Aku Insan Biasa

Category archive

Blog

I Pilih U Sebab U POWER!

dalam Blog oleh
12081377_10207805339756509_704719210_n

12081377_10207805339756509_704719210_n

Tak kenal maka tak cinta, aku ni memang susah kalau korang nak suruh tukar pakai line telephone lain. Sebab aku ni jenis yang setia kalau dah pakai satu tu sampai la sudah itu je yang aku pakai. Tapi sejak pakai U Mobile ni aku dah jatuh hati dengan liputan rangkaian 4G LTE diorang yang dah meluas kat kawasan Selangor dan KL.

Habaq mai ceruk mana yang tak ada line? Pakai je U Mobile senang cerita. Aku tulis ni bukan sebab nak promote U Mobile tapi aku tulis sebab aku sendiri dah pakai line TERBAIK yang aku rasa aku patut share cerita ni kat korang semua.

Sejak pakai 4G LTE U Mobile ni bukan main rajin lagi aku layan video streaming. Bukan apa sebelum ni pakai telco lain line dia agak slow dan quota pula agak sikit kalau nak layan video on demand ni. Dah kata peminat tegar KPOP kalau tak layan drama Korea tu memang tak sah kan!.

Percaya atau tak aku dah pun snapshot tiga lokasi berbeza speedtest line U Mobile ni, 3G atau 4G LTE sama mencanak #datastrongnetwork kelajuan dia download mahupun upload. Meh aku share korang snapshot tu kat bawah ni.

IMG_1724

Snapshot pertama ni aku gunakan Open Signal nak tengok kelajuan kat area rumah aku di Cheras BT9. Download speed 16.3 mbps. Agak terperanjat juga aku sebab sebelum ni pakai telco lain aku tak pernah dapat kelajuan 4G LTE kat kawasan rumah ni. Apa lagi bila line best layan drama KPOP lah jawabnya.

IMG_1726

Ini pulak kat office, maklumlah kerja bawah tanah jadi line telco lain memang tak ada lah. Terperanjat kali kedua, even line 3G tapi masih dapat speed download 5.1 mbps dan upload 838.9 kbps. Ini sangat best sebab liputan 3G dan 4G U Mobile ni diorang dah luaskan jadi sebab tu dalam ceruk bangunan pun ada line. Huhu tapi sekarang tak ada alasan la nak cakap dekat boss sebab tak dapat mesej Whatsapp dia semua ni salah U Mobile lah haha!! Melawak je!!

kerja

Ni pulak dekat Serdang dok mengadap jalan jam apa kata lepak mengkopi dulu. Sambil tu layan VOD best. Eh!! Line 3G? tapi korang tengok tu download sampai 14.7 mbps. Tak ke laju streaming video kan! Serius la wei aku dah jatuh hati dengan U Mobile ni. Tak nak puji lebih-lebih kang korang cakap apa pulak! Kalau korang tak percaya korang pakailah sendiri baru korang rasa kehebatannya!!

Bagaimana pula dengan call? Okey aku suka tang ni sebab aku bukanlah jenis yang suka call bergayut 24 jam pun tapi U Mobile memang ada plan terbaik untuk semua. Hero Postpaid P70 di mana boleh buat local call semua network dan data sebanyak 7GB sebulan dengan hanya RM70 je. Kalau yang nak pakai prepaid pulak diorang sediakan plan POWER Prepaid Pack di mana pelanggan dapat PERCUMA 1GB high-speed mobile internet setiap bulan selagi SIM Kad yang dipakai aktif.

12080836_10207805339916513_920507374_n

Siapa yang suka video call guna Wechat ke guna Skype ke guna Facetime ke memang bestlah! Sebab internet U Mobile ni dah la laju, bila buat video call tu memang lancar je. Untuk pengetahuan korang liputan 4G LTE U Mobile ni dah ada kat banyak tempat baru antaranya di Klang Valley, Putrajaya, Seremban, Port Dickson dan juga Johor Bahru di mana pelanggan U Mobila boleh nikmati kelajuan rankaian tanpa gangguan sehingga 75 mbps. Target masa hadapan diorang nak tambah lagi 5000 kawasan dalam masa 5 tahun yang akan datang. Jadi tak perlu risau lagi dah kan. Sekarang ni adalah masanya untuk berjimat. Nak jimat jom la pakai U Mobile. Korang bandinglah sendiri harga plan dari telco lain konfirm korang akan cakap U Mobile lagi murah.

12077399_10207805339836511_2099813712_n

Paling penting untuk aku adalah network yang bagus dan panggilan yang lancar. Sebab kerja aku boleh dikatakan 24 jam kena tengok email kena check website dan semua social media termasuklah blog aku sendiri. Guna iPhone 6 dengan line U Mobile tu dah kira GEMPAK habislah. Kerja pun cepat boleh siap boleh lah rehat-rehatkan minda.

Sejujurnya overall pasal network U Mobile ni apa yang dapat aku simpulkan line dia semakin berkembang, nak bandingkan dulu area rumah aku kat Cheras Langat memang tak ada langsung line U Mobile ni, sekarang ni dia bagi terus 4G LTE kat kawasan rumah aku. Ini maknanya U Mobile tak cakap kosong tapi diorang upgrade dari masa ke semasa. Beberapa tempat kat Lembah Kelang masih lagi slow tapi slow pun masih kat tahap 3G. 3G ni kira ok lagi dari tak ada line langsung kan.. Even 3G still masih boleh tengok video dengan kelajuan tinggi. Senang nak kemana-mana lepas ni dan tak risau kalau nak call dan internet time vacation kat luar negara. Liputan roaming U Mobile pun dah meluas. Selamba aku gi Jepun pakai U Mobile siap dapat data free lagi kat Tokyo ari tu. Semuanya ok pasal network U Mobile ni sebab korang kena pakai dulu baru rasa feel bebas dan rasa selesa dengan  U Mobile.

Kalau korang nak HEBAT macam aku gak jom la pakai U Mobile, boleh tengok kat www.u.com.my kalau nak tahu plan mana yang terbaik untuk korang.  

Cara Mudah Dapatkan iPhone 6s Dan iPhone 6s Plus Dengan Flexi U MicroCredit

dalam Blog oleh
Screen Shot 2015-10-10 at 7.13.53 PM

Nak pakai iPhone 6s tapi aku tak mampu lagi. Mengidam nak pakai tu dah lama, dah usha macam-macam smartphone tapi iPhone 6s juga yang terpahat di hati. Nak tak nak, aku kena cari gak jalan supaya aku dapat memilikinya satu hari nanti. Tapi bila aku terbaca cara termudah untuk mendapatkan iPhone 6s dan iPhone 6s Plus dengan Flexi U MicroCredit ni aku rasa harapan aku untuk dapatkan iPhone 6s idaman semakin hampir.

Mahu tak happy bila U Mobile sekarang ni menawarkan pelan ansuran terbaik dan kita bebas memilih jumlah pinjaman dan membayar baki yang tinggal dalam bentuk tunai atau kad kredit. Dah berangan dah nak selfie, wefie dengan iPhone 6s terbaru aku tu maklumlah kamera iPhone 6s tersangatlah terbaik dan clear. Aku kan suka melancong kalau bawa iPhone 6s memang cantiklah gambar-gambar aku nanti.

Cakap pasal Flexi U MicroCredit dari U Mobile ni benda yang paling best adalah ianya bebas kontrak dan tiada kad kredit diperlukan, tiada deposit, tiada cagaran. Ansuran bayaran balik pulak tersangat rendah dari RM48 mengikut plan dan peranti yang korang nak ambik.

Screen Shot 2015-10-10 at 7.13.53 PM

Jumlah pinjaman pembiayaan peranti pula dari RM1000 – RM3500 (Pembiayaan Penuh), boleh pilih sama ada nak buat full loan atau flexi untuk model iPhone 5c sampailah model iPhone 6s+ 128GB. Kalau nak buat full loan pastikan harga peranti tu tak lebih RM3500, kalau harga peranti lebih RM3500 boleh buat flexi loan. Jom tengok model apa yang boleh buat full loan dan flexi kat bawah ni.

Screen Shot 2015-10-11 at 2.07.20 PM

Tempoh pembayaran balik yang flexible boleh pilih dari 12, 24, 30 dan 36 bulan. Ok jom tengok Kalkulator ansuran kat bawah ni, ni aku buat kira-kira untuk aku ambil iPhone 6s idaman kalbu dengan tempoh bayar balik 3 tahun (36 bulan) dan pengiraan ni adalah berdasarkan kadar faedah tetap 1.2% untuk Flexi UMC, dan kadar faedah sebanyak 0.84% untuk pembiayaan penuh.

 

screencapture-www-u-com-my-umicrocredit-1444475425341

Apa yang boleh aku ringkaskan kat sini, untuk tiga tahun pinjaman Flexi U MicroCredit ni aku cuma perlu bayar RM191.00 semasa pendaftaran dan cuma RM199.90 untuk bayaran bulanan termasuk pilihan iPlan U Mobile. Kalau macam ni, bukan aku je mampu milik, semua orang pun mampu untuk bergaya dengan iPhone masing-masing. Lebih-lebih lagi proses untuk pendaftaran Flexi U MicroCredit teramatlah mudah. Sebenarnya boleh ikut kemampuan sendiri kalau ada bajet lebih boleh je buat ansuran ikut nilai yang kita nak tapi kalau nak pinjam 100% boleh ikut macam jadual kat bawah ni.

Screen Shot 2015-10-10 at 7.15.02 PM

Tapi kalau ada duit lebih dan hanya nak buat sedikit pinjaman U MicroCredit pun boleh, contoh kira-kira macam ni, harga iPhone 6s RM 2925.60, pinjaman UMC RM 1000 jadi hanya bayar baki RM1925.60. Tak yah pening-pening senang je kiraan dia.. meh tengok kat bawah ni.

Screen Shot 2015-10-11 at 2.05.34 PM

Screen Shot 2015-10-11 at 2.06.06 PM

Habis tu kalau aku ambik iPhone 6s ni nanti iPhone 5s lama aku tu nak buat apa ye? Tak kan nak pakai banyak iPhone kan? Berita baik mulai 16 Oktober 2015 hingga 30 November 2015 ni, U Mobile dah sediakan khas untuk semua yang nak trade in smartphone lama. Harga trade in pun sangat berbaloi siap dapat extra rebate RM100 kalau upgrade iPhone lama ke iPhone 6s dan 6s+. Nak tahu berapa harga trade-in yang ditawarkan? Tengok bawah ni..

Screen Shot 2015-10-11 at 2.42.45 PM

Postpaid atau prepaid dua dua boleh dan siap dapat subsidised iPhone Prices dari U Mobile lagi kalau ambil plan-plan yang tersedia untuk iPhone 6s dan iPhone 6s Plus ni. i40, i60, i90 dan i130 boleh pilih mengikut kesesuaian. Macam aku aku lebih suka ambil plan i90 sebab montly fee cuma RM95.40 dan dapat 7GB kelajuan internet pantas dan boleh buat call tanpa had.

Screen Shot 2015-10-11 at 3.42.08 PM

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal plan U Mobile ni boleh usha kat kat sini

Jom la dapatkan iPhone 6s sama-sama dengan aku, kita ambil pakai U MicroCredit ye.. Ada dua cara kalau nak apply, pertama isi borang U MicroCredit secara online dan muatnaik salinan dokumen yang diperlukan (untuk pengetahuan semuam sistem Flexi U MicroCredit antara yang paling senang nak apply sebab cuma perlu submit salinan k/p, bukti 3 bulan pendapatan dan 2 referees) lepas mohon akan dapat email kelulusan dan boleh buat temujanji, lepas tu pergi ke lokasi temujanji dan ambil iPhone lepas pembayaran. Atau cara kedua boleh buat terus di kedai U Mobile dengan isi borang U MicroCredit, terima SMS kelulusan pemohonan dan ambil iPhone lepas pembayaran.

Ok panjang sangat dah aku tulis ni, tak sabar dah nak apply iPhone 6s pujaan hati aku dengan Flexi U MicroCredit. Korang pun jangan tunggu lagi terus je apply iPhone 6s korang kat sini dengan U Mobile sekarang.

Jejak Stormtroopers

dalam Blog oleh
12086746_10207807144281621_89722190_n

12086746_10207807144281621_89722190_n

#Stormtroopers were the elite soldiers of the Galactic Empire. Sebelah tu nak panggil apa pulak? #StarWars #Iphone6. Huhu demam Star Wars bermula balik. Memang layan petang semalam dapat bergambar dengan Stormtroopers. Untungnya office aku ni dalam lif pun diorang letak sticker Star Wars Darth Vader.

Sebenarnya saja nak cakap kalaulah Star Wars ni bebetul wujud aku rasa mau aku tak kerja sampai lewat malam. Takut kot tengok maskod diorang ni. Agak fobia jugakala kalau Darth Vader, Stormtroopers, R2‑D2 dok ikut kehulu kehilir kan..

Kalau koranglah korang suka ke kalau ada body guard ramai-ramai macam Stormtroopers ni? cer komen sikit..!

Naik Electric Scooter Barulah Hipster!

dalam Diriku oleh
Photo 6-6-15, 12 06 04 PM

Photo 6-6-15, 12 06 04 PM

Nak pergi kerja jam, nak pergi pasar jam, nak pergi mana-mana pun susah jalan raya hari ini susah nak cakaplah, siang malam pun asik sesak dengan kerendaan baik besar mahupun kenderaan motosikal. Lagi ditambah dengan ekonomi negara yang meruncing mengakibatkan kejatuhan matawang dan kenaikkan harga minyak yang pastinya membebankan semua.

Tapi semua ni dapat diatasi dengan penggunaan basikal elektrik ataupun Scooter elektrik. Lebih jimat lebih style lebih selamat. Kalau setakat nak pergi mini market dekat depan rumah nak pergi bersiar-siar dalam taman atau pun nak pergi kerja sekali pun boleh. Tak ada lagi alasan untuk berjimat.

Disebabkan aku ni salah seorang pengguna bijak yang nak berjimat jadi aku dah pun order sebuah basikal elektrik model Z-Electric Scooter yang serius cantik, comel, ringan dan harganya sangatlah berpatutan. Memang tak rugi beli sebab boleh guna untuk pergi kemana-mana lepas ni senanglah

Untuk pengetahuan semua, aku order Electric Scooter ni di ZENT Electric Dreams Sdn. Bhd yang kedainya terletak di Ara Damansara. ZENT Electric Dreams bukan setakat menjual tapi turut menyediakan perkhidmatan membaiki, cat dan mengimport model-model baru pilihan pengguna.

Baca Lagi

Pengorbanan Cinta Seorang Isteri

dalam Blog oleh
Pengorbanan Cinta Seorang Isteri1

Pengorbanan Cinta Seorang Isteri1

Percintaan antara suami isteri memanglah indah belaka, tapi adakalanya gelombang rintangan akan menjadi batu pengukur sejauh mana kesetiaannya. Untuk menempuh dunia percintaan memerlukan begitu banyak pengorbanan. Bila cinta itu sendiri didustai, mampulah badai gelora diharungi? Terimalah setulus hati, janji yang telah termeterai moga-moga cinta kita kekal ke hujung usia di dunia ini dan di akhirat nanti.

Jom baca kisah sedih pengorbanan seorang isteri yang patut dijadikan teladan bagi kita semua. Kerana cinta itu adalah Cinta Paling Agung.

Baca Lagi

Isap Vapor Ok Kot!

dalam Diriku oleh
11227924_10206569099611278_3594520352992209352_n

Rasa macam ramai pulak sekarang yang mengisap vapor berbanding isap rokok. Ada yang cakap rokok elektronik ni lagi buruk kesannya dari rokok biasa. Mana-mana pun pendapat yang penting tepuk dada sendiri dan tanya diri sendiri kenapa dok mengisap.

Aku dah terjebak dah dengan vape ni, ala isap asap berperisa je kot, lek la bro.. baru-baru ni aku ngan member lain menshopping vapor kat Mobile Vapor Shop kat Sunway Mentari tu. Sebab tengok ramai gak orang dok membeli kat sana. Ramai jugaklah retis Malaysia pun membeli kat situ.

Dekat sejam jugalah suruh member menjual tu mengajar macam mana pakai menda alah ni, nak tukar coil la nak tukar liquid la.. semua dia ajar. Ok gaklah customer service diorang kat situ. Harga pun taklah mahal sangatkan.

11227924_10206569099611278_3594520352992209352_nSebenarnya dah lama mengidam nak bervape ni. So terus je lah rembat sebiji Vapor SMOK X-Pro Plus M80 ni dengan KangerTech Subtank mini. Total RM340, ok lah kan untuk permulaan. Rembat sekali flavor Cloud Chasers Sirap Bandung yang super sedap bila basah kat bibir dan tekak. Liquid flavor tu diorang jual RM35 so siapa nak rasa pi la cari sendiri ok.

11219078_10206569221294320_8837301642938619658_nSekali pergi terus rembat 3 biji vapor ni. Order macam order air sirap bandung kat kedai mamak je.. “ane sirap bandung tiga ikat tepi tapau ok”

So far ok lah vape ni tak la rasa sakit tekak, pandai kawal dia punya setting dah bagus. Nak tahu lagi pasal vapor ni mudah je gi kat Google dan Youtube ramai yang buat tutorial kat sana.

 

 

1 2 3 130
Kembali Ke Atas