tempuh segala cabaran yang mendatang.

Antara lain tuhan nak kita belajar apa yang ada pada diri kita. Sekuat mana kesetiaan kita. Masa inilah Dia uji semua tu. Kalau kita betul-betul boleh tahan semua ni aku jamin hidup aman dunia akhirat Insya Allah.

Jadi dalam kejauhan kita ni jangan lupakan Dia jugak. Semua ni dah ditakdirkan. Aku pasti satu hari nanti Dia akan beri kita kebahagiaan, kasih sayang yang berkekalan sehingga je Jannah. Doakan yang terbaik kita dan sentiasa istiqamah buat benda-benda baik.

Yeyyyy happy sangat sebab si dia dah pulih dari demam. Dia dah mula senyum dan ketawa. Happynya bila dapat tahu dia dah sambung study. Insya Allah kalau ada rezeki nanti kita jumpa ye

laling.

Dah Berapa Bulan?

Dengar tajuk macam orang dok bertanya dah berapa bulan mengandung pulak kan. Eh jangan salah faham memang aku ni nampak gemuk tapi aku tak kandungkan anak sesiapa pun.  Hahaha.. saja dok melawak sekali sekala jangan la serius sangat korang.

Ekceli aku ni dah beberapa bulan tak menghabdet blog ni. Memang rindu sangat nak menulis tips-tips percutian kongsi kisah aku yang tersangat best tu. Kan… mesti korang rindu kan nak baca blog aku ni.. haha ada ke yang baca? Kalau ada tu Alhamdulillah dan tq sangat kat korang yang sudi baca dan cari tips yang aku share tu kan.

Ekceli lagi.. banyak je tips percutian yang aku nak kongsi.  Post pasal bercuti ke Sarawak hari tu pun aku tak abis karang lagi. Melambak kat draft tak dipublishkan. Tak pe slow-slow kayuh. As long ada pembaca hari-hari yang datang melawat pun dah okey kan.

Sepeninggalan aku tak menghabdet blog ni apa yang korang baca ye kat blog aku? Nak tau gak apa entry yang menarik yang korang baca. Aku nak tanya gak pendapat korang. Kalau aku tulis news pasal show-show kat tv ok ke? Buat ulasan ke contoh macam show yang akan datang ni antaranya Warna Super Spontan, AF 2014 ke.. korang nak ke? Kalau nak kasi tau ye kat komen kalau aku rajin nanti aku share la kat korang.

Perpisahan

Perpisahan meleraikan kasih
Menagih runtuhan tangis
Mengimbau himpunan kenangan
Menitis serangkai rasa
Raja juntai air mata
Jika hilang emas di timur
Tanyalah pada mentari
Jika hilang salju di gunung
Tanyalah lurah yang memungkiri janji
Jika hilang kasih sayang
Pada siapa harus bertanya
Perpisahan mengaut seribu kenangan
Tunas sebuah kepastian
Persahabatan yang ternoktah
Oleh kawan yang pergi melangkah
Percintaan yang menghilang
Dek kasih sayang yang curang
Namun perpisahan sudah suratan
Suratan di alam realiti kefanaan
Takdir tersurat ketentuan dari-Nya
Untuk setiap hamba berpunya
Perpisahan membawa kehilangan
Kehilangan sebuah persahabatan
Kehilangan nilai seputih kasih
Namun, hakikat kehilangan itu pasti
Pada yang mengerti dan mengetahuinya.

Pintu Ramadhan

Saat pintu ramadhan terbuka mesra
Membuka hijab cinta
Di pangkaran yang mengharum kasturi
Taburlah kuntum kuntum rabbani
Mekar di kolam nurani
Dengan limpahan keberkatan
Dengan pancaran kasih sayang

Saat pintu ramadhan terkuak
Mengundamg wangian Mubarak
Di halaman yang tercalit kemungkaran
Renjislah titis ketaqwaan
Menaungi perigi kehidupan
Dengan embun muhasabah
Dan nur istiqamah.

Puisi Buat Ayah Dan Ibu

Tak ada kata yang mampu terucap
Tak ada sedih yang terlibat
Hanya air mata yang bercucuran
Air mata kebahagiaan

Minta ampun pada ayah dan ibu
Aku bersujud dipangkuannya
Mata ini tidak dapat mampu menahan linangan air mata
Bibir ini tidak mampu menyembunyikan esak tangis
Hati juga tidak mampu menahan kepiluan

Maafkan aku ayah dan ibu
Aku tahu aku bukan anak yang sempurna
Seorang anak yang seperti kalian inginkan
Izinkan aku memohon ampun dan restu

Hari ini meminta kalian mendoakan aku
Agar kelaknya menjadi orang yang berjaya
Berjaya untuk diriku
Dan berjaya untuk keluarga juga. Amin Yarobbalalamin.

Bakti Pejuang

Ombak memecah keheningan malam
Hembusan bayu menyapa lembut resahan hati
Mengerti keluh kesah penderitaan pejuang
Berkorban untuk bangsa, bertempur demi Nagara

Wahai pejuangku yang agung
Curahan baktimu demi sebuah kemenangan
Namun engkau tidak pernah meminta
Agar disanjung megah oleh bangsa dan Negara

Tertumpahnya darahmu di medan perjuangan
Rebahnya juga ragamu disitu
Namun tidak bererti kan kalah
Sebab gugurnya engkau demi kemerdekaan

Terima kasih pejuang Negara
Tanpamu tidak mungkin Negara merdeka
Namamu terpahat teguh didinding hati
Abadi mengungguli carta keamanan.

Don’t Quit

When things go wrong, as they sometimes will
When the road you’re trudging seems all uphill
When the funds are low and the debts are high
And you want to smile, but you have so sigh
When care is pressing you down a bit
Rest if you must, but don’t quit

Life is queer with its twist and turns
As every one of us sometimes learns
And many a fellow turns about
When he might have won had he stuck it out
Don’t give up though the pace seems slow;
You may succeed with another below.

Often the goal is nearer than
It seems to a faint and faltering man;
When he might have captured the victor’s cup;
And he learned too late when the night came the down
How close he was to the golden crown

Success is failure turned inside out-
The silver tint of the clouds of doubts
And you never can tell how close you are
It may be near when it seems a far;
So stick to the fight when you’re hardest hit-
It’s when things seem worst that you must not quit

A TEACHER LIKE YOU

I have nowhere to turn you
I have at lot to learn
Not just about Math, Science or English
But about life

But you listen and never tell
I never know how it feels
I remembered when I would sit and sob on the floor
Then you came and guided me

Too bad this is my last year at this school
Seems just like yesterday I walked into your class
Boy that was a blast
Too bad walking down the hall will be my last

But now I’m going
Going to a whole new school
But I will always keep simple rule
Live you life!

But when I walk into that brand new place
I always remember your sweet smiling face
That face gave me strenght and courage
To keep going keep moving
And not letting anything stop me

I hope this doesn’t mean that we can never talk
I hope we keep in touch
So I won’t let up alone
Sitting on the floor again
And all I could do was moan

So thank you for being my friend
So sad that our trust may have to end.

Permainan Komputer Tingkatkan Ketajaman Penglihatan

▶Satu kajian mendapati pengguna komputer yang bermain permainan berbentuk aksi atau pertarungan mempunyai daya penglihatan yang lebih tajam selepas bermain selama 10 hari dengan purata 1 jam sehari

▶Penyelidikan ke atas para pelajar kolej yang berumur 18 hingga 23 tahun yang dijalankan oleh penyelidikan dari Universiti of Rochester New York mendapati hasil kajian mungkin boleh membantu meningkatkan daya ketajaman para pemandu atau tentera yang menghadapi masalah daya penglihatan

▶Ini tidak bermakna para pelajar kini boleh memberitahu ibu bapa mereka yang mereka harus bermain komputer & meninggalkan pelajaran disebabkan kajian ini” kata Daphane Bavelier , Profesor Madya  Pengajian Sains Kognitif dan Otak dari Universiti tersebut

▶Beliau berkata, kejayaan dalam akedemik tidak mempunyai kaitan dengan ketajaman dalam penglihatan termasik kecekapan menyedari kedatangan objek baru dalam pandangan.

Syukurku (Hamba Yang Bersyukur)

Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Hanya lafaz keramat itu,
Mampu kuungkapkan,
Syukur kehadrat-Mu Ya Allah,
Kurniaan-Mu terlalu berharga buatku,
Keluarga bahagia kenikmatan dari-Mu,
Untuk hambamu yang kerdil ini Ya Allah,
Kasihnya ibu kusanjung tinggi,
Kasihnya ayah sentiasa dihati,
Penyuluh hidupku,
Pembimbing diriku,
Tanpamu ibu tiadaku disini,
Tanpamu ayah siapalah aku,
Ayah dan ibu,
Engkau berikanku didikan,
Sebagai panduan di dunia ini,
Sebagai bekalan di akhirat nanti,
Tiada ternilai kasih ibu dan ayah,
Hanya kejayaan pasti kubhadiahkan,
Syukur Ya Allah,
Terima kasih ibu,
Terima kasih ayah.